POSTUL ADORMIRII MAICII DOMNULUI

1-08-2013 Sublinieri

Inmultirea-painilor-5

 In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Amin!

In Evanghelie ni se spune ca Domnul binevestea si inva­ta in pustie, iar poporul Il asculta toata ziua. Nici arsita, nici frigul, nici foamea nu-l distragea. Si, la sfarsit, Domnul a facut minunea inmultirii celor cinci paini.

Astazi, unora le este greu sa asculte o predica; casca, se ocupa cu alte lucruri. Iar pe vremea aceea o mare multime de oameni asculta atent toata ziua. Unii cred ca acest lucru este un chin: predicatorul se chinuie pe sine si pe altii. Dar cuvantul predicii este paine pentru sufletul nostru. Oame­nii primesc intotdeauna folos ascultand sau citind cuvantul sfant. Chiar daca nu-l inteleg, fiind luminati si avand frica de Dumnezeu, invata sa-l asculte. Ascultarea si citirea sunt lucrari duhovnicesti de capatai. Ele ne tin gandul la Dum­nezeu, inmoaie inima, indrepteaza firea, alunga diavolii, ne invata teama de pedeapsa care urmeaza incalcarii voii di­vine. Intelegand cuvantul, trebuie sa-l duci celor insetati. Pedeapsa oamenilor in vremurile din urma va fi lipsirea de cuvantul lui Dumnezeu! Oamenii aceia simpli ascultau cu­vantul de dimineata pana seara, asemenea Mariei. Acesta este sensul vietii, fapta faptelor: Ascultand de voi, de Mine asculta. Cei care au auzit cuvantul si au gustat painea Dom­nului au strans cu atentie 12 cosuri de firimituri. Iata, si noi trebuie sa strangem in „cosurile” noastre mancare nestricacioasa, prin citirea Evangheliei, a Psaltirii, a rugaciunii.

Primind hrana trupeasca, nu uita de suflet: roaga-te ina­inte de masa, in timpul mesei (atunci nu vei manca peste masura) si dupa masa. Este bine sa nu mananci nimic fara semnul crucii si rugaciune. Diavolul poate intra in manca­re. Sa nu uiti niciodata ca prin semnul crucii mancarea se curata de duhuri. Acest lucru ni s-a descoperit, din mila lui Dumnezeu, prin cuvintele demonizatilor.

Ia aminte la mancarea inmultita de Domnul: este manca­re simpla, paine si peste, nu fructe exotice, prajituri, cioco­lata, cu care ne satisfacem poftele, dar de la care avem putin folos. Satisfacerea placerii gustului prin imbuibarea cu di­ferite delicatese este pacat. Nu te imbuiba cu mancare, lasa loc Duhului Sfant. Nu uita sa spui in timpul mesei: „Doam­ne, iti multumesc pentru mancarea acesta, de care unii sunt lipsiti.” Imparatul care a gustat pesmetul unui sfant nevoi­tor a ramas uimit de gustul lui minunat. Dar de ce avea acel gust? Pesmetul era „condimentat” cu rugaciune si cu har. Fii infranat la bautura, la mancare, la imbracaminte. Iata un exemplu: pusculita lui Dumnezeu. Cand sotia cerea sotului o suma oarecare pentru cumparaturi, el ii dadea un pic mai putin, iar restul ii punea in pusculita. Si toata viata a facut astfel, de cate ori s-a putut. Inainte sa moara, barbatul l-a chemat pe preot si i-a dat pusculita. Cu banii adunati s-a construit un spital. Iata, trebuie sa chibzuim si sa jertfim din avutul nostru acolo unde este mare nevoie.

Incepe Postul Adormirii Maicii Domnului. Postul este necesar si folositor pentru infranarea pacatului. Postul si ru­gaciunea il fac pe om ceresc si ii bucura pe ingeri. Sa adu­cem postul nostru ca o jertfa lui Dumnezeu, sa intarim ruga­ciunea, sa biruim patimile, sa ne impacam cu cei care ne-au suparat. Sa slujim lui Dumnezeu cugetand la El, citind, infranandu-ne, impartasindu-ne. Postul trupesc fara cel duhovnicesc nu este folositor. Sa ne canalizam toate eforturile pentru a ne infrana de la rau, pentru a topi pornirile spre ma­nie si a pune paza gurii. Sa ne straduim sa fim binevoitori, lipsiti de rautate, sa-i vizitam pe cei bolnavi, sa ne impacam cu toti. Nu-l invidia pe cel fericit, ci impleteste dragostea fata de aproapele cu zdrobirea inimii si cu pocainta.

Intampina postul vesel si bucuros. Ia aminte la tine insuti, posteste cu smerenie. Ridica-te de la masa inainte de a te sa­tura. Cine mananca pana la saturare nu posteste. Tu postes­te cu ochii, cu limba, cu auzul, mergi mai des la biserica, ia aminte la gandurile tale, la ceea ce vorbesti. Postul si trezvia: acestea sunt armele care lovesc raul, sunt carul care duce la cer, faptele care aduc milostivirea Domnului. E lipsit de pri­cepere cel care posteste trupeste, dar nu se abtine de la rau­tate. Iarta supararile, nu tine minte raul, ia aminte la propriile pacate, iar nu la cele ale altora, distruge deprinderile rele. Nu limita postul tau la infranarea de la mancare! Nici diavolul nu mananca. Stapanind pantecele, stapaneste limba!

Painea si apa nu fac rau nimanui. Cei neputinciosi, ca­re nu pot sa posteasca, sa compenseze aceasta cu lucrarea duhovniceasca. Scopul postului este impartasirea deasa cu Tainele lui Hristos.

Insusi Domnul a postit! Postul slabeste puterea pacatului care vietuieste in trup. Prin post, noi dovedim ca Il iubim pe Dumnezeu mai mult decat ne iubim trupul. Postul este hra­na pentru suflet. La sfarsit, nu uita sa te intrebi ce te-a inva­tat acest post.

(Din: Pr. Valentin Mordasov, duhovnicul de la Pskov: Invataturi si intamplari minunate, Editura Sophia, 2011)

dreamstime-1605283

***

Bogdan Munteanu: Cea mai fericită femeie

Noi i-am ucis Fiul, dar ea ne iubeşte. A suferit mai mult decât toate femeile care s-au născut şi se vor naşte vreodată pe lume.

Miliarde de fiice ale Evei au îndurat şi vor mai avea parte de chinuri cumplite, însă numai uneia i s-a prezis că va trece sabie prin sufletul său. Şi aşa a fost.

Totuşi, pe niciuna alta nu o putem numi pururea fericită. Numai Preasfânta Născătoare de Dumnezeu (Theotokos) este şi cea care a suferit mai mult, dar şi cea mai fericită.

Cum de uităm adesea această esenţială lecţie?! Nu există nici scurtături către fericire, nici nu o putem atinge pe gratis, fără a ne asuma un preţ.

Iar pe acesta nu-l puteam măsura în bani sau în funcţie de alte repere materiale după care, eronat, ne rânduim vieţile.

Atât în lumea trecătoare de aici, dar mai ales când se vor socoti toate, în cea de apoi, nu vom primi decât atâta autentică fericire câtă dispoziţie pentru jertfă am avut.

Or, cine va avea vreodată mai multă jertfelnicie decât Maica Domnului? Toţi sfinţii sunt bune modele, dar unul este modelul suprem.

Dacă până şi jalnicele surogate hedoniste pe care le luăm drept fericire ne costă şi ne dor, cum ar putea fericirea veritabilă să ne vină de-a gata?

Nu că nu ne-ar da-o Dumnezeu, că doar Adam şi Eva astfel au primit-o. Dar nu ne-ar fi de folos. Am strica-o precum au făcut protopărinţii noştri.

Mulţi copii se roagă să primească jucăria preferată, o visează noaptea, îşi fac speranţe, mai bat din picior sau se fac surprinzător de cuminţi mânaţi de acest interes.

Într-un final, îşi primesc cadoul râvnit. Însă nu ştiu ce să facă de el. Adesea, nici nu trece o jumătate de oră până ce ajunge să zacă stricat în vreun colţ al casei.

Oricui şi oricând ne-ar da Dumnezeu fericirea instantaneu. Dar nu ne-ar fi de niciun folos. N-am şti să preţuim ceea ce, fiind un dar divin, este fără-de-preţ.

Nu se pune problema că nu o merităm, căci fără de merit ne-a chemat Preasfânta Treime de la nefiinţă la viaţă – pentru veşnică şi deplină fericire.

Ci doar că nu ştim să trăim fericirea. Prin urmare, Domnul ne poartă prin împrejurări smeritoare, doar-doar om învăţa să preţuim darul la care ne cheamă.

[…]

Cu toate acestea, şi din cea mai adâncă deznădejde, să o chemăm pe Maica Sa. Minunile ei nu-s doar în cărţi, ci se petrec acum în multe vieţi din jurul nostru.

Să nu credem minţii noastre nici în plăsmuiri feerice, nici în deznădejde, ci să nu lăsăm vreo zi fără o chemăm pe Maica Domnului. Şi vom trăi minuni!

Cititi integral la SURSA

Legaturi:

***


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Cum sa tinem post?, Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, Maica Domnului, Parintele Valentin Mordasov

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “POSTUL ADORMIRII MAICII DOMNULUI

  1. Preasfânta Născătoare de Dumnezeu miluieste-ne pe noi!

    Post cu folos duhovnicesc!
    Doamne ajuta!

  2. Preamilostivă Maică, al milei sfânt izvor,
    Nădejdea mântuirii, scăparea tuturor,
    La Tine vin cu lacrimi, când sunt îndurerat,
    (La mila Ta, Măicuţă, cu grea durere cad).

    Că cine plânge oare, în jale şi-n nevoi
    Şi suferă durerea, alăturea de noi ?
    Doar inima de mamă, cu sufletul curat,
    Pentru copil îndură, durerea ne’ncetat.

    Fecioara cea mai sfântă (şi Mama lui Iisus),
    Şi Maica tuturora , (a noastră-n ceruri sus),
    Tu suferi pentru lume, cu noi eşti în nevoi,
    Tu eşti în suferinţă, alăturea de noi.

    Căci pruncul la durere, (sărman şi necăjit),
    De inima de mamă se simte ocrotit.
    Că mama îi nădejde , izvor de mângăieri,
    (Când ei îi spui durerea, recapeţi noi puteri).

    Cu lacrimi de durere Te chem, neâncetat,
    Să nu ne laşi la demoni, (să nu ne laşi în Iad).
    O ,..inimă de mamă, auzi durerea mea,
    (Şi ruga cea smerită ce-o fac în faţa Ta).

    Îndură-te şi’ascultă, pe robul tău smerit,
    Că răutatea creşte si nu ne’am pocăit.
    (Că mulţi robim sub patimi, sub ură și’n nevoi),
    Îndură-te și roagă-L pe Domnul, pentru noi.

    Îndură-Te şi roagă-L (adânc), Stăpâna mea,
    Că numai ruga Ta cea sfântă, ne mai poate salva.
    Că ne’am pierdut iubirea, răbdarea și căinţa
    Puterea rugăciunii și ne’a slăbit credinţa.

    La inima de mamă la îndurarea Ta,
    Venim Sfântă Fecioară, strigând, ne lăsa!
    Venim, să-L rogi pe Domnul. Pe Bunul Fiul Tău,
    Să scoată ortodocşii din gheara celui rău.

  3. nicolae mirean

    O poezie foarte frumoasa, imi permiteti sa o arhivez in tolba mea, la nevoie sa o recitesc?

  4. Bucura-te, ceea ce esti plina de har, care intru Adormirea ta, nu ne lasi pe noi!

  5. Post binecuvantat tuturor!

  6. @ petru
    Dacă vă este de folos, desigur, cu toată dragostea.

  7. Pingback: NEVOINTA IERTARII si a LEPADARII DE IUBIREA DE SLAVA: “Doar iubirea de slava, si fara celelalte patimi, este indeajuns ca omul sa se indraceasca” | Cuvântul Ortodox
  8. Pingback: A inceput POSTUL MAICII DOMNULUI. Parintele Arsenie Papacioc: “ADEVARATUL POST ESTE SUFLETESC: retinerea cu orice chip de la a nu mai judeca, A NU MAI VORBI DE RAU – un lucru atat de grav si care se face atat de usor… Biserica ii incadre
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate