Republica MOLDOVA IN HAOS POLITIC SI DEZBINARE SOCIALA (video). Dan Dungaciu: “NE-A IESIT TOT URSS”

9-05-2013 10 minute Sublinieri

  • Timpul:

VIDEO: Huiduieli în centrul orașului, unioniști vs bolșevici

Unioniştii s-au luat la bătaie cu manifestanţii ruşi chiar în faţa monumentului Ştefan cel Mare. S-au huiduit şi s-au îmbrâncit, până când au intervenit forţele de ordine şi au calmat spiritele.

Reprezentanţii Platformei Civice ”Acţiunea 2012″ au ieşit astăzi în stradă pentru a protesta împotriva concertului organizat de Ambasada Federaţiei Ruse, după ce pe parcursul săptămânii au cerut ca ziua de 9 mai să fie declarată zi de doliu. Acţiunea de protest are loc lângă monumentul Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Membrii Platformei Civice ”Acţiunea 2012″ au declarat ca azi nu este o sărbătoare, ci o zi de doliu. Protestatarii au scandat: “Afară armata rusă!”, “”Rogozin ieşi afară”, “Libertate!”, scrie inprofunzime.md.

Membrii Platformei “Acţiunea 2012″ au protestat două zile în faţa Primăriei. Participanţii la protest l-au numit pe primarul Capitalei Dorin Chirtoacă trădător şi l-au acuzat că ar fi luat mită, pentru că a permis desfăşurarea concertului de 9 mai în Piaţa Marii Adunări Naţionale, scrie publika.md.

La rândul său, Dorin Chirtoacă se justifică şi declară că nu are dreptul să interzică desfăşurea concertului din Piaţa Marii Adunări Naţionale. Această competenţă o are doar instanţa de judecată. Totuşi, edilul a lăsat să se înţeleagă faptul că, din anul viitor, în Piaţa Marii Adunări Naţionale vor avea loc doar activităţi prilejuite de Ziua Europei. Iar toate manifestaţiile cu ocazia Zilei Victoriei asupra fascismului vor avea loc la memorialul Eternitate.

(MOLDOVA DIVIZATĂ) 9 mai este marcat la Chişinău

9 mai va fi marcat diferit la Chişinău. Dacă unii planifică să sărbătorească Victoria asupra fascismului în cel de-al doilea război mondial, sfârşit acum 68 de ani, alţii vor protesta împotriva concertului organizat la prânz în Piaţa Marii Adunări Naţionale din centru capitalei, transmite IPN. Începând cu ora 09.00, la Complexul Memorial „Eternitate”, va avea loc un miting consacrat Zilei Victoriei. La miting va participa conducerea de vârf a ţării. Acţiunea va fi urmată de depuneri de flori la „Focul veşnic” şi la monumentele „Stela Eroilor Moldoveni” şi „Maica îndurerată”.

Depuneri de flori şi miting de comemorare vor avea loc şi la Complexul Memorial „Capul de pod Şerpeni”. De asemenea, vor fi organizate concerte festive şi mese de sărbătoare pentru veteranii celui de-al doilea război, atât la Chişinău, cât şi în localităţile Republicii Moldova. Tot la 9 mai se va desfăşura festivalul „Cântecele credinţei, Speranţei şi Iubirii – Victoria 68”. În această zi va fi asigurată intrarea liberă pentru doritori în muzeele din ţară, inclusiv la Centrul de cultură şi istorie militară.

Partidul Comuniştilor, împreună cu simpatizanţi ai formaţiunii, se vor convoca la ora 09.00 în Piaţa Marii Adunări Naţionale, lângă Arcul de Triumf, iar de acolo vor porni în marş spre Complexul Memorial „Eternitate”, unde vor depune flori la „Focul veşnic” şi vor organiza un miting de comemorare. Partidul Socialiştilor va organiza evenimente în 15 raioane ale ţării. Socialiştii vor salubriza 15 cimitire militare, vor distribui 15 mii de panglici „Sf. Gheorghe” şi vor depune flori la monumentele eroilor căzuţi. Socialiştii anunţă că vor vizita la domiciliu şi vor felicita circa 1500 de veterani.

Un concert festiv, cu participarea orchestrei Ministerului Afacerilor Interne şi a mai multor artişti locali, va începe la ora 12.00 în PMAN. Invitaţii de onoare sunt interpreţii ruşi Lev Leşenko şi Iosif Kobzon. Concertul este organizat cu susţinerea Ambasadei Rusiei la Chişinău. Platforma civică „Acţiunea-2012” a anunţat că va protesta împotriva organizării concertului. Pe de altă parte, Partidul Regiunilor, Partidul „Patrioţii Moldovei” şi Partidul Socialist au anunţat că vor organiza o „drujină populară” pentru a monitoriza situaţia şi pentru a nu admite provocări în ziua de 9 mai.

Timofti a promulgat pachetul de legi adoptat de PLDM și PCRM

Aderarea la Uniunea Euroasiatica este singura sansa a Republicii Moldova pentru un viitor mai bun, a declarat viceprimierul rus Dmitri Rogozin la Tiraspol, in timpul manifestatiilor de Ziua Victoriei, potrivit Publika.md. “Moldova va avea un viitor frumos, doar daca se va integra in Uniunea Euroasiatica. 9 mai este o zi cand ambele maluri ale Nistrului trebuie sa-si aminteasca istoria comuna prin care au trecut”, a precizat viceprimierul rus.

Publika.md mentioneaza ca viceprim-ministrul rus Dmitri Rogozin va ajunge pe 9 mai si la Chisinau, unde va avea intalniri cu politicienii moldoveni.

Republica Moldova nu mai indeplineste in acest moment criteriile politice de asociere la UE, iar Europa institutionala sanctioneaza unanim clasa politica de la Chisinau, care a “gripat zdravan” parcursul european al tarii, afirma Dan Dungaciu. Directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane a explicat intr-un interviu acordat Ziare.com cum a ajuns Republica Moldova in situatia actuala si care sunt variantele de iesire din criza politica. Cat despre atitudinea Bucurestiului fata de fratii de peste Prut, acesta critica tacerea politica si mediatica. “Pe 6 mai, de exemplu, s-au implinit 23 de ani de la Podul de Flori, cand, pentru prima data, s-a trecut frontiera URSS fara acte, iar oamenii incingeau hore de bucurie in mijlocul Prutului. Au participat atunci peste un milion de persoane, intr-o actiune unica si care a lasat masca Moscova. Nimeni nu mai vorbeste despre asta, nimeni nu a mai consemnat evenimentul”, a comentat Dan Dungaciu in finalul interviului acordat Ziare.com.

Intr-un interviu pe care ni l-ati acordat in februarie, la inceputul crizei politice de la Chisinau, spuneati ca “R.Moldova cade de pe harta” si ca vor fi greu de evitat alegerile anticipate. Cum vedeti situatia acum?

O vad in aceiasi termeni. R.Moldova a cazut de pe harta, adica de pe harta interesului imediat al UE, dar a intrat pe harta preocuparilor si ingrijorarilor Bruxelles-ului. In acest moment, Chisinaul nu mai indeplineste nici macar criteriile politice de asociere cu UE, iar Vilnius nici macar nu se mai intrezareste la orizont. Reactiile recente ale institutilor europene – Comisie, Consiliul Europei, Comisia de la Venetia etc. – arata asta mai limpede decat oricand.

Subliniez acest lucru: nu mai vorbim acum de reactiile unor lideri europeni sau chiar ale unor familii politice europene, vorbim de faptul ca Europa institutionala sanctioneaza unanim Chisinaul pentru ce a putut vota tandemul Filat-Voronin in Parlamentul de la Chisinau. Este clar ca, desi cam tarziu, oficialii europeni s-au convins ca s-a mers prea departe. Bruxelles-ul nu are cum sa treaca peste cel putin doua legi votate, respectiv legea care dinamiteaza inamovibilitatea Curtii Constitutionale si cea care subordoneaza Centrul National Anticoruptie Guvernului, mai exact premierului. La care se mai adauga si legea cu privire la pragul electoral ridicat acum la 6%, neagreata de Curtea de la Venetia.

S-a blocat parcursul european al R.Moldova?

Pe moment, s-a gripat zdravan. Iar unii dintre cei care l-au gestionat pana acum trebuie sa se retraga. Suntem, pastrand proportiile, in situatia din Rusia de pe vremea premierului V. Cernomardin, care a recunoscut, la bilant, ca “am vrut sa facem ca ei, dar a iesit tot ca la noi“, sau, mai clar spus, am incercat sa facem UE, dar ne-a iesit tot URSS. Cam asta ar putea sa admita si premierul R.Moldova astazi…

Cum s-a ajuns aici?

O criza interna perpetua in cadrul AIE, ma refer aici la disputa Filat – Plahotniuc, si care a mai izbucnit de cateva ori de-a lungul guvernarii AIE. De data asta nu a putut fi oprita.

Totul a fost un crescendo care putea fi intuit: accidentul de vanatoare din Padurea Domneasca, demisia procurorului general (pus de PD), denuntarea unilaterala a Acordului AIE din partea premierului Filat (PLDM), demiterea cu votul comunistilor si al PLDM a prim vice-speakerului Vlad Plahotniuc (PD), aparitia in presa a inregistrarilor telefonice scandaloase care il vizau explicit pe Vlad Filat si apropiatii acestuia, deschiderea de dosare penale unor membrii ai Guvernului de catre Centrul National Anticoruptie, demiterea premierului Filat cu votul PD si PCRM din cauza suspiciunilor de coruptie, desemnarea de catre presedintele Timofti tot a lui Vlad Filat ca premier, negocieri si impacarea “istorica” dintre Vlad Filat si Vlad Plahotniuc, constituirea, teoretica, a unei noi majoritati PLDM plus PD plus independenti.

Momentul este semnificativ: PLDM voteaza o serie de legi cerute de PD, premierul Filat isi cere scuze public de la Vlad Plahotniuc etc. etc. Totul parea rezolvat: coalitie PLDM-PD, Partidul Liberal al lui Mihai Ghimpu scos din prezumata majoritate, dupa care vine decizia Curtii Constitutionale. La solicitarea PL condus de Mihai Ghimpu, Curtea interzice in unanimitate candidatura lui Filat la functia de premier din motive de coruptie.  Vlad Filat nu accepta decizia, il demite pe seful Parlamentului Marian Lupu impreuna cu comunistii, si tot impreuna cu PCRM anuleaza fulgerator toate legile pe care acest partid le votase cu putina vreme in urma cu sprijinul PD. Sistemul legislativ al R.Moldova sare in aer, la fel si imaginea europeana a republicii…

Cam la acest punct suntem. Totul pe un fond de presiuni tot mai mari ale Federatiei Rusiei in R.Moldova, demarate in 2013, pe un motiv foarte clar: Chisinaul trebuia blocat in parcursul sau spre UE.

Nu conteaza ce se intampla acolo, nici macar anticipatele, conteaza ca in R.Moldova sa fie haos. Si cu sprijinul asumat sau nu al politicienilor de la Chisnau, s-a obtinut exact asta: haos, dezamagirea europenilor, compromiterea definitiva a unor lideri democrati, pana mai ieri in gratiile europenilor…

Unde s-a gresit?

Din partea Chisinaului s-a gresit pentru ca nu s-a reusit oprirea conflictului atunci cand se mai putea opri. Adica de la inceput. Cei care l-au perpetuat au fost iresponsabili, cel putin in raport cu proiectul european al R.Moldova. Daca erau responsabili fata de alte proiecte, nu ma pronunt…

Din partea Bruxelles-ului, includ aici si Bucurestiul, s-a gresit pentru ca nu s-a intervenit ferm la vreme. Momentul decisiv al crizei actuale a fost denuntarea Acordului AIE de catre premierul Filat.S-a facut asta cu informarea partenerilor de la Bruxelles? Daca da, atunci mai multa lume e vinovata. Daca nu, atunci Vlad Filat trebuia intrebat ferm si fara intarziere ce are de gand si de ce nu s-a consultat cu partenerii europeni.

Cine ar fi trebuit sa puna intrebarile?

Partenerii de dezvoltare ai R.Moldova, in primul rand UE. Dar nu s-a clarificat asta si lucrurile au degenerat. In plus, s-a gresit grav cand s-a insistat tot pe candidatura lui Vlad Filat la functia de premier, desi presa se umpluse de acuzatii de coruptie la adresa lui si a apropiatilor.

Insistenta pe el a fost gresita din trei puncte de vedere. In primul rand, nu faci reforma si nu lupti impotriva coruptiei cu un premier asupra caruia planeaza deja suspiciuni grave de coruptie. In al doilea rand, nu ii dai lui Vlad Plahotniuc tot ce isi doreste, adica un mediu corupt in care el sa nu se mai individualizeze. Vlad Plahotniuc si-a dat seama ca numele lui nu mai poate fi albit, asa ca ceea ce poate face este sa functioneze intr-un mediu maculat, in care nu exista inocenti: vedeti, nu sunt eu singurul, uitati-va in jur, si premierul si Guvernul sunt ca mine….

In al treilea rand, un premier precum Filat, acuzat de coruptie si cu dosare deschise pe numele lui, ar fi fost un premier santajabil si intrat in buzunarul lui Plahotniuc sau al altora care pastrau dovezile impotriva lui.

Deci, daca tragem linie, sesizam ca cine insista pe candidatura lui Filat facea, inconstient sau nu, jocul politic al lui Plahotniuc. Asta ar fi fost formula scontata cu Filat premier si majoritate PLDM-PD plus alti independenti. Ar fi fost o mare victorie pentru Vlad Plahotniuc si o mare infrangere pentru lupta impotriva coruptiei. Cine a gandit acest proiect l-a gandit prost.

De ce nu a fost numit de la inceput Iurie Leanca premier?

Pentru ca liderul PLDM a lasat senzatia ca nu isi poate imagina viitorul fara functia de premier al R.Moldova. De aici si contradictiile evidente si compromisurile la care s-a recurs: Vlad Plahotniuc era bun, inocent, propunea legi bune, era partener de incredere cata vreme ii garanta postul de premier. Cand Filat nu a mai putut deveni premier, dupa decizia Curtii Constitutionale, totul s-a intors pe dos. Plahotniuc este rau, PCRM devine acum tovaras de drum etc. E o viziune pe care, politic vorbind, este imposibil sa o intelegi.

Ce se mai poate salva din proiectul european al R.Moldova?

Dupa parerea mea, nu mare lucru. Doar, eventual, onoarea institutiei prezidentiale, care nu trebuie sa promulge legile care au mari probleme in ochii europenilor si nu numai. Dar chiar daca va face asta, va putea oferi doar o solutie eleganta de iesire din criza a Parlamentului, pentru ca viitorul tot sumbru ramane. Raul s-a facut deja, politicienii au aratat cat de departe pot merge pentru a-si proteja interesele personale sau de grup. Nu stiu cum mai pot fi evitate acum anticipatele.

Ce solutii exista totusi?

Daca presedintele promulga legile antieuropene, nu mai poate exista nicio alianta proeuropeana. Ce putem avea este destructurarea Curtii Constitutionale in continuare si guvern minoritar PLDM sustinut in Parlament de PCRM. E clar ca R.Moldova devine, in acest caz, inamicul declarat al Bruxelles-ului. Se poate merge si pe anticipate, dar, cu noile legi in vigoare, vom avea pana atunci un guvern epurat de membrii PD si PL, subordat strict PLDM, si care va controla totul pana la alegeri.

Daca presedintele Timofti nu promulga legile, avem fie o noua coalitie necomunista si europeana, fie anticipate.

In primul caz, singurul premier credibil pentru europeni este astazi Iurie Leanca, politician european si anticomunist, care, in paranteza fie spus, are cel mai mult de pierdut azi la capitolul imagine. Alianta de guvernare poate fi facuta fie dupa formula veche, adica PLDM, PD si PL condus de Mihai Ghimpu. In acest caz, este problematic in ce masura va reusi sa faca fostul premier Filat un pas inapoi – pentru ca stie ca va iesi din joc pana la inceputul lui 2015! – si capacitatea acesteia de a livra ceva convingator populatiei pana la alegerile parlamentare la termen.

A doua varianta proeuropeana ar fi nitel modificata: tot Leanca premier, iar majoritatea constituita din PLDM, PD plus grupul disident din PL, cu Mihai Ghimpu si PL in Opozitie. Multi ar dori, fireste, sa scoata PL de la guvernare... Ultima solutie este a anticipatelor, care vor putea aduce comunistii la putere, fie singuri, fie cu PD sau PLDM. Anticipatele vor aduce o premiera in politica din R.Moldova: PCRM nu va mai deveni tinta principala de campanie, pentru ca nici Filat, nici Plahotniuc nu isi vor permite sa rupa orice sansa de coalitie postelectorala cu PCRM. 

Cat despre o refacere a AIE dupa anticipate, greu de crezut la cata tensiune si animozitate s-au acumulat si care vor fi sporite in campania electorala. In cazul anticipatelor, dar nu numai, suntem in situatia paradoxala de a risca sa construim gazoductul Iasi-Ungheni care sa ofere gaz mai ieftin pentru… regimul Voronin!

Care sunt lectiile pentru Bucuresti?

Cred ca totul trebuie regandit pe relatia cu R.Moldova, de la viziuni, perspective, pana la institutii si modul in care ele functioneaza. Dar inainte de toate trebuie ca R.Moldova sa fie asumata ca proiect nu doar in vorbe, dar si la nivel institutionalizat. 

Nu este, din pacate. De aici si tacerile politicienilor nostri vreme de aproape 6 luni, tacerea partidelor, care sunt incapabile sa articuleze ceva coerent pe R.Moldova din lipsa de expertiza la nivel de partid. 

Nu in ultimul rand, tacerea de la nivel mediatic. R.Moldova nu este subiect si asta se vede cu ochiul liber. Pe 6 mai, de exemplu, s-au implinit 23 de ani de la Podul de Flori, cand, pentru prima data, s-a trecut frontiera URSS fara acte, iar oamenii incingeau hore de bucurie in mijlocul Prutului. Au participat atunci peste un milion de persoane, intr-o actiune unica si care a lasat masca Moscova. Nimeni nu mai vorbeste despre asta, nimeni nu a mai consemnat evenimentul… R.Moldova a iesit din scena interesului public. E un esec pe care trebuie sa ni-l asumam. Acesta ar fi punctul de plecare.

Se vede tot mai în ceaţă Uniunea Europeană? S-a dus pe apa sâmbetei democraţia din Basarabia?

Ce s-a întâmplat acum în Parlament bineînţeles că i-a contrariat şi pe oficialii europeni, şi pe cei de la Bucureşti şi pe cei de la Washington, dar slavă Domnului că mai avem încă instituţii care corespund statului de drept, şi am în vedere Curtea Constituţională, care poate demonta acţiunile nedemocratice ale unor grupuri de interese.

Aţi declarat recent că preşedintele a scuipat pe democraţie. Care sunt de fapt mişcările de „trupe” pe scena politică?

Din păcate, preşedintele este niţel dirijat, nu este echidistant şi departe de a fi susţinătorul partidelor democratice care l-au pus în funcţie. A avut şi o întâlnire secretă cu şapte „rătăciţi” din partid, informatori dirijaţi…

De la Moscova?

Şi de Vlad Filat, şi de la Moscova şi de propriile interese… De ce a trebuit o întâlnire pe ascuns, fără presă, fără nimic? Asta înseamnă că preşedintele a contribuit la dezbinarea Partidului Liberal, ceea ce nu-i face cinste, pentru că liberalii l-au votat, nu cei şapte, eu l-am înscris în listă, iar acum vine şi loveşte pe la spate, împarte partidul în două, culmea, el ca preşedinte. Unde sunt ruşinea şi obrazul, educaţia şi Constituţia până la urmă?

A trădat cauza românească?

Ce se întâmplă? Atunci când promovează nişte legi în cârdăşie cu – nici nu ştiu cum să-i numesc – trădători, pentru a compromite, a distruge Partidul Liberal, atunci acţionezi împotriva cauzei româneşti, pentru că Partidul Liberal este un partid care promovează deschis adevărul. Când eu am fost preşedinte interimar, am spus-o răspicat că sunt român şi sunt unionist. Şi-atunci nu vă este clar cine sunt cei care lovesc acum în partid şi fac jocul Moscovei? Şi poţi tu să declari orice, pentru că până la urmă vorbele trebuie să corespundă faptelor. Că din ’88 încoace mai mult se vorbeşte. Şi cine vorbeşte acum în numele partidului? Nişte trădători care au fost excluşi, care nu mai reprezintă nimic.

Şi cine a produs tot acest scandal?

Este mâna domnului Filat (n.r. – liderul PLDM). A denunţat acordul de formare a majorităţii parlamentare între trei partide pe 13 la ora 13 în 2013, cifra neagră pentru noi, pentru că primele deportări au fost pe 13 iunie 1941, iar fratele meu a fost judecat în ’72 la 13 iulie şi-a murit în 2000 pe 13 noiembrie la ora 13, cifrele acestea nu chiar întâmplătoare.

În cazul în care vor avea câştig de cauză, cum credeţi că se vor poziţiona faţă de România cei pe care-i numiţi complotişti, că şi povestea cu Unirea parcă este tot mai departe?

Am un material postat pe blogul personal, dedicat Podului de Flori. Credeam foarte tare în această posibilitate în anii ’80-’90, că o vom putea face noi „tăind” în stânga şi-n dreapta, dar nu este aşa. Unirea este o problemă mai complicată şi mai delicată, care ţine de timp şi de noi, de moldoveni, pentru că avem o întreagă „armată” în slujba Moscovei care lucrează împotriva adevărului. A denunţat Filat acordul aşa cum a făcut şi parlamentul când a dat jos guvernul Sturza, în momente în care se trecea la acţiuni democratice concrete. Dar, încet-încet, parcă lucrurile se pun la locul lor. Este încă posibilă refacerea alianţei democratice, aşa cum a fost în 2009 şi 2010, după alegerile parlamentare. Se mai poartă discuţii… O să vedem!

Aveţi noroc cu o Curte Constituţională, care, spre deosebire de cea din România, este formată din specialişti şi nu este „asamblată” politic…

Da, în sfârşit avem o Curte Constituţională formată din specialişti în drept constituţional, judecători independenţi, în afara politicii, avem un fost judecător la CEDO şi un preşedinte tânăr, energic, care a făcut carte la Iaşi – Alexandru Tănase, avem mare noroc cu o Curte independentă, că altfel se ducea totul pe apa sâmbetei.

*

*


Categorii

1. DIVERSE, Basarabia, Dan Dungaciu, Razboiul impotriva Romaniei, Rusia, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE), Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “Republica MOLDOVA IN HAOS POLITIC SI DEZBINARE SOCIALA (video). Dan Dungaciu: “NE-A IESIT TOT URSS”

  1. ne rugam cu lacrimi de sange
    sa se intoarca Basarabia acasa, la tzara mama

  2. Pingback: Risc de razboi in TRANSNISTRIA? - Război întru Cuvânt
  3. Pingback: PLANUL ANTI-VILNIUS. Cum se infrunta RUSIA cu EUROPA pe micul trup al Republicii Moldova - Recomandari
  4. Pingback: MARELE MITING PRO-EUROPEAN DE LA CHISINAU. Dan Dungaciu despre cum a fost ELIMINATA COMPLET identitatea romaneasca din simbolistica mega-evenimentului si despre MODELUL MOLDOVENESC-EUROPEAN - Recomandari
  5. Pingback: INTEGRAREA REP. MOLDOVA IN EUROPA SI UNIREA CU ROMANIA CA PROIECT DE TARA. Mituri, propaganda, realitati - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare