Forul Ortodox Roman: PROIECTUL E-ROMANIA ASCUNDE PERICOLELE SUPRAVEGHERII TOTALITARE. SE CERE RENUNTAREA LA ORICE FEL DE ACTE DE IDENTITATE ELECTRONICE

19-10-2010 4 minute Sublinieri

România fără acte de identitate electronice

Forul Ortodox Român consideră că măsurile de introducere în România a actelor de identitate electronice constituie un grav abuz care pune bazele unui sistem de supraveghere permanentă a cetăţenilor aşa cum nu a mai existat niciodată până acum în istorie. Este în lucru si cardul de sănătate, un document electronic ce cuprinde istoricul bolilor și starea sănătății tuturor oamenilor din Romania, iar la Ministerul Sănătății se pune la punct un program de soft care să gestioneze fișele electronice de sănătate ale tuturor cetățenilor țării o inițiativă care oferă unor oameni acces la date strict personale. Lucrurile devin şi mai sumbre dacă ne gândim că dezvoltarea controversatului  proiect e-Romania poate duce la un grad de supraveghere care, după știinţa noastră, nu are precedent în altă ţară din lume – prin acest proiect intenţionându-se crearea unei interfeţe electronice care să cuprindă totalitatea interacţiunilor dintre stat şi cetăţean dar şi, ceea ce este şi mai important, dintre cetăţean şi cetăţean.

Chiar responsabilii statului implicaţi în aceste proiecte logistice recunosc faptul că singura garanţie ca sistemul electronic de identificare a cetăţenilor să nu fie folosit în mod abuziv este calitatea celor care îl administrează. Dar niciodată, într-un stat de drept constituţional, garanţia respectării libertăţilor civice nu va sta în calitatea morală a conducătorilor, ci în garanţiile instituţionale concrete prin care exercitiul puterii este limitat în întindere, amploare şi manifestare. Inacceptabilă este şi ideea prelevării datelor biometrice ale persoanei, procedură practicată, până recent, doar în cazul infractorilor. Acest lucru îi transformă pe cetăţeni în „suspecţi de serviciu”, o viziune tipică dictaturilor în care cetăţenii sunt bănuiţi  aprioric de atitudini antisociale, fapt fără precedent însă într-o societate ce se denumeşte deschisă şi care se ghidează după norme juridice ce pun pe primul plan libertatea persoanei.

Întrebarea pe care orice cetăţean al României şi-o poate pune este: de unde provin banii pentru acest proiect al introducerii actelor electronice, ale cărui costuri se ridică la zeci de milioane de euro? Din bugetul statului? Considerăm însă că pentru statul român ar fi mult mai utile şi mai urgente remedierea problemelor structurale ce ameninţă principalii piloni ai sistemului românesc (sistemul de asigurări sociale – pensiile, sistemul educaţional, sănătatea). Daca banii provin din surse private, așa cum afirma unii oficiali, de ce nu se orientează acești bani spre ajutorarea familiilor nevoiașe, a celor care mor întrucât nu au bani de medicamente sau pentru operații costisitoare? Care ar fi interesul (economic, politic) al unor persoane private pentru implementarea acestui sistem in Romania?

Uniunea Europeană nu ne obligă să introducem cărţile de identitate electronice (CIE). Dimpotrivă, vedem că din cele din cele 30 de ţări europene (27 membre ale U.E. şi trei parte a Spaţiului Schengen) practic doar 12 au introdus acest tip de documente, iar 9 sunt doar pe cale să le adopte. În multe state care au CIE statutul acestora nu este obligatoriu, făcându-se paşi mici în adoptarea lor de către populaţie (Italia e un exemplu). Atunci ne întrebăm, în chip firesc, ce interese se ascund în spatele acestui proiect? Este absurd ca, în condiţiile în care trăim o criză profundă, autorităţile române să investească sau să atragă fonduri enorme pentru un proiect pe care nu îl cere nimeni şi ale cărui costuri vor fi permanente, având în vedere necesitatea up-gradărilor, a securizării continue etc.

În ceea ce priveşte argumentul tehnic, al aşa zisei securităţi sporite a datelor personale, datele problemei sunt, în realitate, cu totul altele. Un sistem care nu-i va permite cetăţeanului să efectueze anumite operaţiuni sau care nu-i va permite să se identifice complet în faţa unei instituţii oficiale decât dacă este posesor de act de identitate electronic, este unul greşit conceput şi fundametat. Pe lângă constrângerile ce decurg din aceasta, orice astfel de suport electronic este supus unor riscuri de clonare și/sau de deteriorare ce au o probabilitate statistică foarte mare (defectare prin expunere la presiuni mecanice, prin expunere la câmpuri electrice sau magnetice, prin contactul cu diferite substanţe chimice uzuale, etc).

De asemenea, ne asumăm un mare risc integrându-ne unui sistem informatic alcătuit dintr-o bază de date centralizată la nivel naţional şi operată de anumite instituţii oficiale cu probleme interne majore, recunoscute public, la nivelul organizării şi al gradului de corupţie. Riscul acesta este cu atât mai mare cu cât se preconizează o integrare la nivel internaţional – într-o primă fază, european – a bazelor de date naţionale. Nu există în acest moment, din păcate, nici măcar la nivel de proiect, o politică naţională de securitate informatică menită să ne asigure nouă, cetăţenilor români, protecţia datelor personale în momentul în care acestea vor fi expuse într-un mediu internaţional care este de asemenea dominat, în multe cazuri, de corupţie la nivel instituţional sau este marcat de atitudini rasiste/xenofobe in raport cu anumite comunităţi etnice şi chiar religioase. Avem, din nefericire, precedente periculoase în acest sens: o parte din baza de date  de CNP-uri a Poliţiei Române este disponibilă pe reţelele informatice publice de transfer, la fel şi mai multe hărţi militare detaliate ale României. Din câte ştim, nimeni nu a  intervenit în vreun fel până acum pentru a remedia aceste scurgeri de informaţii.

Nu în ultimul rând este important să conştientizăm faptul că actele de identitate electronice au mari şanse de a deveni în viitor propriile noastre dosare de securitate pe care le vom purta peste tot şi la care noi nu vom avea acces decât indirect, prin intermediul instituţiilor.

Având în vedere toate aceste lucruri, cerem în mod ferm Președintelui țării, reprezentanţilor MAI şi tuturor instituţiilor abilitate ale statului român următoarele:

1. Să oprească introducerea în România a oricărui tip de document electronic de identitate (carte de identitate, permis de conducere) și a cardului  electronic de sănătate.

2. Să se asigure în mod temeinic baza juridică a paşapoartelor așa zis temporare, pentru a nu se putea reveni în mod abuziv asupra acestei alternative. Să se prelungească termenul de valabilitate al acestui tip de paşapoarte la 3 ani și să nu existe nici o presiune financiară sau morală asupra persoanelor care nu accepta documentele ce conțin datele personale incluse în mediul de stocare electronic.

3. Să se angajeze un dialog real cu reprezentanţii societăţii civile pentru a se stabili  o linie clară de demarcaţie până la care un proiect de tipul e-Romania, ce include şi componenta Cărţilor de Identitate Electronice, poate fi derulat astfel încât să nu pună în primejdie libertăţile civice specifice unui stat de drept constituţional, precum şi libertatea de conştiinţă a cetăţeanului.

După ce am văzut în secolul trecut cât de uşor pot să apară dictatorii, după ce am traversat 50 de ani de ideologie comunistă şi 20 de ani de tranziţie lipsită complet de viziune, credem că este firesc să tragem un semnal de alarmă şi să chemăm pe toţi românii ca să se opună măsurilor amintite. Acestea, pe lânga faptul ca nu pot fi prioritare in contextul socio-politic actual, nu fac altceva decât să creeze premisele unui sistem totalitar de supraveghere şi control al persoanei umane. Tehnologia trebuie să fie folosită în scopuri creative, iar nu în slujba controlului (sau a manipulării) oamenilor. Libertatea este un dar dumnezeiesc ce trebuie apărat cu trezvie, aşa cum s-a întâmplat în perioada comunistă când mii de eroi și de martiri din închisori sau din munti şi-au dat viaţa, opunându-se dictaturii. Jertfa acelor tineri care au strigat în decembrie 1989 „Vom muri şi vom fi liberi!” ne responsabilizează şi ne obligă la atitudine. Captivitatea electronică nu este cu nimic mai bună decât aceea în lanţuri. Statul nu mai trebuie să intervină în viaţa privată a oamenilor, sub nicio formă.

Organizaţiile reunite în Forul Ortodox Român adresează societăţii civile un apel la unitate pentru a face conştientă opinia publica în faţa acestor provocări. Chemăm toate ONG-urile şi persoanele care împărtăşesc îngrijorarea noastră să semneze acest apel pentru libertatea şi demnitatea românească. Adeziunile se pot trimite pe adresa de mail a FOR-ului.

Contact: forul.ortodox@gmail.com

Sprijina acest demers:

Asociaţia Rost

Asociaţia Pro-Vita Bucureşti

Asociaţia Christiana

Fundaţia Sfinţii Martiri Brancoveni – Constanţa

Asociaţia Ziariştilor şi Editorilor Creştini

Liga pentru Utilitate Publică

Asociația Predania

Alianţa Familiilor din România

Revista OrthoGraffiti

Asociația pentru Cultură și Educație „ Sfântul Daniil Sihastrul”

Asociaţia Pentru Apărarea Familiei şi Copilului

Fundaţia “Sfinţii Martiri Brâncoveni” – Suceava

Asociaţia BUCOVINA PROFUNDĂ

Fundaţia creştin-ortodoxă Pro Filiis

Asociaţia Pro-Vita Gorj

EDITURA ARCA INVIERII

ASOCIATIA “ORANTE” – CULTURA SI SPIRITUALITATE CRESTINA

Asociaţia Dascălilor Români

Asociația “Sfântul Voievod Ștefan Cel Mare” – Botoșani

Fundaţia Vasile Netea

Asociația “Ieromonah Arsenie Boca “-Arad

Asociatia Sinaxa

Fundaţia Creştină Părintele Arsenie Boca

ASTRADROM (ASOCIATIA PENTRU PASTRAREA SI PROMOVAREA VALORILOR CULTURALE SI NATIONALE ALE POPORULUI ROMAN

(lista deschisa)

  • Vezi si:

COMUNICAT MAI: se lasa deschisa alternativa cartilor de identitate actuale? DEZBATERE PUBLICA PE TEMA NOILOR ACTE DE IDENTITATE CU CIP

Propunerile, sugestiile şi opiniile persoanelor interesate cu privire la acest proiect de act normativ sunt aşteptate pe adresa de e-mail legislatie@mai.gov.ro, până la data de 22 octombrie 2010.

Proiectul de LEGE pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind evidenţa persoanelor, actele de identitate ale cetăţenilor români (…)

Tabel comparativ OUG nr.97/2005 si Proiect de Lege

TOTALITARISM ELECTRONIC. Big Brother se pregateste sa-si intre in drepturi in Romania prin programul “e-government”/”umbra electronica”

CE ESTE SUSPECT IN E-ROMANIA?!


Categorii

Carduri electronice/ cipuri, Comunicate, Era Big Brother, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE)

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

38 Commentarii la “Forul Ortodox Roman: PROIECTUL E-ROMANIA ASCUNDE PERICOLELE SUPRAVEGHERII TOTALITARE. SE CERE RENUNTAREA LA ORICE FEL DE ACTE DE IDENTITATE ELECTRONICE

  1. N-ar putea oare fi folosite si listele cu semnaturi stranse cu ocazia intrarii in vigoare a pasapoartelor biometrice?Parca era vorba de vreo 2 milioane de semnaturi…

  2. @Un cititor: Pot fi folosite mai mult simbolic, in sensul in care juridic nu ar avea relevanta. Dar asa, pe plan social, pentru a se vedea masura in care aceste acte sunt nepopulare, ar conta, daca ar fi autoritatile interesate in mod real de impactul social al masurilor pe care le iau de zor. In mod practic nu exista posibilitatea folosirii acelor semnaturi, din mai multe motive, inclusiv aceea ca e vorba de alta initiativa.

  3. Pingback: Special: Forul Ortodox Roman – PROIECTUL E-ROMANIA ASCUNDE PERICOLELE SUPRAVEGHERII TOTALITARE. | Pelerinul Roman
  4. Subscriem la cele afirmate de F.O.R. aici.

    Fundaţia “Sfinţii Martiri Brâncoveni” -Suceava

    Asociaţia BUCOVINA PROFUNDĂ

  5. acest demers ar putea avea sanse daca s-ar adresa unui om cu vederi democratice (nu discutam aici lipsurile democratiei) insa presedintele de acum are serioase inclinatii cel putin autocratice. merita totusi incercat; e parte din lupta noastra.

    Doamne ajuta!

  6. @admin ,

    http://www.evz.ro/detalii/stiri/taranii-vor-putea-face-click-sa-si-plateasca-ratele-909654.html
    e-Romania din ce in ce mai aproape de realitate .

    Doamne , ajuta-ne !

  7. Este cat se poate de binevenit si de bine gandit acest demers.Daca se actiona asa de la bun inceput (acum 2 ani adica)altfel era situatia acum,dar nu, a trebuit ca noi sa ne luam dupa Victor Roncea si dupa petitiile(una mai repede si mai prost facuta ca alta) lui realizate impreuna cu gasca lui de pistolari.
    Oare de ce s-a grabit el asa de tare atunci? Si nu numai el…
    De ce a vrut el sa ia fata la toti? OARE DE CE ?
    Ehh…
    Felicit si sustin din toate punctele de vedere actiunea celor de la F.O.R.
    Mai bine tarziu decat niciodata.

  8. Este bine ca se fac aceste demersuri…dar nu trebuie uitata rugaciunea oameni buni! Sa se uneasca poporul nostru, asa cum poate, in citirea Cuvantului a psaltirii care pot sa aduca intelepciune si Lumina!
    http://psaltirea.ro/

  9. Nu trebuie sa stam si sa ne uitam la cei ce nu slujesc acestui neam!
    Cu gandul la cei multi care nu cunosc distrugatoarele planuri ARATATE de F.O.R., cu gandul la cei ce vor veni dupa noi, ne alaturam demersurilor F.O.R.

    ASOCIATIA “IEROMONAH ARSENIE BOCA “-ARAD

  10. @Asoc” Ier. ARSENIE BOCA “Arad :
    Cum adica “Cu gandul la cei multi care nu cunosc distrugatoarele planuri ARATATE de F.O.R.”?
    La ce va referiti mai exact?

  11. @bandit mistic: cel mai probabil, la planurile de supraveghere si control.

  12. @ “bandit mistic”

    FOR a facut demersuri impotriva adoptarii pasapoartelor biometrice inca de la inceputul lui 2009. Am depus atunci un memoriu la MAI, in care am solicitat explicatii (erau acolo aproape 30 de intrebari, daca bine imi aduc aminte), dupa primirea raspunsului (nesatisfacator), am depus un memoriu la presedintie si la guvern, pentru oprirea introducerii acestui sistem. Am facut un apel public la Sf. Sinod al BOR, ca sa intervina. In cele din urma, am deschis actiune in instanta pentru anularea hotarii de guvern prin care erau impuse pasapoartele biometrice, dar justitia ne-a respins cererea.

    Desigur, nu cunoasteti toate acestea, desi le-am publicat pe net si in citeva reviste, pentru ca o voce lucida, care aduce argumente pe ton calm si indeamna la echilibru este de neauzit intr-un vacarm isterio-apocaliptic – vacarm pe care l-au stirnit “baietii” cu scopul de a compromite orice incercare de opozitie. Le-a iesit pentru moment, dar se vede ca lumea inselata atunci s-a dumirit in cele din urma. Asa ca zic si eu: mai bine mai tirziu, decit niciodata. Doamne-ajuta!

  13. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Comunicat FOR: CARE SUNT RISCURILE UNEI SOCIETATI GUVERNATE ELECTRONIC
  14. Pingback: Razboi întru Cuvânt » “TSUNAMI-UL DIGITAL”: SISTEMUL DE SUPRAVEGHERE GLOBALA ESTE REZULTATUL IMPLEMENTARII CARTILOR ELECTRONICE DE IDENTITATE. O treime din populatia globului are deja “smart card”-uri de identitate, inclusi
  15. Pingback: Razboi întru Cuvânt » APEL CONTRA LEGALIZARII PROSTITUTIEI/ Cancerul – boala facuta “cu mana noastra”/ ANTICONCEPTIONALELE DAU CANCER MAMAR/ Obama – presedintele inversionistilor. SOROS PLEDEAZA PENTRU LEGALIZAREA MARIJUANE
  16. Pingback: Forul Ortodox Român: Care sunt riscurile unei societăţi guvernate electronic? « Bucovina Profundă
  17. Cum vom face pentru a refuza cartea electronica de sanatate si semnatura electronica, daca acestea sunt obligatorii?

  18. @andreea: Deocamdata nu sunt obligatorii, cf. proiectului legislativ. Iar daca in parlament se razgandesc si le fac obligatorii, ceea ce e greu de crezut, totusi, atunci ar exista reactii din partea ONGurilor civice si temeiuri pentru a da in judecata statul. Probabil vor lasa alternativa tocmai pentru a nu se complica astfel. Ortodocsii oricum trebuie sa duca o campanie de opozitie si constientizare a opiniei publice si in cazul in care CEI sunt voluntare, daramite daca ar fi obligatorii.

  19. Doamne, ajuta! Ne alaturam si noi demersurilor F.O.R.!
    Fundatia Crestina Parintele Arsenie Boca.

  20. Pingback: Razboi întru Cuvânt » ATITUDINE PE TEMA ACTELOR CU CIP IN MITROPOLIA KALAVRITELOR, GRECIA: RESPINGEREA NOILOR ACTE, FARA EXTREMISME SI ZELOTISME, DIN CAUZA PRIMEJDIILOR INDOSARIERII ELECTRONICE
  21. Pingback: Razboi întru Cuvânt » FOR cere Ministerului Sanatatii sa renunte la intentia de a implementa CARDURILE ELECTRONICE DE SANATATE
  22. admin anul trecut am participat la adunarea acelor semnaturi impotriva actelor biometrice si din cate stiu petitia cu acele semnaturi au ajuns pe masa dl presedinte Basescu prin care era rugat sa organizeze un referendum pe aceasta tema,(uzind de constitutie}pentru a fi consultata si populatia.Lucru care nu s-a petrecut bineinteles din motive lesne de inteles:supunere masonica si vinzare de tara,si acceptarea tacita a noii ordini mondiale.Dar oare nu e prea tirziu pt astfel de comentarii deoarece pina pe data de data de 22 oct trebuiau depuse aceste “propunri,opinii si sugestii”

  23. @romeo: din cate am inteles, pe langa motivul evident al nepasarii fata de astfel de intiative pornite de jos, s-a gresit, in ceea ce priveste semnaturile, si procedural. Adica a strange semnaturi pentru un referendum presupune o anume procedura, nu simpla colectie de nume si prenume. Dar chiar si asa, tot nebagate in seama ar fi ramas. Nu mai spunem ca se pare ca nici macar nu au ajuns la presedinte listele, ci… din grija unor persoane foarte “bine intentionate” s-ar fi oprit mai inainte… Multi spun, si avem destule motive sa credem, ca, de fapt, pentru altceva au fost stranse acele nume. Daca se voia, ziaristii si parlamenatrii de casa ai presedintelui, altminteri foarte guralivi pe aceasta tema atunci, ar fi putut avea usa deschisa exact la persoana lui Zeus, de care depinde totul…

    Termenul pentru comentariile pentru actualul proiect legislativ al MAI legat de CI a expirat, intr-adevar. In ultima sa varianta, proiectul prevede alternativa la cartea electronica de id., o alternativa care are acelasi termen de valabilitate. In orice caz, din ce am auzit, lucrurile treneaza, din fericire, nu mai are cum sa intre nimic in vigoare de la 1 ianuarie (cartile de identitate).

  24. Impartasesc îngrijorarea profunda privind o societate guvernata electronic.

    Ca jurist apreciez ca legile in aceasta materie sunt vadit neconstitutionale – inclusiv dreptul la viata privata fiind grav si iremediabil incalcat.

    Cred ca dezaprobarea fata de reglementarile in legatura cu noile actele se poate exprima inclusiv prin a opta pentru o un act normal – am inteles ca inca mai exista aceasta posibilitate. Astfel, daca multa lume ar opta in acest sens ar exista dovada unei nemultumiri accentate, fie ea si pasiva din partea fiecarui cetatean.

    Doamne, ajuta !

  25. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Ministerul Sanatatii promite ALTERNATIVA la cardul de sanatate electronic
  26. Pingback: Razboi întru Cuvânt » “Gura pacatosului”: MINISTERUL DE INTERNE recunoaste, intr-o adresa catre Forul Ortodox Roman, ca introducerea buletinelor electronice fara optiune AR FI INCALCAT DREPTURILE OMULUI. Despre cele trei variante de CI
  27. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Omilie pe tema CARDULUI CETATEANULUI a IPS Hierotheos Vlachos: Sa primim… “cardul” de CETATEAN CERESC si sa ne punem numele lui Hristos in inimi!
  28. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Buna credinta a murit! Bogdan Manolea despre sensul guvernarii electronice si disparitia unui principiu fundamental al statului de drept: prezumtia de nevinovatie
  29. Pingback: Razboi întru Cuvânt » TSUNAMI-UL DIGITAL VA AJUNGE IN RUSIA IN 2012, CAND SE PRECONIZEAZA INTRODUCEREA UNUI CARD ELECTRONIC “UNIVERSAL”
  30. oameni aici va fi lupta sfintilor aici va vedea dumnezeu cine este cu el si cine nu

  31. Pingback: Razboi întru Cuvânt » S-a obtinut finantarea pentru ”Sistemul National Integrat de Introducere si Actualizare a Informatiilor Legate de Evidenta Persoanelor“
  32. Pingback: Razboi întru Cuvânt » PORTALUL E-ROMANIA. Utopismul digital in actiune, deocamdata mai virtual decat virtualul
  33. Pingback: Razboi întru Cuvânt » CARD DE IDENTITATE ELECTRONIC UNIVERSAL PENTRU IMIGRANTI. O propunere a sefului Interpol
  34. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Semne promitatoare in bisericile surori greaca si rusa. CRITICI LA NIVELUL CEL MAI INALT AL IERARHIEI BISERICII RUSE FATA DE PROIECTUL CARDULUI ELECTRONIC. Parintele Theodor Zisis si IPS Serafim din Pireu despre cardul cetate
  35. Pingback: FRANTA: carte de identitate cu doua cipuri si baza de date cu TOATE datele BIOMETRICE ale cetatenilor - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  36. Pingback: Cardul de sanatate va fi introdus de pe 1 august. Despre FRAUDA argumentului FRAUDELOR… - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  37. Pingback: RETETA ELECTRONICA: obligatorie de la 1 iulie, experimental introdusa de pe 1 iunie. Intre timp: EXODUL MEDICILOR CONTINUA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare