“Minerii” de la Gold Corporation Rosia Montana, CHEMATI la o CONTRA-MANIFESTATIE in Bucuresti

24-01-2012 1 minut Sublinieri


[…] La Roșia Montană nu cad miniștri pe stradă. Dar, de câteva zile ninge precum în iernile copilăriei (și în cele ale poveștilor). Inevitabil, protestele și evenimentele din piețe nu pot fi ocolite din discuții. Cu atât mai mult cu cât compania RMGC a început recrutările pentru autocarele de ”mineri” pe care vrea să ducă la București, la o contra-manifestație împotriva celei programate pentru sâmbătă, 28 ianuarie, de la ora 11.00, în Piața Constituției din Capitală (detalii aici). Apelul la mobilizare a fost lansat inclusiv la slujba de duminică din noua biserică ortodoxă din localitate. Mai mult, pentru a-și ”întări rândurile” a fost reactivat și zvonul unor noi angajări în lunile februarie și martie (în urma unei promisiuni făcute, la sfârșitul anului trecut, în numele companiei, de către… primarul Roșiei, Eugen Furdui). Nu că actualii angajați ar avea ceva efectiv de lucru (de aici și ghilimelele pentru termenul ”mineri”, prea puțini dintre angajați având vreo tangență cu acestă ocupație).

Îngrijorarea celor de la RMGC e justificată. La sfârșitul anului 2009, când pentru noul Cabinet Boc se mai purtau încă discuții, Adriean Videanu (care avea să dețină ulterior funcția de ministru al Economiei)  anunța că proiectul RMGC va intra în programul guvernamental. Anii au trecut și, în această lună, compania aștepta un important document – avizul de la Ministerul Mediului. În condițiile în care stoparea proiectului de la Roșia Montană e una dintre principalele revendicări ale societății civile, e puțin probabil însă ca un asemenea act să mai fie emis foarte repede. La fel cum e puțin probabil ca în cazul alegerilor anticipate să rezulte un Guvern care să le fie la fel de favorabil ca cel actual. De altfel, efectele protestelor s-au resimțit și la bursa din Toronto, unde acțiunile Gabriel Resources (care deține 80,69% din RMGC) s-au devalorizat cu aproape 10% în ultimele zile.

”Mobilizarea” vine după ce o acțiune similară de săptămâna trecută a eșuat, stârnind acum zâmbete și ironii printre localnici. Angajați ai RMGC au fost trimiși la București, însă în momentul în care au ajuns în Piața Universității și-au pierdut avântul și s-au întors cu coada între picioare.

Nota noastra:

Rosia Montana este o uriasa afacere cu implicatii politico-economice. Sustinuta pana la identificare de Traian Basescu, a fost contestata de la inceput de militantii anti-Gold Corporation (sau pro-Rosia Montana) prezenti in randurile protestatarilor. Ca replica, s-a lansat diversionistul proiect Impreuna 2012, cu Bogdan Naumovici, publicitarul Gold Corporation, ca principala figura.

Acum, militantii vor sa extinda protestul, facand un mars. Replica Gold Corporation este pe masura: vor sa isi aduca proprii “mineri” in Bucuresti! Daca in anii ’90 era folosita o categorie sociala – minerii – impotriva alteia – intelectualii si protestatarii din Piata Universitatii – acum e folosit acelasi principiu, insa de o alianta intre putere si corporatii private.


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, PROTESTE ROMANIA 2012, Razboiul impotriva Romaniei, Revolte populare, revolutii, ROSIA MONTANA

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

14 Commentarii la ““Minerii” de la Gold Corporation Rosia Montana, CHEMATI la o CONTRA-MANIFESTATIE in Bucuresti

  1. Nu vad unde e problema?? Fiecare are ceva de zis, parca era o tara libera!! Fiecare protesteaza pentru ce vrea, parca asta fac toti cei care ies in strada , nu?

  2. @ani:

    Problema e ca unii o spun pentru ca sunt platiti si manipulati sa o faca in favoarea unei corporatii care va avea toate beneficiile exploatarii, pe cand localitatea si tara va avea toate costurile – IMENSE!

  3. … si ca, daca sunt organizate in acelasi timp, contra-manifestatiile sunt reteta sigura pentru violente de strada si razboi civil: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/01/24/va-merge-basescu-pana-la-capat-adica-pana-la-varsare-de-sange-pericolul-unei-dictaturi-adevarate-satanice-pentru-ce-ne-rugam/

  4. Pingback: BASESCU MERGE PANA LA CAPAT, adica pana la VARSARE DE SANGE? Pericolul unei DICTATURI adevarate, satanice si sangeroase. PENTRU CE NE RUGAM? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. E o tensiune cumplita in Rosia Montana, in care unii locuitori au casti si masini 4X4 si probabil bani ca sa umble prin casele golite de locuitori ca sa dea foc la tot : saltele, paturi, etc…

    Mai sunt insa si locuitori care nu au parasit Rosia Montana si isi vad de viata, in conditiile de ura si inversunare maxim a celor cu casti. Am fost in octombrie cu masina la un lac sus in deal si ne-au urmarit baietii cu casti peste tot – te simti ca in lagar.

    Insa mi-a fost chiar mila de cei cu casti pentru ca pe bani isi vand si sufletul si trupul, fiind probabil primii afectati de cianura, daca proiectul va continua.

    Asa ca “minerii” sunt antrenati bine…

  6. Se pare ca presedintelui a inceput sa-i tremure vocea si a ajuns sa nu mai aiba coerenta in ce spune (apropo de compararea liderilor opozitiei cu ….Vladimir Voronin?!). Aici:http://www.rtv.net/basescu-rupe-tacerea-atac-dur-la-iliescu-ponta-antonescu-maine-interventie-cu-romanii_12272.html

    Deci ii este frica. Se pare ca nu a primit suficiente asigurari de la stapinii din afara. Dupa cum remarcam de multe ori…..se pare ca tradatorii nu invata niciodata ca stapinii lor se vor lepada intotdeauna de slugile care pot fi oricind inlocuite.

  7. @petra:

    Nu frica, ci furie. Reactia este de contra-atac agresiv dus pana la capat.

  8. RMGC-ul face o greseala CAPITALA daca isi aduce ciracii in Bucuresti, sa manifesteze. Si-au dat foc la sandrama.

    Dupa cum se vede, sunt disperati si timpul ii preseaza. Actiunile scad puternic pe burse si, cand se intampla asta atunci ceva creste automat. Anume, presiunea investitorilor.

    Daca opozantii de bun simt ai proiectului stiu sa isi joace cartea, RMGC-ul e ca si ingropat. Cam toate le au de partea lor, cumparate cu bani grei: de la armate de postaci pana la autoritati locale si politicieni de la centru, in frunte cu presedintele tarii. Bani, multi bani. Un singur lucru nu prea mai au: TIMP.

  9. Nici postacii si propagandistii (pe bani sau din orbire grava) ai exploatarii criminale de la Rosia Montana NU sunt bine primiti aici, ne pare rau. Ar fi o pierdere de timp dialogul acesta, Avem deja zeci de postari cu tone de argumente si dovezi irefutabile.

  10. N-au ce cauta minreii la o exploatare de suprafata. Nu va fi o mina, va fi o mare cariera unde vor folosii utilaje gigantice. De pe urma exploatarii vor cistiga actionarii canadieni. Rominasii… -invatatura de minte, pentru nu stiu a cita oara.

  11. SUNT CATEVA MOTIVE PRIN CARE CANADIENII SI CEI CARE SUNT IN SPATELE LOR NU VOR PUTEA LUA AURUL DIN APUSENI!PE O PARTE DUMNEZEU NU-I VA LASA SA ATACE AURUL ROMANESC,PE ALTA PARTE ARDEALUL SI TOATA TARA ,TARANII SI CONSTIINTA POPORULUI SE VOR OPUNE,IAR PE ALTA PARTE,CADE BASESCU SI ACTUALUL GUVERN SI SE DUCE PE RAPA PLANUL LOR MARSAV PROCIANURIST!(IN SPERANTA CA VOM AVEA UN PRESEDINTE SI UN GUVERN CU FRICA DE DUMNEZEU SI NETRADATOR -CUM SUNT ACTUALII).SI MAI SUNT MULTE MOTIVE.VA ROG SA AJUTATI CU IDEI,ASTEA MI-AU VENIT ACUM IN MINTE.

  12. @O ROMANIE MAI MARE UNITA:

    Va rugam sa nu mai scrieti cu CAPS LOCK (cu litere mari) pentru ca este foarte obositor pentru ceilalti cititori.

    In ceea ce priveste Rosia Montana, corporatia din spate nu este formata din “canadieni”, ci de o serie de miliardari dubiosi, printre care se numara si Soros. Si… e foarte greu de crezut ca actuala putere va renunta la proiect. Daca cititi toate materialele de pe site despre acest subiect, veti descoperi si motivul.

  13. Pingback: MITINGUL impotriva proiectului minier Rosia Montana si BLOCADA PRESEI MAINSTREAM ( inclusiv Antena3) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare