SPERIAT DE FURIA POPULARA, TRAIAN BASESCU RETRAGE LEGEA SANATATII! Cum se explica si ce urmareste prin miscarea-soc?

13-01-2012 8 minute Sublinieri

“Poporul nu vrea schimbarea”. AUTO-VICTIMIZAREA “liderului reformator” si CULPABILIZAREA “apucaturilor” romanesti

Vezi, pentru a intelege cum s-a ajuns aici, si:

Preşedintele Traian Băsescu a cerut astăzi public retragerea proiectului noii legi a sănătăţii. “Cer premierului retragerea proiectului. Înţeleg că foarte mulţi sunt nemulţumiţi”, a declarat Băsescu
. Cele mai importante declaraţii ale şefului statului:

În acesteste zile s-a folosit masiv dezinformarea. Cea mai mare minciună este legată de SMURD.

O altă poveste puternic susţinută este că se vor înfrupta privaţii din fondurile sănătăţii. Asta se întâmplă acum. Aţi subliniat exagerările la cheltuielile materiale. Indiferent cum analiştii etichetează ce s-ar putea întâmpla, aceşti privaţi se înfruptă din banii publici sub umbrela statului.

Mai aflu că, dacă se aprobă legea, vor avea prioritate cei cu bani. Aş vrea să fim responsabili. În momentul de faţă se întâmplă acelaşi lucru. În acest sistem, corupţia în sistemul de stat funcţionează din plin şi româniui nu sunt egali ca şanse. Nu spun că proiectul de lege în dezbatere este mult mai echitabil din acest punct de vedere pentru că mulţi probabil nu vor putea să-şi facă asigurări suplimentare.

Proiectul de lege vizează lărgirea bazei de impozitate şi promovează ideea asigurărilor suplimentare care vor aduce mai multe resurse în bugetul de stat. Va exista o atrea sursă, a atragerii de credite pentru echiparea spitalelor.

• Am văzut o îngrijorare, dacă fuge cu banii sau dă faliment firma de asigurări. Nu cred că cineva ar concepe să pună la dispoziţie bani publici unor firme fără să fie reasigurate sau să formeze un depozit de garantare.

Dincolo de a comenta faţă de ceea ce se dezbate fals în spaţiul public, vă mai dau o cifră, în 2005, cheltuielile României cu sănătatea au fost de 10,9 miliarde de lei. În 2011, cheltuielile au fost de 24,3 miliarde de lei.

• Avem o creştere accelerată a susţinerii financiare a bugetului de stat acordate sistemului de sănătate. Se prefigurează două mari probleme ale bugetelor în bugetul consolidat_ deficitul de la pensii şi cel de la sistemul de sănătate. Sistemul de sănătate este încă suportabil, privind însă la creşterea an de an a acestei contribuţii lucrurile trebuie să ne îngrijoreze. de aceea introducerea sistemului privat reprezintă o necesitate. La fondul de pensii nu ne rămâne decât să ne împrumutăm, dar aici avem ce face, avem soluţii.

• Nici eu nu sunt liniştit ştiind unele apucături româneşti, ceea ce nu înseamnă că de frica acestui fenomen al corupţiei să nu mergem mai departe.

• Sistemul sanitar s-a adaptat rapid la o creştere a finanţării, fără o creştere a calităţii. pacienţii sunt nemulţumiţi de calitatea serviciilor medicale. medicii sunt nemulţumiţi de condiţiile de lucru şi veniturile pe care le au. Sistemul este lipsit de performanţă, sunt excepţii pe care le salut, sistemul e lipsit de proceduri şi este subfinanţat. de asemenea, sistemul este beneficiarul al unui monopol de stat, a CNAS, este politizat, este ineficient în administrarea fondurilor şi sistemul e afectat de corupţie.

Nimeni din sistem nu vrea schimbarea acestuia. Înţeleg prin toate semnalele publice că o mare parte din public nu vrea schimbarea. Cer public premierului retragerea proiectului.


[…] Cristian Tudor Popescu a declarat la Realitatea Tv că declaraţia preşedintelui nu e o recunoaştere a unei greşeli, ci doar un alt exerciţiu agresiv de putere.

Mai mult, textul discursul preşedintelui Băsescu este o insultă la adresa poporului român, crede Popescu: „Nu i-a ajuns încercarea de a-l desfiinţa pe Arafat, acum insultă poporul român. Cine s-a opus reformei din sănătate? Oamenii care au ieşit în stradă pentru a-l susţine pe Arafat şi să apere urgenţa?”

Cristian Tudor Popescu spune că oamenii care şi-au arătat sprijinul pentru Raed Arafat nu pot fi consideraţi duşmanii reformării sănătăţii.

Retragerea proiectului Legii sanatatii este corecta, dar premisele de la care se pleaca sunt false a declarat vineri, la TVR INFO, doctorul Sorin Paveliu, expert in sanatate. In acelasi timp, el si-a exprimat insatisfactia ca retragere a proiectului s-ar face la comanda SRI si nu a societatii specialistilor, in contextul in care sambata erau anuntate, in toata tara, manifestari pro-Arafat.

Sorin Paveliu a aratat ca materialul facut de comisia prezidentiala, care este un material extraordinar de bun, nu se mai regaseste in solutiile oferite de proiectul de lege, facut de aceiasi specialisti, ceea ce indica ingerinte politice: “N-o sa gasiti nicaieri in solutia comisiei prezidentiale, solutia privatizarii integrale a sistemului de asigurari sociale, sunt multe inexactitati, de exemplu, nu exista nicaieri pe glob vreo firma care sa reasigure sistemele sociale de sanatate un sistem de reasigurari”.

Sorin Paveliu crede ca din cauza politizarii subiectului sanatate s-a ajuns la o batalie pe viata si pe moarte: “Trebuie sa-mi exprim insatisfactia totala ca aceasta retragere a proiectului –se pare- ca se face la comanda SRI si nu a societatii specialistilor – anuntarea maine in toata tara de manifestari pro-Arafat, ceea ce trebuie sa recunoastem ca este aproape o miscare politica, generata tot de presedinte pentru ca, in loc sa ramana mediator, si-a asumat proiectul, a devenit avocatul proiectului, ceea ce este un pic aberant, pentru ca nu are pregatirea de specialitate; in felul asta in locul unei discutii pe teme s-a facut o discutie pro si anti-Basescu”, a continuat Sorin Paveliu.

Să-i fi sugerat ”serviciile” lui Băsescu că manifestațiile de stradă declanșate de scandalul în jurul demisiei lui Raed Arafat (pe care a forțat-o prin intervenția telefonică în direct de la Realitatea TV) vor atinge cote explozive și că nu vor mai fi putea fi ținute sub control? Faptul că oamenii au ieșit în stradă la București, Brașov, Timișoara și Sibiu și DUPĂ ce Băsescu a cerut retragerea din dezbatere publică a proiectului Legii Sănătății (iar Guvernul s-a conformat) și DUPĂ ce Raed Arafat le-a mulțumit celor care îl susțin dar le-a cerut susținătorilor lui să nu protesteze în piețe, arată că o astfel de avertizare e posibil să fi existat. Și e puțin probabil ca Traian Băsescu să-și fi dorit să vadă până unde poate ajunge iritarea publică dacă ar fi continuat susținerea prevederilor legii.

De asemenea, e evident că retragerea proiectului Legii Sănătății reprezintă un precedent îmbucurător pentru societatea civilă, demonstrându-se că Puterea nu este invincibilă. Că presiunea publică reprezintă (totuși) o armă redutabilă.

Dincolo de aceste aspecte, adevărata temere a lui Traian Băsescu a fost alta. Și se desprinde din discursul cu care a ”motivat” retragerea din dezbaterea publică a Legii Sănătății. “Nimeni din sistem nu vrea schimbarea acestuia sau foarte puţini o vor, probabil medicii mai tineri sau cei la mijloc de carieră. Spitalele nu vor schimbarea, medicii de familie nu vor schimbarea, sistemul de urgenţă nu vrea schimbarea. Înţeleg prin toate semnalele publice că şi o mare parte din public nu vrea schimbarea sistemului de sătătate”, a argumentat Traian Băsescu. Toate aceste afirmații reprezintă însă o mare minciună.

Protestatarii (cei din stradă ori cei care s-au limitat să se exprime pe rețelele de socializare) NU au cerut retragerea din dezbatere publică a proiectului Legii Sănătății. Solicitările lor s-au referit la susținerea lui Raed Arafat și IMPLICAREA LUI ÎN DEZBATEREA acestui proiect de lege. Populația i-a acordat credit lui Raed Arafat ca profesionist. Ori acest lucru nu înseamnă că nu se dorește reformarea/schimbarea actualului sistem de sănătate (cum afirmă Traian Băsescu), ci, dimpotrivă, că se dorește o dezbatere publică în care să se țină cont de opinia specialiștilor veritabili (și a nu a celor inventați, gen Ciuhodaru). Și aceasta a fost marea frică a lui Traian Băsescu: că, spre deosebire de alte situații (Legea Educației, Codul Muncii etc.), VA AVEA LOC O DEZBATERE PUBLICĂ REALĂ ȘI INTENS MEDIATIZATĂ.

Să nu uităm, că Traian Băsescu a intervenit în emisiunea de la Realitatea TV într-un moment în care legea chiar se afla în dezbatere, încercând să-l decredibilizeze pe Arafat și să blocheze astfel argumentele acestuia. Mai mult, a doua zi, într-o confruntare la ProTV, între șeful CNAS, Lucian Duță, și Raed Arafat, primul a recunoscut faptul că nu există niciun studiu de impact care să susțină proiectul de lege. Că proiectul e făcut ”după ureche”. Acesta a fost întâiul ”amănunt” inconvenabil care a ieșit la suprafață. Câte alte asemenea ”amănunte” ar mai fi apărut dacă dezbaterea reală ar fi continuat? Ce s-ar fi întâmplat dacă dezbaterea ar fi ajuns și la firmele (și la persoanele din spatele acestora) care stăteau pregătite să se înfrupte din modificările/schimbările preconizate de proiect?

Opinia publică (în stradă sau prin intervenții în mass-media) a cerut expres în alte cazuri retragerea unor proiecte de legi (cele mai recente sunt proiectele Legii Adunărilor Publice și cel de modificare a Legii Minelor). Nu a fost cazul în situația Legii Sănătății Publice, în care cea mai importantă solicitare a fost de a ține cont de opinia unui specialist în cadrul dezbaterii, și nu retragerea proiectului de lege. Așadar, când a cerut Guvernului să retragă Legea Sănătății, Traian Băsescu nu a făcut altceva decât să încerce să minimalizeze pierderile: mai bine cu imaginea șifonată, decât cu oameni în stradă și cu o dezbatere reală a proiectului de lege.

După ce preşdintele Traian Băsescu a anunţat retragerea Legii Sănătaţii, Colegiul Medicilor a trimis un comunicat prin care dezaprobă gestul.

“Colegiul Medicilor din România a luat act cu surprindere de retragerea legii privind organizarea şi funcționarea sistemului sanitar din România, după ce în cadrul consultărilor a dat dovadă de maximum de deschidere către dialog în cadrul întâlnirii de la Ministerul Sănătăţii şi a propus un calendar de consultări în vederea elaborării unui cadru legislativ care să asigure echitatea şi performanţa în sistem. Este dreptul iniţiatorilor unei legi să şi-o retragă, dar atunci când o retrag trebuie să fie sinceri şi să nu utilizeze false motive”, se arată într-un comunicat al CMR.

Afirmaţia că medicii nu doresc reforma o respingem cu indignare

CMR afirmă că medicii din România într-o proporție covârșitoare nu se opun reformării sistemului de sănătate. “Dimpotrivă, întotdeauna au avut disponibilitatea de a participa la o asemenea reformă. Medicii din România se opun unor măsuri care pot să crească riscurile pentru sistem şi se opun unor metode autoritariste, care exclud dezbterile reale şi politizează excesiv sănătatea. De aceea, afirmaţia potrivit căreia majoritatea medicilor nu doresc reforma nu reflectă realitatea şi o respingem cu indignare”, mai susţin reprezentaţii CMR.

“Medicii sunt nemulţumiţi, pacienţii sunt nemulţumiţi, lucrurile nu merg bine”

„Este foarte clar că atât timp cât medicii sunt nemulțumiți, personalul medical este nemulțumit, pacienții sunt nemulțumiți, lucrurile nu merg bine și sunt necesare schimbări în sistem, dar în același timp aceste schimbări trebuie făcute de o asemenea manieră încât să nu distrugem sistemul, spune prof. dr. Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor din România.

CMR afirmă că este necesară o legislatie nouă în sănătate la redactarea căreia să participe societatea civilă, corpurile profesionale, reprezentanții pacienților, acceptată de toți factorii politici în așa fel încât să nu fie schimbată din 4 în 4 ani.

CMR își arată disponibilitatea de a participa la orice inițiativă civică sau instituțională de elaborare a unei legi cadru în sănătate, mai susţin oficialii Colegiului, care apară şi reprezintă o bun parte dintre doctorii din România.

Nota noastra:

Foarte probabil la sugestia serviciilor secrete, pentru a incerca dezamorsarea valului neasteptat de revolte care parea sa ia amploare, presedintele Traian Basescu a recurs la o miscare strategica extrema si a  dat inapoi de la o confruntare frontala cu opinia publica, retragand proiectul Legii Sanatatii.

In discursul sau presedintele nu a dat niciun raspuns contra-argumentelor concrete, legate de politicile publice, aduse, de pilda, de IPP, ca sa citam doar o autoritate in domeniu, destul de prietenoasa pana acum cu presedintele Traian Basescu. In schimb, a dat de inteles ca eventuale mari hibe ale Legii Sanatatii se gasesc deja in actualul sistem. Asta, intr-adevar, beton argument. 🙂 Oricum e rau, deci mai bine sa fie rau la privati.

In plus, Traian Basescu a recurs la tactica auto-victimizarii. Ca e tactica sau ca pur si simplu asta e (de)natura lui psihica si nu suporta infrangerea decat prin creionarea unui scenariu in care el, alaturi de cativa specialisti neprihaniti, sunt singuri impotriva romanilor caracterizati de “apucaturi, nu conteaza prea mult.

Conteaza ca acest scenariu de paranoic sa nu devina plan de guvernare, asa cum ameninta si cum exista semne ca se poate intampla.

In orice caz, remarcam iarasi ca presedintele romanilor a jignit intregul popor acuzandu-l de “apucaturi” – SINGURA problema pe care, in viziunea sa, ar putea sa o puna proiectului “reformei” sanatatii. Singura problema a reformei, astfel, suntem noi, romanii! Nicidecum interesele marilor companii straine…

Ne temem ca nu cumva retragerea proiectului de reforma sa nu fie insotita si de o razbunare fata de acest popor care nu vrea schimbarea. Ar fi si foarte usor: v-am zis ca nu mai avem bani de sanatate? N-ati vrut “reforma”? Bani sa mai dau in sistem nu mai am si nu mai dau…

Sau de un plan B si mai pervers, prin care, pe o alta cale, mult mai “soft”, sa ni se bage pe gat aceeasi lege, dar fara implicarea sa fatisa, ca pana acum…

Legaturi:

 

[…] In caz ca n-ati aflat, avem in presedintele tarii si un doctor de prima mana, de vreme ce STIE ca internarile bolnavilor din Romania sunt inutile, avand in vedere ca “in mod normal nu necesita spitalizare”.

 

Avand in vedere aceasta supra-stiinta a primul om al tarii, este “firesc” sa se inceapa razboiul impotriva medicilor care fac posibile aceste internari, al spitalelor in care au loc aceste fapte banditesti care trebuie starpite fara crutare si, evident, impotriva bolnavilor care, in viziunea prezidentiala citata mai jos, sunt niste prefacuti.

Si zici ca esti bolnav, ai!? Doar te prefaci, banditule, care din cauza ta sufera tara, bugetar gras care sugi sangele poporului!

 

Suna cunoscut? Cumva familar?…

 

Dar stati putin… Ca nu e vorba doar de bolnavi. Toata Romania platita de la buget este o haita de “banditi” nerecunoscatori, care nu stiu sa aprecieze luminoasa doctrina de ”dreapta” a presedintelui, betivi (hmmm… uite cine vorbeste?!) si lenesi, care… nu merg sa isi munceasca pamantul cu plugul!

 

Dar de ce sa ne miram? Nu auzeam deunazi ”experti” de la BNR vorbind desprerezistenta poporului la reformasi voci propagandistice care vantaurau ideea modernizarii fortate?

 

Curat concepte de dreapta! Modernizare de sus, statala (etatista), impunand societatii regulile dupa care sa organizeze si sa functioneze. Daca e ceva mai contrar dreptei atunci este ceea ce tocmai am descris si este conceptia propagandistica pusa in slujba unor executanti sadici ai unor proiecte de inginerii sociale de tip fascistoid.

 

Se mai pot talcui zicerile prezidentiale si propagandistice si altfel, aducandu-ne aminte de Orwell si limba folosita in societatea totalitara din 1984 (pacea inseamna razboi, dragostea inseamna ura): distrugerea statului inseamna reforma, nenorocirea societatii inseamna modernizarea ei. Fortata.

 

In ceea ce priveste atitudinea presedintelui, ea era descrisa demult de un cunoscut sociolog si foarte prizat de ”modernistii” nostri coercitivi, pe numele sau Max Weber, drept atitudine de fluiera-vant, gasind inacceptabil procedeul de a culpabiliza “poporul” pentru ca nu intelege genialitatea ”programului lor”:

 

in aceste vremuri ale unei agitatii care, dupa cum credeti dvs, nu este sterila – dar agitatia e departe de a fi totdeauna pasiune adevarata – daca acum au inceput sa apara dintr-o data, ca ciupercile dupa ploaie, politicieni ai convingerilor care spun ca ”lumea e stupida si josnica, nu eu; raspunderea pentru urmari nu ma priveste pe mine, ci pe ceilalti, pe cei in slujba carora lucrez si a caror stupiditate si josnicie o voi eradica”, daca e asa, atunci o spun deschis: imi pun problema echilibrului interior care sta in spatele acestei etici a convingerilor si am impresia ca in noua cazuri din zece am de-a face cu niste fluiera-vant care nu isi dau seama ce iau asupra lor. (…)

[Weber, Max: 1992 , p. 53]

 

Duhovniceste, se implineste cuvantul profetic al lui David:

Căci, atunci când se ridică sus oamenii de nimic, nelegiuiţii mişună pretutindeni. (Ps. 11, 8 )

 

Si inca:

iar cel ce face strâmbătate, pe sine se binecuvintează. (Ps. 9, 23)

 

[…]


Categorii

Opinii, analize, Razboiul impotriva Romaniei, Sistemul romanesc de sanatate, Vasile Astărăstoae, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

69 Commentarii la “SPERIAT DE FURIA POPULARA, TRAIAN BASESCU RETRAGE LEGEA SANATATII! Cum se explica si ce urmareste prin miscarea-soc?

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 3 / 3 >>

  1. Pingback: PARINTELE IUSTIN PARVU DESPRE PROTESTELE DE STRADA DIN ROMANIA (video) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  2. Pingback: Cacialmaua retragerii Legii sanatatii in anul Caragiale: SA SE REVIZUIASCA, DAR SA NU SE SCHIMBE NIMIC! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  3. Pingback: BASESCU RELOADED. Reluarea in FORTA a “reformei [distrugerii] statului”: legea sanatatii, reorganizarea teritoriala si exploatarea resurselor miniere de corporatiile straine - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  4. Pingback: DE CE VOTAM LA REFERENDUM? Ce ne asteapta dupa 29 iulie? RAZBUNAREA vanzatorului, EXECUTIA tarii - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: DISTRUGATORUL - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  6. Pingback: INTRAREA IN NOAPTEA RAZBUNARII (I) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  7. Pingback: CUM SA PORNESTI O REVOLUTIE [video]. Film documentar subtitrat in romana despre TACTICILE REVOLUTIILOR MODERNE - Recomandari
  8. Pingback: Ziceri prezidentiale: BASESCU invoca “SISTEMUL MAFIOT” din sistemul sanitar pentru PROTESTELE impotriva “LEGII (ANTI-)SANATATII” si a CARDURILOR/ Presedintele se declara, mai nou, IMPOTRIVA exploatarii prin CIANURARE de la Rosia Mo
  9. Pingback: SCANDALUL DEZINFECTANTILOR SAU CUM A AJUNS RAZBOIUL SIE vs SRI SA SE DESFASOARE PE SANATATEA ROMÂNIEI | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Stirile zilei

Carti

Documentare