SUA, acuzata de PREGATIRI MILITARE in GEORGIA/ Rusia critica TURCIA in dosarul iranian/ Ali Khamenei “afuriseste” CIA si MOSSAD si Ahmadinejad vrea O NOUA ORDINE MONDIALA
- Ziuanews: Georgia intră în război alături de SUA
Statele Unite ale Americii pregătesc în cel mai mic detaliu viitorul război din Iran • În paralel cu acţiunile militare din Golful Persic, SUA investesc masiv în Georgia, una dintre ţările care vor fi implicate în iminentul conflict • Georgia este pe cale să fie folosită ca o bază militară în războiul din Iran şi să fie transformată într-o adevărată colonie americană
Statele Unite ale Americii au construit în ultimele luni aproximativ 30 de spitale şi centre medicale, care au fost deschise în luna decembrie a anului trecut. De asemenea, alte o sută de unităţi medicale urmează să fie construite în 2012. Spitalele sunt ridicate în vederea iminentului război dintre SUA şi Iran, în Georgia urmând să fie aduşi soldaţii americani răniţi în conflict. Informaţia a fost dezvăluită de Elizbar Javelidze, membru al Adunării Mişcării Georgiene de Opoziţie Publică. „Statele Unite ale Americii sponsorizează construirea de facilităţi în Georgia în pragul unui conflict militar în Iran”, a spus academicianul Elizbar Javelidze. Acesta susţine că astfel se explică graba preşedintelui georgian, Mihail Saakaşvili, de a deschide noi spitale.
Aeroporturi, aerodromuri şi porturi pentru submarine
Banii americanilor nu se duc doar în spitalele din Georgia. SUA investesc masiv şi în aeroporturi şi aerodromuri. Acestea sunt construite contra cronometru, multe dintre ele fiind amplasate în locaţii secrete. Aşa cum este cazul unui aerodrom din Marneuli, sudul Georgiei.
De asemenea, Georgia are de curând şi un port pentru submarine, chiar dacă nu dispune de o flotă. Acesta este situat în Kulevi, pe litoralul de est al Marii Negre.
Oraşul militar
În Georgia este pe cale să apară şi un oraş nou. Acesta, denumit Lazika, va fi construit de la zero şi urmează să fie a doua localitate ca mărime din Georgia. Oficial, oraşul se doreşte a fi un centru economic şi comercial, prevăzându-se că într-un deceniu aici vor locui aproximativ 500.000 de oameni.
Opoziţia din Georgia susţine însă că realitatea este cu totul alta. Şi anume că Lazika va fi un oraş militar american.
Operaţiuni militare pe mare
Între timp, pregătirile de un război cu Iran, dar şi cu Siria, continuă în Golful Persic, Marea Mediterană şi Golful Oman. SUA, Marea Britanie, Franţa, pe de-o parte, şi Rusia, de cealaltă parte, şi-au trimis navele de luptă în zonă, în ultimele zile. Astfel, distrugătorul HMS Daring a fost trimis în Golful Oman de Marea Britanie, iar Franţa a adus distrugătorul Forbin şi portavionul Charles de Gaulle. SUA a adus portavionul USS Stennis şi grupul său, acesta aflându-se în Golful Oman, în apropierea Strâmtorii Ormuz, pe care Teheranul a ameninţat că o va bloca. De altfel, SUA au ameninţat că vor ataca Iran-ul, dacă autorităţile de la Teheran decid să închidă Strâmtoarea Ormuz. […]
Noile sanctiuni impotriva Iranului au ca scop schimbarea regimului in aceasta tara, a declarat vineri viceministrul rus al afacerilor externe, Guennadi Gatilov, pentru agentia Interfax, potrivit AFP. “Noile sanctiuni impotriva Iranului, ca si o operatiune militara posibila contra tarii ar fi fara indoiala percepute de comunitatea internationala ca avand drept scop schimbarea regimului”, a spus el.
Uniunea Europeana trebuie sa decida pe 23 ianuarie o noua serie de sanctiuni contra Teheranului ca urmare a programului sau nuclear, care sa vizeze nu numai sectorul petrolier ci si banca centrala. “Tinand cont de precedentele rezolutii ONU care au limitat cooperarea militara cu aceasta tara, consideram ca recurgerea la sanctiuni este acum depasita. Observam in ultima vreme o tendinta clara de escaladare in jurul Iranului”, a spus Gatilov, afirmand ca sanctiunile adoptate vor avea un efect negativ asupra populatiei din Iran si nu va ajuta eforturilor de reglare a programului nuclear.
Iranul a confirmat luni ca a inceput sa imbogateasca uraniu intr-un nou sit, la Fordow, un loc ascuns sub un munte si foarte dificil de atacat, la 150 km nord-vest de Teheran, sustinand ca aceste activitati se desfasoara sub supravegherea Agentiei Internationale pentru Energia Atomica (AIEA). Joi, secretarul Consiliului de Securitate rus Nikolai Patrusev a afirmat ca exista “riscul unui conflict militar” in Iran, Statele Unite, impulsionate de Israel, vizand o schimbare de regim in aceasta tara.
Exista “riscul unui conflict militar” in Iran, Statele Unite, impulsionate de Israel, vizand o schimbare de regim in aceasta tara, a declarat secretarul Consiliului de Securitate rus, Nikolai Patrusev, intr-un interviu publicat joi, citat de AFP.
“Exista riscul unui conflict militar, in care americanii sunt impinsi de Israel”, a declarat Patrusev, in interviul publicat pe site-ul Kommersant. “Statele Unite considera Iranul problema numarul unu. Ei vor sa transforme statutul Teheranului de dusman in partener loial si sa schimbe cu orice pret regimul”, a spus Patrusev.
“Ei folosesc embargoul economic si ajutorul masiv venit din partea fortelor de opozitie”, a mai spus oficialul rus. “De ani de zile se sustine ideea ca iranienii vor crea o bomba atomica, insa nimeni nu a dovedit existenta unei componente militare in programul nuclear iranian”, a spus Patrusev, citat de Euractiv.ro
Patrusev analizeaza temerile in contextul situatiei din Siria. “Vor sa pedepseasca Damascul nu atat de mult pentru represaliile sangeroase, cat pentru refuzul sau de a renunta la alianta cu Teheranul”, a spus el. “Exista informatii potrivit carora membri ai NATO si ai statelor arabe din Golful Persic, care actioneaza in conformitate cu scenariul din Libia, vor sa transforme ingerinta in treburile curente siriene in interventie militara directa”, sustine Nikolai Patrusev.
“De data aceasta, cea mai mare parte a fortelor nu va fi furnizata de catre Franta, Marea Britanie si Italia, ci, probabil, de catre Turcia, care pana de curand a intretinut relatii de prietenie cu Siria “, a spus oficialul rus. Turcia “este un rival al Iranului si are ambitii imense“, a adaugat Patrusev.
Liderul suprem iranian ayatollahul Ali Khamenei a condamnat joi asasinarea cercetătorului în domeniul nuclear Mostafa Ahmadi Roshan, pe care a atribuit-o Agenţiei americane Centrale de Informaţii (CIA) şi serviciilor secrete israeliene (Mossad), relatează AFPm potrivit Mediafax.
“Acest asasinat laş, ai cărui autori nu vor îndrăzni niciodată să îşi recunoască crima abominabilă şi să accepte responsabilitatea acesteia, a fost comis, ca şi celelalte crime, cu planificarea sau susţinerea serviciilor de informaţii CIA şi a Mossadului şi arată impasul opresiunii mondiale condusă de Statele Unite şi sionism”, a declarat ayatollahul Khamenei, într-un mesaj de condoleanţe transmis familiei omului de ştiinţă.
Patru ambasadori occidentali din cadrul Natiunilor Unite au acuzat miercuri Iranul de “incalcarea clara a rezolutiilor Consiliului de Securitate”, dupa ce Teheranul a inceput imbogatirea cu uraniu la 20%, informeaza AFP. “Activitatile in care s-a angajat Iranul, la un nivel de 20%, nu au un scop civil credibil. Este o evolutie ingrijoratoare“, a declarat M. Marin Briens, ambasador francez la ONU.
“Este vorba de o noua incalcare” a unei rezolutii a Agentiei Internationale de Energie Atomica, una din cele sase, patru dintre ele fiind sanctiuni ale Consiliului de Securitate, a precizat Briens. “Incercam permanent sa demaram negocieri serioase, insa Iranul nu a raspuns pana acum”, a subliniat ambasadorul francez.
Totodata, Philip Parham, ambasadorul Marii Britanii la ONU, a constatat ca inceperea imbogatirii cu uraniu din zona Fordow reprezinta “o incalcarea clara a rezolutiilor Consiliului de Securitate“. “Amplasarea, dimensiunea si caracterul clandestin al instalatiilor ridica numeroase semne de intrebare cu privire la scopul final”, a atentionat ambasadorul britanic.
AIEA a precizat intr-o scurta declaratie ca “toate materialele nucleare din instalatie raman sub supravegherea agentiei”. Situl de imbogatire de la Fordow detine pana la 3000 de centrifuge, Iranul avand deja peste 8000 de centrifuge la situl din Natanz, situat in centrul tarii. Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a anunta luni ca Iranul a inceput imbogatirea uraniului intr-o zona noua, la Fordow, situata intr-o regiune muntoasa si foarte greu de atacat.
Imbogatirea uraniului se afla in centrul conflictului care opune de mai multi ani Iranul si comunitatea internationala, care se teme ca programul nuclear iranian are obiective militare, in ciuda negarilor repetate ale Teheranului. Uraniul imbogatit la mai putin de 20% este utilizat in scopuri civile ,dar daca imbogatirea este impusa la peste 90%, poate servi pentru producerea armei atomice.
- RFI:
Iranul acceptă negocieri în programul nuclear
Iranul este pregătit de “negocieri serioase” cu marile puteri în formatul 5+1 asupra dosarului său nuclear, a declarat preşedintele Parlamentului iranian Ali Larijani, citat joi de agenţia oficială Irna. Iranul a fost întotdeauna pregătit pentru negocieri cu grupul 5+1 asupra programului său nuclear paşnic”, a declarat Larijani. Aceste negocieri pot reuşi “dacă sunt serioase“, a adăugat preşedintele Parlamentului iranian, aflat într-o vizită oficială în Turcia.
“Prietenii noştri au propus ca ele să se desfăşoare în Turcia, iar noi ne-am exprimat acordul”, a adăugat el. Iranul s-a declarat în ultimele săptămâni pregătit să reia negocierile asupra programului său nuclear în format 5+1 (Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania), după o întrerupere de un an. Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Catherine Ashton a solicitat recent autorităţilor de la Teheran să îi răspundă în scris la o scrisoare cu privire la reluarea negocierilor, pe care a trimis-o în octombrie.
Iranul a anunţat săptămâna aceasta pornirea unei instalaţii la Fordo destinată îmbogăţirii uraniului la un nivel de 20%. Această instalaţie se află la sud-vest de capitală. Puterile occidentale, care pregătesc sancţiuni împotriva exporturilor petroliere ale Iranului, au condamnat pornirea instalaţiei de la Fordo.
Mahmoud Ahmadinejad susţine că va rezista presiunilor
Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a dat asigurări joi la Quito că poporul său va rezista presiunilor din ce în ce mai puternice ale comunităţii internaţionale cu privire la programul său nuclear, afirmând că Occidentul este îngrijorat în principal de “independenţa” sa, relatează AFP.
“Occidentul a decis să exercite mai multe presiuni asupra noastră. Ei ne insultă ţara şi poporul. Este clar că poporul iranian va rezista”, a declarat şeful statului iranian într-o conferinţă de presă la Quito, unde îşi încheia, joi, un turneu în patru ţări latino-americane. Programul “nuclear este o scuză politică. Toată lumea ştie că Iranul nu încearcă să fabrice bombe atomice”, a adăugat Ahmadinejad, potrivit traducerii în spaniolă a declaraţiilor sale, făcute în farsi.
“Problema pe care o ridică Iranul nu este progamul său nuclear. Problema este ridicată de progresul şi independenţa sa”, a adăugat el. În timpul unui turneu în care a mers în Venezuela, Nicaragua, Cuba şi Ecuador, şeful statului iranian a obţinut sprijinul liderilor acestor ţări pentru programul nuclear civil.
Preşedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad, aflat în vizită oficială în Cuba, a făcut miercuri la Havana un apel pentru crearea unei ‘noi ordini mondiale’ bazată pe justiţie, în faţa ‘decăderii capitalismului’, care, în opinia sa, este în impas, transmit agenţiile AFP şi Associated Press.
‘Observăm decăderea sistemului capitalist în multe locuri de pe Glob, el este în impas sub aspect economic, politic şi cultural‘, a afirmat liderul iranian în cadrul unei conferinţe la Universitatea din Havana. Ahmadinejad consideră că este necesară crearea unei ‘noi ordini mondiale, a unei noi abordări care să respecte pe toată lumea şi să se bazeze pe justiţie’.
‘Trebuie să fim vigilenţi, în stare de alertă, pentru că dacă nu pregătim noi înşine noua ordine mondială, promotorii sclavagismului şi ai capitalismului ne vor impune un nou sistem’, a adăugat preşedintele iranian. El nu s-a referit şi la programul nuclear al ţării sale, concentrându-şi atacurile asupra statelor occidentale şi în special către SUA.
‘Tot ce mai poate face capitalismul astăzi este să ucidă, este un sistem care a eşuat şi se află în decădere’, crede Ahmadinejad. ‘Cei care pornesc războaie doar pentru ca să câştige alegerile prezidenţiale din SUA, ucigând mii sau milioane de oameni au o inimă dezgolită de orice dragoste şi afecţiune pentru urmaşii lor’, a mai spus el. ‘Obiectivul nostru comun, misiunea şi provocarea noastră, este să depunem toate eforturile pentru a stabili justiţia’, a concluzionat liderul de la Teheran.
El a caracterizat relaţiile dintre Cuba şi Iran ca fiind marcate de ceea ce a numit ‘solidaritatea dintre două popoare revoluţionare’. Ahmadinejad a mai vizitat în cadrul turneului său latino-american Venezuela şi Nicaragua, din Cuba urmând să plece în Ecuador, ultima etapă a turneului. Toate aceste state au în comun o anumită ostilitate faţă de SUA.
Reacţii de condamnare a atacului soldat cu moartea unui jurnalist francez, în Siria. Ministrul francez de Externe, Alain Juppé şi şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, cer o anchetă. Alain Juppé cere clarificări, după ce jurnalistul francez Gilles Jacquier a fost ucis în oraşul Homs, din Siria. “Condamnăm cu fermitate acest act odios“, spune el într-o declaraţie de presă. Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton declară la rândul ei că este nevoie de o anchetă în acest caz: “Autorităţile siriene au responsabilitatea de a garanta siguranţa jurnaliştilor în ţara lor“. […]
- Stirile ProTV: HARTA mondiala a tuturor razboaielor din 2012. Cele mai fierbinti locuri de pe Glob, gata sa erupa
Aviation Week Defense Technology International publica o harta cu toate conflictele care au loc in prezent, dar si cu cele probabile in 2012.
Lumea nu pare un loc prea primitor in acest moment. Iata situatia conflictelor prezente si posibile, in viziunea specialistilor unei companii de aviatie din SUA.
Orientul Mijlociu
Cel mai mare conflict este, fara indoiala, in Iran, unde tensiunile cresc de la o zi la alta. Interceptarea dronelor spion, cercetatori din domeniul nuclear asasinati, bombardamente, dezvoltare nucleara—lucruri care nu suna deloc pasnic in aceasta parte a lumii. In Liban si Fasia Gaza situatia continua sa fie la fel de ani in sir, in timp ce oamenii se lupta cu guvernele lor in Siria si Yemen.
Asia de Sud si Centrala
Afganistan este cel mai instabil punct in aceasta zona, din motive evidente. In afara de cunoscutele conflicte intre talibani, mai sunt si cele de la granita dintre India si Pakistan sau India si China, cu insurgenti in Nepal, Kashmir si Pakistan.
Europa de Est
In Kosovo, conflictele etnice sunt ca un butoi cu pulbere si bineinteles Rusia mentine aceeasi tensiune in tarile vecine, incurajand zonele “enclava”, precum si intruziunea armatelor sale peste granitele teritoriilor asa-zis independente.
Africa
In nord, schimbarea regimului din doua mari state, Libia si Egipt, va duce spre alte probleme, deocamdata nestiute. Somalia ramane cea mai mare zona de conflict din regiune, urmata de Uganda. Si bineinteles, piratii somalezi care-si vaneaza linistiti prada in timp ce jumatate dintre navele lumii incearca sa-i vaneze la randu-le.
Asia de Est si Oceania
Un singur cuvant: Coreea. A avut loc o schimbare a dictatorului in Nord, iar Sudul isi mentine suspiciunile despre statul vecin, ca de obicei. In Stramtoarea Malacca (ce leaga Oceanul Pacific de cel Indian) pirateria este un fenomen acutizat.
Americile
Droguri si narco-terorism pe continentul american, de la nord la sud. Lucrurile s-au mai calmat intre Venezuela si Columbia, dar cea din urma arte inca mari probleme cu terorismul. Intre timp, problema hackerilor si pirateria cibernetica se raspandesc in toata lumea. AVIATION WEEK este o publicatie a McGraw-Hill Companies din SUA si este considerata cea mai ampla sursa de informatii si multimedia cu subiecte din industria aviatica si de aparare.
1 Commentariu la “SUA, acuzata de PREGATIRI MILITARE in GEORGIA/ Rusia critica TURCIA in dosarul iranian/ Ali Khamenei “afuriseste” CIA si MOSSAD si Ahmadinejad vrea O NOUA ORDINE MONDIALA”