Pomenirea unui preot martir, icoana de slujire desavarsita: PR. CONSTANTIN SARBU

23-10-2009 Sublinieri

parintele-constantin-sarbu-refacuta

Daniela Sontica: Părintele Constantin Sârbu, ziditorul de biserici si de suflete

S-au împlinit [astazi, 23 octombrie, n.n.] 34 de ani de când preotul Constantin Sârbu a plecat la Domnul, dar memoria lui este atât de vie în inima celor care l-au cunoscut, încât ai putea spune că abia ieri a plecat într-o călătorie. Figura părintelui Constantin Sârbu (1905-1975) se adaugă la icoanele preoţilor-martiri din vremea comunismului.

Constructor de biserici şi ziditor de suflete. Aşa-zisul om nou al comuniştilor trebuia să aibă creierul şters de credinţa în Dumnezeu pentru a se putea scrie pe el supunerea oarbă faţă de noua stăpânire lumească, prin urmare, un astfel de preot nu era de dorit.

Preotul Sârbu s-a născut într-un sat de lângă Galaţi, într-o familie de ţărani mijlocaşi. A trecut pe rând prin şcoala de cântăreţi, seminar, apoi a absolvit Facultatea de Teologie şi, în paralel, Conservatorul de Muzică din Bucureşti. În timpul studiilor a dus-o greu, neavând bani să plătească totdeauna gazdele, dormind uneori şi în sala de aşteptare a Gării de Nord; pentru a-şi plăti taxele şcolare muncea noaptea prin depozite, iar ziua prin prăvălii.

În 1929 a fost cântăreţ la Biserica Lucaci din Bucureşti, apoi, căsătorindu-se, a fost chemat la Huşi şi hirotonit preot la catedrală. Numit profesor şi director al Şcolii de cântăreţi, a organizat-o după modelul seminariilor, construind şi un azil pentru bătrâni şi orfani. La 1 noiembrie 1938, nou-înfiinţata parohie Parcul Călăraşi de la Bariera Vergului, Bucureşti, îl primea ca paroh pe Constantin Sârbu, transferat aici. Parohie era, dar biserică nu. Până la ridicarea lăcaşului a slujit fără salariu doi ani la capela spitalului de copii, unde era director Victor Gomoiu.

În 1941, soţia i-a murit, părintele rămânând cu două fetiţe în îngrijire, Cristina şi Ana, dar a mers mai departe plin de râvnă şi credinţă. Biserica se ridica încet, oamenii erau săraci, era război, aşa încât preotul Sârbu a mers cu cererile până la conducătorul statului, mareşalul Ion Antonescu. La anchete i s-a reproşat că a îndrăznit să-l pomenească în timpul slujbelor după 23 august 1944 pe mareşalul-ctitor.

La subsolul bisericii sale a creat un veritabil loc de întâlnire a credincioşilor în jurul unor mari intelectuali care susţineau conferinţe pe teme culturale, teologice şi de artă: Teodor M. Popescu, pictoriţa Olga Greceanu, preotul Toma Chiricuţă, profesorul Constantin Pavel, publicistul Gheorghe Lungulescu, dar şi părintele Sârbu însuşi, care-i electriza pe oameni cu vorbe pline de duh. Manifestările făţişe de cultură creştină au continuat şi după 1946, chiar dacă erau interzise. La slujbe, părintele vorbea liber, nu ţinea cont că sunt agenţi în biserică. Le spunea oamenilor că sunt vremuri de restrişte pentru credinţă, dar ei să fie tari şi să nu se lase de Hristos.

La 28 noiembrie 1948, corul a susţinut un concert la biserică, iar preotul nostru a pus o fetiţă să recite poezia “Iisus e veşnic călător”, “care nu era în program”, după cum scriu Adrian Nicolae Petcu şi Gh. Vasilescu în articolul “Părintele Constantin Sârbu – un mare slujitor al altarului” din revista Rost. Între acuzaţiile aduse părintelui a fost şi cununarea a 22 de perechi de miri într-o singură zi. În acel an, 1948, a-i învăţa pe miri să fie buni creştini era un afront adus comunismului. Din biblioteca formată la biserică se împărtăşea orice creştin dornic de învăţătură.

A3Crucifix

Minunea din Biserica Vergului

În timpul unei slujbe din 1949, pe peretele bisericii s-a arătat o umbră sub formă de cruce, fapt care a atras mulţi pelerini din toate colţurile Bucureştilor. Oamenii puneau minunea pe seama condamnării de sovietici a lui Antonescu, ctitor al bisericii. Preotul a fost arestat la 15-21 iunie 1949, dar eliberat la intervenţia autorităţilor bisericeşti. În 1951, părintele Sârbu a organizat o cantină unde hrănea săracii cartierului, dar faptul că bucătăreasa fusese angajată în trecut la legionari a fost iarăşi o greşeală pusă în cârca preotului Constantin Sârbu.

Locuinţa i-a fost percheziţionată, iar el arestat şi anchetat. Toată activitatea i-a fost trecută sub semnul “uneltirii contra ordinii sociale”. În anchetă i s-a adus învinuirea că a fost prieten cu Constantin Dărăşteanu, fost membru al Partidului Ţărănesc, care înfiinţase un grup de rezistenţă anticomunistă. De fapt, părintele a refuzat cererea aceluia de a răspândi prin biserică manifeste pe care era tipărit semnul crucii şi pe care scria “Ţineţi cu ea!”, întrucât nu dorea implicarea bisericii în aşa ceva şi nici “vărsare de sânge”, cum dorea Dărăşteanu.

A mai fost acuzat că a acceptat ca la ridicarea gardului bisericii să lucreze prizonieri ruşi şi că a ajutat legionarii. “Arestat la 10 ianuarie, ziua sa de naştere, este dus la Ministerul de Interne. Ancheta durează un an. Este torturat, urmărindu-se să se obţină recunoaşterea că a ajutat cu bani-aur organizaţia legionară. Părintele nu a colaborat niciodată cu legionarii, deşi aceştia s-au oferit să ajute la construirea bisericii, părintele a refuzat categoric”, mărturiseşte dr Octavia Tăslăoanu în broşura “Slujitor al supremului adevăr”, editată de parohia Sapienţei în 1999.

A fost condamnat la 10 ani de închisoare. A trecut pe la Jilava, Gherla şi Dej, apoi în lagărele de muncă de la Poarta Albă şi Salcia.

A fost torturat şi înfometat, a căpătat un ulcer duodenal şi după mărturiile pe care le-a făcut ulterior Matildei Mircea, o credincioasă a parohiei Sapienţa: “M-au ars cu fierul roşu la tălpi, mi-au smuls barba, m-au bătut, dar le-am spus: «Puteţi să mă chinuiţi cât vreţi, dar nu mă lepăd de Hristos!»”.

A făcut opt ani de închisoare şi doi ani de domiciliu forţat la Viişoara, judeţul Ialomiţa. Părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa, cu acelaşi domiciliu impus după temniţă, a spus că părintele l-a ajutat mult duhovniceşte după ieşirea din închisoare, “când eram aruncat dezorientat într-o lume pe care o râvnisem, dar care mi se părea străină şi ursuză”. (din volumul “Preotul Constantin Sârbu, un mare mărturisitor creştin”).

După eliberarea totală, părintele Sârbu nu a mai fost primit la biserica pe care o ridicase. Atunci i-a cerut patriarhului cea mai săracă biserică din Bucureşti. Şi i s-a dat bisericuţa Sapienţei, pe care abia o vezi din stradă, mică, fără turlă, înghesuită între alte construcţii. sapienteiEra părăsită, în paragină. Dar părintele a făcut din ea o floare într-o grădină înmiresmată. Cea mai de preţ lucrare, chiar dacă a devenit un al doilea ctitor prin repararea bisericii şi adăugarea unui pridvor, a fost construirea unei comunităţi religioase pline de dragoste frăţească. A zidit cu migală fiecare suflet care venea la biserică. Zecile de mărturii ale celor care l-au cunoscut sunt uluitoare. Sunt minuni la tot pasul, întâmplări care dovedesc că preotul Constantin era într-adevăr un ales al Domnului. S-a dedicat cu totul misiunii sale de călăuzitor pe calea mântuirii într-o vreme atât de potrivnică acestui lucru. Securitatea l-a hărţuit şi urmărit şi după eliberare. Securiştii i-au propus colaborarea, dar a refuzat cu fermitate. I-au trimis oameni la spovedanie, cerându-i să le divulge lor secretul, dar s-a opus cu toată fiinţa.

În 1975, i-au sugerat că ar fi bine să se opereze şi i-au “recomandat” medicul chirurg care să facă aceasta. Înţelegând că este chemat la împlinirea unei ultime datorii, s-a lăsat “tratat”. A pus în ordine totul la biserică şi, într-adevăr, internarea i-a fost fatală. După operaţie, chirurgul a intrat în salon şi l-a întrebat: “Cum, n-ai murit încă?”. A venit în grabă părintele Argatu de la Antim să-l spovedească şi împărtăşească. A fost atunci un moment care poate fi trecut în rândul minunilor. Părintele Argatu credea că perna este colorată şi tot punea mâna lângă capul părintelui Sârbu, dar de fapt şi-a dat seama că era o aureolă în jurul acestuia. Le-a povestit credincioşilor de la Sapienţei minunea şi ei, deşi îndureraţi de plecarea părintelui lor, s-au bucurat că Domnul le-a arătat un semn al vredniciei lui.

Portret cu aureolă

Au rămas în urma părintelui Constantin Sârbu clădirile de la Huşi, cele două biserici din Bucureşti, ctitorite de el, care-i poartă chipul pictat pe peretele vestic, dar şi sufletele luminate ale credincioşilor care veneau din tot Bucureştiul la slujbele lui. O legendă vie, care te întâmpină încă de la intrarea în curtea bisericuţei din Strada Sapienţei. Mare iubitor al Liturghiei, hrănitor al săracilor, văzător cu duhul, om al rugăciunii inimii.

***

thumb_218_x_298_5223-101895-25

Arhim. Conf. Univ. Dr. Vasile MIRON: Rezistenţa Bisericii Ortodoxe Strămoşeşti în faţa presiunilor teroriste ale regimului ateo-comunist (2)

“Despre Părintele Constantin Sârbu de la biserica Sapienţei din Capitală, care a fost o icoană vie a slujirii preoţeşti şi a apostolatului creştin, aproape că nu găsim cuvinte şi apelative potrivite ca să-i zugrăvim imaginea sa ideală de preot ortodox. Încercăm, totuşi, să-i evocăm chipul, reproducând frazele şi expresiile din necrologul pe care l-a rostit un preot cu ocazia oficierii slujbei înmormântării.

“Dacă m-ar fi întrebat cineva: “Care este cel mai gospodar preot din Bucureşti? “ i-aş fi răspuns: “Preotul Sârbu”. “Care e cel mai bun liturghisitor?” “Preotul Sârbu”.… Şi aşa la toate întrebările cu: “Cine e cel mai bun, în toate domeniile, pe plan spiritual şi material?” – tot Preotul Sârbu ar fi fost răspunsul”. [5]

Şi … , care a fost răsplata acestor merite? Securitatea s-a îngrijit din vreme să-l “încununeze” cu o detenţie grea de opt ani şi, apoi, doi ani de domiciliu obligatoriu în Bărăgan, după ce mai înainte (între anii 1942-1954) zidise o biserică monumentală în Bariera Vergului şi formase o parohie model iar pentru că la Sapienţei continuase aceleaşi strădanii, i-a curmat şi firul vieţii prin mijloace subversive ca “să-l transfere mai repede în cer”, că prea mult “stânjenea” pe cei de pe pământ”.

pr sarbu 4


Categorii

Biserica rastignita, Parintele Constantin Sarbu, Preotie (pentru preoti)

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

32 Commentarii la “Pomenirea unui preot martir, icoana de slujire desavarsita: PR. CONSTANTIN SARBU

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

 1. Frumos e Adevărul

  Frumos e Adevărul,
  Cinstit şi greu de spus,
  Divin curat şi nobil,
  Şi unic. E Iisus.

  Nobleţea lui cerească
  Convinge şi uimeşte,
  Trezeşte şi învie,
  Aprinde şi sfinţeşte.

  E forţa ce distruge
  Zidiri fortificate
  Clădite de minciuna
  Cu sensuri complicate.

  E simplitatea pură,
  Totală şi divină.
  E sens unic spre ceruri.
  E foc. Este lumină.

  E viaţa şi puterea
  Care’a învins mormântul
  Prin sfânta înviere.
  Este Iisus, CUVÂNTUL.

  E tot ce este viaţă,
  Putere şi lumină,
  Că El e Adevărul
  Şi toate i se’nchină.

  Şi tot ce nu-i întrânsul
  E cursă şi’nşelare,
  E fals şi viclenie,
  Minciună şi pierzare.

  I’o mare de’ntuneric
  Cu sensuri complicate,
  Zidite pe iluzii
  Şi-n fapte vinovate.

  E turn semeţ ce urcă
  Trufia către cer,
  Zidit din temelie
  Din cele care pier.

  Nimic nu are viaţă.
  Nimic nu dăinueşte,
  Tot ce-a zidit minciuna
  Mereu se prăbuşeşte.

  Ea-i calea celor care
  S-au prăbuşit din cer
  Şi-şi caută noi sensuri
  Şi rost prin Lucifer.

  E calea vicleniei
  Şi-a vieţii nimicite
  Trăite în iluzii
  De clipe fericite.

  E calea care duce
  Exact în sens opus,
  Cu Adevărul vieţii
  Cel UNIC . Cu Iisus.

 2. Doamne ajuta!

  Parintele Constantin Sarbu a dus lupta cea buna aici, pe pamamt, si continua sa ne ajute si din imparatia lui Dumnezeu. Duhul de pace, de bucurie, dar si de angajare l-a lasat sa lucreze in continuare la Biserica Sapientei, ultimul locas de inchinare de unde a plecat la cele vesnice(mai bine zis, de unde a fost trimis la cele vesnice, pt ca parintele a incomodat pana la sfarsitul vietii pe impotrivitorii atei). Dumnezeu a randuit ca toata truda lui de la Biserica Sapientei si turma lui sa nu se risipeasca dupa plecarea sa, asa ca a fost trimis, proniator, un urmas vrednic si in acelasi duh cu dansul: parintele Constantin Voicescu, un alt marturisitor calit prin inchisorile comuniste. “Scolit” cu peste 12 ani de detentie (a trecut si prin focul Aiudului), pr Voicesu a sporit in duhovnicie si a mangaiat atat ucenicii parintelui Sarbu, dar , mai ales dupa 1990, a format generatii de tineri studenti şi nu numai. M-as bucura daca ati dedica un material si parintelui Voicescu, lucrator in acelasi duh (desi nu l-a cunoscut personal)şi cinstitor al parintelui Sarbu. In curtea Bisericii Sapientei se afla mormantul parintelui Sarbu pe care parintele Voicescu il ingrijea personal si il impodobea cu drag.
  Hristos in mijlocul nostru,
  mama

 3. Ma lamuresc pe zi ce trece de ce imi place “aici” – e mult echilibru: vad si aud de pericolele care colcaie lânga noi care sunt contrabalansate cu articole care merg direct la suflet, care imi dau putere, incredere si curaj sa merg inainte!
  Multumesc!

  Doamne, ajuta!

 4. De cand am intrat la Razboi intru Cuvant – multe , foarte multe momente de trairi puternice mi-au marcat sufletul , mai ales ca , pentru mine , pacatoasa , cele mai multe au fost noutati …
  asadar , inca un parinte martir , marturisitor… vad cu ochii sufletului aureola de la capul parintelui Sarbu :”Mare iubitor al
  Liturghiei , hranitor al saracilor , vazator cu duhul , om al rugaciunii inimii ” …Minunat esti , Doamne , intru sfintii TAI !!!

  Admin , iarasi ma rog Domnului si Maicutei Sale , sa va aiba in
  paza , mai bine zis , ma alatur tuturor celor care se roaga curat pentru dumneavoastra !

 5. Bine zis calin-tm, un site cu articole medicamente pentru suflet.
  Doamne, ajuta!

 6. Si eu sunt de acord cu Calin-tm, Agnes si Valentin! 🙂 Si cred ca mult mai multi se roaga si va pomenesc, admini, frati dragi!

  Frate Nicolae Mirean, banuiesc ca daca ai facut publica poezia nu e o problema sa o printez pentru a o afisa pe panoul din biserica mea de parohie, nu? Bineinteles, cu numele autorului/pseudonim.

  Doamne,ajuta!

 7. Multumim din suflet tuturor!

 8. @ Mihaela Pană .
  Dragă soră întru Hristos, desigur că nu-i nici o problemă pentru nimeni din partea mea.Eu le pun drept comentarii.Le-am închinat lui Dumnezeu . Cei ce vor găsi ceva bun în ele au din patrea mea toată librtatea. Problema lor este biecuvâtarea unui ierarh.Mi-a spus cineva că pe net sa-au pus câteva din ele – probabil o pagină. Nu ştiu nimic despre acest lucru. Acest pseudo nume defapt nu-i chiar pseudo nume pentru că poartă numele şi starea mea. Dealtfel abia de mă descurc cu pc-ul pe care îl-am nu demult . Singurul ,, filtru ’’ duhovnicesc- ca să zic aşa- îl constituie administratorul acestui atât de util şi ziditor site, căruia nu am cuvnte să-i mulţumesc pentru tot ce face spere folosul nostru şi pentru că m-a primit să spun şi eu câteva vorbe –în nevrednicia mea – pentru Bunul DUMNEZEU ca mulţumire, preţuire slavă şi recunoştinţă şi bineânţeles în apărarea credinţei noastre -cu ce ştiu si cu ce pot şi eu-din darul lui Dumnezeu. Vă rog să mă iertaţi.

 9. Pingback: Război întru Cuvânt » DUMINICA SFINTILOR ROMANI. File de sfintenie romaneasca ne(re)cunoscuta (II): DUMITRU UŢĂ, MARIN NAIDIM, TRAIAN TRIFAN
 10. Pingback: Război întru Cuvânt » File de sfintenie romaneasca ne(re)cunoscuta (IV): PARINTELE MARTIR STEFAN MARCU
 11. Pingback: Război întru Cuvânt » File de sfintenie romaneasca ne(re)cunoscuta (III): PARINTELE DIMITRIE BEJAN – IZVOR DE LUMINA PENTRU NOI, CEI CE ZACEM IN INTUNERIC (Video)
 12. Pingback: Război întru Cuvânt » File de sfintenie romaneasca ne(re)cunoscuta (V): PARINTELE ILARION FELEA – DE LA TABORUL RUGACIUNII LA MARTURISIREA DESPRE ANTIHRIST
 13. Ma bucura prezenta Parintelui Ilarion Argatu in viata Parintelui Constantin Sirbu si mai ales in calitate de duhovnic. Parintele Argatu fiind la rindul lui un mare duhovnic si un preot calugar cu o viata si traire sfanta, cu daruri primite de la Dumnezeu cu am fost cel al vederii cu duhul. Parintele Argatu l-a vazut pe Parintele Constantin Sirbu in timp ce-l impartasea in stare de sfant, asa cum marturiseste acea doamna din articolul de sus. Am mai gasit despre aceasta chiar in una din cartile scrise de nepotul sau: Pr. Argatu V Ioan “Fapte minunate din viata de duhovnic a Parintelui Ilarion Argatu”, edit.Mila Crestina, 2009, pag.222, in capitolul: “Pe cand il impartaseam am vazut aureola in jurul capului Parintelui Constantin Sarbu”. Aureola in jurul capului spunea Parintele Argatu inseamna starea de sfant.
  M-a impresionat marturia Parintelui Constantin Sarbu: “M-au ars cu fierul roşu la tălpi, mi-au smuls barba, m-au bătut dar le-am spus: «Puteţi să mă chinuiţi cât vreţi, dar nu mă lepăd de Hristos»”. Asa ceva citesc in vietile Sfintilor Martiri de pe timpul imparatilor pagani ai Bizantului si ai Romei:
  Nero, Liciniu, Maximian si altii, au fost vreo zece la numar. Citind acestea acum cred ca parintele Constantin este asa cum l-a vazut Parintele Argatu, un sfant.

 14. Pingback: Război întru Cuvânt » Jumatate de veac de la mutarea la Domnul a unui EPISCOP ROMAN MARTURISITOR, VLADICA NICOLAE POPOVICI AL ORADIEI: “Luptati pentru apararea credintei si Bisericii lui Hristos… Nu fiti vanzatori ai lui Iisus!”
 15. Pingback: Război întru Cuvânt » Dr. Ioan Gandu: SA LUPTAM LUPTA CEA BUNA (II). “Stiti voi, fratilor, care este arma cea mai puternica a omului pe pamant?…”. De ce o lepadam tocmai pe ea?
 16. Pingback: Război întru Cuvânt » JOIA CEA MARE A CINEI DE TAINA. Cand Dumnezeu sta ingenuncheat in fata mea… POT EXISTA CUVINTE MAI PROFUNDE SI MAI COPLESITOARE DECAT ACESTEA?
 17. Pingback: O eroina discreta a rugaciunii si a daruirii: LUCIA POPSOR (†13 iulie 2010) sau DESPRE JERTFELNICIA CARE NE FACE LIBERI
 18. Pingback: PARINTELE DIMITRIE BEJAN († 21 septembrie 1995): "Jertfa noastra inca n-a rodit"
 19. Pingback: PARINTELE VASILE PATRASCU - 5 ani de la plecarea la Domnul a unui smerit preot martir al inchisorilor comuniste. MARTURII CUTREMURATOARE
 20. Pingback: PARINTELE CONSTANTIN SARBU - UN PREOT SFANT, UN MARTURISITOR AL FAPTEI SI UN VAS ALES DE CARE NU AM FOST VREDNICI (I)
 21. Pingback: PAROHIA "SF.PROOROC ILIE TESVITEANUL ŞI SF. IERARH GRIGORIE PALAMA"-GIRONA » Blog Archive » Preotul Constantin Sârbu – dăruire şi har
 22. Pingback: Parintele Constantin Sarbu: SFINTE CUGETARI DESPRE DRAGOSTEA MARTIRICA DE HRISTOS A SFANTULUI APOSTOL PETRU -
 23. Pingback: PARINTELE SARBU: PUR SI SIMPLU, UN SFANT (III). Sfaturi duhovnicesti. Milostivire desavarsita. MOARTEA MUCENICEASCA, LA ORDINUL SECURITATII -
 24. Frumos si ziditor articol. Am avut (si avem) multi preoti si credinciosi lucratori. De ar da Domnul sa fie cat mai multi.

 25. Pingback: PREOTUL MARTIR CONSTANTIN SARBU. Predici miscatoare intru pomenirea unui parinte desavarsit: “Transformati-va voi, rugati-va, traiti in Hristos!” -
 26. Pingback: Parintele Constantin Sarbu: SFARSITUL PAMANTESC, MINUNI, VIZIUNI, PROFETII. “Aveti grija, ca vor veni timpuri grele. La urma de tot n-or sa mai fie preoti, au sa planga lacatele la usi… Daca faceti pacate, piere si credinta” -
 27. Pingback: MARTURII DESPRE SFINTENIA PARINTELUI MARTURISITOR CONSTANTIN SARBU: Pr. Gheorghe Calciu si Nicolae Itul evoca o icoana vie a caldurii inimii si a curajului -
 28. Pingback: PARINTELE CRACIUN din Cincis – 2 ani de cand a plecat sa ia parte la Liturghia cereasca din “Ziua cea neinserata” a Invierii (†8 aprilie 2012): “INIMA BUNA!” -
 29. Pingback: “Harul in catuse”: PARINTELE CONSTANTIN SARBU, MUCENICUL (video): “Puteti sa ma chinuiti cat vreti, dar nu ma lepad de Hristos!… Tare bine ma simt in casa saracului” -
 30. Pingback: LISTA PREGATITOARE DE SPOVEDANIE – de la Fericitul Parinte Martir Constantin Sarbu (indreptar orientativ, pentru cercetarea constiintei) | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Articole Recomandate

Carti recomandate