Patriarhia Antiohiei a intrerupt comuniunea cu Patriarhia Ierusalimului

28-06-2015 48 secunde Sublinieri

patriarhia-antiohiei

Conform agentiei Romfea, Sinodul Patriarhiei Antiohiei a decis sa intrerupa comuniunea cu Patriarhia Ierusalimului. Motivul il constituie Episcopia Qatarului, infiintata de Patriarhia Ierusalimului pe teritoriul canonic revendicat de Patriarhia Antiohiei.

Scandalul face o impresie proasta, avand in vedere problemele mult mai grave cu care se confrunta crestinii ortodocsi in regiunile Orientului Apropiat, si poate intarzia sau complica pregatirile care se fac pentru Sinodul Panortodox.

Patriarhia Ierusalimului a mai fost implicata, nu demult, in astfel de conflicte jurisdictionale, cu insasi Patriarhia Romana. In cele din urma, cele doua parti au ajuns la intelegere si au refacut comuniunea interupta temporar, din decizia Ierusalimului.

 


Categorii

1. DIVERSE, Erezii, secte, rataciri, sminteli, inselari, scandaluri..., Patriarhul Teofil al Ierusalimului, Transcrieri-Redactari

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

13 Commentarii la “Patriarhia Antiohiei a intrerupt comuniunea cu Patriarhia Ierusalimului

  1. Vai de mine. Ne comportam ca schismaticii. Intotdeauna cand discutam cu evreii, intotdeauna eu subliniam ca diferitele grupuri de iudaism nu au comuniune unii cu altii. INtotdeauna. Si acuma noi imitam asta? Doamne Doamne, si noi suntem in comuniune cu ambele, si ele nu mai sunt in comuniune intre ele. Doamne….stilistii vor zice ca ei au adevarul ca si ei sunt impartiti la fel in factiuni ce nu se recunosc una cu alta…ai ateii vor zice ca asta e adevarul, ca nu e nimic, ci doar fizica si materie, si nu adevar…si catolicii vor rade cel mai tare

  2. http://www.pravoslavie.ru/english/70416.htm

    aici e si nationalismul arab…antiohia e de limba araba…ortodocsii de veche origine evreiasca din palestina sunt si ei de limba araba, urmasii crestinilor apostolici..si ierusalimul e de greaca

  3. E vorba de lupta intre vechi crestini orientali grecizati, bizantinizati, si cei arabizati. Intre Rum, Rumeli, si cei din comunitatea araba publicati si articolul in greaca original

  4. @Fagul:

    Pai am facut trimitere la sursa informatiei: http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/1467-to-patriarxeio-antioxeias-diakoptei-tin-koinonia-me-ta-ierosoluma

    Alt articol in greaca nu am folosit.

  5. Ciudat ce mica reactie a produs articolul acesta.Inseamna ca oamenii nu se mai uita la stiri in noul format al site-ului. Le gasesc greu. Faceti cumva ca stirile sa fie mai vizibile. Eu stiu ca vreti sa centrati exclusiv pe duhovnicie. Intr-adevar, asa e matur. Asa e corect. Nu ne trebuie stiri. Dar sunt si stirile frumoase. Faceti-le mai vizibile.

  6. Atentie, ‘ortodocsii’ din siria sunt monofiziti, deci eretici.

  7. @ban:

    Aici e vorba de Patriarhia Antiohiei, nu de monofiziti.

  8. Atentie, sunt comisari vigilenti ortodoxisti printre noi care vaneaza ereziile si unde nu sunt, cu… “grija mare” 🙂

  9. Pingback: Tensiuni intre Biserica Greciei si Patriarhia Constantinopolului. ARHIEPISCOPUL IERONIM AL ATENEI BOICOTEAZA SINODUL PANORTODOX | Cuvântul Ortodox
  10. @carmen
    Grecii au preluat aceasta harta fantezista de pe un site in limba engleza, fara sa cugete un pic. Nu vad cum Iranul, Arabia Saudita si Qatarul ar fi de acord sa le fie taiat accesul la Golful Persic pentru a fi cedat noului Stat Arab Siit, mai ales ca sauditii sunt suniti.
    http://www.topontiki.gr/sites/default/files/styles/default/public/xartes_mideast.jpg?itok=gSMHItMa

  11. E o harta desenata pe criterii etnice, dar, real, conteaza in Orientul Mijlociu criteriile religioase. Sa nu-l uitam si pe crupierul sef: SUA, dat fiind ca tot ce se intampla acolo trebuie sa concorde cu interesele americane. Sa o luam pe craprarii

    1.
    Gwadar-ul, portul ridicat de chinezi, se afla in Belucistan. Un Belucistan independent ar insemna pierderea controlului asupra portului, un act atat de grav, incat chinezii, luand in calcul aceasta eventualitate, au garantat integritatea teritoriala a Pakistanului. Deci razboi. Risti un razboi acum cu China? Le lasi portul si ridici langa, pe corali, o baza in Oceanul Indian.
    Belucistanul independent ar irita si Iranul

    2.
    Am ajuns la Iran. Deci minoritatea azera din nord-vest. Sunt multi, aproape 20 de mil, dar au autonomie, libertati si sunt implicati in toate palierele decizionale politice – de ex. Ali Khameini e pe jumatate azer. Sa alimentezi o insurgenta azera inseamna sa provoci Teheranul sa denunte tratatul nuclear abia semnat si ovationat de toti, sa il impingi sa provoace turbulente in sudul Afganistanului si Yemen si iar sa se apuce de nucleara. Nu vrei asta – da icterul in sauditi si evrei. ..Ivan vesel.

    3.
    Statul Arab Siit ar insemna unirea acestuia cu Iranul si trecerea majoritatii campurilor petroliere sub control iranian. China happy – SUA nu.

    4.
    Stat kurd care sa includa minoritatea kurda din Turcia? Zboara Turcia din NATO direeeect in Eurasia lui Putin….Ivan danseaza cazacioc si mareste numarul de troli putinisti.

    5.
    Arabia Saudita fara Mecca? Adica se duce de rapa tot prestigiul casei lui Saud in lumea islamica si araba. Nema gardieni si custozi ai locurilor sfinte. ” Cine ne-a lasat fara Mecca? americanii!! cry havoc and reveange” – crest pret petrol – Ivan cade sub masa, matol de fericire.

    6.
    Principalul aliat, Israelul, nu se alege cu nimic? Oportunistii Orientului Mijlociu? Mira-m-as! Macar sa-si extinda zona tampon a Inaltimilor Golan.
    http://www.dailymotion.com/video/x2hw3z4
    https://www.youtube.com/watch?v=PGHIHdUMVgo
    https://www.youtube.com/watch?v=0s0e2dDzBe4
    Fara Iran, SUA nu poate creiona nimic stabil in Orientul Mijlociu.

  12. @carmen
    vezi comentariul 12

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare