ROMANIA, FMI-ul si “valul de furtuna” din anul electoral 2012: intre PRESIUNI pentru noi PRIVATIZARI si PROMISIUNI de majorari ale salariilor si pensiilor

4-11-2011 4 minute Sublinieri

Jeffrey Franks, El Porcilator, şi preşedintele Traian Băsescu

Reprezentantul FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat că România intră într-un nou val de furtună, dar că este mai pregătită decât în urmă cu doi ani. În cadrul întâlnirii de miercuri seară dintre Emil Boc şi oficialii Fondului Internaţional Monetar, premierul a dat asigurări că Executivul va pregăti pentru anul viitor un proiect de buget “de vreme rea”, pentru a se asigura că România nu va intra “în furtună”.

Pentru 2012 vom pregăti un buget de stat de vreme rea şi, în cazul în care vremea va fi mai bună, va fi mai bună pentru toţi. Deci, este mai bine să prevenim răul şi să consolidăm stabilitatea noastră macroeconomică. Aşa cum am văzut azi, în mod special în Grecia, nu vom primi ştiri foarte pozitive, din câte ştiu, aşadar vremea în Europa, din punct de vedere economic, nu va fi foarte bună, dar, aşa cum am spus, noi ne vom pregăti nu pentru cea mai bună vreme în 2012, dar în cazul în care vom avea o vreme mai bună, va fi mai bine pentru toată lumea sau măcar nu va fi furtună. Dacă nu va fi furtună, va fi mai bine pentru toată lumea aici în România şi în Europa“, a spus Boc oficialilor FMI.

Şeful delegaţiei FMI la Bucureşti a subliniat că actualul context economic internaţional este unul “de furtună”, dar că România este mai bine pregătită decât în urmă cu doi ani.

Sunt pe deplin de acord că acestea sunt zile furtunoase şi că o abordare prudentă pentru 2012 este extrem de recomandată în aceste timpuri nesigure. Oricum, un lucru bun pe care îl putem spune despre aceste timpuri furtunoase este că România intră în acest nou val de furtună mai bine pregătită decât a fost cu doi ani şi jumătate în urmă, când valul anterior al furtunii a lovit. Aceasta pentru că am luat împreună câteva iniţiative foarte importante pentru a reduce deficitul de cont curent, a reduce deficitul fiscal, a lua măsuri structurale importante. Aşadar, deşi vremurile sunt grele, intraţi în aceste vremuri dificile cu o economie mai solidă şi mai stabilă pe care să vă bazaţi“, a spus Franks.

O delegaţie a Fondului Mondial Internaţional, a Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale se află în România în perioada 25 octombrie – 7 noiembrie pentru a treia evaluare a acordului de tip preventiv.

Premierul Emil Boc i-a asigurat pe oficialii Fondului Monetar International (FMI), in intalnirea organizata miercuri seara la Guvern, ca Executivul va pregati pentru anul viitor un proiect de buget “de vreme rea”, pentru a se asigura ca Romania nu va intra “in furtuna”, relateaza Mediafax. Oficialii Guvernului nu au pus in fata presei si cifrele pe care se bazeaza, ci au preferat o abordare “meteo” a situatiei economice a Romaniei, spun surse apropiate discutiilor.

Pentru 2012 vom pregati un buget de stat de vreme rea si, in cazul in care vremea va fi mai buna, va fi mai buna pentru toti. Deci, este mai bine sa prevenim raul si sa consolidam stabilitatea noastra macroeconomica. Asa cum am vazut azi, in mod special in Grecia, nu vom primi stiri foarte pozitive, din cate stiu, asadar vremea in Europa, din punct de vedere economic, nu va fi foarte buna, dar, asa cum am spus, noi ne vom pregati nu pentru cea mai buna vreme in 2012, dar in cazul in care vom avea o vreme mai buna, va fi mai bine pentru toata lumea sau macar nu va fi furtuna. Daca nu va fi furtuna, va fi mai bine pentru toata lumea aici in Romania si in Europa“, a spus Boc oficialilor FMI.

(…)
El a precizat ca evaluarea FMI nu este finalizata, dar datele actuale indica “in ansamblu” rezultate foarte bune in evaluarea programului, in acest an Guvernul fiind in grafic pentru a atinge tinta de deficit.

UPDATE: Oficialii FMI sunt de acord cu majorari de salarii si pensii in partea a doua a anului viitor daca vor exista resurse bugetare, afirma surse politice, acord care nu implica insa nicio garantie ca masura va fi si aplicata si care nu depaseste prevederile generale din ultimele scrisori de intentie.

Acordul FMI pentru eventuale majorari de salarii si indexari de pensii in partea a doua a anului viitor, conditionat de existenta resurselor bugetare, a fost exprimat in discutia de miercuri seara, de la sediul Guvernului, dintre liderii coalitiei si delegatia Fondului, afirma surse politice prezente la intalnire, citate de Mediafax. Un astfel de acord nu implica insa nicio garantie ca masura va fi si aplicata, in conditiile in care toate scrisorile de intentie incheiate in ultimul an de Guvern cu FMI au prevazut, de exemplu, ca nivelul contributiilor de asigurari sociale va putea fi redus in partea a doua a acestui an daca “spatiul fiscal” va permite o astfel de masura.

Pana in prezent, Guvernul nu a operat o reducere a CAS, anuntand in schimb ca nici anul viitor nu sunt sanse mari pentru o astfel de decizie. Aceleasi scrisori de intentie incheiate cu FMI includ si obiectivul Guvernului de a permite bugetarilor sa recupereze anul viitor pierderea salariala suferita anul trecut. Recent, membrii Guvernului au confirmat insa ca proiectul de buget pentru anul viitor nu va include majorari de pensii si salarii, eventuale cresteri urmand sa fie analizate in partea a doua a anului, in functie de resursele bugetare.

Liderii coalitiei s-au intalnit intalni miercuri seara, la sediul Guvernului, cu oficialii Fondului Monetar International, pentru a discuta despre proiectul de buget pe anul viitor. Saptamana trecuta, liderii coalitiei guvernamentale au discutat, tot la Palatul Victoria, si cu guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, despre situatia economica. O misiune comuna a FMI, Comisiei Europene si a Bancii Mondiale se afla in Romania in perioada 25 octombrie – 7 noiembrie pentru a treia evaluare a acordului stand-by, cele mai importante teme de discutie cu autoritatile romane vizand constructia bugetului pe anul viitor si reforma companiilor de stat.

Oficialii FMI au solicitat Guvernului sa prezinte o “foaie clara de parcurs” pentru privatizarea companiilor de stat din energie si transporturi, precum si pentru liberalizarea preturilor gazelor naturale si electricitatii la companii si populatie, au declarat agentiei Mediafax surse oficiale.

Oficialii FMI au cerut sa li se prezinte o foaie clara de parcurs privind privatizarea companiilor de stat, inclusiv procedura avuta in vedere, precum si o strategie concreta de liberalizare a preturilor la gaze naturale si energia electrica pentru companii si populatie, au aratat sursele citate, la finalul discutiei de miercuri seara dintre liderii coalitiei si oficialii Fondului.

Un astfel de plan concret a fost solicitat si pentru reforma sistemului de sanatate. Potrivit surselor, oficialii FMI au apreciat masurile de reforma initiate in ultima perioada in anumite domenii, precum cele coordonate de Ministerul Muncii si Ministerul Justitiei.

Guvernul si FMI au convenit numirea de manageri privati la noua companii de stat in acest, pentru ca anul viitor lista sa fie suplimentata cu sase societati.

Primele companii la care vor fi adusi manageri privati sunt Posta Romana, Tarom, CFR Marfa, Electrificare CFR, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, Electrica Furnizare, Hidroelectrica, Romarm si Oltchim.

Anul viitor vor fi numiti manageri privati la alte sase companii, respectiv CFR, CFR Calatori, Nuclearelectrica, Transgaz, Transelectrica si Romgaz.

In plus, FMI insista ca Guvernul sa cedeze controlul la mai multe companii de stat, in special din transporturi si energie, considerand ca investitorii sunt mai degraba interesati de pachete majoritare decat de preluarea unpr participatii minoritare.

Printre numele vehiculate se numara viitoarele complexe energetice Oltenia si Hunedoara. In ultima scrisoare de intentie se arata ca vor fi scoase la vanzare actiuni la mai multe societati, in trei grupuri, incepand cu Transelectrica in luna octombrie si Transgaz in decembrie.


Categorii

1. DIVERSE, Acordul cu FMI, Criza mondiala, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “ROMANIA, FMI-ul si “valul de furtuna” din anul electoral 2012: intre PRESIUNI pentru noi PRIVATIZARI si PROMISIUNI de majorari ale salariilor si pensiilor

  1. Pingback: Traian Basescu uber alles: acelasi OBIECTIV anti-national EURO 2015, un DEFICIT anti-social ZERO 0 in 2013 si MAREA PRIVATIZARE sau ULTIMUL JAF NATIONAL
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare