IPS Teofan catre profesorii de religie: SA NU NE BIZUIM DOAR PE CUNOSTINTELE NOASTRE, SA NU FIM “ARAMA SUNATOARE SI CHIMVAL RASUNATOR”

30-01-2012 2 minute Sublinieri

[…] „Cineva a întrebat odată pe un părinte: «Părinte, dacă sunt atâtea liturghii care se săvârşesc, atâtea rugăciuni care se înalţă către Cer, de ce există, totuşi, atâta rău în lume?». Răspunsul pe care l-a oferit cel căruia îi era adresată întrebarea a fost următorul: «Nu ştiu de ce există atât de mult rău în lume, dar ştiu un lucru: răul ar fi cuprins totul, dacă n-ar fi fost liturghiile şi rugăciunile care se înalţă către Dumnezeu».

De multe ori, am citit în presă sau chiar s-a întâmplat să asist la rostirea unei întrebări asemănătoare: «De ce există atât de mult rău în inima celor care au urmat, totuşi, cursurile orei de religie la şcoală? La ce mai foloseşte această oră?». Nu este uşor de răspuns, însă rămâne şi partea cea de a doua a acestei întrebări: Unde am fi fost, dacă ora de religie n-ar fi fost? Câtă declanşare a răului a fost stopată, diminuată, prin faptul că, modest, fără ostentaţie, un profesor s-a prezentat, în fiecare zi, în faţa elevilor săi şi le-a vorbit despre răul care îi înconjoară? Cu certitudine, mulţi au reuşit să se detaşeze sau să nu se lase cuprinşi cu totul de răul din lume şi pentru faptul că dumneavoastră, profesorii de religie, aţi fost acolo, la datorie.

Pentru aceasta, eu vă mulţumesc din toată inima şi Îl rog pe Dumnezeu să vă aibă în paza Lui şi să vă dăruiască puterea a-L aşeza pe El la rădăcina tuturor lucrurilor, prin rugăciune. Nu ne putem bizui doar pe puterile, isteţimea, cunoştinţele şi pregătirea noastră. Rugăciunea, înainte de toate, ne dă forţa necesară pentru ca mărturisirea şi cuvântul nostru să nu fie «aramă sunătoare şi chimval răsunător», a subliniat Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, în mesajul adresat profesorilor de religie. […]

mitropolitul Moldovei catre profesorii de religie

Legaturi:

***

***


Categorii

1. DIVERSE, IPS Teofan, Pagini Ortodoxe

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “IPS Teofan catre profesorii de religie: SA NU NE BIZUIM DOAR PE CUNOSTINTELE NOASTRE, SA NU FIM “ARAMA SUNATOARE SI CHIMVAL RASUNATOR”

  1. Adevarat,

    eu de la profesorul meu de religie din liceu, Parintele Micu, am auzit prima data de Sf. Serafim de Sarov si alte cuvinte de foc care m-au aprins. Au un mare rost acesti profesori, si de asemenea si profesorii cu o conduita morala impecabila indiferent de materia predata. Am avut norocul sa am astefel de ctitori sufletesti.
    Dumnezeu sa-i odihneasca pe cei care au trecut la Dansul, iar pe cei ramasi, sa le dea putere sa formeze cat mai multi Oameni.

    Doamne ajuta,
    Vasile.

  2. Si eu am invatat multe de la profesorii mei de religie, chiar daca eram copil si neatent. Cred ca mai retin (in mod constient) doar Rugaciunea domneasca, Tatal Nostru, dar chiar si daca ar fi doar pentru aceasta, evident ca nu-mi pot exprima recunostinta pentru un asemenea lucru ce nu se poate masura in cuvinte. Dumnezeu sa tina in continuare ora de religie!

  3. Un indemn pt a merge la biserica,minuni faptuite in lume,si sfaturi care vin ora de ora,de la o persoana invatata,este bine-venit tuturor elevior,care in zilele noastre nu sunt atat de mult preocupati de curatirea sufleteasca,cat de cea trupeasca! si daca sunt adevarate zvonurile cum ca ar fi posibil sa se elimine orele de Religie,sa spunem NUU!

  4. Pana in clasa a XI a ora de religie nu insemna de cat o ora libera in care ne facem alte teme sau statem degeaba. Pot sa spun ca din clasa a XI a de cand am inceput sa facem ora cu domnul Nistor Stefan, Religia a devenit cu totul altfel fiind foarte interesanta si chiar nu vroiam sa pierd nici o ora de a lui cred ca orice coleg de al meu poate sa spuna lucrul acesta avand si niste “obiceiuri” de multe ori vizionam documentare foarte bune care ne punea pe ganduri. Chiar si acum la facultate mi-as sa fac Religia sa mai invat cate ceva si sa ne apropiem mai mult de Dumnezeu. Si ca sa nu deviez de la subiect cred ca religia este un obiect foarte bun dar depinde ce dascal avem la catedra…

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare