Patru preoti ortodocsi din eparhia IPS Laurentiu Streza au participat la batjocura ecumenista a “BISERICII DE GHEATA” de la Balea-Lac

26-01-2011 3 minute Sublinieri

Biserica de gheata de la Balea Lac

Adrian Cocosila, crestinortodox.ro

Am aflat, cu parere de rau, ca s-a ridicat si anul acesta o constructie de gheata la Balea Lac, ce poarta denumirea de biserica. Parerea de rau a fost si mai mare, cand am primit vestea ca la sfintirea ei au participat si cativa preoti ortodocsi.

In primul rand regret ca omul nu mai face nicio diferenta intre biserica si orice alta constructie. El ar trebui dintru inceput sa nu ajunga sa numeasca aceasta constructie biserica. Dar face cu usurinta asta, pentru ca ii lipseste imaginea adevarata a bisericii. Si ii lipseste, pentru ca vietuieste doar in afara ei. Simplul fapt ca nu are un hram, ar trebui sa-i dea de gandit.

In al doilea rand, imi pare rau ca preotii ortodocsi uita ca nu au puterea de a sfinti un lacas de cult, ca aceasta lucrare ii revine episcopului. Uita ca Sfanta Masa se spala, ca pe ea se lipesc patru bucati de panza cu icoanele celor patru Evanghelisti, ca e imbracata in camasa care infatiseaza giulgiul lui Hristos, ca peste panza alba se asaza Sfantul Antimis, Sfanta Evanghelie, Crucea si ca este unsa cu Sfantul Mir.

Ma voi opri putin asupra sfantului antimis – un patrulater de matase, cu latura de aproximativ 40 de centimetri, pe care sunt reprezentate punerea in mormant si patimile lui Hristos. Intr-un buzunarel de langa marginea superioara, bine inchis prin cusatura, se afla o particica din moastele unui sfant. Facem precizarea ca prin antimis, episcopul autorizeaza oficierea Sfintei Liturghii intr-o anume biserica. Daca episcopul retrage antimisul, in acea biserica nu se mai poate oficia Liturghia, chiar daca biserica a fost sfintita. Or, pentru constructia de la Balea Lac nu s-a daruit un antimis. In aceste conditii nu se poate oficia Sfanta Liturghie. Si atunci nu putem sa nu ne intrebam: care este rostul acestei constructii? Doar turism? Pai Biserica vorbeste de pelerinaj, de partasie la viata dumnezeiasca, nu de turism. Nu le cer omenilor sa nu calatoreasca, ci doar sa nu creada ca acea constructie de la Balea Lac exprima Ortodoxia.

Bine a spus cineva, ca decat sa se depuna un efort an de an pentru ridicare ei, mai bine s-ar ridica un paraclis, unde sa se oficieze Liturghia, caci Biserica nu este un concept abstract, ci este comunitatea celor care se hranesc cu Trupul si Sangele lui Hristos.

Nu am mai luat in discutie prezenta celor de o alta credinta aici, caci este alta tema.

Biserica a fost asemanata unei corabii ce ne poarta pe valurile vietii, spre Imparatia Cerurilor. Menirea ei este aceea de a-i mantui pe cei ce se afla in ea. Dar cand calatoresti intr-o corabie care dupa o vreme devine una cu marea, nu mai poti crede cuvintelor: “Nu va temeti”, caci ca la carma ei nu se afla Hristos.

Construită pentru cel de-al cincelea an, în Masivul Făgăraş, biserica a fost ridicată în imediata apropiere a Hotelului de Gheaţă, după aproape trei săptămâni de muncă.

La fel ca şi anul trecut, slujba de sfinţire a fost, de fapt, o îmbinare a mai multe slujbe diferite, cei şapte preoţi prezenţi prezentând serviciile religioase potrivite şi permise pentru un asemenea eveniment de rânduielile şi canoanele fiecărei biserici. Slujbele au fost oficiate în limbile română şi germană.

Slujba de sfinţire a Bisericii de Gheaţă a fost oficiată de preoţii ortodocşi Ioan Chidu, Mihaiu Resiga (Parohia Avrig 3), Liviu Mujat (Parohia Oprea- Cârţişoara) şi Constantin Avram (Parohia Glâmboaca), Ştefan Ioan Crişan (Biserica Greco-Catolică, Parohia Bradu), Michael Ştefan Reger (Biserica Evanghelică, Parohia Cârţa) şi Oscar Raicea (Biserica Romano-Catolică, Biserica Romano-Catolică Sibiu), numărul preoţilor prezenţi fiind cel mai mare înregistrat vreodată la evenimentele de aici“, spune Adelina Grigoroiu, director de marketing al firmei care s-a ocupat de proiect.

Lăcaşul de cult are ca model o veche biserică din satul sibian Mălâncrav. “Construcţia” a fost realizată în întregime din zăpadă, apă şi calupuri mari de gheaţă de gheaţă (pereţii au o grosime ce depăşeşte un metru), extrase din lacul Bâlea, tehnologia de construire fiind aceeaşi cu cea folosită la Hotelul de Gheaţă. În interior, Biserica de Gheaţă are un mic altar, bănci de gheaţă, icoane în basorelief sculpate în gheaţă iar iluminatul este asigurat de leduri ecologice, ce nu degajă căldură şi un candelabru.

Biserica de Gheaţă poate găzdui diverse evenimente, dar pentru toate acestea este nevoie de programare. În sezoanele trecute, la bisericile de gheaţă construite la Bâlea Lac au fost oficiate două botezuri, o cununie religioasă şi mai multe slujbe sau momente de rugăciuni.

Biserica de Gheaţă şi Hotelul de Gheaţă sunt principalele obiective ale Proiectului de Marketing Turistic “Hotel of Ice- Bâlea Lac”. Aceasta promovează ecumenismul şi este deschisă, în mod gratuit, oricărui doritor, indiferent de religie sau orientare.

Iniţial, inaugurarea obiectivului a fost programată pentru jumătatea lunii ianuarie, dar condiţiile meteorologice nefavorabile au determinat organizatorii să amâne acest moment.

Anul trecut, pe Razboi intru Cuvant scriam, de asemenea:

SACRILEGIUL “DE GHEATA” DIN OGRADA IPS LAURENTIU (Stiri 21-24 ianuarie 2010)

Si intrebam atunci cateva lucruri care raman si astazi valabile, in si mai mare masura:

Poate, oare, sa explice IPS Laurentiu Streza, episcopul locului, cine a dat binecuvantare preotului ortodox sa participe la aceasta mascarada care reprezinta nu doar un kitsch religios, ci un adevarat sacrilegiu, dar si ce inseamna biserica “cu caracter ecumenic”, cum anume au “sfintit” aceasta “biserica” un preot simplu ortodox (stiut fiind ca numai episcopul poate sfinti o biserica) impreuna cu niste slujitori ai unor “biserici” eretice, ce slujba anume s-a savarsit aici si dupa care canoane si dupa care randuieli ale Bisericii se vor savarsi Tainele Cununiei si Botezului?!

Este normal ca Biserica Ortodoxa Romana sa incuviinteze, ba chiar sa participe la o asemenea bataie de joc la adresa ideii de Biserica si sa vanda iluzii oamenilor ca acolo chiar ar exista un lacas de cult autentic, fara ca membrii Sfantului Sinod sa ofere vreo explicatie?!

De atunci, s-a ajuns de la un preot la patru. Si sminteala sincretismului religios “promovat” fatis si fara rusine, si mascarada continua nestingherite, fara ca nimeni sa faca nimic… 🙁

Vezi si:


Categorii

Ecumenism, IPS Laurentiu Streza, Opinii, analize, Pagini Ortodoxe, Presa

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

28 Commentarii la “Patru preoti ortodocsi din eparhia IPS Laurentiu Streza au participat la batjocura ecumenista a “BISERICII DE GHEATA” de la Balea-Lac

  1. (Re)construirea „bisericii” efemere de la Balea Lac are loc de cativa ani incoace. A devenit asadar o trista „traditie”. „Slujbele ecumenice” de asemenea. DE CINE FAC ASCULTARE PREOTII ORTODOCSI care se incumeta sa slujeasca intr-o „biserica” care peste putin timp se va topi, si cu „icoane” sculptate in ghiata, si in „compania” atator denominatiuni crestine? Ce valoare au slujbele lor in contextul acestui mic babilon? Ceea ce fac altii este treaba lor, dar ceea ce fac preotii ortodocsi ar trebui sa ne preocupe. Care este pozitia oficiala a Mitropolitului locului despre ceea ce se intampla acolo de cativa ani incoace, si de ce ingaduie ca preotii ortodocsi sa participe la aceasta uraciune?

  2. @ Amona:

    E off-topic linkul si… nu, nu e o tinta falsa, fals e doar duhul si modul unora de a aborda aceasta “lupta”.

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/01/22/tsunami-ul-digital-ajunge-si-in-rusia-in-2012-cand-se-preconizeaza-introducerea-unui-card-electronic-universal/#comment-18289

  3. Ehe fratilor “biserica” asta efemera este samanta celorlalte biserici in care noi nu vom mai putea intra caci altcuiva i se vor aduce laudele si nu Dumnezeului nostru Cel viu.
    Solutia ar fi ca niste oameni de prin partea locului, oameni cu frica de Dumnezeu, sa ridice o bisericuta de lemn, atunci rostul celei de gheata va dispare, ori de vor ridica-o, chiar ca vor fi caraghiosi.

  4. lucrurile se leaga:
    http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/afacerea-de-familie-a-iernii-hotelul-de-gheata-de-la-balea-lac-143356.html

    plus primul comentariu…

    am fost vara pe acolo in urma cu vreo 2 ani am stat o ora sa preia comanda, o ora sa o aduca si o ora sa vina cu nota de plata… niciunde in Romania nu am intalnit asa ceva, in general ma multumesc cu putin dar pe astia i-am tinut minte…
    Răspunde

    citez:

    vocea poporului la 24 ianuarie, 12:31 a spus:

    peste o locatie plina de energii ancestrale domneste o familie de masoni…asta spune tot.

  5. “Crestinismul va cadea incepand cu Transilvania…” spunea Parintele Arsenie Boca…

    Iata vremurile…..

  6. @alinp

    Unde a spus asta?

  7. @ Ciprian:

    Ce inseamna “energii ancestrale”?

    Sincer, ne displac “vocile poporului” (delatorii anonimii, acei “oarecare” oameni de bine prezenti peste tot) si modul facil de a trage concluzii, caracteristic anumitor bloguri manipulatoare: “lucrurile se leaga…”. Ce se leaga aici? Pe noi ne intereseaza ce e cu preotii ortodocsi acolo, daca Mitr. Ardealului are vreo implicatie… In rest, treaba celorlalti ce fac.

    Noi am fi mai precauti cu legaturile pe care foarte repede le putem face, bazandu-ne pe imaginatie si fortand asocierea unor lucruri… Nu e cazul tau, dar se cunosc influentele in privinta modului de a “demonstra”… nimic (iarta-ne)… si de prea nenumarate ori sintagmele astea bolsevice nu fac decat sa manipuleze groaznic impotriva cuiva. Nu credem ca ti-au scapat astfel de procedee murdare, mincinoase comise, cu o lipsa de scrupule si o nerusinare fara margini, si impotriva noastra.

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2010/09/13/reeducarea-azi-duhul-bolsevismului-la-lucru-printre-crestini-si-inselarea-ideologizarii-sistemice/

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2010/09/09/demontarea-unei-manipulari-si-o-invitatie-la-reflectie-pe-marginea-lucrarii-sistemului-antihristic-sine-ira-et-studio-daca-e-posibil/

  8. @ AlinP:

    Caderea Ardealului, despre care se spune ca ar fi fost profetita de parintele Arsenie Boca, s-ar putea sa se refere la ceva mult mai grav si mai total. Nu mai e mult si aceasta parte a tarii nu va mai fi a noastra… si, probabil, si Ortodoxia de acolo nu prea va mai rezista.

  9. Chiar ca se “leaga” lucrurile ! Pozitia oficiala a Mitropolitului locului ? Este clar ca stie,la fel ca si Patriarhia,altfel cum,daca “biserica” de gheata si “slujbele ecumenice” au devenit deja “traditie” ?
    Stim ce zic Canoanele Sfintilor despre slujirea cu ceilalti si de toate “inventiile” astea care nu sunt dupa Dreptarul Ortodox.

  10. “Căderea Ardealului”- eh! Nu ştiu unde spune păr. Arsenie Boca aceasta, dar ştiu că spune, că Maica Domnului se roagă în coate şi genunche pt Ţara Făgăraşului şi că acesta va fi un loc mai liber în vremea prigoanei (nu numai din Ardeal, ci din toată Ţara).
    Dar revenind la cei 4 preoţi ortodocşi de la Bâlea, presupun că nu crede/speră cineva, că au fost prezenţi acolo fără de ştirea păr. Laurenţiu! Dacă ar fi fost aşa, sunt sigur că i-ar “rade” puţin chiar a doua sau a treia zi după ispravă. Ceea ce n-am auzit să se întâmple şi nu prea cred, dar să vedem….
    Mare păcat, că păr. Laurenţiu n-a rămas în poziţia iniţială, când a afirmat, că nu va accepta nicio biserică efemeră, aceasta nefiind caracteristică Ortodoxiei!!!
    În rest, dacă se întâmplă asemenea poveşti, înseamnă că rugăciunea noastră nu este prea intensă.
    Bine în tot răul este totuşi, că “biserica” NU este sfinţită, după cum temeinic se observă în articol! Şi astfel şi tb să rămână.

  11. Subscriu opiniei CristineiP. Singura solutie este construirea unei bisericute din lemn ortodoxe in vecinatate, unde sa se slujeasca permanent Sfanta Liturghie. Automat mascarada cu “biserica de gheata” va pica in ridicol…

  12. @admin:
    Spui: “ Nu mai e mult si aceasta parte a tarii nu va mai fi a noastra.” Depinde si de romani ca lucrul acesta sa NU se intample. Poate ca nu se va ajunge chiar atat de departe … De ce sa ne gandim la ceea ce e mai rau?

  13. Deocamdata singurul ierarh marturisitor in Sinod (inca in viata multumim lui Dumnezeu!) tot in Ardeal este. Si lupta cea mai crunta pe ortodoxie tot in Ardeal este de sute de ani.

    Fiecare zona cu lupta ei specifica, dar n-are sens sa ne deznadajduim, mai ales ca vremuri grele ne asteapta oriunde suntem. Sa ne intareasca Dumnezeu sa avem rabdare, credinta si nadejde, ca iata ne mai vin si intariri
    http://www.formula-as.ro/2010/949/societate-37/parintele-sava-13221

  14. Pt antuza: dragă, mai bine să ne gândim la ce este mai rău! Măcar spre prevenire, dacă nu şi spre întreptarea noastră. Păr. Arsenie Boca a văzut, că România va fi ocupată de trei vecini: ruşii, ungurii şi bulgarii. Aceasta pt nepocăinţa noastră. Iar dpdv militar şi strategic, în prezent chiar este posibil- pt NATO noi suntem grăniceri, Rusia este mult mai importantă, armata Ţării, cât mai există, este ori slabă ori trimisă să lupte aiurea pt sau să apere cauze străine de noi, conducătorii noştri (nu uita: comandantul suprem al armatei= Băsescu) în majoritate execută fără crâcnire ordinele NATO, FMI, CE, BM, OMS et co, iar gradul de suveranitate efectivă a poporului român se apropie vertiginos de zero. Desigur, în toată situaţia ar ajuta o solidaritate cvasi cuprinztoare în post, pocăinţă rugăciune, măcar pt. 3 zile, precum în Ninive; dar ţi se pare ţie, că se va întâmpla aceasta în viitorul apropiat? Să dea Dumnezeu! Dar până una-alta nu vezi, că “sfinţim” gheaţa?? Şi binecuvântăm apele la robinet??
    Însă spre info: tot păr. Arsenie Boca a văzut, că România va fi eliberată de Dumnezeu iar cei trei cotropitori vor fi arşi. Acu, nu mă întreba la ce s-a referit exact, căci eu nu ştiu, dar mi se pare, că această eliberare divină va veni DUPĂ pocăinţa noastră ca neam; căci aşa ştim noi românii, să ne amintim de Dumnezeu de-abia când suntem în restrişte!

  15. @antuza:

    Ne refeream la planurile atat de vadite de autonomie a minoritatilor unguresti si, intr-adevar, la pozitia noastra geografica ”de granita” foarte delicata. Ajunge sa ne uitam la precedentele razboaie mondiale sa vedem ce consecinte au avut pentru noi (exceptia primului razboi nu am fost in stare, ca neam, sa o pretuim cum se cuvine).

  16. Singurul marturisitor la un moment dat in Sinod, speram sa mai fie altii la momentele care vor urma …

  17. @ svm:

    Deocamdata singurul ierarh marturisitor in Sinod (inca in viata multumim lui Dumnezeu!) tot in Ardeal este.

    … iar acela este acum pe moarte. Si nu vreti sa stiti cam cine vaneaza scaunul sau… Sau ce planuri de VANZARE are inca tov. Basescu apropo de UDMR…

  18. M-am gandit si eu ce tulburari trebuie sa fie prin zona pe tema mitropolitului, dar nadajduiesc ca Dumnezeu sa ne mai ingaduie pentru ca am niste neamuri dragi acolo care abia acum se trezesc la ortodoxie.

  19. @admin2

    Chiar nu stiu si as vrea sa stiu.
    Daca se poate!

  20. Doamne ajuta!

    In urma ca doi ani – cred, nu mai stiu exact – a fost invitat sa sfinteasca biserica de gheata chiar IPS Laurentiu. El a zis ca nu se pune problema sa mearga pentru ca nu ne putem bate joc, sfintind o biserica ce azi e, maine nu mai e. Nu stiu ce atitudine a luat fata de acei preoti, dar asta a fost atitudinea lui cu ceva timp in urma. Stiu sigur, l-am vazut intr-un interviu

  21. @ Cosmin:

    Din 2006 pana in 2008, Mitr. Laurentiu Streza a refuzat sa participe si declara, intr-adevar, ceea ce spui.

    Incepand din 2009 ceva sau cineva l-a razgandit puternic, incat atunci a mers personal si a “sfintit” (a binecuvantat), impreuna cu doi preoti din Avrig (prezenti si anul acesta) mascarada de gheata cu numele de biserica (!), iar anul trecut si anul acesta a trimis doar pe acesti preoti din eparhia sa.

    Sa fim seriosi, daca ar mai fi ramas la vechea atitudine si, Doamne fereste, acei preoti, saracii, ar fi facut asa ceva de capul lor, astazi erau ca si caterisiti! Mai ales dupa precedentul Daniel Crecan! Se pare ca presiunile sunt foarte mari, desi miza pare derizorie la prima vedere…

    http://www.ziare.com/stiri/frauda/biserica-de-gheata-de-la-balea-lac-a-fost-sfintita-605330 (2009)

    Mitropolitul Ardealului, Laurentiu Streza, a binecuvantatat sambata biserica de gheata de la Balea Lac, dupa trei ani de refuz.

    Dupa ani la rand de refuz, Inalt Prea Sfintitul s-a hotarat ca in acesta iarna sa faca o rugaciune de binecuvantare pentru locasul de cult, anunta Realitatea Tv.

    Mitropolitul Ardealului nu a fost de acord ca sfintele taine sa se oficieze intr-un asemenea loc deoarece bisericile ortodoxe se construiesc pentru sute de ani pe temelii solide si nu se topesc in cateva luni.

    Arnold Klingeis, managerul proiectului a declarat ca este incantat de decizia Mitropolitului: “Este o deosebita onoare pentru noi ca Inalpreasfintitul, personal, sa binecuvanteze lacasul de cult de gheata pe care l-am construit pentru a treia oara si care ofera vizitatorilor un loc de reculegere aici in varful muntelui.

    http://www.sibiul.ro/stiri-locale/mitropolitul-ardealului-a-sfintit-biserica-de-gheata/23362/ (2009)

    impreuna cu doi preoti ai parohiei Avrig, inaltul prelat a sfintit apa lacului, cabana Balea Lac precum si telecabina, dupa care a acceptat sa viziteze lacasul de gheata, inaugurat chiar de Boboteaza. Mitropolitul s-a aratat de-a dreptul incantat de sculpturile de clestar din incinta bisericii de gheata, oficiind si o slujba de binecuvantare a acesteia. inainte de a vizita, in premiera, statiunea, inalta fata bisericeasca s-a intretinut cu turistii prezenti in statiune, iar in final a acceptat chiar o fotografie de grup cu patronul ” imperiului ” de clestar, Arnold Klingeis, in incinta barului de gheata a celei de a patra versiuni a Ice Hotel Classic.

  22. ..”Si nu vreti sa stiti cam cine vaneaza scaunul sau… Sau ce planuri de VANZARE are inca tov. Basescu apropo de UDMR…”
    _______________

    sa nu le ajute Dumnezeu !

  23. @admin

    Habar n-am avut. Eu ii stiam numai atitudinea initiala. Imi pare rau pentru razgandirea asta…

  24. Pingback: IERURGIE ECUMENISTA LA “BISERICA” DE GHEATA DE LA BALEA LAC. Se impune aplicarea deciziei Sfantului Sinod - Razboi întru Cuvânt
  25. Pingback: Sacrilegiul de la BALEA LEAC, reluat si in acest an. “BISERICA ECUMENISTA DE GHEATA” – o pata pe obrazul Mitropoliei Ardealului - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare