Parintele Iustin Parvu: ASTAZI NE LIPSESTE MILA

12-02-2008 Sublinieri

17.jpg

“Mila este una din virtutile cele mai adanci pe care se bazeaza crestinismul nostru. Nu se poate creste duhovniceste fara mila. Si mi-a ramas, printre alte imagini frumoase, printre tablouri de viata sau de prin vietile sfintilor sau din marii scriitori, un tablou din Dostoievski, din “Fratii Karamazov“. E acel tablou cand vine la parintele Zosima un tanar si bate la poarta manastirii si spune ca vrea sa se faca monah. Si prima incercare, ca pretendent la viata monahala, e cea care se refera la “ascultarile de inima“. Si se duce parintele staret cu ucenicul nou venit, la una din chiliile manastirii si ii zice: Iata, aici, trebuie sa ai grija de batranul acesta! cand a intrat acolo in chilie baiatul – unul cu un nas subtirel! – l-a izbit mirosul, aerul inchis al camerei.

– Ce am de facut? intreaba tanarul.

– Pai, il speli, ii aduci mancare de la bucatarie, ii citesti din viata Sfantului, citesti din Scriptura, ii faci rugaciunea de seara, de dimineata, ii faci toata randuiala unui calugar. Dar, pe langa acestea, ceea ce este mai important, sa ai grija de trupul lui, saracul. Trebuie sa-l cureti, sa-l speli, sa-i faci baie, sa-l ingrijesti ca pe-un copil mic.

A ramas fratele acolo dupa ascultarea primita si a stat o zi, doua, trei. Apoi vine la parintele staret:

– Parinte, nu mai pot sta! E foarte greu.

Du-te, frate, incearca inca o data, mai stai si vezi, poate te-apropii de durerile batranului, de suferintele lui. Poate ca maine am sa fiu eu acolo, cel batran si neputincios. Sau tu? Se duce din nou si mai face o incercare, o ascultare si vine iarasi:

– Parinte, e greu!

– Frate draga, mai incearca, mai du-te si-a treia oara si daca n-ai sa poti si-a treia oara, vii si-mi spui. A doua zi, vine asa si-i spune parintelui:

– Eu nu mai pot!

Ei, frate draga, in cazul asta mergi de unde ai venit, ca nu esti bun pentru manastire.

Mila, asta este esenta iubirii de aproapele, de frate, de sora, de tata, de prieten, de vecin, de strain. Calugaria fara mila, nu se poate. Omul fara dragoste, fara apropiere fata de suferinta, nu poate merge la judecata lui Dumnezeu. Fara aceasta apropiere si simtire, nu putem trai in manastire, dar nici in societate.

Viata monahului inseamna o daruire permanenta, o jertfire de sine permanenta, trebuie sa fie, cum spune Parintele Serafim Rose, precum cea a lui Hristos inviat.

(…)

Ceea ce lipseste astazi la noi nu este altceva decat sentimentul durerii pentru aproapele tau. Omul nu traieste izolat, omul nu traieste singur, el traieste mereu in planul celuilalt, in momentul in care am pierdut porunca aceasta a iubirii si a raportului dintre noi, nu mai suntem crestini, suntem altceva. E o stare care nu ne caracterizeaza pe noi, romanii. Romanul, din firea lui, este milostiv, este drept, este corect, este plin de dragoste, de bunatate, incat toata istoria noastra e plina de eroi si martiri care s-au afirmat prin dragostea ce-au avut-o fata de familie, fata de copii, fata de mama, de tata, de sat, de oras, de tara, de tot. Mila este latura cea mai frumoasa a dragostei, mila este dragoste activa si nu contemplativa. Mila, asta este esenta iubirii de aproapele, de frate, de sora, de mama, de tata, de prieten, de vecin, de strain”.

priustin.jpg

(din: Gratia Lungu Constantineanu, Parintele Iustin Parvu. Viata si invataturile unui marturisitor, Iasi, 2007 – cartea poate fi comandata direct de la autoare, la adresa: gracelavin47@yahoo.com)

Cititi si:


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Calugaria / viata monahala, Parintele Iustin Parvu

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

37 Commentarii la “Parintele Iustin Parvu: ASTAZI NE LIPSESTE MILA

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. Pingback: Război întru Cuvânt » Iubirea este criteriul Judecatii de Apoi. Dar care iubire?
  2. Romanii plini de mila?! Haida-de! Atata timp cat avem oamenii strazii, copiii strazii plini de boli, de mizerie…. ce zac pe trotuare indiferent de anotimp ce isi mai incalzesc oasele prin mijloacele de transport raspandind duhoarea mizeriei trupesti nu suntem crestini! Eu am un sentiment de vinovatie fata de acestia; nu imi incalzeste/odihneste constiinta prin leul sau painea pe care i-a dau: el/ea/ei au nevoie de ajutor medical, de un loc unde sa-si puna capul obosit, de o farfurie cu mancare, de mangaiere….’Lazarii’ nostri s-au inmultit si nici ca-i pasa cuiva! Intre maidanezi si acestia nu exista nici-o deosebire: si pe unii si pe altii ii bate vantul, ninsoarea, caldura de foc vara, bolile si neputinta asteptand din partea ‘fratilor’ lor ceea ce le lipseste nadajduind ca, macar sa nu fie alungati, batuti si mai rau – omorati (cazul mediatizat in Bucuresti – sectorul 2 si dus la indeplinire de niste tineri ai unor parinti iresponsabili si cruzi).
    Nu stiu! Se intampla ceva cu sufletul romanului: devine nesimtit, impietrit, in ciuda Bisericilor, in ciuda ortodoxiei majoritare de la noi! Este un paradox!

  3. Referitor la tanarul incepator doritor de o viata inalta, ce n-a suportat incercarea se face ‘vinovat’ cel ce i-a dat-o; de ce? uite-asa: ca in orice meserie ori vocatie, trebuie sa-l invalui cu dragoste, nadejde, rabdare…pe cel incepator…apoi, cu timpul cand s-a calit in viata manastireasca si cea duhovniceasca primeste puterea de sus necesara sa poarte orice jug; daca unui incepator ii pui oala in fata s-o manance dintr-o data i se face rau: da-i cu lingurita, lingura, pe urma polonicul si n-o sa i se mai aplece! Poate era bine intentionat, dorea sa se desavarseasca dar i s-a pus piedica; copilul sta 9 luni in burta mamei si apoi se naste – e prunc, copil, adoloscent apoi matur; cine sare treptele risca sa-si rupa gatul! Inaltimile la care esti chemat sunt infricosatoare si n-ai stabilitate daca nu ai experienta si rabdare.

  4. Mi-e teama sa nu judecam totusi… mai mult decat ar fi drept. E greu de crezut sa greseasca un staret milostiv si vazator cu duhul. Nu cred ca i s-a pus piedica, ci i s-a dat o lectie… Era vorba acolo si de nerabdarea fara de care nu poti rezista in calugarie, in manastire. Oricum, parintele Iustin, din cate cunoastem, chiar face multe, multe pogoraminte monahilor neputinciosi in dragoste…si are multa rabdare cu ei. E o alta generatie, cu care chiar trebuie inceput de jos de tot…

  5. Pingback: Război întru Cuvânt » “Fratele meu este viata mea”
  6. Pingback: Război întru Cuvânt » Doua inimi zdrobite
  7. Pingback: Război întru Cuvânt » SATANA II VANEAZA PE CEI IZOLATI
  8. Pingback: Război întru Cuvânt » PARINTELE JUSTIN - 9 DECENII SUB SEMNUL CRUCII. SA NE TRAITI SI SA NE OCROTITI, PARINTE!
  9. Pingback: Război întru Cuvânt » Criteriul Judecatii este iubirea. Dar care iubire?
  10. Pingback: Război întru Cuvânt » CRESTINII - TRADATORI DE FRATE, VANZATORI DE HRISTOS
  11. Ceea ce a spus parintele Iustin Parvu dovedeste credinta ceea ce spun unii dintre noi dovedeste necredinta si iata prapastia care se deeschide intre
    noi cei de rand si Dumnezeu.Oare Dumnezeu nu.si face mila de noi ca ne da tot ce avem bun pe acest pamant? Si noi cum sa ii multumim?Prin necredinta nu?
    Daca am citi mai mult si daca ne.am dori mai mult sa il cunoastem pe Dumnezeu atunci l.am intelege mai bine pe acest slujitor de credinta daca nu, macar sa dovedim supunere, ca atunci vine si credinta noastra fata de Dumnzeu.Iar daca nici supunere nu e…. atunci suntem niste raraciti printre fortele malefice ale raului.Si totusi Dumnezeu umbla dupa oile cele pierdute deci speranta mai exista…
    In viata trebuie sa mai si dai nu numai sa primesti .Oare cand am primit am fost vreo data sa ii multumim Domnului?????

  12. Pingback: Război întru Cuvânt » PARINTELE JUSTIN IMPLINESTE 91 DE ANI. Marturia parintelui Calciu, de peste timp. Cel mai bun omagiu: sa-i urmam exemplul si cuvantul!
  13. Pingback: Mila este latura cea mai frumoasă a dragostei, mila este dragoste activă și nu contemplativă « Blogul lui Vasile Călin Drăgan
  14. Pingback: Război întru Cuvânt » Concentrate duhovnicesti despre dragoste, sensibilitate si smerenie din invatatura Cuviosului Paisie Aghioritul
  15. Pingback: Război întru Cuvânt » “CÂND DRAGOSTEA E ÎMPĂRĂTEASĂ…” Jean-Claude Larchet talcuieste cuvintele Sfintilor Parinti despre iubirea crestina
  16. Pingback: Război întru Cuvânt » SFANTUL IOAN GURA DE AUR (13 nov.) despre MILA, despre ATITUDINEA FATA DE CEI CAZUTI IN RATACIRE si despre cei care ii dau ANATEMA pe altii: “Desi suntem cazuti atat de jos, nu ne mai dam seama ca suntem in cele mai ma
  17. Pingback: Război întru Cuvânt » PARINTELE AMFILOHIE DE LA DIACONESTI DESPRE PARINTELE IUSTIN: “Ne-a schimbat traiectoria de viata cu 180 de grade; stie sa supuna prin dragoste”
  18. Pingback: PARINTELE IUSTIN PARVU – 93 DE ANI! “Document”- Interviul lui Sorin Dumitrescu din 1997 (video) -
  19. Pingback: Pildele Sfintei Veronica – palpairi de Lumina in mijlocul stapanirii intunericului -
  20. Pingback: IUBIRE SI DREPTATE. “Sau vei avea si tu o inima de fier? Dar in rai nu e nevoie de fier…” -
  21. Pingback: “Vai, ce de ingeri aici!” REPORTAJ INEDIT CU PARINTELE IUSTIN PARVU de la Petru-Voda (video) -
  22. Pingback: UPDATE 16 IUNIE: PARINTELE IUSTIN de la Petru-Voda A PLECAT LA CELE VESNICE DUPA O GREA SUFERINTA, din cauza unui cancer care a aparut si evoluat suspect de rapid - Război întru Cuvânt
  23. Pingback: PARINTELE IUSTIN PARVU A TRECUT LA DOMNUL dupa o viata de mucenicie pana in ultima clipa… DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA SI SA-I SCRIE NUMELE IN CARTEA VIETII, PRINTRE SFINTI! -
  24. Pingback: PARINTELE IUSTIN, in primul sau interviu, din 1991, luat de Maica Nina din Alaska: “Vedeti voi, noi am tacut prea mult, ne-am facut prea mult ca nu vedem sau nu auzim. Noi inca dormim”. VIATA IN INCHISORILE COMUNISTE -
  25. Pingback: PARINTELE IUSTIN NE-A PREVENIT: “Vor veni vremuri si mai grele. Va fi mai mult o prigoana psihologica si nu va veti putea ascunde… Daca nu ne vom aseza genunchii la pocainta, dragii mei, nu vom reusi nimic!“ -
  26. Pingback: PARINTELE IUSTIN PARVU – crampeie din memorialul patimirii sale in temnitele rosii. ARESTAREA, CONDAMNAREA, SUFERINTELE SI INVATAMINTELE DIN INCHISOARE. Ca sa atragi haita de caini, nu pui unul de-al lor sa urle? -
  27. Pingback: STROPI DE LUMINA DIN INVATATURILE PARINTELUI IUSTIN PARVU: “Noi suntem din ce in ce mai potrivnici unul celuilalt si EGOISMUL acesta in care traim e CADEREA noastra… Omul trebuie sa fie JUMATATE DRAGOSTE SI JUMATATE LUPTA si JERTFA pentru a pa
  28. Pingback: PARINTELE IUSTIN PARVU LA COTA 94! Marturia parintelui Iustin Petre de la Man. Sf. Ioan Casian: “Pentru mine a fost primul om fericit pe care l-am intalnit” -
  29. Pingback: PARINTELE IUSTIN – 40 de zile de la adormire. MARTURII CALDE DE PARINTI-UCENICI (Ieromonahii Iustin Petre, Augustin si Amfilohie): Puterea duhovniceasca zdrobitoare a tacerii rugatoare si a compasiunii jertfitoare -
  30. Pingback: RECOMANDARE VIDEO: Pr. Ioan Roncea si Ioan Enache (“Credinta ortodoxa”) – CUM A FOST PARINTELE IUSTIN SI CARE ESTE MOSTENIREA SA DUHOVNICEASCA? “Niciodata nu o sa dispara duhovnicii buni” - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate