In seara lui Vasile Sfantul…

31-12-2009 Sublinieri

Cititi si:

REVELION 2007 - INTEGRARE - BUCURESTISTAVRO42

“În seara lui Vasile Sfântul se duce un mare război. Pe de o parte, diavolii îşi fac de cap printre oameni, insuflându-le tot felul de manifestări păgâneşti cum ar fi: îmbuibarea, beţia, privitul la TV, defăimarea chipului lăsat de Dumnezeu omului prin fel de fel de măşti, circ, petarde, artificii, pocnete din bici, petreceri, chefuri cu dansuri destrăbălate. Pe de altă parte, în aceeaşi noapte, la biserici, se citesc moliftele Sfântului Vasile, care sunt rugăciuni de alungare a încornoraţilor.

După cum se ştie deja, diavolii ies cu post şi rugăciune, deci numai rugăciunea fără post ar fi ca pasărea cu o aripă. Postul însă trebuie să plece în primul rând de la manifestările pe care le-am enumerat mai înainte. Ar fi o nebunie să fac lucrurile diavolului şi să vin la biserică arătându-mă plin de evlavie şi să stau cu capul plecat ascultând exorcismele. Cine zice că petrece întru El dator este, precum Acela a umblat, aşa şi el să umble (I Ioan 2, 6). Noi trebuie să-I urmăm lui Hristos, mâncarea noastră trebuie să fie cea care a fost şi a lui Hristos: să facem voia lui Dumnezeu (Ioan 4, 34). Unde L-am văzut pe Hristos beat, cu ţigara în gură, mascat, maimuţărindu-se, aruncând cu petarde, artificii sau pocnind din bici? Să nu ne înşelăm luându-ne după cei mulţi, căci iadul şi-a deschis larg gura şi oamenii cad în el precum cad fulgii de zăpadă. Dacă răul se manifestă astăzi la scară largă este din cauză că omul se foloseşte rău de libertatea de a alege pe care i-a lăsat-o Dumnezeu. Dacă mâncarea lui Hristos era să facă voia Tatălui, mâncarea diavolului este să-şi facă voia sa. De multe ori, omul, atunci când îşi face voia, se simte plin de satisfacţie, parcă s-ar îngrăşa de mulţumire.

La fel cum cei buni simt satisfacţie făcând binele, la fel cei răi simt satisfacţie făcând răul. Şi Dumnezeu îngăduie să se întâmple aceste manifestări ale răului pentru că binele nu se face cu forţa, fiecare are libertate în alegere, iar răul este lăsat liber să se manifeste până la o limită. Noi am făcut destule rele, şi Dumnezeu nu ne-a oprit atunci când le-am făcut. Toate sunt însă cu îngăduinţa lui Dumnezeu, după cum se spune în minunatul psalm de seară ce se citeşte în fiecare zi la vecernie (Psalm 103, 25-28-29), şi binele şi răul aşteaptă undă verde de la Dumnezeu: Cât s-au mărit lucrurile tale Doamne, toate cu înţelepciune le-ai făcut. (…) Toate către Tine aşteaptă ca să le dai lor hrană la bună vreme. Dându-le Tu lor, vor aduna, deschizând Tu mâna Ta, toate se vor umplea de bunătăţi. E psalmul de laudă a bunătăţii lui Dumnezeu, care hrăneşte şi pe cei răi şi pe cei buni, care, atunci când Îşi întoarce faţa Sa, toate se vor tulbura, şi tristeţea este că nu Dumnezeu este Cel care Îşi întoarce faţa, ci noi, cei cărora ne plac manifestările lumeşti. Ioan, ucenicul cel iubit al lui Hristos, ne spune:

Nu iubiţi lumea, nici cele ce sunt în lume. Dacă cineva iubeşte lumea, iubirea Tatălui nu este întru el. Pentru că tot ce este în lume, adică pofta trupului şi pofta ochilor şi trufia vieţii, nu sunt de la Tatăl, ci sunt din lume. Şi lumea trece şi pofta ei, dar cel ce face voia lui Dumnezeu rămâne în veac (I Ioan 2, 15-17).

Vedem că aici Sfântul Ioan Teologul iarăşi ne enumără cele trei ispite despre care am mai vorbit, cele trei ispite prin care părăsim pe Dumnezeu şi alegem deşertăciunea unor distracţii scurte, mincinoase şi stricăcioase din lume. Trecând de la cei care trăiesc ca păgânii la cei care cât de cât par evlavioşi, nici la aceştia nu găsim o relaţie de jertfă pentru Dumnezeu, ci mai degrabă o relaţie de interes care în două cuvinte ar însemna: trăiesc cu Dumnezeu şi toate îmi merg din plin; aceasta nu este o relaţie de dragoste, de comuniune cu Dumnezeu, ci una de interes.

Dacă o femeie se căsătoreşte cu un bărbat pentru puterea şi bogăţia sa, atunci ce fel de dragoste este aceasta? Va fi mulţumit bărbatul de ea? El o pune la încercare şi într-o zi îi spune: Draga mea, împăratul s-a supărat pe mine, mi-a confiscat toate averile şi a poruncit să mergem în exil în Siberia. Este o încercare. Cea care a trăit cu bărbatul pentru averea şi puterea sa îl va părăsi, iar cea care cu adevărat şi-a iubit bărbatul va spune: nu contează, important este că nu te-am pierdut pe tine. La fel Dumnezeu ne încearcă, şi, când toate ne merg din plin, înfruptându-ne din bogăţia şi puterea Sa, ne pune la încercare, întorcându-Şi faţa de la noi, şi cădem într-o situaţie disperată, falimentari şi părăsiţi în viaţă de cei apropiaţi. Este o încercare groaznică, dar este doar o încercare în care ne vom vădi: Îl vom batjocori pe Dumnezeu pentru răul ce ni s-a întâmplat, vom cârti, Îl vom părăsi, vom cădea în deznădejde sau ne vom învrednici să se audă din gura noastră acel răspuns minunat: ruinat, flămând şi străin am ajuns în lume, dar nu contează, important este că nu Te-am pierdut pe Tine, Doamne.

În seara de Sfântul Vasile, în această sihăstrie care s-a transformat într-o zgomotărie, într-o pustie în care mai mult căutăm să plăcem oamenilor decât lui Dumnezeu, acest psalm de laudă sună în acompaniamentul zgomotului de petarde care se aud afară, războiul din lume a ajuns până la mănăstire, vrăjmaşul a ajuns până la acea cetate întărită din vârful muntelui, se dau ultimele lupte şi se pare că se dărâmă totul. Rugăciunile de exorcizare s-au terminat şi omul se întoarce înapoi la acea ceată de prieteni de care nu vrea să se despartă: diavolii plăcerilor lumeşti”.

(Ierom. Ioan Buliga, Desertaciunile lumii. Editie completa. Volumele I-II-III-IV, Ed. Man. Jacul Romanesc).

f_IMG2507m_516c59d


Categorii

Anul Nou, Crestinul in lume, Duminici si Sarbatori - Noime vii pentru viata noastra, Ieromonah Ioan Buliga, Portile Iadului, Sfantul Vasile cel Mare, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

15 Commentarii la “In seara lui Vasile Sfantul…

 1. Mare razboi!!! Este foarte interesant de vazut cum in aceasta noapte, numita de revelion, toti oamenii de pe pamint cauta sa se “uneasca” intr-o sarbatorire a nimicului. Desigur ca multi antihristi, de-a lungul istoriei, au pus umarul ca o astfel de “actiune” sa devina cit mai “globala”. Dar acum, oamenii nu par a mai avea nevoie de multe impulsuri pentru a se aduna in destrabalare si a aprinde artificii, aproape in fiecare oras al lumii. Toata aceasta “adunare” seamana mai mult cu un semnal transmis diavolului: vino si adu-l si pe Antihrist! Sa nu fie!!! Insa stim ca va fi… Dar aceasta ispitire, a dracului de catre om, se intimpla la sfirsitul fiecarui an! Si e tot mai intensa, pentru ca omul se aseamana tot mai mult cu necuratul. Cum ne aparam? Sfintii Parinti ne-au spus mereu cum anume. Sa-i urmam si sa ignoram aceste adunari, pentru ca nu prea a mai ramas mult timp… Mila Domnului!

 2. Foarte important ce am citit, pacat ca noi romanii care suntem crestini ortodocsi, nu stim ce avem de facut, cum e posibil ca cei care sunt de alta religie sa isi ”indeplineasca regulile” iar noi sa uitam de ce e mai important? La urma urmei ce atata distractie si chef?pt ca trecem intr-un nou an? cine stie ce si km va fi-mai bine sa ne rugam sa nu fie mai rau decat e.De Craciun Domnul a lasat semne cu ploaie si fulgere, akm la fel, ma mir km de azi la 13:30 am vazut curcubeul. Minune! Orikm ar fi mirific daca s-ar abona cat mai multi la Agenda Crestinului- e un site care iti deschide ochii daca pana akm ai visat cu ei deschisi. Sa fie un AN NOU fericit si mai bun ca speranta moare ultima dar cat timp Domnul e cu noi toate cele bune. Sa ne rugam, sa le dea Domnul putere preotilor sa se roage pt noi si pt iertarea pacatelor noastre ca habar nu avem, pe ce lume traim!!! O sticla de Red Bull iti da aripi, dar zbori tot pe pamant-sau mai in jos…

  Va rog tare mult sa imi dati si mie adrese ale preotilor care binevoiesc sa corespondeze cu tineri, chiar avem nevoie de ei. As vrea sa le cer sfaturi daca se poate. Va multumesc tare tare mult. An NOU fericit!

 3. Da, parinte ierom. Ioan Buliga concentreaza in articolul-studiu
  de mai sus , ceea ce , de 2 000 de ani , de la Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan – pana la sfintii nostri
  parinti de azi – realitati dureroase si dezgustatoare in legatura cu modul de petreceri desantate , mai ales in seara de Anul Nou , cand , de fapt , este ” seara lui
  Vasile Sfantul…”… cu naduf izbucneste parintele Buliga , cand zice ca : “sihastria care s-a transformat intr-o zgomotarie …” … Doamne , deci s-a ajuns pana “in varf de munte” …stie parintele mai bine …
  Dar in seara aceasta aprindem o lumanare in plus pentru
  Sfantul Vasile cel Mare , iar maine dimineata mergem la slujba , unde , in primul rand , vom praznui punerea Numelui
  Pruncului Iisus , in ziua a 8 – a [ ziua vesniciei ] , apoi pe Sfantul Vasile si … catre finalul predicii apreciem si
  versurile lui Eminescu :”Cu maine zilele-ti adaugi / Cu ieri
  viata ta o scazi/ Si ai , cu toate astea-n fata / De-a pururi ziua cea de azi ”
  Doamne , ajuta , sa fie un 2010 cu trezire mai multa si
  cu intarire mai puternica a Ortodoxiei !!!

 4. Deocamdata pentru aceasta seara aduc Slava lui Dumnezeu ca nu am mai auzit zgomotul pocnitorilor(poate doar cate una din cand in cand),care-mi provoca o alergie nervoasa pana la depresie!Sa fie oare un semn bun?

 5. Secolul al iv-lea este descris ca fiind SECOLUL DE AUR AL BISERICII CRESTINE,pentru ca atunci au activat cele mai alese personalitati ale vietii crestine,cele mai luminate minti ale epocii patristice;s-au evidentiat tri Sfinti virtuosi ,numiti si cei trei Capadocieni,completandu-se unul pe altul in sfanta lucrare bisericeasca:Sfantul Vasile cel Mareera un om de actiune si conducere,Sf.Grigorie de Nazianz un orator,iar Sf.Grigorie de Nyssa un filosof.
  As dori sa ma opresc putin asupra capitolului din operea sa ,cel al PSALMODIEREI.
  Dupa cum bine stim,Sf.Vasile cel Mare,este autorul uneia din cele trei liturghii bizantine care se savarseste peste putin timp,adica maine,in toata Biserica Ortodoxa.Paralel cu aceasta ,acest mare Sfant ,s-a ingrijit deopotriva si de cantarea bisericeasca,alcatuind imne,si melodii,alaturi de Sfintii:Ciril al Ierusalimului,Efrem Sirul,Grigorie de Nyssa.Creatiile lor au fost puse in practica pana in sec.1X,cand,apoi si-au insusit numele doar de imnografi..Un lucru important este ca Sf. Vasile cel Mare,ne-a lasat indicatii foarte pretioase ,despre modul cum trebuie sa se cante in Sf. locas,atunci si intodeauna..In omiliile la unii psalmi,care sunt de o rara frumusete,intervine asupra cantarii corecte,combatand cu toata fermitatea ,cantarile teatrale,triviale,nepotrivite,completand cu importanta cantarii in comun a credinciosilor,desi aici a avut proteste din partea comunitatii,pt.ca majoritatea credinc.nu stiau psalmii pe deasupra.
  Vorbind despre frumusetea psalmilor,Sf. Vasile cel Mare spunea:”PSALMUL ESTE LINISTIREA SUFLETULUI,RASPLATITORUL PACII,LINISTIND GANDURILE TUMULTUASE SI TURBULENTE.EL DA ODIHNA SUFLETULUI AGITAT,EL POTOLESTE PE OMUL PATIMAS.PSALMUL ESTE SUSTINATORUL PRIETENIEI,,TRASURA DE UNIRE PENTRU CEI CARE SUNT DESPARTITI,MIJLOCUL DE IMPACARE PENTRU DUSMANI.CACI CINE AR PUTEA SA CONSIDERE CA DUSMAN CAND TRIMITE ODATA CU EL GLASUL SAU CATRE DUMNEZEU? PSALMUL ALUNGA DEMONII SI ATRAGE AJUTORUL INGERILOR.ESTE O ARMA IMPOTRIVA TEMERILOR DE NOAPTE,SI O ODIHNA IN OBOSELILE ZILNICE;UN AJUTOR PENTRU CEI SLABI DE DUH,O PODOABA PENTRU CEI CARE SUNT IN FLOAREA TINERETII,O CONSOLARE PENTRU CEI BATRANI,PODOABA CEA MAI DE PRET A FEMEILOR.PSALMODIA…DA CELOR CE MERG UN CARACTER SERIOS,.PENTRU INCEPATORI ESTE UN INCEPUT,PENTRU CEI CARE SUNT MAI AVANSATI,UN MIJLOC DE A PROGRESA,PENTRU CEI CARE SUNT DEJA INTARITI,UN SUSTINATOR.ESTE GLASUL BISERICII.PSALMUL FACE SARBATORILE BUCUROASE,EL DA TRISTETEI CARACTERUL CARE II CONVINE NUMAI LUI DUMNEZEU.PSALMUL POATE CHIAR SA STOARCA LACRIMI DINTR-O INIMA DE PIATRA.ESTE OPERA INGERILOR,CONVERSATIE CEREASCA,TAMAIE DUHOVNICEASCA,”. Si mai departe zice:” Ce nu poate invata cineva din psalmi?Maretia barbatiei,exactitatea dreptatii,insemnatatea infranarii,desavarsirea judecatii,chipul in care sa se pocaiasca,,masura in care trebuie sa rabde si tot ceea ce se poate spune despre lucrurile bune.In consecinta,Sf.VASILE cel MAre, este impotriva poliloghiei,in rugaciune si in cantare.El cere modestie,cuviosie,inima curata si un suflet descarcat de pacate”.Cele selectionate pana acum(din cartea “SFANTUL VASILE CEL MARE,avand ca presedinte de comisie a editarii pe Arh.Bartolomeu Anania,Pr.Prof.Dumitru Staniloae si altii)redau in mare conceptia Sfantului despre cantare in biserica ca si in cel particular.
  La acest mare praznic al Sf. Vasile cel Mare ,mai adaug un pios si modest omagiu:”Patrunzand ca un arhiereu sfintit inlauntru bisericii celei ceresti,cu lucrarea si cu adanca cugetare la cele de sus,te-ai acoperit cu inceputurile intelepciunii,ca si cu un vesmant sfant..Si acum slujind la altarul cel de Sus,Cuvioase,si inaintea Lui DUMNEZEU stand si liturghia cea fara de materie savarsind,,pomeneste Prea Fericite Vasile,cu milostivire,pe cei ce savarsesc sfintita si prea cinstita pomenirea ta,rugand pe Hristos,Cel ce da lumii mare mila!
  La toti crestinii cu numele de VASILE ,cat si celorlalti ,le doresc la multa…mantuire!Amin!

 6. Ieri, deja, am fost in jurul orelor 16 la Caldarusani, ne-am rugat la sfintele moaste si icoane, am lasat un acatist iar spre seara am primit invitatia vecinilor (pe care i-am luat la Caldarusani), sa iesim la miezul noptii in P-ta Constititiei sa urmarim focurile de artificii. Am consimtit fiindca nu fusesem niciodata si nici nu ne-am gadit sa-i refuzam. Am luat cu noi o sticla de sampanie, prajituri de casa si cate o cafeluta la termos. Nu m-am simtit bine, nu mi-a placut, nu voi mai repeta experienta aceasta. Induiosator, sincer! Abia astept sa iesim in ziua, sa mergem la Plumbuita, la Sfanta Liturghie! Amin

 7. Poate si cei de la Radio Trinitas ar trebui sa citeasca articolul asta. Toata seara si noaptea Anului Nou, dupa slujba de seara, au avut musica lautareasca, cu cite o co;inda de Anul Nou.
  La Multi Ani, multa sanatate si impliniri duhovnicesti pt dv. de la Razboi intru cuvint. Domnul sa va ajute totdeauna.
  La Multi Ani la toti romani din toata lumea!

 8. “Pusu-te-a pe tine,Sfinte Vasile,Dumnezeu-Cuvantul,tarie buna Bisericii sale,cel ce cu tunetul cuvintelor tale amutesti gurile ereticilor;iar noi credinciosii,bucurandu-ne,cantam lui Dumnezeu:Aliluia!”
  Sa avem parte de ocrotirea MARELUI SFANT VASILE CEL MARE,cu binecuvantatoarele lui rugaciuni, curatindu-ne si sfintindu-ne, spre SLAVA LUI DUMNEZEU.Amin!Amin!Amin!

 9. Pingback: Război întru Cuvânt » UN NOU AN, UN PAS INAINTE SPRE VESNICIE. O singura urare: sa traim in 2011 cu si in HRISTOS, singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare!
 10. Buna seara!
  Si eu ma simt destul de mustrata de constiinta ca aseara chiar daca n-am iesit in strada chiar daca nu am chefuit totusi am consimtit…in inima mea la petrecerea la care au participat ceilalti membrii ai familiei…si azi dimineata m-am dus la Sf Liturghie…
  Aveam in gand az-noapte, cuvintele Parintelui…de fapt mustrarea @ cum sa ma duc sa stau cu capul plecat in Biserica dupa ce am baut si am mancat si m-am uitat la tv? ” Dar tot m-am dus…

 11. desi vreau cu tot sufletul meu sa ma lepad de cele lumesti …nu pot!
  inca imi doresc sa ma imbrac frumos…cumpar copiilor haine multe pt ca sunt dragute, imi place sa am un telefon frumos…si tot asa….plus ca nu pot sa ma controlez…si pic des in cleveteala, in judecare…uit de moarte….am senzatia (cu adevarat) ca moartea pe mine ma va ocoli, nu ma vad moarta…nu inteleg ” vesnicia”…si tot asa!
  Dar am momente cand as lasa totul in urma si L-as urma pe Hristos…dar e f scurt acest moment!
  Eu recunosc….nu credeam ca poate fi atat de greu sa te lepezi de cele lumesti, de omul vechi…
  Ma enervez frecvent pt ca asa e firea mea….mai impulsiva si sotul meu imi zice ” degeaba te duci la Biserica” .Cea mai grea mustrare, cea mai grea observatie care mi se putea face vreodata…

 12. @denisa : nu trebuie sa deznadajduiesti din pricina slabiciunii tale.. toti suntem slabi, toti suntem pacatosi, si noua, celor care traim “in lume” ne e greu sa murim pentru lume. Sa ne rugam Domnului nostru sa ne dea putere in a-L urma, si sa ne ierte greselile slabiciunilor noastre. Nu inceta sa mergi la Biserica, ca nu este “degeaba”. Du-te si te roaga pentru familia ta, pentru sotul tau, pentru linistea ta. Ce frumos ar fi daca in loc sa ne maniem, am binecuvanta.
  Doamne, da-ne credinta, iarta-ne si ne miluieste pe noi, pacatosii.

 13. Pingback: REVELIONUL SI CRESTINII. Ce si cum sarbatorim in noaptea de Anul Nou?
 14. imi cer scuze pt ca postez la un alt articol, cel putin e legat, deoarece nu gasesc ceva despre moliftele Sf Vasile cel Mare
  stiu ca anul acesta- 2012, ele nu au fost facut la toate bisericile , ci doar cele care au incalcat “ascultarea”- stiu si ca s a trimis un mesaj de catre BOR -pt ca aceste rugaciuni puternice si care curata intunericul sufletelor noastre sa nu se mai faca- si tupeu- chiar de ziua in care acestea se fac aproape ca o lege in Biserica Ortodoxa de ….anii, fara un motiv concludent
  dorinta mea este daca stie cineva adevaratul motiv , si sa nu se lase aceasta informatie si acest refuz al BOR-ului fara apel si fara lupta. este inadmisibil o asa atitudine intr-o tara cu asa multi sfinti , viata inradacinata ortodoxa, mucenici, si traitori adevarati, chiar daca noi nu stim o le pretui
  va multumesc si astept raspuns

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate