Rusia executa MANEVRE MILITARE SURPRINZATOARE in Marea Neagra la ordinul lui Putin. Cu bataie la Turcia/ Pe Vocea Rusiei se fac SCENARII DE INVADARE A ROMANIEI

29-03-2013 4 minute Sublinieri

blackseafleet

Nici nu a aşteptat să aterizeze la Soci, că preşedintele Vladimir Putin i-a şi trimis din avion ordinul telegramă ministrului apărării pentru a începe imediat exerciţiile militare în Marea Neagră. Practic, Serghei Soigu, la ora 4 dimineaţa, s-a trezit la uşă cu ofiţerul curier al Kremlinului care îi aducea în plic sigilat ordinul dat de comandantul suprem al forţelor armate ruse.

Corespondentul TVR şi RFI, Liviu Iurea

În aplicaţiile care vor dura cel puţin până la sfârşitul săptămanii vor participa aviaţia rusă, trupe de desfăşurare rapidă, infanteria marină, dar şi forţe cu destinaţie specială GRU. În total vor fi angrenate 30 de nave de război, 250 de blindate, 50 de dispozitive de artilerie şi până la 20 de avioane şi elicoptere de luptă. Ca număr efectiv de militari, cifra acestora nu depăşeşte 7000 mii, în caz contrar Rusiei i se poate reproşa că nu a anunţat din timp statele vecine şi partenerii din NATO.

Făcând referire la practicile internaţionale , purtătorul de cuvant a lui Putin, Dmitrii Peskov preciza astăzi că “aplicaţii militare cu până în 7000 de militari ţin de dreptul suveran al fiecărei ţări, de a le desfăşura în mod planificat sau extraordinar. Peskov mai preciza că scopul acestor manevre militare constă în “verificarea capacităţii de luptă şi a coordonării diferitelor unităţi ale forţelor armate ruse”.. Pe parcursul acestor zile, sunt programate desantari pe trei poligoane “ Raevskii “ , Temriuk si Opuk – toate aflate pe teritoriul Federaţiei Ruse.

Evident că mediile de la Moscova se întreabă de ce tocmai acum şi de ce în bazinul Mării Negre. Unii experţi cred că reacţia lui Vladimir Putin este una de răspuns la manevrele militare americano-georgiene Agile Spirit 2013 începute în aceeaşi regiune la 18 martie. Un alt motiv ar fi verificarea capacităţilor ruse de apărare în Marea Neagră, având în vedere că peste mai puţin de un an, la Soci se vor desfăşura Jocurile Olimpice de Iarnă.

Pentru Rusia, securitateaOlimpiadei de la Soci este prioritate zero şi nu este exlus ca asemenea exerciţii militare inopinante atât pe mare cât şi pe uscat să se mai repete.

Presedintele Vladimir Putin a ordonat lansarea de vaste exercitii militare in regiunea Marii Negre, a anuntat joi purtatorul sau de cuvant, intr-o miscare care ar putea crea tensiuni cu vecinii sai Ucraina si Georgia, scrie Reuters.

In total 36 de nave amplasate la Sevastopol, baza navala rusa din Crimeea (Ucraina) si Novorossiisk (sudul Rusiei) si pana la 7.000 de oameni vor participa la aceste manevre, a precizat Peskov. Ordinul de lansare a acestor manevre a fost remis ministrului Apararii, Serghei Shoigu, la 4 a.m., ora Moscovei, (00,00 GMT), in timp ce se intoarcea de la summitul BRICS din Africa de Sud, a precizat purtatorul sau de cuvant, Dmitri Peskov. Aceste manevre “neplanificate” au drept obiectiv testarea capacitatilor de lupta si a nivelului de coordonare intre diferitele unitati ale fortelor armate rusesti, a precizat purtatorul de cuvant. Rusia nu si-a anuntat in prealabil partenerii externi asupra acestor manevre, a adaugat Peskov, precizand ca acest lucru nu este necesar atunci cand numarul militarilor participanti este mai mic de 7.000.

Dupa manevre similare au fost ordonate in februarie in randul fortelor aeriene si al trupelor aeropurtate. Joi, aviatia rusa a efectuat importante manevre militare la baza aeriana Engels, in regiunea Saratov (Volga). Aceste exercitii implica bombardiere strategice, avioane de lupta, de aprovizionare si elicoptere, si au drept obiectiv antrenarea in realizarea de “sarcini de disuasiune strategica”, a precizat un purtator de cuvant al ministerului Apararii, citat de agentia Interfax.

Aceste manevre sunt conduse de ministrul Apararii, Serghei Shoigu, numit in acest post dupa demiterea, in noiembrie, a predecesorului sau, Anatoli Serdiukov, dupa un amplu scandal de coruptie. De cand a revenit la Kremlin, in mai 2012, Putin si-a fixat ca obiectiv o reinarmare “fara precedent” a tarii, cu peste 550 miliarde de euro consacrati industriei de aparare in urmatorii zece ani.

Preluam mai jos unele comentarii:

6. eucred

(…)

Privitor la profetia cu Turcia, este posibil ca Rusia in drumul catre turci sa ne viziteze si pe noi. Ca doar avem si noi profetia Parintelui Arsenie Boca.
In acest sens am citit un articol, cei drept tot de pe Vocea Rusiei, care poate avea si o samanta de adevar, daca nu chiar mai multe.

http://romanian.ruvr.ru/2013_03_28/Valentin-Vasilescu-Ursul-rus-iSi-arata-muSchii-la-Marea-Neagra/

10. utzu:

Scenariul acesta a mai circulat şi a fost contrazis complet neconvingător de Cristian Negrea. Adevărul este mai mult decât sumbru, în ce priveşte capacitatea militară a României. Pur şi simplu suntem dezarmaţi. Spre deosebire de anii 40 când armata română avea ofiţeri superiori veterani de linia întâi în primul război mondial, astăzi avem colonei gen turcescu şi alţii. Rusia a prins o buclă incredibilă de maturizare a tehnologiilor militare de care dispun, ceea ce se traduce în armament mult peste nivelul mediu. România se află momentan în imposibilitatea de a se apăra în faţa unei agresiuni ruseşi, chiar şi până la o extrem de ipotetică/improbabilă intervenţie în ajutor din partea aliaţilor nato apropiaţi (Bulgaria, Ungaria şi Turcia), apoi a celor mai depărtaţi.

În primăvară consilierul prezidenţial pe probleme de siguranţă naţională I.Fota şi ministrul apărării Dobriţoiu s-au certat deschis în aula Academiei Române acuzându-se reciproc pentru faptul că armata română nu mai are capacitate operaţională. Anul acesta, pentru prima oară în ultimii ani, şedinţa de bilanţ a Marelui Stat Major a fost ţinută cu uşile închise, şeful statului major general Ştefan Dănilă menţionând ca prioritară pentru acest an, refacerea capacităţii operaţionale a armatei române. Capacitate operaţională înseamnă că nu ne putem opune militar unei eventuale agresiuni.

Exerciţiile navale intempestive ale Rusiei, comandate de Putin azi noapte la ora 4 nu sunt deloc obişnuite, chiar dacă le-am privi ca făcând parte din categoria celor pentru care nu este necesară anunţarea vecinilor şi a posibililor interesaţi. Mai întâi pentru că limita de 7000 de soldaţi nu se referă la un nr per capita ci se referă la capacitatea militară. Una e să ai 7000 de “pedestraşi” târându-se prin noroi în Siberia, şi alta e să porneşti exerciţii navale cu întreaga flotă a mării negre. cum ar fi să nu semnalezi un exerciţiu militar cu 3000 de avioane?! Apoi, dacă tot te loveşte cheful de exerciţii navale, nu mobilizezi 250 de vehicule blindate pe care le burduşeşti în nave de desant. Asta înseamnă la o medie minimală de 4 persoane per vehicul blindat, că urmează să ţii 1000 de persoane forţe terestre (din cele 7) blocate aiurea în nave de desant, doar pentru a verifica capacitatea operaţională a forţelor navale. Apoi, astfel de exerciţii, chiar dacă sunt neanunţate, sunt comunicate îndată de la începerea lor, dimpreună cu programul de desfăşurare, obiective, zona de acţiune/exerciţiu.

Însă în condiţiile în care anunţul a fost dat la ora 4 dimineaţă şi prima menţiune în presă a fost făcută abia la ora 14 pe ria novosti şi acolo 3 fraze, completate ulterior, Rusia a verificat capacitatea de reacţie pentru toate statele cu ieşire la M.Neagră şi nu numai. Practic, azi dimineaţă la ora 8 cel târziu întreaga armată română trebuia să se afle în stare de alertă. Observatorii informaţi ar fi putut evalua cu această ocazie întreg mecanismul de mobilizare a armatelor adversare, cu toate neajunsurile lor. Acesta este şi motivul pentru care astfel de exerciţii se notifică în prealabil, pentru că o astfel de manevră intempestivă deconspiră un mecanism care altfel ar trebui să fie secret şi reprezintă o agresiune militară prin ea însăşi, chiar dacă nu se procedează la alte acţiuni.

Însă mobilizarea este mai mult decât credibilă, în condiţiile în care la Doha s-a pus practic cruce oricăror eforturi de soluţionare paşnică a conflictului sirian, prin recunoaşterea de către Liga arabă a opoziţiei siriene ca unic reprezentantă a sirienilor, apoi prin situaţia refugiaţilor sirieni din turcia sau prin jefuirea banilor ruseşti din cipru, apoi prin deja exerciţiul militar mamut al aviaţiei militare de bombardiere strategice din saratov, pe volga etc. Încă avem în vedere că nu s-au publicat nici un fel de detalii despre programul exerciţiilor şi obiectivele acestora.

În principiu, ţinta vizată pentru sensibilizare pare a fi Turcia, căci pentru noi se poate să fi fost suficient un zmeu mai mare care să se îndrepte spre bucureşti. Comentariile din presă se referă la o acţiune de imagine care să se delimiteze de imaginea corupţiei militare patronată de serdiukov, fostul ministru rus al apărării. La fel se presupune că armatele din jur au fost totuşi anunţate, inclusiv asupra detaliilor, lăsând surpriza să fie gustată de publicul neavizat, ceea ce totuşi nu prea are sens, căci astfel de detalii trebuiau să fi apărut prompt în presa de specialitate, or până acum nu am citit decât că Putin va anunţa la o dată ulterioară momentul încheierii exerciţiilor trupelor speciale.

Chiar luând şi aceste lucruri în considerare, simplul program de reînarmare şi militarizare a Rusiei în faţa unei Europe demilitarizată de două decenii reprezintă o agresiune brutală, faţă de care nu putem opune decât amabilitatea unei SUA din ce în ce mai circumspectă de a interveni. Aceste aspecte sunt grave inclusiv pentru ţările grele din europa, nu doar pentru pigmeiii periferici.


Categorii

1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial, Cuvantul cititorului, Razboi Turcia Grecia Cipru Rusia

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

18 Commentarii la “Rusia executa MANEVRE MILITARE SURPRINZATOARE in Marea Neagra la ordinul lui Putin. Cu bataie la Turcia/ Pe Vocea Rusiei se fac SCENARII DE INVADARE A ROMANIEI

  1. Cu o precizare, privind scenariul domnului negrea. Când am spus că e complet neconvingător nu m-am referit la faptul că ruşii ne vor invada în cadrul acestui exerciţiu de azi sau a unuia asemănător pe viitor, ci, din postura mea de nespecialist, mi s-a părut că ia în calcul dotarea minimală a ruşilor de la bazele din apropiere, mai ales în ce priveşte aviaţia. MAi că ai spune că la potenţialul ruşilor, ar vrea să vină aici doar ca să ia bătaie. Apoi pentru că vorbeşte de fiecare grup de arme în parte, analizându-le operaţiile pe rând, independent una de cealaltă, pe când scenariul rus se bazează pe o acţiune conjugată şi simultană a tuturor grupurilor de arme, un fel de shock and awe rusesc. Deci e neconvingător pt mine dpdv al naraţiunii, nu neapărat al operaţiunilor descrise, pe care nu am competenţa să le apreciez..

    În orice caz, un eventual conflict militar ruso-român la acest moment pare extrem de improbabil, însă norii războiului s-au adunat periculos de mult deasupra regiunii iar pentru a observa asta nu trebuie să fiu un specialist. În condiţiile în care mesajele politice sunt transmise pe calea mobilizării militare inopinate, nu cred că mai e mare lucru de spus.. cu atât mai mult cu cât turcia a mai convocat odată statul major Nato cu ocazia bombardamentului sirian de la graniţa turcă. Asta dacă semnalul a fost destinat Turciei.

  2. Scenariul de invadare a Romaniei este facut de statul major al armatei romane.

    “Scenariul Marelui Stat Major din MApN în cadrul unui conflict cu Rusia este apocaliptic
    Nimiciţi în patru ore

    http://www.ziuanews.ro/dezvaluiri-investigatii/nimiciti-in-patru-ore-16535

    Acest articol este copiat de domnul Vasilescu si pus pe VR,nu are nici o legatura cu exercitiile actuale ale rusilor si nici cu tehnica de lupta implicata. ( daca nu ma insel )

    Daca americanilor ( sau europenilor ) li s-ar fi furat citeva zeci de miliarde de dolari din banci,poate ca ar fi inceput si un razboi mai mic,nu numai exercitii militare neasteptate.

    Trebuie sa plec,numai continui…

  3. De ce nu postati articolul la care trimite sherlock_holmes? e mai mult decat graitor.

  4. Cum vad eu problema e ca, daca rusii se vor hotara sa atace Turcia, mai devreme sau mai tarziu,binetels dupa ce turicii vor ataca Grecia, fiindca doar asa ne spun profetiile si cred ca discutiile noastre privind situatia politica in lume au in vedere aceste profetii, atunci e clar ca rusii vor avea nevoie si de o fasie de pamant pentru a-si aduce trupele la Constantinopol( Istambul). Nu cred ca vor duce toate trupele pe mare sau prin aer. Si atunci, printre alte motive vor avea nevoie, cel putin, daca nu mai mult, sa treaca si pe teritoriul Romaniei. Ca sa nu mai vorbesc ca in acele momente e posibil sa aiba in vedere si alte dorinte si frustari mai vechi in privinta noastra. Asa ca scenariul de invadare mie imi pare foarte posibil, bine nu neaparat in forma descrisa in articolul postat pe Vocea Rusiei. E calr ca prin anvergura pe care au avut-o aceste manevre neanuntate si neasteptate, rusii au vrut sa transmita un avertisment turcilor in special si americanilor in general. Si poate ca nu a fost facute doar cu scopul de avertisment, ci pe langa acest scop au avut in vedere si posibilitatea unei interventii in zona, la un moment dat. Cred, vazand situatia politica actuala din lume ca , in momentul in care turcii vor ataca Grecia, nu vor face altceva decat sa mai adauge o picatura in paharul umplut pana la refuz al suportabilitatii rusilor, fiind o scuza, in contextul international, pentru a justifica o interventie armata.

  5. Off topic:

    http://romanian.ruvr.ru/2013_03_28/Kusturica-va-face-in-Rusia-un-film-despre-traficul-de-organe/

    Sa-i ajute Dumnezeu sa arate lumii adevarul cu privire la crimele din Kosovo!

  6. nu ataca nimeni grecia pana grecii nu anunta extinderea granitelor maritime

  7. @sa.fim figilenti.

    Se pare ca nu ati fost prea vigilent…

    “În ultimele săptămâni, Atena a încercat să obţină sprijinul UE într-o dispută cu Turcia privind delimitarea zonelor economice exclusive din Mediterana, miza fiind rezerve de gaze naturale în valoare de până la 100 de miliarde de euro. O dispută similară există şi între Cipru şi Turcia.

    Turcia îşi caută sprijnul peste Ocean. Secretarul american de Stat John Kerry a vizitat Ankara în urmă cu mai puţin de două săptămâni, iar sâmbătă, 16 martie, a avut a două convorbire telefonică în mai puţin de 36 de ore cu omologul sau turc, Ahmet Davutoglu. S-a discutat despre exploatările turceşti de hidrocarburi din Irak şi despre Cipru.”

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/03/20/cipru-respinge-acordul-ue/#more-53630

  8. Evident ca aceste manevre ale Rusiei au o semnificatie pentru SUA , NATO si statele din regiune in mod special , inclusiv pentru Romania .
    Interesant ar fi ce analize , concluzii si decizii “strategice” au luat sau iau de acum incolo conducatorii nostri politici si militari .
    Actualele manevre sunt de natura sa ne ingrijoreze ? Pe mine da .
    Ne-ar mai ingrijora daca altfel era orientata diplomatia , daca altele erau aliantele construite in trecutul apropiat ? Suntem oare “securizati” ? Ne putem considera asa ?
    Tare mie ca deciile liderilor nostri nu au fost prea inspirate , asta ca sa ma exprim eufemistic.
    Sa dea Bunul Dumnezeu sa nu am dreptate !

    PS : Indiferent cat rau ai tras de pe urma unui “imperiu” vecin , eu cred ca trebuie sa cultivi relatii de amicitie si de aliante cu el … CU ATAT MAI MULT CAT ESTE ORTODOX CA SI TINE .

  9. Din câte îmi dau seama, totuşi nu statele Nato sunt ţinta acestor mişcări ci vecinul nostru de la nord, Ucraina.

    Pe scurt: începând cu scandalul gazelor din ianuarie 2009 între ruşi şi ucrainieni, europa şi-a stabilit drept obiectiv prioritar dezvoltarea infrastructurii de transport a gazelor, cu dublu sens (reverse flow), urmărind asigurarea soluţiilor tehnice prin care prin infrastructura existentă să permită atât importul dar şi exportul gazelor, pe aceeaşi rută de transport.

    Urmare a succesului acestei operaţiuni, care în principiu, nu presupune eforturi serioase de natură tehnică, Ucraina şi-a manifestat în martie 2012 intenţia de a se conecta la circuitul european pe un modul de reverse flow, adică să importe gaze de pe piaţa europeană, mai ieftine decât cele ruseşti. Având în vedere faptul că, în urma deschiderii rutelor NordStream, sistemul ucrainean de transport, cu o capacitate de 180mld m3/an mai este folosit drept rută de transport pentru aproxiamtiv 100 mld (92 în 2012, reprezentând ~20% din consumul european), ucraina dispune de toate condiţiile tehnice de a importa şi distribui la intern gaz “european”.

    Disputele ruso-ucrainiene cu privire la facturile pt gaz sunt de notorietate, fiind preluate extensiv chiar şi în presa noastră. Aceste dispute au determinat Rusia pe de o parte, să iniţieze proiectele Nord stream şi South stream, de ocolire a sistemului de tranzit ucrainean iar pe cealaltă parte, pe ucrainieni să-şi reducă drastic consumul. Ruşii au reuşit în timp record să furnizeze gaz Germaniei prin Nord stream (max 55 mld m3 pe două magistrale) în vreme ce dezvoltarea South stream este încă incertă, deşi se află într-o fază înaintată de dezvoltare, cu mult în faţa competitorului european Nabucco west.

    Ucrainienii, care au o industrie grea dependentă de importul de gaze ruseşti, a scăzut consumul cu 12 mld.m3, de la o medie de 45 mld m3 anual în 2009 la 33 mld în 2012, din care aproximativ 30% repreintă producţie internă (9mld). Acest efort a fost realizat prin reducerea consumului industrial, prin dezvoltarea exploatărilor din estulşi vestul ţării şi din platformele de la marea neagră şi prin înlocuirea gazelor cu cărbunele, resursă din belşug. Astfel, în ultimii ani, ucraina şi-a reactivat sectorul minier, cu o creştere anuală de aproximativ 5%, ajungând la o producţie de 86 milioane tone/an, necesităţile industriale ale ucrainei, având în vedere respectivul efort de limitare a consumului de gaz, fiind de aprox 105 mil.tone/an. Totodată, Ucraina este în curs de a construi trei uzine de gazeificare a cărbunelui, tehnologie obţinută în urma parteneriatului cu China şi susţine edificarea unui terminal LNG la mediterană.

    Momentan, achiziţionează gaz de pe piaţa spot. Toate acestea se înscriu în strategia Kievului de a-şi asigura o independenţă energetică totală faţă de Moscova, sens în care a început să importe 2 mld.m3 din Polonia, 5 mld.m3 din Ungaria, aşteptând răspunsul Slovaciei, ţara principală de tranzit a rutei de transport către Austria.

    Practic, asigurarea independenţei energetice totale a Ucrainei faţă de Rusia este condiţionată de 3 elemente: – limitele logistice ale reverse flow-ului, care au fost depăşite sau sunt în curs de complinire, pentru un import european de aproximativ 40 mld. m3, condiţia surplusului de gaz de pe piaţa europeană, cantitate care nu este disponibilă faţă de necesitatea actuală a ucrainei şi voinţa politică a Europei de a exporta gaz către Ucraina. Când spun europa, mă refer la Germania.

    Dintre cele trei condiţii, logistica a existat mereu în mare măsură, decizia politică a Germaniei a fost obţinută în noiembrie, în vreme ce cantitatea necesară de gaz este furnizată de RWE-ul german, din acelaşi gaz rusesc al Gazprom, pe care nemţii îl revând la un preţ mai mare. Rusia a insistat pe lângă Ungaria şi Slovacia pentru a evita scenariul evadării ucrainiene din cleştele rus, însă ieri 28.03.2013, pe fondul demonstraţiilor de forţă ruseşti, premierul ucrainean M.Azarov şi cel maghiar L.Orban, au celebrat deschiderea importului din Ungaria. În aceste condiţii, este de aşteptat ca şi Slovacia să cedeze în viitorul apropiat, făcând visul ucrainienilor de a fi independenţi dpdv energetic faţă de Rusia, realizabil într-o marjă de maximum 2-3 ani, un termen mult mai scurt decât cel în care este programat să înceapă exploatarea South stream.

    Până la acel moment, Rusia rămâne deci prizoniera Germaniei la nord şi Ucrainei, partener economic al Chinei, pentru a avea acces la piaţa europeană, însă Rusia nu mai are faţă de nici una dintre aceste două ţări instrumente de presiune. Practic, dacă ucrainienii opresc iarăşi gazul, ca în 2009, Rusia pierde piaţa europeană şi aşa controlată la sânge de nemţi. În aceste condiţii, recenta vizită a liderului chinez la moscova nu este chiar un motiv de sărbătoare, aşa cum ne arată Vocea Rusiei, căci Altfel voia Putin să decurgă jocul energetic.

    Rusia spera ca prin cele trei rute de tranzit spre Europa să obţină un statut care să îi permită să dicteze condiţiile de furnizare a energiei către China, negocieri care durează deja de decenii, iar în condiţiile în care ar fi obţinut ascendent în faţa Chinei, să îşi permită apoi să securizeze jocurile pe piaţa europeană. Practic, Rusia dorea să arate Chinei că nu simte neapărat necesar să îi furnizez gaz iar europei că oricum poate muta exportul către china, în condiţiile impuse de moscova.

    Recentele înţelegeri cu China nu sunt motiv de sărbătoare, întrucât nu a existat niciodată interesul Rusiei de a dezvolta circuite directe de aprovizionare a economiei Chineze, ceea ce ar naşte un interes legitim prioritar al chinezilor cu privire la politica energetică a Rusiei în Asia. Simpla existenţă a unui oleoduct de mare capacitate reprezintă o vulnerabilitate strategică pentru ruşi, căci nu putem prevedea conjunctura în care starea economiei chineze ar putea obliga la o politică de forţă (militară) a acesteia pentru asigurare fluxului de materii prime. În societatea rusă, temerea de a pierde extremul orient şi siberia în faţa chinezilor este similară cu temerea românilor de a pierde ardealul către unguri, existând şi numeroase profeţii în acest sens.

    În condiţiile actuale, Moscova a fost prinsă la mijlocul blatului făcut de nemţi, prin continuarea reformelor europene privind piaţa energiei şi chinezi, prin impunerea condiţiilor favorabile (sau poate evitarea dictatului energetic rusesc), ambele state folosindu-se în mare măsură de pionul/turnul Ucraina. Or în scenariul descris, veriga slabă este Ucraina, iar prin politica sa fermă (sau disperată?) de a ieşi de sub bocancul rusesc expune Rusia unei vulnerabilităţi care nu poate fi tolerată, indiferent de planurile de diversificare a exportului spre India, Japonia, Coreea etc. Revoluţia gazelor de şist şi a tehnologiilor LNG, face ca sursa de finanţare constantă pe termen lung, specifică gazoductelor să pară nesigură, asta în condiţiile în care economia Rusiei este vital dependentă de “petrodolari”.

    În lumina celor de mai sus, şi a axiomei proclamate de Brezinski, cum că Ucraina este inima intereselor geopolitice ruseşti, pentru care Moscova nu ar ezita să pornească un conflict armat, demonstraţia de forţă de la Marea Neagră nu este un exerciţiu de antrenement militar ci reprezintă cea mai gravă ameninţare militară care îi poate fi adresată statului vecin de la nord. Similar, reacţia Moscovei, faţă de situaţia în care a fost adusă, nu este una disproporţionată. Faptul că avertismentul este de natură navală, are semnificaţia marcării teritoriului, arătând că Ucraina este în curtea interioară a intereselor ruseşti şi în afara intereselor legitime a altor entităţi. Ucraina nu are alianţe militare cu alte state, s-a autodeclarat stat neutru şi a renunţat “de bunăvoie” la armamentul său nuclear.

    Nu cred că ameninţarea va fi pusă în practică, ci că reprezintă un semnal (cel mai puternic) că Rusia înţelege să se folosească de toate instrumentele pe care le are pentru apărarea intereselor sale, indiferent de natura acestor instrumente, şi că nu este o mutare inspirată din partea competitorilor săi de a o lipsi de alte mijloace decât cele militare pentru a-şi proteja interesele. Momentan vorbim de o pură demonstraţie de forţă menită să abată traiectoria politicii energenice ucrainiene în principal, iar în subsidiar a celei europene, astfel încât înţelegerea de principiu cu China să poată fi transpusă în practică în condiţii favorabile Rusiei. Toate acestea sunt păreri personale. Iertaţi-mi “romanul”. Doamne, ajută!

  10. @ utzu

    Rusia are granita terestra considerabila cu Ucraina,nu e nevoie sa o atace pe mare.

    http://maps.google.ca/maps?oe=utf-8&rls=org.mozilla:en-GB:official&client=firefox-a&q=ukraine&um=1&ie=UTF-8&hq=&hnear=0x40d1d9c154700e8f:0x1068488f64010,Ukraine&gl=ca&sa=X&ei=rFlWUZ-0Cc_DiwKrxICQCg&ved=0CKsBELYD

    Iar acum la Kiev e presedinte si guvern pro Rusia,daca nu ma insel.

    Mai degraba are legatura cu debarcarea de trupe ori in Turcia,ori in Cipru,Grecia,Siria,Israel sau prin Europa,in functie de derularea evenimentelor politice si economice ulterioare.( poti sa te uiti pe aceeasi harta )

    Daca tinem cont si ca aceste manevre militare au avut loc imediat ce Putin a venit de la intrunirea tarilor BRICS (si probabil si cu stirea lor),mai degraba este un semnal de putere fata de Nato si USA dar si un avertisment totodata( similar intentiei de a crea un sistem bancar paralel celui existent precum si o moneda care sa inlocuiasca treptat dolarul in viitorul mai apropiat sau indepartat )

  11. Fratele utzu are intodeauna opinii bine documentate si puternic argumentate. Dar faptul ca si domnia lui poate analiza si concluziona aceiasi situatie total diferit la interval de o zi, mie nu imi spune decat ca oricat de mult am incerca sa ne stoarcem creierii nu vom putea niciodata sa patrundem adevaratele intentii ale principalilor actori din politica internationala. Lucrurile au inceput, in ultima vreme, sa se desfasoare cu o repeziciune de neinchipuit. Cred ca nu exista zi sa nu vedem ca un eveniment important are loc in lume. Si cel mai interesant lucru, in acest context, este faptul ca aceste evenimente sunt imprevizibile ( cel putin pentru noi, muritorii de rand). Singurele surse de informatii in care noi ne punem increderea totala sunt profetiile noastre ortodoxe. De aici ar trebuii sa analiza toata situatia. Ca altfel cred ca am fii tentati sa credem, daca nu am stii de ale noastre dragi profetii, ca un conflict de amploare ar putea izbucnii din Coreea de Nord. Dar eu unul nu ma agit prea tare cu situatia de acolo si, banuiesc ca, nici domniile dv. nu o prea fac. Si asta din ce cauza? Pentru ca noi stim clar, din profetiile noastre ortodoxe ca nu de acolo va incepe raul! Si atunci cred ca manevrele sunt mai degraba un semnal de avertizare adresat Turciei si americanilor, decat ucrainienilor.
    De ca afirm aceste lucruri! In primul rand rebuie sa ne uitam un pic in urma la evenimentele care au avut loc in lumea araba, Irak, Egipt, Libia, etc. Oare nu credeti ca toate aceste evenimente au legatura cu petrolul arabilor?! Petro-dolarul fara o exclusivitate a tranzactiilor petroliere in acesta moneda, nu mai are absolut nici o valoare, devine o bucata de hartie fara acoperire! Ori Gadafi de ce a fost asasinat? Nu a propus el tarilor lumii ca oricine vrea sa cumpere petrol de la el sa plateasca cu dolari libieni facuti din aur. Era o masura indrazneata care ar fii inghenuchiat America pentru todeauna. Si a platit cu viata indrazneala sa. Daca s-ar fi realizat acest lucru, ocultii lumii, a caror avere de neconceput este, in mare parte, salvata sub forma de conturi in dolari, ar fii devenit faliti peste noapte. Bancile ocultilor care imprastie tot acest rau in lume si fac toate jocurile financiare posibile si imposibile, cei care au falimentat Cipru si orice tara doresc si cand doresc, fara acesti dolari americani, care nu au valoare decat prin faptul ca toate rezervele de petrol importante din lume se trenzactioneaza prin ei, nu mai pot face absolut nimic.
    Ori se cunoaste ca Iranul ar fii dorit sa adere la propunerea lui Gadafi, si in conditiile in care planul lui Gadafii a esuat, Iranul, sprijinit puternic de catre Rusia a propus sa-si vanda petrolul in alta meneda decat cea americana. Rusii cunosc planul americanilor de cucerire a intregii lumi. Alianta sa cu Iranul mie imi pare indestructibila, rusii constientizand importanta acesei tari, care este al doi-lea mare producator de petrol din lume. Ori in conditiile date, americanii nu vor renunta niciodata la ideea de a cucerii Iranul. Si bag de seama ca se foarte grabesc. Siria este aliatul de baza al Iranului si al Rusiei. Daca discutia dintre americani, evrei si turci a avut in vedere formarea unui stat Kurd in nordul Siriei si al Irakului, in vederea inghenucherii Siriei ca plan secundar si creerii unui culoar pentru invadarea Iranului, atunci mie mi se pare foarte posibil ca manevrele sa fi avut de-a face cu Turcia si cu americanii. In acest context, am mai afirmat ca atacarea Greciei de catre turci nu va fii decat o scuza, un motiv pentruu rusi de a ataca Turcia.
    Bine, pana la urma e doar parerea mea, avand in vedere ca am afirmat ca oricat ne-am stoarce creierele nu vom putea sa patrunde niciodata adevaratele intentii ale principalilor actori din politica internationala. Asa ca poate evenimentele ulterioare vor creiona mai bine intentiile acestora.
    Doamne, ajuta!

  12. pt sherlock: Ucraina NU are un preşedinte prorus! Nu este nici proeuropean, dar nici prorus. Ba chiar nu de mult timp i-a dat motiv lui Putină să se supere pe el … Iar populaţia Ucrainei este cam împărţită în două, ref la Rusia şi UE. Practic mulţi aşteaptă să treacă mandatul actualului preşedinte.

  13. E greu de ghicit exact care este intentia Rusiei cu aceste exercitii, dar sa incerc sa adaug si eu cateva idei la cele spuse deja:

    1. In ceea ce priveste Rusia, este vorba de o continuitate in politica sa externa si in incercarea de proiectare a fortei sale. Nu cu foarte mult timp in urma, Rusia era inca stransa in clestele american ce a urmat sfarsitului Razboiului Rece (RR). Asta a insemnat ca, instrumentelor internationale specifice perioadei RR (Tratatul privind fortele conventionale in Europa (CFE), START I etc) care vizau mentinerea unui echilibru si a unei predictibilitati s-au adaugat pierderi considerabile de teritoriu si influenta din partea Rusiei. De atunci (bine, mai precis o data cu venirea lui Putin), Rusia se tot chinuieste sa recupereze terenul pierdut.
    “Revenirea” a inceput prin negocierea si incordarea muschilor in jurul Tratatului CFE. Acest tratat urmarea limitarea posibilitatilor declansarii unui atac surpriza de catre Rusia sau de catre statele NATO in Europa prin controlul asupra trupelor stabilite in anumite zone critice. Statele NATO au conditionat trecerea la o varianta adaptata a tratatului (post RR) de retragerea Rusiei din R Moldova si Georgia (CFE devenise singurul argument concret de presiune asupra Rusiei in sensul acesta). Politica asta a tinut pe vremea lui Eltin, dar nu si cu Putin la conducerea Rusiei. Sa nu uitam ca mentinerea zonelor separatiste de catre Rusia in zonele pe care le stapanea a urmarit atat posibilitatea de a controla periferia prin conflicte, cat si pastrarea deschisa a posibilitatii de a relua controlul total al acelor zone cand isi va fi revenit militar si economic.

    Si iata ca sortii se schimba:
    a. Rusia e capabila sa investeasca din nou in armament (desi o face pe spinarea propriului popor si sprijinindu-se pe o economie putreda la baza)
    b. NATO si-a pierdut mult din relevanta in absenta dusmanului comun si, in general, a cam cazut masca intereselor colective, fiecare stat (inclusiv in interiorul UE) incearca sa-si maximizeze influenta si profiturile

    Asa ca, brusc sau nu chiar asa de brusc, Rusia are loc de manevra. Exceleaza la capitolul negocierii directe cu statele membre UE (in special Germania si Franta, dar si Italia (in special cea a lui Berlusconi), Grecia, Spania), compromitand orice sansa la o politica comuna a UE fata de Rusia (care ar fi in avantajul nostru, caci probabil ca am obtine unele garantii minime). Asa ca putem spune ca europenii danseaza mai mult dupa cum canta rusii decat vor ei sa recunoasca. Asta inseamna ca reactiile la eventuale agresiuni (directe sau indirecte) din partea Rusiei vor fi cel mai probabil echivoce si sovaielnice (evident, nu putem ignora, asa cum spune si eucred, cele profetite despre ofensiva Rusiei).

    Nu numai ca a scazut considerabil presiunea asupra Rusiei privind retragerea din R Moldova si Georgia, dar cam suntem intr-un vid de reglementare dupa colapsul regimului CFE, ceea ce permite o libertate mai mare de miscare Rusiei (dpdv militar). Nu intamplator Rusia foloseste aceasta libertate – este caracteristic Rusiei contemporane jocul la limita si umplerea tuturor breselor existente. Daca nu se merge spre o reglementare a stationarii fortelor in Europa (si nu pare sa se miste lucrurile in sensul asta, caci nici SUA nu sunt dispuse sa faca concesii, in plus fiind oricum mai preocupate de alte zone “mai interesante”, care le alimenteaza masina de razboi), vom simti din ce in ce mai mult re-apropierea Rusiei. Sub forma de exercitii strategice, economic etc.
    Iar la nivel strategic cam vedem cum stam, Rusia considera ca scutul antiracheta ii da mana libera sa faca si ea alegeri strategice pe care le considera necesare.

    2. In ceea ce ne priveste, e clar de ce parte ne plasam (cel putin “pe hartie”), mai ales cu prezenta SUA in Romania. Eu as zice ca e firesc sa fie asa, cata vreme atitudinea belicoasa a Rusiei nu numai ca nu s-a schimbat, dar revine in forta. Oricum, daca e sa ne bazam pe ceva, cam asta e si singurul ajutor pe care sa ne bazam (ma refer la SUA). Vedem unde suntem dpdv militar.. Cum spuneam, europenii au felul lor special de a vedea relatiile cu Rusia, in care Romania, in cazul in care vor aparea probleme, va fi o parte a problemei, alaturi de multe altele – gaz, economie, plan strategic. Din pacate, nici noi nu am reusit sa profitam cum trebuia de apropierile firesti pe care le avem cu state ca Polonia, Cehia, Bulgaria, iar in relatia cu Germania am sarit, cum am mai spus, dintr-o extrema in alta, compromitandu-ne ca posibili partneri seriosi (relatia cu Franta a cam fost ignorata, cea cu UK dezvoltata sub asteptari etc). Cu Rusia e oricum dificil sa construiesti o relatie sanatoasa, ca totul are un pret, mi-e greu sa spun daca puteam face mai mult fara sa acceptam sacrificii prea mari..

    3. Evident, deloc intamplatoare exercitiile desfasurate atat in Mediterana cat si in M Neagra. La cele spuse deja despre interesele care se ciocnesc in zona, as mai adauga doar cateva cuvinte apropo de pozitia mai speciala pe care se plaseaza Turcia. Trebuie sa tinem cont ca Turcia vede actualul statu-quo de la M Neagra si Mediterana ca fiind fundamental pentru securitatea sa nationala. De fapt, Conventia de la Montreux, care fixeaza statutul stramtorilor, este parte constitutiva a statului turc asa cum arata el acum. Turcia deja a refuzat prezenta NATO (desi e membra) in M Neagra sub forma unei operatiuni de patrulare. Asta inseamna: a. ca Turcia va reactiona imediat la orice incercare de incalcare a statu-quo-ului actual in Mediterana si M Neagra (dar asta cam stim deja din profetii) ; si b. ca Turcia isi va vedea in primul rand interesul sau si nu va fi de partea NATO/respectiv a Rusiei decat daca ii serveste interesele geostrategice, amplificate sub actuala conducere.
    Fara a incerca sa ghicesc viitorul, sper ca cele spuse mai sus aduc putina lumina. Imi cer iertare pentru lungimea mesajului

  14. Imi pare mai clar de ce
    a) Germania incearca sa evite in spatiul sau de manevra Lovilutia romana din 89, regizata de Balsoi (contextul economic si tensiunea sociala seamana izbitor) si sa stranga randurile federatilor.

    b) Rusia rasuceste cutitul in zona sensibila a mozaicului etnic, deocamdata cel secuio-unguresc in Romania si moldo-vlah peste Prut. Mai ramane cel greco-turc din Cipru si eventual kosovar-sarb, ca poate crapa undeva.

  15. Pingback: Presa din TURCIA despre anexarea NORDULUI GRECIEI, CIPRULUI si zonelor din SIRIA si IRAK. HARTA TURCIEI MARI sau NOUL IMPERIU OTOMAN - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare