AGITATII MILITARE INTRE ISRAEL SI SIRIA?

29-06-2011 1 minut Sublinieri

Israelul a transmis recent un mesaj presedintelui sirian Bashar Assad in care il avertizeaza ca, daca va incepe un razboi cu statul evreu pentru a distrage atentia de la revoltele interne, il va ataca personal, potrivit informatiilor publicate de ziarul kuweitian Al-Jarida si preluate de Jerusalem Post.

Potrivit acestor informatii, avertismentul personal ar fi fost trimis prin intermediul Turciei, in urma rapoartelor serviciilor secrete referitoare la miscari neobisnuite ale trupelor siriene, inclusiv repozitionari ale rachetelor balistice cu raza lunga de actiune care ar pot lovi Israelul.

Fortele armate israeliene si-au accelerat pregatirile la granita nordica de teama ca Hezbollah ar putea incerca o alta rapire de soldati sau de civili de-a lungul granitei libaneze. Luna trecuta, in urma incidentelor sangeroase de la granita dintre Israel si Siria, cu ocazia Zilei Naksa, expertii americani au acuzat regimul lui Assad ca se afla in spatele acestor proteste, pentru a distrage atentia de la prelungita criza siriana.

“Este aproape un cliseu – asa face intotdeauna. Este sub presiune acasa, asa ca distrage atentia“, a afirmat Andrew Tabler, un expert in probleme siriene la Washington Institute for Near East Policy.  Surse guvernamentale de pe mai multe continente l-au acuzat pe Assad ca cel putin a sustinut, daca nu chiar a organizat protestele de ziua Naksa (catastrofa, in araba, data care marcheaza infiintarea statului Israel) si care s-au transformat in cele mai sangeroase ciocniri de la granita cu Golan de la razboiul de Yom Kippur, din 1973.

Iranul a testat rachete capabile sa transporte ogive nucleare

Iranul a testat rachete capabile sa transporte ogive nucleare, a afirmat miercuri ministrul britanic de Externe, William Hague, citat de AFP. “Iranul a efectuat teste secrete cu rachete balistice si lansatoare de rachete, in special rachete capabile sa transporte ogive nucleare, violand rezolutia 1929 a ONU”, a declarat Hague, in fata Camerei Comunelor. Teheranul “si-a anuntat intentia de a-si tripla capacitatea de productie de uraniu imbunatatit la 20%. Aceste nivele de imbogatire sunt mult mai ridicate decat necesarul pentru energia nucleara pasnica”, a apreciat el, sustinand ca “Marea Britanie trebuie sa continue sa creasca presiunea asupra Iranului pentru negocierea unui acord privind programul nuclear”.

Declaratiile lui Hague vin a doua zi dupa lansarea de catre Iran a 14 rachete balistice cu raza scurta si medie de actiune, in cadrul unui exercitiu “de aparare” menit sa descuraje Israelul si Statele Unite sa atace militar republica islamica. Statele Unite au denuntat aceste exercitii fara a preciza daca armele testate de Iran sunt capabile sa poarte munitie nucleara. Programele spatiale si de rachete dezvoltate de Iran ingrijoreaza statele occidentale.  Aceasta amenintare a fost invocata de NATO pentru a justifica proiectul scutului antiracheta din Europa, ale carui elemente vor fi gazduite si de Romania.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial, Iran, Israel, Revolte populare, revolutii, Siria

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “AGITATII MILITARE INTRE ISRAEL SI SIRIA?

  1. inceperea unui conflict intre Israel – Siria este o chestiune de cateva zile, avand in vedere cat de mult se agita sirienii

  2. Tot in aceias chestiune la nord Turcia – Siria … ca mai apoi NATO de partea Turciei si ESTUL de partea Siriei, tot asa numai vesti “bune” vin pe zi ce trece.

  3. In timpul revoltelor din lumea araba se auzea o vorba care spunea ca revolutile din 89 au ajuns acum si la arabi. Ceva este adevarat din cele spuse mai sus. Pe langa tot felul de dictatori pro vest s-au locali, acum se produce si prabusirea definitiva a socialismului in lumea araba. Penultimul bastion al acesteia, iubita JAMAHIRIE al lui Muammar Gaddaf are zilele numarate. Ultimul bastion care a ramas este Siria si daca ea cade s-a zis cu socialismul in lumea araba. Dar iata ca si in Siria sunt mari probleme si se pare ca intr-un final se va termina si acolo distractia. Deci in lumea araba socialismul e pe duca, mai ramane China, Laos, Vietnam si niste gainari neinsemnati de prin Africa . Uneori cred ca socialismul acesta este marca inregistrata si ca cineva isi doreste ca socialismul rosu sa dispara din lume ca sa apara un alt socialism, eventual albastru. Ma gandesc ca noul SOCI… a ajuns subiect de monopol in lume. Sa ii placa asa de mult lui Obama incat sa rascoleasca toata lumea ?

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare