Predici la ADORMIREA MAICII DOMNULUI: Sfantul Iustin Popovici si PS Longhin Jar, episcop de Banceni (si audio): FERICIREA DE A O AVEA PE MAICA DOMNULUI CA MANGAIETOARE MILOSTIVA

14-08-2013 Sublinieri

biserica-palama_65

Va mai recomandam:

***

DSCN3675

Invierea Preasfintei Maici a Domnului

Predica la Adormirea Preasfintei de Dumnezeu Nascatoare

a SFANTULUI IUSTIN POPOVICI (1974)

Iata, astazi, frati si surori, praznuim primul praznic, praznuim o alta Inviere. La cea dintai Inviere a inviat Hristos. Iar astazi este alta Inviere, Invierea Preasfintei Maici a Domnului, care s-a urcat cu trupul la Ceruri.

Astazi ea a trecut la cele vesnice, asa cum trec oamenii la cele vesnice. Insa atunci cand toti Apostolii au petrecut-o si au inmormantat-o, la inmormantare, din ingaduinta Domnului, nu a fost prezent Sfantul Apostol Toma. Cand a venit peste trei zile, el si-a facut cunoscuta dorinta de a saruta mormantul si sfintele moaste ale Nascatoarei de Dumnezeu. Cand au mers la mormant si l-au deschis, au vazut ca nu mai este trupul Preasfintei Maici a Domnului. Trupul ei il luase Domnul la Ceruri. Aceasta s-a aratat in aceea zi, caci Preasfanta Maica a Domnului s-a aratat spre seara tuturor Apostolilor si a facut cunoscut ca ea plecat la Fiul sau, deasupra tuturor Cerurilor.

Astfel, intaia dupa Domnul Hristos, Maica Domnului si Nascatoarea de Dumnezeu a ajuns sa cunoasca aceasta mare bucurie, sa se inalte cu trupul si sa invieze cu trupul, asa cum Fiul sau a inviat. Prin acestea ea a aratat ceea ce a voit Domnul prin invierea Sa. Aceasta inseamna ca, in aceasta lume, El a inviat-o din morti, a inviat trupul ei, ca sa arate ca noi vom invia in ziua infricosatoarei Judecati. Inca o dovada a acesteia este si marele praznic de astazi, cand trupul Preasfintei Maici a Domnului s-a ridicat deasupra tuturor Cerurilor. Aceasta este calea noastra, aceasta este calea fiecarui om.

marta-mariaAti auzit astazi Sfanta Evanghelie a Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu. Atunci cand a venit in casa prietenilor Sai, a lui Lazar si a surorilor sale (Luca 10, 38-42), Domnul a invatat ca dintotdeauna adevarurile dumnezeiesti. Atunci sora mai tanara, Maria, s-a asezat la picioarele lui Iisus si asculta cuvantul Sau. Iar Marta, casnica, sora mai mare, se straduia ca sa-L intampine mai bine pe Mantuitorul, sa pregateasca cat mai bine ceva pentru pranz. Si Marta, in graba fiind, Ii zice:

Doamne, spune-i deci sa-mi ajute.

Iata, am multa treaba. Iar El ii zice:

Marto, Marto, te ingrijesti si pentru multe te silesti; dar un lucru trebuie, un lucru este de trebuinta (Luca 10, 38-42).

Ce inseamna acesta? Sa ai credinta in Domnul Hristos si sa asculti poruncile Sale si sa implinesti invataturile Sale.

Maria partea buna si-a ales,

spune Mantuitorul (Luca 10, 42), acest singur lucru este de trebuinta fiintei omenesti in aceasta lume: sa creada in Singurul Dumnezeu, Cel Adevarat, si sa traiasca dupa poruncile Sale, acest singur lucru este de trebuinta fiecarei fiinte omenesti. Acesta ne arata Sfanta Evanghelie de astazi, a Preasfintei Maici a Domnului.

Caci si noi trebuie sa inviem in ziua infricosatoarei Judecati. Si noi trebuie sa iesim din trupul, care astazi este cu noi, ca si el sa se curateasca si sa invieze in Viata vesnica. Aceasta se va petrece fara indoiala, dovada este faptul ca Domnul a inviat cu trupul si viaza cu trupul in Ceruri, si deasupra tuturor Cerurilor. Si acelasi lucru s-a petrecut si cu Preasfanta Maica a Domnului, si ea viaza in Ceruri, si deasupra tuturor Cerurilor. Caci ea, cea dintai, a implinit Evanghelia Domnului Hristos. Preasfanta Maica a Domnului, nascandu-ne pe Mantuitorul, a implinit toate poruncile Sale pe pamant (Luca 3, 51; 10,28), si astfel a dat tuturor oamenilor pilda ca si noi sa facem la fel. Nu numai aceasta, dar ea daruieste fiecaruia forta si puterea sa se intoarca spre ea si sa implineasca poruncile Domnului Hristos.

Si Preasfanta Maica a Domnului arata prin nenumarate minuni ca ea este, cu adevarat, dupa Domnul Hristos, intaia Aparatoare a neamului omenesc, si ca tot ceea ce are loc in Biserica se intampla prin ea. Ea ni L-a nascut pe Dumnezeu si prin aceasta ne-a daruit toate bunatatile ceresti, toata vrednicia cereasca. De aceea, spune un Sfant Parinte, toate darurile pe care ni le-a adus Domnul Hristos, ni le-a adus prin Preasfanta Sa Maica, prin Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu. Si noua ne trebuie aceste daruri, darurile vietii, ne trebuie Adevarul dumnezeiesc, Dreptatea dumnezeiasca, Binele dumnezeiesc, Dragostea dumnezeiasca, toate acestea ne sunt de trebuinta. Si toate acestea le dobandim de la Domnul Hristos prin Preasfanta Maica a Domnului, care se roaga pentru noi, care cere in rugaciune toate darurile Sale dumnezeiesti pentru fiecare faptura omeneasca ce i s-a adresat pentru ajutor.

Fie ca ea sa fie mijlocitoare intre noi si Fiul sau Dumnezeiesc si sa ne daruiasca puterile dumnezeiesti ce ne sunt de trebuinta pentru a duce viata cucernica in aceasta lume. Iar viata noastra incepe aici pe pamant si se continua in toate veacurile. Fie ca Preasfanta Maica a Domnului sa ne conduca si sa ne calauzeasca intreaga noastra viata si sa ne scoata din aceasta lume, sa ne faca sa intram in cealalta lume, in Imparatie, in Imparatia vesnica a Fiului sau, ca sa putem si noi, nevrednicii, sa-L slavim pe Minunatul sau Fiu, pe Domnul si Dumnezeul si Mantuitorul nostru Hristos si pe ea sa o avem totdeauna calauza in toate lumile si vietile. Amin.

(din: Cuviosul Iustin de Celie, Cuvinte despre vesnicie – predici alese, Editura Egumenita, 2013)

***

image_thumb27

Predica (si audio) la Praznicul Adormirii Maicii Domnului, a PS LONGHIN JAR, Episcop de Banceni, la Manastirea Putna, 2012:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Aţi venit să sărbătoriţi şi de aceea suntem toţi fericiţi şi ne bucurăm, după Evanghelia care s-a citit astăzi: Căci iată, mă vor ferici toate neamurile. Fericiţi sunteţi pentru că voi o fericiţi pe Maica Domnului, pentru că o aveţi pe Maica Domnului şi pentru că noi toţi o avem şi o are Biserica noastră şi credinţa noastră ortodoxă. De aceea, bucuraţi-vă că sunteți ortodocşi şi aveţi atâta apărare şi mângâiere la ceruri, iubiţi creştini. Eu mă bucur şi Maica Domnului pentru mine este tot ceea ce poate fi pe acest pământ: mângâiere, alinare, ascultătoare a rugăciunilor mele, şi, mai mult decât orişice, nădejdea mea după moarte, în ziua judecăţii, căci numai Ea nu mă va lăsa pe mine.

Dragii şi iubiţii Domnului, astăzi aţi venit fiecare cu o bucurie în suflet, dar, poate, cei mai mulţi aţi venit cu o durere σάρωση007pe care o purtaţi. Voi, mamelor, aţi venit cu durerea de mame pentru copiii voştri. Cei îndureraţi aţi venit să-i spuneţi durerea şi bine aţi făcut, că nu întindeţi mâinile la nişte dumnezei străini şi aţi venit la Mama noastră, a tuturor, la Maica Domnului Iisus, care ne mângâie pe fiecare. Nimeni și niciodată n-o să vă înţeleagă durerea voastră de mame, durerea voastră, iubiţi creştini, decât cea căreia i-a trecut sabie şi durere mare prin inimă, când L-a văzut pe Domnul Iisus răstignit pe cruce, şi, dacă plânge o mamă, cum să nu asculte cea care a plâns sub crucea Fiului ei. Aveţi toată nădejdea şi credeţi în ceea ce-i cereţi Maicii Domnului şi cu toţii veţi primi.

[…] Nu vă reţinem mult, pentru că timpul e înaintat, dar v-aş ţine până mâine dimineaţă, să plângem, să ne rugăm, şi să-i spunem tot ce avem pe suflet, că nu mai avem cui spune astăzi, în lumea asta. Că atât de greu este, iubiţi creştini, atâta răutate este azi, atâta durere în lumea asta, că nu are cine ne mângâia şi nu avem la cine altcineva merge, decât numai la Dumnezeu și la Maica Lui.

Citind aceste cuvinte, am trecut în copilăria mea, și să vedeţi cum se petrece, şi cum noi, creştinii, avem nădejdea asta. Aveam doar 10 ani când mama plângea în casă pentru că fratele meu a fost mai obraznic şi s-a bătut într-o altă ţară şi l-au închis la miliţie și acum trebuia să-l judece. Şi am fost chemaţi la judecată. Mama îmi spune: „Hai şi tu cu mine că mă tem să nu-mi fie rău pe drum.” Aveam de mers o mie și ceva de kilometri, în Pribaltica. Am ajuns acolo şi eram în sala de judecată și vedem că l-au adus legat la mâini, l-au pus acolo pe fratele. Am început a plânge cu mama. Mamei îi era rău, plângea acolo întruna pe scaun şi a început judecata. Şi judecătorul a hotărât să-i dea 4 sau 5 ani, nu mai ţin minte bine, și mama se scoală de lângă mine, şi a mers, şi a căzut în genunchi la judecător şi i-a sărutat picioarele şi a început să plângă, am început să plâng şi eu, şi s-a terminat judecata, şi peste 10 minute au ieşit toţi şi au spus că-l eliberează. Mila a biruit judecata!

De aceea, Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, când vor sta toţi vrăjmaşii mântuirii noastre şi vor arăta zapisul păcatelor noastre, milostivă să fii spre noi atunci, în ziua aceea mare, Maică Preacurată, atunci când glasul Fiului Tău ultimul cuvânt de judecată îl va rosti pentru veşnica muncă în iad, Maică Preacurată, vino în ajutorul meu şi nu mă lăsa, căci numai rugăciunea ta de Maică ne mai poate mântui. Faptele noaste sunt urâte și grele…

124Iubiţi creştini, bucuraţi-vă c-o aveţi pe Maica Domnului şi nu lăsaţi nicio gură, nicio limbă să spurce cu cuvinte împotriva Născătoarei de Dumnezeu, pentru că se mira Sfânta Elisabeta: cum Maica Domnului meu a venit să se închine mie, cum a venit la mine? Dar oare noi, păcătoşii din lumea asta, cum să nu ne mirăm? Şi câte guri au ajuns să blesteme pe Maica Domnului şi să vorbească urât împotriva ei? Bucuraţi-vă, creştini ortodocşi, că avem atâta sfinţenie în Biserica noastră, avem aşa o mijlocitoare spre ceruri, spre Dumnezeu şi spre veşnicie.

Eu vă încredințez Maicii Domnului, să vă poarte de grijă şi niciodată să nu uitaţi că ea ne ajută. Să nu citiţi numai în cărţi ca să vedeţi că au fost minuni; minunile sunt în mijlocul nostru, ele sunt cu noi, ele sunt în seara aceasta, şi nu cred ca voi să ieşiţi de aici fără de ajutor, fără de milă şi fără de binecuvântare!

Odată, la noi, un copil orfan care era în gura morţii, avea doi ani şi numai 6 kilograme. Şi au venit doctorii şi au spus: „Lăsaţi-l să moară, numai 2 ceasuri o mai duce.” Avea două cancere şi l-am luat noaptea, l-am dus la icoana Maicii Domnului şi l-am pus înaintea icoane şi am spus: „Maica Domnului, el nu are pe nimeni în lumea asta. El este singur, el este orfan. Eu n-am cui spune. Dacă vrei, ajută-l, după cum este voia lui Dumnezeu de sus. Şi astăzi acel copil a venit în mănăstire ca să rămână călugăr, să slujească celei care i-a fost Mamă când n-a avut pe nimeni în lumea asta.

Dragii mei, dacă sunteţi singuri, dacă sunteţi îndureraţi, dacă nu aveţi pe nimeni în lumea asta, voi, fraţi călugări, și voi, scumpe surori maici, rugați-vă neîncetat şi vă mulţumesc din suflet că aţi ales o cale frumoasă, lăsând părinţi, fraţi şi surori, şi casă, şi bogăţii, şi v-aţi alipit inima de sărăcia pământească şi de bogăţia cea duhovnicească. Mergeţi fericiți spre cer!

Iubiţi creştini, pregătiţi-vă să vă întâlniţi cu Dumnezeu, să vă întâlniţi cu cerul! Viaţa aceasta trece repede. După moartea noastră nu mai putem face nimic pentru mântuire. Dacă ai un pahar de apă înaintea ta şi îl bei tu, n-ai nicio răsplată. Numai atunci când îl dai altuia, el este al tău! Pâinea de pe masa ta numai atunci este a ta, când o dai altuia s-o mănânce, flămând, orfan sau străin în lumea asta.

[…] Rămâneți creştini cu adevărat! Trăitori, nu numai ascultători, ci cu adevărat împlinitori ai cuvântului lui Dumnezeu şi să mergeţi spre cer.

Domnul şi Maica Domnului să rămână de-a pururi cu voi şi să primească rugăciunile voastre cu durere, pentru că toţi suntem păcătoşi, toţi avem o durere sufletească, că am greşit înaintea lui Dumnezeu şi venim să ne cerem iertare, să ne plângem păcatele vieţii, trădarea din atâţia ani de comunism; şi astăzi, în vremurile acestea frumoase, de libertate, de pocăință, date de Dumnezeu ca să ne pregătim pentru cer.

Si astăzi, atâţia oameni botezaţi ortodox în Biserica noastră continuă să lupte împotriva mănăstirilor, preoţilor, călugărilor, și să vorbească urât. Iubiţi creştini, se ascunde în spatele nostru o masonerie care vrea să omoare totul şi să arate unele păcate, dar toţi suntem păcătoşi în lumea asta. Şi un preot cât se roagă şi plânge pentru voi la Sfântul Altar; atunci când stăm în curvii, în beţii, în jocuri, el stă în altar și se roagă pentru satul acesta, pentru lumea aceasta, pentru ţara aceasta, pentru poporul acesta al nostru. Și noi, apoi, îl batjocorim, vorbim şi dăm la televizor şi prin gazete lucruri urâte, batjocorind Biserica lui Hristos. Este păcat foarte greu! Să se pocăiască toţi şi să se roage şi să plângă, că Dumnezeu şi Sfinţii Părinţi ne învaţă să acoperim păcatele unii altora, să ne rugăm unii pentru alţii, dar nu să râdem unii de alţii şi să ne batjocorim. Azi este unul căzut, mâine cade altul. Când vedeţi un căzut, ridicaţi-l cu rugăciunea voastră spre Dumnezeu şi ajutați-l! Că atunci Dumnezeu o să vă păzească şi pe voi. Amin.

αναβρυτή-λακωνία-ταύγετος-μονή-φανερωμένης-lakonistas-anavryti-faneromeni-into-the-church-κοίμηση-της-θεοτόκου-dormition-of-mother-Mary-

Cititi si:


Categorii

Adormirea Maicii Domnului, Episcopul Longhin Jar, Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, Maica Domnului, Sfantul Iustin Popovici

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

41 Commentarii la “Predici la ADORMIREA MAICII DOMNULUI: Sfantul Iustin Popovici si PS Longhin Jar, episcop de Banceni (si audio): FERICIREA DE A O AVEA PE MAICA DOMNULUI CA MANGAIETOARE MILOSTIVA

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

 1. Am fost la Putna anul trecut la praznicul Adormirii Maicii Domnului. A fost cu adevarat coborata din cer toata praznuirea, toata atmosfera si toata predica PS Longhin. Nu stiu daca voi mai auzi vreodata pe cineva vorbind atat de inaltator si de miscator despre Maica Domnului si totusi in cuvinte atat de simple. Am cautat tot anul predica pe internet ca sa o reascult, dar nu am gasit-o. Va multumesc pentru ca ati postat-o! Pacat insa ca nu este intreaga.

 2. Mila a biruit judecata !
  Bucurate ceea ce esti plina de har care intru Adormirea ta nu ne lasi pe noi .

 3. Bucura-te, ca esti luata mai presus de ceruri de Fiul tau, cu buna cuviinta dumnezeiasca!

 4. Stiu ca zbuciumul societatii romanesti se regaseste si in sufletul multor romani. Fiecare insa, alege modul in care ii face fata. Vreau sa va impartasesc modul in care o anumita categorie de romani au ales sa traiasca in credinta fundamental romaneasca.
  Pe 13 august fara un motiv precis am plecat la Manastirea Sihastria http://ionstefanovici.wordpress.com/

 5. Pingback: Adormirea Maicii Domnului | albastru de...
 6. Pingback: PS LONGHIN de Banceni, PS MELETIE al Hotinului, IPS PIMEN si ARHIM. MELCHISEDEC – predici la MANASTIREA PUTNA despre IUBIREA MAICII DOMNULUI si PROVOCARILE HOMOSEXUALITATII (audio, foto) - Recomandari
 7. Pingback: ADORMIREA MAICII DOMNULUI. Predici ale Parintilor Chiril Pavlov si Iachint Unciuleac: “Bucura-te, cea ce esti plina de har, care intru Adormirea ta nu ne lasi pe noi!”. CUM SA CINSTIM CUM SE CUVINE ACEST MARE PRAZNIC? -
 8. Pingback: DE CE O IUBIM ATAT DE MULT PE MAICA DOMNULUI?/ Care este cel mai mare dar al Preasfintei Fecioare? Parintele Cleopa despre FLAGELUL AMBITIEI NEBUNE DE “A FI IN RAND CU LUMEA”: “Cine se mai osteneste astazi sa alunge ciuma mandriei din in
 9. Pingback: TAINA MAICII DOMNULUI – “ANONIMATUL” DUHOVNICESC, SMERENIA, TACEREA, DELICATETEA DESAVARSITE. Predica de mare sensibilitate a PS IGNATIE MURESANUL la Manastirea Nicula, de Adormirea Maicii Domnului, 2014 (VIDEO) | Cuvântul Ortodox
 10. Pingback: PS LONGHIN de Banceni, PS MELETIE al Hotinului, IPS PIMEN si ARHIM. MELCHISEDEC – predici la MANASTIREA PUTNA despre IUBIREA MAICII DOMNULUI si PROVOCARILE HOMOSEXUALITATII (audio, foto) | Cuvântul Ortodox
 11. Pingback: Sa praznuim ADORMIREA MAICII DOMNULUI daca nu e in Biblie? | Cuvântul Ortodox
 12. “Mai jos redăm textul Episcopului Longhin transcris de pe reportofon

  Inalt Preasfintiile Voastre, preacuviosi si preacuvernici parinti, cuvioase maicute,

  Cu cea mai mare durere in suflet suntem astazi noi crestinii ortodocsi datorita zilelor pe care le-am ajuns, de a suferi in Biserica noastra ortodoxa loviturile pe care le primim. Dar, desi, de 2000 de ani Biserica noastra a fost lovita din toate partile, de toate ereziile, sfintii parinti ai Bisericii au pastrat dogmele si credinta adevarata.

  Va imbratisam cu toata dragostea in Hristos Domnul nostru si dupa dumnezeescul psalmist care zice ce bine e ca fratii sa fie impreuna, dar nu in dragoste fatarnica cu ereticii, ci cu fratii nostri in credinta noastra buna, canonica si dreapta si unde dragostea se bucura de adevarul pe care-l traim in Biserica noastra. Astazi ne-a adunat durerea sufletului si framantarile poporului ortodox de pretutindeni datorita marelui pericol care a aparut in fata noastra de a deveni tradatori ai sfintei noastre credinte ortodoxe ori de a marturisi adevarul sfant care ne este dat de cea mai scumpa comoara. Noi stim numai o Biserica pe care ne-a lasat-o Iisus Hristos , Domnul nostru si aceasta este una sfanta Biserica, apostoliceasca si soborniceasca si drept maritoarea credinta cu care vrem sa ne intoarcem la scumpul nostru Mantuitor in vesnicie. Aceasta este biserica pe care nici portile iadului nu o pot sfarama , al carui cap este Hristos.

  Nu recunoastem alte zise biserici surori, identice si nici relatiile Bisericii ortodoxe cu cealalta lume crestina. Da, iubim pe toti si pe toata lumea de pe pamant, pentru ca toti suntem faptura lui Dumnezeu si de aceea iubim si ii chemam pe toti sa se intoarca la adevarata credinta mantuitoare ortodoxa pe care a lasat-o Domnul Iisus Hristos si care este una si el a rascumparat-o cu sfant sangele sau si nu cu ecumenismul blestemat , care este inainte mergator antihristului si doreste sa distruga din temelii pe una sfanta, soborniceasca si apostolesca Biserica a lui Hristos.

  Vreau sa va spun cateva lucruri din cauza carora noi crestinii ortodocsi nu putem lua parte la ecumenism:

  – Ecumenismul substituie notiunea corecta de biserica universala in sensul Bisericii care apara adevarul lui Dumnezeu, prin definirea gresita a bisericii ca biserica mondiala in sens geografic,universal.

  – Prefera cantitatea si nu calitatea marturisirii adevarului.

  – Impune invataturi false , chipurile universale in afara adevarului.

  – Intareste pe neortodocsi in convingerea ca si ei ar apartine Bisericii.

  – Impiedica pe sincerii cautatori ai adevarului sa gaseasca comuniunea cu Biserica adevarata a lui Hristos.

  – Nu crede in existenta Bisericii unice sfinte, sobornicesti si apostolesti.

  – Submineaza in chip eretic eclesiologia ortodoxa,

  – Manifesta neincredere in puterea cuvintelor lui Hristos neschimbate pana la sfarsitul lumii despre invincibilitatea Bisericii

  ( Matei, 28-20).

  Propovaduieste o invatatura cu totul noua despre biserica,

  potrivnica credintei ortodoxe. Noi nu putem sa renuntam la dogmele , canoanele si traditiile Sfintei Bisericii Ortodoxe care ne intaresc in dreapta credinta, conducandu-ne catre mantuirea vesnica pentru a prefera ecumenismul ce ne indeparteaza de ortodoxie si ne invata sa neglijam hotararile dogmatice si canonice ale Bisericii.

  Ecumenismul contesta canoanele apostolice 10 si 45,

  indreptate impotriva comuniunii in rugaciune cu ereticii. Crestinul ortodox nu poate sa ia parte la o miscare ce-si propune prin spiritul sau exclusivist sa apropie pe ortodocsi de eretici, contestand sinoadele ortodoxe ecumenice si locale pe temelia carora s-a afirmat invatatura ortodoxa.

  Fragmenteaza in mod eretic textele Cuvantului lui

  Dumnezeu.

  Pregateste Ortodoxia pentru abateri dogmatice in scopul

  unitatii ecumenismului.

  Si multe altele asemenea .Nu putem vinde adevarul si credinta si

  suntem foarte ingrijorati de ceea ce se petrece.

  Inalt Preasfintiile Voastre, dragi parinti, cuvioase maicute,

  il rugam pe bunul Dumnezeu sa ne ajute sa ramanem adevarati fii ai Bisericii lui Hristos, sa nu ramanem nepasatori, sa nu devenim tradatori, sa nu ne vindem credinta pe care ne-au predat-o sfintii parinti traind-o in toata curatia canonica si dogmatica a sfintelor sinoade ecumenice pe care ni le-au lasat toti sfintii parinti de la Hristos si pana acum. Fiecare dintre cei care nu-si cunosc inca credinta si adevarul sa se hotarasca ce sunt ortodocsi ori eretici, sunt cu papa de la Roma sau cu adevaratul Hristos , noi ramanem cu Hristos , Mantuitorul nostru, cu invataturile Bisericii noastre Ortodoxe. Nu te vom vinde pe tine Sfanta Ortodoxie, chiar daca va trebui sa suferim . Toata viata a fost doar un martiriu pentru toti cei care s-au jertit pentru dragostea lui Hristos. Marturisim pe adevaratul Hristos sau marturisim pe antihristul pregatitor.

  Acest sinod mare sfant panortodox este cel mai viclean, talharesc, cel mai mincinos pe care eu si credinciosii mei niciodata nu-l vom recunoaste. Am luat parte la pregatirea acestui sinod, e groaznic ceea ce se pregateste si toate intrebarile de la acest sfant sinod au doua raspunsuri, dar stim ca Dumnezeu este da si nu , de aceea nu-l recunoastem niciodata . Iar declaratia din Cuba a patriarhului Kiril si a papei de la Roma, ereticul, in cele 30 de puncte pe care la contine, pentru mine personal sunt cei 30 de arginti ai lui Iuda. De aceea, ma rog ca Dumnezeu sa ne ajute.

  Daca am pierde totul pe acest pamant si nu am avea nimic nici ce manca, nici ce bea, dar daca ne-am pierdut credinta am pierdut totul. Daca am pierdut adevarul sfintilor parinti ce ni s-a dat si Biserica adevarata a lui Hristos, in durere, in suferinta la cine sa intindem mainile noastre? Cui sa ne rugam daca am tradat si am vandut pe Dumnezeu? Va trebui sa se opreasca pentru ca vreau sa castige o lume crestina, dar atata tulburare s-a adus in Biserica noastra, pe toti crestinii ii putem intoarce inapoi, marturisindu-le adevarul si prin pocainta sa se intoarca. Numai astfel putem fi una, si frati in adevarata credinta , care a fost data o data si pentru totdeauna.

  Multumesc pentru prezenta noastra in mijlocul vostru, va iubim mult. Va multumesc inca o data pentru adevarul sfant, Dumnezeu n-o sa ne lasa. Nu avem mandrie, nu vrem sa aratam nimic altceva , decat adevarul sfintilor parinti pe care punctul 5 din declaratia facuta in Cuba ii acuza pe toti sfintii parinti si inaintasii lor de zece veacuri, ca prin pacatele si greselile lor , aceste doua biserici n-au avut legatura euharistica. Fratilor nu-s mai multe biserici, e unica Biserica al carui cap e Hristos, ramaneti in aceasta Biserica si Hristos va ramane cu voi . Va sarutam mainile, ne bucuram de lumea ortodoxa, fiti uniti in duhul adevarului, ramanem alaturi de voi cu toata dragostea si vrem sa marturisim adevarul. In sinoadele noastre nu avem nici o putere, nu suntem luati in seama, de aceea este foarte greu, cerem sfintele voastre rugaciuni si vom pastra credinta adevarata.

  Amin.

  †Episcop de Banceni și Vicar al Cernăuților”

  Sursa: https://graiulortodox.wordpress.com/2016/03/24/11647/

 13. Multumim Sn,
  In sfarsit un episcop marturisind in romaneste si cu putere. Sa dea Domnul sa se inmulteasca in romaneste aceste cuvinte.

 14. Ar trebui pus si interviul pe care l-a acordat PS Mihail Jar catre graiul-ortodox.
  http://corortodox.blogspot.ro/2016/03/prea-sfintitul-longhin-la-simpozionul.html
  Fratilor, Bunul Dumnezeu sa ne fereasca de cadere, fiecare Biserica va avea un singur vot la acest sinod, Preasfintitul spune lucrurilor pe nume!

 15. Ps Mihail Jar a intrerupt pomenirea PF Kirill:
  http://lumea-ortodoxa.ro/ps-longhin-jar-sa-l-pomenesc-pe-patriarhul-kirill-nu-pot-pentru-ca-nu-stiu-cine-e-ortodox-si-cine-e-catolic-traducerea-fragmentelor-conferintei-recente/
  Bunul Dumneu si Maicuta Domnului sa-l intareasca, sa-l lumineze, sa fie pilda de vietuire si curaj pentru alti ierarhi!
  Doamne iarta-ne si ne miluieste!

 16. *PS Longhin, ma iertati!

 17. Fratilor,
  listati cuvintele si cartea PS Longhin si le impartiti oamenilor. Multi nu stiu ce se intampla. Revista Atitudini vad ca mai tipareste cate ceva.
  Cat adevar era in ce-a spus parintele Elpidie, cum ca razboiul va fi impotriva lui Hristos si se va purta in plan financiar, religios si in final sangeros. Tot ce-a spus parintele se implineste pas cu pas. Traim intr-adevar vremuri mari in care mult har vor primi cei care raman drepti in Adevar.

 18. @ Robert:

  Din punctul nostru de vedere, este o greseala regretabila. Nu de schisma era nevoie acum, mai ales inainte de asa-zisul mare Sinod.

 19. Fratilor admini,
  Daca un crestin cedeaza putin unei ispite se impartaseste cumva din intunericul acelei ispite. Apoi cedeaza tot mai mult. Traim toti aceasta in viata noastra duhovniceasca. La fel este si cu un episcop. De aceea se impune “fecioria” in tot ceea ce facem, vorbim sau gandim si cu atat mai mult se impune aceasta bisericii si slujitorilor ei. PS Longhin face ceea ce face in duh de dragoste si se bazeaza pe lucruri reale. Intalnirea si declaratia din Cuba sunt fapte reale, la fel sinoadele la care ia parte. Daca ar tacea aceasta ar fi echivalenta cu o incuvintare. Apoi episcopii (cei 4 din Grecia) care l-au invitat la simpozion marturisesc in acelasi Duh. Nu mai este timp de tacere ci de marturisire. Slava lui Dumnezeu ca a intarit cativa episcopi care sa lumineze turma Sa.
  Ma iertati!

 20. (continuare)
  Apoi sa speram ca atitudinea PS Longhin si a clericilor din Rep. Moldova poate fi incurajatoare pentru participantii la Sinod (de se va mai tine) si rezultatele sa nu fie cele pe care le doresc cei care urasc ortodoxia.

 21. @ Sanziana:

  Nu e vorba de a nu tacea. Foarte bine ca nu tace! Ne referim strict la oprirea pomenirii, dupa noi nu se justifica, cel putin in acest moment.

 22. admin,
  Nu este cam mult spus schisma?
  “Întreruperea pomenirii se face, așa cum vedem din practica Sfinților Părinți, ca măsură de protest, până la un timp, până când patriarhii, episcopii, sinoadele, hotărăsc să respingă acea erezie care macină Biserica dar rămânând în deplină comuniune cu toți mărturisitorii ortodocși.”
  Daca nu inainte, ce rost ar mai avea dupa? Cui ar mai folosi?
  Eu nu ma pricep prea bine la lucrurile acestea, dar dintru inceput nu-mi este clar cum poate fi numita o adunare Sinod de vreme ce nu sunt primiti TOTI EPISCOPII Bisericii?
  Dumnezeu sa-i pazeasca pe Arhiereii Ortodocsi!

 23. @all

  In primul rand, cu ce avem de-a face? Cu o afirmatie facuta intr-o conferinta si (cel mai probabil) cu o practica liturgica a PS Longhin. Exista o declaratie oficiala a acestuia de intrerupere a comuniunii cu PF Kirill? Exista o discutie pe tema asta in Biserica Ortodoxa locala? S-a sfatuit PS Longhin cu alti arhierei, cu Sfantul Munte, cu alti episcopi marturisitori? Nu stim, deocamdata, nimic. Dupa noi, sa popularizam, in acest stadiu, de aceasta maniera, ca si cum este o atitudine exemplara, afirmatia PS Longhin e o greseala.

  In al doilea rand, despre ce e vorba? Pentru ca PS Longhin se refera la ce a semnat Patriarhul Kirill cu Papa Francisc cand spune ca nu il mai pomeneste, nu la documentele sinaxei (nu sinodului) panortodoxe. Nu am auzit/inteles sa fi facut aceasta afirmatie ca o consecinta a semnarii respectivelor documente.

  In al treilea rand, cat de intemeiata si legitima este decizia PS Longhin? Asta e o discutie care trebuie purtata, cu dreapta socotinta, de catre noi toti. Acrivia in ale credintei, care, dupa cum stim de la Sf. Teodor Studitul, este pentru toti, de la cel mic la cel mare, de la femeie la episcop, se aplica in toate, nu doar devierilor ecumeniste, ci si atitudinilor de acest gen, cum ar fi intreruperea pomenirii etc. Suntem acrivici pentru ca tinem la calea de mijloc, nu pentru ca suntem anti-orice. De asemenea, a discuta despre decizia PS Longhin inseamna a o plasa si in context. O fi, oare, documentul semnat de PF Kirill primul in care acesta recunoaste ca papa e episcop si numeste Vaticanul biserica? Daca nu, de ce pana acum l-a pomenit pe PF Kirill?

 24. Frati admini, eu respect decizia fratiilor voastre. Va iubesc!

  P.S. PS Longhin, luminat de Bunul Dumnezeu, isi dea seama de marele pericol care ne paste si a luat atitudine. Sunt convins ca s-a sfatuit cu alti episcopi, macar cu cei 4 din Grecia, participanti la simpozionul la care a fost invitat. Vrednic este!

 25. admin,
  ii cer iertare daca pentru ca v-am suparat.
  Mi-am spus doar parerea, si acum imi pare rau.

 26. Off! Neatentia asta 🙁
  In nici un caz, “daca pentru ca”. In mod clar: pentru ca v-am suparat.

 27. @Sanziana:

  1. Scrisoarea este despre un sinod care nici macar nu a avut, inca, loc. Afirmatia PS Longhin se refera, asa cum spuneam, la intalnirea dintre PF Kirill si Papa Francisc si la documentul semnat in urma acestei intalniri.

  2. Nu stiu cine sunt cei de la lumea-ortodoxa.ro. Observ ca toti pun linkuri de acolo. Inseamna ca sunt de incredere, nu? Oricum, nimeni nu-si pune nicio intrebare, iar cei care au niste ani buni in spate de prezenta pe net sunt somati sa preia materialele aparute pe siteuri inventate peste noapte.

  3. Episcopul Petru da un raspuns echilibrat pe siteul sau:

  În urma întîlnirii cu stareţii şi stareţele de mănăstiri din cuprinsul episcopiei, s-a hotărît de a pomeni în continuare ierarhia Bisericii, iar ca protest faţă de prevederile din textele documentelor pentru Soborul panortodox, până la acesta, se binecuvinteaza stare de rugăciune pe întreg cuprinsul episcopiei. Textele documentelor nu sînt în varianta sa finala, deci avem nădejde că vor suferi modificări în duh patristic. În fiece parohie s-a desemnat câte o persoană şi după un grafic stabilit va citi câte o oră, zilnic, psaltirea.

  Deci, nu s-a antepronuntat.

  In paranteza fie spus, siteul oficial al episcopiei sale nu a ezitat sa ne plagieze aceasta postare cu titlu si formatari cu tot: http://episcopia-ungheni.md/index.php/main/article/608/ro Ocazie cu care o recomandam spre recitire (in varianta originala: http://www.cuvantul-ortodox.ro/2011/10/12/sfantul-nicon-ultimul-staret-de-la-optina-ne-invata-cum-sa-ne-pregatim-de-prigoane-este-bine-sa-ne-dorim-sa-traim-chiar-in-timpul-venirii-lui-antihrist/)

  4. Nu ni se pare atat de relevant.

  5. Este, intr-adevar, de urmarit. Sfantul Munte nu a intrerupt comuniunea cu PF Kirill, in orice caz, iar un singur monah de acolo, despre care noi nu stim prea multe, nu stim daca este tocmai reprezentativ. Trebuie inca cercetare, sfatuire si rugaciune.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Articole Recomandate

Carti recomandate