IERARHIA GREACA, INGRIJORATA DE ASCENSIUNEA PARTIDELOR ANTICLERICALE SI FASCISTE. Arhiepiscopul Ieronim: A spus Hristos sa nu-i hranim pe imigranti?

14-05-2012 5 minute Sublinieri

 • Romfea.gr:

Votul da “dureri de cap” Ierarhilor

Mitropolitii fac propria evaluare in privinta rezultatelor alegerilor. Privesc cu ingrijorare avantul partidelor de stanga si al partidelor care promoveaza anticlericalismul. Ierarhii urmaresc ingrijorati evolutilei politice ale ultimilor zile.
Peisajul politic instabil creat precum si intarirea fortelor de stanga – cu bine cunoscutele lor pozitii anticlericale pe care le-au exprimat in trecut – a dat nastere la o intensa preocupare in cadrul Bisericii.

Mitropolitii care si-au pastrat sangele rece, se asteapta sa apara dificultati pentru Biserica. Si ne referim la cei care si-au pastrat sangele rece, deoarece sunt si Mitropoliti care au votat la cald “ Zorii Aurii” si s-au mai si mandrit cu aceste alegeri extreme !

Cei mai multi au stiut cum sa gestioneze cele doua mari partide politice care au dominat viata politica a tarii pentru zeci de ani. (…) Acum insa se indreapta spre necunoscut pe barca sperantei, asa cum au declarat chiar ei.

Cativa arhierei, dintre cei care vad mai departe de azi si care vor juca un rol important si in viitor, inteleg foarte bine faptul ca Biserica nu este pregatita sa faca salturi mari si sa fie intarcata brusc de catre stat. Considera, spre exemplu, imposibil ca, in conditiile actuale, Mitropoliile sa poata prelua costurile angajarii de noi clerici, care sunt necesare. Deoarece, pe principiul angajarii unui preot la cinci care sunt pensionati, s-au creat nevoi mari si probleme in ceea ce priveste pastorirea mitropoliilor din provincie.

Pareri opuse

Ceea ce creeaza o ingrijorare si mai mare in cadrul ierarhiei o reprezinta cresterea influentei partidelor de stanga, formatiuni politice care de obicei au pozitii potrivnice Bisericii. Este semnificativ faptul ca, in privinta celor mai importante zece subiecte deschise dintre Biserica si Stat (incinerarea mortilor, exploatarea proprietatilor bisericii, inmormantarea civila, educatia religioasa etc.), SYRIZA s-a exprimat fata de toate in totala opozitie fata de pozitia Bisericii, a declarat un preot care a ocupat in trecut in pozitii cheie.

Relatiile pe care le intretine Arhiepiscopul cu presedintele SYRIZA, Al. Tsipras, au fost caracterizate de catre Pl. Koumoundourou ca “functionale” si nimic mai mult, prin urmare nu exista loc pentru negocieri. Cei mai importanti lideri ai partidului se pozitioneaza, vis-a-vis de Biserica, in opozitie fata de toate initiativele acesteia. Ca in cazul cartierului Pentelis unde membrii de vaza Syriza s-au opus crearii unui parc eolian de catre Manastirea Pentelis, in Glifada unde alti membrii ai partidului s-au impotrivit infiintarii unui cimitir de catre mitropolitul locului si ca in cazul Messoghiei unde s-a intrat in conflict cu Mitropolitul Messoghiei care protestase impotriva crearii unui incinerator.

Un alt subiect care ingrijoreaza pe mitropolitii care gandesc in mod politic este cresterea numarului micilor formatiuni politice. Exista, se spune, o dinamica in cadrul tineretului care nu poate fi contestata. Totusi, pentru a atrage votanti tineri, acestea abordeaza ca teme politice orice subiect care se opune Bisericii si se vor progresiste prin focuri de artificii politice.

Abordarea Ecologistilor din cadrul campaniei electorale, folosind ca slogan “taxarea averii Bisericii”, spun ierarhii, creeaza o impresie gresita in randul oamenilor. In primul rand, Biserica este impozitata in mod corect si aceasta campanie foloseste in mod rau intentionat cunoscutul refren al “imenselor averi ale bisericii “.

O abordare superficiala despre Biserica o are, spun ierarhii, si partidul “Dimiourghia Xana!” , care are luari de pozitii placute auzului oamenilor, dar care nu se potrivesc cu realitatea.

Mitropolitul de Alexandropoli, Anthimos: “Tinerii au transmis un mesaj in cadrul alegerilor”

“Inca din perioada pre-electorala am inteles ca astazi este nevoie de mai mult respect in organizarea si gestionarea institutiilor democratice”, a spus printre altele Preasfintia sa, Mitropolitul de Alexandropoli, kir Anthimos, in cadrul scrisorii transmise pentru ziarul “Elefteria” din Alexandropoli. Dinamicul Ierarh, prin cuvinte simple si usturatoare, printre altele a spus: “tinerii de astazi ai tarii au transmis un mesaj alaltaieri, atat pe plan intern cat si leaderilor europeni“.

Cititi mai jos scrisoarea mitropolitului:

Maine orasul nostru precum si intreagul judet vor sarbatori “Elibererarea” regiunii si integrarea ei in fiinta nationala a tarii. Se implinesc 92 de ani de cand Armata greaca a eliberat orasul si satele noastre si locul acesta a primit pe fratii nostri refugiati din restul Traciei orientale, din Asia, Capadocia si din Pont. Se implinesc 92 de ani de cand elenismul si-a stabilit granitele la vest de raul Evros si au inceput sa bata liber clopotele Bisericilor noastre si in Scolile noastre sa se predea copiilor in limba greaca !

Bunicii nostri nu au incetat sa priveasca pana la moarte, cu ochii inlacrimati, la est de raul Evros, ca sa vada cu ochii sufletului iubitele lor Biserici, Scolile si Cimitirele cu mormintele parintilor lor. Totusi, Marile Puteri de atunci ale Europei, hotarasera pentru noi si poporul nostru slabit a trebuit din nou sa se supuna. Se implinesc 92 de ani decand orasul Alexandropoli si regiunea din jurul sau se bucura de bunul cel mai de pret – propria libertate. Ca si atunci, pe 14 Mai, in fiecare an, trebuie sa aprofundam semnificatia acestui dar si sa ne gandim daca suntem vrednici de aceasta libertate pe care ne-au lasat-o stramosii nostri. Cat suntem de vrednici de lacrimile varsate de acestia pe pamantul nostru, pentru a-l face rodnic pentru noi.

In ultimii doi ani si jumatate, am constatat ce “giuvaier” delicat este pastrarea libertatii, independentei si suveranitatii Tarii noastre. Din perioada pre-electorala am inteles ca astazi este nevoie de mai mult respect in organizarea si gestionarea institutiilor democratice.

Generatia “Politehnicii” si a juntei a profitat brutal si a exploatat increderea noastra, a ucis valorile traditionale, a incercat sa ne taie legaturile cu radacinile civilizatiei noastre, ne-a distrus mentalitatea, ne-a corupt morala, avand ca rezultat amortirea poporului si aruncarea sa intr-un abis de umilire internationala.

Tinerii de astazi din tara ne-au trimis un mesaj alaltaieri, atat pe plan intern cat si pentru leaderii internationali. In aceste alegeri tinerii Greciei au luat din nou initiativa si au subliniat pericolul existentei unui deja permanent cosmar pentru Europa: Democratia care nu se reinnoieste prin idei, devine periculoasa.

“Trucurile” bancilor, care nu permit crearea de noi oportunitati echitabile, genereaza fascism.
Popoarele fara valori traditionale se transforma in “stufaris“ in bataia vantului.

Dragii mei concetateni,
Din acest motiv, in acest an in orasul nostru este necesar sa serbam Eliberarea cu mai multa caldura.
Ca sa se intareasca sufletul nostru in primul rand si ca sa inteleaga toti, localnici si straini, ca dragostea de tara si credinta in Hristos nu au pierit din inimile grecilor.

De aceea, va rog :
Astazi atarnati toti la casele voastre steagul Greciei. Sa nu lipseasca de la nici un balcon drapelul alb-albastru. Veniti astazi, la ora 7.00, la vecernia Maicii Domnului Eliberatoarea, din biserica Mitropolitana. In continuarea acesteia, ramaneti la procesiunea Icoanei Trifotissas. Nu lispiti de la Sfanta Liturghie maine dimineata. I-am chemat pe Mitropolitul (Gheronda) Thesalonikului si pe Preasfintitul Didimotixou-lui.Veniti dis-de-dimineata la Mitropolie, din toate parohiile oraselor, sa nu intarzie nici conducatorii locului.

Sa-L slavim pe Dumnezeu pentru ziua “Libertatii ” noastre.
Mai apoi, sa veniti toti la parada pentru a-i vedea pe elevii nostri, trupele armatei si ale politiei.
Sa aplaudam cu putere si caldura tineretul nostru, ca sa ne ierte copiii nostri pentru ca le-am distrus sperantele si viitorul.

Va cere acest lucru Epsicopul vostru. Toti avem nevoie in acest an, cu ocazia sarbatorii eliberarii, sa:
– Nu ingenunchem din cauza disperarii care ne inconjoara.
– Sa ne sprijinim iarasi de Maica noastra, Nascatoarea de Dumnezeu.
– Sa ne reinnoim increderea in sfintele noastre simboluri nationale.
– Deoarece datoram acest lucru copiilor nostri.

Va astept pe toti, iubitii mei, asta seara si maine. Si va binecuvantez din tot sufletul. Pe voi si pe familiile voastre.
Cu binecuvantari, iubire si pretuire
Al vostru mitropolit Ο
✥ Alexandroupoleos Anthimos

Arhiepiscopul: “A spus Hristos sa nu hranim pe imigranti sau pe cei de culoare?”

Astazi de dimineata a fost inaugurat de catre Arhiepiscopul Atenei si al Intregii Elade centrul social al parohiei Bisericii Adormirea Maicii Domnului din Cholargo. “Traim vremuri grele si exista multa nesiguranta in privinta viitorului” a spus Preafericitul. “Cautam solutii si raspunsuri, uitam insa ca Dumnezeu este alinarea noastra, nadejdea noastra”.

Preafericitul a urat sa nu mai fie necesare astfel de lucrari, dar “realitatea” , a subliniat, “ne spune ca trebuie sa facem inca si mai multe”.

A raspuns acelora care acuza Biserica de faptul ca ofera hrana imigrantilor, spunand “Hristos nu ne-a spus ca, daca cineva este de culoare sau musulman, sa il alungi”. In final, a laudat sprijinul pe care il acorda si oamenii saraci din putinul lor pentru functionarea centrelor sociale ale Bisericii.

traducere pentru razbointrucuvant de E.P.

Nota noastra:

Replica Arhiepiscopului Ieronim este mai mult ca sigur data neonazistilor de la Zorii Aurii, care au castigat “puncte electorale” cu o puternica retorica anti-imigranti. Referinta Mitropolitului Anthimos la “junta” si fascism pare menita aceleiasi grupari politice.

Intr-adevar, Biserica Greciei are de ce sa fie ingrijorata. Votul contestatar s-a dus ori catre partide anticlericale, ori catre fascisti. Se vede pusa intr-o pozitie incomoda, trebuind sa pastreze glasul mustrator fata de robia UE-CE-FMI, lucrarea sa sociala, si sa evite, in acelasi timp, extremele “alternative”…

Legaturi:

*

***


Categorii

Arhiepiscopul Ieronim al Atenei, Grecia, Ierarhi greci, Raspunsurile Bisericii la problemele vremurilor, Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

23 Commentarii la “IERARHIA GREACA, INGRIJORATA DE ASCENSIUNEA PARTIDELOR ANTICLERICALE SI FASCISTE. Arhiepiscopul Ieronim: A spus Hristos sa nu-i hranim pe imigranti?

 1. Dinamica si implicarea ierarhilor greci in viata sociala si politica, ma impresioneaza de fiecare data. Cata sustinere cred ca simt grecii de rand, si nu numai, in aceasta lucrare si comunicare a Bisericii…

  Sprijinul lor e Maica Domnului! Ce sa fie mai realist de atat!?

 2. Desigur, Hristos SPUNE sa ii hranim pe imigranti si sa ajutam pe oricine, oricum ar fi el (musulman sau de culoare, etc.), dar ESTE impotriva construirii de moschei si a altor “locuri” “de rugaciune”. Pentru ca ‘robia UE-CE-FMI’ vine si pe aceasta cale…
  Ierarhii Greci sunt de invidiat (in comparatie cu ai nostri), prin fermitatea multora dintre ei in marturisirea Credintei. Dar “politica” a intrat si pe acolo, faramitind in “partide” si “opinii” vointa acestor Greci. Multa confuzie: ateii par a fi “buni”, cei de dreapta “indreptatiti”, iar cei de centru… doar pleava pe care o sufla vintul.

 3. Pingback: NEONAZISTII din Grecia: partidul politistilor? Spectrul RAZBOIULUI CIVIL, agitat de ministrul de interne - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 4. Este de inteles!
  Dar cred ca majoritatea “inamicilor” politici se gasesc in randul asa-ziselor “partide majoritare”, care ar face orice sa isi pastreze un anume statut, in confortul acestei lumi. Acest status quo (diplomatie=minciuna, avantaje, ascensiune sociala, proprietati, excursii, intelectualism, “cultura” fara Hristos, etc., etc.) se prabuseste, de aceea spectrul razboiului civil este agitat de acesti indivizi “asezati” la putere de multe decenii. Cine profita de o atare confuzie si drama in societate? Cei de la putere, pentru ca au in posesie toate manetele de comanda.
  PS – cit de “neutra” este presa (Greaca)?

 5. Capitalismul nu are nicio sansa.
  Dumnezeu nu cred ca o sa mai permita mult capitalistilor sa mai conduca mult lumea.
  Regimul asta (capitalismul) e groaznic,duce la dezbinare intre oameni,la violenta,la razboaie si asa mai departe.
  Comunismul ne-excesiv crestin e viitorul omenirii.
  Capitalistii se incapataneaza cu multa prostie sa salveze un regim invechit,inuman,care distruge comuniunea intre oameni,care promoveaza egoismul si asa mai departe.
  Unde a zis Dumnezeu Iisus Hristos ca trebuie sa fii “competitiv”?
  Eu nu am vazut asa ceva.

 6. @mihailt:

  Comunismul ne-excesiv crestin e viitorul omenirii.

  no comment…

 7. O stire din februarie: Nigel Farage: grecii care au bani îşi cumpără kalashnikov-uri => http://www.chiazna.ro/3299/nigel-farage-greci

  Evident ca va fi haos, dar nu cred ca se va ajunge la razboi civil, de unde si pana unde?

  Grecia cel mai probabil va folosi in continuare euro (ca si Kosovo) si Banca Nationala va prelua bancile locale. Economia va functiona, doar ca salariile vor fi cu totul altele.

  Bineinteles, nu sunt excluse tulburari, vor fi mitinguri si proteste, dar asta e ceva normal la greci …

  Cat despre atitudinea fata de Biserica din pacate aceasta va fi aratata cu degetul la fel ca si Europa. Daca ortodoxia conducea Grecia, nu se ajungea aici.

 8. Singura sansa de supravietuire a partidelor extremiste o constituie aparitia unui lider carismatic care sa poata hipnotiza masele prin discursul sau si sa poata castiga increderea populatiei prin meritele sale.

  Insa extremismul european se afla pe un teren destul de instabil. Sigur, situatia economica precara in care se afla Grecia, criza de indentitate prin care trece tara si oamenii ajunsi la limita suportabilitatii au facut posibila aparitia extremismului. Insa fara solutii viabile, sansele unui partid extremist scad vertiginos.

 9. @ Gigel Chiazna

  Depinde care ortodoxie. Aia care voteaza cu Zorii Aurii, sau aia normala la cap?

 10. @ carmen
  Un partid extremist nu poate niciodata oferi SOLUTII VIABILE. Sau altfel spus, niciodata solutiile viabile nu pot veni din partea unui partid extremist. Sigurul merit al unui partid sau lider extremist este acela ca uneori reuseste (istoria a dovedit-o) sa creeze o natiune belicoasa, mandra si orgolioasa, expansionista care se crede in centrul universului. Relatiile dintre natiuni , la fel ca relatiile dintre indivizi se strica atunci cand intervine mandria. Pentru ca odata cu mandria vine automat si razboiul. Mandria unei natii, sfideaza, provoaca, priveste cu superioritate asa ca vor apare imediat si alte natii care nu se vor lasa mai prejos. Cand nattiunile ajung la mandrie, trebuie sa-si si dovedeasca puterea, mandria, muschii, incep declaratiile belicoase, provocatoare. De aici si pina la un conflict deschis mai este doar un pas. Un pas decisiv pe care totdeauna liderii extremisti stiu sa-l faca , aruncandu-si natiunile in cel mai intunecat spectru : spectrul razboiului. Pentru satisfacerea frustrarii , paranoiei si a mandriei lor.
  Intre extremismul fascist si cel comunist, nu exista absolut nici o diferenta. Nici nu stiu de ce au fost denumite diferentiat cand ele sunt identice. Intre Coreea de Nord comunista si Germania fascista nu e nici o diferenta…ambele cred ca sunt buricul pamintului. Sau China lui Mao, Rusia lui Stalin si Ialia lui Mussolini ? Acelasi discurs, aceeasi atitudine. Si in Romania comunista am avut un comunism extremist. Ni se spunea frecvent ca suntem cei mai cei, mutam muntii din loc si se umflau cifrele la productie. Eram cei mai mandru si eroic popor. Aveai curaj sa spui ceva impotriva ? Abia dupa asa zisa revolutie, cand am vazut cu adevarat dezastrul din jurul nostru, ni s-au dezumflat muschii. Acum, dupa 20 de ani iarasi tindem catre extreme, cautam noi forme de a ne pune in lumina, in valoare, o valoare care ne place noua si ne suna bine. De obicei cand individul devine frustrat , are nereusite si nu mai are curaj sa lupte pe caile drepte, ajunge la astfel de manifestari. La fel se poate extinde problema si la nivel de comunitate. Pentru ca in loc sa ne intoarcem la miezul problemei noastre, sa identificam bolile de care suferim, sa punem inceput bun, sa incepem a cladi caramida cu caramida si sa alergam inapoi la Dumnezeu, ceea ce este mai greu, alegem ca in starea jalnica in care ne aflam sa ne dam noua insine noi conotatii, sa ne amagim ca suntem miezul, ca dusmanul este in afara noastra, nu in noi si sa cautam sa ascundem boala noastra. Astfel alunecam spre extremism, nemaiascultand nici de Dumnezeu nici de preot, de nimeni. Ne spunem ca am identificat problema si ne clocoteste singele in noi. Fara sa intelegem ca este o problema ridicata de Dumnezeu in calea noastra pentru pacatele si mantuirea noastra. Sau intelegem insa ne sperie ideea si ne facem ca ploua. Asa ca alegem sa luptam cu morile de vant iar bolile si problemele ridicate noua de Dumnezeu cresc si se inmultesc atirnand ca o sarcina grea. Pina cand, nu se stie !

 11. Atat timp cat Biserica se amesteca in politica, ceea ce Dumnezeu Hristos nu a facut, va fi rupta in bucati si in tulburare !

  Hristos a venit sub ocupatia romana spunandu-le oamenilor :”Pocaiti-va” si nu rasculati-va impotriva Cezarului…Motiv pentru care a si fost rastignit !
  Si noi…continuam…

 12. Pingback: Scenarii catastrofice despre iesirea Greciei din EURO: ”STARE DE RAZBOI”, ”INCEPUT AL DEZASTRULUI”/ Merkel a ajuns la vorba lui Papandreou: vrea REFERENDUM - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 13. Pingback: Grecia inaintea alegerilor: Kammenos, liderul “Grecilor Independenti”, la ESFIGMENU-SCHISMATIC, un lider al SYRIZA propaga mesaje VIOLENT anti-crestine - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 14. Pingback: ALEGERI GRECIA: populatia face retrageri masive din banci, Tsipras braveaza, Hollande ameninta cu excluderea din UE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 15. Pingback: ALEGERI GRECIA. Catre Drachmageddon? VOT PE MUCHIE PE CUTIT: Conservatorii ar conduce in exit-polluri, RADICALII de la Syriza, COMUNISTII si NAZISTII ar avea procente apreciabile - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 16. Pingback: Arhiepiscopul Ieronim al Greciei: CRESTINISMUL NOSTRU ESTE AL SFANTULUI PAVEL, NU AL ANGELEI MERKEL - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 17. Pingback: NEONAZISTII din Grecia fac POLITIE in Atena/ Der Spiegel ataca Biserica Ortodoxa Greaca - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 18. Pingback: “Homofobia”: factor al LIPSEI DE SOLIDARITATE si al EXTREMISMULUI POLITIC. Analiza a doua “STUDII” corect politice si a unui ”pericol”: ”ANONIMII EXTREMISTI” DE PE INTERNET - Recomandari
 19. Pingback: “HOMOFOBIA” – stigmatizata ca factor al “lipsei de coeziune” si al “EXTREMISMULUI”. Analiza a doua “STUDII” mistificatoare produse de ideologii CORECTITUDINII POLITICE. Tinta: DISCURSUL ORTODOX SI ANTI
 20. Pingback: update – GRECIA. Liderii formatiunii parlamentare neonaziste ZORI AURII au fost ARESTATI/ IPS Pavel, Mitropolitul Siatistei: FATA HIDOASA A NAZISMULUI - Recomandari
 21. Pingback: IPS Nicolae de Mesoghia, chemare patrunzatoare la pocainta: L-AM PARASIT PE DUMNEZEU SI ACUM NE TRAIM PROPRIA PIERZANIE - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare