MITROPOLITUL DE MORFOU (Cipru), REFUZAND SA INCHIDA USILE BISERICILOR din eparhia sa PENTRU CREDINCIOSI, dupa noua “carantina”: “Asa zice Evanghelia: NOI AVEM OBLIGATIA SA ASCULTAM MAI INTAI DE HRISTOS! Imi asum raspunderea pentru voi toti, care urmati Legea Evangheliei”
Predica Mitropolitului Neofit de Morfou din cadrul Sfintei Liturghii, la Evanghelia de la Luca, cap. 14 (Pilda celor poftiti la cina) care a avut loc in Biserica Sfantului Auxentie, Episcopul Solonului, parohia Astromeriti din Mitropolia Morfou (13.12.2020):
Legea lui Dumnezeu si legea oamenilor
(traduceri de E. P. pentru Cuvantul Ortodox)
„Ani binecuvantati sa aveti, in sarbatoare si libertate! Zic in sarbatoare si libertate, pentru ca dupa cum se pare, in timpurile noastre, unii nu vor sa fie anii si zilele noastre nici in sarbatoare – adica sa avem cu adevarat Sarbatori – nici sa fie libere. Noi vom incerca totusi, la nivelul puterilor noastre sa le facem sa fie. Si sa stiti ca avem puteri mari, ascunse, puteri de la Duhul Sfant, de la Sfintii Ingeri si, cand ne invrednicim sa activam aceste puteri, multe lucruri se pot intampla ca sa avem sarbatori.
Vedeti ce s-a intamplat astazi in cursul Sfintei Liturghii, care a avut loc in aceste conditii speciale pe care le impune epidemia de coronavirus si ordinul dat de guvernul nostru. Noi am hotarat, ca Mitropolie a Morfoului, in ceea ce priveste epidemia sa facem tot ce este omeneste posibil pentru a-i proteja atat pe fratii nostri cat si pe noi insine – este raspunderea noastra -, dar avem si dreptul sa ne pazim si sanatatea noastra sufleteasca si pe cea duhovniceasca, precum si libertatea noastra. De aceea am slujit Sfanta Liturghie asa cum am invatat si am primit ca traditie de douazeci de secole: cu usile deschise, cu libertatea de a intra in sfanta biserica. Deoarece slujire inseamna atunci cand cler si popor il slavesc pe Adevaratul Dumnezeu si se impartasesc cu Trupul si Sangele Domnului spre iertarea pacatelor si Viata de Veci. Iar, la sfarsit, luam si anafura (antidoron – in loc de dar), mai ales cei care nu s-au impartasit cu Sfintele Daruri. Si nu se poate ca anafura, care se da in locul Sfintelor Daruri, sa fie purtatoare de boala. Pai daca ne gandim ca anafura (n.tr. care se da in locul Sfintelor Daruri) transmite boala, atunci si Sfintele Daruri pot transmite. Sa nu fie! Si deoarece noi cunoastem foarte bine, din experienta sfintilor nostri, ca oriunde exista credinta – chiar si putina -, si duh smerit, si pocainta, devine lucratoare minunea, si se invingea firea naturala, si asa omul poate, fara frica si fara patima – dar cu frica de Dumnezeu! -, sa se impartaseasca.
Noi ne rugam si sa putem sa participam la sfintele slujbe, si sa ne putem impartasi, si sa luam anafura, si sa biruim frica de boala cu frica de Dumnezeu si cu iubirea fata de Hristos si fata de fratii nostri. Poate Dumnezeu sa decida altfel – nu stim noi voia Sa. Poate El sa decida ca cineva care merge la biserica sa se si imbolnaveasca? Desigur! Si nu este boala doar coronavirusul, sunt multe alte boli. Chiar si mari Sfinti, precum Sfantul Paisie, s-au imbolnavit de cancer si au adormit cu aceasta boala. Sfantul Nicihfor cel Lepros s-a imbolnavit de lepra si asa a murit. Si la sfarsit ce s-a intamplat? S-au sfintit.
Asadar, scopul nostru nu trebuie sa fie doar sanatatea trupeasca. Desigur ca ne-o dorim, daca ne-o da Dumnezeu. Ne dorim sa traim multi ani, daca ni-i da Dumnezeu. Dar cati nu au plecat de mici din aceasta viata?! Cu totii suntem sub stapanirea lui Dumnezeu. Acesta este Domnul vietii si al mortii. Va multumesc foarte mult ca ati venit astazi la Liturghie in biserica din Astromeriti, atat voua, credinciosilor care ati stat in biserica, cat si celor care au stat in afara bisericii si au ascultat Liturghia.
Exista aceasta lege a statului care spune sa facem Liturghii fara credinciosi. Voi ati incalcat aceasta lege, eu am incalcat aceasta lege. Imi asum aceasta raspundere. Am zis-o, am scris-o si o repet. De ce fac acest lucru? Nu ca sa ma dau eu viteaz, sau fals erou, nu ca pe o bravada, asa cum a spus cineva foarte respectat din Biserica [chiar Arhiepiscopul Hrisostom, a se vedea mai jos – n.n.]. O fac pentru ca vreau sa aplic mai presus de legea statului, Legea Sfintei Evangheliei, a lui Dumnezeu. Si in toate aceste luni simt ca exista un conflict intre raspunderea pe care o am fata de legea statului si legea lui Dumnezeu. Legea statului trebuie respectata si aplicata, dar atunci cand Legea Sfintei Evanghelii zice altceva, ce trebuie sa faca episcopul si chiar si voi, simpli credinciosi? Si daca voi ati mai avea o scuza, noi, episcopii, nu avem! De aceea am preferat sa aplic Legea Evangheliei care zice: ”Pe cel ce vine la Mine, nu il voi scoate afara”. Asta spune Hristos, nu [Mitropolitul de] Morfou! Asadar, aplic Legea lui Hristos Care este Intaistatatorul meu. De aceea, imi asum raspunderea pentru voi toti, care urmati Legea Evangheliei.
Astazi s-a intamplat – nu am urmarit asa -, sa se citeasca la Evanghelie despre o Cina la care un Stapan, Hristos, i-a chemat pe cei respectati din societate, pe oamenii importanti. Unul a zis ca se casatoreste, altul a spus ca are treaba, altul a cumparat niste boi si, din cauza, patimilor si a pacatelor fiecaruia, nu a mers niciunul dintre acestia la Cina. Imediat a trimis porunca Stapanul catre diaconii Sai si le-a zis: chemati-i pe cei schiopi, orbi, pe cei saraci, pe cei pe care nimeni nu-i baga in seama, care nu sunt importanti, chemati-i la Cina. Si inca mai era loc la masa. A zis Stapanul: aduceti si altii, de la margine, pe cei pe care nu ii vede nimeni. Iata noul echipaj al lui Hristos, cel despre care ne-a vorbit profetic, odata, Sfantul Porfirie! Asa a facut Stapanul din Evanghelie. Si i-a pus la masa cu El pe cei ce nu au fost mai intai chemati, pe acestia care au venit de departe, si care nu Il cunosteau pe Stapan si cu acestia a cinat.
Si cum se aplica astazi aceasta Sfanta Evanghelie? Multi cei chemati, putini cei alesi. Voi veti putea sa spuneti: s-a facut odata o Liturghie care era impotriva legii statului, dar era dupa Legea Sfintei Evanghelii si am fost si noi, cei putini, printre cei alesi. Pentru ca si noi, aici, la masa am venit. Ce am spus? “Luati, mancati! Beti dintru Acesta toti” Si aici, si la Sfantul Auxentie din Astromeriti au fost putini cei alesi; si aici, putini cei alesi. Dar sa nu ne mandrim! Celui ce i se pare ca sta, sa ia aminte la el insusi sa nu cada! Zicea si mama mea: Ai grija, fiule, la mintea ta, sa nu se mandreasca!
Dar, asa zice Evanghelia: noi avem obligatia sa ascultam mai intai de Hristos! Multumesc mult si politiei care a respectat Sfintele Taine si nu a intrat in Biserica, a avut o prezenta discreta, precum si jurnalistilor care au ramas in afara Bisericii. Acum ei asculta aceasta predica, pe care probabil o vor da pe post. Eu le propun ca, in loc sa ma dea pe mine, sa transmita Sfanta Evanghelie care s-a citit astazi. Ce frumos ar fi sa se auda cuvantul Evangheliei din aceasta duminica la televizor! Mai ales ca este de mare actualitate.
Dragi crestini din Astromeriti, sa stiti ca vom fi iarasi aici la Sfanta Liturghie care se va sluji la sarbatoarea Sfantului Modest, miercurea viitoare. Cati dintre credinciosi puteti, sa veniti. Si acolo va fi Cina.
Domnul sa va binecuvanteze!”
***
Cyprus mail: Coronavirus: credinciosii sunt acuzati de incalcarea ordinului prezidential prin participarea la Sfanta Liturghie
Pentru doisprezece credinciosi si doi preoti s-au deschis dosare de catre politie, din cauza faptului ca au mers la biserica dupa emiterea ordinului care interzicea participarea credinciosilor la slujbele religioase.
Conform celor relatate de politie, dupa ce au primit informatii, ofiterii au mers la bisericile din Astromeriti, Akaki si Skouriotissa. In Astromeriti au gasit sase persoane in biserica Sfantului Auxintie si, dupa terminarea slujbei, au deschis dosare penale acestora, precum si preotului din parohie.
In Akaki, au fost acuzate trei persoane de incalcarea legii, care participau la Liturghie in biserica Panagia Chruseleoussa, impreuna cu preotul de acolo.
In Skouriotissa, trei persoane au fost acuzate in urma participarii la Liturghie.
Toate cele trei biserici sunt din Mitropolia Morfou. Mitropolitul Neofit de Morfou a spus joi ca “Biserica si-a urmat de doua mii de ani Sfanta sa Traditie si propriile sale legi ca sa pastreze si sa apere sanatatea trupeasca si sufleteasca a credinciosilor sai”. El i-a chemat pe credinciosi sa participe la slujbe ca de obicei.
Totusi, Arhiepiscopul Hrisostom a raspuns la cuvantul Mitropolitului, spunand ca in Biserica nu este loc de bravada.
Arhiepiscopul a spus ca va cere guvernului sa-si reconsidere decizia, dar, pentru moment, episcopii si credinciosii trebuie sa respecte toate masurile anuntate de stat.
Ultimul set de masuri anuntate prevede ca slujbele in biserici trebuie tinute fara credinciosi, in timp ce la nunti, inmormantari si botezuri pot particpa maxim zece oameni.
Legaturi:
Arhiepiscopul Hrisostom nu este in acelasi Duh cu Mitropolitul Neofit care-si pune viata pentru Hristos si Biserica Sa. Hrisostom vrea sa slujeasca la doi stapani si sa-si scape viata, insa o va pierde.
Vrednic este!