Mitropolitul Anthimos al Tesalonicului: EUROPA S-A DEMONIZAT! Cum se traieste acum in Grecia de sub dictatul economic european?

31-01-2012 5 minute Sublinieri

Babel

 Relateaza Emilios Poligenis – 01.48

“Incercarile prin care trecem noi, grecii, au depasit limitele normale si au ajuns la un nivel foarte greu de suportat si foarte umilitor pentru istoria noastra, pentru demnitatea noastra si pentru onoarea noastra“, a spus din amvonul bisericii Sfantul Vasile, Nea Elvetia, Preasfintia Sa Mitropolitul Tesalonikului, Kir Anthimos.

Kir Anthimos se intreaba de ce grecii trebuie sa indure toate acestea din partea europenilor , subliniind faptul ca “nu poate sa inteleaga…” De asemenea s-a referit si la ultimele discutii ale liderilor partidelor cu Ministerul Economiei, accentuand faptul ca toate acestea care ni se intampla “sunt fapte care ne jignesc”.

“S-a pus problema, iubitii mei, sa vina in Grecia un Comisar numit de Uniunea Europeana, care sa fie cea mai inalta autoritate de reglementare a responsabilitatilor guvernamentale, adica deasupra Guvernului.“, a spus kir Anthimos. Si a adaugat: Adica ne cer sa facem ascultare si sa ne supunem unei singure persoane careia Uniunea Europeana ii va incredinta aceasta autoritate. Acest lucru nu s-a mai intamplat in nici o tara”.

“Europa cu adevarat s-a demonizat! O spun dintr-un punct de vedere pur duhovnicesc, pastoral. Europa se indraceste, nu stie ce se intampla cu ea… Daca ar fi stiut, nu ar fi permis sa se dezvolte in spatiul European o prelungire a religiei care isi propune sa guverneze intreaga lume si sa alunge crestinismul“, a adaugat kir Anthimos.

Mitropolitul Tesalonikului a spus in continuare ca “in acest moment in Atena nu exista catedrala Mitropolitana care sa functioneze; catedrala care exista este inchisa, din diverse motive si mai ales din motive ce tin de administratia guvernamentala“.Exista oameni care incearca si care se lupta sa construiasca o geamie! Acest fapt este un lucru absurd care poate sa te scoata din minti, sa te scoata din fire”, a adaugat Mitropolitul Anthimos.

La un alt moment kir Anthimos a subliniat: ”Diavolul isi vede de treaba sa si in consecinta Europa se indraceste din ce in ce mai rau, de aceea rugaciunea noastra trebuie sa fie si pentru Europa, nu doar pentru noi.”

In incheiere Mitropolitul Tesalonikului s-a referit la lucrarea pe care o face Biserica pentru acei oameni care sufera de foame din cauza aventurii prin care ne-au obligat sa trecem europenii.

“In fiecare zi functioneaza 14 centre sociale si le vom inmulti! Din cauza frigului, mitropolia si-a asumat rolul de a-i ingriji pe cei fara de adapost in hoteluri; ei vor putea ramane timp de trei zile in camere normale, unde vor fi hraniti!”, a spus Mitropolitul.

anthimos

Nota noastra:

Tocmai ce s-a semnat tratatul despre guvernanta fiscal-financiara europeana: 25 din 27 de ţări, printre care şi România, au adoptat un NOU TRATAT BUGETAR. Marea Britanie şi Cehia au refuzat [din nou]. LIVE

Este vorba de un tratat bazat pe acordul “istoric” precedent: Adio, suveranitate! – CONSECINTA SUMMIT-ULUI EUROPEAN “CRUCIAL”. Romania, sub jugul GUVERNANTEI FISCALE si al constrangerilor bugetare nemiloase. CE NE ASTEAPTA DE ACUM?

Mai clar despre efectele austeritatii impuse, acum, si la nivel formal statelor membre UE, in articolul urmator:

***

 În timp ce negocierile privind ştergerea parţială a datoriilor greceşti continuă, primarul din Atena oferă două mese pe zi salariilor concediaţi, victime ale planurilor de austeritate şi ameninţaţi de foamete. O situaţie pe care unii greci nu ezită să o compare cu vremea Ocupaţiei.

În fiecare zi, aceeaşi scenă: la amiază, o mulţime de oameni aşteaptă în tăcere în faţa porţilor primăriei din Atena, aproape de Piaţa Omonia. Câţi sunt? O sută? Mai mulţi? “Seara, sunt de două-trei ori mai mulţi”, suspină Xanthi, o tânără însărcinată de primărie cu “gestionarea mulţimii“. Atmosfera este tensionată atunci când în sfârşit se deschid porţile, şi o coadă lungă se formează până la taraba unde se distribuie un Coca-Cola Light şi un fel de piure de cartofi într-un castron de plastic. Se aud ţipete, certuri, totul trebuie să meargă foarte repede: distribuţia nu durează decât o jumătate de oră.

În mijlocul câtorva marginali şi bătrâni cu haine uzate, se poate vedea imediat această nouă clasă de cetăţeni, până în prezent neobişnuiţi să cerşească mâncare. Majoritatea dintre ei refuză să vorbească cu jurnaliştii. “Le este ruşine”, spune Sotiris, 55 de ani, care se află şi el la şomaj după ce a lucrat douăzeci de ani într-o întreprindere de securitate şi pază.Dar în Grecia, alocaţiile de şomaj nu durează decât un an“, aminteşte acesta.

“Cerşetorii cu iPhone”

În Grecia, ei sunt numiţi “neo-săracii” sau “Cerşetorii cu iPhone“: salariaţi daţi afară dintr-una din multele întreprinderi individuale care au dat faliment, funcţionari concediaţi în urma măsurilor de austeritate luate de doi ani încoace.

Ei sunt toţi la şomaj, în timp ce economia îi împinsese să se împrumute în timpul vremurilor de fast. Care nu sunt atât de depărtaţi, de altfel: între 2000 şi 2007, Grecia afişa încă o rată de creştere  promiţătoare de 4.2%. Apoi, criza bancară din 2008 şi anunţul fulgerător al unui deficit bugetar record de 12.7% din PIB, la sfârşitul anului 2009, au dărâmat, asemeni unui castel de cărţi, o economie cu baze prea fragile pentru a rezista jocului speculativ al pieţelor. Munca la negru, evaziunea fiscală, administraţia ineficace: relele sunt bine cunoscute şi o mare parte a populaţiei acceptă necesitatea reformelor structurale cerute de “Merkozy“, aşa cum este numit aici tandemul Angela Merkel – Nicolas Sarkozy, cel care domină negocierile la Bruxelles.

Dar planurile de austeritate impuse ţării, începând cu primăvara anului 2010,  nu trec bine. Ele afectează în primul rând salariaţii şi pensionarii, al căror venit s-a micşorat sau chiar s-a evaporat atunci când au fost concediaţi, iar impozitele lor, reţinute la bază, au crescut exponenţial. Rezultatul?

În doi ani, numărul de persoane fără domiciliu stabil a crescut cu 25% şi foametea a devenit o preocupare de zi cu zi pentru unii dintre ei.

“Copiii veneau la consultaţie cu stomacul gol…”

Am început să-mi fac griji atunci când am văzut unul, apoi doi, apoi zece,  din ce în ce mai mulţi copii care veneau la consultaţie cu stomacul gol, fără să fi mâncat nimic în ajun”, spune Nikita Kanakis, preşedinte al filialei greceşti a Medecins du Monde.

În urmă cu vreo zece ani, ONG-ul francez a deschis o filială în Grecia, ca răspuns la afluxul brusc şi masiv de imigranţi ilegali fără resurse. “De un an încoace, grecii sunt cei care vin la noi. Oameni din clasa de mijloc care, pierzându-şi drepturile sociale, nu mai au dreptul la spitalul public. Şi de şase luni, noi le distribuim de asemenea alimente, ca în ţările din lumea a treia, constată dr. Kanakis, care îşi pune o întrebare: “Problema datoriei este reală, dar cât de departe pot merge cerinţele celor de la Bruxelles, atunci când copii care trăiesc la doar trei ore de zbor cu avionul de Paris sau Berlin nu mai pot să aibă îngrijiri medicale sau să se hrănească cum trebuie?

Joi, o scenă neobişnuită s-a desfăşurat în inima Atenei, în Piaţa Sintagma, în faţa Parlamentului: agricultori veniţi din Teba, la 83 de km de capitală, au distribuit gratuit 50 de tone de cartofi şi de ceapă. Anunţată la televizor, distribuirea s-a transformat rapid într-o răzmeriţă. Toată lumea s-a năpustit asupra tarabelor. Din nou certuri, ţipete. “Nu am mai văzut aşa ceva de la Ocupaţie, se mâhneşte Andreas, care priveşte  spectacolul de la distanţă. Ocupaţia germană din timpul celui de-al doilea război mondial provocase o foamete cumplită, care a rămas în amintiri.

Cuvântul revine des pentru a descrie foamea care loveşte clasele de mijloc, dar şi cu referire la dictatele  executivului de la Bruxelles, şi cu atât mai mult ale Berlinului.La fiecare trei luni, suntem ameninţaţi cu falimentul imediat şi ni se porunceşte să strângem şi mai mult de gât săracii. Banii care ne sunt promişi? Sunt împrumuturi care servesc doar de a rambursa creditorii!“, exclamă Andreas.

Premierul Lucas Papademos excelează prin tăcere

Angajat într-o companie de transport maritim, el râde când menţionează eventualitatea de a anula a treisprezecea şi a paisprezecea lună a angajaţilor din sectorul privat. Ca şi mulţi alţi patroni, al lui nu-i mai plăteşte salariile de luni de zile. “Patronii au drept pretext criza pentru a evita plata angajaţilor“, se plânge el. Apoi, întorcându-se spre fostul Palat Regal care găzduieşte Parlamentul, el adaugă: “Aici se află 300 de cretini care urmează un guvern neales de popor. Lor le-a scăzut stilul de viaţă? Funcţionarii Adunării primesc încă şaisprezece luni de salariu şi nimănui nu-i pasă la Bruxelles“.

Departe de a fi stârnit, ca în Italia, un avânt naţional faţă de criză, Lucas Papademos, primul ministru “tehnocrat” numit în noiembrie, iese în evidenţă mai ales prin tăcere. În timp ce ţara îşi negociază din nou supravieţuirea promiţând noi măsuri de austeritate, singurul interviu pe care l-a dat a fost pentru … The New York Times.

Andreas este convins:Trăim într-o dictatură economică. Iar Grecia este laboratorul în care se testează rezistenţa popoarelor. Apoi, va veni rândul celorlalte ţări din Europa. Nu va mai exista nicio clasă de mijloc“.

masa saracilor (Atena)

Legaturi:

*

*


Categorii

Criza mondiala, Ierarhi greci, Mitropolitul Anthimos al Tesalonicului, Raspunsurile Bisericii la problemele vremurilor, Traduceri, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

21 Commentarii la “Mitropolitul Anthimos al Tesalonicului: EUROPA S-A DEMONIZAT! Cum se traieste acum in Grecia de sub dictatul economic european?

  1. Pingback: Emisiunea “Vestea cea buna: FALIMENTUL ECONOMIEI MONDIALE”, cu pr. Cezar Axinte si prof. Mihail Chircor (Radio Dobrogea) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  2. Solidarizarea populaţiei trebuie să fie încurajată în mod energic de la primele simptome ale penuriei şi cred că acum ar fi un moment bun pentru introducerea acestei dezbateri de către privaţi, iar nu de către autorităţi (pentru a nu cauza mai multă panică decât cea care nu poate fi evitată). Idee e că o iniţiativă de dezvoltare a unei reţele sociale de într-ajutorare, trebuie să prindă ceva inerţie de funcţionare, pentru că odată apărute lipsurile, toată lumea va trage pentru propriul interes, decalajele resurselor se vor mări, iar cei aflaţi la vârf vor călca peste cei aflaţi la limita supravieţuirii tocmai pentru a-şi păstra statutul.
    Cred că trebuie încurajate deschis proiecte precum cantine sociale, reţele informale de asistenţă socială (bătrâni, mame singure etc.), pe modelul grecesc, acum cât încă este linişte.
    Îmi dau seama şi eu de fezabilitatea acestor sugestii, însă voiam să punctez măcar în treacăt aceste aspecte. Doamne, ajută!

  3. Intocmai. Insa, cred eu, toate initiativele de acest gen trebuie facute publice pentru ca impactul asupra oamenilor este mai mare atunci cand vad cu ochii lor ca se concretizeaza un proiect. E vorba despre acea certitudine de care avem nevoie cu totii ca banii respectivi nu intra intr-o nebuloasa, ci folosesc celor care au cu adevarat nevoie de ajutor. Multi sunt dispusi sa ofere ajutor in conditii clare, transparente, nu doar crestinii.
    (Ideal ar fi, dupa parerea mea, daca s-ar merge initial pe investitii si ulterior pe consum. Ajutor concret pot oferi si cei cu posibilitati modeste prin cumpararea produselor respective, la un pret care ii avantajeaza, asigurand rulajul capitalului investit initial.)

  4. Pingback: Tratatul de stabilitate european, “OPTIUNEA SEVERA” a lui Traian Basescu: o “bataie de joc”. UE = SPATIUL VITAL pentru Germania + SFARSITUL DEMOCRATIEI SI AL STATULUI NATIONAL - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. DA- Nu toata Europa sa demonizat-dar cel mai rau demonizati is actualii conducatori ai ROMANIEI–parlament–presidentia–guvenul–toata presa romaneasca carei vanduta demonizatilor mentionati mai sus –presa care primesc mii de euro salar lunar ca sa minta poporulcu televizorul -cei de la romania tv impreuna cu cei de la b1 tv is campionii minciunii in romania–nu se tem de DUMNEZEU –bine ar fi acesti oameni sasi plateasca pacatele in viata asta –ca in cealanta viata vor plati vesnic..vesnic ..vesnic

  6. Pingback: STRIGATUL DE DURERE AL ARHIEPISCOPULUI IERONIM – scrisoare exploziva catre primul-ministru Papademos. Biserica Greciei, alaturi de popor, pune piciorul in prag in fata santajului UE! -
  7. Pingback: Grecia: disensiuni in guvernul tehnocratului Papademos, presiuni pentru mai multa austeritate din partea UE si a Germaniei - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: Serbia ameninta: daca nu suntem primiti in UE, VOM GAZDUI BAZE MILITARE RUSESTI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. Pingback: IPS SERAFIM DE PIREU: interviu despre premierul Papademos, Rockefeller si Rotschild, lobby-ul sionist si DICTATURA GROAZEI (VIDEO) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  10. Pingback: Arhiepiscopul Ieronim: NU CUMVA ACEASTA CRIZA NE ESTE SPRE JUDECATA? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  11. Pingback: Mitropolitul Nicolae de Messoghia: SUNTEM CONDUSI CATRE O CATASTROFA NATIONALA. CEL MAI RAU E CA NU APAR SEMNE CA NE-AM TREZI! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  12. Pingback: ARHIEPISCOPUL GRECIEI, IERONIM: “incearca sa ne transforme in COLONIE… Biserica e tratata in cel mai rau mod cu putinta!” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  13. Pingback: Grecia: ARMATA, alaturi de Biserica in “razboiul” impotriva CRIZEI. Arhiepiscopul Ieronim: MESAJ PENTRU CEI AJUNSI LA LIMITA REZISTENTEI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  14. Pingback: IPS Hierotheos Vlachos: o radiografie ortodoxa a UTOPIEI UNIUNII EUROPENE. Ortodocsii care vor sa para europeni tradeaza - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  15. Pingback: Ierarhi greci despre ALEGERILE PARLAMENTARE (6 mai). SA MURIM, DAR SA RAMANEM IN ISTORIE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  16. Pingback: ALEGERILE DIN GRECIA: vot anti-austeritate, partidele principale au pierdut majoritatea, COMUNISTII SI NAZISTII URCA IN PREFERINTE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  17. Pingback: iERARHIA GREACA, INGRIJORATA DE ASCENSIUNEA PARTIDELOR ANTICLERICALE SI FASCISTE. Arhiepiscopul Ieronim: A spus Hristos sa nu-i hranim pe imigranti? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  18. Pingback: IPS Hierotheos Vlachos despre EUROPA SI TAURUL EUROCRAT. Crestinii sa nu se lase siluiti de duhul lumesc si de puterile lumii - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  19. Pingback: Uniunea Europeana si noul RAZBOI AL RELGIEI: Nordul protestant vs Sudul catolic, Occident vs Est, Germania vs Europa - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  20. Pingback: Cunoscutul duhovnic grec NECTARIE vede legatura intre DEMISIA PAPEI BENEDICT, NOUL PAPA SI IMPLINIREA APOCALIPSEI sub ochii nostri: "Sa ne pregatim duhovniceste pentru ultimul RAZBOI IMPOTRIVA CRESTINILOR!" (video) - Razboi întru Cuvânt - Reco
  21. Pingback: ARHIEPISCOPUL IERONIM al Greciei indeamna, implicit, pentru un vot DA la REFERENDUM. Relatari contradictorii din Muntele Athos: unii monahi il invoca pe SFANTUL PAISIE AGHIORITUL pentru un VOT DA, altii cer poporului grec sa VOTEZE NU | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare