CEA MAI PRIMEJDIOASA TEMNITA E ACEEA IN CARE TE SIMTI BINE

20-07-2008 Sublinieri

vindecarea-demonizatilor-ghergheseni.JPG

De ce li s-a facut frica de Hristos locuitorilor Gadarei (Gherghesei) dupa ce Acesta le-a facut asa o mare si minunata binefacere de a le vindeca doi confrati chinuiti de Legiuni de demoni? De ce le este si astazi multor frati ai nostri frica de Hristos, incat prefera sa nu-I deschida decat cel mult un coltisor de usa sau nici macar atat?

Raspunsul la aceste intrebari ni-l dau Sfantul Teofan Zavoratul si Fericitul Parinte Arsenie Boca in cuvintele ce urmeaza si ce pot fi sintetizate astfel: pentru ca oamenii nu vor sa se schimbe, nu vor sa iasa din ale lor, pentru ca aleg confortul obisnuintei cu raul (‚rau cu rau, dar mai rau fara rau”) decat sa faca efortul sa iasa la limanul Binelui. Pentru ca e de preferat sa se scalde in mocirla patimilor impreuna cu porcii si sa sufere jugul robiei dracesti decat sa intinda mana Celui care a venit sa le redea libertatea si demnitatea. Precum ii zicea lui Hristos, in „Fratii Karamazov”, Antihristul zugravit de Dostoievski prin figura Marelui Inchizitor: „Ai uitat ca omul prefera linistea si chiar moartea, libertatii…?”

Omul cazut ajunge sa-si iubeasca in mod pervers temnita, sa se indragosteasca de miasmele propriei putreziciuni, sa gaseasca cea mai mare desfatare in secretiile purulente si putroase ale patimilor proprii… Nu vrea vindecare, vrea doar sa-si planga de mila. Nu vrea sa fie salvat, ajutat, schimbat, eliberat… vrea numai sa se simta o victima neconsolata a unui Creator nemilos si a unei societati ingrate. Vrea sa spuna cu glas mare si tanguitor tuturor cat este el de bolnav, de nedreptatit si de neajutorat, cat de mult ii lipseste iubirea celorlalti, cat de parasit si singur se afla… Iar cand bate la usa lui Omul care Ii poate darui si vindecare, si iubire, si dezlegare de toate chingile rautatii, cand i se intinde mana mantuitoare, atunci el o zvarle cat colo si o ia la fuga mancand pamantul… Ca in „Povestea unui om lenes”: „Mai bine la spanzuratoare”… Mai bine cu porcii si cu demonii decat cu Hristos la Bucuria cea nestricacioasa?!

Aceasta este povestea noastra, fratilor… Gadarenii putem fi chiar noi. De ce ne e frica de iubire, de ce ne e frica de Hristos? 🙁

SFANTUL TEOFAN ZAVORATUL:

st_teofan7878.jpg

„Nu se vede sa se fi purtat fata de El cu dusmanie (gadarenii, n mea), dar nici de credinta n-au dat dovada.

I-a cuprins o frica nelamurita, care-i facea sa doreasca doar atat: “Pleaca unde stii, doar lasa-ne in pace ” .

Acesta este chipul oamenilor care traiesc linistiti din avutul lor.

In jurul lor, lucrurile s-au randuit nu prea rau; ei s-au obisnuit cu aceasta randuiala; nu au nici un gand, nici trebuinta s-o schimbe, ori s-o inlocuiasca si se tem sa faca vreun pas nou.

Simtind totusi ca daca va veni porunca de sus, frica de Dumnezeu si constiinta ii vor sili sa lepede cele vechi si sa primeasca cele noi, ei fug din rasputeri de astfel de prilejuri, asa incat, luand ca indreptatire nestiinta, sa poate vietui linistiti cu vechile lor obiceiuri.

Asa sunt cei care se tem sa citeasca Evanghelia si cartile Sfintilor Parinti, precum si sa poarte convorbiri duhovnicesti, de frica sa nu-si zgandare constiinta, care daca se va trezi, va incepe sa-i sileasca a lepada unele si a primi altele”.

PARINTELE ARSENIE BOCA:

arsenieboca.jpg

Cei ce nu urmaresc in viata aceasta nimic mai mult decat sa fie fericiti in lume si tihniti in trup, acestia n-au razboi cu diavolul: pe acestia ii are fara razboi. Caci cata vreme umbla dupa tihneala si fericire desarta, n-au sa se trezeasca din vraja vrajmasa, care-i tine bine inclestati in lumea aceasta sensibila, prin care-i duce pe nebagate de seama la pierzare sigura. De aceea a zis un Sfant Parinte ca cea mai primejdioasa temnita e aceea in care te simti bine: nu vei iesi din ea niciodata!“.

demonizatii-din-gadara.JPG


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Duminici si Sarbatori - Noime vii pentru viata noastra, Meditatii duhovnicesti, Parintele Arsenie Boca, Sfantul Teofan Zavoratul, Vindecarea celor doi demonizati din Gadara

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

60 Commentarii la “CEA MAI PRIMEJDIOASA TEMNITA E ACEEA IN CARE TE SIMTI BINE

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

 1. “Ce ne impiedica sa ne venim in fire si sa ne intoarcem intru bogatia Tatalui si intru partasia dreptilor? In primul rand, nu vrem sa ne recunoastem nefericirea adanca, hamesirea dupa Dumnezeu. Cautam imparatia Tatalui prin metodele deprinse in tara indepartata, prin care inca ratacim. Nu ne distram la maximum in discoteci, dar ne distragem de la adevarurile dureroase. Nu ne lafaim in jacuzzi, dar folosim din plin toate mecanismele psihologice care ne apara confortul interior. Dam precum lumea pacea noastra oamenilor [Ioan 14,27], ferindu-ne ca nu cumva sa-i tulburam cu vreun adevar, dar pacea lui Hristos o lasam deoparte. Si, deoarece citim cu ravna consumerista carti pline de invatamintele sfintilor, cerem partea noastra din bogatia Duhului si o risipim.”

 2. pentru admin

  ce s-a intamplat cu interviul dat de parintele iulian de la manastirea prodromu?vroiam sa trimit link-ul unui prieten si nu il ma gasesc afisat pe site.

 3. Interviul cu parintele Iulian de la Prodromu a fost retras pana maine (speram), la cererea Parintelui, care mai doreste sa aduca completari la cele spuse initial. Asadar, nu va ingrijorati, articolul va fi re-pus, dar in forma revizuita dorita de parintele Iulian. In revista “Atitudini” (care apare luni) el va aparea in forma initiala.

 4. Pentru cuvant
  Este tare fain filmuletul. L-am dat si altora. Multumesc mult!

 5. Multumim pentru lamuriri frate admin. Si eu imi faceam griji pt interviul parintelui Iulian caruia ii spunem LA MULTI ANI cu ocazia zilei onomastice. Ma gandeam ca rau-voitorii acestui minunat site si-au “exercitat influenta si l-au sters”.
  Multumim frate admin pentru toata osteneala si Domnul sa va rasplateasca insutit in imparatia sa. Informatiile prezentate de voi ne ajuta sa vedem realitatea asa cum este nu cum ne este prezentata de mass-media .
  Doamne ajuta

 6. Pingback: Război întru Cuvânt » Mai ştim noi oare să cerşim?
 7. Pingback: Război întru Cuvânt » “Tinere, tie iti zic: scoala-te!”
 8. Pingback: Război întru Cuvânt » Vindecarea demonizatului din Gadara si cum ne secera azi diavolul
 9. Pingback: Război întru Cuvânt » Parintele Arsenie Boca: “Numai atat bine putem face, cata suferinta putem ridica de pe el”
 10. Pingback: Război întru Cuvânt » Chemarea lui Hristos si prioritatile noastre
 11. Pingback: Război întru Cuvânt » Lazare, suflete, vino afara!
 12. Pingback: Război întru Cuvânt » SFANTUL ILIE SI SINGURA VADUVA - sensuri pentru noi
 13. Pingback: Război întru Cuvânt » Sf. Macarie de la Optina despre pacea buna si pacea inselatoare
 14. Pingback: Război întru Cuvânt » Sfaturi duhovnicesti de la MAICA MACARIA (†11 iunie 1993): “ORICE S-AR INTAMPLA, ROAGA-TE INTOTDEAUNA DOMNULUI, NU LUA IN SEAMA NIMIC ALTCEVA!”
 15. Pingback: Război întru Cuvânt » Duminica vindecarii demonizatilor din Gadara. CUVIOSUL PAISIE AGHIORITUL: “CU MANDRIA LUCIFERICA OMUL SE POATE INDRACI”
 16. refacem un traseu deosebit de frumos pe 28-29 august Alba Iulia – Aiud – Ramet – Prislop la mormantul parintelui arsenie boca

  Detalii aici:
  http://paginadefolos.blogspot.com/2010/07/pelerinaj-in-transilvania-28-29-august.html

 17. Pingback: Război întru Cuvânt » Cat de dulce trebuie sa fie rautatea cea veche… :(
 18. Pingback: Război întru Cuvânt » Talcuirea adanca, sensibila si zguduitoare a Fericitului parinte mucenic Constantin Sarbu asupra RESORTURILOR ASCUNSE ALE TRADARII LUI IUDA. Cu invataminte duhovnicesti vitale pentru noi…
 19. Pingback: Război întru Cuvânt » Arhimandritul Simeon Kraiopoulos despre FORTAREATA EULUI BOLNAV sau despre INCAPATANAREA DE A NE APARA DE DUMNEZEU SI A NE REFUZA IZBAVIREA
 20. Pingback: Război întru Cuvânt » Sfantul Grigorie de Nyssa despre talantul Duhului Sfant incredintat omului si despre “faptura cea noua” in Hristos
 21. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Aduse cu posta (electronica): „In loc sa blestemi intunericul, mai bine aprinzi o lumanare“ – de Dragos Dasca
 22. Pingback: Război întru Cuvânt » Vindecarea celor doi demonizati din Gadara sau despre DUMNEZEUL INCOMOD SI ALUNGAT » Război întru Cuvânt
 23. Pingback: NE PASA UNII DE ALTII? O predica de referinta despre talcul Evangheliei demonizatului din Gadara pentru noi, cei de astazi. "Marturisirea adevarata se naste din rugaciune si rugaciunea se hraneste cu marturisirea Adevarului"
 24. Pingback: TAINA SPOVEDANIEI. Care este sensul ei adanc si cum putem risca PROFANAREA ei prin formalism si superficialitate?
 25. Pingback: Cand tihna noastra este o tihna mincinoasa…
 26. Pingback: Sfantul Teofan Zavoratul: CE PACE POATE FI INTRE CRESTIN SI LUME? -
 27. Pingback: DUMINICA VINDECARII CELOR DOI DEMONIZATI DIN TINUTUL GADAREI. “Ce duhuri stau in spatele multora dintre faptele si obisnuintele noastre?“ -
 28. Pingback: VINDECAREA DEMONIZATILOR DIN GADARA. Predici audio si video: IPS Bartolomeu Anania, Pr. Gheorghe Calciu, Arhim. Dumitru Cobzaru si altii -
 29. cine mai vine cu noi la Prislop la parintele Arsenie Boca? plecarea vinerea aceasta seara la ora 17.30 http://paginadefolos.blogspot.ro/2012/06/pelerinaj-prin-oltenia-spre-prislop-13.html Ajungem si la Craiova la moastele Sfintei Tatiana si la M-rile Clocociov, Brancoveni, Tismana, Lainici

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate