Viata unui martir al zilelor noastre: SFANTUL EVGHENIE OSTASUL, NOUL MUCENIC (si VIDEO)

23-05-2014 Sublinieri

Sfântul Nou-mucenic Evghenie Rodionov s-a născut în 23 mai 1977, în apropiere de Moscova – anume, în satul Kurilovo, în apropiere de oraşul Podolsk. A fost singurul copil al familiei şi a fost botezat creştin ortodox în copilărie. Mama lui se numeşte Liubov («Iubire») Vasilievna.

În anul 1989 bunica l-a luat pe micul Evghenie şi l-a dus la biserică pentru a se spovedi pentru prima dată şi a se împărtăşi cu Sfintele Taine. Preotul a observat că Evghenie nu purta cruce la gât şi în timpul spovedaniei i-a dat o cruce, pe care copilul nu a mai dat-o niciodată jos de la pieptul său; chiar a făcut un şnur gros şi a atârnat crucea de el. Mama lui, când l-a văzut că avea cruce, l-a sfătuit să o scoată, spunând că o să-l ridiculizeze colegii lui din cauza crucii. Evghenie nu a răspuns, dar nici n-a ascultat-o. După ce şi-a terminat studiile, în anul 1994, a lucrat ca tâmplar de mobilă, meserie care i-a adus multe venituri.

evgeny photoÎn 25 iunie 1995 a început serviciul militar şi, după instrucţia necesară, în 13 ianuarie 1996 a fost repartizat la posturile de frontieră din Cecenia. Exact după o lună, pe 13 februarie 1996, a fost luat ostatic. Capturarea lui s-a petrecut astfel: unitatea militară a trimis patru soldaţi – printre care era şi Evghenie – să controleze maşinile care treceau pe un anume drum. Din păcate, cei responsabili i-au trimis pe soldaţi fără a exista nici o organizare prealabilă (nu era nici măcar o instalaţie de iluminare a drumului) şi nici o securitate. Pe acest drum, treceau foarte des ceceni care transportau arme, ostatici şi droguri. În noaptea aceea a trecut pe acolo o ambulanţă.

Când soldaţii au oprit-o pentru control, pe neaşteptate din ea au ieşit peste zece ceceni, foarte bine înarmaţi. A urmat o încăierare şi cecenii i-au arestat pe cei patru soldaţi. Acest fapt s-a petrecut la ora 3 noaptea. La ora 4 au venit alţi soldaţi pentru schimbarea gărzii; fireşte că nu i-au găsit şi au înţeles imediat ce se întâmplase! După câteva zile, unitatea militară i-a informat pe părinţii soldaţilor despre dispariţia lor. Mama lui Evghenie a priceput că nu e vorba de o simplă dispariţie, ci de capturare şi, primejduindu-şi viaţa, s-a dus în Cecenia pentru a-şi găsi copilul. A ajuns în oraşul Hangala şi, după multe încercări, a intrat în legătură cu conducătorii diferitelor grupări de gherilă din Cecenia, încercând să afle ceva despre soarta lui Evghenie – pentru că ştia că cecenii nu îi ucid imediat pe ostatici, ci aşteaptă poate vor primi nişte bani de răscumpărare şi îi vor elibera.

Cecenii i-au spus că fiul ei trăia, dar era ostatic; tăceau, cu scopul de a încerca să afle cam câţi bani puteau să ia de la ea. Pe atunci, un soldat viu ostatic valora 10.000 de dolari, în vreme ce un ofiţer valora 50.000. Când şi-au dat seama că nu e rost să câştige destui bani, au hotărât să îl ucidă. Mama lui a mers peste tot pentru a-l găsi, a trecut prin multe sate, pe drumuri cu mine explozibile, pe fronturi de luptă, a cunoscut mulţi ofiţeri ceceni – aşa cum spune ea însăşi, „am trecut prin toate cercurile iadului”.

Din prima zi a captivităţii de 100 de zile a lui Evghenie, „rebelii” (luptători de gherilă), image011pentru că au văzut că poartă cruce la gât, au încercat să îl distrugă psihic pentru a-l determina – dacă era posibil – să-şi renege credinţa, să-şi lepede crucea, să devină musulman şi să-l facă călău şi ucigaş al altor prizonieri ruşi. Bineînţeles, Evghenie a refuzat toate propunerile şi, în ciuda deselor şi cruntelor bătăi, a numeroaselor torturi şi a făgăduinţei că va trăi dacă îşi scoate crucea, cecenii nu au izbutit să îl înduplece. Mai târziu, înşişi conducătorii rebelilor i-au spus mamei lui: „Dacă fiul tău se făcea unul dintre noi, nu l-am fi nedreptăţit!”

Pe 23 mai 1996, adică de ziua lui de naştere, rebelii i-au dus pe cei patru prizonieri, printre care şi pe Evghenie, ca să îi omoare. Mai întâi i-au ucis pe ceilalţi trei soldaţi. Apoi, i-au propus pentru ultima oară lui Evghenie să îşi scoată crucea, spunându-i: „Ne jurăm pe Allah că vei trăi!” Evghenie a refuzat din nou – atunci a urmat înfricoşătoarea sa mucenicie. L-au omorât cu cuţitul, tăindu-i capul cu totul, însă nu au îndrăznit să-i scoată crucea de la gât. L-au îngropat cu crucea la gât, însă fără cap.

Într-un sfârşit, după 9 luni, mama l-a găsit pe Evghenie. Cecenii i-au cerut 4.000 de dolari ca să îi dea trupul. I-au dat şi caseta video cu mucenicia fiului ei şi i-au istorisit ei înşişi desfăşurarea captivităţii şi a torturilor îndurate de acesta.

Mama lui Evghenie şi-a vândut apartamentul şi tot ce a mai putut – chiar şi haine – pentru a putea, pe de o parte, să dea aceşti bani, iar pe de alta să facă faţă cheltuielilor de deshumare şi pentru coşciugul special, pentru transport etc. (o sumă considerabilă).

Până la urmă, în 20 noiembrie 1996, trupul a fost adus în satul natal şi a fost îngropat în cimitir. După câteva zile, tatăl lui Evghenie a murit de durere, lângă mormântul fiului lui.

De îndată, în felurite zone ale Rusiei, Sfântul Mucenic Evghenie a început să se arate şi să facă minuni. Relatăm mai jos câteva mărturii şi mijlociri minunate:

evgeny red robe bestO fetiţă care locuia la un orfelinat ortodox a povestit că i-a apărut odată un ostaş înalt, cu mantie roşie, care i-a spus că îl cheamă Evghenie, a luat-o de mână şi a dus-o la biserică. Fetiţa a spus: „Mi s-a părut ciudat că purta o mantie roşie, pentru că soldaţii nu poartă astăzi o astfel de mantie şi m-am gândit că aceasta trebuie să fie mantia mucenicului”.

El îi ajută adesea pe prizonierii din Cecenia să evadeze din captivitate şi apoi să scape de orice primejdie, precum minele explozibile etc.

Într-un spital cu răniţi de război, soldaţii aflaţi în convalescenţă au mărturisit că îi ajută un Sfânt Mucenic numit Evghenie, mai ales când au dureri mari. Când unii dintre aceşti soldaţi au mers la Catedrala Mântuitorului din Moscova, au văzut icoana mucenicului şi l-au recunoscut pe cel care îi ajutase.

Pe soldatul cu mantie roşie îl cunosc şi deţinuţii. Îi ajută mai ales pe cei evgeny relicsdoborâţi şi distruşi psihic din cauza încarcerării.

În anul 1997, cu binecuvântarea Patriarhului Alexie al II-lea, a apărut cartea Noul mucenic al lui Hristos, ostaşul Evghenie. Un preot pe nume Vadim Skliarensko, din Dniepropetrovsk, a trimis un raport la Patriarhie în care relatează că din coperta cărţii cu fotografia Sfântului izvorăşte mir.

După trei ani şi trei luni de la martirizarea Sfântului, comandantul cecen şi întreaga lui echipă, ucigaşii lui Evghenie, au fost omorâţi chiar de ceceni, după dispute interne între rebeli.

În tot timpul anului, dar mai ales în ziua muceniciei lui, pe 23 mai, la mormântul lui vin mulţi credincioşi în pelerinaj şi se povestesc multe minuni făcute de acest Nou-mucenic al lui Hristos.

Traducere din limba neo-greacă de Pr. Dr. Ciprian-Ioan Staicu

***

image007Am fost în Rusia, în apropiere de Moscova, în localitatea Satino-Russkoye, lângă Podolsk, acolo unde s-a născut ostaşul Evghenie Rodionov, unul dintre mai noii martiri creştini. Acolo se află şi mormântul său, un loc deja asaltat de mii de pelerini din întreaga lume.

Lui Jenia, cum îi spuneau apropiaţii, îi plăceau versurile şi de ziua mamei întotdeauna avea grijă să îi dedice o poezie. Am stat câteva ore de vorbă cu evgenys mother with iconmama sa, Liubov Vasilievna Rodionova, care ne-a spus povestea vieţii şi morţii lui Jenia. De când fiul său a fost martirizat, Liubov Vasilievna Rodionova a devenit o persoană publică foarte cunoscută în Rusia, şi nu numai acolo. Ea aleargă de la un capăt la celălalt al Rusiei, oriunde este nevoie de ajutorul său, pentru a îmbărbăta familiile celor căzuţi la datorie şi pentru a aduce mângâiere soldaţilor mutilaţi de războiul cu cecenii. Mama lui Evghenie ne-a declarat că, dacă va fi invitată, va veni şi în România pentru că a auzit despre români că sunt ortodocşi şi oameni foarte credincioşi. După 12 ani de la martiriul fiului său, soldaţii ruşi l-au adoptat pe Evghenie, scumpul ei copil, ca patron spiritual, purtând iconiţe cu chipul său, iar ea a primit numele “Mama soldaţilor ruşi”. O comisie a Patriarhiei Ortodoxe a Rusiei întreprinde deja demersurile necesare canonizării sale sub numele Sfântul Mucenic Evghenie Ostaşul.

Evghenie Alexandrovici Rodionov s-a născut pe 23 mai 1977, în localitatea Satino-Russkoye, lângă Podolsk, în regiunea Moscova. Evenimentul care l-a nemurit, tăierea capului, s-a produs tot la 23 mai. Era în 1996, în captivitate, la Bamut, Cecenia, în chiar ziua în care creştinii ortodocşi sărbătoreau marele praznic al “Înălţării Domnului”. Cu el au fost omorâţi prin împuşcare şi alţi trei colegi de-ai săi capturaţi în aceleaşi împrejurări, Saşa Jeleznov, Andrei Trusov şi Igor Iakovlev. Aceşti martiri se alătură altor mărturisitori ruşi ai dreptei credinţe, ucişi de ceceni: protoiereul Anatolie, cei trei soldaţi răstigniţi în Vinerea Mare şi alţii neştiuţi.

Talismanul cel mai de preţ

34394_600Când era mic, bunica sa i-a dăruit un lănţişor cu o cruciuliţă din argint. El ţinea atât de mult la această cruciuliţă încât, deşi era interzis, o purta chiar şi la şcoală. Mama sa îşi aminteşte că în acele timpuri elevilor li se interzicea să creadă în Dumnezeu şi din acest motiv l-a avertizat pe micuţul Jenia să fie atent cu cruciuliţa pe care o avea. Evghenie s-a încăpăţânat şi a purtat-o în continuare şi, fără a ţine seama de sfatul mamei sale, a refuzat să o dea jos de la gât. Înainte de armată reuşeşte să se califice în două meserii: tâmplar (asamblator de mobilă) şi şofer. “Nu l-am ajutat cu nimic, arată Liubova Vasilievna, singur şi-a dat examenele şi singur a obţinut permisul pentru două categorii.” Cum era Jenia? “La fel ca şi ceilalţi tineri, continuă ea. Nu mergea foarte des la biserică, asculta muzică cu prietenii lui, făcea sport. Totuşi, avea un respect doesebit pentru acea cruciuliţă pe care nici în ruptul capului nu o dădea jos de la gât!”

100 de zile, tortură şi chinuri pentru Hristos

34894912_0_190f8_f2f59254_XLÎn iunie 1995 a fost recrutat în armată la trupele de găniceri. Pe 16 februarie 1996, Liubov Vasilievna Rodionova a primit o telegramă prin care era informată că fiul său a dezertat. În realitate, el fusese capturat de rebelii ceceni la un pichet de control. Au urmat trei luni şi jumătate de calvar. A fost tinut într-un beci întunecat, spânzurat de încheieturile mâinilor, şi bătut sistematic până la epizare. Fundamentaliştii musulmani i-au ordonat lui Evghenie să-i scrie mamei sale şi să ceară de la ea 10.000 de dolari pentru răscumpărare. El le-a spus că familia lui e săracă şi nu îşi poate permite o asemenea sumă. Apoi călăul său le-a ordonat lui şi altor prizonieri ruşi să se convertească la islam şi să lupte contra camarazilor săi. Evghenie însă a refuzat să-L trădeze pe Hristos. Pentru acest lucru, a fost “recompensat” de musulmanii ceceni cu pedeapsa capitală: tăierea capului. Acest lucru s-a întâmplat exact în ziua în care împlinea 19 ani.

Nouă luni de căutări

Ca orice mamă, ba chiar mai mult decât oricare alta, Liubov Vasilievna Rodionova l-a căutat neâncetat timp de nouă luni. A fost, crede ea, aşa cum s-a întâmplat atunci când l-a purtat în pântece, ca la o a doua naştere… Despre moartea lui a aflat abia în septembrie. A trecut prin toate taberele grupărilor rebele, fiind nevoită uneori să suporte orori inimaginabile din partea acestora. “Am mers pe drumuri pline de mine, însă niciodată nu am călcat pe vreuna. Dumnezeu m-a ajutat pentru că datoria mea era să-mi găsesc fiul… să-i aduc trupul acasă, să-l îngrop după tradiţia noastră ortodoxă, să se întoarcă din pământul din care a fost luat…” La un moment dat a fost foarte aproape de el, la doar şapte kilometri de locul în care era ţinut captiv. Pentru a-l putea scăpa şi-a gajat apartamentul. Planul Domnului a fost însă altul.

De vorbă cu călăul

Evgenii_RodionovEvghenie a fost ucis de fiorosul Ruslan Khaikhoroyev, un om cu suflet negru, după cum îl caracterizează Liubov Vasilievna Rodionova, un nume la auzul căruia toţi tremurau. Era comandantul zonei Bamut. Reuşind să stea faţă în faţă cu cel care i-a omorât copilul, acesta, fără pic de jenă, martori fiind şi câţiva reprezentanţi ai OSCE, i-a mărturisit mamei lui Evghenie că fiul ei a avut şansa de a rămâne în viaţă. “N-a vrut să se convertească la islam şi nici n-a vrut măcar să-şi dea jos cruciuliţa pe care o purta la gât, ori să devină frate de-al nostru, altfel putea să scape”, i-a spus Khaikhoroyev. La 23 august 1999, la trei ani şi trei luni, Ruslan Khaikhoroyev a primit plată de la Dumnezeu pentru faptele sale nelegiuite. În timpul unei răfuieli între bandele rivale de rebeli ceceni, el fost omorât, la Groznîi, de tovarăşi de-ai săi, împreună cu gărzile sale de corp, adică aceia care l-au torturat pe Evghenie.

Tatăl a murit de durere

Святый воин мученик Евгений Русский моли Бога о насTatăl lui Evghenie a murit la cinci zile după ce fiul său a fost îngropat. Liubov Vasilievna Rodionova ne-a declarat că şi acest episod s-a petrecut atât de rapid încât a lăsat-o fără grai. “Soţul meu a cumpărat zece “Snicker’s”, ciocolate după care Evghenie era înnebunit, şi s-a dus cu ele la mormânt. Nu ştiu cum şi de ce, dar, a fost găsit decedat chiar acolo, lângă crucea fiului său… Cred că durerea a lăsat urmă adâncă şi până la urmă l-a răpus”, ne povesteşte cu lacrimi în ochi Liubov Rodionova. “De fiecare dată când am fost bolnavă, mi s-a arătat în vis, mi-a vorbit, m-a încurajat şi după aceea m-am vindecat…”, ne-a spus Lubiov.

Evghenie, sfântul minunilor

1275081275_ssa50107S-au scurs mai bine de 12 ani şi mass-media rusă vorbeşte despre minuni făcute de noul martir Evgenie. O icoană cu frumosul chip al Sfântului Evghenie Ostaşul, dintr-o biserică aflată într-un mic sat, a izvorât mir. Mama sa, care nu a mai păşit înainte într-o biserică, este acum o credincioasă practicantă, salvată de exemplul fiului său. La mormântul lui Evghenie este ridicată o cruce înaltă de doi metri la care arde permanent o candelă. Aici vin mii de pelerini ca să se închine Sfântului Evghenie, mai ales soldaţii ruşi ca să fie ocrotiţi de rele, pe timpul serviciului militar, dar şi tinerele fete care-i cer sfântului să le dea un băiat bun, la fel ca el. Odată a venit un veteran la crucea de la căpătâiul lui Evghenie. Acesta şi-a dat jos decoraţia sa militară şi, în semn de respect, a pus-o pe mormânt.

Ultima scrisoare pentru mama

Înainte de a muri, Evghenie i-a trimis celei care i-a dat viaţă şi la care ţinea mai mai mult decât la lumina ochilor săi, drept surpriză la ziua ei de naştere, o scrisoarea cu următoarea poezie:

La mulţi ani, măicuţa mea iubită,

Azi e ziua ta, dar din păcate,

Nu te pot îmbrăţişa, căci iată,

Soarta m-a purtat aşa departe.

Îţi urez ani mulţi şi sănătate,

Să rămâi tot tânără, frumoasă,

Unde-aş fi, nimic nu ne desparte

În curând voi reveni acasă.

Din adâncul inimii aş vrea

Tot ce-i mai de preţ, tot ce-ţi doreşti

Chiar şi ani o sută de-ai avea

Pentru mine nu îmbătrâneşti.

Cele rele mi te ocolească

Sănătoasă, tânără mereu,

Mama mea să nu îmbătrânească

Lângă ea mereu voi fi şi eu…!


Categorii

Minuni si convertiri, Mucenici ai vremurilor noastre, Sfintii - prietenii lui Dumnezeu, prietenii nostri, VIDEO

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “Viata unui martir al zilelor noastre: SFANTUL EVGHENIE OSTASUL, NOUL MUCENIC (si VIDEO)

  1. Foarte impresionant cum Evgheni, care este din generatia multora dintre noi si care, dupa cate se vede, dusese o viata de om obisnuit, a avut taria sa-si marturiseasca credinta, devenind mucenic. Probabil ca si cruciulita pe care o purta la gat era si ea destul de obisnuita insa cata putere i-a dat tanarului ostas care si-a dat viata pentru ea si pentru credinta in Hristos!

  2. Hristos a înviat!

    Multumim mult pentru ca ne-ati facut martori azi la pomenirea acestui Sfant. Cu adevarat te intareste si te bucura orice apropiere de istoria lui.
    Primul film insa mi se pare ca prea pune accentul pe soldatul rus, nu pe marturisirea ortodoxa. M-a durut Kalashnikovul pictat peste aura la inceput, finalul iarasi e in acelasi ton. Mama lui spune ca fiul ei NU si-a dorit sa fie soldat, dar, ajuns granicer, era mandru ca e granicer. De aici pana la copilasul caruia ii stralucesc ochii, cu teama si fascinatie, la armarea pustii, e o prapastie. Si o doamna care picta o icoana a Sfantului, cand i-a spus baietelul ei, cu bucurie, ca l-a visat, ii raspunde ca poate o sa ajunga si el soldat. Nu ca poate o sa ajunga Sfant. Si multe altele la fel. Asa am primit eu filmul, iertati-ma. Dincolo de accentul lor, m-am bucurat sa aflu lucruri noi si fireste ca avem datoria sa alegem ce e de folos.

    Scrie in textul preluat din ‘Familia Ortodoxa’ ca Sfantul Evghenie ar fi fost singur la parinti. Mi se pare ca la minutul 44:10, cand se afla la cimitir in fata unui grup de barbati, mama lui spune ca Sfantul a avut un frate, Slava, care a murit de cancer in 2002.

  3. @ iertati-ma:

    Adevarat a inviat! Bune observatii si de luat-aminte tuturor! Ne cerem si noi iertare, va dati seama ca nu am intentionat (dimpotriva!) sa scoatem in evidenta aspectele razboinice si nici sa dam apa la moara propagandei nationalist-imperialiste rusesti, tocmai acum! Sincer ne bucuram ca exista si oameni mai putin grabiti si mai putin agitati decat noi, care pot acorda timp si atentie detaliilor care noua ne scapa in vartejul in care ne miscam.

  4. Pana la urma, cele mai de folos pentru noi sunt invatamintele duhovnicesti trase din viata lui Evghenie de catre alti doi preoti, dintre care unul tot protoiereu, ca si cel care contesta sfintenia:

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/05/25/el-a-ales-crucea-noi-ce-vom-alege-i/
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/05/26/intre-cruce-si-tradare-care-este-lectia-mucenicului-evghenie-pentru-noi-si-vremurile-noastre-ii/

  5. Hristos a inviat!

    Sa ma iertati dar si eu am remarcat un ton si o perspectiva ciudata in primul filmulet la fel ca si @iertati-ma.

    Filmul este regizat in asa fel incat se pune in evidenta doar partea militareasca a lui Evghenie si durerea mamei sale pentru ca in final privitorul sa fie dirijat catre o concluzie totalmente diferita fata de articolul acesta. In final se aduna niste asa-numiti fosti colegi de-ai lui Evghenie care beau in “cinstea” lui si care spun ca el nu a fost sfant, ci un om simplu care si-a facut doar o datorie de soldat asa cum ar fi facut-o oricine. Imi pare o regie aproape hollywoodiana.

    Imi pare rau ca nu am un talent nativ in a descrie un film, dar daca si eu am putut remarca acelasi lucru ca cel de mai inainte, inseamna ca ceva e in neregula.

    Observand aceasta perspectiva neortodoxa a filmului am avut rabdarea sa citesc la final numele celor care l-au realizat, si surpriza, sau poate nu: nu era nici un nume rusesc. Majoritatea celor care au contribuit la filmul respectiv erau de origine olandeza, abia pe la final au aparut si nume rusesti. De exemplu:

    Writer and director: Allard Detiger
    Producer: Denis Vaslin
    co-producer: Ellen de Waele
    Director of photography: Maasja Ooms
    sound: David Spaans
    Editor: Jan de Coster
    sound editing : Ranko Paukovici
    music: Her Paleis van Poem
    line producer: Sabine Groenewegen
    director’s coach: Paul Cohen
    research and production manager: Kristina Petrasova (Abia aici apare un nume rusesc)
    project development: Fleur Knopperts

    Apoi urmeaza o lista lunga de nume cu foarte putine nume rusesti.

    La final apar urmatoarele “firme”:
    The Netherlands Film Fund
    Rotterdam media Fund
    Serendipity Films
    Volya Films

    Cum pot niste ne-ortodocsi sa-si dea cu parerea despre sfintenia/nesfintentia unui adevarat crestin, adica a unui ortodox?

    Va rog sa va ganditi daca vreti sa mai pastrati acest filmulet in articol. Eu cred ca a fost facut in mod intentionat cu o mentalitate protestanta si necredincioasa, prin urmare au ajuns fie in mod voit fie prin necredinta, la concluzia ca Sfantul Evghenie nu ar fi sfant.

    Ma intreb insa, de ce au depus atata efort? Nu pot sa inteleg ce treaba au olandezii cu un tanar care a refuzat sa-si dea crucea jos de la gat si care a murit undeva in Cecenia. Ce interes au ei? Si asa cum mentiona cel de mai inainte accentul nu se pune pe ortodoxie ci pe patriotismul rusesc si durerea sfasietoare a mamei lui.

    Mi se pare foarte ciudat.

    O seara binecuvantata.
    Doamne ajuta!

  6. Acatistul Sfântului Mare Mucenic Evghenie Rodionov, soldatul rus

    Condacul 1

    Pe tine, ostașul lui Hristos, te lăudăm, căci ai suferit cu curaj mucenicia și ai zdrobit armele celor rău credincioși; căci ai mărturisit puterea Crucii și te-ai înălțat la ceruri împreună cu Hristos, pe Care l-ai iubit, de aceea îți strig ție: Bucură-te, Mucenice Evghenie !

    Icosul 1

    Înger fără de răutate te-ai arătat din copilărie, Evghenie, păzind legea Domnului și ca un slujitor vrednic al Acestuia te-ai arătat ca fiind un Sfânt plin de putere, rugându-te pentru cei care îți cântă:
    Bucură-te, lira armoniei;
    Bucură-te, roua nestricăciunii;
    Bucură-te, slăvirea lui Dumnezeu Celui Preaînalt;
    Bucură-te, ajutorul poporului celui căzut;
    Bucură-te, harfă prin care este lăudat Hristos;
    Bucură-te, psaltire minunată lăudătoare a raiului;
    Bucură-te, căci cântare desăvârșită înalți spre ceruri;
    Bucură-te, că ai fost poet în timpul acestei vieți;
    Bucură-te, odă dulce răsunătoare;
    Bucură-te, voce care slăvește pe Făcătorul;
    Bucură-te, cel prin care se laudă credința;
    Bucură-te, cel prin care se binecuvântează Creatorul;
    Bucură-te, Sfinte Mucenice Evghenie !

    Condacul 2

    Ca o săgeată purtătoare de foc dumnezeiesc ți-a străpuns inima fapta plină de bună-cuviință a bunicii tale și cu râvnă te-ai dus cu ea la biserică unde te-ai arătat a fi ucenic smerit, preacinstite, prin primirea Crucii bucurându-te, strigând: Aliluia !

    Icosul 2
    Limbile amăgitoare ale ateilor s-au ridicat asupra ta ca niște flăcări și dojana mamei tale cu privire la Cruce nu ai luat-o în seamă, fiind înțelept și plin de curaj, în tăcere ai îndurat întotdeauna insultele, pentru aceasta te laud așa:
    Bucură-te, izvor de credință veșnică;
    Bucură-te, chivot al iubirii dumnezeiești;
    Bucură-te, tezaur al desăvârșitei înțelepciuni;
    Bucură-te, vas al discernământului;
    Bucură-te, cetate cu ziduri de aur, ca un palat strălucitor;
    Bucură-te, turn preafrumos, păzitor al comorilor ascunse;
    Bucură-te, nimicire înfricoșătoare a ateilor;
    Bucură-te, buna apărare a drepților;
    Bucură-te, biserică a bunătății dumnezeiești;
    Bucură-te, stâlp puternic și lăcaș al bunei-cuviințe;
    Bucură-te, cel ce sfărâmi minciunile viclene;
    Bucură-te, cel ce nu iei în seamă părerile celor care te jignesc;
    Bucură-te, Sfinte Mucenice Evghenie !

    Condacul 3

    Prin puterea mâinilor tale te-ai arătat mare meșter al sculpturilor în lemn, un dar prin care ai dobândit multe bogății duhovnicești și te-ai învrednicit de bunătăți, Cuvioase Mucenice, iar noi lăudându-ți talantul îți zicem cu credință: Aliluia!

    Icosul 3

    Să lăudăm cu toții frumusețea Sfântului Evghenie, ca pe un crin bine mirositor al Împăratului Hristos; căci înălțimea virtuții lui ni s-a arătat nouă ca un zid nestricat; de aceea minunându-ne, îl lăudăm pe purtătorul de lumină așa:
    Bucură-te, floare minunată a fecioriei;
    Bucură-te, stâlpnic strălucit al înfrânării;
    Bucură-te, cunună de mare preț a înțelepciunii;
    Bucură-te, laudă neclintită a dreptății;
    Bucură-te, preacinsite, care strălucești ca aurul curat;
    Bucură-te, neîntinatule, care luminezi ca o stea;
    Bucură-te, că ai primit cununile celor feciorelnici;
    Bucură-te, că tu cureți sufletele celor căzuți în păcat;
    Bucură-te, vindecarea patimilor trupești;
    Bucură-te, neprihănitule, care îi înveți a trăi pe cei tineri;
    Bucură-te, floare înmiresmată a sfințeniei;
    Bucură-te, zid nesurpat al purității;
    Bucură-te, Sfinte Mucenice Evghenie !

    Condacul 4

    Sfinte Evghenie, trăind tu în mod bineplăcut lui Dumnezeu, ca fiu al Celui Preaînalt, ai fost slăvit de Acesta, căci l-a trimis pe îngerul Său și te-a uns cu untdelemn ceresc pe tine cel lipsit de răutate, iar eu aflând de chemarea ta de la Duhul Sfânt, zic: Aliluia !

    Icosul 4

    Fericite, era la vremea secerișului când ai fost chemat să îți îndeplinești datoria față de țară în armata rusească, unde ai ajuns un soldat puternic, iar în vreme de război ai fost purtător de biruință, pentru care te cinstim, cântându-ți:
    Bucură-te, păzitor al armatei și al țării tale;
    Bucură-te, scut al poporului îndurerat;
    Bucură-te, nimicire a vrăjmașilor nevăzuți;
    Bucură-te, pază a credincioșilor lipsiți de apărare;
    Bucură-te, că ai învins uneltirile vrăjmașilor;
    Bucură-te, că ai umplut de mâhnire oastea demonilor;
    Bucură-te, zid de necucerit al celor războiți de cel rău;
    Bucură-te, izbăvirea și turnul celor prigoniți;
    Bucură-te, sabie de foc care ne scapi;
    Bucură-te, lance ascuțită care ne aperi;
    Bucură-te, păzitorul nostru, arma cea sigură;
    Bucură-te, luptătorul nostru și biruitorule preacinstit;
    Bucură-te, Sfinte Mucenice Evghenie !

    Condacul 5

    Ți-ai pus, Mucenice, Crucea ta cea de argint în inimă ca pe un tron mare și slăvit, pe care cu credință l-ai făurit, pentru ea punându-ți toată râvna, Sfinte, și trăind în hotarele țării tale cu căldură cântai: Aliluia !

    Icosul 5

    Pietre prețioase împodobesc Crucea Domnului în biserica inimii tale și bine luptând pentru Hristos, te-ai arătat nou Mou Mucenic al Crucii, păzind hotarele țării tale cu vitejie, iar noi cei ce te iubim, îți cântăm așa:
    Bucură-te, izvor al doxologiei Sfintei Cruci;
    Bucură-te, răsuflare a Învierii dumnezeiești;
    Bucură-te, păzitorul cel slăvit al granițelor;
    Bucură-te, biciuirea neîntârziată a celor vicleni;
    Bucură-te, arcul puternic care biruiește oștiri multe;
    Bucură-te, săgeată fulgerătoare care dărâmă zidurile întunericului;
    Bucură-te, cel ce mult ai iubit Crucea;
    Bucură-te, mângâiere neîndoielnică a celor credincioși;
    Bucură-te, cel ce cu puterea Crucii aperi pământul;
    Bucură-te, scut și tunet de biruință al oștirii aflate în război;
    Bucură-te, mare comandant al celor ce luptă pentru credință;
    Bucură-te, călăuzitor înțelept al sufletelor căzute în amăgire;
    Bucură-te, Sfinte Mucenice Evghenie !

    Condacul 6

    Vrând cu nerăbdare să vă facă robi, cecenii cei aflați sub stăpânirea celui rău, s-au apropiat de voi atunci când cu credință făceați de pază. Și având ei arme și făclii, ca și odinioară iudeii pe Hristos, te-au luat în timpul nopții, pe tine cel lipsit de răutate, împreună cu camarazii tăi, rămânând doar stelele să cânte: Aliluia !

    Icosul 6

    Ți-ai spălat cu lacrimi, Mucenice, rănile mâinilor tale, ai ieșit, împreună cu vrăjmașii tăi, din Rusia, căci ai fost răpit în chip barbar de aceștia, Cuvioase și ai fost dus în țara lor ca un miel. Împreună-pătimind cu tine, cu durere îți cântăm ție:
    Bucură-te, răbdarea celor înfricoșați;
    Bucură-te, rugăciunea celor îndurerați;
    Bucură-te, cel care vindeci rănile celor înlănțuiți;
    Bucură-te, cel care oprești izvoarele lacrimilor;
    Bucură-te, apărare caldă a celor prigoniți;
    Bucură-te, dreptate sigură a celor nedreptățiți;
    Bucură-te, veselie și odihnă a celor suferinzi;
    Bucură-te, nădejde și ajutor al celor întemnițați;
    Bucură-te, că pe cei care suspină îi mângâi cu dragoste;
    Bucură-te, că ești Înger de lumină pentru cei deznădăjduiți;
    Bucură-te, că în suferințele noastre ești alături de noi;
    Bucură-te, că în ispite te avem împreună-luptător;
    Bucură-te, Sfinte Mucenice Evghenie !

    Condacul 7

    Mama mea, care strigi cu durere: unde este apărătorul meu, roagă-te ca să primesc slava cerească. Și ea s-a rugat fierbinte Domnului, care este Singurul dătător al binelui. De aceea și noi cu lacrimi îi cântăm Acestuia zicând: Aliluia !

    Icosul 7

    Mulțimea de răufăcători înșelați de diavolul, l-au răpit pe soldatul cel preacinstit al lui Hristos și l-a ținut prizonier, vreme de o sută de zile acesta bucurându-se în chinuri pentru Hristos, iar noi ne închinăm pătimirilor lui și îi spunem:
    Bucură-te, vas al nerăutății;
    Bucură-te, glas al mărturisirii;
    Bucură-te, purtătorule de grijă al celor întemnițați;
    Bucură-te, liniștire a valurilor tristeții;
    Bucură-te, săgeată puternică care îi ajuți pe cei răniți;
    Bucură-te, apă preadulce, vindecătoare a bolilor;
    Bucură-te, Mucenice, care ești prigonit de dușmani, dar nu ești părăsit de Hristos;
    Bucură-te, întru toate suferindule, însă cu totul neîntristatule;
    Bucură-te, încetarea dumnezeiască a lacrimilor;
    Bucură-te, ajutătorul minunat al celor înlănțuiți;
    Bucură-te, alinarea celor cumplit schingiuiți;
    Bucură-te, cel ce îi întărești în răbdare pe cei pe nedrept omorâți;
    Bucură-te, Sfinte Mucenice Evghenie !

    Condacul 8

    Ca un străin în primejdii fiind, înlănțuit și singur, nu ai vrut să primești slavă de la musulmanii cei barbari și nu ai acceptat voința lor. De aceea necredincioșii căutau să te omoare, bunule Evghenie, chinuindu-te în închisoare și multe de la ei pătimind, tu însă te rugai mereu, iar noi, închinându-ne pătimirii tale, îți cântăm: Aliluia !

    Icosul 8

    Acum se apropie slujitorii morții să îl ucidă cu cuțitul pe ostașul cel viteaz. Spune-ne, slăvite Mucenice, cum luminează Crucea ta, în zorii zilei tale de naștere ? Ca un miel spre junghiere, fără de glas, ai fost adus, iar noi, văzând uciderea ta cea nedreaptă, strigăm:
    Bucură-te, mielușel al Păstorului cel Mare;
    Bucură-te, neprihănitule, cel lipsit de viclenie;
    Bucură-te, icoană a blândeții sfinte;
    Bucură-te, cel ce ai câștigat virtutea curajului;
    Bucură-te, oaie fără prihană, care ai fost înjunghiată;
    Bucură-te, floare preabine mirositoare, retezată de pe pământ;
    Bucură-te, zăpadă imaculată;
    Bucură-te, ogor plin de roade;
    Bucură-te, jertfă înfricoșătoare pentru Hristos;
    Bucură-te, bună mărturisire până la moarte;
    Bucură-te, slujitor iscusit al Domnului Slavei;
    Bucură-te, rob adevărat al Crucii Iubirii;
    Bucură-te, Sfinte Mucenice Evghenie !

    Condacul 9

    Credem că soldatul Evghenie este un mielușel înjunghiat al turmei dumnezeiești a lui Hristos. Și în brațe ținând el cele ale lui Hristos, împreună cu Acesta s-a suit la cetele cerești, iubindu-ne pe noi toți, cei care cu căldură cântăm: Aliluia !

    Icosul 9

    Mulțime de credincioși ruși s-au apropiat, împreună cu mama ta, de locul înfricoșătorului tău martiriu și, căutând comoara moaștelor tale preacurate și aflându-le, le-au însoțit cu alai, iar noi cinstindu-ți sfintele moaște, îți cântăm:
    Bucură-te, nădejde și păzitor al Rusiei;
    Bucură-te, capcană și bici împotriva tiraniei;
    Bucură-te, cel ce îi arăți pe ortodocșii cei slăviți de Hristos;
    Bucură-te, cel ce îi mustri pe eterodocșii cei rău credincioși;
    Bucură-te, că s-au rușinat tâlharii cei de alt neam;
    Bucură-te, că s-au bucurat foarte tare armatele rusești;
    Bucură-te, cel în care strălucesc virtuțile sfinților cuvioși;
    Bucură-te, cel ce nimicești armele celor neevlavioși;
    Bucură-te, încetare a prigoanei ateiste;
    Bucură-te, arătare a mărturiei lui Hristos;
    Bucură-te, glas al celor care se nevoiesc întru credință;
    Bucură-te, lăcaș sfânt al celor ce Îl iubesc pe Creator;
    Bucură-te, Sfinte Mucenice Evghenie !

    Condacul 10

    Harul Crucii îți luminează fața în chip minunat și face ca mormântul tău să strălucească asemenea unui astru, de aceea noi te cinsim cu evlavie și ca pe un Sfânt slăvit al lui Hristos te îmbrățișăm și, cerându-ți cu bucurie rugăciunea cea neîncetată, cântăm: Aliluia !

    Icosul 10

    Mulți tineri te-au recunoscut ca Sfânt pe tine, marele Evghenie Rodionov Rusul, ca ostaș al Domnului. Căci Hristos, Împăratul tuturor, împreună cu îngerii te-a uns pe tine conducător vrednic în oastea Raiului și apărător al nostru, al celor care îți cântăm:
    Bucură-te, biruință asupra necredinței;
    Bucură-te, poartă a bunei rânduieli;
    Bucură-te, general al cetei cerești;
    Bucură-te, conducător al oștirii nenumărate;
    Bucură-te, că i-ai alungat pe cei care ți se împotriveau fără rușine;
    Bucură-te, că ai luptat alături de cei care au fost răniți în luptă;
    Bucură-te, putere minunată a mucenicilor;
    Bucură-te, priveliște curată a îngerilor;
    Bucură-te, luptător alături de cei uciși pentru credință;
    Bucură-te, atlet al ascezei și biruitor al tuturor loviturilor;
    Bucură-te, ostaș sfânt al Domnului;
    Bucură-te, arhanghel strălucit al lui Hristos;
    Bucură-te, Sfinte Mucenice Evghenie !

    Condacul 11

    Toți cei care ajung în fața sfintelor tale moaște îți cântă imne, cerându-ți să te rogi pentru ei; căci având tu îndrăzneală în fața lui Hristos, pentru noi te rogi neîncetat, fiindu-ne mijlocitor milostiv și de aceea cântăm: Aliluia !

    Icosul 11

    Vedem acum o lumină puternică în icoana ta, căci tu ești un sfeșnic al muceniciei. Dar cum vom putea noi, nevrednicii, să te lăudăm pe tine, cuvioase, frumosule trandafir alb ? Însă, văzând liniștea chipului tău preadulce, cu curaj îți strigăm ție acestea:
    Bucură-te, stea de pe bolta cerească;
    Bucură-te, focul dorului îndumnezeit;
    Bucură-te, flacără a virtuții și a jertfelniciei;
    Bucură-te, lumină și nădejde a Rusiei;
    Bucură-te, că semeni cu cerul cel plin de stele;
    Bucură-te, că mintea noastră cea înflăcărată de patimi tu o întorci spre Dumnezeu;
    Bucură-te, lumină preastrălucită a Ortodoxiei;
    Bucură-te, rază a mijlocirii înaintea lui Dumnezeu;
    Bucură-te, zori ai zilei de vară;
    Bucură-te, izvor al nădejdii pline de lumină;
    Bucură-te, strălucire cerească a stelelor;
    Bucură-te, exemplu de trăire îngerească a sfinților;
    Bucură-te, Sfinte Mucenice Evghenie !

    Condacul 12

    Fulgi imaculați de nea cad în inimile noastre și ne înconjoară un frig pătrunzător și, răniți fiind de păcate și suspinând, așteptăm venirea ta cea caldă în inima noastră, Sfinte Evghenie, ca pe o primăvară și ca niște raze de soare, pentru care îți cântăm ție: Aliluia !

    Icosul 12

    Se cuvine să îți cântăm din inimă, ostașule viteaz, căci ai primit o cunună nepieritoare. Vedem că ai în sufletul tău, Evghenie, nestinsă strălucirea Crucii și ai intrat împreună cu Hristos, cu Care te-ai înălțat, în palatul Lui, atletule preacinstit, de aceea pășești spre Învierea vieții veșnice, iar noi te lăudăm zicând:
    Bucură-te, gură de neoprit, prin care este lăudat Dumnezeu;
    Bucură-te, cunună de diamant a luminii Învierii;
    Bucură-te, pom ceresc, de care se bucură cei credincioși;
    Bucură-te, floare bine mirositoare, cu care se împodobesc bisericile;
    Bucură-te, lăcaș preacurat al Împăratului cerurilor;
    Bucură-te, laudă minunată a oștirilor și a credincioșilor;
    Bucură-te, candelabrul Ortodoxiei cel cu multe lumini;
    Bucură-te, zid de necucerit al întregii Rusii;
    Bucură-te, dorire a bunătăților celor veșnice;
    Bucură-te, adunare a oștilor cerești;
    Bucură-te, comoară de virtuți și de vitejie;
    Bucură-te, călăuză a mântuirii noastre;
    Bucură-te, Sfinte Mucenice Evghenie !

    Condacul 13

    Multpătimitorule Mucenice Evghenie, cel care ai biruit și ai alungat oștirile celor de alt neam, primind această rugăciune de acum, pe noi pe toți ne izbăvește de orice primejdie, iar sufletele noastre cele întunecate le umple de bucurie, ca să îți cântăm ție: Aliluia ! (de 3 ori)

    Troparul, glas 8

    Să îl lăudăm acum pe ostașul cel viteaz ca pe un mielușel al raiului, căci a fost ucis pentru Cel pe care L-a iubit și în turma cea dumnezeiască a lui Hristos s-a odihnit; de aceea să îi cântăm cu lacrimi și să spunem: dă-ne și nouă darul vitejiei, ca să strigăm: Bucură-te, Sfinte Mucenice Evghenie !

    Să îi lăudăm în cântări pe cei împreună cu Evghenie, care au fost uciși în chip cumplit și în chinuri și au pătimit multe din partea celor de alt neam, pe Alexandru și pe Andrei cel preaviteaz și pe Igor cel curajos, veniți să îi cântăm, ca să ducă rugăciunile noastre spre Sfântul Evghenie.

    Slavă lui Dumnezeu pentru toate !

    Traducere din limba greacă de
    pr. dr. Ciprian-Ioan Staicu

  7. n am vazut decat o parte din film, n am putut sa vad toata tortura.mi s a facut rau. ce fel de animale sunt unii oameni!cum au putut sa i faca asa ceva? nici acum nu imi revin

  8. Astfel de fiare..nu oameni..nu fac altceva decit sa dea…omenirii multi…Sfinti Mucenici…Dar aduc si o suferinta de neimaginat, parintilor…Nici eu nu am putut urmari filmul pina la capat…

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate