Maica Arsenia despre lupta corecta cu GANDURILE DE JUDECATA

16-06-2009 Sublinieri

sophiapr0005.jpg

“Acum simti invidia si ura fata de aproapele, ti-ai vazut inima ca un abces. Cum sa o vindeci? Sa nu ne straduim sa o vindecam doar pe deasupra, caci deasupra rana se va inchide, iar puroiul va ramane inauntru si poate sa infecteze sangele.

Nu trebuie sa luptam cu gandul care judeca aproapele, spunandu-ne: “aceasta sora nu este asa, numai mi se pare [ceea ce ar fi o minciuna, pentru ca nu credem asta, de fapt, nota noastra], este o ispita”, s.a.m.d. Nu, [ci] trebuie sa-i cunoastem aproapelui neputintele indeaproape, sa le purtam cu toata inima greutatea, sa nu le vedem ca straine pentru ca sunt ale surorii, ci sa le vedem ca ale noastre; sa le vedem ca o boala, sa le induram si dupa aceea sa le iertam, pentru ca ele au fost iertate si rascumparate de Hristos“.

(din: Maica Arsenia, Calea spre vindecarea inimii. Viata, scrisori, apoftegme isihaste, Ed. Cartea Ortodoxa, Bucuresti 2004)

iun_2007_08_02.JPG

Legaturi:


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Maica Arsenia Sebriakova, Maici duhovnicesti, Psihologie si psihoterapie duhovniceasca, Razboiul nevazut

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “Maica Arsenia despre lupta corecta cu GANDURILE DE JUDECATA

 1. Va multumesc mult pentru aceste cuvinte. Sunt foarte foarte folositoare. Eu tot asa gandeam ca trebuie sa-mi zic ca mi se pare, ca nu am vazut eu bine, dar bineinteles ca nu prea avea efect, nu aveam pace in suflet. E adevarat ca e foarte greu sa vezi toate neputintele aproapelui ca ale tale si sa le induri si sa ierti dar Dumnezeu sa ne ajute, caci numai El poate sa ne dea aceasta putere.

 2. As vrea

  As vrea sa fiu din nou copil,
  Cel mai iubit copil, cat scama,
  Adus pe lume, in april,
  De cea mai mult iubita, mama –

  As vrea lastari de liliac,
  Cu floarea lor, si verdea frunza,
  Pe gamalia mea de ac,
  In umbra lor, sa o ascunza –

  As vrea sa gust din gardul ud,
  Si din pamantul dupa ploaie,
  Sa imi intind spre cerul crud
  Copilaria mea balaie –

  As vrea sa n-am nici timp, nici frau,
  Ci numai bratele bunicii,
  Sa-mi dea din sangele-i, parau –
  Curaj sa-mi spal jilavul fricii –

  As vrea sa nu mai cresc deloc,
  Si nici familia mea, sa creasca –
  Sa-mi vad mereu, de-acelasi joc,
  Si ei, de joaca pamanteasca –

  As vrea… si iata, sunt copil,
  Cel mai iubit copil, si ei
  Pamant, si cer, ma tin, tiptil,
  Sa ne jucam de-a flori de tei…

  17 iunie 2009

 3. Pingback: Război întru Cuvânt » MAICA ARSENIA DESPRE ASUMAREA NEPUTINTELOR SI REFUZUL VISARII. “Unica iesire si linistire din orice tulburare si ispitire este smerenia”
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate