Se pregateste in SIRIA scenariul… SPANIOL? Razboiul CIVIL care il prefateaza pe cel MONDIAL

10-02-2012 4 minute Sublinieri

syria

Nota noastra: Inaintea celui de-al doilea razboi mondial, in Spania a izbucnit un groaznic raboi civil care a prefatat conflictul mondial. Fortele interne de stanga erau, in principiu, sustinute activ de organizatiile KGB staliniste si de fortele occidentale, iar fortele conservatoare, ale vechiului regim, de regimurile revizioniste si totalitare ale Germaniei lui Hitler si Italiei lui Mussolini. A fost, practic, o confruntare in interiorul Spaniei intre blocurile antagonice care se va repeta, pe plan mondial, peste  doar un an.

Pare ca in Siria mai degraba avem un scenariu spaniol decat unul libian. Deja se pare ca sunt infiltrate trupe, desi la nivel oficial se neaga, evident, orice implicare a tarilor respective. Insa Debka anunta ca Rusia, de aceasta data, ar fi gata sa se implice inclusiv militar pentru pastrarea actualului regim. Ceea ce inseamna ca ne putem indrepta, in Siria, catre o confruntare interna in care, in realitate, se vor confrunta blocurile marilor puteri antagonice. Si poate ca recenta declaratie a lui Putin despre apararea crestinilor din lume are un alt talc acum, daca ne gandim la recenta vizita a Patriarhului Kirill la Damasc.

unrest syria

Forte speciale din Marea Britanie si Qatar se afla in prezent in Siria, unde actioneaza sub acoperire, impreuna cu fortele rebele, in localitatea Homs, aflata la circa 160 de km de Damasc, relateaza site-ul DEBKAfile, citand surse din domeniul militar si al serviciilor de informatii. Trupele straine nu sunt angajate in confruntari directe cu fortele pro-guvernamentale ale lui Bashar al-Assad, care de cateva zile bombardeaza orasul.

Soldatii straini actioneaza in calitate de consilieri tactici, coordonand liniile de comunicare ale rebelilor si transmitand in afara granitelor solicitarile acestora pentru armament, munitie, luptatori si ajutor logistic. Potrivit informatiilor, furnizorii ajutoarelor pentru rebeli sunt bazati mai ales in Turcia. DEBKAfile este primul site care vorbeste despre prezenta fortelor militare straine in Siria.

Sursele au declarat ca cele doua forte speciale straine au infiintat patru centre de operatiuni in Homs – in cartierul nordic Khaldiya, in Bab Amro (est), Bab Derib si Rastan (nord). In fiecare district locuiesc aproximativ 250.000 de persoane. DEBKAfile afirma ca premierul turc Recep Tayyip Erdogan a profitat de prezenta la fata locului a trupelor britanice si qatareze, incluzandu-le intr-un plan pe care l-a prezentat Parlamentului de la Ankara. Conform detaliilor planului, o forta turca-araba va intra in Homs protejata de trupele speciale straine. Ulterior, forta urmeaza sa ajunga in alte orase cheie ale revoltei siriene.

DEBKAfile afirma ca, in cele 11 luni trecute de la inceputul revoltei din Siria, premierul turc Erdogan a conceput mai multe planuri pentru a contracara represiunea opozantilor de catre regimul lui Bashr al-Assad. Cel mai important plan este acela ce prevede crearea unor zone tampon, pentru a-i proteja pe rebelii si civilii atacati de regimul lui Assad.

Niciunul dintre aceste planuri nu s-a concretizat insa, din cauza ca, de fiecare data cand urma sa se ia o decizie, Assad isi intarea trupele de la frontiera cu Turcia si trimitea baterii de rachete anti-aeriene si sol-sol in zona. In plus, omul forte de la Damasc a lasat sa se inteleaga ca patrunderea trupelor turce in Siria ar duce la declansarea unui razboi total. DEBKAfile scrie ca e greu de spus daca noul plan al lui Erdogan va functiona. Deocamdata, el l-a trimis la Washington pe ministrul de externe Ahmet Davutoglu, pentru a solicita cooperarea Statelor Unite. In plus, premierul turc se afla in discutii cu oficiali sauditi si din alte state din Golful Persic, sperand sa-i convinga sa sustina planul sau.

DEBKAfile afirma ca prezenta trupelor britanice si qatareze in Homs s-a aflat in centrul discutiilor de marti din capitala siriana, dintre presedintele Bashar al-Assad si seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, insotit de seful serviciului SVR, Mihail Fradkov. Oficiali occidentali din domeniul serviciilor de inteligenta au descris discutiile dintre liderul sirian si oficialii rusi ca fiind “agitate si tensionate”. Ulterior, Lavrov a declarat ca a primit asigurari de la liderul sirian legate de incetarea violentelor, discutii cu toate partidele siriene si organizarea unui referendum pentru o noua Constitutie.

De fat, scrie DEBKAfile, discutiile dintre cei doi s-ar fi concentrat pe planurile lui Assad de a zdrobi opozitia rebelilor in Homs, unde actioneaza o ruda a liderului sirian, generalul Zuhair al-Assad, comandantul Brigazii 90 de Infanterie. (…)

Regimul Al-Assad asteapta pana la 15 000 de oameni din trupele iraniene pentru a fi folosite la mentinerea ordini in provinciile tarii, conform unei stiri din surse chinezesti. Iranul inca nu a confirmat sau negat stirea.

Ar fi vorba despre trupele Quds, folsoite in Irak si in alte regiuni din zona, aflate in legatura cu Hezbollah. Deja se spune ca sunt in Siria sute de membri ai trupelor Quds, acestia avand cel putin o baza militara langa capitala Damasc.

Oficialii de la Teheran nu au negat nici nu au confirmat aceste stiri, insa agentia de stiri statala a infirmat vreun plan al Iranului de a trimite contingente militare in Siria.  Alti analisti considera ca stirea despre trupele iraniene ar fi “propaganda vestica” sau “informatie falsa colportata de chinezi”.  (…)

Comunitatea internaţională ia în calcul o ofensivă militară în Siria, opţiunile diplomatice de soluţionare a crizei fiind aproape epuizate. Serviciile de spionaj au început deja războiul.

Comunitatea internaţională ar putea fi nevoită să „militarizeze” situaţia din Siria, dacă preşedintele Bashar al-Assad nu încetează să-şi măcelărească propriul popor, aşa cum se întâmplă de mai bine de unsprezece luni, de când au început revoltele împotriva regimului de la Damasc. Avertismentul vine din partea unui înalt oficial american, citat de „The Daily Telegraph”, care a precizat că o astfel de acţiune ar fi menită să protejeze convoaiele cu asistenţă şi să protejeze civilii sirieni, vulnerabili în faţa acţiunilor forţelor de securitate ale regimului dictatorial. Dincolo de exprimarea diplomatică folosită, acest plan pare identic cu ofensiva internaţională din Libia, care a dus la înlăturarea de la putere a lui Muammar Gaddafi.

Decidenţii au ajuns la concluzia că suntem deja într-un punct fără cale de-ntoarcere. Mai există o portiţă de scăpare, însă şi aceasta este pe cale să se închidă”, a explicat oficialul SUA, subliniind că nimeni nu vrea lansarea unei ofensive militare în Siria, dar că „din ce în ce mai mult situaţia aceasta pare inevitabilă”. 

Turcia nu vrea război în vecini

Reprezentantul administraţiei de la Washington le-a mai declarat jurnaliştilor britanici că totul depinde, în acest moment, de reacţia lui Assad „la clopoţelul de trezire”. Soluţia militară este adusă în discuţie după ce soluţia diplomatică a fost aproape anulată de Rusia şi de China, care s-au opus zilele trecute adoptării unei rezoluţii ONU, care condamna regimul lui Bashar al-Assad.

Întrevederea pe care ministrul turc de Externe, Ahmet Davutoglu, urmează să o aibă la Washington cu secretarul de stat Hillary Clinton, a dat naştere speculaţiilor că SUA şi Turcia, care are graniţă cu Siria, discută deja despre o ofensivă militară. Ünal Cevikoz, ambasadorul turc la Londra, a admis că este luată în calcul furnizarea de ajutor umanitar civililor sirieni, însă a subliniat că Ankara se opune unei operaţiuni militare externe, dar şi înarmării rebelilor.

„Există temeri din ce în ce mai mari că lipsa alimentelor va duce la izbucnirea foametei. Este o crimă şi când creezi condiţii de exterminare a propriului popor“, a declarat el, cu referire directă la ofensiva sângeroasă din oraşul Homs, începută în urmă cu şase zile. Alături de UE, Ankara se gândeşte la o a unsprezecea rundă de sancţionare a Damascului, care presupune blocarea comerţului cu aur şi pietre preţioase, vânzarea de fosfaţi, dar şi îngheţarea activelor băncii siriene Gems.

Spionii care ajută rebelii

Totuşi o nuanţare a poziţiei Turciei este posibilă după anunţul făcut de postul de radio sirian Shams fm, conform căruia forţele de ordine au capturat 49 de spioni turci care activau pe teritoriul Siriei şi care i-au ajutat pe rebeli. Postul a anunţat că ofiţerii turci vor fi eliberaţi dacă Ankara îşi retrage toţi spionii infiltraţi, încetează să mai antreneze armata rebelilor şi-l va preda pe liderul lor, care coordonează revoltele împotriva lui Assad de pe teritoriul Turciei. Şi spionajul sirian a suferit înfrângeri – doi agenţi ai săi care ar fi vânat de mai mulţi ani opozanţii regimului din exil au fost prinşi în Germania.

„Un semnal sumbru a ceea ce va urma”

Cum războiul spionilor a devenit public, iar prima-doamnă, Asma al-Assad a trimis ziarelor londoneze o notă în care spune că „preşedintele rămâne preşedintele Siriei, iar soţia sa lângă el”, distrugând speranţa că ea (sunnită şi cu o familie provenită din Homs) le va lua apărarea rebelilor, scenariul libian în Siria pare să prindă contur, în ciuda misiunii comune de monitorizare, plănuită de ONU şi de Liga Arabă în Siria.

„Mă tem că brutalitatea îngrozitoare la care suntem martori în Homs, cu arme de mare calibru trăgând asupra cartierelor de civili, este un semnal sumbru a ceea ce va urma”, a avertizat secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon. 7.000 de persoane au fost ucise de forţele de securitate siriene de la începerea revoltelor, în martie 2011.

Ce face România?

România nu intenţionează să suspende activitatea ambasadei de la Damasc. Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat că există o anume reticenţă faţă de situaţia din Siria. ,,Problema cea mai delicată este poziţionarea faţă de foarte mulţi români, mulţi se află în Homs“, a spus Diaconescu.

alepo


Categorii

1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial, Iran, Siria, SUA versus Rusia

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

15 Commentarii la “Se pregateste in SIRIA scenariul… SPANIOL? Razboiul CIVIL care il prefateaza pe cel MONDIAL

  1. SUA au 11 portavioane. Pentru ce le plimba prin lume ? Chinezii au unul si rusii tot unul.De ce ,fiindca nu intentioneaza sa ocupe teritorii noi. Asa e ne bucuram de ultimile luni sau zile de pace.Scutul antiracheta al Nato are tinta Rusia si China iar dupa Siria si Iran se joaca meciul cel mare.Rusii sunt preventivi si nu accepta meciul pe terenul lor .Vai de sufletul nostru. Cine stie pe unde vor fi dusi bietii militari romani daca nu ne vom pastra neutralitatea ,asta daca ar fi posibil.Sunt multi cei care nu cred si nu realizeaza pericolul ce paste fragila pace existenta.Vom apuca vremuri cumplite si vom ajunge sa ne dorim sa mai asistam la balciul nostru politic intern .Razboiul real nu e cel din productiile cinematografice americane cu eroi ce salveaza lumea in ultima secunda ,e mult mai crunt si nu are invingatori la ce arsenale sunt acum.

  2. Interesant.Tocmai citisem un mic articolas despre angajarea a 500 de oameni la o fabrica de arme.
    http://www.mediafax.ro/social/directorul-romarm-fabrica-de-arme-cugir-ar-urma-sa-angajeze-aproximativ-500-de-persoane-9224996

  3. Siria – Spania

    Iran – Polonia

    ???

  4. @mircea:

    Doar… de departe. 🙂 Altfel, comparatiile au totusi limitele lor.

  5. @mircea

    “”Siria – Spania

    Iran – Polonia””
    Daca prima paralela o intelg, cat de cat, prin prisma revoltelor siriene asemanatoare razboiului civil premergator razboiului mondial, a doua nu o inteleg. Polonia, din punctul meu de vedere, din putinul pe care il stiu, are coloana vertebrala in relatia cu UE. Amintesc vorbele, parca, ale fostului presedinte sau ale fostului prim-ministru (?) polonez:””asta nu e buna pentru Polonia””, refuzand sa se alinieze unor directive UE.
    Care e sensul paralelei Iran-Polonia? Exista ceva asemanator in politica Iranului, de a face ascultare unor masuri impuse din afara? Imi puteti spune?

  6. Pingback: “Patriarhul” monofizit Ignatius: AGITATIILE DIN SIRIA SUNT INTRETINUTE DE STRAINI. Interesele Rusiei, ecumenismul KGB si razboiul civil sirian - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  7. E posibil ca Mircea sa se fi referit la atacarea Poloniei in al 2-lea razboi?

  8. @AnaR:

    Da, la asta s-a referit.

  9. Pingback: Va fi interventie externa in Siria? Obama are in vede ORICE MODALITATE de rasturnare a regimului Assad, China acuza Vestul de “AMBITII HEGEMONICE” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  10. Pingback: Rusia isi trimite o nava de razboi in portul Tartus (SIRIA) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  11. Pingback: Rusia ameninta ca va desfasura FORTE MILITARE in SIRIA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  12. Pingback: SIRIA, cu pasi mari catre SCENARIUL “SPANIOL”. Turcia aduce acuzatii suplimentare, la mijloc ar fi implicata si tehnologia ruseasca - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  13. Pingback: TURCIA ACUZA UN ATAC CU OBUZE AL SIRIEI, REPLICAND CU BOMBARDAMENTE [video] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  14. Pingback: SIRIA, KOSOVO SI REGULILE RAZBOIULUI MEDIATIC - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare