ASTAZI S-A NASCUT HRISTOS!

25-12-2010 Sublinieri

NASTEREA DOMNULUI, M-tirea Afteia - Alba, fresca

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

***

“Nu sufera Taina ispitire…

Cuvânt al celui între Sfinţi, Părintele nostru Sfântul Ioan Gură de Aur – Arhiepiscopul Constantinopolului, la Naşterea Mântuitorului nostru Iisus Hristos (lectura audio)

***

Panegiric la Nasterea Domnului nostru Iisus Hristos

de Parintele Iachint Iunciuleac (fostul staret al Man. Putna)

“Duceti bucuria mantuirii acolo unde n-a putut patrunde. Pastrati-o in casele celor saraci. Frangeti-o pe masa celor lipsiti. Repetati-o la capataiul celor bolnavi. Intrati acolo unde nu putem ajunge noi. Bateti la usile celor certati. Impacati pe cei dezbinati, mangaiati pe cei tulburati…

lrg-9334-icoane_nasterea_domnului_nasterea_4_

Iubiti credinciosi,

Astazi S-a nascut Hristos!

Si minunea intruparii Lui mai presus de legile firii a uimit intreg pamantul, a innoit toata lumea, a rupt istoria omenirii in doua si, strabatand cele douazeci de secole, ni se face cunoscuta noua astazi. Astazi S-a nascut Mesia! Si vestea aceasta pe care au adus-o din cer ingerii, pe care au primit-o intai pastorii, ca un fulger s-a revarsat peste toate marginile.

Vestea aceasta, care l-a tulburat pe Irod “si tot Ierusalimul cu dansul” (Matei 2, 3), ca o trambita duhovniceasca a rasunat din veac in veac, din hotar in hotar, de la tarm, si a ajuns astazi si la inimile noastre. Vestea aceasta auzind-o, saracii s-au bucurat, pacatosii s-au veselit, orbii s-au luminat, bolnavii s-au mangaiat, iar schiopii au saltat. Vestea aceasta auzind-o, ritorii in nedumerire au cazut, caci ea pe invatati i-a facut sa taca, pe filozofi sa se rusineze, pe imparati sa se cutremure. Vestea aceasta pe mame le-a facut sa se bucure, pe fecioare sa cante, iar pe prunci sa dantuiasca.

Astazi S-a nascut Mantuitorul! Si oranduirea cea de sus, pe care ingerii o intonau de bucurie, au rostit-o pastorii, au auzit-o Fecioara cu Iosif, au repetat-o neamurile si strabatand lungimea vremurilor ca un imn de impacare a omului cu Dumnezeu, iata, o cantam si noi astazi.

Astazi a venit in lume Domnul! Si steaua care a stralucit la rasarit vestind minunea i-a pornit la drum pe cei trei magi si a purces peste generatii, peste imparatii, peste nenumaratele imparatii, peste nenumaratele noroade, si, iata, o vedem si astazi luminand pe cerul Bisericii lui Hristos. Deci si minunea Nasterii lui Iisus, si vestea cea buna, si cantarea ingerilor, si lumina stelei ne-au adunat la biserica astazi, fratilor, ca impreuna sa ne bucuram de Domnul si sa praznuim duhovniceste.

Astazi se manie Irod, dar se veselesc noroadele. Se tulbura Ierusalimul, dar salta de bucurie marginile lumii. Se indoiesc carturarii lui Israel, dar cred semintiile pamantului. (…) Se leapada de El fiii, dar Il primesc robii. Il condamna hulitorii, dar I se inchina credinciosii. Zadarnic se infurie Irod si tot Ierusalimul cu dansul, ca astazi Mesia S-a nascut. Zadarnic Il trec cu vederea cei alesi, caci neamurile Il primesc. Zadarnic sabia ucigasa cauta sa-L omoare, ca strainii Ii fac adapost. Evreii I-au dat o pestera saraca, precum unui strain, iar neamurile I-au inchinat nenumarate biserici pline de podoabe, ca unui Stapan a toate. Evreii L-au culcat intr-o iesle cu fan, iar neamurile L-au primit in inima. Evreii I-au dat ce-au avut mai de necinste, iar neamurile I-au adus aur ca unui Imparat, tamaie si smirna ca unui Dumnezeu si om. Zadarnic se manie Irod, fara minte sunt fiii lui Israel, fara vina se taie fiii Rahilei, caci astazi Hristos Se naste si toate neamurile Il slavesc. Hristos din ceruri vine si popoarele Il intampina, Hristos pe pamant se arata si toata suflarea Il lauda.

Astazi a venit plinirea vremurilor. Astazi bucuriile ingerilor cu ale oamenilor s-au amestecat, cerul cu pamantul s-a impacat, Dumnezeu pe pamant S-a desertat si oamenilor aievea S-a aratat. Astazi Vechiul si Noul Testament in Betleem s-au intalnit. Astazi proorocii se veselesc, vazand ca se implinesc cele mai inainte aratate de ei. Astazi Adam si Eva cu bucurie vin sa se inchine Noului Adam.

22Sa mergem, fratilor, la pestera cea din Betleem, calauziti de steaua credintei, ca sa vedem minunea ce s-a savarsit. Vom intalni o pestera mica, vom vedea inlauntru o Fecioara neintinata, vom vedea alaturi chipul batran si cucernic al dreptului Iosif, vom vedea o iesle cu fan si inaluntrul ei…. o, minune!… dumnezeiescul Prunc infasat in scutece. Vom auzi acolo pe ingeri cantand, vom vedea pe pastori laudand, iar pe magi inchinandu-se si vistieriile deschizandu-si…

Veniti deci toate semintiile pamantului sa intampinam pe Mirele Bisericii, care S-a imbracat in haina noastra, pentru a ne indumnezei pe noi, oamenii. Veniti astazi toate popoarele sa ne infratim, sa ne impacam si unindu-ne glasurile sa intampinam pe Mesia Cel mult asteptat. Veniti, fecioarelor, sa vedeti o Fecioara cum naste fara de prihana. Veniti, maicilor, sa vedeti pe Maica Domnului cum nu se rusineaza de nasterea de prunci. Veniti, credinciosi, sa vedem cum o Fecioara tine in brate pe Cel ce a spanzurat pamantul pe ape. Veniti sa vedem cum doua de maini de mama leagana pe Cel ce se atinge de munti si fumega (Ps. 103, 32). Veniti sa vedem infasat in scutece pe Cel ce imbraca cerul cu nori si pamantul cu iarba. Veniti sa vedem cum Se hraneste cu lapte Cel ce hraneste lumea cu paine si adapa pamantul cu ploaie timpurie si tarzie.

O, minune! Hristos Se naste si Irod se manie, Iisus om Se face pentru iubirea de oameni si fiii oamenilor sabia din teaca isi scot. Imparatul cerului sluga Se face si imparatii pamantului se grabesc sa-I ia viata. Fiul lui Dumnezeu vine sa ne mantuiasca si noi usa inimii Ii inchidem. Dar taina se savarseste. Hristos vine. Pestera Il primeste. Ingeri Il slavesc. Pastorii Il cauta. Magii I se inchina. Neamurile cred. Biserica se zideste. Testamentul dragostei se scrie. Mantuirea se arata.

Iubiti credinciosi,

02257_orthodox_church_mural_spanailidis_christ_detail(…) O minune noua s-a savarsit! Iata, in scurta vreme, pestera s-a schimbat in mii si mii de biserici mari si frumoase, care impodobesc toate colturile lumii. Ieslea cea saraca s-a prefacut in tot atatea dumnezeiesti altare. Pruncul Cel infasat ne asteapta acum sub chipul Sfintelor Taine. Locul magilor l-au luat Apostolii, iar al pastorilor, preotii, care impreuna duc vestea mantuirii in toata lumea. Ceata sfintilor ingeri este marita acum cu milioane de cuviosi si mucenici, care neincetat slavesc in ceruri pe Mielul lui Dumnezeu. Iar cantarea cea ingereasca este continuata acum de dangatele clopotelor si de alese cantari bisericesti ce rasuna in toata lumea. Batranul Iosif inchipuieste Vechiul Testament, iar Fecioara Maria Legea Noului Asezamant. Scutecele inchipuiesc sfintele odajdii ale Bisericii. Aurul – slava Dumnezeirii, tamaia – rugaciunile sfintilor si ale tuturor credinciosilor, iar smirna – podoaba faptelor bune. In sfarsit, steaua inchipuieste Evanghelia lui Hristos, care lumineaza ca o faclie de calauza intreaga lume.

nasterea-domnului- Novgorod,sec.15Deci nu in Betleemul Iudeii, ci la Biserica lui Hristos sa ne adunam astazi, fratilor, ca sa laudam Nasterea Domnului. Aici este pestera mantuirii, aici este ieslea cea dumnezeiasca. Aici sunt magii neamurilor, aici pastorii noului Israel. Aici este steaua, aici lumina, aici darurile Duhului. Si mai presus de toate, aici este pruncul Iisus – Mirele Bisericii.

Sa petrecem cu bucurie aceasta zi langa ieslea lui Iisus. Nu vom fi aici singurii drumeti, singurii inchinatori, singurii vestitori ai minunii. In jurul Sfantului Prestol vom intalni pe slavitii lui Hristos Apostoli, pe cinstitii Mucenici, pe alesii Cuviosi si cetele tuturor Sfintilor Parinti. Vom vedea aici mame asteptand mangaiere de la Maica, fecioare cerand ajutor de la Fecioara, prunci primind binecuvantare de la Pruncul, straini cautand adapost de la Cel izgonit de oameni, asupriti cersind dreptate de la Judecatorul. Vom intalni inca pacatosi primind iertare, orbi cerand lumina, suferinzi asteptand vindecare, flamanzi cersind paine, insetati dorind ape limpezi. Dar sa nu ne mire ca vom vedea in afara ieslei lui Iisus si destui necredinciosi care hulesc pe Ziditorul, indoielnici care tagaduiesc minunea Nasterii, eretici care vor sa rupa scutecele Pruncului, pacatosi si razvratitori care tulbura Biserica, dezbina sufletele si urasc lumina.

gml111Iar noi inlauntrul Bisericii stand, fratilor, ca intr-o corabie, sa nu ne temem de mania lui Irod, nici de gurile ereticilor acestui veac. Caci cu noi inlauntru este Hristos, afara Mamona. Inlauntrul Bisericii este unirea dragostei, afara urgia dezbinarii. Inlauntru sunt magii, afara vrajitorii; inlauntru pastorii, afara naimitii. Inlauntru steaua luminii, afara prapastia pierzarii. Aici stanca pravoslavnicei credinte, afara nisipul ereziilor. Inlauntru este ieslea cu Pruncul, afara leaganele fara prunci. Inlauntru Fecioara cu Iisus in brate, afara mame fara prunci la piept. Inlauntru bucurie de mama, afara suspin de femei pruncucigase. (…) Inlauntru scutece aspre, afara haine moi. Inlauntrul Bisericii este Painea, afara firimiturile, inlauntru izvorul cel curat, afara apele cele tulburi. Aici cantarile cele ingeresti, afara strigatele desfranate. Aici camara Mirelui, acolo casa poftelor. Aici crinul Fecioarei, acolo buruienile placerilor. (…) Si, in scurt, in Biserica este viata, afara de ea este moarte. Aici adevarul, afara minciuna. Aici este calea, afara haosul tuturor ereziilor.

Noi insa, fratilor, ca cei ce ne hranim din aceeasi paine a dragostei si ne adapam din acelasi pahar al credintei, sa nu slabim cu duhul, ci, lasand pe cele din afara, sa ne adunam ceata duhovniceasca in jurul ieslei lui Iisus si bucurandu-ne astazi, sa cantam cu totii ingerescul imn: “Slava intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamant pace, intre oameni bunavoire” (Luca 2, 14).

Iubiti credinciosi,

1225adorationofmagiVom face sfarsit cuvantului de astazi cu doua intrebari. Prima intrebare: Cum Il primim noi pe Iisus Hristos? Cu indoiala, ca evreii cei de demult, sau cu credinta, ca magii neamurilor? Il odihnim pe Domnul in ieslea cea de taina a inimii, sau Il izgonim din cetatea sufletului, asemenea lui Irod? Jertfim Mantuitorului viata noastra, sufletul, puterea, mintea si tot ce avem mai de pret? Il intampinam noi astazi pe Hristos impacati unii cu altii, spovediti, uniti cu Dumnezeiestile Taine? Sau venim la El plini de ura, certati, nespovediti, intunecati de patimi?

Las sa raspunda fiecare in constiinta sa la aceasta intrebare, iar noi, indemnati de bucuria praznicului, trecem la a doua intrebare: Ducem noi vestea cea buna a Nasterii Domnului in caminele noastre, la copiii nostri, la rudele si la fratii nostri? Sau, lenevindu-ne, tagaduim Taina Intruparii? Facem noi ce au facut magii si pastorii, sau ramanem nepasatori, ca si pana acum?

Daca am zabovit sau ne-am uitat rostul nostru de crestini in trecut, sa nu ne lenevim de astazi inainte. Fiecare sa se faca un binevestitor al minunii din Betleem.

Intoarceti-va deci la casele voastre. Duceti bucuria mantuirii acolo unde n-a putut patrunde. Pastrati-o in casele celor saraci. Frangeti-o pe masa celor lipsiti. Repetati-o la capataiul celor bolnavi. Intrati acolo unde nu putem ajunge noi. Bateti la usile celor certati. Impacati pe cei dezbinati, mangaiati pe cei tulburati, intariti pe cei indoielnici, incalziti pe cei indiferenti; aprindeti pe cei caldicei, duceti la Iisus pe cei rataciti.

Deschideti astazi usile spitalelor, pasiti pragul sarmanilor, ascultati cantecul orfanilor, duceti la toti vestea cea buna, dimpreuna cu un mic ajutor din prisosul dragostei voastre, si spuneti tuturor ca astazi S-a nascut in lume Domnul. Amin.

(din: Parintele Iachint al Putnei, Editura Bizantina, 2000)

parintele_iachint_al_putnei

***

 

Va invitam sa ascultati, in alte lecturi duhovnicesti inregistrate, cateva din talcuirile Sfintilor Parinti pentru acest mare praznic imparatesc, de pe blogul PREDICI AUDIO

***

STAVRO83Legaturi:

Dacă acei varvari (străini) au adus lui daruri spre cinste, apoi cine esti tu daca niciodata nu ajuţi pe un nevoias?

Dacă aceia au făcut o cale atât de departata, spre a vedea pe nou-nascutul, apoi ce dezvinovăţire poţi tu aduce, tu, care niciodată nu poţi merge câţiva paşi, spre a cerceta pe un bolnav? Aceia au dus aur, si tu nu dai nici măcar pâine. Aceia s-au bucurat când au văzut steaua, iar tu vezi pe Insusi Hrostos în persoana saracului si a golului, şi nu te misti.

Care dintre noi, cei ce am primit de la Hristos mii de binefaceri, a făcut de voia sa un asemenea drum, ca acei varvari, sau mai drept, ca acei prea înţelepţi între cei înţelepţi? Ce zic eu, un drum aşa de mare?

Multora li se pare prea departe a pune câţiva paşi până la Biserică, spre a vedea pe Domnul în peştera cea duhovnicească; dar lor nu le lipseşte puterea de a merge, când este vorba despre afaceri lumeşti, sau despre teatru, despre parăzi si despre petreceri. Nu merită oare acesta pedeapsă şi dojană?

***

lrg-9336-icoane_nasterea_domnului_vati_


Categorii

Cum ne iubeste Dumnezeul nostru, Duminici si Sarbatori - Noime vii pentru viata noastra, Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, Parintele Iachint al Putnei

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

20 Commentarii la “ASTAZI S-A NASCUT HRISTOS!

 1. Da, cum ne iubeste Dumnezeul nostru!

  “Sa se nasca, si sa creasca, sa ne mantuiasca!”…
  “Hristos se naste, slaviti-L!”…

 2. Primiti cu colindul?

  Astazi S-a nascut Hristos,
  Mesia, chip luminos,
  Laudati si cantati
  Si va bucurati! …

  Sarbatoare Nasterii Domnului sa umple inimile de bucurie duhovniceasca.

 3. Pingback: Război întru Cuvânt » Sf. Teofan Zavoratul: CUM TRAIM NASTEREA DOMNULUI, CUM SI PENTRU CE NE BUCURAM?
 4. Pingback: Razboi întru Cuvânt » “Sa fim oameni chiar in vremuri inumane!” PASTORALA DE CRACIUN (1999) SI TESTAMENTUL PROFETIC AL PATRIARHULUI PAVLE, calcat cu totul in picioare, in modul cel mai tragic, dupa mutarea sa la ceruri. DAR VESNIC VALABIL!
 5. VA DORIM TUTUROR UN CRACIUN PLIN DE PREZENTA LUI HRISTOS!

  Domnul sa va daruiasca binecuvantari bogate si sa va rasplateasca cu mangaierea mainii Sale calde!

  Sa lasam macar in aceste prime zile de Praznic ca toate cele rele sa se spele, ajunga-i rautatii cat ne impresoara, ne hartuieste si ne copleseste in toate celelalte zile ale anului! SA NU UITAM CA ACEASTA ESTE ZIUA LUI HRISTOS, ZIUA LUMINII LUMII, A SOARELUI DREPTATII, iar macar in aceasta zi INTUNERICUL mizeriilor si rautatilor lumii trebuie date la o parte. Sa ne incarcam si sa ne umplem de putere de Sus, de har din sfintele slujbe si sfintele taine, din bucuria comuniunii acestor zile! Sa strangem merinde si sa facem provizii de bucurie si de har pentru zilele grele care ne asteapta si pentru anul extrem de dur cu care vom fi incercati!

  Paziti inaluntrul vostru si nu stingeti Lumina Rasaritului celui de Sus care a venit astazi la noi! Nu lasati nimic si pe nimeni din lumea uraciunii si din lucrarea tainei faradelegii sa va desparta de Hristos si sa va umbreasca aceste zile sfinte! Tineti la DUHUL SARBATORII si adapati-va din el imbelsugat!

  Petreceti CU HRISTOS, de ziua LUI! Nu-L uitati tocmai acum, nu-L lasati singur si trist sa colinde la usa inimii noastre!

  Si sa ramanem aproape!

  Mii de multumiri din inima tuturor fratilor si prietenilor care ne-au fost alaturi si ne-au ajutat in acest an, si fara de care nu am fi mai putut continua si ajunge pana aici! Sa fiti binecuvantati!

  Administratorii Razboi intru Cuvant

 6. CRACIUN FERICIT! SLAVA DOMNULUI HRISTOS!
  UN AN NOU PLIN DE HARUL LUI DUMNEZEU, SANATATE SI BUCURIE!

 7. Hristos se naste si ingerii canta “Slava intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamant pace, intre oameni bunavoire”
  Frati admini, fie ca Pruncul Sfant sa va lumineze sufletul, sa va umple inima de bucurie sfanta si sa va dea puterea sa continuati pe acest drum anevoios pe care ati pornit.
  In aceasta zi sfanta multumim si noi pentru lucrarea ziditoare, pentru generozitatea si sacrificiul dumneavoastra.
  Domnul sa va binecuvinteze !

 8. Frati admini va multumesc si eu pentru efortul permanent pe care-l faceti pentru a ne informa in legatura cu evenimentele cu adevarat importante care au loc in tara si in lume, atat in viata religioasa, cat si in alte domenii care pot influenta viata religioasa, si care ne ajuta sa intelegem mai bine ceea ce se intampla in jurul nostru.
  Multumesc de asemenea si pentru cuvintele de invatatura ale Sfintilor Parinti (din toate timpurile) pe care le postati, si care ne sunt de mare ajutor si intarire.
  Dumnezeu sa binecuvanteze si sa va dea sanatate!

 9. @antuza, georgiana t, Ioan C, Elena:

  Va multumim din inima pentru urarile fratesti si generoase. Fie ca toate doririle duhului ce suspina in inimile noastre sa se implineasca prin puterea harului lui Hristos!

 10. @Dragi admini-eu una sant convinsa ca suntem muuuult mai multi cei care ar trebui sa va rasplatim cu un “multumesc” spus din inima,pt tot efortul-si cred ca nu e unul mic-pe care il faceti ca sa postati pe acest site(cel mai adevarat-ortodox,dupa parerea mea)numai materiale cu adevarat ziditoare pt cei ce iubesc ortodoxia si vor sa o si traiasca dar mai trebuie un pic invatati cum sa o si faca.
  Personal,trebuie sa va multumesc si pt programul special de rugaciune din acest post,in care datorita voua am fost implicata si care mi-a adus mare folos si bucurie.
  La multi ani!Sa fiti iubiti de Domnul,sa va bucurati cu El de sarbatori si sa continuati cu incredere, curaj si echilibru ceea ce faceti.

 11. Cristina P, Magda S: multumim mult, dragi surori. Va dorim sa aveti parte de toata binecuvantarea cerului.

 12. Desi citesc de aproape 3 ani materialele de pe acest site nu am postat niciodata nici un mesaj,insa ma simt dator sa spun un simplu multumesc pentru tot (chiar daca e prea putin pentru a va rasplati eforturile pe care
  le faceti).Vreau sa precizez ca, la intoarcerea mea spre Dumnezeu au contribuit intr-o oarecare masura si aceste materiale din care “m-am hranit cu pofta” de-a lungul vremii (inca sunt departe de o traire autentica, drumul e lung, abia invat sa umblu, insa nadajduiesc in mila Sa cea mare)
  Desi va fi si ultimul mesaj postat probabil,vreau sa va spun ca o sa citesc in continuare cu aceeasi placere, bucurie, nadejde, umilinta… site-ul si nu pot decat sa va multumesc inca odata.
  Dumnezeu sa va rasplateasca efortul,cei 4 ani de postari in care a-ti umplut golurile din sufletele credinciosilor sa se inmulteasca cat mai mult si sa aveti parte de Sarbatori binecuvantate,Pace,Lumina si Bucurii!
  Hristos s-a nascut!

 13. @Marin: Va multumim si noi pentru aceste randuri. Domnul sa va sporeasca si implineasca toata nazuinta duhovniceasca!

 14. La multi ani intru Hristos! Sa va mantuiti!

 15. Si eu va multumesc din inima pentru tot ce faceti pentru noi!
  Am mai spus acest lucru, lungi perioade de timp mi-ati fost singurul sprijin duhovnicesc.
  Ma rog la Dumnezeu sa va dea rabdare, putere , curaj , sanatate si intarire duhovniceasca! Este rugaciunea mea pentru cei dragi mie!

  Scuze pentru intarziere! Nu intru pe Internet sambata si duminica

 16. O scurta meditatie legata de Nasterea Domnului si imprejurarile in care traim…

  Ma gandeam cum Nasterea Domnului aduce atata bucurie si lumina, caldura a dragostei, desi, ascultand Evangheliile, vedem turbarea paranoica a lui Irod si cumplita ucidere a pruncilor din Betleem, iar maine va fi primul mucenic. Va urma apoi aducerea la Templu, unde i se profeteste Maicii Domnului ca sabie va intra in inima ei, fiind, astfel, deschisa perspectiva Rastignirii. Totusi, lumina nu poate fi biruita de intuneric, iar Nasterea Domnului, in ciuda paranoiei lui Irod, a patimirilor, a peregrinarii prin Betleem, a fugii in Egipt, straluceste nebiruit.

  Ar trebui sa invatam, cred, sa nu pierdem din vederea duhovniceasca aceasta stralucire, tocmai pentru ca ea se infiripa in mijlocul tulburarilor in care traim, tulburari ale imprejurarilor vietii sau ale inimii noastre.

  Nu putem astepta nicicand, in aceasta viata, disparitia acestor tulburari si nici a celor launtrice – ci putem tintui firicelul de stralucire pana cand acesta ne va covarsi inimile si va aduce peste noi pacea care covarseste toata mintea…

 17. Intelepciunea,puterea si curajul crestinilor – sa vada lumina acolo unde este intuneric, sa ramana linistiti in vreme de cumplita tulburare, sa rabde ce nu pare de indurat, si sa incununeze aceasta nevointa cu cuvintele Sf.Mucenic Stefan: nu le socoti lor pacatul acesta.
  Cat de curajos a fost (este) Pruncul Iisus si cat de curajoasa Maica Lui!

 18. @Ana R, vlad, Ioana: Multumim pentru gandurile calduroase!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate