Dr. Vasile Astarastoae: EXODUL MEDICILOR, DE NEOPRIT. Seful Colegiului Medicilor evoca o DEMISIE IN BLOC a corpului medical

14-09-2012 2 minute Sublinieri

  • Mediafax: 

Astărăstoae: 1.605 medici au plecat numai în acest an din România pentru a profesa în străinătate

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, a declarat că 1.605 medici au plecat numai în acest an din România pentru a profesa în străinătate, susţinând că medicii rezidenţi ar trebui să fie plătiţi mai bine. Potrivit preşedintelui Colegiului Medicilor din România, deşi s-au deblocat posturi în sistemul sanitar, nu sunt persoane care să le ocupe deoarece tot mai mulţi medici preferă să profeseze în străinătate.

1.605 medici au plecat numai în acest an din România ca să profeseze în străinătate. Vă daţi seama ce înseamnă acest lucru pentru sistemul de sănătate? S-au deblocat posturi, dar paradoxul este că nu are cine să se înscrie la concurs. Noi insistăm cu rezidenţii, să fie mai bine plătiţi, pentru că ne gândim la binele sistemului. Dacă ar fi mai bine plătiţi, nu ar mai pleca din ţară. Numai în Marea Britanie sunt 4.100 de medici români cu acte oficiale, a declarat joi Vasile Astărăstoae, la Timişoara.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România a subliniat că un medic rezident are, în primul său an, un salariu de aproximativ 700 de lei, din care trebuie să supravieţuiască, în condiţiile în care un tratat medical costă minimum 250 de euro.

Un medic rezident câştigă un salariu de 700 de lei pe lună din care îşi plăteşte gazda, masa şi instrucţia. Aceasta în condiţiile în care cel mai ieftin tratat medical nu costă sub 250 de euro. Un secretar al unei comune sub 3.000 de locuitori are un salariu de circa 2.100 de lei şi în acest caz nu se solicită studii superioare”, a precizat Astărăstoae.

Vasile Astărăstoae participă la cea de-a VII-a ediţie a Congresului Naţional de Medicina Familiei, care are loc de joi până duminică, la Timişoara, şi la care iau parte peste 50 de medici, autorităţi locale.

Astărăstoae: Dacă nu există un plan coerent de aplicare a măsurilor propuse, corpul medical ar putea demisiona

Preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae, a declarat că, dacă până la 1 octombrie nu va exista un plan coerent privind aplicarea măsurilor propuse de CM în privinţa sistemului medical, corpul medical ar putea să demisioneze în bloc.

Vasile Astărăstoae a declarat joi, la Timişoara, că, dacă până la 1 octombrie nu va exista un plan coerent pentru sistemul medical românesc, corpul medical ar putea decide să demisioneze din sănătate.

“Dezbatem, la Timişoara, modalitatea de organizare a Adunării Generale care va avea loc la mijlocul lunii octombrie, la Bucureşti. Colegiul Medicilor a transmis un mesaj ferm guvernanţilor şi a solicitat câteva lucruri benefice. Printre acestea excluderea din categoria de bugetari a medicilor, condiţii de muncă excelente, creşterea veniturilor medicilor rezidenţi, care şi ei fac parte din corpul medical profesional. De asemenea, am solicitat ca independenţa medicului să nu fie încălcată.

Politica «noi vă vorbim frumos, dar nu rezolvăm nimic», faţă de politica guvernanţilor anteriori, «noi vă vorbim urât, dar nu rezolvăm nimic», nu aduce nimic bun. Dacă până la 1 octombrie nu avem un plan coerent de punere în aplicare a acestor măsuri, corpul medical va trece la măsura ce probabil că va fi decisă în Adunarea Generală din octombrie, şi anume demisia în bloc a sistemului de sănătate românesc”, a declarat Astărăstoae.

El a dat şi un exemplu, vorbind despre doctorii care, după ce l-au tratat pe fostul premier Adrian Năstase după ce acesta a încercat să se sinucidă, au fost chemaţi la DNA şi au fost puşi sub urmărire penală.

Vasile Astărăstoae participă la cea de-a VII-a ediţie a Congresului Naţional de Medicina Familiei, care are loc de joi până duminică, la Timişoara.


Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva Romaniei, Razboiul impotriva sanatatii, Sistemul romanesc de sanatate, Vasile Astărăstoae

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “Dr. Vasile Astarastoae: EXODUL MEDICILOR, DE NEOPRIT. Seful Colegiului Medicilor evoca o DEMISIE IN BLOC a corpului medical

  1. http://www.arhiram.ro/stiri/2012/09/cooperarea-dintre-familie-scoala-si-biserica-actul-educational

    “Se pare că acumularea de valori intelectuale este tot mai mult înlocuită cu acumularea de bunuri materiale, încât astăzi nu mai valorează mult o cultură aleasă, ci doar o avere frumoasă. Iar dictonul „cine are carte are parte” nu mai este valabil, deoarece oamenii bine pregătiţi sunt prea puţin plătiţi. Prin urmare, acum „cine are carte pleacă departe”, adică în străinătate.”

  2. Romania abia trece bacul dar este inundata de diplome.Si ifose. Ce tot spera Astărăstoae ? Cine are cat de cat bani se trateaza de la Budapesta mai la vest sau eventual la Istambul, functie si de PR. Cine nu..nu.

  3. Care n-are bani…poate se vindeca la Sf.Maslu – se pare ca va ramane singura alternativa fiindca acum – cine poate oase roade, cine nu, nici carne moale – sansa ramane la mila Celui de Sus daca se tot pleaca din Romania….si pe mine ma mai apuca amocu’ si-mi vine sa le strig alora de ‘sus’: ‘ramaneti voi aici intr-o tara golita de romani si sa vedem pe cine mai TOT impilati!’ si-mi vine in gand de ‘linistire’: n-ai tu grija, are balta peste (de peste mari si tari): negrotei, arabi, chinezi…si, bine-nteles indienii de pe Dambovita (unii!)de care s-a saturat Europa pentru ca au furat, au mintit…de se uita patrat sau ‘in colt’la noi, cand aud ca suntem din Romania.

  4. Daca dupa tambalaul din 89, s-a adoptat teoria retro, adica a retrocedarilor; si in medicina, terapie a fost si v-a fi tot retro, adica medicina evului mediu, facuta de vraci si vrajitoare, unde anestezia se realiza cu maciuca si operatia cu cutitul de bucatarie si satîrul. Oare, democratia asta nu-i un mod al escrocilor de ai fraierii pe prosti si asta cu acte in regula. Ca mai inainte au facut legi aiuritoare, ca escrocheriile facute să aiba acoperire.

  5. Pingback: Nu mai avem doctori, dar vom avea… carduri. CARDUL ELECTRONIC DE SANATATE – distribuit de pe 20 septembrie si OBLIGATORIU incepand cu 2015/ Vasile Astarastoae arata CRIZA REALA din sistemul sanitar: DEFICITUL CATASTROFAL DE MEDICI - Recomandar
  6. Pingback: TRATAMENTUL PENTRU RACEALA poate fi mai nociv decat boala!/ ANTIBIOTICELE – folosite excesiv in Romania/ BOLILE CARE NE OMOARA/ Practica abuziva a EPIZIOTOMIEI la nastere/ Spitalele nu au medicamente si seringi/ MEDICII POT FI ACUZATI DE LUARE DE MI
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare