EPISCOPUL MARAMUREȘULUI ESTE HOTĂRÂT: “Nu putem să avem sărbători de Crăciun cum au fost la Paști, fără credincioși la biserică! Avem promisiuni ferme. Să fiți liniștiți, că avem forța, demnitatea și dârzenia!” (VIDEO)
PS Iustin: Nu putem să avem sărbători de Crăciun cum au fost la Paști
(de Sfântul Nicolae, 2020)
„Nu putem să avem sărbători de Crăciun cum a fost la Paști, fără credincioși la biserică. Și s-a convenit. Păstrând regulile, purtând masca, așa cum purtați fiecare. Asta este, n-avem ce face. Astea-s regulile, legea-i la ei, ordinele sunt la ei, ne supunem. Ne smerim și ne supunem. Slujitorii nu trebuie să poarte, dar în general credincioșii poartă, îs cuminți, că se și tem, se și feresc.
Respectând regulile, s-avem Crăciun cu colinde, să putem să colindăm chiar dacă nu vom primi în casă. Noi să dăm îndrumări. Nu-i cazul să mai intrăm prin casă, colindăm în curte. Dă gazda în curte colacii, și nucile, și paharul de țuică fiartă sau de vin fiert. În curte ieșim. Nu-i musai să intrăm toți în casă să ne infectăm. Putem să colindăm frumos și la noi, la Episcopie, să-i primim în incintă. Nu-i mai ducem înăuntru, că sunt coruri mari și îs mulți uneori. Și să colindăm, s-avem sărbători cu credincioși la biserică, s-avem Bobotează cu sfințirea apelor, cu sfințirea aghesmei și cu sfințirea caselor. Nu putem concepe [altfel]. Eu n-am intervenit când Comisia Europeană a dat niște sugestii să nu se umble cu colindatul, să se asculte slujbele online… Nu Comisia europeană hotărăște ce avem de făcut noi, românii. Poporul român e un popor al lui Dumnezeu. România e țara lui Dumnezeu și Grădina Maicii Domnului și conducătorii știu acest lucru, că suntem un popor creștin și n-au voie să ne ia ce-i mai sfânt și mai frumos: colindul nostru străbun, creștin și bun. De aceea toate le facem.
Eu n-am ieșit cu atitudine pentru că au fost alegerile și să nu se interpreteze. Astăzi vă duceți la vot, Nu ne amestecăm, nu vă îndemnăm, dumneavoastră știți ce-aveți de făcut. Rugați-vă la Dumnezeu să vă lumineze! Dar eu n-am ieșit cu atitudine săptămâna trecută, ca să nu se interpreteze. Că unii deja au interpretat că „ne-atacă Biserica ortodoxă”, că „vrea să-ncline balanța”. N-am ieșit. Dacă va fi cazul, voi ieși. Dar nu se pune, că avem promisiuni că nu va fi lockdown, cum se spune, de sărbători. Avem promisiuni ferme. Că dacă nu, ne „batem”! Să fiți liniștiți, că avem puterea și forța și demnitatea și dârzenia! Cu Maramureșul nu se glumește! Și cu maramureșenii. Nu se prea glumește. De-aici se bat clopotele, de-aici se dă tonul uneori. Și Patriarhia, sigur, că acolo-i coroana Bisericii Ortodoxe Române. Dar noi, de la margine, facem exact ce trebuie, pentru că ne iubim mult poporul. Și poporul ne urmează, ne iubește, ne ascultă și are încredere în Dumnezeu, în Maica Domnului, în Mântuitorul, și noi trebuie să facem ce-a făcut Sfântul Ierarh Nicolae.
Bunul Dumnezeu să primească, să vă ocrotească! Sărbători fericite vă urăm cu Preasfințitul împreună, La mulți ani! Ne vom vedea, cu ajutorul lui Dumnezeu. Să dea Dumnezeu ca la anul să scăpăm de pandemie!”
Legaturi:
***
Eu nu prea înțeleg această predică… nu se contrazice?
Paragraful: “Că dacă nu, ne „batem”! Să fiți liniștiți, că avem puterea și forța și demnitatea și dârzenia! Cu Maramureșul nu se glumește! Și cu maramureșenii. Nu se prea glumește. De-aici se bat clopotele, de-aici se dă tonul uneori.” – nu este contrazis oare de paragraful:
“Păstrând regulile, purtând masca, așa cum purtați fiecare. Asta este, n-avem ce face. Astea-s regulile, legea-i la ei, ordinele sunt la ei, ne supunem. Ne smerim și ne supunem. Slujitorii nu trebuie să poarte, dar în general credincioșii poartă, îs cuminți, că se și tem, se și feresc.”?
Și iarăși, dacă: “Nu Comisia europeană hotărăște ce avem de făcut noi, românii.” și “Poporul român e un popor al lui Dumnezeu. România e țara lui Dumnezeu și Grădina Maicii Domnului” atunci ce-i cu “Păstrând regulile, purtând masca, așa cum purtați fiecare. Asta este, n-avem ce face. Astea-s regulile, legea-i la ei, ordinele sunt la ei, ne supunem.”?
Dacă se referă doar la slujbele online poate aș înțelege… și nu prea, pentru că până la urmă tot ni se cere să respectăm reguli dictate de oameni din afara Bisericii – reguli care nu corespund credinței noastre! Și chiar dacă indirect prin guvernanții noștri – tot de la UE & Co. vin!
Denis,
Cred ca se refera la faptul ca nu va mai fi de acord ca de Craciun si in celelalte sarbatori sa slujeasca fara credinciosi, asa cum s-a intamplat in noaptea de Inviere. Da, purtam masca, pastram distanta fizica, dar numai atat. Mai mult, nu.
Eu asa am inteles, chiar din titlul postarii.
@cititor, nedumerirea mea este de ce ne arătăm revoltați și ne dăm mari și tari în vorbă față de UE dacă aplicăm regula “ciocul mic” și supunere față de ai “noștri” mai ales că au fost surprinși de atâtea ori nerespectând regulile pe care ni le impun și sunt asupritorii direcți ai noștri?! Prin obișnuință, purtarea măștii și distanța “devin” parte a ritualului liturgic ortodox – unde sunt în acest caz “maramureșenii cei viteji”? Ne dăm mari doar când avem promisiuni de la guvernanți că nu ne pun pe online? Dacă nu erau aceste promisiuni atunci aceste vorbe erau ceva, dar așa… Ce au îndurat Sfinții! Iar noi tremurăm de la o amendă! Știu că nu-i ușor, dar dacă episcopii – călugări fiind și neavând prea multe de pierdut – de frică acceptă regulile lui Arafat și a celorlalți politici, atunci ce așteptări să avem de la mireni(care au familii, copii, părinți, servici, rate etc.)?!
“Asta este, n-avem ce face. Astea-s regulile, legea-i la ei, ordinele sunt la ei, ne supunem.” – eu cred că nu poți ca episcop să spui așa ceva! Nu poți accepta așa ceva! Autoritățile nu pot decât să-și frece palmele și să zâmbească la asemenea cuvinte! Legea este la Dumnezeu, ordinele sunt la Dumnezeu! Prin acest discurs sa recunoscut oficial că s-a dat cezarului ceea ce este a lui Dumnezeu și sa acceptat aceasta! Nu degeaba Arsenie Boca spunea că frica va fi principala cauză a căderilor. Eu văd aici un compromis: acceptăm lucruri potrivnice credinței în schimbul neânchiderii bisericilor. Nu avem nevoie de promisiunile lor pentru a ține curat cei al nostru. Oare ce îi este mai plăcut lui Dumnezeu: catacombe în care arde focul credinței și se ține legea Lui sau biserici în care se acceptă reguli de la sataniști? De ce tot timpul suntem curajoși doară după ce avem promisiuni, dezlegare de la guvernanți? Așa a fost și cu referendumul – au început toți să glăsuiasca abia după ce s-a anunțat că se va organiza referendumul… Eu cred că atât Ierarhii cât și noi cei de rând am înțeles ce se întâmplă – ne-am trezit deja! Noi nu mai avem nevoie de trezire(poate doar unii) ci de trăire! Eu încă aștept ca ierarhia să procedeze în cazul măștilor în Biserică la fel ca în cazul linguriței și să ia atitudine! Doamne ajută!
Denis,
Sunt de acord cu ce spuneti. Si eu simt si cred ca si dvs. O singura diferenta- eu nu astept sa procedeze ca si in cazul linguritei. Acolo miza era prea mare. Or fi ierarhii nostri fara prea mare curaj in fata Cezarului, dar totusi mai au un pic de frica de Dumnezeu. Zdreanta asta (ca nici masca nu pot sa-i mai zic) e un nimic in comparatie cu Sfanta Impartasanie.
Amintiti-va ca in Apocalipsa sunt certate Bisericile, nu laudate. Asta este mersul lumii…
Sa ne rugam Domnului sa rezistam ispitelor si necazurilor care vin.