Predica MITROPOLITULUI NEOFIT DE MORFOU la sarbatoarea Sfantului Dimitrie Izvoratorul de Mir: “Zic unii oameni ai lui Dumnezeu ca VINE ALTA BOALA, nu coronavirus, care va fi cu adevarat o boala grea. Deoarece AM DAT EXAMENE SI AM CAZUT, am fost putin-credinciosi. AM CREZUT CA NE VOR SALVA MASTILE. Mastile le punem la carnaval, nu la Sfanta Liturghie”

30-10-2020 Sublinieri

Credinta si putina-credinta a conducatorilor nostri

Predica Mitropolitului Neofit de Morfou la sarbatoarea Sfantului Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir

– traducere de E. P. pentru Cuvantul Ortodox –

„Ani binecuvantati sa aveti, ani de pocainta, ca sa putem astfel sa participam, din ce in ce mai mult, la Viata fara de sfarsit a Dumnezeului Treimic! Daca ne impartasim, daca luam sfanta aghiazma, daca participam la slujbele Bisericii, daca ne inchinam la sfintele icoane si la sfintele moaste, daca luam anafura, daca sarutam mana preotilor, a ierarhilor si a arhiereilor cand avem posibilitatea, toate sunt pentru a participa la Viata sfanta a Dumnezeului Treimic.

Acest lucru trebuie sa il intelegem in profunzime pentru ca astazi, cu aceasta boala asa-zisa a coronavirusului, s-au speriat oamenii – si sunt de vina si arhiereii pentru asta. Acolo unde avem arhierei ortodocsi nu putem sa ne temem de Sfanta Impartasanie, ca ar fi izvor de boala. Sfanta Impartasanie este Izvor de Viata, este Trupul si Sangele lui Hristos, al lui Dumnezeu. Este cu putinta sa ne temem ca daca ne impartasim cu Acela Care a invins moartea, ne vom imbolnavi? Dimpotriva, crestinii intelepti, astazi, ar trebui sa se impartaseasca mai des, mai des. Faceti ce puteti sa va impacati si sa iertati pe toti cei pe care i-ati suparat, i-ati amarat, cu care v-ati certat, ca sa puteti sa va impartasiti cat mai des. Postiti dupa putere. Biserica are zilele ei de post, Miercurea si Vinerea. Sa incercam sa le tinem. Si pe celelalte zile pe care le-a pus Biserica pentru Post sa le tinem. Pe 15 noiembrie incepe o alta perioada frumoasa de post, usoara, care ne pregateste pentru marea sarbatoare a Sfantului Craciun. Toate acestea sunt cai prin care ne impartasim de Viata lui Dumnezeu. Dumnezeu se daruieste pe Sine in fiecare Liturghie. Vine Insusi Dumnezeu si spune: “Luati, mancati! Beti dintru acesta toti!”. Este pacat pentru sufletul nostru, si nu este de cinste pentru credinta noastra, pentru stramosii nostri care au trecut prin vremuri cu mult, mult mai grele, cu holera, cu ciuma, cu razboaie, cu saracie, in sclavie, cu navalitori, care au venit unul dupa altul… – Ciprul, ca sa vada putini ani de libertate, a trecut prin 750 de ani de sclavie. Parintii nostri nu s-au imputinat, si-au tinut credinta, au ramas ortodocsi, cu toate ca si ei au avut din timp in timp cate o epidemie, in mijlocul razboaielor. Sa vedeti ce boli aveau pe vremea aceea! Dar stiti ce ii tinea cu putere? Aveau credinta si incredere in Dumnezeu. Imediat ieseau sa faca litanii (procesiuni) cu sfintele icoane si sfintele moaste.

Ieri am serbat in Tesalonic pe Sfantul Dimitrie. Sfantul a izvorat mir din prea plin. Daca mergeti si cautati pe internet veti vedea ca in aceasta saptamana care a trecut, in Tesalonic, care este centrul evlaviei pentru Sfant, marturisesc cei din oras ca nu au mai simtit de cand se stiu, sa iasa asa de multa buna-mireasma de la moastele Sfantului Dimitrie. Un adevarat Izvorator de Mir! Arhimandritului care a dus racla cu capul Sfantului, i s-a umplut tot vesmantul cu mirul care se scurgea de la aceasta. Daca va ganditi omeneste, capul unui Sfant ce este? Oase goale. Dar sunt pline de Har, de energia Tatalui, a Fiului si a Sfantului Duh, sunt pline de viata lui Dumnezeu.

Am mers odata sa ma marturisesc la Sfantul Porfirie si i-am zis: “Gheronda, eu vreau sa devin monah, si chiar Ieromonah, ca parintele Iacov. Imi permite Biserica acest lucru?”. Imi zice: “Imi permiti sa te cercetez sa vad ce pacate ai facut pana la aceasta varsta?”. Eram pe atunci de 22-23 de ani. Si a inceput sa ma intrebe: “Ai facut asta, asta?” La inceput mi le-a zis pe cele simple, usoare. Apoi, dupa ce am terminat cu cele mai grele, mi-a zis: “Desigur ca poti sa te faci! Dar hai sa mergem mai la adanc in sufletul tau, copile. Eu vad niste lucruri pe care tu nu le stii”. Si a inceput sa ma intrebe: “Pe aia ai gandit-o? Aia ai dorit-o? Cum te-ai gandit la ea? Cum ti-ai dorit-o?”. Multe detalii. Eu m-am rusinat. Mi-a pus intrebari grele. Dar ce am constatat? Cu cat imi era mai greu sa raspund, si ma marturiseam fara ocolisuri, pe fata, cu cat eram mai sincer in spovedania mea, pe atat se umplea camaruta in care eram cu Sfantul Porfirie de buna-mireasma. Si imi zic in mintea mea: “Doamne, miluieste! Buna-mireasma vine de la Gheronda Porfirie, in viata fiind!”. Acesta a inteles gandul meu si mi-a zis: “Sa nu mergi sa zici altora, am fost sa ma spovedesc la Porfirie si Porfirie avea buna-mireasma. Nu eu am aceasta mireasma. Am aici, in camaruta mea, cateva sfinte moaste. Si atunci cand se face spovedanie curata, sincera, acestea se bucura”. Si cum isi arata bucuria sfintele moaste? Fie prin buna-mireasma, fie, ca in cazul Sfantului Dimitrie, prin izvorarea mirului. Cum isi va arata bucuria sa o icoana (n.tr: Sfantul din icoana), ca bine-primeste evlavia noastra, rugaciunea noastra, prezenta noastra smerita, in pocainta? Fie va binemirosi, fie va izvori mir. Daca doreste sa arate ca este intristata? Va incepe sa lacrimeze. Asa cum se inampla acum, timp de 45 de zile, in Atena, unde, intr-o biserica din Virona, o icoana a Maicii Domnului plange in continuu. Plange in continuu.

In Marea Saptamana a Patimilor care a trecut, cand erau inchise toate bisericile noastre din cauza putinei-credinte a preotilor, a ierarhilor, arhiereilor si a poporului, Hristos Cel Rastignit a sangerat intr-un azil de batrani din Atena ca sa ne arate ca noi l-am insangerat prin putina noastra credinta fata de El.

Ce faceau stramosii nostri? (…) Cum apareau boli sau morti violente in comunitatea lor, imediat faceau procesiuni cu Sfintele Icoane, in tot satul, din Paraclis in Paraclis, din casa in casa, ca sa se sfinteasca drumurile, aerul.

Noi ce am facut? Ati auzit sa se faca vreo procesiune la noi acum? Am vrut sa facem procesiune cu Icoana Sfantului Iraclidie, care are si Sfinte Moaste la noi, ne-am pregatit si, in ajunul procesiunii, ce ne-a spus politia? Nu putem sa va permitem sa faceti procesiune pentru ca suntem putini si nu putem asigura respectarea masurilor de siguranta cu atata lume care se va aduna, asa ca este posibil sa avem transmitere accelerata a virusului. Si nu au ingaduit.

Acum ce se intampla la Sfantul Dimitrie? Izvoraste mir Sfantul de o saptamana in continuu. Curge rau mirul, ca fantana, ca un izvor si vine guvernul si zice sa nu se faca litanie ca se vor aglomera oamenii si este posibil sa creasca gradul de transmitere a virusului si sa avem multi infectati. Va spun: sa nu ne pedepseasca Dumnezeu, cu atat de putina credinta pe care o arata in primul rand conducatorii nostri de stat si apoi, din pacate, si destui ierarhi? Si preotii si poporul. Ce fac conducatorii, va face si poporul. Va spun aceste lucruri ca sa va fac sa va ganditi. Ne-a trimis Dumnezeu in acest an, si in cel ce vine, sa dam examen pentru credinta noastra. Pentru toti, pentru toata lumea, nu doar grecii. Zic unii oameni ai lui Dumnezeu ca vine alta boala, nu coronavirus, care aceea va fi cu adevarat o boala grea. Deoarece am dat examene si am cazut, am fost putin-credinciosi. Am crezut ca ne vor salva mastile. Mastile le punem la carnaval, nu la Sfanta Liturghie. Pentru ca aici venim cu credinta, adica cu incredere in Harul, in energia lui Dumnezeu. Cine crede! Hristos Isi face lucrarea Sa si cu cei putini. A spus: Oriunde sunt doi sau trei in numele Meu, sunt si Eu in mijlocul lor! Nici 22 nu a spus, nici 102. Doi sau trei! Sa le avem in vedere pe acestea.

Dupa cum ati auzit astazi, nu il sarbatorim doar pe Sfantul Dimitrie. Este si ziua in care ne amintim de un mare cutremur care s-a intamplat pe vremea Imperiului Bizantin. Ne inconjoara cutremurele in toata lumea, dupa cum ati observat. Si oamenii lui Dumnezeu ne spun ca si in regiunea noastra vin cutremure foarte-foarte mari. Si de aceea va rog sa va intariti pocainta, spovedania sincera si curata, ca sa se bucure si sa binemiroasa icoanele si moastele, ca sa izvorasca mir sufletul nostru, ca sa fim pregatiti pentru Viata Vesnica, ca sa ne impartasim de Sfanta Viata a Dumnezeului Treimic, a Tatalui, a Fiului si a Sfantului Duh.

Ne rugam pentru voi, sa va rugati si voi pentru noi!

Fie ca Sfantul Dimitrie sa va intareasca credinta si rabdarea. Si sa spuneti ceea ce spuneau sfintii contemporani noua: Hristoase, da-mi credinta si rabdarea Sfintilor!” Pentru ca din ce s-a vazut, in vremea noastra, atat pentru cler cat si la popor, s-a imputinat si rabdarea si credinta si increderea in Mila, in puterea vindecatoare a Harului Dumnezeului Treimic.  Cand ceva ne lipseste, mergem si  cumparam. Biserica nu vrea bani, Biserica cere credinta. Daca cineva are si bani de oferit, sunt bineprimiti si bine folositi, dupa cum vedeti. Cel putin la noi. Dar nu banii sunt cei mai importanti. Cea mai importanta este Credinta.

Si atunci cand vedem ca, din diferite motive, frica creste in noi, credinta se imputineaza, este si acesta un pacat. Sa Ii cerem lui Hristos: “Iarta-ma, Hristoase! Inmulteste credinta mea, adauga-mi, credinta!” Asa sa spuneti: “Hristoase, da-mi credinta si rabdarea Sfintilor!” Nu suntem sfinti, de aceea se imputineaza credinta noastra. De aceea ne temem. Sa ne smerim totusi.

Ma bucur ca veniti la slujbele de priveghere. Fiecare dintre voi sa vina dupa credinta. Dar niciunul din noi, nici macar eu, sa nu ne multumim doar cu ce avem. Mereu sa cerem mai mult. “Hristoase, intareste-mi rabdarea, intareste-mi credinta!” Sa se faca minuni, sa primim Duh Sfant, sa primim puterea harului Sfantului Dimitrie. Atunci cand a fost nevoie ca ucenicul sau sa primeasca putere s-a dus sa il binecuvanteze Sfantul in inchisoare. Si cu cine s-a luptat? Cu uriasul acelei vremi, Lie, iar firavul Nestor l-a invins strigand o rugaciune: “Dumnezeul lui Dimitrie, ajuta-ma!” Ati auzit ce a zis Sfantul Nestor inainte sa intre in arena sa lupte? Dumnezeule al lui Dimitrie, ajuta-mi mie. Si Dumnezeul lui Dimitrie l-a ajutat. Si il sarbatorim intr-o zi pe Sfant (Sfantul Dimitrie), si in urmatoarea pe Nestor.

Ani binecuvantati sa aveti si sa izvorasca anii nostri mir, din credinta marturisirii lui Hristos!”

Vedeti si:

MITROPOLITUL cipriot NEOFIT: “Adevarul este ca a venit vremea examenelor credintei noastre si ne-au gasit pe toti, cler si popor, NEPREGATITI. Tot ce vedeti este LUCRAREA ANTIHRISTILOR ca sa pregateasca prin frica si teroare, HAOSUL, care va da nastere, mai intai, unui GUVERN MONDIAL si apoi Antihristului”

MITROPOLITUL NEOFIT DE MORFOU, anuntand ca la o eventuala reizbucnire a epidemiei NU VA MAI ACCEPTA INCHIDEREA BISERICILOR, chiar si cu pretul de a face inchisoare: “Nu e normal ca fricosul, putin credinciosul, fie ca este el episcop, preot sau protopop, sa isi aduca fobia sa in mijlocul Bisericii, sa ne-o impuna si noua si sa o faca lege. Asta inseamna negarea credintei ortodoxe”

MITROPOLITUL NEOFIT DE MORFOU: “Ceea ce traim acum este INCEPUTUL RAZBOIULUI MONDIAL, este un razboi biologic. Si mai ales este un RAZBOI AL FRICII. Daca reusesti sa infricosezi poporul, poti sa ii faci ce vrei. NU DOAR VACCINURI, CI TE SUI PE EL SI ITI SPUNE SI MULTUMESC! Acum este epoca marturisirii si a martiriului. Acum au venit ANII RABDARII”

Omilie a mitropolitului de Morfou: “SA NU-TI MOARA SUFLETUL! Si DACA VINE CLIPA CEA GREA, SA MARTURISESTI PE HRISTOS! Razboiul cel mare este duhovnicesc. Dar acum a venit si ceasul razboiului cald. Si cele de departe au ajuns aproape. Si profetiile au devenit stiri” (AUDIO, gr. + TRADUCERE)

NU NE LĂSA ORFANI, HRISTOASE AL MEU! – predica IPS Neofit la sarbatoarea Inaltarii Domnului: “Fara Duhul Sfant nu exista viata. Suntem doar fantome umblatoare, morti ce stau in picioare” (VIDEO, TEXT)

“HRISTOASE AL MEU, DA-MI RABDAREA SI CREDINTA SFINTILOR!” – Predici noi ale MITROPOLITULUI cipriot NEOFIT DE MORFOU (audio, text): “Trebuie sa stiti ca EXAMENELE INCEP! Trebuie cu totii sa fim gata de mari evenimente neasteptate”

“Asceti in lume” (II): VIATA, HARISMELE SI SFATURILE PARINTELUI SERAFIM DIMOPOULOS, DUHOVNICUL IN HAINE ZDRENTUITE, INAINTE-VAZATOR SI NEBUN PENTRU HRISTOS, AJUNS LA MASURA STARETILOR PAISIE SI PORFIRIE (1937-2008): “Va fi mare criza in Grecia. De lucru nu va fi… Vine saracie si foamete. Daca vreti o schimbare grabnica in bine, scoateti televizorul din casa!”

“Cât de mare este harul tău, Sfinte Ioan?”. PUTEREA DUMNEZEIASCA A UCENICULUI IUBIT – Marturii sfinte din Patmos, insula “Apocalipsei”. SFANTUL PORFIRIE: “L-am văzut pe Sfântul Ioan Teologul, pe ucenicul lui, Prohor, am trăit evenimentele dumnezeieştii Apocalipse, întocmai aşa cum s-au petrecut”

STARETA MACRINA, sfanta ucenica a sfantului Iosif Isihastul, “cea asemenea cu ingerii” (†4 iunie 1995): “Acum, când aveţi putere, faceţi ce puteţi, căci pe toate le scrie Dumnezeu, pe toate, chiar şi firul de păr; nimic nu se pierde”

CONFERINTA DE LA CLUJ A PARINTELUI ZAHARIA DE LA ESSEX DESPRE RUSINEA LA SPOVEDANIE (video): “In ceasul caintei si al rusinii omului, mana Domnului se odihneste peste el si tot cerul ii vine in ajutor”


Categorii

Impartasania, Minuni si convertiri, Mitropolitul Neofit de Morfou, Pandemia Covid-19, Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, Spovedanie si Impartasanie (Sfintele Taine), VIDEO, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “Predica MITROPOLITULUI NEOFIT DE MORFOU la sarbatoarea Sfantului Dimitrie Izvoratorul de Mir: “Zic unii oameni ai lui Dumnezeu ca VINE ALTA BOALA, nu coronavirus, care va fi cu adevarat o boala grea. Deoarece AM DAT EXAMENE SI AM CAZUT, am fost putin-credinciosi. AM CREZUT CA NE VOR SALVA MASTILE. Mastile le punem la carnaval, nu la Sfanta Liturghie”

  1. Pingback: PROTOS. HRISOSTOM (Mănăstirea Putna): “Noi suntem astăzi puși în fața unor ALEGERI. Încă nu suntem pe deplin forțați, dar aproape, nu mai e mult, SĂ FACEM COMPROMISURI care tare mă tem că ÎNDATĂ VOR FI EGALE CU LEPĂDAREA” (vide
  2. Pingback: IPS NEOFIT DE MORFOU – indemnuri, sfaturi si talcuiri duhovnicesti pentru vremurile de incercare pe care le traim (I): “Vrem sa dobandim linistea? Sa avem mangaiere intr-o lume in care toti si toate ne infricoseaza? Doar Duhul Sfant poate face
  3. Pingback: MITROPOLITUL NEOFIT indeamna la organizarea in parohii a unor LANTURI DE CITIRE A PSALTIRII ca paza in fata marilor incercari: “Parintii nostri ne-au invatat ca in asemenea clipe SA FACEM MULTE LITURGHII! ÎN FIECARE ZI! ASA INFRUNTAU MOARTEA, EPIDE
  4. Pingback: Mitropolitul NEOFIT DE MORFOU marturiseste legat de VACCINUL “ANTI-COVID” si indeamna la rugaciune intetita ca FORTAREATA DE REZISTENTA “in fata raului pe care il planuiesc lucifericii Noii Ordini Mondiale”: “Vin momente foar
  5. Pingback: MITROPOLITUL DE MORFOU (Cipru), REFUZAND SA INCHIDA USILE BISERICILOR din eparhia sa PENTRU CREDINCIOSI, dupa noua “carantina”: “Asa zice Evanghelia: NOI AVEM OBLIGATIA SA ASCULTAM MAI INTAI DE HRISTOS! Imi asum raspunderea pentru voi to
  6. Pingback: MITROPOLITUL NEOFIT: “Acesta este inceputul unei demonocratii pe care unii si-o doresc”. REACTIA FATA DE AMENZILE DATE DE POLITIA CIPRIOTA PREOTILOR SI CREDINCIOSILOR CARE AU VENIT LA SFANTA LITURGHIE: “Este chiar un pacat greu care se v
  7. Pingback: ÎPS Neofit de Morfou: “Pentru un creștin ortodox, CREDINȚA trebuie să învingă DEȘTEPTĂCIUNEA. Să căpătați INIMA CURATĂ care să învingă LOGICA OMENEASCĂ” | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate