Scandal la Ierusalim: PATRIARHUL TEOFIL, ACUZAT DE PREDECESORUL SAU DE MITA

26-11-2011 1 minut Sublinieri

“Politia face o ancheta in ceea ce priveste acuzatia ca Patriarhul grec si-ar fi cumparat scaunul platind 13 milioane de dolari.” , titreaza ziarul israelitean Haaretz intr-un reportaj aparut ieri, dand nastere astfel la mari tulburari in cadrul Patriarhiei Ierusalimului.Dupa cum se relateaza intr-o aparitie de pe prima pagina a ziarului, “cererea pentru inceperea unei anchete penale a venit din partea fostului Patriarh orthodox Irineu, care s-a adresat in scris saptamana trecuta catre Inalta Curte de Justitie. O cerere similara a fost trimisa si catre Procurorul Sef Mose Lantor.

Irineu, titreaza Haaretz, spune in acuzatiile sale ca recunoasterea ca Patriarh a lui Theofil in 2007 s-a facut printr-o intelegere frauduloasa bazata pe mita. Acesta din urma, spune ziarul israelian, i-a promis consilierului ministrului cultelor din acea perioada, Rafi Eitan, suma de 13 milioane dolari din fondurile Patriarhiei in schimbul recunoasterii din partea guvernului Israelitean.

Patriarhul Theofil i-a urmat lui Irineu pe scaunul Patriarhiei Ierusalimului, dupa caterisirea acestuia din urma din iunie 2005. Alegerea lui Teofil a avut loc in August 2005, iar recunoasterea acestuia de catre guvernul israelit s-a produs pe 16 Decembrie 2007.

Pana la acea data, Israel contiuna sa recunoasca in calitate de intai statator al bisericii ortodoxe a Ierusalimului pe Irineu, blocand pentru doi ani si jumatate finantele Patriarhiei. Inlocuirea lui Irineu a fost rezultatul unei crize de mai multe luni care s-a produs in interiorul Bisericii Ortodoxe a Greciei si a Patriarhiei Ierusalimului, si care a debutat cand a fost descoperita prezenta lui Apostolos Vavilis la Ierusalim.

Din 2005 Irineu ramane in premizele Patriarhiei Ierusalimului, izolat de chinotita Sfantului Mormant. Merita mentionat ca in luna Mai 2007 guvernul Iordaniei, al carei comunitati ortodoxe se afla sub directa pastorire a Patriarhiei Ierusalimului, si-a retras sustinerea pentru Patriarhul Theofilos dar, in urma unor presiuni, climatul de neincredere in privinta Patriarhului a incetat.

Legaturi:



Categorii

1. DIVERSE, Patriarhul Teofil al Ierusalimului, Polemici, conflicte, zelotism, extremism, provocari, Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “Scandal la Ierusalim: PATRIARHUL TEOFIL, ACUZAT DE PREDECESORUL SAU DE MITA

  1. Pingback: PATRIARHIA IERUSALIMULUI S-A IMPACAT SI A RELUAT COMUNIUNEA CU PATRIARHIA ROMANA, recunoscand Asezamantul Romanesc de la Ierihon. Oare... care va fi fost pretul? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  2. Pingback: Patriarhia Antiohiei a intrerupt comuniunea cu Patriarhia Ierusalimului | Cuvântul Ortodox
  3. (Documentarul a participat in mai 2016 (inainte de inceperea Sinodului cu o luna) la Festivalul International de Film de la Tel Aviv DOCAVIV 2016 și a câștigat mențiune de onoare de Asociația Criticilor de film și Europa mediteraneană (FEDEORA). Cine si cum se foloseste de el, ramane insa de vazut.)

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare