Sa constientizam: COPILUL E TINTA PRINCIPALA IN MARKETING

28-11-2010 6 minute Sublinieri

“Pentru controlul copiilor-ţintă se dă un război nemilos şi fără scrupule, care are ca miză sute de milioane de euro anual. Şi lupta de-abia a început”.

Alăturarea din titlu ar trebui să dea frisoane. Ea a devenit, însă, încă de la sfârşitul deceniului şase al secolului trecut, un concept de marketing care tinde să se banalizeze. După cum banale au devenit titluri de lucrări de specialitate cum ar fi: „The Great Buying Machine – Capturing Your Share Of The Multibillion Dollar Tween Market”. Halca din care, tu, întreprinzător, erai învăţat cum să îţi iei partea se referea la piaţa copiilor şi adolescenţilor între 8 şi 12 ani.

Strategiile de marketing care îi vizează pe copii devin tot mai rafinate, pe măsură ce schimbări tot mai dramatice intervin în viaţa familiei, acolo unde începe educaţia. Or, familia modernă este pe cale să devină foarte diferită de modelul tradiţional din urmă cu doar 20-30 de ani. Formula: mamă, tată şi mai mulţi copii este din ce în ce mai rară. Scăderea ameninţătoare a natalităţii a devenit un sindrom implicit al dezvoltării economice. Într-un studiu din 2006, „Le marketing et les enfants”, Cecile Provenzano rezumă cauzele modificărilor familiale:

1. Emanciparea femeii

Studiiile prelungite, tentaţia independenţei materiale şi a unei cariere profesionale amână dorinţa femeii moderne de a deveni mamă. „Femeia de carieră” îşi planifică maternitatea undeva după 30 de ani. Chiar şi într-un spaţiu mai conservator, cum este cel rural românesc, prioritatea maternităţii este înlocuită de prioritatea găsirii unui loc de muncă, de preferinţă „în afară”.

2. Concubinajul se substituie căsătoriei

Societatea contemporană percepe tot mai mult căsătoria ca pe o instituţie perimată. Asistăm la declinul valorilor instituţionale şi tradiţionale ale căsătoriei. „Ne este foarte bine aşa, ce nevoie avem de o hârtie?” O frază care a devenit deja clişeu. Familia, întemeiată înainte vreme, la căsătorie, se întemeiază acum la naşterea unui copil. Copilul fondează familia. De aici rolul său tot mai important în casă. Rol pe care marketingul îl exploatează din plin.

3. Explozia gospodăriilor

Creşterea nivelului de trai a făcut să scadă numărul generaţiilor care locuiesc sub acelaşi acoperiş. Copiii părăsesc la vârste din ce în ce mai fragede casa părintească pentru a-şi dura propriul cămin. Rolul bunicilor ca element conservator în viaţa nepoţilor scade, fapt care accelerează „emanciparea” şi „modernizarea”.

Aceşti trei factori duc la scăderea natalităţii şi la „valorizarea copiilor”. Numărul mic de copii în familia modernă face să crească rolul acestora printre membrii căminului. Cinic spus, creşte numărul de speranţe pe cap de copil. Copilul este privit ca o investiţie pe termen lung. Prin urmare, el tinde să devină o persoană din ce în ce mai importantă în familie. Vocea sa este tot mai ascultată. Iar influenţa sa la cumpărături, în consumul familiei, devine covărşitor. Aşa se face că peste trei sferturi dintre deciziile de cumpărare ale familiei sunt influenţate de copil. Mai mult, influenţa copilului depăşeşte cadrul strict familial, acţionând şi asupra rudelor mai îndepărtate sau a prietenilor. Cu atât mai mare este influenţa copilului într-un cămin monoparental. Mai ales asupra mamei singure, influenţa sa este hotărâtoare.

Mathieu Vialettes („Le marketing cible les enfants”) introduce chiar conceptul deCopil Rege. El citează un studiu realizat de compania Walt Disney asupra unui eşantion format din copii de 8-10 ani, cu răspunsuri la întrebarea „Ţin seama părinţii de sfaturile tale la cumpărături?”. Iată sinteza rezultatelor:

– câteodată – 57%

– depinde de produs şi de preţ – 28%

– deseori – 8%

– niciodată – 4%

– totdeauna – 3%

Tocmai această influenţă îl transformă pe copil, de la o vârstă fragedă, într-o ţintă predilectă a agenţilor de pe piaţă. Ba chiar într-una triplă. Potrivit lui Isabelle Muratore („Le marketing et les enfants”), comercianţii văd trei copii într-unul singur:

– copilul care consumă

– copilul care influenţează procesul de cumpărare al altora

– copilul care va deveni consumator matur, dar ale cărui habitudini şi reflexe comerciale trebuie inculcate încă de acum.

Iată câteva dintre strategiile de marketing folosite în „ţintirea copiilor”:

1. Hărţuirea verbală a părinţilor

Altfel spus cicăleala. Experţii în marketing mizează pe infinita putere de persuasiune a copiilor asupra părinţilor. Anne Sutherland şi Beth Thomson, în lucrarea lor „Kidfluence”, disting două feluri de hărţuiri: de perseverenţă şi de importanţă. Prima se referă, pur şi simplu, la bătutul la cap al părinţilor până ce aceştia, sătui, cedează nervos şi cumpără. A doua, mult mai subtilă şi mai eficientă, mizează pe dorinţa părinţilor de a le oferi copiilor tot ce e mai bun, combinată cu sentimentul lor de vinovăţie pentru prea puţinul timp petrecut în familie.

2. Psihologia şi marketingul

Contra unor sume fabuloase, companiile obţin serviciile experţilor în psihologia juvenilă pentru a avea acces la cunoaşterea profundă a nevoilor emoţionale, sociale şi legate de vârstă ale copiilor. Bazându-se pe studii aprofundate care analizează comportamentul, creaţiile artistice, imaginarul, ba chiar şi visele copiilor, companiile dezvoltă strategii de piaţă din ce în ce mai sofisticate pentru a-şi atinge ţinta juvenilă. Ca reacţie la utilizarea psihologilor în marketingul care-i vizează pe copii, un grup american de specialişti în sănătatea mentală a adresat în 1999 o scrisoare către American Psychological Association, cerând ca asemenea practici să fie declarate în afara eticii. Scrisoarea a rămas fără răspuns.

3. Fidelizarea faţă de marcă

În lucrarea sa din 2000, intitulată „No logo – La tyrannie de marques”, cercetătoarea canadiană Naomi Klein, citată de site-ul media-awareness.ca face istoria naşterii marketingului de marcă. Potrivit lui Klein, la mijlocul anilor 80, companii ca Nike, Calvin Klein sau Tommy Hilfiger şi-au fixat ca prioritate crearea şi impunerea unei mărci, mai degrabă decât promovarea propriilor produse. Mutându-şi uzinele în regiuni ale lumii cu mână de lucru mai ieftină, ele şi-au redirecţionat sumele economisite pentru transmiterea unor mesaje puternice. Formula s-a dovedit câştigătoare şi a dus la naşterea unora dintre cele mai puternice şi bogate multinaţionale din lume.

Specialiştii în marketing încearcă să dezvolte la copii şi tineri capacitatea de a reţine şi recunoaşte marca. Ei speră ca, astfel, să construiască o relaţie-parteneriat pe termen lung cu puştii emancipaţi de astăzi. Potrivit cercetărilor efectuate de Center for a New American Dream, bebeluşii de şase luni pot să formeze imagini mentale ale logo-urilor sau mascotelor comerciale. Astfel, se apreciază că fidelitatea faţă de marcă poate începe de la doi ani. Când ajung la vârsta şcolară, copiii pot recunoşte sute de logo-uri.

Dacă până de curând, fidelizarea copiilor faţă de propria marcă era în general strategia marilor companii de fast-food, de jucării sau de haine şi încălţăminte, mai nou, şi companiile presupuse pentru adulţi au adoptat aceeaşi politică. De vreme ce studiile demonstrează că influenţa copilului asupra cumpărăturilor din familie merge până la stabilirea destinaţiei de vacanţă sau a maşinii, reacţia pare justificată. Astfel, site-uri ca Airbus sau Boeing afişează jocuri video şi puzzle-uri. Iar firme prestigioase de automobile au desfăşurat campanii pentru produsele destinate familiei, precum Peugeot 806, 807, Citroen C8 sau Fiat Ulysse, sub variante ale sloganului „Maşina pe care copiii o recomandă copiilor”. Aşa s-a ajuns ca influenţa copiilor asupra familiei să determine alegerea unor produse de peste 25.000 de euro. Iar reviste precum Time, Sports Illustrated sau People au lansat ediţii pentru copii şi adolescenţi, în care au promovat automobile, lanţuri hoteliere sau linii aeriene.

4. Marketingul viral

Acesta este un concept nou, prin care se încearcă descoperirea celor mai „cool” copii dintr-o comunitate şi a-i determina să poarte sau să utilizeze produsele tale. Se mizează, astfel, pe influenţa liderilor de opinie asupra grupului din care fac parte. Mesajul e simplu: dacă ei sunt „cool”, atunci şi ceea ce poartă sau folosesc ei este „cool”. Această strategie foarte subtilă şi eficientă, se mai numeşte şi „marketing de stradă”. Deşi se pretează cel mai bine internetului. Tinerii promotori internauţi infiltrează forumurile de discuţie şi impun noutăţi şi tendinţe în muzică, îmbrăcăminte etc.

5. Marketingul în şcoală

Până de curând, şcoala era un loc unde copilul era ferit de atacul publicităţii. Nu mai este. Nevoia de bani a unităţilor şcolare şi ofertele de parteneriat, avantajoase din punct de vedere material, făcute de companiile dornice să penetreze un mediu extrem de propice inseminării publicitare, au făcut din şcoli unele din cele mai vânate medii de către marile firme. Pentru acestea, şcolile prezintă avantaje imense. Elevii sunt un grup relativ omogen, astfel că penetrarea mesajului este uşurată. Participarea cadrelor didactice la difuzarea şi implementarea mesajului publicitar nu face decât să sporească autoritatea şi, prin urmare, eficienţa mesajului.

Parteneriatele firmelor cu şcolile sunt dintre cele mai diferite: de la dotările gratuite cu tehnică de calcul, birotică sau mobilier, până la parteneriate în campanii de sănătate sau educaţie. Deseori, asocierea firmei cu obiectivul campaniei este ilar, dar asta nu-l face mai puţin eficient. Bunăoară, Pizza Hut oferea anii trecuţi, în Canada, un cupon egal cu o pizza gratuită fiecărui copil care îşi îndeplinea norma la cărţile citite. Sau Kraft, care dăruia fiecărui elev câte o trusă sanitară plină cu dulciuri, în cadrul campaniei şcolare de alimentaţie sănătoasă.

6. Internetul

Specialiştii de marketing care ţintesc copiii văd internetul ca pe „terenul de vânătoare perfect”. Întâi, pentru că acesta face deja parte din cultura tinerilor. Internetul intră în viaţa copiilor, odată cu calculatorul primit (sau accesat) la vârste din ce în ce mai fragede şi ocupă un timp important în viaţa lor cotidiană. Apoi, pentru că părinţii nu pot supraveghea suficient traseele de navigaţie ale odraslei; oricâte condiţionări şi parole ar pune părintele, libertatea de navigaţie este uriaşă. Iar publicitatea pentru copii nu este reglementată pe internet. În fine, prin internet, firmele pot culege de la tineri date personale extrem de valoroase, pe care le folosesc în viitoarele campanii de racolare şi fidelizare.

7. Divertismentul pentru adulţi

Avem aici de a face cu o tehnică foarte perfidă a experţilor de marketing: atracţia lucrului interzis. Un raport al Comisiei Federale pentru Comerţ din Statele Unite, citat de site-ul media-awareness.ca, arată că industria cinematografică, industria muzicală şi cea a jocurilor video îşi fac în mod regulat publicitate, la produsele violente sau cu conţinut sexual, în rândul copiilor şi adolescenţilor. Comisia a studiat 44 de filme rezervate adulţilor şi a desoperit că 80% îi vizau pe copiii de sub 17 ani. Planurile lor de marketing includeau publicitate televizată la orele de audienţă ale tinerilor. Într-unul din aceste planuri se putea citi: „Obiectivul nostru este de a vâna clientela adolescenţilor şi de a ne asigura că fiecare tânăr între 12 şi 18 ani va fi expus acestui film”.

Muzică etichetată „cu conţinut explicit” îi ţintea pe tineri prin intermediul unei vaste campanii publicitare, difuzate pe spaţiul celor mai populate emisiuni pentru tineret de radio şi televiziune, presă scrisă şi internet. Studiul a mai demonstrat că printre firmele producătoare de jocuri video studiate, 70% îşi făceau regulat publicitate la jocurile pentru adulţi în rândurile copiilor. Planurile lor de marketing prevedeau inserturi publicitare în media frecventate masiv de adolescenţi.

8. Televiziunea

E considerată de specialişti cel mai eficient mijloc de publicitate în rândul copiilor. De ce? Pentru că puştiul o percepe ca pe un spectacol în sine, deseori mult mai atractiv decât programul obişnuit. Umorul, desenele animate, cântecele, prezenţa animăluţelor simpatice sau a eroilor favoriţi îi fascinează pe copil de la vârste foarte fragede. Logo-urile, semnalele sonore, replicile caracteristice unei mărci se integrează de mic în personalitatea sa, pregătind fidelizarea. Sociologul Elisabeth Baton-Herve a fost prima care a tras un semnal de alarmă asupra folosirii desenelor animate în spoturile publicitare. În urmă cu 3-4 ani, televiziunile româneşti difuzau fără probleme un spot pentru margarina Delma, în care un simpatic personaj animat arunca din coşul unei gospodine aflate într-un supermarket şunca şi caşcavalul, înlocuindu-le cu margarina respectivă, cu gust de şuncă şi caşcaval.

Suedia a fost prima ţară care a interzis în 2001 publicitatea televizată (la jucării, haine, alimente etc) pentru copiii sub 12 ani. Mai mult, a interzis prezenţa în spoturi a eroilor sau personajelor din emisiunile pentru copii. A fost interzisă şi prezenţa copiilor actori. De asemenea, au fost interzise elementele tematice legate de copilărie: râsete sau voci de copii etc. Iniţiativa suedeză a fost preluată de Grecia, Portugalia, Marea Britanie, Ţările de Jos şi Danemarca. Acestea au promovat o iniţiativă de interzicere, la nivelul Uniunii Europene, a publicităţii televizate pentru copiii de sub 12 ani. Demersul a fost blocat de un lobby furibund al firmelor vizate. S-a mers până acolo încât s-a invocat dreptul copilului la publicitate.

Pentru controlul copiilor-ţintă se dă un război nemilos şi fără scrupule, care are ca miză sute de milioane de euro anual. Şi lupta de-abia a început.

Vezi si:

Cititi si:


Categorii

Comercializarea copilariei, Presa, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

25 Commentarii la “Sa constientizam: COPILUL E TINTA PRINCIPALA IN MARKETING

  1. Oarecum off topic:

    Apropo de consum in general. Suntem in perioada postului, si pe nenumarate posturi TV autohtone si straine, exista tot felul de emisiuni culinare in care ne sunt prezentate felurite mancaruri, unele mai sofisticate si mai exotice decat altele, romanesti si din bucataria internationala, tot felul de delicii care numai de post nu sunt. Cred ca aceste emisiuni nu se gasesc intamplator in grila de programe TV. Fie ca suntem in post sau fie ca nu, ele exacerbeaza placerea de a manca, care duce la lacomie si la obiceiul de a trai pentru a manca, total contrar vietuirii crestine care ne indeamna la infranare. Nu mai vorbesc de zecile de reclame la tot felul de produse alimentare din carne, si la tot felul de alte produse „de dulce”, cu care suntem bombardati de pe toate canalele TV.

  2. Exemplu de publicitate de succes adresata copiilor in Grecia: “to parizaki Ifantis” adica parizerul Ifantis care are o mascota Gummy Bear,un urs verde cu un ochi mai mare si cu unul mai mic, cu niste dinti lipsa, care pe o voce ultrasintetizata electronic cinta un cintecel. Ideea e ca succesul la scoala iti este asigurat de “parizaki ifantis”. Succesul este total pentru ca se poate vedea de catre oricine intra intr-un supermarket cum copiii trag de parinti sa le cumpere parizerul Ifantis cu Gummy Bear! Ori parizerul (si cu margarina) este unul din cele mai infecte si mai chimice produse, nociv pentru un ficat adult, cu atit mai mult pentru un ficatel de copil. Acest Gummy Bear se poate vedea peste tot: pe bannere, ii auzi cintecelul prin Luna Park, pe mobile, etc.

  3. De departe insa isteria cea mai mare globala, construita minutios, este cea legata de “Hannah Montana”. Pe la inceputurile ei, cineva se intreba totusi care sa fie interesul promovarii exacerbate tocmai a acestui personaj, ajuns logo omniprezent, obsesiv, pentru absolut orice produs pentru copii, chiar mici, si adolescenti. Acum, dupa cum evolueaza persoana care da chip personajului, adica Miley Cyrus, lucrurile sunt clare. Copiii trebuiau sa o ia drept model, drept “idol”, ca apoi, crescand ei, sa o descopere si pea “artista” in sine, si sa oa ia drept model, cu tot cu viata sa imorala si destrabalarea sa. Asta dincolo de scopurile mercantile mai meschine si lesne de identificat.

    http://moneyexpress.money.ro/articol_19918_16/cover_story__%3Cspan%20style=%27background-color:%20yellow%27%3Ehannah%3C/span%3E_%3Cspan%20style=%27background-color:%20yellow%27%3Emontana%3C/span%3E_mania_sau_cum_transformi_o_genera__ie_intr_o___inta_de_marketing.html

    http://www.gandul.info/news/generatia-singur-acasa-jumatate-dintre-copii-petrec-cel-mult-o-ora-pe-zi-cu-parintii-6070186

    http://smartwoman.hotnews.ro/prezentatoare-britanica-de-tv-parintii-folosesc-televizorul-ca-babysitter-in-timp-ce-emisiunile-ca-%3Cspan%20style=%27background-color:%20yellow%27%3Ehannah%3C/span%3E-%3Cspan%20style=%27background-color:%20yellow%27%3Emontana%3C/span%3E-ne-tampesc-copiii.html

  4. In topul celor mai periculoase alimente sunt mezelurile, nu ca ar fi singurele care ar face rau. Mezelurile au grasimi “ascunse”, E-uri cu toptanul, amelioratori, coloranti, conservanti, oase, ghiare, zgarciuri, piei, maruntaie, totul bine tocat, amestecat si “omogenizat”. Mancam niste porcarii fara sa ne dam seama. Eu una nu mai cumpar de ani de zile mezeluri. Nu mai vorbesc ca pentru copii mezelurile, chiar si cele “fine” si foarte scumpe, sunt otrava curata.

  5. Una din cele mai dezgustatoare si periculoase folosiri ale imaginii copilului si mamei si speculari ale sentimentelor materne in cele mai ticalose scopuri, spotul promovat de Andreea Marin, de fapt intreaga campanie Unicef:

    http://video.acasa.ro/sport/spot-card-de-afinitate-unicef–fdd8a9a8e7e7659c1a70.html

    Care ne aminteste si de: http://www.provita.ro/index.php/controlul-populatiei-in-lume/fata-ascunsa-a-onu/28-fata-ascunsa-a-onu/110-fata-adevarata-a-unicef.html

  6. @petra
    In legatura cu reclama la parizer…este absolut oribila. De la sunet pina la imagini. Ma intreb cum de nu se sperie copiii de asemenea aratare. Si da, se promoveaza o porcarie: parizerul; in care nu vrei sa afli ce s-a pus acolo…
    Fenomenul Hannah Montana e infiorator…si ma gandesc ca de un timp incoace fiecarui segment de generatie li s-a creat un idol. In urma cu 8 ani a fost Harry Potter, acum aceasta Hannah, peste 9-10 ani cand copiii sunt deja adolescenti si altii apar vor avea alt personaj de adulat.

  7. Pingback: Razboi întru Cuvânt » CONTROLUL POPULATIEI SI OFENSIVA DEZLANTUITA IMPOTRIVA VIETII, A COPIILOR SI FAMILIEI/ Biberoanele cu Bisfenol A vor fi retrase de pe piata. Atentie si la iaurturile probiotice!/ VREM O GENERATIE DE PSIHOTICI… SAU DE DE
  8. Nici noi nu suntem tocmai breji… am avut (sau avem) o Hannah locală…. Abramburica, pe vremea când consumam tv și media „cool” știu ca pozase în FHM de aici până la Playboy nu e decât un pas…. Bineînțeles că promotorii sunt trustul MediaPRO…

    Ce mai e FOARTE trist e că dacă noi ca părinți am reușit, cu ajutorul Lui Dumnezeu, să ne trezim bunicii, nașii sunt sub hipnoză și fac cadouri nepoților cărți Disney (un fel de Playboy pentru copii-mie așa mi se par prințesele alea dezgolite), mingi cu cap de mort, biciclete cu flacari, carti cu spiderman, filme Disney cu Alba ca Zăpada care este un Horror de desensibilizare, Mikey Mouse care se pupă cu minnie pe gură și vorbește de îndrăgostire trezind curiozități la vârste fragede, îi duc în Real de mici și îi fac consumatori din prima. Cum procedăm în cazurile acestea? Culmea e că bunicii se supără când le spui de astea cu blândețe și te fac fanatic… Poate chiar ai o treabă și trebuie să lași copii la bunici 2-3 zile și îi găsești pervertiți. Ce am scris mai sus sunt o mică perte din trăirile mele ca și părinte ce le am cu bunicii. Este odios ce au ajuns să facă din omenire mai ales ca urmare a slăbirii credinței. Numai Dumnezeu ne mai poate îndrepta. Doamne Ajută!

  9. Ciprian! Ce-ai cu Alba ca zapada a lu’ Disney cel clasic? 🙂 cum adica horror? Disney a tinut destul de strins de povestea fratilor Grimm. Iar desenul asta animat ca si majoritatea celor clasice ale lui Disney sint totusi incomparabile din toate punctele de vedere cu ce s-a facut dupa ce Disney a murit si compania i-a fost preluata de…stim noi cine, pe care nu prea putea sa-i suporte dupa cite am inteles.
    e probabil ca eu crescind cu desenele animate ale lui Disney cel clasic (alea pe care le dadea Ceausescu in reprize de 15 min pe saptamina, ca video n-am avut sa am asa, o mica slabiciune pentru ele…:).Dar sincer, chiar nu cred ca se pot compara nici pe departe cu mizeriile scoase in epoca post-Disney (fondatorul)

  10. Pingback: Razboi întru Cuvânt » ARGUMENTE CRESTINE SI MEDICALE IMPOTRIVA LEGII REPRODUCERII ASISTATE MEDICAL/ Parintii Nicolae Tanase si Mihail Milea despre avort si familie/ UN SCURT ISTORIC AL CONTROLULUI POPULATIEI/ Mutilarea copiilor cu botox si cu moda
  11. Pingback: Razboi întru Cuvânt » ARGUMENTE CRESTINE SI MEDICALE IMPOTRIVA LEGII REPRODUCERII ASISTATE MEDICAL/ Parintii Nicolae Tanase si Mihail Milea despre avort si familie/ UN SCURT ISTORIC AL CONTROLULUI POPULATIEI/ Mutilarea copiilor cu botox si cu moda
  12. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Despre flagelul contemporan al EROTIZARII (HIPER-SEXUALIZARII) COPIILOR. Inca o confirmare: PROGRAMELE TV, RECLAMELE SI MODA PROVOACA MATURIZAREA PRECOCE
  13. Pingback: CUM SA NE CRESTEM COPIII? - N. E. Pestov (I). "Cine este nepasator fata de copiii sai, desi in celelalte este ravnitor, va fi pedepsit aspru pentru acest pacat"
  14. Pingback: CUM SA NE CRESTEM COPIII? - N. E. Pestov (II). Ferirea copiilor de ispitele lumii
  15. Pingback: CUM SA NE CRESTEM COPIII? (IV) Dragostea, discernamantul, cainta si rugaciunea intensa a parintilor - cele mai sigure "metode" de educatie
  16. Pingback: Monstrii Coca-Cola, veteranul de razboi Cosmote si sentimentul comuniunii la Vodafone. MARKETING CU SENTIMENTE SI DEMONISM - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  17. Pingback: Predici (audio si text) la Inmultirea painilor: INVATA SA MULTUMESTI LUI DUMNEZEU!/ De la Hristos-Painea vietii la politicianul manipulator care ne vinde iluzii de circ -
  18. Pingback: PERVERTIREA COPIILOR IN CULTURA DESFRAULUI (I): Fetita de 10 ani pusa sa pozeze aproape erotic drept FEMEIE FATALA, pe coperta revistei frantuzesti VOGUE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  19. Pingback: "JURNALUL UNUI PUSTI" - bestseller-ul contra-educatiei sau cum ne pervertim singuri copiii, de dragul "emanciparii" si patimii de "a fi in randul lumii" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  20. Pingback: PERVERTIREA COPIILOR IN CULTURA DESFRAULUI (I): Fetita de 10 ani pusa sa pozeze aproape erotic drept FEMEIE FATALA, pe coperta revistei frantuzesti VOGUE - Recomandari
  21. Pingback: CAT DE BUNE SUNT DESENELE ANIMATE “LA MODA” PENTRU COPII? - Recomandari
  22. Pingback: Corporatiile forteaza limitele naturii umane: NEUROMARKETINGUL si noile tehnnici de MANIPULARE a INCONSTIENTULUI - Recomandari
  23. Pingback: “COMERCIALIZAREA COPILARIEI” – documentar despre transformarea copiilor in TINTE DE MARKETING (VIDEO)/ Recrutarea copiilor via RETELE SOCIALE, pentru PUBLICITATE si STUDII DE PIATA - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare