VIZITA PREMIERULUI FILAT LA MOSCOVA. Putin intoarce cutitul in rana lui 1812, premierul Moldovei spune ca MERKEL l-a indemnat sa aiba RELATII BUNE cu Rusia

14-09-2012 4 minute Sublinieri

Preşedintele Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Narîşkin, a lansat, luni către premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, un apel la dialog în privinţa protejării limbii ruse.

Oficialul rus a declarat că deţine informaţii despre faptul că în Republica Moldova “creşte îngrijorarea” referitoare la restricţiile vizând limba rusă în instituţiile de învăţământ, considerând necesară menţinerea unui dialog privind utilizarea în continuare a limbii ruse în Republica Moldova. De asemenea, şeful camerei inferioare a legislativului de la Moscova a menţionat şi interesul părţii ruse privind deschiderea unui consulat general în Transnistria, “deoarece, într-adevăr, cetăţenii ruşi care locuiesc pe malul stâng al Nistrului au nevoie de asistenţă juridică”.

Narîşkin a adăugat că susţine şi “intenţiile pragmatice ale conducerii de la Chişinău în privinţa extinderii relaţiilor cu CSI”, menţionând faptul că guvernul de la Chişinău a aprobat proiectul privind ratificarea Acordului de liber schimb în cadrul acestei organizaţii. Referitor la reglementarea conflictului transnistrean, el a menţionat că au fost înregistrate evoluţii, chiar dacă nesemnificative, iar în zilele următoare va avea loc o nouă reuniune în această problemă.

La rândul său, Filat a declarat că relaţiile dintre R.Moldova şi Federaţia Rusă au devenit mult mai pragmatice în ultimul timp. În privinţa statutului limbii ruse, el a declarat că a discutat această chestiune şi cu ambasadorul rus, Farit Muhametşin, menţionând că statutul limbii ruse este protejat prin lege. “Limba rusă în Republica Moldova este protejată de lege. Ceea ce trebuie să facem este ca această lege să funcţioneze”, a declarat el.

Vlad Filat s-a declarat interesat de sporirea investiţiilor ruse în Republica Moldova. În privinţa reglementării conflictului transnistrean, el a menţionat că este necesară creşterea încrederii reciproce. “În ultimul timp, am reuşit nu doar să dezgheţăm relaţiile, nu doar să discutăm, dar şi să facem paşi concreţi”, a declarat el, referindu-se la reluarea circulaţiei feroviare şi activitatea grupurilor comune de lucru.

Şi cu UE şi cu CSI

Cursul de integrare europeană al Republicii Moldova nu contravine dezvoltării cooperării cu Rusia şi CSI, a declarat, într-un interviu acordat Itar-Tass, premierul Vlad Filat, cu prilejul vizitei de două zile i în Federaţia Rusă. “Cursul de integrare al Republicii Moldova în Uniunea Europeană nu înseamnă deteriorarea relaţiilor cu Rusia şi CSI”, a evidenţiat şeful guvernului de la Chişinău, amintind că volumul schimbului comercial între Rusia şi UE depăşeşte în acest moment 130 miliarde de euro. ”Ar fi nerezonabil din partea noastră să refuzăm beneficiile oferite de cooperarea cu Europa, a adăugat el.

Potrivit acestuia, executivul moldovean intenţionează să obţină de la Bruxelles liberalizarea regimului de vize cu UE, accesul la tehnologii avansate şi pieţele europene.

“În acelaşi timp, ne îndreptăm şi spre Est. În timpul apropiat ne vom concentra eforturile pentru ratificarea în Parlament a acordului privind zona de liber schimb în cadrul CSI”, a menţionat Vlad Filat, indicând că documentul pe care l-a semnat în octombrie 2011 a fost aprobat deja la nivel de executiv.

“Acesta este un document foarte important, care va da un nou impuls cooperării economice între ţările CSI”, a mai subliniat premierul moldovean, remarcând că, în trecut, politicienii de la Chişinău au greşit nu o dată când au schimbat vectorul de dezvoltare în funcţie de conjunctura externă.

“Nu voi uita niciodată cum, în 2009, după desemnarea mea ca prim-ministru, s-a apropiat de mine ambasadorul rus cu un teanc de hârtii care conţineau problemele apărute în ultimii ani în relaţiile noastre bilaterale. În aceşti trei ani din urmă, multe din ele au fost rezolvate pentru că noi înţelegem caracterul strategic al relaţiilor cu Federaţia Rusă şi acţionăm în mod pragmatic”, a afirmat Filat, indicând că şi partenerii occidentali ai Chişinăului, precum Germania, îndeamnă la construirea unor relaţii bune cu Moscova. “Ultima discuţie pe această temă am avut-o cu Angela Merkel, care a efectuat o vizită în august în Republica Moldova”, a adăugat el.

Premierul Vlad Filat spune că liderii ruşi nu i-au pus condiţii.

Președintele rus, Vladimir Putin a marcat și el printr-o declarație făcută astăzi cei 200 de ani de la anexarea Basarabiei la Imperiul Țarist. Putin i-a spus premierului moldovean Vlad Filat la întrevederea lor la Soci că pacea de la București stabilită prin acordul ruso-turc din anul 1812 a pus bazele statalității moldovenești. Și tot la Soci, unde premierul Filat și-a încheiat azi vizita de două zile în Rusia, un înalt oficial rus a îndemnat Moldova să renunțe la acordurile energetice cu Uniunea Europeană, dacă vrea o ieftinire de 30 la sută a gazelor rusești.

Mai multe despre vizită și declarațiile primului ministru la întoarcerea la Chișinău aflăm din relatarea Dianei Răileanu:

Premierul Vladimir Filat a lăsat să se înţeleagă, fără a oferi date precise, că cererea deschiderii unui consulat al Federaţiei Ruse în regiunea transnistreană a ţării ar putea fi acceptată.

Iată ce a declarat prim ministrul la întoarcerea din Soci:

Vlad Filat: „Vreau să vă spun că această solicitare din partea autorităţilor ruse vine pe parcursul timpului. Eu am făcut publică poziţia mea în acest sens. Urmează să comunicăm în continuare şi să asigurăm condiţii în care, de ce nu, într-un oraş din Republica Moldova să poată fi deschis un consulat, în cazul în care sunt întrunite condiţiile de o bună activitate a acestei misiuni consulare?”

Astăzi, în ajunul întâlnirii premierului Filat cu preşedintele rus Vladimir Putin, presa de la Chişinău a reluat speculaţiile în jurul unui posibil plan de federalizare a Republicii Moldova, acreditându-se ideea că doar astfel ar putea fi rezolvată criza transnistreană. Prim-ministrul a negat că în timpul discuţiilor s-a vorbit despre federalizarea ţării:

Vlad Filat: „Niciodată nu am avut discuţii vizavi de modelul de soluţionare a conflictului transnistrean. Asemenea speculaţii au existat cu abundenţă înaintea vizitei cancelarului german în Republica Moldova. Să vedeţi declaraţia cancelarului, nu o să găsiţi nici măcar la nivel de idee federalizarea Republicii Moldova. Aşa că rămânem aici.”

Între altele, premierul s-a arătat mulţumit şi de promisiunile oficialilor ruşi în ceea ce priveşte preţul gazului natural livrat Republicii Moldova. Vladimir Filat a evitat însă să spună dacă în schimbul ieftinirii metanului, Chişinăul va refuza regulile europene de gestionare a pieţei energetice, adică aşa numitul „Pachet Energetic III”.

Astăzi, Ministrul rus al Energiei, Alexandr Novak, a declarat că Republica Moldova doar în aceste condiţii ar putea obţine o reducere cu 30 la sută a gazelor importate din Rusia.

Premierul Filat a refuzat să comenteze declaraţia ministrului rus, dar spune că Vladimir Putin sau Dmitrii Medvedev nu au impus astfel de condiţii.

În opinia expertului insitutului „Viitorul”, Ion Muntean, propunerea lui Alexandr Novak, tradusă din limbajul diplomatic în cel obişnuit ar suna în felul următor: „daţi vrabia din mână, iar noi vă promitem cioara de pe gard”:

Ion Muntean: „Până la moment parteneriatul cu UE poate fi considerat cel mai durabil în dezvoltarea sectorului energetic şi nu doar. O eventuală întoarcere sau râzgândire ar însemna pierderea credibilităţii ca partener a Republicii Moldova în faţa Uniunii Europene.”

Europa Liberă: Această cerere a Federaţiei Ruse: 30 % reducere în schimbul renunţării la parteneriatul energetic cu UE este prea exagerată?

Ion Muntean: „Mai devreme sau mai târziu chiar dacă s-ar părea aceste 30 % reducere o ofertă tentantă, deşi după părerea mea nu este aşa, preţul acesta va fi cu mult mai scump ulterior.”

De la Moscova, premierul Vladimir Filat s-a întors, totuşi, cu o promisiune clară, cea că anul viitor, Chişinăul va fi vizitat de prim-ministrul Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev.

Nota noastra:

Cine ar putea sa-l contrazica pe Putin? Da, pacea de la 1812, adica raptul Basarabiei de catre Rusia, e cauza statalitatii de acum a Moldovei:

7000 de basarabeni au demonstrat pentru UNIREA CU ROMANIA. 200 de ani de la anexarea BASARABIEI de catre Rusia. NICOLAE IORGA: FARA LACRIMI DIN PRISOSUL DURERII, NU SE MANTUIE DIN ROBIE UN NEAM


Categorii

1. DIVERSE, Basarabia, Istorie, Razboiul impotriva Romaniei, Rusia, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “VIZITA PREMIERULUI FILAT LA MOSCOVA. Putin intoarce cutitul in rana lui 1812, premierul Moldovei spune ca MERKEL l-a indemnat sa aiba RELATII BUNE cu Rusia

  1. “Nu voi uita niciodată cum, în 2009, după desemnarea mea ca prim-ministru, s-a apropiat de mine ambasadorul rus cu un teanc…” Motto-ul politicii romanesti dintotdeauna. Dupa momentul istoric difera doar tipul de teanc si de unde vine ambasadorul.

    Ramane si intrebarea radioului Erevan: s-a dat sau s-a luat.

  2. http://www.jamestown.org/programs/edm/single/?tx_ttnews%5Btt_news%5D=39844&tx_ttnews%5BbackPid%5D=27&cHash=0e0f1b42c2b568207f3d4f61108ea129

    http://www.jamestown.org/programs/edm/single/?tx_ttnews%5Btt_news%5D=39845&tx_ttnews%5BbackPid%5D=27&cHash=86b4f3ce310e9fa8b9bf85edcceacaf7

    On September 10, the first day of Filat’s Russia visit, Merkel held a telephone conversation with Putin at her initiative. The Kremlin’s announcement did not mention the Transnistria topic (Intefax, September 10).

  3. Demnitatea îi costă pe moldoveni 400$ la mia de metri cubi de gaze ruseşti

    Moldovei i s-a cerut să renunţe la pachetele energetice ale UE, pentru a beneficia, în schimb, de o reducere de preţ la gazele naturale – condiţie pe care Chişinăul nu o poate accepta. Prin urmare, moldovenii vor plăti în continuare „Gazprom”-ului cel mai mare preţ din Europa pentru gazul consumat – 400 de dolari pentru 1000 de metri cubi. „Libertatea costă!”, susţin analiştii politici, încurajând cetăţenii să fie înţelegători şi să aibă demnitate.

  4. Pingback: Basarabia, intre CIOCANUL RUSIEI SI NICOVALA UE. Liderul Transnistriei pârăște Chisinaul la Moscova - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: Catre un nou GENOCID al BASARABIEI?/ FILAT, premierul Molvodei, ”UMILIT” DE LIDERUL TRANSNISTRIEI/ Rusia reitereaza: retragerea TRUPELOR din regiunea secesionista, INACCEPTABILA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  6. Pingback: Dan Dungaciu: MOLDOVA CADE DE PE HARTA. "A existat intotdeuna o alianta a tovarasilor de drum Moscova - Budapesta" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  7. Pingback: Republica MOLDOVA IN HAOS POLITIC SI DEZBINARE SOCIALA [video]. Dan Dungaciu: "NE-A IESIT TOT URSS" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: Putinisme. Presedintele Rusiei despre EMBARGOUL pentru PRODUSELE MOLDOVENESTI, eventualitatea unei NOI CANDIDATURI in 2018, Berlusconi si homosexualismul si ARSENALUL CHIMIC al Siriei - Recomandari
  9. Pingback: Rogozin va propune un nou PLAN DE FEDERALIZARE A MOLDOVEI?/ Cu realism despre relatia Romania-Rusia si ILUZIA SOLUTIEI EUROPENE - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare