MINCIUNA GANDIRII POZITIVE/ Pervertirea metodica a copiilor: “TRAIM IN VREMURI MODERNE”/ “Solutia finala” in Romania pentru bolnavi?/ CASNICIE SAU CARIERA?/ “Biserica infratirii” – un nou sacrilegiu cu substrat antihristic (STIRI RELIGIOASE, FAMILIE, SANATATE 14-17 iunie 2010)

UPDATE: clipul este subtitrat in limba romana

(Multumiri calde “Pustnicului digital” pentru osteneala traducerii si subtitrarii!)

Comentariu Razboi intru Cuvant:

Recomandam vizionarea atenta a acestui filmulet, chiar daca forma inedita (desen animat cu voce in background) poate ridica unele dificultati. Tema este insa foarte relevanta – anume, gandirea pozitiva ca metoda de control social.

Se arata faptul ca radacina doctrinei gandirii pozitive este una de tip gnostic – anume credinta ca gandurile pot influenta in mod magic realitatea (sa ne amtinim de incantatia obamiana “yes, we can”) si ca, atunci cand se intampla o nenorocire sau un rau, “totul este, de fapt, in mintea ta”. Devii, astfel, culpabil pentru propria nenoricire si, mai mult, devii vinovat daca ai tupeul sa arati cu degetul amenintarile care primejduiesc lumea. Pentru ca scopul gandirii pozitive este denaturarea gandirii sanatoase, eliminarea discernamantului si a realismului. Intr-o lume dominata de doctrina pozitiva pur si simplu nu ai voie sa “fii pesimist”, sa fii alarmist (pe buna dreptate) – daca ridici probleme reale legate de sistemul economic risti sa fii concediat (cum este prezentat un caz in documentar) sau sa fii ridiculizat (cum se intampla cu Peter Schif, unul din cei care anunta inca din 2007 criza ce avea sa vina). Si daca raul e doar in mintea ta, trebuie sa fi supus reeducarii, ca sa dobandesti gandirea “sanatoasa” si pozitiva… In aceasta lume, populatia trebuie sa ia doza de narcotic pozitiv si alarmismul este rezervat doar elitei. Doar ea are dreptul de a fi “apocaliptica”, creand amenintari false (gripa porcina, terorismul, incalzirea globala) pentru a face usor de inghitit solutiile (campanii de vaccinare, eliminarea libertatilor civile, structuri de putere supra-nationale etc.). Nu altfel se intampla in regimurile totalitare, comunist si nazist. Atitudinea realista fata de evenimente si fisurile din sistem era considerata defetism, sabotaj, dusmanie fata de regimul popular si costa inchisoarea sau chiar viata. Doar regimul avea voie sa demonizeze adversarii externi, amenintarile si “dusmanii” din interior.

Doctrina gandirii pozitive circula, in forme adaptate specficului ortodox, si pe la noi, deseori auzind placa obosita a faptului ca raul nu ar fi chiar real sau chiar atat de mare, ci doar este scos in evidenta, supraestimat si amplificat de catre noi, prin faptul ca il luam in seama. O mare amagire, care confunda lipsa de realism si de discernamant cu credinta. Credinta nu este insa strategie de escapism, nu inseamna refuzul realitatii, ci credinta este reala atunci cand se manifesta impotriva tuturor evidentelor (Sf. Ioan Gura de Aur), impotriva tuturor dovezilor ca, omeneste, nu mai exista scapare.

***

 • N-am cuvinte:

Toleranţa în Sfânta Scriptură

… atitudinea de care trebuie să dea dovadă creştinii este aceea a iubirii adevărate, bazată pe mărturisirea de dragoste şi fermitate a Adevărului Iisus Hristos din Biserica Ortodoxă, şi nu una a compromisului de dragul unei false păci.

Dacă voi care sunteţi de faţă, aţi vrea să vă îngrijiţi de mântuirea cetăţenilor oraşului acestuia, în scurtă vreme se va îndrepta toată cetatea!

Căci nu din pricina slăbiciunii lor, cât din pricina trândăviei noastre pier şi scapătă cei mai mulţi dintr-ânşii…

ŞI AMBASADORII AU SFINŢII LOR

ONOMASTICA MITROPOLITULUI DE 104 ANI

 • Ramura inflorita:

Maica Siluana -Tinerea de minte a răului

Gandurile acestea sunt de la vrajmasul, dar vin prin emotiile si ranile noastre emotionale

Doctorii m-au speriat că fetiţa mea ar avea sindroame…

Rugăciunea unui soldat

 

***

Unităţile sanitare au adunat datorii de 1,3 miliarde de lei din cauza cheltuielilor fără cap. Primii loviţi sunt pacienţii, care se văd nevoiţi să-şi cumpere seringi, anestezice sau perfuzoare. La internare, medicii le cer pacienţilor să vină cu „pachet de acasă“ şi le pun în braţe lista cu ce trebuie să cumpere. Unele spitale şi-au făcut şi stocuri pe seama bolnavilor.

– Sistemul nou de compensare a medicamentelor va duce, de la 1 iulie, la cresteri uriase (chiar si pana la 700%!) ale pretului platit de pacienti cu boli cronice pentru unele medicamente – afectati ar putea fi peste 2 milioane de cetateni.

– La Spitalul Judetean din Constanta a fost instituita o “cutie a milei”, pentru ca nu mai exista bani de utilitati si consumabile elementare pentru un tratament obisnuit. Rudele pacientilor sunt trimise de la inceput in oras sa cumpere toate materialele si medicamentele (inclusiv cele bazale) de care este nevoie.

– Traim pe viu aplicarea “solutiei finale” pentru bolnavii Romaniei.

Rezistenţa microbilor faţă de antibiotice, tot mai mare la nivel mondial

Apel. Specialiştii în psihiatrie atrag atenţia că introducerea coplatei pentru pacienţii cu afecţiuni mentale va creşte costurile pentru sănătate. Fără tratament, bolnavul psihic recade sau îşi poate lua viaţa

Tratamentul pentru un pacient cu afecţiuni psihice ajunge la 1500 – 2000 de lei pe lună, dar în lipsa acestuia starea pacienţilor se agravează. În plus, în lipsa terapiei adecvate poate creşte şi rata suicidului. „Este important ca pacienţii să îşi respecte tratamentul, astfel încât să nu treacă din nou printr-un episod acut de boală. Pacientul psihic netratat devine apoi foarte costisitor pentru sistemul de îngrijiri de sănătate”, a atenţionat psihiatrul Radu Teodorescu, preşedinte al Asociaţiei Române de Psihiatrie Comunitară.

Resepectarea dozelor şi duratei tratamentelor previne recăderile. Dintre cei care fac pauze în tratament, 80% recad, în interval de câteva luni sau un an. „Casa Naţională de Asigurări ar trebui să ne lase posibilitatea să alegem tratamentul cel mai potrivit pentru bolnav. Nu putem să tratăm un pacient cu schizofrenie, spre exemplu, cu un medicament care nu are efect în această boală”, a exemplificat medicul Radu Teodorescu. Specialiştii au atras atenţia că, de multe ori, familia este cea care nu acceptă diagnosticul bolnavului şi îl încurajează să întrerupă tratamentul, fără să conştientizeze consecinţele.

Cei care rămân şomeri devin mai vulnerabili

Medicii au vorbit şi despre creşterea numărului de şomeri şi afecţiunile psihice. Astfel, cei care rămân fără slujbe devin mai vulnerabili şi riscă să dezvolte simptome de anxietate şi depresie. „Munca întreţine sănătatea, în timp ce şomajul poate deveni o povară suplimentară pentru sănătatea fizică şi psihică. Apare disconfortul noii situaţii, aceea de şomer, iar bolile se exprimă mai violent în astfel de perioade“, a arătat psihiatrul Radu Teodorescu. În Europa, în ultima perioadă, prescrierea de antidepresive a crescut cu 95%, în unele ţări ajungându-se şi la peste 3 milioane de reţete pe an. „Ideal ar fi ca pentru aceşti pacienţi care suferă de depresii uşoare să nu se ajugă la medicamente, ci problema să se rezolve cu psihoterapie, o metodă eficientă şi mai puţin costisitoare“, a spus Teodorescu.

Parlamentarii europeni au votat în favoarea afişării conţinutului dăunător pe partea din faţă a ambalajelor produselor alimentare. Au respins o propunere care viza marcarea cu roşu a alimentelor nesănătoase din pricina conţinului mare de sare, zahăr sau grăsimi.

 • Hotnews:

Cum oprim un atac de panica

Creierul poate distorsiona imaginea pe care o avem despre propriul corp

***

Psihologii vorbesc de hipersexualizarea copiilor care vor ajunge la pubertate precoce şi îşi vor începe viaţa sexuală la vârste fragede. Ortopezii spun că afecţiunile provocate de micii pantofiori vor fi tatate doar chirurgical

Poartă tocuri de la 3 ani, îşi alege singură hainele din magazine şi este considerată cel mai influent copil când vine vorba de moda pentru cei mici. Suri Cruise, fetiţa lui Tom Cruise şi Katie Holmes, căci despre ea e vorba, a reuşit să-i facă pe creatorii de încălţări pentru copii să lanseze o linie de pantofi cu toc potriviţi fetiţelor cu vârsta de la 3 ani în sus. Abia puşi pe rafturi, pantofii au generat adevărate controverse printre părinţi, medici şi vânzători. Cei din urmă spun că pantofii se vând, părinţii spun că arată ca şi cum copilele de câţiva ani ar lucra în cluburi de noapte, medicii spun că le afectează creşterea, psihologii spun că duc la o sexualizare prematură.

(…)

Daniela Gheorghe spune că nu tot ce apare în reviste sau pe internet trebuie luat de bun, chiar dacă este vorba despre vedete sau copiii lor. “A deveni simpli consumatori e un pericol foarte mare, copilul sare peste anumite etape. Când jocul devine realitate, se pierde farmecul copilăriei, se ajunge la o îmbătrânire mai rapidă”, susţine specialistul. Părerea psihologului e completată de cea a specialiştilor ortopezi. Prof. dr. Andrei Firică susţine că pantofii cu toc pentru copii “sunt o prostie, le afectează dezvoltarea şi anatomia piciorului”, iar dr. Alexandru Ulici spune că nu recomandă pantofii cu toc aşa cum nu recomandă nici premergătorul sau baletul. “Până la 5-6 ani nu se vede, însă piciorul pus în pantofi cu toc creează o boltă, poate duce la picior scobit sau alte afecţiuni care se tratează numai chirurgical. În plus, apar tulburări ale coloanei vertebrale”, ne-a explicat dr. Ulici.

Costume de baie pentru fetiţe – prea sexy

(…) Totuşi, problema sexualizării fetiţelor care abia învaţă să meargă şi să vorbească e un subiect care îi vizează şi pe alţi retaileri. Unii au retras de la vânzare costume de baie din două piese destinate fetiţelor de până la 7 ani pe motiv că erau prea sexy pentru a fi purtate la această vârstă. Asta după ce grupurile pentru protecţia drepturilor copiilor i-au acuzat că le “comercializează copiii” şi au protestat până când produsele nepotrivite au fost scoase de pe rafturi.

După ce i-a injectat botox fiicei de numai 15 ani, britanica Sarah Burge şochează din nou opinia publică. Femeia îi dă cursuri de dans la bară fetiţei ei de numai 7 ani.

Sarah, în vârstă de 50 de ani, susţine că fetiţei îi place foarte mult să danseze la bară. “Poppy este sănătoasă şi fericită. Dacă va dori să devină dansatoare la bară, cine sunt eu să o opresc? se întreabă retoric britanica, proprietară a unui bar de striptease.

“Exerciţiile de dans la bară sunt o experienţă grozavă care ne apropie. Petrecem ore întregi încercând poziţii noi şi dansând pe melodiile noastre preferate”, povesteşte femeia. “Prefer să fie sănătoasă şi activă, decât să stea în faţa televizorului ca majoritatea copiilor”.

“Poppy îşi doreşte să-şi mărească sânii când va fi suficient de mare. Şi atunci când fetele mele vor ceva, obţin!” a mai spus britanica, potrivit The Sun.

Fata cea mare a femeii, acum în vârstă de 16 ani, a devenit cea mai tânără utilizatoare de Botox din Marea Britanie, după ce mama ei i-a administrat injecţiile. Hannah Burge a fost injectată pentru prima oară cu Botox în urmă cu un an, la o clinică din Spania.

Sarah Burge deţine recordul mondial pentru cel mai număr de operaţii estetice. Ea a cheltuit peste 500.000 de lire sterline pe astfel de proceduri.

 • Pustnicul digital:

«Trăim în vremuri moderne» Reclame Renault Twingo cu ’substrat’

Christina Aguilera, noua marionetă satanico-masonică ‘nu se mai simte ea însăși’

Profețiile cultului satanic pentru vremurile de azi

Guvernul regional din Catalonia (Spania) ancheteaza in prezent o clinica din Barcelona despre care se banuieste ca ofera tratamente de “vindecare” a homosexualitatii, relateaza presa spaniola, citata de AFP. Policlinica Tibidabo ar oferi pilule si tratamente psihiatrice pentru “a-i converti” pe homosexuali. Publicatia “El Pais” a scris ca pacientii care merg la tratament la clinica din Barcelona sunt reprezentanti ai unei religii care considera ca homosexualitatea este incompatibila cu credinta lor. Marina Geli, principalul oficial din domeniul sanatatii din Catalonia, a afirmat ca “nu exista dovezi stiintifice care sa sustina teoria ca homosexualitatea trebuie tratata ca o boala”. Clinica poate fi amendata daca se confirma faptul ca in institutia medicala aveau loc astfel de tratamente. Homosexualitatea a fost legalizata in Spania in 1979, la putin timp dupa moartea dictatorului Francisco Franco. In timpul acestuia, homosexualii erau internati in institutii despre care activistii afirmau ca semanau cu lagarele de concentrare. Guvernul premierului Jose Luis Rodriguez Zapatero a cautat sa promoveze drepturile homosexuale ca parte a agendei sale socialist-liberale. In 2005, Executivul de la Madrid a votat o lege care permite casatoriile intre persoane de acelasi sex, facand astfel ca Spania sa fie a treia tara din Uniunea Europeana, dupa Belgia si Olanda, care a realizat acest lucru.

 • Hotnews:

Luni am sustinut lucrarea de disertatie. Dar ce sanse de reusita are o generatie careia ii sunt taiate oportunitatile dinainte de start?

(…) Suntem o generatie crescuta cu un marketing agresiv. Solutiile precum si comportamentele propuse de acest marketing sunt importate direct din vest. Care sunt aceste solutii? (daca se pot numi solutii). Nicidecum decenta si echilibrul. Valori? Nici vorba… Non-valorile au luat prin impostura locul valorilor. Suntem o generatie prostita de televizor si de tembelismele puse la dispozitie cu generozitate de oamenii din spate care au nevoie mare de astfel de oameni ca masa de manevra ce se bucura la un salariu cu 3 zerouri in ron si 2 in euro.

Si iata ca asa s-a ajuns la o generatie dezorientata din toate punctele de vedere:

– familia pare o gluma proasta sub pretextul ca nu avem cu ce ne creste copii sau daca avem bani nu avem timp;

– relatiile serioase sunt un atentat la ideea de a fi cool si de a avea pe facebook la statut „single” pentru a-ti mentine deschise optiunile. Cateodata ma mai uit pe activitatea prezenta a fostelor prietene si vad cum principalul lor target pare a fi parvenirea, dar pana la asta cunoasterea cat mai multor posibilitati (eufemism pentru experiente sexuale); (…)

Mi-am dat demisia ca sa-mi salvez casnicia. Nu m-am simtit fericita ca directoare, m-am simtit fericita cand am fost iubita

Barbatii sunt mai afectati de nefericirea din relatia de cuplu decat femeile

*

Buletinul informativ al Aliantei Familiilor din Romania (15 iunie 2010)

 • Divortul, din interior. AFR a scris in mai multe randuri despre divort. O procedura din ce in ce mai accesibila in ziua de azi, la care se recurge ca la solutia ultima pentru niste probleme ireparabile. Totusi, dincolo de propaganda pozitiva facuta divortului prin filme, divortul aduce cu sine alte probleme. Va recomandam un material scris de un copil “divortat”.
 • Duminica Parintilor si Copiilor. Sinodul BOR a decis ca prima duminica dupa data de 1 iunie sa fie declarata Duminica Parintilor si Copiilor si sa fie mentionata ca atare in calendarul crestin ortodox. PF Daniel a adresat o pastorala cu ocazia primei celebrari a acestei Duminici.
 • Creationism versus evolutionism. Ziarul Adevarul a publicat unul dintre putinele articole din presa romaneasca pe tema conflictului ideologic si politizat dintre creationism si evolutionism – link. AFR a scris in mai multe randuri (link) pe tema discriminarii la care sunt supusi in Occident profesorii care cuteza sa puna la indoiala teoria evolutionista a lui Darwin. De asemenea, va recomandam si materialul Zece greseli ale lui Darwin.
 • Lesbiana impotriva casatoriilor homosexuale. O scriitoare americana, catolica, lesbiana, dar celibatara, scrie un editorial in New York Times impotriva casatoriilor homosexuale. Motivul: familia si casatoria heterosexuala sunt izvoarele de viata, stabilitate sociala si civilizatie. Relatiile homosexuale nu pot genera aceste beneficii esentiale supravietuirii societatii.
 • Episcopalienii americani, suspendati din Comuniunea Anglicana. Biserica Episcopaliana, ramura americana a Bisericii Anglicane, a fost suspendata din Comuniunea (Federatia) Anglicana din cauza numirii unei femei lesbiene in functia de “episcop”. Gestul episcopalienilor indica deriva spirituala in care se afla aceasta “biserica”, anterior ei numind un homosexual ca “episcop” si dand unda verde la casatorii sodomite (articol).
 • Ambasadele perversiunilor sexuale. Dupa cum v-am anuntat, cateva ambasade straine de la Bucuresti au gasit de cuviinta sa se exprime in favoarea perversiunilor sexuale manifestate in public. Isprava acestora a aparut si in media internationala – articol.
 • Romania de partea Italiei in scandalul crucifixelor. Dupa cum am informat anterior, depasindu-si atributiile, CEDO a emis acum cateva luni o decizie de obligare a Italiei sa elimine crucifixele din scolile publice. Italia a facut apel, decizia urmand a fi anuntata ulterior. O serie de tari, printre care si Romania, s-au declarat parte in instanta in favoarea Italiei. In fine, o decizie a Romaniei de care nu ne e rusine (articol).
 • Italienii vor fi “educati” pro-homosexualitate? Departamentul italian pentru Sanse Egale a emis un raport in care se afirma ca “homofobia” (definita ca respingerea homosexualitatii) este larg raspandita printre italieni, care ar trebui educati in sensul acceptarii ei. Raportul propune initierea unei campanii in scoli, in valoare de 2 milioane EUR, pentru “educarea” tinerei generatii. In Italia, activistii homosexuali lucreaza indeaproape cu extrema stanga (comunistii), impreuna lansand periodic initiative legislative in favoarea casatoriilor sodomite, initiative blocate pana acum in comisiile de specialitate ale parlamentului. In Italia, doar 31% dintre cetateni sunt in favoarea acestor “casatorii”, media in UE fiind de 44% (articol).
 • Homosexualii americani nu pot dona sange. Comisia Consultativa pentru Siguranta si Disponibilitatea Sangelui din SUA a votat vineri in favoarea mentinerii interdictiei donarii de sange de catre homosexualii practicanti. Desi unii politicieni democrati au pretins ca interdictia este discriminatorie la adresa homosexualilor, Comisia a argumentat ca infectia cu HIV poate ramane nedetectabila pana la 6 luni, in acest interval testele HIV fiind irelevante. In urma cu cativa ani, activistii homosexuali din Romania au incercat sa starneasca si ei un scandal pe aceeasi tema, o interdictie similara fiind in vigoare si in tara noastra (articol)
 • Ajutor pentru MAME. Asociatia MAME deruleaza un proiect pentru ajutarea celor 5000 de copiii internati anual in sectia de pediatrie a Spitalului Fundeni. Acesti copii, bolnavi de leucemie sau cancer, nu pot fi tratati in mod eficient din lipsa unui aparat ecograf performant. Prin proiectul Atinge o Stea se doreste achizitionarea unui astfel de aparat. In acest scop, asociatia pune la dispozitie numarul scurt de telefon 858, prin care se pot dona 2 EUR/sms.
 • AMBASADA CANADEI LA BUCURESTI

In mai, ambasada Canadei la Bucuresti s-a alaturat Declaratiei Comune a celor 11 ambasadori acreditati la Bucuresti in sprijinul marsului homosexual. Participarea Canadei la acest eveniment ne-a surprins atit pe noi cit si pe organizatiile profamilie din Canada deoarece doar cu citeva luni in urma conservatorii canadieni au cistigat alegerile parlamentare si au promovat o campanie electorala profamilie si provalori. Mai mult, Guvernul conservator canadian a anuntat ca nu va mai finanta din fonduri publice marsurile homosexuale anuale care au loc la Toronto, Montreal si in alte orase canadiene. AFR a luat nota cu ingrijorare de imixiunile ambasadelor straine in afacerile interne ale Romaniei socotind ca nu este potrivit ca corpul diplomatic al ambasadelor sa se pronunte asupra aspectelor interne ale Romaniei asa dupa cum nici Romania nu o face in relatiile cu alte tari. In consecinta, AFR a intervenit cu o scrisoare de protest la Ambasada Marii Britanii, iar crestinii romani din SUA cu o scrisoare de protest adresata Ambasadorului SUA la Bucuresti. Deasemenea, AFR a solicitat celei mai proeminente organizatii profamilie canadiene, REAL Women of Canada, sa ia atitudine pe linga autoritatile canadiene.

In consecinta, pe 10 iunie, REAL Women of Canada, organizatie cu o membralitate de aproape jumatate de milion de membri, a remis scrisoarea urmatoare Primului Ministru Canadian Stephen Harper, in care isi exprima dezaprobarea fata de actiunea ambasadorului canadian, pe care o numeste o interferenta nejustificata in afacerile interne ale Romaniei. In urma cu citiva ani organizatia REAL Women of Canada a emis o Declaratia adresata comunitatii internationale in care exprima regret si cere scuze pentru faptul ca in 2002 Canada a fost prima tara din lume care a legalizat casatoriile unisex. (…)

***

Pentru prima dată în analele religiei şi credinţei ortodoxe, în noua biserică din Petreşti – Alba sunt pictaţi cei trei mari bărbaţi ai omenirii care au contribuit decisiv la demolarea comunismului: George Bush, Papa Ioan Paul al II-lea şi Mihail Gorbaciov. Alături de aceştia, în biserica din Petreşti şi-au mai găsit loc numeroase alte picturi unicat într-un locaş sfânt ortodox, iar în curtea acesteia se află un Monument al Eroilor, în formă de obelisc, de asemenea unic în Europa, prin care sunt cinstiţi, deopotrivă, eroii români şi saşi, duşmani pe câmpurile de luptă ale războaielor mondiale... Biserica din Petreşti este impunătoare. Albă în exterior, seamănă cu o catedrală occidentală. Deasupra intrării tronează o inscripţie cu litere de aur: “… Aici este biserica lui Dumnezeu, aici este poarta cerului” (Facere 28,17). Intri pe uşă şi rămâi perplex! Pe holul de la intrare, pe peretele din dreapta, sunt pictaţi, “nu între sfinţi, ci între oamenii providenţiali ai Terrei din amurgul celui de al doilea mileniu”, după cum spune preotul Alexandru Coman, distrugătorii comunismului: George Bush, Papa Ioan Paul al II-lea şi Mihail Gorbaciov. Sub ei, sunt scrise cu litere de-o şchioapă cuvinteleCând omul striga: «Opriţi Planeta, vreau să cobor». Dumnezeu, prin aceşti trei oameni providenţiali, a schimbat mersul lumii“. Pe peretele din stânga intrării sunt pictaţi, tot pentru prima dată într-o biserică ortodoxă, cei trei mari poeţi ai Ardealului: George Coşbuc, Lucian Blaga şi Octavian Goga, chipurile lor fiind însoţite de inscripţia “Poeţi care au plâns durerile Ardealului şi au înveşnicit ţăranul şi satul românesc-transilvan”. Caruselul picturilor unicat din biserica din Petreşti nu se opreşte însă aici. Iarăşi pentru prima dată într-o biserică ortodoxă, la intrarea propriu-zisă în locaş, în stânga şi în dreapta, se găsesc alte două picturi cu o valoare unicat atât din punct de vedere religios, cât şi interconfesional. Astfel, pe peretele din dreapta sunt pictaţi, în mărime naturală, defunctul Patriarh al României, Prea Fericitul Teoctist, alături de defunctul episcop Greco-Catolic Inochentie Micu Klain, iar pe peretele din stânga ÎPS Andrei, Arhiepiscopul de Alba Iulia, este zugrăvit alături de fostul episcop Luteran Albert Klein, care în tinereţe a fost preot evanghelic în Petreşti. În mijloc, între cele două fresce sunt înscrise cuvintele Mântuitorului de la Cina cea de Taină, care se constituie într-un testament şi o pledoarie pentru unitatea lumii creştine: “Părinte, Eu pentru aceştia mă rog ca toţi să fie una…”, părintele Coman fiind de părere că, aşa cum există un singur Dumnezeu, aşa ar trebui să fiinţeze o singură biserică…

Tot ca noutăţi absolute într-o biserică ortodoxă, în pridvorul celei păstorite de preotul Alexandru Coman sunt pictaţi cei doi mari filozofi greci, Platon şi Aristotel. “Cei doi nu au intrat în biserică, ci în pridvorul ei, din raţiune”, mărturiseşte părintele Coman. De asemenea, în locaşul din Petreşti, scena Naşterii Domnului este modificată într-un mod cât se poate de original. Astfel, în locul celor trei magi care veneau din fundul Caldeei sau Ecbatana, aducând întreite daruri la ieslea revelatoare a Betleemului, tronează trei mari domnitori români – Mihai Viteazu, Ştefan cel Mare şi Constantin Brâncoveanu, iar ciobanii din aceeaşi scenă sunt îmbrăcaţi cu toţii în haine specifice Mărginimii Sibiului. Doar la intrarea în biserică, în spatele credinciosului, sunt pictaţi, la dimensiuni mai mici, întemeietorii acestui locaş unic în ortodoxie – fostul episcop de Alba Iulia în perioada 1975-1990, Emilian Birdaş, şi preotul-paroh Alexandru Coman, păstorul duhovnicesc al celor peste 500 de ortodocşi din Petreşti.

Despre pictarea celor trei mari bărbaţi ai omenirii, Papa, Bush şi Gorbaciov, pictorul Nicolae Govoreanu din Blaj are o opinie pertinentă şi pragmatică. “În hol, într-adevăr pictura şochează, însă Biserica de Vest a făcut un pas spre împăcarea cu modernismul încă din Renaştere, vezi Capela Sixtină. Biserica Ortodoxă Română a rămas într-adevăr în nişte canoane... Este un punct de vedere unic, care schimbă oarecum aspectul în ceea ce priveşte relaţia BOR cu politica. Faptul că se recunoaşte cine au fost demolatorii comunismului este un mare lucru. Să nu uităm că BOR a fost acceptată tacit de comunişti, adică nici nu i s-a dat în cap, dar nici nu a fost recunoscută ca lumea, a fost un prejudiciu pentru noi… Faptul că BOR este pe primul loc după 1989 în ceea ce priveşte încrederea românilor se datorează şi celor trei mari conducători, aşa că ideea părintelui Coman a fost genială. Pictura celor trei reprezintă însăşi deschiderea, eliberarea, dar niciunde şi niciodată acest moment nu a fost consemnat într-o biserică. Este un merit istoric, cred eu”, a subliniat pictorul Nicolae Govoreanu, care a lucrat şase ani la această operă de artă. Preotul paroh Alexandru Coman, în vârstă de 62 de ani, slujitor de 26 de ani în Petreşti, ctitorul incredibilului locaş, are o viziune originală în legătură cu picturile comandate. “Consider că toţi cei trei mari conducători ai omenirii sunt asemănători lui Constantin cel Mare, care în anul 1319 a dat libertate de manifestare creştinilor, pe care Biserica l-a aşezat lângă apostoli. Tot aşa, aceşti trei mari oameni au schimbat mersul lumii, lor le datorăm ridicarea şi libertăţile de astăzi. Susţin că Biserica ar trebui să-i declare sfinţi, pentru că ne-au izbăvit pentru totdeauna de acel sistem opresiv“, ne-a declarat părintele Alexandru Coman, un om de o modestie rar întâlnită, nici măcar fotografiat nu s-a lăsat… În ceea ce priveşte asocierea reprezentanţilor BOR cu cei greco-catolici şi evanghelişti, Alexandru Coman este de părere că reprezentarea celor trei mari ramuri creştine, Ortodoxismul, Catolicismul şi Protestantismul, face din Biserica din Petreşti “o adevărată biserică a înfrăţirii confesionale“. ÎPS Andrei, Arhiepiscopul Ortodox de Alba Iulia, cel care a fost de acord cu picturile respective ale preotului Coman, a subliniat, în exclusivitate pentru Jurnalul Naţional: “Părintele Coman a avut întotdeauna idei deosebite, oarecum la zi. Sigur că pictura bisericii din Petreşti nu intră neapărat în tradiţia picturii bizantine, dar şi în erminia (tipar al felului în care se aranjează scaunele în biserici – n.a.) bisericilor din Moldova erau reprezentaţi tracii ca nişte cuceritori… Preotul Coman a surprins de fapt o realitate, nu văd nici un lucru rău în reprezentarea aceea”. Cât despre cealaltă idee revoluţionară a părintelui Coman, cea a unei biserici a înfrăţirii confesionale, ÎPS Andrei a precizat: “Este idealul pe care orice creştin serios îl are – ca odată, într-o zi, toţi să fie una…”

Un Partid “creştin-ortodox” va fi înfiinţat la Chişinău de către Valeriu Păsat, fostul director al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) al regimului Vladimir Voronin. “O susţinere deplină în procesul de afirmare în viaţa publică a unei noi forţe politice” a fost afirmată de către Sinodul Mitropoliei Chişinăului şi a întregii Moldove, care ţine de Patriarhia de la Moscova. Sinodul deplânge “obstacolele” puse în calea celor care strâng semnături pentru noul partid.


Categorii

Uncategorized

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

45 Commentarii la “MINCIUNA GANDIRII POZITIVE/ Pervertirea metodica a copiilor: “TRAIM IN VREMURI MODERNE”/ “Solutia finala” in Romania pentru bolnavi?/ CASNICIE SAU CARIERA?/ “Biserica infratirii” – un nou sacrilegiu cu substrat antihristic (STIRI RELIGIOASE, FAMILIE, SANATATE 14-17 iunie 2010)

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

 1. @Claudiu: nu intelegem insistenta. Talmacirile Scripturilor nu sunt orice comentariu psihologic sau de alta natura care pleaca de la ele. Talmacirile, ca si Scripturile, trebuie sa fie insuflate de Duhul Sfant si sa corespunda invataturii generale de credinta. Crestinul gaseste sprijin in Scripturi si in scrierile duhovnicesti, scrise de oameni cercati in Duhul, caci de acolo se primeste intarire…

  Ideea cu strategia era ca unii oameni te pot invata unele scheme psihologice. Dar altii te pot invata DRAGOSTEA. Asta e diferenta…

 2. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Inca o confirmare: PROGRAMELE TV, RECLAMELE SI MODA DUC LA MATURIZAREA PRECOCE A COPIILOR
 3. Pingback: PERVERTIREA COPIILOR IN CULTURA DESFRAULUI: Fetita de 10 ani pusa sa pozeze aproape erotic drept FEMEIE FATALA, pe coperta revistei frantuzesti VOGUE
 4. Pingback: "JURNALUL UNUI PUSTI" - bestseller-ul contra-educatiei sau cum ne pervertim singuri copiii, de dragul "emanciparii" si patimii de "a fi in randul lumii" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 5. Pingback: DEMONTAREA UNUI “MOTIVATIONAL” VIRAL. Cele “15 secrete ale vietii” ale romancei de… succes mondial din Suceava care “a dat fericire planetei” – intre o PSEUDO-SPIRITUALITATE NEW AGE si un KITSCH PSIHOLOGIST
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Stirile zilei

Carti

Documentare