Sfantul Ioan Carpatiul – cuvinte de intarire in lupta nevazuta (2): “DESFATARE MI-A FACUT MIE DUMNEZEU”

24-04-2010 Sublinieri

Cand cineva, chiar daca se lupta cu putere, va fi biruit, sa nu se intristeze si sa nu slabeasca nicidecum, ci ridicandu-se sa se incurajeze cu cuvintele lui Isaia, cantand unele ca acestea:

Intarindu-va ati fost infranti, o, draci vicleni. Deci daca iarasi veti izbandi, iarasi veti fi biruiti”; si:

”Sfatul pe care-l veti planui, il va imprastia Domnul, caci cu noi este Dumnezeu, cel ce ridica pe cei cazuti si face sa fie taiati vrajmasii nostri, cand ne pocaim”.

*

Este cu neputinta celui povatuit prin incercari sa treaca prin ele fara intristare. Dar dupa acestea, de multa bucurie se umplu unii ca acestia, si de lacrimi dulci si de ganduri dumnezeiesti toti cati au cultivat osteneala si necazurile in inimile lor.

*

Desi Isaac a voit sa binecuvanteze, iar Essau a alergat spre dorinta binecuvantarii, totusi n-au izbutit. Dumnezeu a miluit si a binecuvantat si a uns in duh nu pe acela pe care l-am voit noi, ci pe care l-a randuit spre slujire mai inainte de a-l voit noi, ci pe care l-a randuit spre slujire mai inainte de a-l fi facut. Deci sa nu ne tulburam, nici sa pizmuim cand vedem niscai frati vrednici de plans si prea mici, inaintand in virtute. Ai auzit doar si pe Domnul zicand: ”Da acestuia locul” sa se aseze la masa mai sus. Ma minunez mai degraba de judecatorul care a judecat asa de intelept si de negrait in privinta acestora, ca acela este cel mai mic si mai de pe urma sa fie primul si sa povatuiasca, iar noi cei ce stam inaintea aceluia cu nevointa si cu vremea, sa ramanem la urma. Deci pe fiecare om sa-l privim dupa cum i-a impartit Domnul. Caci s-a scris: ”Daca in Duhul traim, in Duhul sa umblam”.

*

Nu primi niciodata ca cel ce este sub ascultarea ta sa-ti zica: da-mi pentru o vreme stapanirea (libertatea) ca sa dovedesc lucrul cutare sau cutare in privinta virtutii si voi izbandi. Caci cel ce zice asa e vadit ca-si face voia sa si inlatura randuielile celei mai bune ascultari.

*

Patimirile trupului si ale sufletului vor inceta, cum vei vedea, cu vremea si cu voia lui Dumnezeu, chiar daca au crescut mult. Dar mila lui Hristos nu va inceta niciodata. Caci “mila Domnului din veacul acesta si pana in veacul viitor va fi peste cei ce se tem de El”.

*

Se intampla uneori ca invatatorul e dat spre necinstire, suferind incercarile pentru cei ce s-au folosit duhovniceste. Caci ”noi, zice, suntem necinstiti si ocarati si neputinciosi, iar voi v-ati facut slaviti si puternici intru Hristos”.

*

Gandul patimas este izvor si pricina a stricaciunii prin trup. Cel ce cultiva insa trezvia il alunga din suflet, dupa greseala, prin pocainta, dar si inainte de greseala. Bine este deci caci ati plans mai mult, ca sa se scoata din mijlocul vostru gandul viclean si necuvios, care v-a indemnat sa faceti acest lucru. Prin urmare plansul se impotriveste duhului stricaciunii.

*

Cine va vesti celui intristat de lipsa de slava si de neputinta in virtuti ca va vedea pe Iisus, nu numai in viitor, ci inca si aici, venind la el cu putere si cu slava multa, prin nepatimire? Acesta va putea zice ca Sara, sau ca sufletul ce-a imbatranit in nerodire si a nascut, impotriva asteptarii, fiu al dreptatii: ”ras a facut mie Dumnezeu”, adica mi-a daruit cea mai mare bucurie, mie celui intristat ani indelungati de multimea patimilor, sau, cum zice alt talcuitor:desfatare mi-a facut mie Dumnezeu, adica ”s-au innoit tineretile mele ca ale vulturului”. Caci, dupa ce am imbatranit in pacate si in patimi de necinste, acum m-am nascut din nou si intineresc si ma infragezesc, eu cel ce ma inasprisem la fire, si vad acum luminos lucrurile din lume, fiindca am primit din nou simplitatea si necomplicatia cea dupa fire, insanatosindu-mi-se mintea, prin mila cea mare a lui Dumnezeu. Trupul meu s-a facut ca al lui Neeman Sirianul, asemenea celui al pruncilor, pentru ca m-am spalat in Iordanul cunostintei. Si prin harul lui Dumnezeu vietuiesc acum intr-un singur mod, izbavit fiind de voia sarpelui si de roiul gandurilor mult stiutoare si prea materiale ale pacatului, pe care le castigasem mai inainte impotriva firii.

*

Presupune ca Domnul zice catre tine:

Am luat pentru o vreme de la tine harul acesta si acela, de care socoteai ca mintea ta e plina si se poate odihni, si ti-am dat in locul lor darul acesta si acela, de acelasi pret. Tu insa, gandindu-te la cele luate si neprivind la cele date in locul acelora, esti posomorat si indurerat si te topesti de intristare. Dar intristat de Mine, tu Imi produci bucurie. Caci Eu intristez spre folos, urmarind mai degraba sa mantuiesc, decat sa pierd pe cel ce l-am socotit sa-Mi fie fiu.

*

Daca ti-ai ales sa te imbraci cu nepatimirea, sa nu fii fara grija, ci sileste-te cu toata puterea sa o dobandesti. Caci ”suspinam, dorind sa ne imbracam cu locuinta noastra din cer’‘, ca sa fie inghitit muritorul de viata, nu numai trupeste, dupa sfarsitul veacului, ci inca de aici, in chip spiritual (inteligibil), ca arvuna. Caci ‘‘inghititu-s-a moartea in biruinta”, si inghititi vor fi toti Egiptenii care ne necajesc, urmarindu-ne in valurile puterii trimise noua din cer.

*

Sa nu uiti pe cel ce a zis: Ma tem ”ca nu cumva, dupa ce am vestit altora, eu insumi sa ajung de lepadat”; si iarasi: “Cel ce crede ca sta sa ia aminte sa nu cada”; si: ”Tu, cel duhovnicesc, ia seama la tine insuti, ca sa fii si tu dreptul solomonispitit”. Sa nu uiti de caderea si faradelegea lui Solomon, dupa atata har. Si sa nu dai uitarii tagaduirea neasteptata a marelui Petru. Daca ai uitat acestea, te vei increde in cunostinta ta, te vei mandri cu vietuirea, te vei lauda cu vremea indelungatei tale nevointe si vei da loc trufiei. Deci nu te face nepasator, o, frate, ci mai degraba teme-te pana la ultima rasuflare, chiar daca ai ajuns la numarul anilor lui Moise, si roaga-te zicand:

”Doamne, sa nu ma lepezi in vremea batranetilor mele; cand va lipsi virtutea mea sa nu ma lasi pe mine. Dumnezeule, Mantuitorul meu! In Tine e cantarea mea pururi”.

*

Domnul iti zice, ca si lui Matei: “Urmeaza Mie!” (Matei 9, 9). Deci, urmand cu ravna Stapanului tau mult iubit, de ti se va impiedica in calea vietii piciorul de vreo piatra patimasa si vei cadea pe neasteptate in pacat sau vei aluneca si vei cadea chiar de mai multe ori, fara sa vrei, trecand prin locuri noroioase, ori de cate ori ti s-ar intampla sa cazi si sa te chinuiasca trupul, tot de atatea ori ridicandu-te, ia-te dupa Domnul tau cu aceeasi ravna, pana-L vei ajunge. Astfel m-am aratat Tie intru sfanta aducere aminte, ca sa vad puterea si slava care ma mantuieste si “in numele Tau, Doamne, voi ridica mainile mele” si voi socoti ca “m-am umplut de seu si de grasime, si se vor bucura buzele mele cantandu-ti Tie” caci mare lucru imi este mie ca am primit numele de crestin, precum imi zice mie Domnul prin Isaia: “Mare lucru iti este tie sa te numeste fiul Meu”.

(va urma)

Legaturi:


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Cum ne iubeste Dumnezeul nostru, Filocalie, Razboiul nevazut, Sfinti Parinti

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

18 Commentarii la “Sfantul Ioan Carpatiul – cuvinte de intarire in lupta nevazuta (2): “DESFATARE MI-A FACUT MIE DUMNEZEU”

  1. HRISTOS A INVIAT!
    (din CUVINTELE BATRANILOR)
    -”Invata sa invingi raul cu binele,rautatea cu bunatatea,blandetea,cu smerenia.
    -Cand te rogi,sa nu uiti niciodata ca Domnul da dupa inima celui ce cere.
    -Daca te vei gasi vinovat in cele ce ti s-au reprosat,da deoparte egoismul si mandria,cere-ti iertare pentru greselile tale si cauta sa te indrepti de ele.
    -Acorda consideratie si respect fiecarui om,ca si chip al lui Dumnezeu.
    -Dand cu o masura generoasa,iti va intoarce si tie Domnul cu aceiasi masura.
    -SA NU NE RAZBUNAM PE NIMENI,NICI MACAR IN GAND,SAU INTENTIE REA,SA LASAM RAZBUNAREA PE SEAMA LUI DUMNEZEU.
    -SA STARPIM IN NOI INCREMENITA NEPASARE FATA DE PACATELE NOASTRE,
    SA STARPIM DIN INIMA TRUFIA.CARE NE FACE SA CREDEM CA N-AVEM NEVOIE SA NI SE IERTE PACATELE.
    -Tine minte ca rautatea pe care o ai in tine de la diavol,nu poate infrange si nu va infrange niciodata negraita,nemarginita bunatate a lui Dumnezeu.
    -Acea zi care nu primeste nici un lucru bun de la noi,nu este blagoslovita de Domnul.
    -Fa,Doamne,ca in mine,pacatosul,sa se savarseasca minunile bunatatii, atotputerniciei si intelepciunii Tale!”
    Amin!

  2. Domnule Admin, fratilor,vreau să vă aduc la cunoştinţă un fapt destul de GRAV.Am primit în cutia poştală o invitaţie la film, se cheamă ,,Magdalena”.Pana aici nimic foarte grav. La pliantul cu filmul mai e adaugata o cărticică despre Dumnezeu, picturile prezentate acolo fiind ortodoxe chiar şi citatele sunt din Biblia ortodoxă, pe ultima copertă e specificat:Toate veresetele sunt din Biblia editată de Editura Institutului Biblic şi de misiune al Bisericii Ortodoxe Romane-Bucureşti 1997. Nimic altceva nu se mai specifică despre cei care organizează aceste lucruri sau distribuie astfel de cărţulii cu pliante decat e sris mic de tot pe ultima copertă alege viaţă.Dacă daţi pe google o să găsiţi.Sunt o sectă,cred că evanghelişti şi au în plan extinderea ..cooptarea tinerilor..Filmul ar fi trebuit să fie difuzat astăzi la ora 18 în Bucureşti pe Barbu Vacarescu la Hotel Caro.Intrarea era gratuită bineinteles.Iertaţi-mă pentru intervenţie dar pana acum parcă sectele nu lucrau aşa subtil.Înainte nu foloseau numele Domnului nostru Iisus Hristos scris corect, aici sunt prezentate multe icoane ortodoxe foarte frumoase ,în carticică,Sfanta Cruce apare de cateva ori.Sunt şi din cei care organizează pelerinaje care sunt cel puţin mana-n mana cu sectele.Ne-au oferit un bonus la Biserica Parintelui Pohomaci unde tocmai citeau psalmii niste femei cred ca din secta penticostalilor.Pareau robite de un duh demonic ,citeau cu un fel de exaltare. Eu n-am intrat acolo dar mi-au povestit ceilalţi cand au venit la autocar.Doamne Iisuse Hristoase ,Fiul lui Dumnezeu pentru rugaciunile Preacuratei Maicii Tale şi ale tuturor sfinţilor păzeşte-ne de toată lucrarea diavolească şi întoarce-i pe cei depărtaţi de la dreapta credinţă.

  3. @Marian

    Da, am observat si noi aceste tactici mai subtile de prostire a poporului mai slab in credinta ortodoxa. Se folosesc crucile, icoanele, scrierea si citatele ortodoxe pentru a inlatura teama si retinerea initiala a oamenilor si a ii amagi mai usor sa intre in contact cu ei…

  4. Hristos a inviat!
    …va multumesc…si mai ales pentru “va urma”…ca mare mila se face de aici cu noi din sarguinta Dumneavoastra…ne gasesc ele raspunsurile pe noi…uitasem ca am intrebat…
    Proorocii sunt un dar…Pentru ale tale dintru ale tale, iti multumim Doamne!…

  5. cu toate tacticile lor subtile,privirea sa ne fie la Hristos,adevaratul Dumnezeu.Oare nu spunea Domnul cand L-au prins preotii jidovesti,intrebandu_L de natura invataturii Lui?”invatatura Mea,am spus-o cu glas mare ,nu am avut nimic de ascuns”dupa aceasta ne putem da seama cat de prefacuti si mincinosi sunt,caci ascund minciuna lor sub sfanta cruce (pe care ei nu o cinstesc).Trebuie sa luam aminte si sa cerem de la Domnul harul deosebirii duhurilor.Hristos a inviat!

  6. Pingback: Război întru Cuvânt » Sfantul Ioan Carpatiul – cuvinte de intarire in lupta nevazuta (3): “DUMNEZEU NU DEZNADAJDUIESTE DE MANTUIREA NOASTRA”
  7. Pingback: Război întru Cuvânt » Sfaturi duhovnicesti de la Fericitul Filotei Zervakos (2): “VAZUT-AM PE DOMNUL INAINTEA MEA PURUREA…”
  8. Pingback: Război întru Cuvânt » Sfantul Ioan Carpatiul – cuvinte de intarire in lupta nevazuta (4): “TOATA GRIJA ARUNCATI-O DOMNULUI, EL ARE GRIJA DE VOI”
  9. Pingback: TRISTETEA SI ACEDIA: cauze, manifestari, terapeutica duhovniceasca (Jean-Claude Larchet)
  10. Pingback: Sfaturi ale Staretului Partenie de la Pecerska DESPRE TREZVIE SI LUPTA DUHOVNICEASCA -
  11. Pingback: LUPTA CONTINUA SI HARTUITOARE A CRESTINULUI – INTRE HAR SI CADERI. In ce constau, de fapt, desavarsirea sau sfintenia? -
  12. Pingback: DIN SCRISORILE LUI GHERON IOSIF: “Daca harul lui Dumnezeu nu lumineaza pe om, cuvintele sale, oricat de multe ar fi, nu sunt de nici un folos nimanui” -
  13. Pingback: GHERON IOSIF ISIHASTUL – scrisori de incurajare in razboiul cu diavolul si pentru ridicarea din caderi: “ORICE S-AR FI INTAMPLAT, NU TREBUIE SA DEZNADAJDUIM” -
  14. Pingback: SPICUIND SI TALCUIND FILE DE “EVERGHETINOS” SPRE FOLOSUL CELOR DE AZI, CU PROFESORUL ION PATRULESCU – conferinta Timisoara, 2008 (partea a II-a) -
  15. Pingback: SFANTUL ISAAC SIRUL despre incercarile duhovnicesti si mangaierile harului. SMERENIA BIRUIESTE DEZNADEJDEA COPLESITOARE: “Lipsa de curaj e maica chinului. Iar rabdarea e maica mangaierii“ -
  16. Pingback: “Tot darul de Sus ni-l insusim neaparat prin suferinta”. PARINTELE SOFRONIE despre BUCURIA DE A FI BIRUIT DE DUMNEZEU. De ce Dumnezeu ingaduie incercarea parasirii Sale, a “pogorarii in intuneric” si a atacurilor infuriate ale Ispi
  17. Pingback: SFANTUL ISAAC SIRUL despre incercarile duhovnicesti si mangaierile harului. SMERENIA BIRUIESTE DEZNADEJDEA COPLESITOARE: “Lipsa de curaj e maica chinului. Iar rabdarea e maica mangaierii“ | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate