SFANTUL IOAN CEL MILOSTIV, PATRIARHUL ALEXANDRIEI (12 nov.) – Pilda paturii celei scumpe. Grija pentru cei saraci, “fratii lui Hristos”

12-11-2011 Sublinieri

Din cartea “Scoala evlaviei”, despre Sfantul Patriarh Ioan cel Milostiv:

Odata, la Sfantul Ioan, Patriarhul Alexandriei, a venit un dregator bogat, si a reusit sa vada patul sfantului, care era acoperit cu o patura proasta. Dupa ce s-a intors acasa, dregatorul i-a trimis patriarhului o patura care costa treizeci si sase de monezi din aur, rugandu-l sa se inveleasca cu ea. Nevrand sa-l jigneasca pe dregator, patriarhul a luat, la rugamintile lui staruitoare, patura si s-a invelit cu ea – o singura noapte, zicandu-si:

“Vai, tie, ticaloase Ioane, ca te invelesti cu patura de mult pret, pe cand fratii lui Hristos – saracii – ingheata de ger! Cati oameni nu innopteaza fara adapost impotriva vantului si a frigului, neavand decat o amarata de rogojina sau niste zdrente? Cati oameni dezbracati nu se tavalesc prin gramezile de balegar si tremura de frig, suferind atat de foame, cat si de frig, neputand dormi toata noaptea, vrand sa puna ceva in gura si murind de frig? Vai mie!

Cati vor fi fiind saracii, care asemenea lui Lazar vor sa se sature din faramiturile care cad de la masa mea? Vai mie! Cati straini si pribegi vor fi fiind in acest oras, care n-au unde sa-si plece capul, care, petrecand noaptea pe strazi, multumesc Stapanului Hristos pentru toate? Iar tu, Ioane, vrand sa primesti vesnica odihna, petreci aici in rasfat si odihna si ai tot ce-ti pofteste inima: traiesti in preafrumoase odai, porti vesminte moi, bei vin, mananci peste pe alese. Si pe langa toate acestea , te-ai mai invelit si cu patura de mult pret. Si atunci, ce poti sa mai astepti in veacul ce va sa fie? Nu, ticaloase Ioane, ducand asemenea viata nu vei primi Imparatia cea vesnica, ci vei auzi la fel ca bogatul din Evanghelie: “tu ai primit cele bune ale tale in viata ta, pe cand saracii – cele rele” (Lc.16, 25). Dumnezeu este martor ca smeritul Ioan nu se va inveli inca o noapte cu aceasta patura, ci cu banii primiti din vanzarea ei, ii va inveli pe cei saraci si sarmani”.

Indata ce s-a facut ziua, sfantul a trimis patura spre vanzare la targ, ca din pretul ei sa cumpere haine pentru saraci. Pe cand se vindea insa patura, s-a intamplat sa treaca pe acolo dregatorul care i-o daruise fericitului Ioan. Vazand ca e pusa in vanzare, a cumparat-o si i-a trimis-o lui Ioan iarasi, rugandu-l sa se acopere cu ea chiar el. Luand patura, sfantul a trimis-o iarasi la targ sa fie vanduta. Dregatorul, vazand ca patura este pusa in vanzare din nou, a cumparat-o a doua oara si i-a trimis-o lui Ioan cu rugamintea sa se inveleasca chiar el cu ea. Ioan a trimis patura la vanzare si a treia oara, dar dregatorul, cumparand-o iar, a trimis-o la Ioan. Dupa aceasta, Ioan a poruncit sa i se spuna dregatorului: “Sa vedem care dintre noi va obosi cel dintai: eu s-o vand sau tu s-o cumperi si sa mi-o dai din nou?”. Astfel Sfantul Ioan a dobandit de la dregatorul acela mult aur, pe care l-a si impartit saracilor.

(in: “Ortodoxia si problema banilor”, Editura Sophia, Bucuresti, 2010)

Cititi si:

***


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Fratii mai mici ai lui Hristos, Sfintii - prietenii lui Dumnezeu, prietenii nostri

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

22 Commentarii la “SFANTUL IOAN CEL MILOSTIV, PATRIARHUL ALEXANDRIEI (12 nov.) – Pilda paturii celei scumpe. Grija pentru cei saraci, “fratii lui Hristos”

  1. Si eu ma simt vinovata de cei care dorm pe strazi – direct, pe ciment – inveliti intr-o patura subtire in pozitia fatului din care ies niste picioare invelite – uneori doar cu sosete, alteori supra-pingelite, ori gaurite;

    Ce facem cu ei?! Daca-ti aduci patura de-acasa sau plapuma si le-o dai…ii oferi ceva ‘de suprafata’, inca un rand de camasa!

    Problema este sa-i scoti din acea stare de degradare fizica si morala permanenta, fiindca sunt supusi de cei dintre ei (mai puternici) la umilinte ingrozitoare, la batai, si la ‘altele’!

    Ei! Asistenta sociala trebuie sa se implice ACTIV si politia (comunitara sau de alt gen) pentru astfel de cazuri; am inteles ca au fost construite aziluri de noapte in care pot dormii pe un pat iar nu precum cainii pe strazi!

    M-as baga sa donez catusi de putin pentru astfel de aziluri in care ‘cei a-i strazii – adica a-i nimanui, la fel ca maidanezii – si-ar pune capul bolnav si obosit ‘de viata’ pe o perna, ar manca o ciorba calda si li s-ar incalzii si lor inima de om…

    Off..si revin la bogatii ‘nemilostivi’ care, cu putin ar face multe!

  2. @Magda,
    Sa stii ca problema “bogatilor nemilostivi care cu putin ar face multe” pare sa fie specifica Romaniei.
    Nu vreau sa sune ca o jignire sau sa para ca arunc cu pietre in romani, dar este doar o constatare amara.
    Pe unde am calatorit eu (si am calatorit destul) nu am vazut atata lipsa de grija si dispret fata de categoriile sociale vulnerabile, asa cum se intampla la noi in tara, la nivel organizat, vreau sa zic.
    Ca sa-ti faci o idee, cand copilul meu mergea la scoala publica intr-un stat sua(ca diferentele intre state sunt mari, sunt mari), primea mic dejun gratuit, desi procentul copiilor dezavantajati socio-economic era sub 5%. Sau tin minte ca am vrut sa cumpar mancare copilului cand eram in parc LA si mi-au fost refuzati banii.. Copiii primeau pe gratis la ora pranzului lapte, sandvis si fructe in parc… De asemenea, copiii saraci pot manca la scoala pe intreaga perioada a vacantei (repet, nu stiu daca in toate statele este la fel).
    Nebunia aceasta cu reducerea pensiilor, alocatiei pt copii, accesului la servicii medicale.. nu cred ca se mai intampla undeva in aceasta lume mare! Mie imi pare ca toate masurile de “austeritate” luate in tara au un miros de experiment satanic.
    Este saracie in crestere in toata lumea, dar tocmai din acest motiv se incearca protejarea populatiei (macar asigurarea accesului la mancare), nu uciderea ei.

  3. Drag mi-e Sfantul Ioan, drag si dregatorul!Doamne, ce frumos!

  4. @ Anonima I.:

    Nebunia aceasta cu reducerea pensiilor, alocatiei pt copii, accesului la servicii medicale.. nu cred ca se mai intampla undeva in aceasta lume mare! Mie imi pare ca toate masurile de “austeritate” luate in tara au un miros de experiment satanic.
    Este saracie in crestere in toata lumea, dar tocmai din acest motiv se incearca protejarea populatiei (macar asigurarea accesului la mancare), nu uciderea ei.

    Exact asa este!

  5. Soarele darurilor dumnezeieşti, care cu razele cuvintelor sale a zugrăvit în inimile întunecate de negura patimilor pe Soarele dreptăţii, Cel Ce ne cheamă prin glasul Duhului către ziua nesfârşită a Împărăţiei Tatălui, Sf. Ier. Ioan Gură de Aur, cartea tainelor îngereşti, cel ce a luminat Biserica cu strălucirea cuvintelor sale, cu focul rugăciunii sale să aprindă şi în inima noastră candela gândurilor pocăinţei.

  6. @ Mi:

    Asteapta, te rugam, sa pui comentariul la articolul pe care-l pregatim cu Sf. Ioan Gura de Aur. Multumim!

  7. Buna predica si frumoasa si povestea cu patriarhul si dregatorul bogat.
    Eu personal am simtit o “tocire” a simturilor cu ocazia evenimentelor din Japonia din acest an.
    Atunci cand vedeam filmarile cu valurile ucigase care maturau totul in calea lor, am avut reactia pe care as fi simtit-o daca as fi privit un film. M-am surprins prea putin uimita sau speriata pentru cat de cumplit era totul.
    Am realizat in acele clipe cat de nocive sunt toate aceste filme cu efecte speciale, te obisnuiesc cu imagini care in mod normal ar trebui sa te cutremure pina in adancul fibrelor tale. (n-am urmarit prea multe la viata mea dar se pare ca cele privite si-au facut efectul).

    @Anonim & admin
    “toate masurile de “austeritate” luate in tara au un miros de experiment satanic.”
    Completez si eu: asa este, clar ca buna ziua.
    Ceea ce nu pot intelege este ca Romania a mai trecut printr-un astfel de experiment, frig, foame lipsuri de tot felul si s-a vazut ca am rezistat binisor, de ce se repeta? sau poate n-am murit indeajuns in acele vremuri? sau se reia pentru noile generatii aparute?

  8. @ Cristina P.:

    Nu, nu se va compara nici macar cu experimentul comunist, nu ne dam seama cat de radical diferit este si, mai ales, va fi ceea ce ni se intampla acum.

  9. Acum 2 luni aveam dubii legate de credinta “afisata” a unui actor, un prieten mi-a zis: Robert poate-l osandesti fara motiv, roaga-l pe Dumnezeu sa-ti descopere adevarul despre el! A descoperit mult Milostivul Dumnezeu adevarul, ba chiar din 3 surse(duhovnic, un interviu al parintelui Iustin citit la intamplare si o postare pe blog a parintelui Mihail referitoare la alt subiect dar a atins si acest personaj). Dumnezeu inca ii mai ajuta pe pacatosi, eu am doar cereri, multumiri si slava aduc din joi in Pasti!

    @CristinaP si eu sufar de aceiasi problema, am simturile tocite, dar este exclusiv vina mea(prin mesajul tau imi dadui seama), in loc sa starui in rugaciune eu citesc tot mai mult despre ce ni se pregateste! Haideti frati intru Hristos sa ne rugam, sa ne rugam si iar sa ne rugam (cum zicea parintele Ilie Celopa despre rabdare). Daca ne rugam mai mult sunt convins ca ne va plange sufletul la dramele din jur si vom deveni constienti, nu doar informati, de ce se petrece!

    Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, invredniceste-ne Tie sa-ti urmam!

  10. @ Anonima
    Dar, oare, nebunia asta cu statul social care doar mimeaza milostenia si care falimenteaza pe toata lumea nu este lucrare satanica?

  11. @Nae:

    Domnu’ Nae Ionescu, trebuia sa invatati cum sta cu statul, socialul si economicul de la mai dotatul dvs. ucenic Mircea Vulcanescu. Acesta (economist de profesie) spunea ca important este de determinat in slujba caror valori se afla statul. Amploarea implicarii sale social-economic fiind o chestiune secundara. Folosind o astfel de judecata, gasim ca politicile statului social care incurajeaza “uniunile consensuale”, de exemplu, sunt la fel de rele ca politicile anti-sociale care taie suportul statului pentru familia traditionala.

  12. Fireste,aveti dreptate in ce priveste valoarea incontestabila a lui Mircea Vulcanesu. Cat despre “statul social”, un anume tip de stat social l-a facut martir. La acest gen de stat social m-am referit si eu. Afirmatiile mele o vizau pe anonima care vede draci in masurile de austeritate. Mai mari draci ca in comunisti si urmasii lor nu cred ca exista nicaieri. In ceea ce priveste introducerea dvs cu ”domnu’ …”, in spirit crestinesc, o trec cu vederea.

  13. @Nae:

    Iertare, era doar o ironie mai mult cauzata de demonizarea statului social, atat de intalnita astazi in propaganda puterii si a euro-masonilor.

    Cred ca e incorect, totusi, sa echivalam statul social cu statul comunist. Statul social, in acceptiunea noastra, inseamna un stat care sustine educatia, sanatatea si pensiile, avand politici publice de incurajare a natalitatii si a familiei. Nimic spectaculos si nimic doctrinar, pana la urma si pana la un moment dat.

    Statul social nu inseamna neaparat si statul bunastarii, welfare state, care merge mult mai departe de atat, devenind, intr-adevar, periculos pentru comunitate si individiv, pentru ca preia rolul familiei, dezvolta un parazitism periculos si de lux si duce o serie de politici publice anti-familie si anti-viata.

    In istoria noastra nu am avut niciodata un welfare state, am avut doar un stat comunist si un stat social debil dupa 89. Iar acum ni se tin pe un ton rastit lectii despre statul social si statul performant, in timp ce realitate este ca noi, romanii (ca si alti rasariteni) platim, prin austeritate, luxul parazitiilor din Occident care au beneficiat de welfare state!

  14. Pingback: 12 noiembrie – Sf. Ioan cel Milostiv, patriarhul Alexandriei; Sf. Pr. Ahia din Silo; Sf. Cuv. Nil Sinaitul; Sf. Cuv. Nil, Izvorâtorul de mir (Proloagele de la Ohrida) | † Sfântul Nicolae Velimirovici
  15. Pingback: VINDECAREA ORBULUI DIN IERIHON. Predicile Parintelui Cleopa si Mitropolitului Augustin de Florina: CREDINTA CARE LUCREAZA SI STRIGA LA CER IN CIUDA CELOR MULTI… CARE IMPIEDICA BINELE SI ITI PUN CALUS IN GURA -
  16. Pingback: “Crestinul ortodox in fata crizei economice”: PILDA UNUI CONDUCATOR IMPREUNA-PATIMITOR CU POPORUL SAU. Cum sa ne raportam la criza? (I) -
  17. Pingback: BOGATUL NEBUN DIN NOI IN FATA SARACIEI LUMII: “Cum poti sa dormi li­nistit daca cel de langa tine, semenul tau, nu are ce manca? Rusine sa ne fie!” -
  18. Pingback: Avva Efrem Filotheitul – sfaturi duhovnicesti de mare pret despre FOLOSUL SI PUTEREA MILOSTENIEI, mai ales a celei SUFLETESTI si DUHOVNICESTI -
  19. Pingback: LA O MARGINE DE LUME. Cuvantul sensibil al IPS Ioan al Covasnei si Harghitei despre nedreptatile sociale strigatoare la cer - Recomandari
  20. Pingback: VEACUL INSELARII, VEACUL DESFRANARII. Predica Protos. Ioan Buliga (audio + text) despre PROPAGANDA EDUCATIEI SEXUALE si a SODOMIEI, inrobirea economica a tarilor si a familiilor. BUCURIILE PIERDUTE ALE COPIILOR ABANDONATI TEHNOLOGIEI. De unde sa incepem s
  21. Pingback: CÂT DE AUTENTICĂ ESTE IUBIREA NOASTRĂ ATUNCI CÂND DĂM UN AJUTOR? Arhim. Simeon: “Numai Dumnezeu poate să-l facă pe om să iubească cu adevărat”. DRAGOSTEA INTERESATĂ și EXPLOATAREA SLĂBICIUNII CELUILALT. “Nu există dragoste
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate