CUVIOSUL IOAN DE LA VALAAM (I): “Nu trebuie sa tanjim dupa stari inalte… Sarcina noastra este sa facem tot ce ne sta in putinta si sa ne oste­nim spre lucrare – restul tine de har”

6-06-2013 Sublinieri

vm4477

Cuviosul Ioan de la Valaam

†6 iunie 1958

Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu

“Fiica mea,

In mila Sa, Dumnezeu ti-a dat sa gusti pu­tin din bunatatea Sa. Ai inceput asadar sa intelegi ce inseamna Imparatia lui Dumnezeu este inlauntrul vostru (Luca 17:21). In asemenea momente este ca si cum lumea vazuta n-ar mai exista. Ai acum o experienta a acestei stari preafericite si intelegi pricina pentru care ea ne paraseste. Dumnezeu sa te lumineze!

Este foarte rau sa-ti judeci aproapele; pe cei ce-i judeca pe altii ii prinde judecata lui Dumnezeu, si El ingaduie ca si ei sa cada in aceleasi pacate. Noi ii judecam pe ceilalti pentru ca nu ne ingrijim de viata noastra. Cerceteaza-ti cu atentie inima si vei vedea cata putreziciune se afla in ea!

Si tu ai o sanatate precara, dar nu te in­trista. Lasa-te in voia lui Dumnezeu. Oricum vom muri cu totii, intr-o zi sau alta! Am observat ca grija de a ne prelungi viata e o mare greseala si o neputinta. Viata si moar­tea se afla in mainile Domnului, si El a spus: Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui, si toate acestea se vor adauga voua (Matei 6:33). Grija si nazuinta noastra tre­buie sa fie aceasta: sa traim dupa poruncile lui Dumnezeu si sa ne curatim inima de patimi.

Ti-am scris sa nu te tulburi. Nu trebuie sa tanjim dupa stari inalte inainte de vreme. Totul vine la timpul sau. Starea de fericire va veni fara sa o asteptam, cand locul in inima noastra va fi pregatit prin implinirea porun­cilor lui Dumnezeu. Sarcina noastra este sa facem tot ce ne sta in putinta si sa ne ostenim spre lucrare — restul tine de har. Te mai atentionez si ca, daca vei continua sa-i judeci pe ceilalti, nu vei avea nici lacrimi, nici cainta.

Dumnezeu sa te intelepteasca si sa te apere!”

***

“Ma bucur nespus de mult ca nazuiesti spre singurul lucru de trebuinta(Luca 10:42). Incearca sa nu stingi duhul! Casnicia ta n-ar trebui sa te tulbure, caci este binecuvantata de Dumnezeu; straduiti-va sa va purtati sar­cinile unii altora si astfel sa impliniti legea lui Hristos (Galateni 6:2). Asa sa va ajute Dumnezeu!

Desigur, lumea isi cere ale sale: munca si grijile. Nu se poate altfel. In aceste conditii, daca pastrezi amintirea lui Dumnezeu va fi de ajuns pentru tine. Dupa Sfintii Parinti, rugaciunea si pomenirea lui Dumnezeu au aceeasi valoare. Daca uneori ai timp, citeste cateva pagini din Evanghelie, din Epistolele Apostolilor, si gandeste-te la aceasta vale a plangerii care este viata noastra pamanteasca, la moarte si la viata vesnica. Doamne, miluieste! Este inspaimantator sa te gandesti ca dincolo nu va fi sfarsit… Chiar daca viata de aici este uneori foarte grea, chiar daca gemem sub povara necazurilor, totusi ele trec, pe cand in Vesnicie nu va exista nici o schimbare.

Imi scrii ca nevrednicia si delasarile tale te in­spaimanta. Nu uita ca nu pentru cei drepti, ci pen­tru pacatosi Mantuitorul Iisus Hristos S-a intrupat si s-a facut Om adevarat (fara de pacat). Slava mi­lostivirii Tale, Doamne! Dumnezeu, stiind nepu­tinta noastra, ne-a dat ca leac pocainta. In vartutea legii duhovnicesti, cu cat omul inainteaza mai mult in viata duhovniceasca, cu atat se vede mai pacatos. Sfantul Ioan Damaschinul scrie:

Daca omul isi vede pacatele ca pe nisipul marii, acesta este semnul sanatatii sufletului“.

Cand ne incearca asemenea simtaminte, nu este loc pentru dezna­dejde; dimpotriva, sufletul se umple de bunatate si dragoste pentru toata lumea. Fericiti cei ce ajung la o asemenea stare! Dumnezeu o da ca raspuns sme­reniei adanci – este ceea ce se cheama nepatimire.

Fiica mea, doreste-ti smerenia, si pana in clipa mortii nu te increde in tine insati! Nu ne sta noua in putere sa staruim in virtute: aceasta este lucrarea harului, pe care nu putem s-o pastram decat prin smerenie. Sfantul Ioan Scararul spune:

Acolo unde a fost o cadere, inainte a fost mandrie“.

Cu toate acestea, nu trebuie sa descurajam: sa punem smerenia vamesului ca temelie a zi­dirii noastre duhovnicesti si, in bunatatea Sa, Dumnezeu ne va ajuta, asa pacatosi cum sun­tem, sa trecem peste obstacolele pe care le vom intampina pe cale. Iar pentru neputintele noastre sa ne pocaim, caci toti nevoitorii bunei-cucernicii s-au agatat de smerenie si de pocainta.

Fara rugaciune, viata este plina de suspine

Imaginatia si memoria tin de launtrul nostru, iar amintirea intamplarilor din trecut ne chinuie uneori atat de rau mintea! Trebuie atunci sa ne ru­gam cu atentie si rabdare si sa ne ocupam mintea cu citirea Sfintei Evanghelii si cu scrierile Sfintilor Parinti. Intr-un cuvant, mintea nu trebuie sa fie trandava. Locul intamplarilor din trecut trebuie luat de alte ganduri si atunci, treptat, aceste amin­tiri se vor sterge, iar tristetea va trece. Intr-o singura inima nu pot locui doi Domni!

Nu trebuie niciodata sa ne urmam patimile; intr-adevar, cu cat le hranim mai mult, cu atat cer mai mult de mancare! Sunt asemenea cainelui obisnuit sa linga masa macelarului; indata ce iei un bat si-l alungi, nu se mai apropie. Sfantul Apostol spune „Luati seama cu grija cum umblati” (Efeseni 5:15), si: „uitand cele ce sunt in urma mea, si tinzand catre cele de dinainte” (Filipeni 3:14). O doamna pe care-o cunosc mi-a trimis o scri­soare lunga, in care-mi scrie ca Rugaciunea lui Iisus a inceput sa se salasluiasca in ea. Ce mare bucurie ca si printre mireni sunt suflete ale Rugaciunii! Ea era in Germania, iar acum va merge in America de Sud. I-am urat drum bun, si sa-i ajute Dumnezeu!

Ei bine, copila mea, dupa exemplul acestei doamne, sa incepem deci, tu si cu mine, sa ne ocupam mai vartos de rugaciune. Dumnezeu sa ne ajute! Acum te-ai obisnuit cu munca ta si nu mai trebuie sa te gandesti la ea – ocupa-ti deci mintea cu rugaciunea si cu gandul la Dumnezeu. Pune-te la lucru! Fara rugaciune, viata este plina de suspine. Atunci insa cand rugaciunea devine o obisnuinta, inima ti se va umple de pace si bu­curie. E o stare de fericire! Se intampla uneori ca cei ce se roaga cu staruinta sa aibe inca din aceasta viata o pregustare a fericirii viitoare.

Acum stiti in ce consta viata duhovni­ceasca. Dumnezeu sa va lumineze si sa nu ma uitati in sfintele voastre rugaciuni!”

Din:Raiul vazut din chilie” (Sophia, 2007)

(culese din nr. 6 (53)/2013 al revistei “Familia ortodoxa”)

305

Legaturi:

***

 


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Ioan de la Valaam, Mandria, trufia, Razboiul nevazut, Sfinti Parinti recenti

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

22 Commentarii la “CUVIOSUL IOAN DE LA VALAAM (I): “Nu trebuie sa tanjim dupa stari inalte… Sarcina noastra este sa facem tot ce ne sta in putinta si sa ne oste­nim spre lucrare – restul tine de har”

  1. Spune „Fara rugaciune, viata este plina de suspine“ – viata fara rugaciune, este plina nu numai de suspine, ci – greu suportabila, DEJA!

    Rugaciunea te (re)aseaza intr-o oarecare normalitate a firii, adica eliminand extremele – fara sa-ti vina sa-ti iei campii sau, sa pui mana pe sabie!

    Fara rugaciune, esti MORT si IMPACHETAT…gata ambalat, cadavru’ ambulant!

    Bineee…sa fin seriosi! si din rugaciunea asta, multa (datorita tulburarii, mediului inconjurator) este FACUTA imprastiat, adesea citindu-ti gandurile, ori exact ca-ntr-un film dublat: tu cica ‘te rogi’ (esti duhovnicesc) dar, in acelasi timp – titrarea (dublarea) – aparuta datorita imaginatiei, care se suprapune peste rugaciune – te arata PERFECT LUMESC!

    Numai Dumnezeu STIE (fiindca sufla acolo unde voieste), cat din rugaciunea noastra este bine-primita ca un miros de buna mireasma duhovniceasca, si cata ne este spre osanda noastra, atunci cand fie este facuta sub aspectul de TIPIC, TIPIC nemiscandu-se la/in inima NIMIC, fie atunci cand, nu poti sa ierti pe cel/cea care ti-a gresit, Rugaciunea Domneasca facandu-ti-se JUDECATOR, cerandu-ti SINGUR/A neiertarea, precum nici tu nu poti/nu vrei sa ierti aproapelui tau! ….

    Aici va lucra un PARADOX in functie de starea sufleteasca a fiecaruia: necazurile, grijile, nebuniile, ororile care au luat ”nastere” DEJA, si care se vor metamorfoza in monstrii veritabili…vor avea efect diferit asupra noastra: unii se vor apuca de rugaciune cu infocare si ca ultim strigat de ajutor pentru a rezista, ceilalti – ingroziti, se vor lepada si de bruma de credinta care au avut-o!

  2. Rugaciunea e foarte importanta. DEpinde insa cum o faci si pentru ce o faci. Poti sa stai ani de zile in rugaciune si sa nu inaintezi un pas in realitate, in timp ce tu crezi ca stind ingenunchi 3 ore pe zi ai ajuns la nu stiu ce masura duhovniceasca. Si nu ai ajuns. Sigur, asta nu inseamna ca nu trebuie sa faci rugaciune, din contra, dar….

  3. Multumesc frumos

    Dumnezeu sa va ajute in lucrarea voastra

    Hristos a inviat !

  4. Pingback: Fericitul IOAN DE LA VALAAM (II): “Nu te inspaimanta, chiar de cazi in fiecare zi! Nu te increde in tine!” – Din viata si scrisorile foarte folositoare ale unui MARTURISITOR AL SMERENIEI, la 55 ani de la adormire (†6 iunie 1958) -
  5. Pingback: Parintele Efrem Filotheitul | albastru de...
  6. Pingback: Sfaturi si incurajari duhovnicesti de la Cuviosul Ioan de la Valaam (III) – de folos si pentru POSTUL SFINTILOR APOSTOLI. Chemare la concentrare asupra lucrarii launtrice. Sa nu credem in vise! -
  7. Pingback: Sfantul Isaac Sirul despre FOLOSUL INCERCARILOR si TINDEREA SPRE “CELE DE PRET” ALE LUI DUMNEZEU: “Tot ce se primeste usor repede se si pierde. Fiecare lucru dobindit cu du­rerea inimii e si pazit cu grija” -
  8. Pingback: SCARA SFANTULUI IOAN: Invataturi importante pentru dreapta socoteala si pentru deslusirea unor nuante duhovnicesti si taine ale razboiului nevazut: “Se intampla uneori ca ceea ce pentru unul este leac, pentru altul este otrava“. SA NU SARIM ET
  9. Pingback: Sfantul Macarie de la Optina: AVERTISMENT CELOR AFLATI IN PRIMEJDIA INSELARII SAU CAZUTI IN CURSELE “SATANEI CARE IA CHIP INGER DE LUMINA” -
  10. Pingback: VIATA DUHOVNICEASCA INCHIPUITA (II): “Crestinul dupa inchipuire pregusta unele expe­riente harismatice, care-l incredinteaza ca este bun crestin… In spatiul comod al inchipuirii sale caderile lui sunt uitate” -
  11. Pingback: Sfantul Isaac Sirul despre FOLOSUL INCERCARILOR si TINDEREA SPRE “CELE DE PRET” ALE LUI DUMNEZEU: “Tot ce se primeste usor repede se si pierde. Fiecare lucru dobindit cu du­rerea inimii e si pazit cu grija“ -
  12. Pingback: PREDICI AUDIO ale Pr. Ciprian Negreanu in DUMINICA POTOLIRII FURTUNII. Dumnezeu ingaduie furtunile incercarilor ca sa ne smereasca si sa ne izbaveasca de marea inselare a increderii in propriile fapte: “Adevaratul chip al omului este smerenia. Unde
  13. Pingback: PREDICI AUDIO ale PARINTELUI CIPRIAN NEGREANU care aduc in actualitate Evanghelia despre TANARUL BOGAT: “NOI suntem FARISEII. Primim incercari si ispite LA MASURA LA CARE NE-AM FATARNICIT sau AM JUDECAT PE ALTII“ -
  14. Pingback: PREDICI AUDIO in Duminica dupa Inaltarea Sfintei Cruci, de folos exceptional tuturor celor preocupati de viata duhovniceasca: UN INTELES NEASTEPTAT AL LUARII CRUCII “IN FIECARE ZI”: Sa avem incredere in Dumnezeu! -
  15. Pingback: STARETUL NICON DE LA OPTINA – sfaturi si indreptari duhovnicesti pentru SPOVEDANIE, NADEJDE si DISCERNAMANT cuprinse in scrisorile sale (I): “Nu deznadajdui cand vezi in tine feluritele ne­putinte. Rabda-te si pe tine!“ -
  16. Pingback: SFANTUL AMBROZIE DE LA OPTINA despre diferite forme de INSELARE: “Nu orice dorinta ce pare buna e de la Dumnezeu. Tot ce insufla vrajmasul este ori INAINTE DE VREME si PESTE PUTERI, ori cu SEMETIE si cu slava desarta” -
  17. Pingback: Important de inteles: VINUL NOUL AL DUHULUI NU SE TOARNA IN BURDUFURI VECHI – “Exersarea virtutilor care NU SE POTRIVESC felului de vietuire al omului face aceasta viata NERODITOARE. Si viata se iroseste, si virtutile pier” | Cuvântul O
  18. Pingback: Sfaturi si incurajari duhovnicesti de la Cuviosul Ioan de la Valaam (III) – de folos si pentru POSTUL SFINTILOR APOSTOLI. Chemare la concentrare asupra lucrarii launtrice. Sa nu credem in vise! | Cuvântul Ortodox
  19. Pingback: Din scrisorile duhovnicesti ale Sfantului Ignatie Briancianinov: PACEA DUHULUI SFANT si “LUCRAREA SANGELUI” NOSTRU: “Mai bine sa fii socotit nestiutor din pricina neputintei mintii tale de a se sfadi decat intelept din pricina nerusinari
  20. Pingback: Cuviosul Ioan Krestiankin: CUVANT DESPRE FAPTA BUNA MARUNTA: “Binele mărunt este mult mai necesar, mult mai fiinţial lumii decât cel măreţ” | Cuvântul Ortodox
  21. Pingback: CAND VEZI CA ALTA MINTE SE LUPTA CU MINTEA TA… | Cuvântul Ortodox
  22. Pingback: Pr. Ciprian Negreanu la București despre ISPITA “MAI-BINELUI”, A FAPTELOR “MARI” PESTE MĂSURILE NOASTRE, PRIN CARE ISPITIM PE DUMNEZEU ȘI NE EXPUNEM LA ÎNCERCĂRI ȘI CĂDERI MARI: “E mai bine să faci mai puţin și cu s
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate