Andrei Vlădăreanu: ÎNVIEREA, MĂRTURISIREA NUMELUI LUI HRISTOS versus CORECTITUDINEA POLITICĂ. “Pentru a nu fi cumva urâți, unii oameni se feresc să mai pomenească numele lui Hristos”

26-04-2022 Sublinieri

Silviu Andrei Vlădăreanu (Universul Credinței – TVR): ÎNVIEREA ȘI CORECTITUDINEA POLITICĂ

Hristos a înviat!

Ați observat, oare, că în această perioadă tot mai mulți dintre noi preferă însă formula: „Paște fericit!”?

Am stat să mă gândesc „de ce?”…

Este în mod evident o formulă din familia formulelor „corecte politic”.

Despre conceptul de „corectitudinea politică” enciclopedia Wikipedia ne precizează că își are originile în „leninism” și, ulterior a desemnat ironic pe cei care, „exagerând în fermitatea aplicării liniei partidului, deveneau insuportabili”.

„Corectitudinea politică” este astăzi o autocenzură a limbajului care, oficial, urmărește ca interlocutorul să nu fie ofensat în niciun chip sau să se simtă cumva exclus sau marginalizat. Este un limbaj neutru care poate fi folosit, de exemplu, și între oameni cu convingeri religioase diferite. Această „neutralitate” se obține însă cu prețul golirii textului de orice conținut teologic sau mărturisire de credință.

Prin formula „Paște fericit!” s-a găsit soluția eliminării atât a numelui lui Hristos cât și a mărturiei Învierii Lui.

Numele lui Hristos, simpla lui pomenire, simpla lui rostire aduce har și supune demonii.

Dintotdeauna și până astăzi botezul se face în numele lui Hristos; Mântuitorul ne spune că dacă vom da un pahar de apă în numele Lui, nu ne vom pierde răsplata; că dacă vom cere ceva în numele Lui, El va face și că unde sunt doi sau trei adunaţi în numele Lui și El este în mijlocul lor. Dar tot Mântuitorul mai spune sfinților apostoli că vor fi urâţi de toţi oamenii pentru numele Lui.

Și atunci, pentru a nu fi cumva urâți, unii oameni se feresc să mai pomenească numele lui Hristos. Însă asta e riscant căci Mântuitorul ne spune că „de cel ce se va ruşina de Mine (…) şi Fiul Omului se va ruşina, când va veni întru slava Sa…”.

Spuneam că formula „Paște fericit”! elimină și mărturia Învierii lui Hristos. Iar asta iarăși nu este puțin lucru, pentru că Învierea este chiar fundamentul credinței noastre.

Pentru că momentul Învierii nu a avut niciun martor, de aceea creștinii toți, din toate timpurile se fac pe sine martori și dau mărturie rostind în perioada aceasta salutul „Hristos a înviat!” „Adevărat a înviat!”.

În fine, din aceeași categorie a formulelor neutre, corecte politic sunt și iepurii, puișorii și ouăle viu colorate care, spre deosebire de chipul lui Hristos din icoana Învierii, nu deranjează pe nimeni. Nici măcar pe demoni…

Hristos a înviat!

O rubrică de Silviu Andrei Vlădăreanu

TVR, Universul credinței, 24 aprilie 2022 (Sfintele Paști)


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Corectitudine politica, Invierea Domnului (Sfintele Pasti), VIDEO, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate