DE LA CREȘTINISMUL DE CAFENEA LA CREȘTINISMUL DE JERTFĂ. Fostul actor Răzvan Ionescu: “Când vedeți lucrurile care se întâmplă astăzi în jurul nostru și care sunt abia la început, TREBUIE SĂ VĂ PREGĂTIȚI. Hristos deranjează! MĂRTURISIȚI ADEVĂRUL ȘI NU VĂ FIE FRICĂ!” (video, text)

13-03-2021 Sublinieri

18 martie – CENTENARUL NAȘTERII MITROPOLITULUI BARTOLOMEU

Extras din conferința online organizata de ASCOR CLUJ, sustinuta de fostul actor Răzvan Ionescu – Exerciții de dor (In memoriam IPS Bartolomeu Anania) – 31.01.2021

fragment

Întrebare: Povestea adesea Înaltul Bartolomeu despre ce trăise în închisoare? Povestea despre aceste momente?

Răzvan Ionescu: Nu, nu. Era destul de rezervat, iar eu nu îndrăzneam să-l întreb pentru că știam de la alții ce perioade au fost. Și, vedeți, pentru generația lor, această persecuție, această reprimare, aceste chinuri, aceste torturi în pușcării, bătăi, au fost o modalitate de rafinare a credinței și de a demonstra dimensiunea mărturisitoare a credinței creștin-ortodoxe și mai ales mărturisirea jertfelnică.orice faci în Ortodoxie, dacă nu are dimensiunea jertfei nu are nici o acoperire.

Și când vedeți lucrurile care se întâmplă astăzi în jurul nostru și care sunt abia la început, trebuie să vă pregătiți și să fiți conștienți că Dumnezeu îngăduie aceste lucruri pentru că noi, chiar și generația mea, a celor trecuți de 60 de ani, chiar și generația Părintelui, nu mai vorbesc de generația voastră, n-ați trecut prin timpuri în care să vă jertfiți. Eu obișnuiesc să spun peiorativ și să nu înțelegeți că vreau să vă jignesc sau să vă dojenesc in vreun fel, vorbesc și despre mine: Ceea ce facem noi este, ca să zic așa, un creștinism de cafenea. Noi stăm, discutăm despre Sfânta Treime, despre Părintele Nicolae Steinhardt, despre Părintele Stăniloae, mai polemizăm între noi, mai scrie unul un articol, mai scrie unul o revistă, ne mai uităm la un film, discutăm, ne dăm (cu părerea) dar jertfa nu există! Ne jertfim în sensul că poate pierdem o noapte ca să citim, ca să ținem post, ca să ne rugăm, dar jertfa adevărată care a fost a generației lor nu am parcurs-o. Și s-ar putea să trebuiască să o parcurgem de acum înainte. Și spun asta de ce? Să pornesc de la întrebarea ta. Dacă comunismul a fost doar o mișcare ideologică, doar o mișcare politică, îi lua, îi băga în închisori așa cum a făcut, îi schingiuia, îi omora, îi elimina, își puneau oamenii lor în loc. Dar de ce în multe din închisori a fost o perioadă când preoții ortodocși, preoții greco-catolici, creștinii declarați, mai ales legionarii, dar vorbesc în primul rând de clerici, au fost siliți să facă Sfânta Liturghie cu fecale și cu urină? Ce legătură are asta cu dimensiunea politică și ideologică? Cine face asta? Politica? Ideologia? Nu. Face diavolul. Dracul face asta. Iar dracul nu moare cum am crezut noi că moare comunismul, dracul se transformă. La această transformare asistăm astăzi și nu trebuie să ne fie frică. Pentru că noi știm rezultatul final. Știm cine câștigă confruntarea finală. Nu vă fie frică, turmă mică! Dar trebuie să avem curaj.

Și [Mitropolitul Bartolomeu] Anania este un asemenea simbol pentru Biserică, pentru teologie, pentru cultură, pentru prietenie. Pentru omul care a fost. Omul întreg! Care a adunat în sine și a reușit… Vă dați seama că au fost oameni care au făcut 25 de ani de pușcărie? 25 de ani de pușcărie în care au stat în frig. Când povestește Arsenie Papacioc cum îl aruncau în apă… Cum puteau să scape altfel decât cu mâna lui Dumnezeu și a Duhului Sfânt din toate astea?

Păi, semnul că, așa cum vă spun, este că trăim vremurile de o bună bucată de vreme în care răul îți este înfățișat ca bun, la televizor, în presă, pe stradă, și bunul este înfățișat ca rău. Cine întoarce lucrurile pe dos? Politicul? Nu!  Mă iertați! M-am înfierbântat.

Vă mulțumim! Într-adevăr Biserica se clădește pe sângele martirilor dar, totuși vă întreb eu, mai mult așa ca o frământare personală, această jertfă cum am putea să o ducem noi? Eu vă spun sincer, mie îmi este frică. Pomeneați de frică cum am putea să ne depășim noi această frică? Ce aveau diferit cei de dinaintea noastră?

Răzvan Ionescu: Este un lucru simplu. Îl găsiți  în manualele de istoria Bisericii, în istoria persecuțiilor. Romanii erau siderați de faptul că (creștinilor) nu le era frică de moarte. „Cine sunteți voi? Cum de nu vă e frică de moarte?”. Păi, asta este dimensiunea-emblemă a creștinismului: Învierea! Ce poți să-mi faci mai mult decât să-mi iei viața? Doamne, ia-mi viața! Ia-mi viața că mă transformi în martir… Tu, cretinule, care nu mai respecți regulile firești ale umanității. Ia-mi viața și îmi spăl toate păcatele și mă trimiți fix în Împărăția lui Dumnezeu! Că eu pe lumea asta am fost atât de nevrednic că n-am putut s-o câștig. Nu vă fie frică de asta! Mărturisiți! Noi nu avem, și asta îmi pare rău… că Părintele Anania a plecat dintre noi fără ca această dimensiune Biserica să o aibă și să o transcrie în ceea ce s-ar numi doctrină socială. Raporturile dintre Biserică și Stat. Noi suntem într-un… uite-așa cu fundul în două luntri, când spune clar Mântuitorul. Îl întreabă fariseii: „E bine să plătim dajdie?”. Și e printre rarele ocazii când avem de-a face cu un Hristos ironic. Să mă iertați! Să mă ierte Părintele că ies puțin din cadrul duhovnicesc! Hristos îi [persiflează] pe farisei și spune: „Păi, ia dă moneda aia de-acolo! Ce scrie pe ea? Ce e pe ea?”, „Cezarul.” „Păi, dă-i-o Cezarului! Și ce este al lui Dumnezeu dați-i lui Dumnezeu”. Deci stabilește clar, delimitează clar cele două arii. Plătim impozite, taxe, statului care are datoria de a păstra ordine, de a ne păzi de anarhie, de a crea cadrele unei societăți cât de cât normale, dar când statul ăsta căruia eu îi plătesc taxe se amestecă în problemele sufletești, adică în ceea ce este al lui Dumnezeu, statul ăsta devine stat totalitar. Și atuncea ce fac eu? Ies în stradă? Îndemn lumea la revoluție? Puneți mâna pe bâte și topoare! Nu! Pentru că avem exemplul din Grădina Ghetsimani. E de ajuns o sabie aici, bagă sabia la loc în teacă! Noi avem obligația de a mărturisi, cu orice risc, Adevărul. De a rosti fără ocol adevărul, de a ne spune punctele de vedere. Nu de a sta așa cocârjat de frică: „Aoleo, să nu-l deranjăm pe ăsta!”. Mă`, dar nu-l deranjăm pe Hristos cu tăcerea asta?! Noi trebuie să mărturisim! Din momentul în care mărturisim și această mărturisire este dublată de rugăciune, de puterea rugăciuniiNoi uităm de lucrul ăsta? Asta i-a deranjat pe toți în toată istoria omenirii. De la Imperiul Roman, până la sistemul comunist.

Și-acuma ce-i înspăimântă? Ce-l înspăimântă pe diavol? Sfânta Împărtășanie!numai în Potir nu poate să intre! Că acolo arde, e foc! În rest intră și în biserică, n-are probleme. Dar în Potir, la Epicleză, nu stă acolo, fuge. Aia trebuie să o atace. Și vine Gică de pe stradă care el nu știe exact cum e treaba asta și zice, păi, nu-i dom’ne să ne împărtășim cu o singură linguriță că dacă mă infectez? Păi, da ce, mă, Împărtășania este OCL Alimentara?! Pentru noi este însuși Sângele și Trupul Mântuitorului! Cum pot să mă infectez? Mă infectezi tu prin ceea ce spui, prin ceea ce faci și prin ceea ce încerci să mă pui și pe mine să fac.

Or, acest lucru trebuie să-l mărturisim. Noi trebuie să-l mărturisim și să nu ne fie frică. De ce? Pentru că Hristos nu e Orban. Hristos nu e Câțu. Hristos nu e Dragnea. Hristos nu ne lasă! Când e [greu] nu ne lasă, nu dă bir cu fugiții și o aranjează El pe partea Lui. Noi suntem ai lui Hristos. Hristos este o realitate vie în orice clipă, nu este [doar] un personaj istoric, că asta s-au străduit în ultimii 50 de ani cu comunism cu tot, să facă din Hristos un personaj istoric, o legendă. Nu! El este o Persoană vie. Acuma Hristos este între noi! Asta-i deranjează. Cum să fie unul care să fie prezent când eu fur? Cum să fie unul care să fie prezent când eu omor? Cum să fie unul care să fie prezent când eu mint? Când eu falsific? Când eu manipulez popoare?

Așa că nu vă temeți! Noi avem această datorie. Nu suntem într-un partid și dacă ăștia au început să pună mitralierele pe noi, noi să ne temem. NU!”.

Vedeti si:

MITROPOLITUL BARTOLOMEU ANANIA – PĂRINTE, FRATE, PRIETEN. Zece ani de la adormire (+31.01.2011). “EXERCIȚII DE DOR” cu fostul actor RĂZVAN IONESCU, Preasfințitul MACARIE DRĂGOI și Arhimandriții Dumitru Cobzaru (VIDEO) si ANDREI COROIAN

 

***

PĂRINTELE AMFILOHIE la Târgu Ocna: “NU CUMVA SĂ NE MAI PRINDĂ PAȘTILE CU BISERICILE GOALE! Valuri – valuri să veniți! Nu există să ne mai fure Paștile! Se vrea mult mai mult decât o Nouă Ordine Mondială: SĂ SE UMBLE ÎN OM!” video, text)

ÎPS TEODOSIE proclamă ferm: “BISERICILE NU SE VOR MAI ÎNCHIDE și nu trebuie să se închidă! Este dreptul nostru și al credincioșilor. ACCEPTĂM MUCENICIA, DAR NU ÎNCHIDEM BISERICA! Păstorul trebuie să-și apere oile cu prețul vieții sale!”

PAȘTELE INTERZIS PENTRU A DOUA OARĂ folosindu-se metoda carantinărilor locale?/ “Guvernarea Neoliberalo-Neomarxistă este disperată să îndepărteze românii de credință, pentru că numai așa îi pot îngenunchea definitiv”/ ARHIEPISCOPUL TEODOSIE: “Și noi suntem amenințați în aceste zile cu închiderea bisericilor” (VIDEO)

Cuvânt al PS MACARIE la Oslo: “Atunci când autoritățile laice ne spun cum să ne împărtășim euharistic și cum să ne cinstim sfinții, aceasta este o SAMAVOLNICIE pe care trebuie SĂ O DENUNȚĂM ca atare! ÎN VREMURI ALE MINCIUNII, să fim MĂRTURISITORI și TRĂITORI ai adevărului!” (VIDEO, TEXT)

PĂRINTELE EPISCOP MACARIE MĂRTURISEȘTE: “Atunci ești ucenic al lui Hristos, CÂND ASCULȚI MAI MULT PE DUMNEZEU, DECÂT PE OAMENI. CÂND NU TACI, DEȘI UNII ÎȚI CER SĂ TACI. Când propovăduiești și când slujești, deși unii îți cer să încetezi”

“PÂNĂ AICI!” – Părintele Episcop MACARIE: “Dacă cineva ne atacă credința, dacă cineva ne atacă Biserica și libertatea noastră de a ne închina, atunci, frate și soră, SĂ MARTURISIM!”

PS BENEDICT la Sfantul Mare Mc. Dimitrie: “E NEVOIE SI DE GLAS PROFETIC la un moment dat si sa se spuna: ASA NU, ASA NU SE MAI POATE. Daca noi respectam pe ceilalti, si ei sunt chemati sa ne respecte pe noi! E MOMENTUL SA ALEGEM, SA NU MAI FIM CALDICEI! E nevoie de tarie in marturisirea credintei” (VIDEO, TEXT)

PROTOS. HRISOSTOM (Mănăstirea Putna): “Noi suntem astăzi puși în fața unor ALEGERI. Încă nu suntem pe deplin forțați, dar aproape, nu mai e mult, SĂ FACEM COMPROMISURI care tare mă tem că ÎNDATĂ VOR FI EGALE CU LEPĂDAREA” (video, text)

PĂRINTELE HRISOSTOM DE LA PUTNA: “Nu le plac celor mari să spunem lucrurilor pe nume, nu le plac adevărurile rostite cu voce tare – şi, iată, Ioan Botezătorul aceasta a făcut! Vor rezista acestor vremuri cei care se mulţumesc cu puţin” (VIDEO, TEXT)

MĂRTURISIREA LUI HRISTOS, ASTĂZI (video, text). Părintele GHEORGHE HOLBEA: “E foarte important – şi aceasta ţine de discernământul duhovnicesc – SĂ ÎNȚELEGEM ÎN CE LUME TRĂIM, pentru că altminteri DEVENIM NIȘTE FARISEI, care spunem: „Da, este normal”… Creştinismul nu este dulceag, dovadă martirologiile noastre”

PĂRINTELE ILARION DE LA CRUCEA: “Nu putem să tăcem. Pentru că, dacă noi vom tăcea, PIETRELE VOR VORBI. E mai confortabil să rămâi într-o TĂCERE COMPLICE, dar eu spun că nu mai suntem în situaţia de a accepta aceste lucruri. ESTE UN TIMP AL MĂRTURISIRII”

Omilie a mitropolitului de Morfou: “SA NU-TI MOARA SUFLETUL! Si DACA VINE CLIPA CEA GREA, SA MARTURISESTI PE HRISTOS! Razboiul cel mare este duhovnicesc. Dar acum a venit si ceasul razboiului cald. Si cele de departe au ajuns aproape. Si profetiile au devenit stiri” (AUDIO, gr. + TRADUCERE)

Sa recitim proorociile, nu sa le dispretuim (I): “SFANTA LITURGHIE sau Jertfa cea de-a pururi este aceea care OPREȘTE SĂ SE ARATE ANTIHRIST”/ “Lucifer va interzice prin lege IMPARTASANIA. Vor fi Sinoade care vor decide MODIFICARI ALE TUTUROR SFINTELOR TAINE”

 

***

“Familia ortodoxa”: PARINTELE IUSTIN SI-A FACUT DATORIA, ACUM VA VENI RANDUL NOSTRU SA FIM INCERCATI! Semnul prigoanei noastre si chemarea la maturizare duhovniceasca

PĂRINTELE GH. HOLBEA în dialog cu Pr. Bogdan Florin VLAICU, Pr. Ciprian GRĂDINARU (Belgia), Arhim. Mihail STANCIU și alții despre SFINȚII ÎNCHISORILOR și ACTUALITATEA rezistenței lor împotriva totalitarismului comunist, dar și despre „CEZAR”, COVID și… războiul duhovnicesc purtat prin CANDELA RUGĂCIUNII (video)

 

***

PĂRINTELE NOSTRU MITROPOLIT BARTOLOMEU AL CLUJULUI, la 7 ani de la mutarea la ceruri – TÂNĂRUL MITROPOLIT BĂTRÂN sau ÎNTRUPAREA VOCAȚIEI PROFETICE A BISERICII. PS Macarie Drăgoi și ziarul Lumina aduc în actualitate cele mai curajoase si puternice cuvinte din predicile ”Leului Ardealului”

PARINTELE MITROPOLIT BARTOLOMEU ANANIA. Lectia unei vieti demne si roditoare. EXPERIENTA DIN INCHISOAREA DE LA AIUD (audio). Marturisirea “Leului Ardealului”: “Fundamentalisti? Bine, daca vreti, fundamentalisti!”

“SE INTORC COMUNISTII, DRAGII MEI! In numele libertatii si democratiei, SE PREGATESC CRIME morale, si chiar fizice!” – Avertismentul profetic al MITROPOLITULUI BARTOLOMEU in predici audio la pilda datornicului nemilostiv


Categorii

Biserica la ceas de cumpana, IPS Bartolomeu Anania, Marturisirea Bisericii, Marturisitorii si Sfintii inchisorilor, Pandemia Covid-19, VIDEO, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “DE LA CREȘTINISMUL DE CAFENEA LA CREȘTINISMUL DE JERTFĂ. Fostul actor Răzvan Ionescu: “Când vedeți lucrurile care se întâmplă astăzi în jurul nostru și care sunt abia la început, TREBUIE SĂ VĂ PREGĂTIȚI. Hristos deranjează! MĂRTURISIȚI ADEVĂRUL ȘI NU VĂ FIE FRICĂ!” (video, text)

 1. Eu am zis mereu ca traim un crestinism de catifea. Vad ca dl. Razvan Ionescu ii zice “de cafenea”, ceea ce cred ca este cam acelasi lucru.
  Se pare, insa, ca au venit zilele in care va trebui sa aratam ai cui fii suntem.
  Dumnezeu sa ne ajute, sa ramanem statornici in credinta, sa nu ne fie teama ca vom pierde ceva. Oricat de umil ar fi careva dintre noi, ceva tot are de jertfit pentru Adevar.

 2. ,,Doamne, Iisuse Hristoase, Tu Care ai pătimit pentru întregul neam omenesc și pe toți cei ce s-au căit pentru păcatele lor i-ai iertat, fă ca niciunul din cei ce ne urăsc și ne prigonesc pe noi să nu pătimească ceva rău la judecata Ta. Ci întoarce sufletele lor spre conștiința Adevărului și dă-le lor pocăință adevărată, ca și printr-înșii să se preamărească Preasfânt Numele Tău. Iar pe noi învrednicește-ne să Te mărturisim pe Tine, Dumnezeul cel adevărat, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, spre slava Numelui Tău și mântuirea sufletelor noastre ! Amin !”(Virgil Maxim, ,,Imn pentru Crucea purtată”, pag. 91).

  Este rugăciunea pentru vrăjmași a deținuților de la Aiud. Se găsește și la pag. 226 (citată ca nota editorului), în cartea ,,Întoarcerea la Hristos”(document pentru o lume nouă), Ioan Ianolide.
  Totdeauna m-am minunat, cum de au reușit să iasă din temnițele comuniste deținuții (așanumiți) politici, fără să urască pe cei care i-au prigonit !!! După umila mea părere, această rugăciune i-a scos la liman !!!
  De ce-l urăsc unii politruci din zilele noastre pe Fericitul Martir Mircea Vulcănescu ??? Pentru că ne-a îndemnat :,,Să nu ne răzbunați !!!” Ei, martirii sunt oglinda, care arată hidoșenia comunismului în toată mizeria lui !!!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate