PROVOCARI INGRIJORATOARE INTRE IRAN SI ISRAEL/ Haosul revolutiilor se extinde in intreaga lume araba: Iran, Bahrain, Libia, Yemen… Din “intamplare”, fostii dictatori egiptean si tunisian sunt in coma/ RUSIA AMENINTA CU RAZBOI RECE NATO PRIN VOCEA AMBASADORULUI DE LA BUCURESTI (Stiri externe 12-18 februarie 2011)

18-02-2011 6 minute Sublinieri

  • Hotnews:

Surse: Egiptul a aprobat trecerea a doua vase de razboi iraniene prin Canalul Suez

Egiptul a aprobat trecerea a doua nave de razboi iraniene prin Canalul Suez, a declarat vineri o sursa din cadrul armatei egiptene, citata de Reuters. Ministrul israelian de externe, Avigdor Lieberman, a anuntat miercuri ca Iranul va trimite doua nave de razboi prin Canalul Suez catre Siria, gest vazut ca o “provocare”. “Egiptul a fost de acord cu trecerea a doua vapoare iraniene prin Canalul Suez”, a spus sursa militara egipteana. Informatia a fost prezentata ulterior de televiziunea de stat si agentia oficiala de stiri din Egipt, fara insa sa fie mentionata vreo sursa. Oficialii israelieni n-au comentat deocamdata informatia. (…)

Israelul avertizeaza ca “ar putea actiona” impotriva unor nave de lupta iraniene ce urmeaza sa strabata Canalul Suez

Avigdor Lieberman, ministrul israelian al Afacerilor Externe, a afirmat în seara zilei de 16 februarie, “că Iranul a trimis două nave de război (o fregată de clasă MK-5, echipată cu rachete sol-mare, şi o navă de clasă Kharg -n.r.) în Marea Mediterană prin Canalul Suez şi şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu acest gest calificat drept o “provocare”. “În această seară, două nave de război iraniene ar fi traversat Canalul Suez pentru a merge în Mediterană, în drum spre Siria”, a declarat Lieberman, citat de Haaretz.Comunitatea internaţională trebuie să înţeleagă că Israelul nu poate ignora aceste provocări la nesfârşit, a adăugat şeful diplomaţiei israeliene, în timpul unui discurs la Ierusalim, la conferinţa preşedinţilor principalelor organizaţii evreieşti americane. Pe de altă parte, într-un comunicat, Autoritatea Canalului Suez (SCA) a adus la cunoştinţă că nu a primit nicio notificare legată de trecerea navelor iraniene. “Autoritatea permite vapoarelor de orice naţionalitate să pătrundă prin canal, cât timp pavilionul lor aparţine unei ţări care nu este în război cu Egiptul. Canalul Suez nu acceptă moneda iraniană, dar aceasta nu înseamnă că navele iraniene nu pot folosi această rută maritimă”, a subliniat comunicatul. Dacă informaţia israeliană este confirmată, aceasta va fi prima oară după 1979 când navele de război iraniene traversează Canalul Suez. Lieberman consideră că trimiterea a două nave iraniene este “o provocare care dovedeşte că încrederea şi îndrăzneala iranienilor se intensifică în fiecare zi. Iranul pare că vrea să îşi extindă prezenţa navală şi militară dincolo de Golful Persic şi Marea Roşie la Marea Mediterană prin canalul Suez. Pe 2 februarie a.c., viceamiralul Gholam-Reza Khadem Biqam,adjunctul şefului marinei militare iraniene, a anunţat că misiunea flotei este de a pătrunde în  Marea Roşie şi apoi să ajungă în Marea Mediterană.

Potrivit informaţiilor publicate de Debka, prin această mişcare, Iranul doreşte să câştige infuenţă în zonă. Acest lucru ar putea afecta chiar şi parţial activitatea forţelor navale din Golful Persic şi ar  aduce o prezenţă militară iraniană destul de aproape de zona fierbinte a Egiptului. Mai mult, Iranul ar încerca să se apropie astfel şi de porturile din Liban, având în vedere o  iminentă răsturane a guvernului libanez şi preluarea conducerii de către Hezbollah. La Washington, Philip Crowley, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, a dat asigurări că Statele Unite “supraveghează ce fac”, el confirmând că se referă la aceleaşi nave la care se referea ministrul israelian.De asemenea, senatorul republican Mark Kirk, a apreciat că chiar dacă “oricine are dreptul să utilizeze Canalul Suez”, acest gest este “foarte, foarte provocator“. În opinia sa, cele două nave sunt, aşa cum susţine Israelul, două vase de război iraniene. Sosirea celor două nave în dreptul coastelor israeliene “nu reprezintă vreun pericol militar pentru Israel, pe termen lung“, statul evreu fiind în măsură să le “scufunde”, potrivit lui Kirk. Dar “acest lucru arată că Marina iraniană şi-a extins raza de acţiune”, a subliniat senatorul. Israelul consideră Iranul, care ameninţă, în mod frecvnet, cu dispariţia statului evreu şi susţine mişcările şiită libaneză Hezbollah şi palestiniană Hamas, drept principala ameninţare la adresa sa. Pe de altă parte, un portavion american, USS Entreprise, a traversat marţi Canalul Suez şi se află, în prezent, în Marea Roşie, îndreptându-se în direcţia Golfului Persic, a anunţat miercuri Marina americană.



Demonstranţii sunt din ce în ce mai surzi la promisiunile sau la ameninţările guvernanţilor din lumea arabă. Un raport comandat de Barack Obama în august anul trecut avertiza asupra pericolului unor revolte în Orientul Mijlociu, în lipsa unor reforme politice. Protestele din lumea arabă au cuprins chiar şi în Libia, unde regimul autocrat al colonelului Muammar Gaddafi interzice orice fel de demonstraţii. Startul a fost dat miercuri în Benghazi, oraş unde activează numeroase grupări islamiste interzise. Sutele de protestatari au folosit cocktailuri Molotov şi au incendiat mai multe maşini. Forţele de ordine au ieşit destul de şifonate din confruntarea cu demonstranţii, din cei 40 de răniţi, cel puţin 10 fiind poliţişti. După modelul egiptean, comunicaţiile telefonice au fost întrerupte în regiune pentru a împiedica apelurile la proteste. Cu toate acestea, protestele s-au extins şi la Al-Bayda, localitate la est de Benghazi, şi în Zentan, sudul ţării, unde sute de persoane au dat foc secţiei de poliţie şi şi-au aşezat corturile în centrul oraşului. (…)

  • Gandul:

[Bogdan Munteanu] „Zilele mâniei” şi neputinţele democraţiei

[Lelia Munteanu]: Bahrein – Arabia Saudită: 25 de kilometri spre libertate

„REVOLUŢIE” ŞI ÎN LIBIA, ţara lui Moammar Gaddafi, cel supranumit „REGELE REGILOR” – VIDEO

În urma “zile mâniei” de joi, când bilanţul victimelor a fost estimat la 14 morţi şi sute de răniţi, protestele continuă, vineri, când mii de oameni sunt aşteptaţi la funeraliile celor ucişi în acţiunile de reprimare a revoltelor/ Protestele violente din Libia, de miercuri şi joi, soldate cu cel puţin 14 morţi şi zeci de răniţi dovedesc că “revoluţia” a început şi în Libia, ţara condusă de Moammar Gaddafi din 1969. Alte mii de oameni erau aşteptaţi, vineri, pe străzile marilor oraşe, pentru a lua parte la funeraliile celor ucişi şi să continue protestele. Epicentrul “revoluţiei” este cel de-al doiea oraş ca mărime, Benghazi, situat în estul ţării, care avea legăturile tăiate cu lumea, joi seara. În afara blocării reţelelor de telefonie mobilă şi a internetului, autorităţile libiene le-au interzis jurnaliştilor libieni şi puţinilor corespondenţi străini din capitala Tripoli să ia avionul către Benghazi. (…)

Protestele violente din Bahrain, Yemen, Libia şi Irak aruncă în haos Orientul Apropiat

Cei mai mulţi morţi s-au înregistrat în oraşele unde a fost organizată “o zi a mâniei” contra lui Gaddafi, dar şi regimurile favorabile SUA din Pensinsula Arabia au mari dificultăţi în a calma furia mulţimilor/ Protestele sporadice din mai multe state arabe, care au urmat plecării lui Hosni Mubarak din Egipt, s-au transformat, joi, într-un val revoluţionar care ameninţă să destabilizeze mai mulţi lideri autoritari. De la Moammar Gaddafi (Libia), la emirul Hamad bin Isa Al Khalifa (Bahrain) până la preşedintele yemenit Ali Abdullah Saleh, regimurile autoritare se confruntă cu mişcări de contestare puternice, iar liderii par să nu fi învăţat lecţiile din Tunisia şi Egipt.

Revoluţiile după modelul egiptean se extind de la Atlantic la Golful Persic

PLECAREA LUI HOSNI MUBARAK DIN CAIRO în imagini

Fostul preşedinte tunisian, în comă

Persoanele care au orchestrat protestul de strada de amploare, de luni, de la Teheran, la care au luat parte sute de mii de persoane, “vor esua”, a afirmat presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, in timp ce deputatii din aceasta tara cer “spanzurarea liderilor opozitiei”, potrivit AFP. Sute de mii de persoane au manifestat, in urma cu doua zile, in centrul Teheranului, in semn de solidaritate cu revoltele populare din Egipt si Tunisia, in urma unui apel lansat de liderii opozitiei – fostul premier Hossein Moussavi si fostul presedinte al Parlamentului, Mehdi Karoubi – in ciuda interdictiei autoritatilor. Manifestatiile s-au soldat cu moartea a doua persoane – partizani ai regimului si ranirea altor noua – reprezentanti ai fortelor de ordine, potrivit sefului Politiei. Cateva zeci de oameni au fost retinuti, iar lideri ai opozitiei au fost pusi sub arest la domiciliu. Presedintele Mahmoud Ahmadinejad a estimat, marti seara, ca “inamicii” care au orchestrat manifestatiile “nu isi vor atinge obiectivele”, facand aluzie la Statele Unite, Israel si liderii opozitiei iraniene. “Bineinteles, exista multe animozitati, inclusiv fata de Guvern. Insa ei (cei care au orchestrat protestele) nu isi vor putea atinge obiectivele”, a afirmat Mahmoud Ahmadinejad, intr-un interviu la postul public de televiziune. “Parlamentul condamna aceasta actiune americano-sionista anti-revolutionara si anti-nationala”, a afirmat si Ali Larijani, presedintele Parlamentului iranian. In plus, in cadrul unei sesiuni parlamentare, deputatii conservatori i-au atacat cu virulenta pe liderii opozitiei, pe care i-au acuzat ca ar face jocul “Statelor Unite si sionismului” si au cerut spanzurarea liderilor opozitiei: “Moussavi si Karoubi trebuie spanzurati”.

Primaria din Bagdad cere Statelor Unite un miliard de dolari pentru distrugerile suferite in timpul razboiului

Primaria capitalei irakiene Bagdad cere Statelor Unite sa plateasca un miliard de dolari pentru stricaciunile provocate in oras de zidurile de protectie, ridicate de armata americana in timpul razboiului de opt ani de zile, transmite FoxNews. In plus, municipalitatea irakiana vrea ca armata SUA sa-si ceara scuze oficiale. (…)

***

Rusia ameninta cu un nou Razboi Rece in cazul in care nu va fi respectat principiul egalitatii in sistemul apararii antiracheta al NATO. Ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti, Aleksandr Ciurilin, spune ca Moscova are uneori impresia ca NATO doreste sa o puna in fata faptului implinit, ceea ce ar putea duce la dificultati majore in relatiile international. Rusia propune o organizare sectoriala a sistemului de aparare antiracheta construit impreuna cu NATO, dar cere sa fie respectat principiul egalitatii, avertizand ca in cazul unui esec ar aparea “o problema” in relatiile dintre Moscova si fostul sau inamic din perioada Razboiului Rece, transmite NewsIn. “Trebuie sa fim pe deplin realisti si oameni seriosi ca sa intelegem ca, daca proiectul se va rezolva fara noi, se vor crea dificultati majore in relatiile internationale“, a avertizat joi ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti, Aleksandr Ciurilin. “Apararea antiracheta comuna este o forma unica de colaborare in domeniul securitatii. Nu este acelasi lucru cu o alianta militara, dar sunt lucruri, prin esenta lor, foarte, foarte asemanatoare. Crearea unui astfel de sistem solicita o intelegere reciproca deosebita. De aceea, crearea unui astfel de sistem ar avea o importanta extraordinara pentru intregul complex de relatii Rusia-NATO si ar pune capat tuturor speculatiilor legate de fosta confruntare si dusmanie. Si invers, in cazul unei nereusite, in mod natural, apare o problema”, a explicat Aleksandr Ciurilin. El a participat joi la o conferinta organizata de Fundatia Titulescu la care a vorbit despre politica externa a Rusiei. Ambasadorul a atras atentia ca Moscova are impresia ca NATO ar dori sa puna Rusia in fata faptului implinit si a subliniat ca tara sa doreste sa participe in mod egal la elaborarea sistemului. “Am fost pusi putin in garda de faptul ca colegii nostrri din NATO , in discutiile lor interne, sunt cu un pas sau chiar cu doi inaintea noastra. Se lasa impresia ca ar dori sa ne puna in fata faptului implinit in realizarea uneia sau a altei conceptii”, a spus Ciurilin, subliniind ca Rusia propune “o serie de idei serioase pentru a fi discutate in comun“, ceea ce ar contribui la “urnirea” relatiilor cu NATO. (…)

Turneul vicepreşedintelui SUA, Joseph Biden, în Federaţia Rusă, Finlanda şi Republica Moldova are drept scop şi scoaterea Republicii Moldova de sub influenţa rusească şi a ‘netezi’ drumul Chişinăului spre Europa, scrie vineri Jurnal de Chişinău, citat de Agerpres. Sosirea lui Biden în Republica Moldova constituie un succes diplomatic incontestabil al actualei guvernări de la Chişinău, menţionează autorul Petru Bogatu, amintind că aceasta este prima vizită a unui oficial american de un asemenea nivel în această ţară.Totuşi, vizitele liderilor unor puteri mondiale într-o ţară mică trebuie să aibă o motivaţie extraordinară. Ele nu au cum fi întâmplătoare. Întâlnirile la nivel înalt între americani, chinezi, britanici, ruşi sau francezi sunt, desigur, o normă. Însă călătoria lui gulliver în tara piticilor este mai curând o excepţie decât o regulă’, scrie Petru Bogatu în articolul sub titlul ‘De ce vine Joseph Biden la Chişinău’. (…)

Moscova ar putea renunţa la conducta transbalcanică de transport al petrolului rusesc de la Caspica spre vestul Europei. Moscova a rămas singurul finanţator al proiectului de oleoduct Burgas-Alexandrupolis, Bulgaria şi Grecia având probleme cu banii. (…)

Legaturi:


Categorii

Al treilea razboi mondial, Iran, Israel, Libia, Presa, Revolte populare, revolutii, Scutul antiracheta (Deveselu), SUA versus Rusia, Tunisia

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “PROVOCARI INGRIJORATOARE INTRE IRAN SI ISRAEL/ Haosul revolutiilor se extinde in intreaga lume araba: Iran, Bahrain, Libia, Yemen… Din “intamplare”, fostii dictatori egiptean si tunisian sunt in coma/ RUSIA AMENINTA CU RAZBOI RECE NATO PRIN VOCEA AMBASADORULUI DE LA BUCURESTI (Stiri externe 12-18 februarie 2011)

  1. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Revolutiile arabe iau o turnura grava. Genocid in Libia: zeci de manifestanti ucisi din elicoptere
  2. Doamne ajuta,
    Nu scrie oare in VT(unul dintre profetii din VT) ca Egiptul va fi una dintre tarile implicate in Ultimul Mare Razboi ,mai precis va lua parte la Armaghedon?

  3. @nea Anderthal:

    Care profet anume?

  4. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Israel urmareste “cu seriozitate” actiunile navale ale Iranului
  5. Pingback: Razboi întru Cuvânt » UPDATE – Rusia continua sa critice amplasarea scutului de rachete american in Romania, afirmand posibilitatea unor “contramasuri”
  6. Pingback: Razboi întru Cuvânt » (Video) Interviu hotnews.ro cu ambasadorul Iranului la Bucuresti: SCUTUL ANTIRACHETA AMERICAN E INDREPTAT, DE FAPT, IMPOTRIVA RUSIEI
  7. Pingback: IRANUL PROVOACA SUA
  8. Pingback: UPDATE - Scutul american anti-racheta: oficialii rusi iau in calcul "cel mai rau scenariu posibil". BACONSCHI NE ANUNTA CA "NU EXISTA RAZBOI FARA PAGUBE"
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare