“REPUBLICA COPIILOR ABANDONATI”

28-09-2012 3 minute Sublinieri

Publicaţia germană Der Spiegel vorbeşte despre drama pe care o trăiesc numeroase familii din Republica Moldova, copiii fiind separaţi de părinţii care pleacă la muncă în alte ţări.

Prea săraci ca să poată asigura copiilor un trai decent, numeroşi părinţi din Republica Moldova aleg să plece la muncă în străinătate. Ajunşi acolo pe căi mai mult sau mai puţin legale, înghesuiţi în microbuze sau trecând graniţa pe ascuns cu călăuze, părinţii muncesc din greu pentru a putea trimite bani acasă.

Şi nu doar munca este o problemă, ci şi faptul că nu îşi pot permite să se întoarcă acasă decât câteva zile pe an.

Nadia Popa a plecat din satul Nucreni, din nordul Republicii Moldova. A străbătut peste 1000 de kilometri, ajungând în Verona, unde îngrijeşte o familie de bătrâni bolnavi. Nadia locuieşte acum într-un apartament din sudul oraşului italian, unde turiştii vin să petreacă weekend-uri romantice. Nadia spune că nu este fericită însă, departe de cele două fiice ale sale.

Anastasia este fata cea mare, de 16 ani, iar Alexandra este mezina de 12 ani. Ca şi mama lor se trezesc la ora 7, într-o cameră obscură în care doar păpuşile aliniate la capătul patului indică faptul că acolo trăiesc nişte copii.

“Cea mai săracă ţară din Europa”

Fiicele Nadiei Popa trăiesc într-o ţară cunoscută pentru traficul ilegal de persoane şi organe, scrie Der Spiegel. Anastasia şi sora ei Alexandra locuiesc singure. Dimineaţa dau de mâncare găinilor înainte să plece la şcoală, iar seara sapă bucata de pământ unde au plantat porumb şi cartofi. Fetele se gospodăresc singure, îşi spală rufele, fac curăţenie şi taie lemne din pădure ca să-şi facă focul.

După ce Republica Moldova s-a adâncit în sărăcie, părinţii din familiile sărace, precum cea a Alexandrei şi Anastasiei, au început să plece în străinătate să îşi caute de muncă. Republica Moldova era relativ prosperă în timpul perioadei sovietice, când era un exportator important de fructe şi legume în URSS. Dar astăzi este cea mai săracă ţară din Europa, mai notează Der Spiegel.

Dintr-o populaţie de patru milioane de locuitori, un sfert au plecat deja în străinătate, în ţări precum Spania, Italia sau Grecia, pe care le văd locuri ale speranţei. Cei mai mulţi moldoveni trăiesc acolo ilegal, lăsându-şi copiii şi bătrânii departe, acasă în satele din ţară. 

Departe de casă şi ţară

În loc să aibă grijă de proprii copii, Nadia Popa are grijă de bătrânii unor străini prea ocupaţi să se îngrijească de ei. Aproximativ 200.000 de moldoveni locuiesc în Italia. Ca şi Nadia, multe moldovence au grijă de bătrâni. Este o muncă pe care vest europenii nu o agreează. Te confrunţi permanent cu boala, suferinţa şi în multe situaţii moartea. Plus că plata este infimă, notează Der Spiegel.

Nadia Popa locuieşte cu un cuplu de bătrâni. Ea le găteşte şi le spală, îi mai şi spală pe bătrâni uneori şi îi scoate la plimbare. Nadia încearcă să îl mai încurajeze pe bătrân, suferind de o boală care îl distruge încet. Toţi trei stau uneori şi se uită la televizor la desene animate. Nadia se gândeşte atunci la copii ei şi îşi aduce aminte cu lacrimi în ochi cât de mult le plac desenele animate fetiţelor ei.

Tot la copiii ei se gândeşte şi când mănâncă o prăjitură; atunci se simte vinovată că nu este acasă şi nu le poate oferi şi fetelor ei din ea. Nadia câştigă 700 de euro pe lună. Are liber două ore pe zi şi duminica, zi în care se întâlneşte în parc cu prietenii moldoveni.

Nu au fost niciodată le operă, nu au vazut vreun film la cinematograf şi mănâncă la restaurant doar când îi scot angajatorii. Nadia încearcă să nu cheltuiască mult, să pună deoparte orice bănuţ pentru a trimite cât mai mult copiilor de acasă.

O călătorie periculoasă

Când Nadia a părăsit satul natal în urmă cu şase ani, fetele ei aveau doar cinci, respectiv nouă ani. Deşi câştiga destul din agricultură cât să îi poată oferi familiei minimul zilnic, nu era suficient pentru un viitor adevărat. Agricultura moldovenească nu şi-a mai revenit după prăbuşirea Uniunii Sovietice.

Fostele cooperative agricole au fost închise iar productivitatea a stagnat. Iar industria era aproape inexistentă. Ţara era considerată instabilă din punct de vedere politic, fapt care a ţinut investitorii departe şi i-a determinat pe mulţi moldoveni să plece în străinătate, scrie Der Spiegel.

Nadia Popa a fost una dintre ei. A împrumutat 3.700 de euro de la rude şi de la bancă pentru a plăti o călăuză. Lungul drum spre Italia, făcut în mare parte pe jos, a durat aproape două săptămâni. Graniţa dintre Ucraina şi Ungaria au trecut-o printr-o potecă ascunsă în munţi. Era decembrie, un frig de crăpau pietrele şi când le era sete beau zăpadă topită.

Nadia nu şi-a sunat copii timp de două săptămâni. Anastasia, fata cea mare, spune că era sigură că mama lor murise. Nadia ajunsese ilegal în Italia şi îi era frică să se întoarcă, să nu fie arestată la graniţă. Nu a fost alături de fetele ei de Crăciun, când tatăl lor le-a părăsit definitiv, când Alexandra a refuzat să mai meargă la şcoală şi când a fost internată în spital în urma unei boli cauzate de malnutriţie.

Economii pentru acasă

Chiar dacă a stat mulţi ani în Italia, Nadia Popa tot se simte o străină. Îşi petrece serile în apartamentul bătrânilor pe care îi îngrijeşte. Nu vrea să iasă pe afară. O dată pe lună, Nadia Trimite un pachet de 40 de kilograme fetiţelor lăsate acasă.

Pachetul conţine pantaloni, tricouri, pijamale, spaghete, ciocolată, portocale, banane, detergent şi chiar hârtie igienică. “Nu am nevoie de lucrurile astea, vreau să te întorci tu acasă”, îi spune Alexandra mamei ei la telefon.

O armată de microbuze călătoresc regulat între Italia şi Republica Moldova. Pe lângă pachete, şoferii transportă şi bani.  Sumele pe care emigranţii le trimit acasă, aproximativ 1,1 miliarde de euro pe an, constituie cam un sfert din PIB-ul ţării, depăşind bugetul naţional. Şi deşi protejează multe familii de sărăcie, banii trimişi nu sunt suficienţi să salveze economia aflată în suferinţă, scrie Der Spiegel.

Familii destrămate 

Centrul de Informare privind Drepturile Copiilor din Chişinău estimează că în Republica Moldova există aproximativ 350.000 de copii ai căror părinţi trăiesc în străinătate. Unii trăiesc cu bunicii sau vecinii, alţii sunt lăsaţi de capul lor. Ion are 15 ani şi a trăit singur în ultimii patru ani. Părinţii săi locuiesc la Moscova, unde lucrează pentru o companie de autobuze.

Ei îi trimit lui Ion aproximativ 200 de euro pe lună şi i-au cumpărat o vacă, un cal şi un iepure ca să îl ţină ocupat. Se văd pe Skype în fiecare seară, povesteşte Ion, şi le spune că totul este în regulă cu el şi sora lui. Ion spune că vrea să aibă şi el copii când va fi mare. Dar nu ştie ce înseamnă viaţa de familie şi cu greu îşi aduce aminte cum era când părinţii stăteau cu el. Lui i se pare că viaţa sa este complet normală.

Toată ţara s-a confruntat cu modificări profunde în ultimii ani.

În mod tradiţional, familia este sfântă pentru moldoveni dar acum există o discrepanţă tot mai mare între realitate şi ideal, în contextul în care rata divorţurilor creşte iar rata naşterilor este în scădere.


Categorii

1. DIVERSE, Basarabia, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor, Suferinta de langa noi

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la ““REPUBLICA COPIILOR ABANDONATI”

  1. “Nu am nevoie de lucrurile astea, vreau să te întorci tu acasă”

    E parca strigatul disperat cu care Dumnezeu il cauta pe fiecare om.

  2. Pingback: ROMANIA SI RISCUL SARACIEI EXTREME. Efectele tragice ale imigratiei: FAMILII DESTRAMATE, COPII PARASITI, VIETI UCISE - Recomandari
  3. Pingback: TRAGEDIA URIASA A COPIILOR PARASITI DE PARINTI – un flagel national prea putin constientizat, cu consecinte incalificabile - Recomandari
  4. Pingback: “In premiera”: Pierduti in sistem. DRAMA SFASIETOARE A COPIILOR ABANDONATI – MUTILATI PE VIATA DE UN STAT LITERALMENTE CRIMINAL (I) - Recomandari
  5. Pingback: DEZECHILIBRUL HORMONAL: noua amenintare globala/ EROIZAREA TICALOSILOR IN PRODUCTIILE DE FILM SI TV/ Epidemie de DIVORTURI provocate de emigratie in Romania profunda/ DATELE BIOMETRICE – “cele mai sigure” pentru plăți financiare/ NSA a
  6. Pingback: MITROPOLITUL ANDREI, la sarbatoarea de la Nicula, despre PLANSUL MAICII DOMNULUI PENTRU TRAGEDIA DISOLUTIEI FAMILIEI CRESTINE SI SUFERINTELE COPIILOR TRAUMATIZATI: “Oamenii divorteaza usor pentru ca nu mai au credinta si viata de rugaciune… Ne
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare