Valul de simpatie pro Arafat… “DEGENERAT” SI “MANIPULAT” POLITIC?!/ Legea Sanatatii negociata cu CAMERA DE COMERT AMERICANA, aceeasi care a dictat Codul Muncii

13-01-2012 7 minute Sublinieri

Protestatarii de la Tg. Mures, AMENDATI DRASTIC si cautati cu CAMERE VIDEO

În ajunul mitigului pe care susţinătorii săi îl pregătesc la Bucureşti, la care sunt anunţaţi zeci de mii de oameni din întreaga ţară, Raed Arafat a făcut apel la oameni să nu mai iasă în stradă şi să nu se lase manipulaţi politic prin diverse anunţuri pe internet sau alte mijloace întrucât acţiunile pot degenera şi afecta ideile faţă de proiectul legii sănătăţii.

“Mulţumesc mult oamenilor pentru susţinere. Dar îi rog pe toţi să nu se lase manipulaţi politic. Să nu iasă în stradă, să nu răspundă la nicio chemare şi provocare de pe internet sau de la televiziuni“, a declarat, vineri, pentru Mediafax, Raed Arafat.

Potrivit fostului subsecretar de stat astfel de adunări ar putea degenera şi afecta ideea faţă de lege. “Nu mă voi implica politic. Voi lucra tehnic, în orice situaţii, pentru ideea urgenţei. Dar legea nu se dezbate în stradă. Să nu afectăm ideea faţă de lege”, a adăugat Raed Arafat. Acţiunea pentru susţinerea lui Raed Arafat, iniţiată pe reţeaua de socializare Facebook, continuă cu un apel către bucureşteni să se solidarizeze cu cei din Mureş şi Cluj şi să vină, sâmbătă, la ora 14.00, în Piaţa Universităţii pentru a-şi exprima solidaritatea faţă de fostul subsecretar de stat.

În mesajul de susţinere a lui Raed Arafat de pe Facebook se arată: “Mureşenii arată că le pasă. Este timpul ca şi bucureştenii să facă acelaşi lucru.” Bucureştenii sunt chemaţi să vină sâmbătă, la ora 14.00, în Piaţa Universităţii, în semn de solidaritate cu Raed Arafat. La aceeaşi oră sunt chemaţi oameni solidari cu Raed Arafat şi la Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Iaşi, Craiova, Galaţi, Timişoara, Sibiu, Bacău şi Oradea.

Aproximativ 1.500 de persoane au participat, joi seară, la un mitingul pentru susţinerea lui Raed Arafat organizat la Târgu Mureş, unul dintre punctele manifestaţiei fiind sediul SMURD, unde oamenii au scandat “Jos cu hoţii”, “Jos Băsescu”, “Demisia”.

Marian Sultanoiu: SMURD, pe viaţă şi pe moarte

[…] Oricât de frustraţi şi nemulţumiţi ar fi, românii trebuie să înţeleagă că democraţia invocată în decembrie 89 le cere calm, cumpătare şi inteligenţă – în niciun caz, luptă de gherilă. Societatea civilă este necesar să discearnă rolul presiunii populare, în limitele matricei democratice. În agora nu e loc de luptă şi de moarte, ci de dialog şi simţul măsurii. Dacă Traian Băsescu a ieşit din această matrice, atunci e necesar să fie repoziţionat, făcut să înţeleagă de către o societate civilă, puternică şi demnă, că încalcă regula jocului, nu să i se dea apă la moară, escaladând un război periculos care, mai devreme sau mai târziu, e posibil să degenereze într-o direcţie nedorită. […]

Câteva mii de oameni (cifrele prezentate de mass-media variază între 1.500 și 4.500) au ieșit aseară în stradă, la Târgu Mureș și Cluj, pentru a protesta împotriva modului în care Raed Arafat a fost presat să-și dea demisia din funcția de subsecretar de stat în Ministerul Sănătății Publice. Între timp a început mobilizarea pe Facebook pentru un miting în București în această seară, cu strângerea de la ora 18.30, în Piața Universității. ”Cine pleacă? Ghici ghicitoarea mea?”, întrebarea retorică și indolentă cu care Traian Băsescu l-a îndepărtat din minister pe Arafat se întoarce ca un bumerang. Cu efecte neprevăzute pentru cel care a lansat-o.

Lovind în unul dintre puținii profesioniști aflat într-o funcție publică importantă, Băsescu a apăsat butonul roșu al revoltei populare. E greu de spus ce a cântărit cel mai mult în iritarea produsă de președinte: faptul că a atins un subiect extrem de sensibil (sănătatea publică) sau nedreptatea făcută unuia dintre puținii români (prin adopție) care a construit cu adevărat ceva în țara asta în ultimii 20 de ani. Personal, înclin spre a doua variantă, ieșirea în stradă de la Târgu Mureș fiind mult mai energică decât în cazul decimării spitalelor de anul trecut.

La o analiză sumară, s-ar putea spune că proiectul de Lege a Sănătății a căzut testul dezbaterii publice pe formă. De fapt, ignorând opiniile profesionale ale lui Raed Arafat, proiectul a căzut pe fond. În dezbaterea organizată de ProTV, în care Arafat s-a confruntat cu unul dintre susținătorii proiectului, șeful CNAS, Lucian Duță, acesta din urmă a ”oferit” un argument suficient cu vârf și îndesat pentru ca legea să ajungă la coșul de gunoi: nu s-a realizat niciun studiu de impact înainte ca proiectul să ajungă în dezbatere publică. ”Timpul nu mai are răbdare cu sănătatea”, a argumentat lipsa studiului de impact, Duță. Lipsa acestui studiu de impact este imaginea reprezentativă a unui sistem politic amatoricesc și naiv (păstrând prezumția de nevinovăție) în contrapondere cu opiniile unui profesionist.

În aceste condiții, iritarea populară este pe deplin justificată. Pentru că nu atât omul Raed Arafat este cel pentru care demonstrează, ci ceea ce reprezintă el: profesionistul înlăturat de sistemul care are nevoie doar de executanți și în care deciziile importante sunt luate după ureche (asta în cazul fericit, când nu e vorba de alte interese decât cele publice).

La fel ca în cazul proiectului de lege lansat în dezbatere, înlăturarea lui Raed Arafat s-a făcut fără un studiu de impact. Doar că, de această dată, lipsa studiului de impact se întoarce împotriva celor care au luat decizia (în frunte cu Traian Băsescu) și nu (ca de atâtea alte ori) împotriva populației.

Termenul de dezbatere a proiectului de lege a sănătăţii a fost prelungit cu cel puţin încă 30 de zile, a declarat, vineri, Cristian Irimie, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, după întâlnirile cu reprezentanţii Camerei de Comerţ Româno – Americane (AmCham) şi ai Federaţiei Solidaritatea Sanitară.

Irimie a spus că la întâlnirile cu reprezentanţii celor două instituţii au fost abordate aspecte generale ale legii sănătăţii, urrmând ca modificările solicitate de participanţi să fie transmise sub formă de tabele comparative, ca bază pentru dezbateri punctuale, potrivit Agerpres.

“Noi dorim ca legea să fie funcţională în principal pentru pacienţi. S-a discutat cu reprezentanţii Camerei de Comerţ Româno – Americane în principal pe asigurările private. A fost prezentat şi punctul de vedere legat de legislaţia medicamentului, pentru că au fost reprezentanţi şi din această zonă”, a adăugat secretarul de stat. El a accentuat că în principal s-a discutat despre participarea asiguratorilor privaţi, partea americană propunând amendamente.

“Neclarităţile vizează felul cum se va aplica legea, cum vor participa asiguratorii pentru că nu toată lumea a înţeles principiile legii”, a explicat Cristian Irimie.

Gata, Arafat a plecat, lumea se agită încă pe străzi. Iar Ministerul Sănătăţii trage o dezbatere cu băieţii din industria pharma şi cu Camera de Comerţ Americană ca să le explice mai bine ce şi cum. Ei sînt, de fapt, pacienţii. Am pus întrebarea pe facebook, prietenii mi-au răspuns rapid:

Camera Americana e condusa de dna GATEJ, fosta consiliera a Presedintelui. spera probabil un eficace lobby in favoarea business-ului lor prin ac lege

sau

adu-ti aminte cine a comandat nou Cod al muncii… pe care nu-l vroia nici sindicatele nici Asociatia patronala din Ro

Da, atunci a fost Consiliul Investitorilor Străini. Acum e doamna Gătej, ex-Cotroceni, care tot promite scoaterea vizelor dacă ne purtăm frumos.

Nu am paranoia cu “străinii”. Aici e ceva mult mai simplu: lobby de cea mai joasă speţă şi atît. Nu înţeleg de ce vrei să-l închizi pe Niculae pentru subminarea economiei, cînd tu o subminezi prin lobby pe faţă pentru diverse companii, de la minerit, la mediul bancar sau ce mai vreţi voi.

Ana (ştie foarte bine olandeză) ne spune o chestie şi mai interesantă. Despre cum au ieşit olandezii în stradă după ce minunata lor lege i-a lăsat pe dinafara spitalelor la sfîrşit de an:

sursa

“iată ce se întîmplă în mult-lăudatul model olandez cînd logica pieței și sistemul medical se întîlnesc: pacienților li se refuză accesul în spital pentru că asiguratorii și-au terminat fondurile la sfîrșit de an”

Şase persoane au fost amendate cu câte o 1000 de lei de jandarmi după mitingul organizat la Târgu Mureş pentru susţinerea lui Raed Arafat, prefectul judeţului, Marius Paşcan, afirmând că acestea au încercat să blocheze intrarea în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din oraş, unde se află şi sediul SMURD.

Prefectul de Mureş, Marius Paşcan,  a anunţat în şedinţă că jandarmii au amendat câteva persoane în baza legii privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, care prevede că “organizarea şi desfăşurarea de adunări publice nedeclarate, neînregistrate sau interzise, constituie contravenţie”.

“S-au aplicat sancţiuni contravenţionale, aşa cum prevede legea, pentru unii dintre manifestanţi, care s-au manifestat un pic mai agresiv. Au fost sancţionaţi la faţa locului. Mulţi alţii vor primi avertismente – cel puţin unele dintre persoanele publice care au participat în mod direct la pregătirea acestei manifestări, chiar dacă nu-şi asumă acest lucru. S-au transmis mesaje de la surse aparţinând fie unor lideri sindicali, fie unor lideri politici, cu interes de a escalada acest subiect, de a degenera într-o manifestare cu caracter politic”, a declarat Paşcan.

Acesta a adăugat că sancţiunile au fost aplicate unor persoane care au încercat să blocheze intrarea în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş, unde se află şi sediul SMURD. “Legea prevede cum se pot organiza manifestările, iar dacă participanţii se deplasează pe un traseu acesta trebuie să fie autorizat. Altfel, lucrurile pot degenera”, a spus Paşcan.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Mureş, Adina Văcar, a declarat iniţial că nu au fost date amenzi, dar ulterior a transmis un comunicat în care a arătat că şase persoane au fost sancţionate contravenţional, cu câte o mie de lei, respectiv minimum prevăzut de lege. “În continuare se procedează la identificarea persoanelor responsabile pentru conducerea grupului de manifestanţi, prin analizarea imaginilor foto şi video înregistrate, urmând ca în cazul identificării lor să fie aplicate măsurile legale”, se arată în comunicatul Jardarmeriei.

La mitingul pentru susţinerea lui Raed Arafat organizat, joi seară, la Târgu Mureş au participat aproximativ 1.500 de persoane. Participanţii s-au adunat în centrul municipiului Târgu Mureş, de unde au pornit într-un marş pe străzile oraşului, către sediul SMURD. Manifestanţii au scandat “Vrem să trăim, nu vrem să murim”, “Haideţi cu noi”, “Jos Băsescu”, “Arafat nu uita, noi suntem de partea ta”, “Afară din ţară cu javra ordinară”, “România, trezeşte-te”. Protestul a dus la blocarea circulaţiei în centrul oraşului, însă apoi traficul a revenit la normal.

Nota noastra:

Asa cum ne-am pronuntat si aici, agitatia cu care s-a reactionat la campaniile de sustinere – inclusiv in strada – a lui Arafat si de contestare a Legii Sanatatii este atat ridicola cat si suspecta.

Totusi, de la o simpatie fata de Arafat acompaniata de o revolta fata de demisia sa si de Lege, fara niciun semn ca ar putea deveni mai mult decat o contestare pe internet si, uneori, si pe strada, cu cateva mii de oameni maxim, pana la agitarea panicata a spectrului degenerarilor si manipularilor politice, este o distanta care nu poate fi explicata decat prin PANICA.

Panica, frica pe care orice regim represiv si nereprezentativ o are fata de propria populatie. Frica pe care orice tiran care se stie cu musca pe caciula o are. O frica ce ii impinge pe acesti domni sa aiba tendinta de a inabusi din fasa, prin manipulari mediatice si prin sanctiuni drastice (vezi amenzile date sustinatorilor lui Arafat din Tg. Mures), orice misca, orice seamana cu a tentativa de protest popular.

Ca reactia establishmentului este irationala o dovedeste autismul rau in care s-a incuiat. Daca tot are aceasta frica, de ce nu renunta la Lege? De ce nu se deschide catre public? De ce nu ia in seama criticile foarte punctuale aduse in discutie, si insista in manipulari penibile, de genul “SMURD nu se privatizeaza”? Adica, suntem toti niste manipulati, niste reprezentanti ai unor interese obscure, si poate mai avem putin si o sa auzim si placa cunoscuta despre… AGENTURILI care vor raul prosperei tari aflate pe drumul capitalismului multilateral dezvoltat?!

Nu zicem ca nu ar exista intr-adevar profitori care ar incerca sa capitalizeze. De la opozitia politica ce, prin Ponta, si-a asumat deschis participarea la aceste proteste publice si indemnarea populatiei, pana la unele servicii secrete cum ar fi FSB, orice e posibil (inclusiv sa isi bage coada si serviciile unguresti pentru a agita apele in zona Tg. Mures). Dar acestea se combat pe terenul lor: opozitiei politice i se raspunde politic (la urma urmei, in orice democratie opozitia… protesteaza si o face capitalizand electoral nemultumirile sociale – nu e nimic nou si nimic anormal) iar serviciile secrete sa combata FSB pe terenul lor.

Este, insa,  profund necinstit sa manipulezi mediatic, sa recurgi la tertipuri pentru a discredita pe oricine vrea sa isi exprime opozitia fata de Legea Sanatatii! Este profund necinstit si cinic sa bagi toti oamenii acestei tari care au ceva de zis impotriva planului de jupuire a romanilor si prin aceasta privatizare, laolalta cu serviciile, politica si interesatii! 

Iar din reactiile de pana acum se vede ca nu FSB e o problema stapanitorilor, nici Ponta, ci PROTESTUL PUBLIC. Asta deranjeaza, de fapt. Ca exista inca REACTII. Ca pacientul nu e mort si cu banii luati, inca!

Pana una alta, asa cum observam, partenerul de dialog al Ministerului Sanatatii este Camera Americana de COMERT. Ca doar… comert se numeste ce fac ei cu sistemul sanitar! Singurul mesaj public al autoritatilor in care acestea au afirmat ca exista amendamente pe care le vor avea este despre amendamentele propuse de AmCham. Nu ale Colegiului Medicilor, nu ale Solidaritatii Sanitare. Ci ale AmCham, care reprezinta interesele asiguratorilor privati din SUA si care e condusa de o fosta consiliera de la Cotroceni.

Pentru ca, nu-i asa, “pacientii” sunt americanii, nu romanii. Ei doar platesc si daca le trece prin cap sa protesteze, se cheama ca sunt manipulati.


Categorii

Inscenari, facaturi, Opinii, analize, PROTESTE ROMANIA 2012, Razboiul impotriva Romaniei, Sistemul romanesc de sanatate

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “Valul de simpatie pro Arafat… “DEGENERAT” SI “MANIPULAT” POLITIC?!/ Legea Sanatatii negociata cu CAMERA DE COMERT AMERICANA, aceeasi care a dictat Codul Muncii

  1. Pingback: TRAIAN BASESCU RETRAGE LEGEA SANATATII. “Poporul nu vrea schimbarea”. AUTO-VICTIMIZAREA “liderului reformator” si CULPABILIZAREA “apucaturilor” romanesti - Razboi întru Cuvânt
  2. Pingback: ASA POATE INCEPE REVOLUTIA IN ROMANIA? - Razboi întru Cuvânt
  3. Nu stiu cata manipulare de a scoate oamenii in strada exista…tind sa cred ca nu prea e nici o manipulare gandidu-ma cat de greu au putut scoate sindicatele oamenii…dar ma bucur sa vad ca oamenii din Romania pot reactiona la nelegiuiri si nu au fost tembelizati chiar de tot.
    Totusi, am ramas stupefiat cand am vazut ca marea masa a protestantilor e formata din oameni trecuti de 35 de ani. In Bucuresti, mare oras universitar cu mii de studenti.

    Unde sunt studentii? Din cate stiu ei sunt forta oricarui protest. Studentii sunt (au fost?) mai inflacarati, mai angajati, mai idealisti … Chiar nu au putut lasa o seara fara sa stea in cluburi?

    “Junii romani” au cam trecut de varsta a doua…

    Nu stiu cat de in regula sunt aceste proteste dar cred ca sunt necesare. Sa vada conducatorii ca totusi nu sunt in fruntea unei turme neghioabe. Se pare ca cei care guverneaza nu stiu decat de frica. Frica de a nu mai putea castiga ciolanul amagind oamenii cu o sacosa cu mancare.

  4. Aaa, si inca ceva…
    Inainte de episodul cu protestele, chiar nu-mi puneam cu ingrijorare problema actelor de identitate care contin date biometrice…
    Acum, imi dau seama ca una din intentiile celor care vor sa le introduca este tocmai aceea de a identifica cu usurinta protestatarii.

  5. Pingback: “Revolutia” din Piata Universitatii: ULTRASII PROVOCATORI, VIOLENTELE, TEHNOCRATII SI DETURNAREA PROTESTELOR - Razboi întru Cuvânt
  6. Dacă S.U.A. au un Barack Hussein președinte de ce nu am avea și noi un Raed Arafat? Era o glumă dar se pare că unii chiar s-au panicat… Oricum asemănarea este forțată, legată doar de nume și în nici un caz nu merge mai departe.

    Bănuiesc însă că ar avea șanse bune dacă alegerile ar fi mâine, ca de altfel alt doctor de peste ocean.

  7. Pingback: Catalin Tolontan: De ce au inceput acum protestele? “IN ROMANIA NU E REVOLUTIE. SUNT DOAR OAMENI SI RABDAREA LOR”/ - Razboi întru Cuvânt
  8. Pingback: DETURNAREA PROTESTELOR PUBLICE CATRE SOLUTIA “ANTI-SISTEM”? Cum se ascunde regimul Basescu in spatele LOZINCILOR ANTI-POLITICA - Razboi întru Cuvânt
  9. Pingback: PARINTELE IUSTIN PARVU DESPRE PROTESTELE DE STRADA DIN ROMANIA (video) - Razboi întru Cuvânt
  10. Pingback: Cacealmaua retragerii Legii sanatatii in anul Caragiale: SA SE REVIZUIASCA, DAR SA NU SE SCHIMBE NIMIC! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare