EXPERIMENTELE BIG BROTHER: bratara GPS pentru bolnavii psihic din Botosani, inregistrarea copiilor in bazele de date biometrice prin scanarea irisului, in Mexic

8-05-2011 6 minute Sublinieri


Pacienţii violenţi ar putea fi supravegheaţi cu ajutorul unor brăţări magnetice montate pe braţ aidoma celor folosite în închisorile americane. Conducerea spitalului vrea să achiziţioneze 40 de dispozitive de urmărire printr-un program european. Specialiştii atrag atenţia că aceste echipamente sunt un atentat la libertatea cetăţeanului.

Cobaii acestui experiment unic în România ar putea fi 40 de pacienţi cu risc mediu şi ridicat, internaţi la Spitalul de Neuropsihiatrie Botoşani, care sunt predispuşi la acte de violenţă, automutilare, fugă şi chiar sinucidere, susţine conducere spitalului care vrea să îi supravegheze pe bolnavi prin intermediul unui sistem electronic achiziţionat prin fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană.

Concret, cei mai periculoşi dintre cei 370 de bolnavi psihic internaţi la Psihiatrie vor fi echipaţi cu brăţări magnetice care vor transmite semnale către dispecerat atunci când vor părăsi salonul sau secţia unde sunt internaţi. Este vorba despre un sistem GPS pe care dorim să îl achiziţionăm prin intermediul programul european Demenţia, lansat recent în statele europene, şi care ne va permite localizarea imediată a pacienţilor care fug din spital sau ne creează probleme. Brăţara montată pe braţ va bipăi iar dispecerul îşi va da seama că bolnavul a plecat. Sistemul este performant şi ne va permite chiar localizarea imediată a pacientului, explică dr. Gabriel Oprişanu, directorul Spitalului de Neuropsihiatrie Botoşani care este convins că acesta este viitorul monitorizării bolnavilor psihic în spitalele europene.

Scanare iris, date biometrice

Biometria patrunde acum mai adânc în viata noastra decât oricând înainte. Urmatoarea generatie de pasapoarte cu amprente stocate sunt emise în aproape fiecare tara. Rusia se indreapta spre o carte de identitate universala, la care ar trebui sa ajunga cândva anul viitor (acestea fiind aspecte despre care am mai discutat pana acum).

Cu toate acestea, din toate tarile, Mexicul face într-adevar un pas în viitor, atunci când vine vorba de date biometrice. Totul a început în septembrie anul trecut, atunci când locuitorii din orasul Leon urmau sa fie asigurati din punct de vedere al securitatii, prin scanarea irisului. Acum, mexicanii trec la nivelul urmator, înregistrarea tuturor copiilor din statul Guanajuato într-o baza de date biometrica, care include informatii referitoare la irisul ocular si la amprente.

Daca lucrurile vor continua sa se dezvolte în acest fel (si nu exista în prezent nici un motiv pentru ei ca sa nu o faca), în zece ani vom trai, probabil, într-o lume în care fiecare dintre noi poate fi identificat în orice baza de date pe baza scanarii irisului, sau a amprentelor digitale, sau pe baza unei minuscule probe de sânge. Cu riscul de a parea banal si repetitiv, trebuie sa spun ca aceasta initiativa aduce la viata ceea ce regizorul Steven Spielberg numai a imaginat în 2002 in drama lui sci-fi, Minority Report. In mod ironic, am vizionat recent filmul cu familia mea, si, în mijlocul actiunii, tatal meu si cu mine am pornit o discutie daca sau nu sistemul de scanare oculara ce este prezentat în film a fost de fapt realist. Am sustinut ca în timp ce acesta este cu siguranta posibil din punct de vedere tehnic, este un drum lung pana la punerea sa în aplicare pe o scara larga, pentru ca, m-am gândit, nu avem înca masinile care scaneze rapid multi oameni la un moment dat, si, pe partea etica, ar fi multe probleme juridice de pus la punct înainte ca ceva de genul asta sa fie permis a fi puse în practica. Cat de naiv eram …

Dupa cum se poate observa din exemplele de mai sus, multe tari aproba deja legislatia care sa le permita astfel de, la prima vedere, masuri Orwelliene.

Pe partea tehnica, unitatile implementate in Leon sunt capabile de scanarea a aproximativ 30-40 de perechi de ochi pe minut, si aceasta rata are sa creasca pe masura ce tehnologia se îmbunatateste. Este vorba de o clasa si jumatate de elevi. Vorbind de elevi, sa ne întoarcem la situatia din Guanajuato, Mexic. Copiii sunt si vor fi înscrisi în sistem aproape inca de la nastere si foarte probabil acest lucru va genera un val considerabil de proteste în rândul locuitorilor din Mexic precum si din alte tari. Principala preocupare este ca aceasta este inca un fragment de informatii care va fi inregistrat într-o baza de date guvernamentala centralizata, baza de date cu ajutorul careia se va putea urmari fiecare persoana vie înscrisa in sistem, rezultând în curând un stat politienesc la nivel mondial.

Este adevarat ca pentru un motiv oarecare, poate pentru ca este o caracteristica intrinseca umana, sau ca o reactie la transparenta pe scara larga de astazi, societatea moderna este extrem de sensibila cand vine vorba de componenta privata a vietii sale. Nici eu nu sunt strain de aceasta notiune si incerc sa mi pastrez cele ale mele in propria mea ograda fel de mult ca cel de langa mine; dar, în acest caz special, temerile oamenilor sunt foarte exagerate, chiar daca premisa lor este legitima. Pentru ca guvernul sa poata urmari pozitia cuiva în lume, nu este necesar sa se puna în aplicare o baza de date biometrice. Tot ce este necesar este sa urmareasca semnalul emis de un telefon mobil (chiar daca aceasta nu face un apel), si din moment ce aproape toata lumea are telefon mobil, în zilele noastre, aproape oricine poate fi urmarit.

Inainte ca cineva se grabeasca sa arunce cartela SIM pe fereastra, totusi, lasati-ma sa merg putin mai departe si sa spun ca aceasta este deja natura lumii în care traim. Localizarea geografica si alte metode de urmarire sunt pur si simplu cealalta parte a monedei (cea “ascunsa”, n.n.) legata de îmbunatatirea rapida a tehnologiilor de comunicare. Mai mult decât atât, oferim in mod voluntar informatii în fiecare zi. O persoana poate fi foarte corect profilata pe baza tranzactiilor efectuate cu cardul de credit si a istoricului tuturor împrumuturilor si creditelor care sunt direct legate de numarul sau de securitate sociala. Este un fapt cunoscut: guvernul are deja toate informatiile de care are nevoie pentru a urmari orice persoana din jurisdictia sa. De aceea, lupta împotriva progresului tehnologic bazata pe preocuparile legate de confidentialitate este ridicola. Aceste energii ar fi mult mai bine cheltuite pentru influentarea politicienilor astfel incat sa voteze legislatia adecvata care sa protejeze intimitatea unui individ pazindu-l de a fi invadat fara un motiv întemeiat.

Identificarea biometrica pe baza scanarii irisului, cu toate acestea, este cu atât mai putin un dispozitiv de urmarire cat este o functionalitate convenabila, care poate fi de asemenea folosita pentru a îmbunatati siguranta. Copiii nou-nascuti au fost înscrisi în program în Guanajuato, Mexic, pentru ca statul respectiv a avut o istorie de rapiri ale copiilor pentru cel putin trei ani. Scanarea irisului este un mod mult mai eficient pentru a determina identitatea cuiva, ceea ce face mai greu pentru rapitori sa treaca copilul ca fiind al lor.

Multi dintre adversarii americani ai aceastei idei sustin ca acest lucru nu va ajuta, deoarece majoritatea rapitorilor sunt de fapt rudele copilului. Cu toate acestea, greseala lor este ca acestia transpun realitatea americana pe pamant mexican. Situatia în locuri precum Guanajuato este mult mai grava decât majoritatea dintre noi isi poate imagina. Rapirea a devenit o afacere profitabila si nu mai este determinata numai de motive personale sau familiale. Aceasta se datoreaza faptului ca situatia este atât de volatila incat cred ca elaborarea unei baze de date centralizata cu date biometrice este mai mult decât justificata, mai ales ca, si as dori înca o data sa subliniez acest lucru, nu afecteaza viata privata mai mult decât este deja.

Progresul tehnologic si stiintific se deruleaza continuu, tot timpul. Biometria intra vietile noastre într-un mare fel si nu o sa dispara. Poate ca în viitorul apropiat vom fi în masura sa ne debarasam de cele mai multe documente de identificare pe care le detinem, cum ar fi pasapoarte, permise de conducere, etc în favoarea unei singure si simple scanari de iris. Contrar credintei populare, aceasta va fi de fapt mai sigura, deoarece este mult mai greu sa o falsifici decât este de a face un pasaport fals. Pe masura ce noua tehnologie continua sa se dezvolte, trebuie sa ne reamintim de a nu cadea în panica, si ca aceasta este doar un instrument, o unealta. Ceea ce conteaza mai mult sunt deciziile pe care le luam in ce priveste modul cum o folosim.

Nota noastra:

Dupa cum se poate observa cu usurinta, autorul articolului despre experimentul biometric din Mexic este favorabil acestor tehnologii de supraveghere a oamenilor. Argumentele sale sunt destul de comune si le reluam pentru a le arata lipsa de consistenta:

1. Tehnicile biometrice si bazele de date centralizate nu sunt periculoase pentru ca oricum dezvoltarea noilor tehnologii face posibila localizarea noastra geografica si crearea unui profil comportamental fara sa fie nevoie de masuri guvernamentale speciale. Cu alte cuvinte, asta este lumea in care traim deci, sa acceptam starea de lucruri si “progresul” tehnologic inexorabil.

2. Tehnicile biometrice sau de identificare sunt necesare pentru prevenirea unor situatii foarte periculoase, cum ar fi, in Mexic, rapirea copiilor iar in Romania, dupa cum am vazut, prevenirea unor accidente create de bolnavii psihic periculosi.

3. Tehnicile biometrice avansate sporesc siguranta si ele se inscriu intr-un trend in deplina dezvoltare. Nu se vor limita doar la acte de identitate cu date biometrice, ci evolueaza spre elemente din ce in ce mai perfectionate de identificare a oamenilor.

Iar contra-argumentele sunt:

1 si 3: Da, lumea in care traim este deja orwelliana si da, prin mobile, tablete, smartphone, facebook, google si tot ce tine de noile tehnologii si retele de socializare, prin care renuntam la intimitate, cream singuri un totalitarism soft, lipsit de coercitie, care isi va arata in curand cealalta fata, coercitiva si obligatorie, hard. Este fals insa a trage din aceasta realitate sociala o concluzie de tip etic sau normativ: daca asa este, nu inseamna ca asa trebuie sa fie. Daca este deja rau, nu inseamna ca trebuie sa fie si mai rau. Daca societatea s-a dezbarat de intimitate nu inseamna ca trebuie sa facem LEGE din acest lucru. Odata ce cadem de acord, ca societate, ca nu este buna posibilitatea localizarii geografice a oricui, oricand, prin mobil, si odata ce cadem de acord ca nu este bine sa ne dezbracam de intimitate, devenind ”transparenti” in ochii intregii lumi, atunci nu ne ramane decat sa limitam dezvoltarea acestor tehnologii sau sa le ingradim modul lor de folosire. Ce conteaza aici este sa intelegem ca daca se tinde catre o societate a ”transparentei fara perdea”, acest lucru nu se face in inertia unei miscari sociale inevitabile, necesare, ci prin alegerea de bunavoie a oamenilor, fie ca sunt amagiti sau nu sa aleaga acest lucru.

In plus, datele biometrice nu sunt pe acelasi plan cu telefoanele mobile si cu celelalte instrumente tehnice cu care putem fi masurati, catalogati, identificati. Ele sunt tehnici speciale de identificare ce tin de un aparat coercitiv. In mod cert, multi dintre cei care nu au probleme in a isi face cunoscute vietile pe facebook sau carora nu le pasa ca pot fi localizati prin mobile, in acest stadiu al lucrurilor, ar avea o problema daca s-ar vedea obligati sa se amprenteze, sa isi scaneze irisul si sa dea probe de sange organismelor statale insarcinate cu supravegherea, identificarea si pedepsirea lor. Dar, tocmai din acest motiv, pentru ca nu cumva sa trezeasca retineri, se recurge deseori la argumentul situatiilor exceptionale, periculoase, care reclama folosirea unor astfel de tehnici pentru binele tuturor.

2. Tocmai invocarea situatiilor periculoase face insa sa transpara contradictiile celor ce sustin aceste tehnici. Ori le sustin pentru ca ele merg in continuarea necesara a unor tendinte social-politice, ori pentru ca sunt necesare rezolvarii unor situatii exceptionale. In fiecare din variante argumentul e fals. Am aratat de ce primul e fals. Al doilea, cel al situatiilor periculoase, este si mai pernicios: un bolnav psihic scapat de sub control poate sa faca orice pana cand, dupa ce este localizat, intervin paznicii sai. S-a inventat ea bratara GPS, insa nu s-a inventat teleportarea si, daca supravegherea este peste tot, oamenii nu pot fi peste tot. Singurul lucru care se obtine este, asadar, supravegherea, nicidecum inlaturarea situatiilor prezumtiv periculoase. Ah, daca se doreste renuntarea la tratamente, incatusarea electronica a bolnavilor, renuntarea la ingrijirea lor umana…

In ceea ce priveste situatia copiilor rapiti, scanarea irisului evident ca nu impiedica rapirile sub nicio forma. Cel mult creste, teoretic, sansa de a recunoaste un copil furat atunci cand se nimereste ca politia sa dea peste grupul de rapitori. Teoretic, pentru ca nici scanarea irisului nu e o tehnica infailibila, si ea poate da gres, dupa cum s-a aratat recent. Apoi, pentru ca solutia reala la incetarea unei practici faradelege este, pe langa aplicarea legii (pedepsirea faptasilor), una de tip moral, ce tine de educatie, de intarirea familiei, a relatiilor comunitare. Cand se intampla astfel de lucruri, nu intarirea molohului big brother este solutia, lasand, altfel, oamenii prada aceleasi societati haotice, anomice, populate de infractori, ci intarirea comunitatilor locale.

Si inca ceva: faptul ca in Mexic se rapesc pe scara larga copii inseamna ca exista conexiuni intre sistem si infractori. Aceasta ar fi reala problema, care sub nicio forma nu va fi inlaturata prin bazele de date biometrice, controlate de aceiasi care tolereaza rapirile… Si acest lucru este general valabil, nu doar pentru Mexic.

Legaturi:


Categorii

Carduri electronice/ cipuri, Era Big Brother, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Internet, New Media, Noile Tehnologii

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “EXPERIMENTELE BIG BROTHER: bratara GPS pentru bolnavii psihic din Botosani, inregistrarea copiilor in bazele de date biometrice prin scanarea irisului, in Mexic

  1. Cu alte cuvinte, se doreste a se transforma intreaga planeta intr-o inchisoare. Deocamdata numai in inchisori sau institutii de maxima securitate se utilizeaza acest gen de identificari si “legitimatii”. Au fost de ajuns 2-3 antentate teroriste de rasunet pentru a ne baga pe toti la “zdup”. Tehnica prin care serviciile de securitate monitorizau un suspect, aplicandu-i acestuia in ascuns un dispozitiv de urmarire, se doreste a fi aplicata la scara larga, pe fata si perfect legitim, ba chiar obligatoriu. Cand se va ajunge ca acest gen de monitorizari sa fie aplicate la nivel de identificare personala (buletin de identitate cu microcip) atunci Drepturile Omului ca si toate institutiile care vegheaza asupra respectarii acestora isi vor inceta rostul, intrucat primul si cel mai important drept al omului este libertatea. Vom fi “liberi” doar in masura in care vom corespunde anumitor criterii/cerinte… mi-aduce aminte de un film SF cu niste detinuti care purtau astfel de bratari si care la orice incalcare a unor reguli erau electrocutati.

  2. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Dominique-Strauss Kahn, eliberat pe cautiune cu bratara electronica de supraveghere
  3. Pingback: Razboi întru Cuvânt » (Video) CIPUL NutriSmart DIN PRODUSELE ALIMENTARE: inca o inventie pe terenul nanotehnologiei. Deocamdata doar in faza de proiect
  4. Pingback: Din seria nanotehnologia "salveaza" omenirea: S-a lansat CIPUL care ar detecta infectia cu SIDA in 15 minute
  5. Pingback: EXPERIMENTELE BIG BROTHER sau HOAX? Un pacient din Dallas (SUA) pretinde ca i s-a implantat in brat, fara voia sa, un CIP GPS, la o operatie de scoatere a amigdalelor
  6. Pingback: Experiment biometric de SUPRAVEGHERE TOTALITARA. Intr-un oras din MEXIC s-au instalat SCANERE DE RETINA care identifica oamenii in timp real [VIDEO] - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare