Rusia crede ca ATACAREA IRANULUI ar provoca o CATASTROFA

18-01-2012 3 minute Sublinieri


  • Hotnews: 

Rusia avertizeaza ca un atac impotriva Iranului ar provoca “o catastrofa” 

Rusia a avertizat miercuri ca un atac impotriva Iranului ar putea provoca o catastrofa, transmite Reuters, care il citeaza pe ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. Seful diplomatiei de la Moscova a adaugat ca sanctiunile impuse de Statele Unite si Uniunea Europeana impotriva Teheranului urmaresc sa provoace nemultumiri publice prin “strangularea” economiei iraniene. Lavrov a afirmat ca sanctiunile occidentale impotriva Iranului si discutiile despre un posibil atac submineaza eforturile de a relua negocierile menite sa asigure ca Iranul nu fabrica arme nucleare. Serghei Lavrov a declarat ca tarile occidentale trebuie sa se concentreze pe reluarea discutiilor blocate intre puterile mondiale si  Teheran, “si nu pe sanctiuni, cu atat mai putin pe amenintarile cu folosirea fortei”.

“Nu am nicio indoiala ca va turna benzina pe un foc care deja arde mocnit, focul ascuns al confruntarii dintre suniti si siiti, si, dincolo de asta, va provoca o reactie in lant – nu stiu unde se va opri”, a declarat ministrul rus, referindu-se la posibilitatea unui atac impotriva Iranului. “In ceea ce priveste sansele ca aceasta catastrofa sa se produca sau nu, ar trebui sa-i intrebati pe cei care discuta in mod repetat despre asta”, a spus seful diplomatiei de la Moscova. Lavrov a evidentiat opozitia Rusiei fata de impunerea de sanctiuni suplimentare de catre Consiliul de Securitate al ONU sau UE impotriva Iranului. “Toate sanctiunile inimaginabile care ar putea influenta atitudinea Iranului in sfera nucleara… au fost epuizate”, a afirmat Lavrov.

Sanctiunile suplimentare “urmaresc sa provoace un efect de sufocare asupra economiei iraniene si asupra situatiei poporului iranian, probabil in speranta ca vor provoca nemultumiri”, a declarat oficialul rus. Ultimele cateva luni au fost martorele cresterii tensiunilor dintre Iran si dusmanii sai, Israelul si Statele Unite, care acuza guvernul de la Teheran ca urmareste sa creeze bomba nucleara. Iranul sustine insa ca programul sau atomic are doar o componenta civila.

SUA si Israelul nu au exclus utilizarea atacurilor aeriene impotriva centrelor de productie nucleara din Iran. In plus, in ultimele cateva saptamani, tensiunea se mentine ridicata intre SUA si Iran, cu avertizari repetate ale Iranului fata de prezenta marinei americane in Golf, relansad temerile legate de o eventuala inchidere a Stramtorii Ormuz, prin care tranziteaza aproximativ 35% din petrolul transportat pe cale maritima in lume. In ciuda amenintarilor, Washington a promis ca va mentine navele de razboi in Golf, iar Casa Alba a estimat ca amenintarile Iranului dovedesc de fapt “slabiciunea” acestei tari.

Trita Parsi, National Iranian American Council: Suntem la un pas de razboi in Golful Persic

Ultimele luni au fost marcate de cresterea rapida a tensiunilor in jurul dosarului nuclear iranian. Mai multi oameni de stiinta iranieni au fost asasinati, cel putin doi virusi informatici (Stuxnet si Duqu) au afectat sistemele computerizate din Iran, explozii suspecte au distrus mai multe instalatii militare folosite de regimul de la Teheran la realizarea rachetelor balistice si o drona americana a fost capturata de Garda Revolutionara. Sunt aceste evenimente simple accidente, operatiuni sub acoperire ale Mossad si CIA ce urmaresc sa saboteze programul nuclear iranian sau primele semne ale unui razboi despre care vorbeste deja toata lumea? Mai multi analisti au raspuns intrebarilor HotNews.ro despre dosarul nuclear iranian.

Situatia este foarte tensionata si suntem la un pas de razboi. Doar diplomatia durabila ne poate salva de la conflict”, sustine Trita Parsi, presedintele National Iranian American Council. Intr-un interviu pentru HotNews.ro, expertul afirma ca Iranul “este depasit complet din punct de vedere al fortei militare“, dar regimul de la Teheran “crede ca Statele Unite pot fi impiedicate sa-l atace doar daca iranienii arata ca sunt cat “mai duri” cu putinta. Cat priveste posibilitatea ca Iranul sa fie atacat, Trita Parsi e de parere ca “SUA sau Israelul nu trebuie sa atace Iranul, caci acest lucru va aduce doar dezastru si haos pentru regiune si pentru economia globala”.

Iata ce crede Trita Parsi despre situatia din zona:

* Situatia din Orientul Mijlociu este foarte tensionata si suntem la un pas de razboi. Doar diplomatia durabila ne poate salva de la conflict. Iranul este depasit complet din punct de vedere al fortei militare, dar, din cauza temerilor ca poate construi o arma nucleara, situatia a ajuns aproape de razboi.

* Majoritatea analistilor din domeniul serviciilor de informatii sunt de acord ca Iranul urmareste sa obtina capacitatea de a crea o arma nucleara. Secretarul american al Apararii a declarat saptamana trecuta ca Statele Unite nu cred ca Iranul a decis sa construiasca o bomba.

* Israelul nu are capacitatea de a lovi si distruge instalatiile nucleare ale Iranului, ci doar sa le provoace pagube. Sperantele lor par sa se lege de faptul ca SUA se vor simti obligate sa intre in razboi si sa ajute Israelul.

* Iranul crede ca Statele Unite pot fi impiedicate sa atace Iranul doar daca iranienii arata ca sunt cat “mai duri” cu putinta.

* SUA sau Israelul nu trebuie sa atace Iranul, caci acest lucru va aduce doar dezastru si haos pentru regiune si pentru economia globala.

Zile fierbinti in Golful Persic

Ultimele cateva luni au fost martorele cresterii tensiunilor dintre Iran si dusmanii sai, Israelul si Statele Unite, care acuza guvernul de la Teheran ca urmareste sa creeze bomba nucleara. Iranul sustine insa ca programul sau atomic are doar o componenta civila. SUA si Israelul nu au exclus utilizarea atacurilor aeriene impotriva centrelor de productie nucleara din Iran.

Presedintele israelian Shimon Peres a afirmat recent ca o solutie militara luata de comunitatea internationala la adresa programului nuclear al Iranului este mai probabila decat una diplomatica. Remarcile lui Peres au fost formulate la doar cateva zile dupa aparitia mai multor informatii potrivit carora premierul Benjamin Netanyahu ar cauta sprijinul ministrilor pentru o lovitura contra Iranului. […]

A se vedea si analiza Stratfor:

Nota noastra: Pe scurt, confruntarea dintre SUA/Israel si Iran a atins un moment de blocaj in care niciuna din parti nu vrea sa cedeze dar nici nu risca sa treaca o anumita limita, costurile razboiului fiind mari. Insa este o situatie care nu poate dura in timp si in care conflictul poate izbucni dintr-un calcul gresit al miscarilor oponentului sau dintr-un bluf considerat de oponent drept actiune concreta.

Cel mai probabil, vom asista la provocarea partii iraniene la o actiune care sa justifice un raspuns militar sau la un calcul gresit al iranienilor legat de lipsa de raspuns a SUA/Israel.


Categorii

1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial, Iran, Israel, SUA versus Rusia

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare