MINUNEA DE LA PERIPRAVA A FERICITULUI MARTURISITOR ILIE LACATUSU. Parintele Iustin Parvu: “Cu adevarat avea darul smereniei”

22-07-2009 Sublinieri

31.jpg

Mărturia Părintelui Justin Pârvu

Fericiti cei prigoniti: Acest om avea cu adevărat darul smereniei”

“Cu Părintele Ilie Lăcătuşu am stat 4 ani la Periprava, în Deltă. El s-a remarcat, în general, prin interiorizarea lui puternică şi prin tăcere; rar îl auzeai vorbind ceva, şi atunci când o făcea, era foarte important ceea ce spunea, de cele mai multe ori ne îndemna să ne rugăm atunci când eram în vreo primejdie. Despre acest om pot să spun că avea cu adevărat darul smereniei. Căuta tot timpul să NU iasă în evidenţă cu ceva, făcea pe neînsemnatul.

Îmi amintesc de o întâmplare minunată din Deltă, când Părintele Ilie a jucat un rol foarte important. În 30 ianuarie, ne-au trimis în colonie, la canal, la tăiat de stuf. Vă daţi seama ce însemna lucrul acesta pe un frig de iarnă? Moarte curată. Eram toţi înspăimântaţi, mai ales că îi văzusem şi pe caraliii noştri cu mitraliera, vreo patru mitraliere. Probabil aşteptau să ne execute, crezând că vom refuza comanda. Era o deschidere acolo, de apă, de vreo patruzeci de hectare şi stuful era tocmai în adâncime. Toţi am început să murmurăm şi nu prea aveam de gând să intrăm în apă. Ne-au ordonat să intrăm şi să scoatem câte doi snopi. Pentru cine făceam noi astea? Nu avea niciun sens. Măi, şi cum să intri în apă? Calci te duci într-o ştioalnă, nu te mai scoate nimeni de acolo. Am ezitat la început. Dar Părintele Ilie a avut un cuvânt foarte ferm şi ne-a îmbărbătat pe toţi:

„Măi, intrăm pentru că ăştia îs puşi pe gând rău; ăştia trag în noi. Să intrăm în apă, că Maica Domnului şi Sfinţii Trei Ierarhi ne vor scoate nevătămaţi”.

Măi, şi am intrat… Am ajuns acolo, până la bărbie am intrat în apă. Am tăiat frumos snopi. Şi ne miram cu toţii că lucram ca pe uscat. Unii până la piept, unii până la gât, unii în sfârşit până la jumătate, cum ne-a prins locul pe fiecare acolo. Şi am scos. Am mers vreo trei ore în apă, şi am scos la mal cei doi snopi. Dar nu era numai aşa că-l tai cu frunze, trebuia frumos, curăţat, măsurat, pus la dimensiune şi era un ger de – 30° afară, gheaţa groasă de 20-25 cm, încât vedea nufărul galben înflorit sub gheaţă. Sus ne însoţeau nişte păsări, care ne-au urmărit în tot acest timp şi dedesubt florile de sub gheaţă. Ei bine, eram cu toţii nevătămaţi şi uzi. Curgea apa de pe noi. Mare minune a fost atunci. Că dimineaţa, când am intrat noi era ceaţă, nori şi rece, aşa te prindea la oase. Şi dintr-odată a apărut soarele, măi băieţi, s-a luminat de ziuă. Era o căldură, de se minunau şi caraliii.

Ne-am dezbrăcat şi s-au uscat hainele ca la cea mai fierbinte sobă, aşa aburi ieşeau din toate. Ne-am încălţat, ne-am îmbrăcat şi hai la colonie. Şi aşa Maica Domnului şi Sfinţii Trei Ierarhi au fost cu noi şi ne-au ajutat, chiar în ziua de 30 ianuarie. Şi vă spun că nu s-a întâmplat să fie niciun bolnav, niciun internat, n-a fost nimic. Şi aceasta datorită rugăciunilor Părintelui Ilie, că altfel cred că eram cu toţii morţi…

(Pr. Justin Pârvu – Din temnițe spre sinaxare)

220px-ilie_lacatusu.jpg


Categorii

Biserica rastignita, Parintele Ilie Lacatusu, Parintele Iustin Parvu

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

17 Commentarii la “MINUNEA DE LA PERIPRAVA A FERICITULUI MARTURISITOR ILIE LACATUSU. Parintele Iustin Parvu: “Cu adevarat avea darul smereniei”

 1. Poem

  Daca mai sufera vreun semen, sau se teme,

  Permiteti-mi sa va ofer poeme –

  Poeme dulci, poeme siropoase,

  De galci, de dinti, de cap, de junghi, de oase,

  Poeme pentru plata la frizer,

  Poeme care n-au, si nici nu cer,

  Poeme cu tacerea in urechi,

  Poeme noi, cu-acelasi vorbe vechi,

  Poeme care nu au ce sa spuna,

  Poeme care tac o vorba buna,

  Poeme care rad, tusesc, sughit,

  Poeme pe o muchie de cutit,

  Poeme care se imbraca, se dezbraca,

  Poeme pentru munca, sau de claca,

  Poeme care nu stiu sa va cheme –

  Intr-un cuvant, macar atat: poeme…

  Si pentru darul meu, va rog, iubiti,

  Sa nu ma coplesiti sa-mi multumiti,

  Nu ma poftiti degraba la banchete,

  Nu-mi daruiti nici haine, si nici ghete,

  Nu-mi ridicati nici ode, nici palate,

  Nu ma-ngrijiti de dor, ori sanatate –

  Doar pentru cei ce sufera, se tem,

  Permiteti-va: scrieti un poem…

  22 iulie 2009

  Cu respect,
  si rugamintea de a-l pomeni o data
  pe parintele Cleopa Ilie,

  Jianu Liviu-Florian

 2. la putin timp dupa descoperirea moastelor parintelui Lacatusu,am fost cu copiii mei la inchinare.am ajuns insa tarziu,mai erau cateva persoane inaintea noastra si fata parintelui a hotarat ca e tarziu si inchide racla. ne=am intristat ca nu am mai ajuns,dar,baiatelul meu care avea 5 ani,s-a dus in fuga ,a intrat inauntru si a sarutat mana sfantului.”cum arata? l-am intrebat noi,cele de afara”El ne=a spus”am vazut un parinte care doarme”.nici o clipa nu a crezut ca este doar un parinte adormit intru Domnul….si mi-a venit in minte;”din gura pruncilor…..auzim adevarul”

 3. Frumos e omul prin credinţă
  Frumos e omul prin cedinţă,
  Curat ca roua de april
  Purtând lumina învierii,
  În zimbet dulce de copil.

  E’ un înger pământean vizibil,
  Cu învierea în privire
  Şi rugăciune nencetată
  Ce curge lin spre mântuire.

  Cu viers profund şi glas din ceruri,
  Mustind de sens şi de divin,
  Curat ca lacrima de rouă
  Şi ca adâncul cer senin.

  Purtând şi viaţa şi lumina
  Înmiresmate-n Duhul Sfânt ,
  Şi frumuseţile divine ,
  Ce curg prin har peste pământ .

  Privirea sa iradiază ,
  Respect ,iubire , bunătătate ,
  Iertare şi milostivire
  Şi sete vie de dreptate .

  Întregul om e o comoară
  Ce-n toate se mărturiseşte ,
  Sfinţenie fără trufie
  Smerenie care vorbeşte.

  Tăcere care strigă lumii ,
  Prin faptele strălucitoare ,
  Care vorbesc fără de vorbe
  Prin roadele mântuitoare .

  Iubire mai presus de fire
  Culeasă din ce e mai greu,
  Din bucuriile Golgotei
  Şi dragostea de Dumnezeu.

  Cât de curat e omul astfel .
  Cât e de viu de îngeresc ,
  Curat ca neaua de pe piscuri ,
  Prin mila Tatălui ceresc .

  E chip divin în trup ce poartă
  Un suflet nobil şi ceresc
  Crescut cu hrana din potirul
  Altarului dumnezeiesc .

  Aşa au fost şi-aşa sunt sfinţii
  Înveşmântaţi în Duhul Sfânt ,
  Care-n Iisus prin har şi taine
  Şi-au sfinţit viaţa pe pământ .

 4. Pingback: Război întru Cuvânt » DUMINICA SFINTILOR ROMANI. File de sfintenie romaneasca ne(re)cunoscuta (II): DUMITRU UŢĂ, MARIN NAIDIM, TRAIAN TRIFAN
 5. Pingback: Război întru Cuvânt » File de sfintenie romaneasca ne(re)cunoscuta (III): PARINTELE DIMITRIE BEJAN – IZVOR DE LUMINA PENTRU NOI, CEI CE ZACEM IN INTUNERIC (Video)
 6. Pingback: Război întru Cuvânt » File de sfintenie romaneasca ne(re)cunoscuta (IV): PARINTELE MARTIR STEFAN MARCU
 7. fericitul Ilie Lacatusu ne/a ajutat si pe noi niste pacatosi de rand pentru insanatosirea fetitei noastre care acum are 9 ani si era la nastere diagnosticata cu defect congenital pe cord . ii multumim ca este sanatoasa
  si sa se roge in continuare acum si pentru cea dea doua fiica a noastra dumnezeu sa ne aibe in paza pe toti.

 8. Laudat fie Dumnezeu intru sfintii Sai! Sfinte Ilie, roaga-te pentru noi pacatosii!

 9. Pingback: Parintele Dionisie Ignat despre SFANTUL ILIE LACATUSU, preotul temnitelor comuniste proslavit de Dumnezeu cu moaste intregi (+22 iulie 1983)
 10. Pingback: PARINTELE VASILE PATRASCU sau ICOANA SUBLIMULUI - 5 ani de la plecarea la Domnul a unui smerit preot martir al inchisorilor. MARTURII CUTREMURATOARE
 11. Minunea de la Sfantul Ilie Lacatusu

 12. Doamne Iisuse Hristoase, Fiul Lui Dumnezeu, te rugam sa fie canonizat Pr. Ilie Lacatusu sa-l putem cinsti cum se cuvine. Parinte Ilie ajuta-ne sa depasim aceste momente grele ale societatii actuale si sa ne pastram credinta ortodoxa.

 13. Pingback: File de sfintenie romaneasca ne(re)cunoscuta (V): PARINTELE ILARION FELEA – DE LA TABORUL RUGACIUNII LA MARTURISIREA DESPRE ANTIHRIST -
 14. Parinte sfant Ilie Lacatusu, roaga-te la Bunul nostru Dumnezeu, langa care vietuiesti in fericire deplina, sa aiba mila de sufletele tuturor romanilor, sa aiba in paza sa familia si copiii mei, pe sotul meu, pe parintii nostri si pe toti dusmanii si prietenii nostri!

 15. Pingback: PARINTELE ILIE LACATUSU, MARTURISITORUL. Marturii despre minunile sale. De ce ne inchinam sfintelor moaste? -
 16. Pingback: PARINTELE ILIE LACATUSU – 30 de ani de la mutarea in cetele sfintilor a preotului martir din Giulesti. MARTURII DESPRE SFINTENIA PR. ILIE (si video) -
 17. Pingback: Intr-un comunicat (prost conceput) despre cazul SFINTELOR MOASTE ale PARINTELUI ILIE LACATUSU, Patriarhia da de inteles ca ar agrea CANONIZAREA MARTURISITORULUI | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate