COMUNICAT MAI: se lasa deschisa alternativa cartilor de identitate actuale? DEZBATERE PUBLICA PE TEMA NOILOR ACTE DE IDENTITATE CU CIP

11-10-2010 5 minute Sublinieri

MAI – Flux de stiri: Transparenţă decizională

Postat la ora 18:06, luni, 11 octombrie 2010
Direcţia Informare şi Relaţii Publice – Ministerul Administraţiei şi Internelor

Având în vedere dispoziţiile Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, Ministerul Administraţiei şi Internelor este interesat în participarea activă a cetăţenilor la luarea deciziilor administrative şi în procesul de elaborare a proiectelor de acte normative.

Astfel, Ministerul Administraţiei şi Internelor supune dezbaterii publice proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind evidenţa persoanelor, actele de identitate ale cetăţenilor români, precum şi actele de rezidenţă ale cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European rezidenţi în România.

Ministerul Administraţiei şi Internelor a luat act de propunerile, sugestiile şi obiecţiile formulate atât în timpul dezbaterilor care au avut loc în procesul parcurgerii procedurilor de transparenţă decizională în data de 20 august a.c., cât şi prin adresele transmise pe adresa ministerului referitoare la Proiectul de Ordonanţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului pentru evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români şi pentru completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 102/2005 privind libera circulaţie pe teritoriul României a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European.

Prin proiectul de act normativ supus dezbaterii publice se aduc modificări de substanţă O.U.G. nr.97/2005, privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, pentru crearea cadrului unitar în materia regimului juridic aplicabil actelor de identitate ale cetăţenilor români, şi sunt amendate o serie de acte normative, respectiv Legea nr.248/2005 privind libera circulaţie a cetăţenilor români în străinătate, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.102/2005 privind libera circulaţie pe teritoriul României a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European, Ordonanţa Guvernului nr. 69/2002 privind regimul juridic al cărţii electronice de identitate, Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.199/2000 privind înfiinţarea Companiei Naţionale „Imprimeria Naţională” – S.A., pentru corelarea cadrului normativ şi instituirea măsurilor organizatorice necesare punerii în circulaţie a documentelor de identitate şi rezidenţă electronice.

Astfel, principalele modificări pe care le aduce proiectul de act normativ supus dezbaterii publice constă în următoarele:

Prima carte de identitate (CI) sau carte electronică de identitate (CEI) se eliberează la 14 ani, potrivit opţiunii solicitantului.

De la data punerii în circulaţie a cărţii electronice de identitate (CEI), cartea de identitate va avea un format identic cu CEI (fără a conţine însă şi date în format electronic), tip card, ambele documente fiind emise pentru o perioadă de: 4 ani, pentru persoanele cu vârsta între 14-18 ani, respectiv 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 de ani.

De asemenea, în noul proiect de act normativ sunt prevăzute explicit datele cu caracter personal care se introduc în formatul tipărit: numele şi prenumele titularului; sexul; cetăţenia titularului; data şi locul naşterii titularului; semnătura olografă a titularului; fotografia titularului; C.N.P.; domiciliul titularului; aceleaşi date se vor regăsi şi în formatul electronic şi, în plus: prenumele părinţilor titularului; certificate digitale; date biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi imaginile impresiunilor papilare a două degete.

Întrucât CI şi CEI conţin şi alte date decât cele cu caracter personal, forma şi conţinutul acestor acte de identitate se va stabili prin hotărâre a Guvernului, cu avizul Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

Potrivit noului proiect supus dezbaterii publice, în raport de cele menţionate, cetăţenii români pot opta pentru eliberarea unei:
a) CI;

b) CEI, fără impresiuni digitale (dar care permite utilizarea semnăturii digitale);

c) CEI, care conţine toate facilităţile şi datele, inclusiv impresiunile digitale.

De asemenea, sunt prevăzute reguli clare în privinţa colectării, utilizării şi stocării datelor biometrice:

se colectează numai cu acordul expres al solicitantului sau, în cazul minorilor şi al incapabililor, numai cu acordul expres al unuia dintre părinţi ori al reprezentantului legal;

se colectează pentru a fi înscrise în CEI, în scopul verificării autenticităţii acesteia şi identităţii titularului;

verificarea identităţii titularului CEI se va face prin compararea directă a datelor biometrice preluate de la acesta, cu ocazia verificării, şi a datelor înscrise în CEI;

– după personalizarea şi transmiterea CEI la autoritatea competentă să o elibereze, toate datele stocate în bazele de date de producţie se şterg prin procedură automată;

– imaginile impresiunilor papilare colectate cu ocazia depunerii cererii de eliberare a CEI se şterg prin procedură automată imediat după personalizarea documentului;

– se abilitează Guvernul să stabilească procedurile de preluare a datelor biometrice, prin hotărâre, cu avizul ANSPDCP.

Prin acest proiect de act normativ se introduc reguli similare CEI şi CI în cazul cărţilor de rezidenţă (CR) şi cărţilor electronice de rezidenţă (CER) eliberate cetăţenilor statelor membre UE şi SEE şi membrilor de familie ai acestora, cu diferenţe în ceea ce priveşte valabilitatea documentelor (până la 5 ani, 5 ani sau 10 ani de la emitere); întrucât CR şi CER se pot elibera inclusiv minorilor sub 14 ani, se instituie interdicţia eliberării CER cu impresiuni digitale în cazul acestora.

Totodată, potrivit proiectului se abilitează Imprimeria Naţională să producă CI, CEI, cărţile de alegător aferente acestora, dovezi de reşedinţă (care vor constitui anexă la actul de identitate, pentru a face dovada adresei de reşedinţă), CR şi CER, iar CNUPPE din cadrul Direcţiei Generale de Paşapoarte să personalizeze aceste documente (mai puţin dovezile de reşedinţă).

Proiectul prevede că proiectul-pilot pentru constituirea sistemului informatic de emitere a documentelor electronice se realizează până la data de 31 martie 2011, respectiv că aceste documente se pun în circulaţie până la data de 1 iulie 2011.

* * *

Textul actului normativ amintit este afişat şi poate fi consultat pe pagina de Internet a instituţiei noastre: www.mai.gov.ro, precum şi la Centrul de Relaţii cu publicul al M.A.I., din Piaţa Revoluţiei nr. 1 A, sector 1, Bucureşti.

Propunerile, sugestiile şi opiniile persoanelor interesate cu privire la acest proiect de act normativ sunt aşteptate pe adresa de e-mail legislatie@mai.gov.ro, până la data de 22 octombrie 2010.

*

Comentariul nostru:

Este foarte bine ca MAI a dat inapoi si lasa deschisa optiunea unei carti de identitate clasice pentru cei care refuza actele de identitate biometrice cu cip. Ce este important de inteles acum?

1. Trebuie sa ne asiguram ca aceasta alternativa este reala si nu este o manevra a autoritatilor de a linisti temerile exprimate public de cei care contesta actele de identitate electronice. Deocamdata avem de a face cu un PROIECT de lege, care va fi dezbatut in Parlament.

2. Ca MAI a dat inapoi la initiativa unor grupuri ONG ce au luat atitudine ferma. Iata ce aveam de facut si noi, ortodocsii: sa luam o atitudine ferma, echilibrata si argumentata, prin care sa cerem cel putin alternativa.

3. Cu toate ca este un lucru foarte bun alternativa la actele biometrice cu cip, ramane valabil pericolul indicat in articolul “Ce este suspect in e-Romania”? Pericolul supravegherii si al controlului ubicuu ramane valabil atata timp cat proiectul eRomania, semnatura electronica, cardul de sanatate electronic si obligatoriu raman valabile. Da, ni s-a dat alternativa, insa nu este de dormit.

In plus, cardurile electronice vor avea semnatura digitala pe ele. Astfel, ele ar putea fi folosite, cel mai probabil, in viitorul apropiat, pentru tot felul de tranzactii publice (cu statul) sau private (cum este cazul in proiectul “cardul cetateanului” de la greci). In aceasta situatie ipotetica, multi vor opta pentru ele benevol pentru a “beneficia” de avantajele sistemului virtual e-Romania, chipurile pentru a scapa de birocratie etc. Daca proiectul e-Romania avanseaza, cei cu C.I. simple se vor vedea lipsiti de aceste “avantaje”. Iar daca se ajunge la concluzia (vanturata recent in Suedia) ca banii lichizi sunt o povara de care trebuie sa scapam, cei cu C.I. simple se vor vedea in situatia de a nu putea incheia nicio tranzactie… De aceea este importanta opozitia fata de proiectul e-Romania si fata de proiectele faraonice de tipul Internetul Lucrurilor.

4. Cu aceasta ocazie se vadeste cat de reductionista este opozitia cipo-centrista. Acum, daca MAI nu impune CEI (carte electronica de identitate, adica cu cip) inseamna ca nu mai traim iminenta Apocalipsei si ca pericolul lepadarii, atat de mult invocat de unii, a trecut? Dar ce fel de lepadare mai este aceea care depinde de niste masuri administrative, politice, si de opozitia pe care o fac niste ONGuri cunoscute pentru militantismul lor secularist? Asadar, perspectiva duhovniceasca, ortodoxa, reala, nu face din cip un fetis si nici nu inventeaza teorii noi anti-patristice cum ar fi cele legate de pre-pecete. Prin credinta ce o avem intelegem insa ca:

– problema, la nivel vazut, tine de un sistem logistic de identificare care in mod constitutiv este, in esenta sa, supraveghere si control ubicuu si invaziv, sistem care are o logica si un sens totalitar-antihristic;

– ca la nivel nevazut traim vremurile de pe urma in care, din pricina multelor faradelegi (plagile avortului si ale curviei, “amestecusul” periculos cu cei de alte credinte) dar si din pricina tradarii celor care dintre noi au iesit dar nu erau de-ai nostri, dragostea multora racindu-se astfel;

– ca evolutiile in cadrul acestor vremuri de pe urma vor fi intotdeauna neasteptate si surprinzatoare (asa cum am mai aratat si aici), capabile sa insele pe cei alesi. Solutia? Inapoi la Scriptura si la Sfintii Parintii! Si …inainte la pocainta si la lupta cea buna!

Legaturi:


Categorii

Carduri electronice/ cipuri, Comunicate, Era Big Brother, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Opinii, analize

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

11 Commentarii la “COMUNICAT MAI: se lasa deschisa alternativa cartilor de identitate actuale? DEZBATERE PUBLICA PE TEMA NOILOR ACTE DE IDENTITATE CU CIP

  1. Multumim lui Dumnezeu ca nu ne lasa.

    Nu mi se par prea clare aceste aspecte:

    “- după personalizarea şi transmiterea CEI la autoritatea competentă să o elibereze, toate datele stocate în bazele de date de producţie se şterg prin procedură automată;

    – imaginile impresiunilor papilare colectate cu ocazia depunerii cererii de eliberare a CEI se şterg prin procedură automată imediat după personalizarea documentului;”

    “Bazele de date de productie” cred ca se refera la un loc temporar de stocare. La al doilea punct nu se specifica de unde se sterg. Probabil similar, imaginile se colecteaza intr-un loc temporar, apoi se pun pe cip si in baza de date activa, apoi se sterg din locul temporar. Ca de pe cip si din baza de date activa nu ar avea sens sa le stearga, pentru ca de ce le-ar mai colecta atunci? Sau raman doar pe cip si te re-amprenteaza de fiecare data pentru a te identifica cu ce ai pe cip?

    “Proiectul prevede că proiectul-pilot pentru constituirea sistemului informatic de emitere a documentelor electronice se realizează până la data de 31 martie 2011, respectiv că aceste documente se pun în circulaţie până la data de 1 iulie 2011.”
    Deci CI se va elibera pana la 1 iulie 2011 sau si dupa?

    Poate ar fi bine sa avem niste intrebari mai la obiect pana la 22 octombrie:
    – cipul din CEI comunica cu o baza de date?
    – daca da prin ce protocol Bluetooth sau altul?
    – este serverul bazei de date in Romania, unde?
    – datele de pe cip vor fi si la baza de date?

  2. @svm:

    “Proiectul prevede că proiectul-pilot pentru constituirea sistemului informatic de emitere a documentelor electronice se realizează până la data de 31 martie 2011, respectiv că aceste documente se pun în circulaţie până la data de 1 iulie 2011.”
    Deci CI se va elibera pana la 1 iulie 2011 sau si dupa?

    Din cate s-ar deduce din paragraf, este vorba nu despre CI, ci despre CIE, si anume faptul ca pana la 1 iulie 2011 ei s-ar angaja sa finiseze sistemul informatic necesar pentru eliberarea CIE in toata tara.

    Intr-adevar, este foarte necesar sa se sesizeze toate neclaritatile si ambiguitatile proiectului de lege, avand in vedere ca termenul de “dezbatere” este destul de scurt (pana pe 22 octombrie). Si, cum spuneam si in comentariul nostru, nu este de dormit…

  3. Pt inceput,nu e rau.
    Ar fi interesant de stiut si daca toate cele 3 tipuri de CI au acelasi termen de valabilitate.Ma gandesc sa nu fie ca in cazul pasapoartelor, unde,cele de tip vechi,au caracter provizoriu,pe 1 an de zile-ceea ce poate fi insuficient in anumite situatii,deci limitativ.Asteptam ,asadar ,detalii.
    Doamne,ajuta1

  4. da , ciudat ! Slabesc stransoarea aici ca sa o inaspreasca in alta parte ? Cu siguranta nu este un cadou , un hatar pe care sa ni-l faca de dragul societatii civile , cum le place sa spuna . Au un alt plan , unul de rezerva si probabil isi spun : daca aici ati gasit portita , sa vedem cum veti proceda mai departe . Este strategia ” alba-neagra ” : tot rotesti ,rotesti , pana il ametesti incat nu mai stie pe ce lume este .
    Aveti dreptate , @admin , nu este de dormit , ba mai mult , trebuie sa fim si mai circumspecti pana ne vom da seama unde ni se intinde latul .
    Daca pana acum ne mai permiteam cate un ” pe loc repaus ” de la rugaciune , ar fi bine sa consideram ca a inceput mobilizarea generala si rugaciunea sa fie cat mai multa , altfel ne vom pierde . Fara ” nadejdea …” , ” scaparea …” si ” acoperamantul …” suntem frunze in vant .
    Miluieste-ne , Dumnezeule !

  5. Buna ,
    Avand in vedere ca in textul postat de MAI se spune : “Propunerile, sugestiile şi opiniile persoanelor interesate cu privire la acest proiect de act normativ sunt aşteptate pe adresa de e-mail legislatie@mai.gov.ro, până la data de 22 octombrie 2010.” ,
    cred ca e cazul sa trimitem cat mai multi dintre noi “propuneri, sugestii si opinii” pe adresa legislatie@mai.gov.ro .

  6. @fane: Nici nu e nevoie sa aiba o strategie B. Asa cum am explicat in comentarii, problema va fi ca, incet-incet (dar nici prea incet!) cei care vor adopta CI vor deveni cetateni second-hand. De altfel, cam asa spunea si Cuv. Paisie ca se vor desfasura lucrurile:

    [6] De aceeasi parere era si Cuviosul Paisie Aghioritul (1924-1994). Intrebat fiind daca mai marii lumii vor impune pecetluirea cu sila, el a raspuns: „Politetea lor nu va ajunge pana acolo! Vor fi politicosi pentru ca vor fi… europeni. Vor arata ca sunt la inaltime. Nu vor chinui pe oameni, dar omul nu va putea trai daca nu are pecetea. Vor spune: «Fara pecete va chinuiti! Daca ati fi primit-o, nu ati fi trait asa de greu.»”, (Cuviosul Paisie Aghioritul, „Trezire duhovniceasca”, p. 202). In acelasi timp, Parintele Paisie era convins ca procesul de inaintare spre pecetluire va fi viclean si ca cei care nu vor fi de acord cu sistemul impus de Antihrist vor sfarsi prin a fi persecutati.

    Se vadeste, astfel, ca cei care au ridicat stindardul retragerii din societate, a traiului in ilegalitate, au facut-o in mod provocator (fie constient sau inconstient). Nici nu e nevoie sa se ajunga la o astfel de situatie. Te marginalizezi singur prin faptul ca vei prefera o carte de identitate care, treptat, va fi, probabil, insuficienta pentru sistem si pentru o sumedenie de servicii, unele indispensabile. De aceea era important sa se inteleaga ca opozitia noastra nu este una superstitioasa, fetisizanta, legata de obsesia compulsiva a cipurilor si a lui 666, ci principiala, la nivelul conceptiei, caci doar asa, prin respingerea in bloc a intregului sistem e-Romania, a ideologiei care sta in spatele acestor masuri, ne putem manifesta ca o prezenta crestina in lume.

  7. @admin

    Asa e fratilor… s-a vadit ca ati avut perfecta dreptate in abordarea voastra echilibrata, de fapt abordarea Bisericii din totdeauna.
    Sunt convins ca in sufletul celor care pina mai ieri se agitau cu ruperea de sistem si “lepadarea” prin primirea actelor cu cip, au loc convulsii. Cam asa ride diavolul de cei inselati. Nu ma bucur pentru asta, ci dimpotriva, astept sa se indrepte, sa se intoarca spre invatatura ortodoxa autentica…
    CU sau fara CEI , eu simt ca deja sunt marginalizati cei ce refuza “fetisurile” electronice-virtuale gen facebook, IPad, IPhone si chiar telefon mobil.
    Pe de alta parte , la cum evolueaza lucrurile sunt extrem de sceptic ca se va putea opri tavalugul numit e-Romania. El va fi ncetinit probabil prin incomptenta crasa a guvernantilor care nici macar agenda impusa nu o pot respecta la termen. Vor fi intirzieri mari in proiect si probabil inca citiva ani lucrurile vor trena …
    Sunt vremuri foarte tulburi si foarte ciudate… aparent exista alternative la raul trimbitat excesiv de mass-media mainstream insa acestea converg fara echivoc spre dictarura antihristica de la sfirsitul vremurilor. Vedem cu totii ca sunt disponibile deja toate instrumentele si tehnologice si politice si economice si financiare si sociologice-educationale pentru intemeierea acelui stat global. Insa ceva ii impiedica inca…Ecumenismul new-age-ist de asemena intimpina rezistenta in popor… Cit timp Sfinta Liturghie se va sluji pe pamint puterile ramin labile si gripate.
    …Ma gindesc ca numai un razboi catastrofal va fi punctul de inflexiune astfel incit toate instrumentele lumesti ale satanei sa fie cu adevarat puse in opera spre pierirea multora (chiar si a unora dintre cei alesi…

    Sa ne rugam fratilor sa mai avem timp de pocainta , uniti in Sfinta Biserica !

    Doamne, Ajuta!

  8. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Forul Ortodox Roman: PROIECTUL E-ROMANIA ASCUNDE PERICOLELE SUPRAVEGHERII TOTALITARE. SE CERE RENUNTAREA LA ORICE FEL DE ACTE DE IDENTITATE ELECTRONICE
  9. Pingback: Razboi întru Cuvânt » “Gura pacatosului”: MINISTERUL DE INTERNE recunoaste, intr-o adresa catre Forul Ortodox Roman, ca introducerea buletinelor electronice fara optiune AR FI INCALCAT DREPTURILE OMULUI. Despre cele trei variante de CI
  10. IN JANDARMERIE S AU ANGAJAT MII DE OAMENI FARA STUDII.CRED CA AR FI FIRESC CA CEI CE VOR FI DISPONIBILIZATI SA FIE ALESI DIN RANDURILE LOR SI SA NU FIE AFECTATI ABSOLVENTII DE SCOLI MILITARE.

  11. @stefan ion: probabil ati gresit adresa unde aveati de gand sa scrieti?

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare