PARINTELE PANTELIMON DE LA OAŞA despre ISPITELE DIAVOLULUI si CAUTAREA LUI DUMNEZEU (video): “Cu diavolul nu joci sah, ca intotdeauna pierzi!”

3-08-2013 Sublinieri

(Extras din filmul documentar TVR 2, “Dincolo de harta”, realizator ILEANA GAITA)

INTEGRAL: http://www.youtube.com/watch?v=3_abTVvzTXo

Diavolul nu este o realitate impersonală; nu este o energie negativă care este prezentă în Univers. Diavolul este o realitate personală, adică este un înger, o persoană spirituală, care a devenit demon. Şi atunci diavolul când vine să-l ispitească pe tânăr, îl ia din mai multe părţi: încearcă cu răul; dacă nu reuşeşte cu răul, încearcă cu binele, să-l împingă în cealaltă extremă.

Diavolul nu are voie să-i facă rău omului; el este legat de Dumnezeu şi nu are voie să se apropie de om. Singurul care poate să-l dezlege pe diavol este însuși omul. Şi atunci, diavolul, ca să aibă acces la om, îl momeşte. Şi atunci îi propune plăceri. Îi propune plăceri gratuite, plăceri păcătoase – că există şi plăceri binecuvântate, bucurii binecuvântate de Dumnezeu. Dar îi propune plăceri şi, pe măsură ce omul muşcă momeala şi se împărtăşeşte de plăcere, încet-încet îl dezleagă pe diavol. Îl dezleagă asupra lui. Şi atunci diavolul, în momentul în care consideră că are suficientă putere ca să dea un atac decisiv, îl loveşte, îl izbeşte pe om.

În viaţa spirituală nu se merge de capul tău. Întotdeauna în viaţa spirituală trebuie să mergi cu povăţuitor. De-aia e bine să ai şi duhovnic, ca şi tânăr, pentru că diavolul, în primul rând, este mult mai inteligent decât tine, pentru că este o fiinţă superioară ţie, spirituală. El, chiar dacă este diavol, chiar dacă nu mai este înger, totuşi este o fiinţă mult mai inteligentă. Atunci, cu diavolul nu joci şah, că întotdeauna pierzi. Deci, întâi că este mult mai inteligent decât oricare om, iar în al doilea rând are mult mai multă experiență. Tu eşti un om, ai o experienţă limitată. Diavolul are toată experienţa de la întemeierea lumii până acum. Cunoaşte toate tipologiile umane, toate temperamentele, toate caracterele; deci, oricum e mult mai deştept decât tine. Şi atunci nu poţi să-l birui în luptă directă pe diavol. Şi atunci trebuie povăţuitor.

La spovedanie duhovnicul îl ajută pe om și să îndepărteze răul din viaţa lui, delictele, ca să spunem aşa, păcatele, să nu le mai facă, îl ajută, îl povăţuieşte pe calea aceasta, legat de ce trebuie să facă ca să nu mai ajungă la păcat; dar dincolo de asta e foarte importantă partea pozitivă, partea constructivă, de lucrare a binelui, de sfinţire. Pentru că poţi la un moment dat să nu mai faci păcate, să nu mai faci păcate din acestea majore. Mai ai neputinţe cu gândul, dar nu are numai caracter negativ, de a pedepsi şi de a condamna răul, ci de a construi, de a-l încuraja pe om pe calea sfinţeniei, de a-l duce la dumnezeire. Noi avem foarte, foarte mult în faţă de urcat în calea devenirii, foarte mult de dobândit. Păi nu numai aşa, să ajungi să nu mai faci păcate, cum spunea părintele Teofil, că cel care nu mai face păcate e la nivelul mortului. Nici mortul nu mai face păcate.

Dacă n-ar exista ispită, n-ar exista nici răsplată. Deci pentru noi nu este important să n-ai ispite, noi chiar accentuăm mult dimensiunea asta a luptei spirituale. Dacă nu există luptă, nu există nici cununa. Şi atunci există ispite în mănăstire, există greutăţi în mănăstire, şi unde nu există greutăţi îţi mai adaugi tu, îţi mai iei tu o greutate, ca nevoinţă. Noi apreciem foarte mult dimensiunea aceasta a jertfei, a jertfei personale și în slujba lui Dumnezeu, şi în slujba oamenilor, şi în slujba propriei noastre familii spirituale. Şi atunci nu ne este frică de încercări, de greutăţi, pentru că ştim că pe măsura încercărilor sunt şi răsplătirile. Dacă n-ar fi ispite, cum zicea un părinte, nimeni nu s-ar mai mântui.

De fapt, Dumnezeu vrea să-ţi facă un dar. Și, ca să-ţi facă un dar, trebuie să-l şi meriţi un pic. Şi atunci Dumnezeu îţi dă o încercare, să treci printr-o ispită, printr-o încercare, ca, biruind acea ispită, să poată să-ţi dea cadoul: Uite, ai făcut asta, uite-aici! Şi cadoul întotdeauna este covârşitor de mare în raport cu efortul sau cu greutatea pe care ai avut-o de înfruntat. Şi atunci, privind dincolo de greutăţi, nici nu mai vezi greutăţile.

Am găsit într-o carte o poveste. Zicea aşa:

L-am căutat pe Dumnezeu şi nu l-am găsit. M-am căutat pe mine însumi şi nu m-am găsit. Şi când l-am căutat pe fratele meu, i-am găsit pe toţi trei.

Deci Dumnezeu, dacă îl cauţi, ţi Se descoperă, şi când ţi Se descoperă Dumnezeu nu există bucurie care să se poată compara cu bucuria pe care o ai din întâlnirea cu Dumnezeu. Şi atunci, dacă eşti sincer, Dumnezeu nu se joacă de-a v-aţi ascunselea, să Se tot ascundă de tine. Dacă Îl cauţi cu sinceritate pe Dumnezeu, Dumnezeu ţi Se descoperă“.

scara raiului - lupta cu demonii

Legaturi:


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Parintele Pantelimon Șușnea, Parinti de la Manastirea Oașa, Razboiul nevazut, Spovedanie si Impartasanie (Sfintele Taine), Taina Spovedaniei, VIDEO

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

29 Commentarii la “PARINTELE PANTELIMON DE LA OAŞA despre ISPITELE DIAVOLULUI si CAUTAREA LUI DUMNEZEU (video): “Cu diavolul nu joci sah, ca intotdeauna pierzi!”

  1. @ Admini!

    Super postarea! 🙂

    Ce concluzii strasnice TRAGI de-aici….de pilda, numai cautand pe fratele (aproapele) sa-l odihnesti, sa-l ajuti, sa i te jertfesti (dupa putinta) te vezi asa cum esti (daca te credeai CEVA) fiindca te vezi pe tine asa cum esti: poate slab, neputincios in a suporta, ajuta,realizandu-ti limitele si insuportabilitatile pe care trebuie sa ti le asumi si sa ceri ajutor in ale putea suporta…iar prin jertifirea de timp si dragoste catre aproapele Il afli pe Dumnezeu care se ascundea de tine, dar era mai aproape decat credeai…vazand cat de mult, si in ce masura isi avea EL salasul in sufletul tau, daca cumva te-ai sfortat (chinuit) sa-i indeplinesti poruncile;

    Ca Dumnezeu daca il cauti cu sinceritate ti se descopera este adevarat! iar atunci cand ”da peste tine” esti cuprins de o bucurie nemarginita, de-ti vine sa alergi pe campii sarind intr-un picior!

    In privinta ispitelor, incercarilor (anumitor) ma abtin! Altminteri l-as crede neiubitor de oameni! sunt ratiuni – care-mi scapa mie, cu mintea mea limitata – dar care mi se vor descoperii pe lumea cealalta!

    Chiar cu pretul unu mare Dar din partea Lui, n-as vrea sa fiu supusa unor incercari care m-ar smintii sufleteste….

    Ca-ti trebuie povatuitor, ca ai nevoie de duhovnic pentru sfaturi (nu numai la spovedanie) este cat se poate de clar si necesar – mai ales ACUM, cand traversam vremuri din ce in ce mai aberante!

    Ca diavolul este mai destept ca noi, avand in urma mii de ani ca experienta, fiind cunoscator a firii omenesti, este adevarat!

    Numai sfintii reuseau sa-l prinda si sa-l vadeasca, considerandu-l prost si limitat, dar noi nu ne putem compara cu Pr. Paisie Aghioritul – spre exemplu, nu?!

  2. Superb !

    Spunea cineva “ce ne facem ne mor batranii, ne mor duhovnicii” si i se raspundea “va avea grija Dumnezeu sa nasca altii, tu poartati grija ta”.

    Acest articol e o dovada vie ca Dumnezeu nu ne lasa fara “batrani”.

    Doamne ajuta !!

  3. Ce concentrat duhovnicesc… Foarte bine spus, in doua cuvinte a concentrat o multime de realitati.
    Multam de postare. Super, vorba lui Magda.

  4. Exact aceasi idee ca si la parintele Hrisostom de la postarea de mai sus: sa privim dincolo de suferinta, dincolo de ispita. Si parintele meu duhovnicesc mi-a spus acum cateva saptamani ca trebuie sa incercam sa vedem care este voia/intentia lui Dumnezeu in orice imprejurare grea a vietii, ca nu degeaba a ingaduit-o El.

  5. Pingback: Cu diavolul nu joci şah, că întotdeauna pierzi | cautandadevarul
  6. Pingback: PARINTELE PANTELIMON DE LA OAŞA despre ISPITELE DIAVOLULUI si CAUTAREA LUI DUMNEZEU (video): “Cu diavolul nu joci sah, ca intotdeauna pierzi!” | Nepsis - Filiala Dublin
  7. Pingback: PARINTELE DAMASCHIN LUCHIAN – invataturi de baza despre TAINA SPOVEDANIEI, ROLUL DUHOVNICULUI si CONDITIILE AFLARII VOII LUI DUMNEZEU (video) -
  8. Pingback: “Cuvinte din taceri” – Amintiri si confesiuni duhovnicesti remarcabile ale PARINTELUI GHEORGHE HOLBEA si ale duhovnicilor IUSTIN MIRON si PANTELIMON DE LA OAȘA. Modele, pilde si sfaturi pentru TINERI (video) - Recomandari
  9. Pingback: CUM A AJUNS IROD SA ACCEPTE TAIEREA CAPULUI SFANTULUI IOAN? Legile duhovnicesti ale luptei cu patimile si tragedia sufletului slab, sovaielnic sau: DE CE NU SUNT SUFICIENTE BUNELE INTENTII PENTRU MANTUIRE? -
  10. Pingback: PREDICI AUDIO ale Pr. Ciprian Negreanu in DUMINICA POTOLIRII FURTUNII. Dumnezeu ingaduie furtunile incercarilor ca sa ne smereasca si sa ne izbaveasca de marea inselare a increderii in propriile fapte: “Adevaratul chip al omului este smerenia. Unde
  11. Pingback: “Tot darul de Sus ni-l insusim neaparat prin suferinta”. PARINTELE SOFRONIE despre BUCURIA DE A FI BIRUIT DE DUMNEZEU. De ce Dumnezeu ingaduie incercarea parasirii Sale, a “pogorarii in intuneric” si a atacurilor infuriate ale Ispi
  12. Pingback: MOLDOVA MARE? Sinodul Bisericii Ucrainene il introduce pe SFANTUL STEFAN CEL MARE in calendarul sfintilor/ Arhiepiscopia Iasilor despre asa-zisa “BANCA” a BISERICII/ Parintii Iustin si Pantelimon de la Oasa – IN VIZORUL PS SOFRONIE? - Re
  13. Pingback: PARINTELE PANTELIMON DE LA SCHITUL GĂBUD (video) despre ZESTREA TINERETII ca “mod de a fi”, PRIETENIA CU DUMNEZEU, CONFORTUL AUTO-AMAGIRII si CURAJUL SINCERITATII fata de tine insuti: “Fuga inspre DISTRACTIE inseamna o FUGA DE SINE pent
  14. Pingback: “România, te iubesc” in FAMILIA DUHOVNICEASCA de la MĂNĂSTIREA OAŞA – “MANASTIREA TINERILOR” (video – I). Locul “ceresc” al (re)gasirii sensului, pacii si valorilor traditionale pentru mii de tineri. PAR
  15. Pingback: Noi sfaturi duhovnicesti pentru infruntarea “razboiului crancen” cu duhurile cazute. PRIMEJDIA STARII DE VISARE sau PATIMA DULCETII LA NIVEL PSIHOLOGIC. “Trebuie sa cerem de la Domnul cu smerenie si cu inima cat mai franta sa ne pazeasca
  16. Pingback: “Cu totii ne aflam pe taramul duhurilor cazute…” – INDEMNURI PENTRU CONSTIENTIZAREA SI LUPTA CU INFLUENTELE DEMONICE. Cumplitul pericol al primirii gandurilor de sinucidere si al deznadejdii de iubirea lui Dumnezeu: “NU-I DA
  17. Pingback: Stareţul IUSTIN de la MĂNĂSTIREA OAŞA despre VALORILE ROMÂNEŞTI, defectele poporului, demonizarea societăţii şi distrugerea tinerilor, “pâinea şi circul DNA” si spectacolul satisfacţiei răului: “DACĂ FACEM ABSTRACŢIE DE TR
  18. Pingback: Stareţul IUSTIN de la MĂNĂSTIREA OAŞA despre VALORILE ROMÂNEŞTI, defectele poporului, demonizarea societăţii, distrugerea tinerilor, “pâinea şi circul DNA” şi spectacolul satisfacţiei răului: “DACĂ FACEM ABSTRACŢIE DE TREC
  19. Pingback: PARINTELE PANTELIMON DE LA OAȘA despre galagia Imediatului invaziv si agresiv VS. soapta discreta si delicata a Vesniciei: “CAND NI SE FURA VIATA, NI SE FURA CLIPA CU CLIPA!” (video – conferinta la Cluj, martie 2016) | Cuvântul Ortodox
  20. Pingback: CONFESIUNILE PARINTELUI PANTELIMON (I). De ce a renuntat la MUZICA ROCK, cum a intrat in manastire, ce parere are despre fenomenul Facebook? HOTII DE TIMP, SEDUCTIA CURIOZITATII si IDENTITATILE DE IMPRUMUT | Cuvântul Ortodox
  21. Pingback: CONFESIUNILE SI INVATATURILE PARINTELUI PANTELIMON (II). Raspunsuri despre Catedrala, refugiati, politicieni, preotii din inchisorile comuniste, patriotism si AMAGIRILE MINTII. Minciuna din noi si DEMASCAREA GANDURILOR DEGHIZATE | Cuvântul Ortodox
  22. Pingback: Părintele Pantelimon de la Mănăstirea Oaşa despre DEPRESIE si IMPLINIRE, EGOISM si IUBIRE AUTENTICA, OBSESIA FERICIRII si VOLUPTATEA PERVERSA A NEFERICIRII: “Dacă n-ar fi întâmpinat de su­fe­rinţă, omul ar fi ex­traordinar de su­per­fi
  23. Pingback: OAMENII SUNT CEI CARE CER SA FIE MANIPULATI! Cliseele mediatice si ideologia din spatele divertismentului. NECREDINTA CONVENABILA si DISCONFORTUL SINCERITATII: “Omul efectiv suspenda gandirea, ca sa nu fie scos din confortul propriilor patimi”
  24. Pingback: “In primul rand, sa nu fugim de Cruce, sa iesim din zona facilului”. Parintele Pantelimon de la Oașa despre CE INSEAMNA SA FII TU INSUTI – intre “GARDEROBA DE IDENTITATI” false ale lumii, dependenta fricoasa de PAREREA CELOR
  25. Pingback: “Sa fii prezent si cu sufletul in viata ta”: Parintele Pantelimon Șușnea despre LIBERTATI, INGRADIRI si DEPENDENTE, COMPROMISURI si (NE)IMPLINIRE, FRUMUSETE si (IN)SENSIBILITATE. Lucrarea seducatoare si inteligenta a Raului, COSTURILE ASCUNS
  26. Pingback: “Valoarea faptei”: OAȘA – RAIUL TINERILOR ORTODOCSI ROMÂNI (Reportaj Trinitas TV) | Cuvântul Ortodox
  27. Pingback: CUVIOSUL SILUAN ATHONITUL ne arata, prin pilde vii, METODELE DUHOVNICESTI DE A REZISTA TURBATELOR ATACURI DEMONICE, care sunt roadele amare sau tragice ale INCAPATANARII NEASCULTATOARE si pana unde poate merge IUBIREA DE APROAPE si RUGACIUNEA PENTRU CEI M
  28. Pingback: CAND VEZI CA ALTA MINTE SE LUPTA CU MINTEA TA… | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate