VIKTOR ORBAN REFUZA ”LISTA ORORILOR”: masurile dure de AUSTERITATE puse de FMI si UE drept CONDITIE pentru un nou acord financiar

7-09-2012 2 minute Sublinieri

Solicitările FMI şi Comisiei Europene (CE) în schimbul unui acord de sprijin financiar sunt atât de dure, încât reprezintă un preţ prea mare de plătit pentru Ungaria, a declarat premierul ungar Viktor Orban, după ce în presa locală a apărut o listă a condiţiilor Fondului şi CE.

Premierul a confirmat, într-o înregistrare video postată pe pagina sa de Facebook, că “lista ororilor“, care a ajuns în presă după ce a fost prezentată la o reuniune a liderilor Fidesz, este reală, scrie cotidianul Portfolio.

Cerinţele partenerilor externi sunt atât de dure, a spus premierul, încât Ungaria nu va vrea să încheie o înţelegere “la acest preţ”.

“Ştim acum ce aşteaptă de la noi cei de la care vrem să primim o plasă de siguranţă, o garanţie financiară. Lista este lungă şi o puteţi citi în presă. Condiţiile includ de toate, de la scăderea pensiilor şi reducerea birocraţiei la eliminarea taxei pe tranzacţiile bancare şi acordarea de fonduri băncilor, măsuri care nu sunt în interesul Ungariei. Astfel, reuniunea partidului a ajuns la o înţelegere, iar eu personal sunt de acord cu opinia că nu la acest preţ şi nu în acest fel, a spus Orban.

Reuniunea membrilor Fidesz a dat guvernului mandat să întocmească o propunere alternativă pentru negocieri, la care executivul va lucra în următoarele zile, a adăugat premierul.

Cu numai câteva minute înainte de postarea înregistrării video, un purtător de cuvânt al guvernului a refuzat să comenteze informaţiile din presă, afirmând că premierul va aborda această problemă luni într-o şedinţă a parlamentului. Declaraţia premierului a condus rapid la o depreciere a forintului. Cursul a ajuns la circa 289 de forinţi/euro, un nou minim pentru o lună al monedei ungare, de la circa 285,5 forinţi/euro.

Liderii partidului de guvernământ Fidesz au fost puşi la curent referitor la condiţiile UE/FMI, scrie cotidianul local Magyar Nemzet.

Potrivit Magyar Nemzet, FMI aşteaptă de la guvernul ungar următoarele măsuri: scăderea pensiilo şi a alocaţiei pentru familii, creşterea vârstei de pensionare şi a impozitului pe venitul personal, privatizări, reducerea birocraţiei, o taxă generală bazată pe valoare reală în tranzacţiile imobiliare, reducerea cheltuielilor autorităţilor locale, eliminarea taxei bancare şi fonduri pentru sectorul bancar.

Ungaria a început în iulie discuţiile cu FMI şi CE pentru un acord financiar estimat la circa 15 miliarde de euro. Budapesta vrea ca înţelegerea să aibă un caracter preventiv. Statul ungar a fost salvat de la colaps financiar în 2008 cu un pachet de 20 de miliarde de euro, de la FMI, UE şi Banca Mondială.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “VIKTOR ORBAN REFUZA ”LISTA ORORILOR”: masurile dure de AUSTERITATE puse de FMI si UE drept CONDITIE pentru un nou acord financiar

  1. eliminarea taxei pe tranzacţiile bancare şi acordarea de fonduri băncilor,scăderea pensiilor şi a alocaţiei pentru familii, creşterea vârstei de pensionare şi a impozitului pe venitul personal, privatizări. Nu vi-se pare ca este cam acelas pastile date Romaniei? Doat ca unele pastile lipsesc vad din lista hotilor planetei nesatui de averi,acele pastile lipsa din lista se regasesc in Romania din pacate cei de la bucuresti ne dau toate pastilele prescrise de hotii occidentali.Macar sa recunoasca si ai nostri cum o face Orban dar am uitat traiesc in Romania unde se doarme iar creditori Romaniei se pare ca vegheaza asupra somnului nostrul si de fericire ca dormim isi freaca mainile de fericire.

  2. De unde se vede încă o dată, că V Orban este de admirat pt atitudinea sa faţă de proprii cetăţeni. Chiar dacă în Ungaria nu se trăieşte prea bine la momentul actual (dar oricum mai bine decât în România), totuşi omul şi-arată colţii, şi Ungaria are şansă ca să se discute în viitor cu ea mai cu respect şi condescendenţă.
    Pe de altă parte situaţia actuală a Ungariei face ca “Bazinul carpatic” să arate tot mai mult ca o mană cerească pt ea, ceea ce pt noi face să crească pericolul. Şi când te gândeşti, că procurorii noştri şi “serviciile” noastre se ocupă nu de cei care vor şi acţionează înspre dezlipirea Ardealului de Ţară, ci de terminarea USLului sau de participarea la referendumul deja mort …. Chiar dacă cunoaştem profeţia păr. Arsenie, parcă tot ne ia cu frisoane văzându-o împlinindu-se!!!

  3. oare cum la altii pot sa urce in fruntea tarii oameni care vor sa faca si fac ceva pt tara lor, iar la noi din ’89 pana azi nici unul, ba din contra numai tradatori si vanzatori? De ce numai la noi valorile sunt date la o parte si daca se poate umilite in public?

  4. Este totusi posibil sa fie si un joc populist al lui Orban, nu ca FMI sau UE nu ar veni cu astfel de cereri, dar ca strategie de autolegitimare. E de retinut ca Viktor Orban a fost, initial, un liberal pro-european convins, el evoluand spre nationalismul de astazi din motive oportuniste. Asta nu inseamna, fireste, ca nu ar fi indreptatita o atitudine de respingere ferma a austeritatii FMI-UE.

    http://www.rfi.ro/articol/stiri/politica/viktor-orban-agita-nou-spiritele

    Joi după-amiaza publicul maghiar a asistat la o nouă lovitură de teatru a premierului lor: Viktor Orban a apărut pe Facebook, unde are, de altfel, peste 135 000 de admiratori, și a perorat solemn că noile condiții ale cuplului FMI-UE publicate anterior de presa obedientă guvernului, sunt contrare intereselor Ungariei și ca atare sunt inacceptabile.

    Acestea – în interpretarea premierului – ar fi reducerea pensiilor și a salariilor, majorarea vârstei de pensionare, anularea alocațiilor familiale, majorarea impozitului pe venitul personal, impozit imobiliar, reducerea aparatului de stat și a bugetului autorităților locale, privatizare, desființarea suprataxei aplicate băncilor și recapitalizarea acestora.

    Premierul a adăugat: guvernul va elabora în zilele următoare o poziție de negociere alternativă potrivte posibilităților de a mai tolera noi măsuri de austeritate. Reacția pieței a fost necruțătoare: la numai după jumătate de oră de la apariția postului, dobânzile creditelor, bursa de valori și cursul forintului s-au depreciat sever. După buimăceala de la început, în presă au început să apară cele mai diverse comentarii și supoziții.

    Cele mai avizate au subliniat că ”lista mortală” a lui Orban este de fapt un fals, FMI din principiu nu exprimă cereri imperative, ci pe baza analizei sale propune linii de acțiune, programul concret – la care consimte sau nu ulterior – îl lasă întotdeauna la latitudinea guvernelor. Între-timp, cel mai mare site internet maghiar, ”Index”, a publicat ultima scrisoare a FMI, ținută până acum în secret, care nu conține nici un fel de cereri concrete, iar agenția de presă MTI a făcut cunoscută declarația unui oficial al Consiliului Europei potrivit căreia în documentul comun FMI-UE nu există deloc o seamă întreagă din punctele ”listei mortale” a lui Orban, iar alte propuneri menționate sunt abordate într-un cu totul altfel.

    Viktor Orban este clasat de multă vreme în opinia mediatică și politică fiabilă drept un politician ”populist”, un fel Hugo Chavez al Eropei Centrale, pentru a cita o apreciere mai veche a lui Daniel Cohn-Bendit. În acest sens comentatorii spun că asistăm la o nouă stratagemă a premierului – de tipul ”Nu vom fi colonia Bruxelles-ului!” – , stratagemă menită să pregătească opinia publică la un eventual eșec al negocierilor cu cu FMI și UE. Estwe nevoie deci de crearea unui ”țap ispășitor” în vederea unui nou program de austeritate făcut necesar de deficitele bugetului în curs și celui din 2013.

    Sau, în cazul unui acord, care nici pe departe nu ar fi de radicalitatea închipuită pe Facebook, dar ar implica totuși sacrificii, Viktor Orban s-ar putea din nou erija în ”eroul națiunii”, care prin curaj și bărbăție, a știut să reziste diktatului de la Bruxelles și Washington. Deoarece un nou program de austeritate se impune: finanțarea datoriilor se face la dobânzi importante (7-8%), economia este în recesiune, reformele structurale anemice, iar deschiderea spre Est până acum a fost un fiasco răsunător.

    Nici China, nici Arabia Saudită curtate asiduu de Viktor Orban nu sunt dispuse să cumpere obligațiuni de stat ungare, iar ultima speranță, Azerbaidjanul, după scandalul internațional provocat de predarea de către Budapesta a unui criminal condamnat pe viață, a declarat că nu are intenția să acorde un împrumut de stat amicilor săi maghiari, în ciuda negocierilor în acest sens.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare