Glutamatul de sodiu – aditivul nociv care ne face dependenti alimentar si ne imbolnaveste grav: UMAMI, AL CINCILEA GUST (Documentar “Romania, te iubesc”, VIDEO)

29-03-2013 3 minute Sublinieri

Savoare, deliciu, acel ceva ce-ti lasa gura apa, nu te lasa sa te opresti, desi nu mai ai nevoie si nici nu mai poti. Placere! Senzatie primara care-l face pe copil sa nu se potoleasca la san pana cand nu adoarme epuizat. Al cincilea gust: UMAMI.

Ne nastem cu el. Si e dat de acidul glutamic – substanta pe care-o avem in sange, in creier, in laptele matern.

Glutamatul excita papilele gustative, care la randul lor trimit impulsuri nervoase catre creier. Acolo, odata detectat cel de-al 5-lea gust, informatia este transmisa mai departe catre encefal unde se naste placerea.

Invatam din fasa nevoia de placere, si implicit magia celui de-al 5-lea gust: Umami. Il pierdem la intarcare, tanjim dupa el fara sa ne dam seama, dar il redescoperim in carne, in rosiile coapte si zemoase, in ciuperci si in trufe, in oua, in deliciosul parmezan, in peste si in fructele de mare din bucataria asiatica.

N-am stiut nimic de acest secret al gustului pana in 1908 cand doctorul Kikunae Ikeda din umamiTokyo, Japonia a intuit ceva si a extras glutamat din alge. Adaugat ca un condiment altor mancaruri s-a descoperit ca potenteaza gustul lor si il transforma din bun in irezistibil. Iar clientii din restaurantele asiatice au inceput sa ceara glutamat. In anii 80 studiile stiintifice aratau ca UMAMI – gasit in glutamat – este in mod legitim cel de-al 5-lea gust.

Azi, monoglutamatul de sodiu sintetic sau sarea chinezeasca este produs la scara industriala. Japonia, China, SUA, Germania sunt cei mai mari exportatori si se bat pe o piata incredibila, care a urcat la 4 miliarde de euro pe an. Fiindca in industria alimentara, UMAMI a devenit secretul profitului. Monoglutamatul de sodiu este folosit din belsug de marii producatori de alimente ca potentiator de aroma. Aici e cheia: tot ce cumparam din comert e mult mai delicios decat ce gatim acasa.

Te lingi pe buze dupa o portie de paste la plic facuta in cateva minute. Chips-urile nu te mai poti satura, supa n-are gust daca nu punem in ea traditionala lingura de condiment, friptura e fada daca n-o garnism cu aromele din plicuri. Supele crema, la minut – gustoase, foc! La fel si ciorba facuta cu bors din plic! Iubim gustul suncii, al muschiului tiganesc, al cremvurstilor si al salamului. Mancam cu placere la fast-food, cu maioneza si ketchup – din belsug. Cine mai face icre sau pate de ficat acasa!

Toate au in comun acest E 621 adaugat – monoglutamatul de sodiu, produs sintetic din culturi bacteriene sau din vegetale fermentate. Perfect legal, desi nutritionistii si cercetatorii alimentari nu il recomanda.

Intelegem ca glutamatul natural ne trebuie, dar cum ramane cu cel sintetic si adaugat peste doza pe care ne-o luam din natura? In Statele Unite, cercetatorii au ingrozit opinia publica atunci cand au spus ca “monoglutamatul de sodiu prajeste neuronii”. Au facut experimente de laborator cu celule nervoase peste care au pus celebrul condiment pe ele. Neuronii au reactionat atat de puternic incat si-au dat duhul intr-o ora. Neurologii ne asigura insa ca asemenea experimente de laborator nu dovedesc nici un pericol – altfel, am fi fost cu totii – de mult, prajiti!

Creierul nostru se apara, daca suntem sanatosi! Si totusi, doar pana la un punct, pentru ca atunci cand vine vorba de placerea gustului, creierul cedeaza!

Nici n-au aparut bine studiile care demonstrau legatura intre obezitatea la copii si E621, cel mai mare producator japonez a scos pe piata un studiu care demonstra ca din contra – monoglutamatul de sodiu ar putea reduce ingrasarea.

Pe cine sa credem? Cel putin ambele tabere sunt de acord intr-o privinta: gustul UMAMI e dumnezeiesc! Iar orice mancare, indiferent cat de proasta si de lipsita de elemente hranitoare, daca-i pui E621 devine gustoasa. Asa se face ca resturi animale pe care orice gospodina le-ar arunca la gunoi, fiindca nimeni din familie nu le-ar manca, pot deveni deliciosi cremwursti, un sublim parizer, pateu sau mult-ravnita chiftea sau tocatura de fast-food. La fel se explica sublimul gust al unei supe de pui la plic – care contine doar cateva firicele de legume. Asadar, apare un alt risc: mancam mult – fara sa ne hranim. Din majoritatea acestor bunatati lipsesc vitaminele.

In magazine, abia daca mai gasesti un produs fara E-uri. In Uniunea Europeana sunt omologati si acceptati 317 aditivi alimentari – fara de care nimic n-ar mai fi nici gustos si s-ar strica pe raft. Piata mondiala a aditivilor alimentari e uriasa: si in contiuna crestere: depasea, in 2009, 13 miliarde de euro.

In alta ordine de idei, avertismentele medicilor ne pun pe ganduri. Poate o discutie cu fabricantii de alimente si o vizita in fabrica ne-ar linisti, insa stupoare: 8 din cei mai mari producatori de mezeluri din Romania ne-au refuzat cand le-am spus care este subiectul reportajului. Singurii care au acceptat sa filmam la ei in “ograda” sunt importatorii si distribuitorii de aditivi alimentari, adica E-uri si ei au refuzat insa orice interviu. In tara sunt zeci de astfel de hale industriale pline cu saci si canistre de coloranti, acidifianti, emulgatori, gelifianti, arome, potentiatori, gume si prafuri fara de care industria alimentara n-ar mai fi atat de profitabila.

Aditivii vin din Germania, din Elvetia, din Marea Britanie si din tarile asiatice. Umami se vinde foarte bine! Monoglutamatul de sodiu este unul din best-seller-uri. Un sac costa cativa euro, mai ieftin decat carnea pura!

LACTAT DE POTASIU – E326 – corector de aciditate, agent de intarire – considerat INOFENSIV

 

CITRAT DE SODIU – E331 – acidifiant, stabilizator, antioxidant, emulgator, chelant al metalelor grele, aromatizant, artificial – INOFENSIV

 

AMIDON MODIFICAT sau amidon oxidat – E 1404 – agent artificial de ingrosare, glazurant, agent de incarcare – NU SE RECOMANDA CONSUM FRECVENT

 

E 1414 – fosfat de diamidon acetilat, agent artificial de ingrosare, stabilizator, agent de incarcare – NU SE RECOMANDA CONSUM FRECVENT

 

E 1412 – fosfat de diamidon – agent artificial de ingrosare, glazurant, agent de incarcare – NU SE RECOMANDA CONSUM FRECVENT

 

CARAGENAN E407 – gelifiant, agent de ingrosare natural – NU SE RECOMANDA CONSUM FRECVENT

 

XANATAN -E415 – guma xantan – agent de ingrosare natural/artificial si gelifiant artificial, vegetal – A SE CONSUMA CU MODERATIE

 

GLUTAMAT MONOSODIC – E621 potentiator artificial sau natural de aroma – NU SE RECOMANDA CONSUM FRECVENT

 

NITRIT DE SODIU – E250 – conservant, colorant indirect al carnii, artificial – NU E RECOMANDAT CONSUM FRECVENT, A SE EVITA DE PERSOANELE SENSIBILE

 

Injectarea se foloseste in mai toata industria de carne: la piept de pui, muschi de porc, la kaiser, sunci.

Imaginile din arhiva Stirilor ProTv arata ca injectoarele sunt nelipsite, iar mezelurile din carne tocata sunt pline de prafuri ce le dau savoare, de apa si sare – ca sa traga la cantar. Nimic de zis, conform normelor UE.

Asadar, Umami e delicios, dar indirect si cu timpul aduce boala: obezitate, afectiuni cardio si cerebro-vasculare, hipertensiune, poate duce la infarct, iar unii specialisti spun ca aditivii alimentari contribuie si ei la aparitia maladiilor neuro-degenerative: Parkinson si Alzheimer sau chiar a cancerului.

Medicii spun ca peste 70% din cazurile de cancer s-ar putea preveni prin alimentatie sanatoasa. Cand cumperi un lucru si nu e bun, vezi destul de repede. Insa cu mancarea e altfel: nu mananc acum si ma ingras maine, nu fac cancer peste o zi si nici infarct.

Insa aditivii cu duiumul au inceput sa provoace oamenilor sensibili alergii, la care lumea medicala nici nu s-ar fi gandit vreodata.

La Iasi, in clinica de alergologie nu e nici un pat liber. Pacientii – unii ajunsi in stare critica, hraniti cu perfuzii – isi revin dupa ce renunta la condimentele preparate la fast-food, la ketchup-ul sau la sucul preferat.

Pana cand vor aparea studii care sa spuna clar ce e bun si ce e riscant vor trece zeci de ani. Si pana la urma, aceste adaosuri, trebuie sa recunoastem, fac mancarea mai ieftina si mai accesibila – intr-o lume in care foametea e un flagel. Totul e sa stim si noi daca supa pe care o soarbem cu nesat, chiar are in ea pui, sau doar confetii.

umami-si-monoglutamatul-de-sodiu-monoglutamat-de-sodiu-E621-si-bolile-grave-declansate-in-timp

Cititi si:


Categorii

1. DIVERSE, Alimentatia (E-uri aditivi cancerigeni), Documentare/ Reportaje, Razboiul impotriva sanatatii, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “Glutamatul de sodiu – aditivul nociv care ne face dependenti alimentar si ne imbolnaveste grav: UMAMI, AL CINCILEA GUST (Documentar “Romania, te iubesc”, VIDEO)

  1. Pingback: PACALEALA MEZELURILOR "TRADITIONALE", "NATURALE" - intre pervertirea gustului si perversiunea marketingului (Reportaj "Romania, te iubesc", VIDEO) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  2. E un adevarat razboi psihologic si chimical care se duce impotriva noastra. Mai intai prin alimente cu chimicale, si apoi prin televiziune si internet, prin filme si jocuri video. Prin chimicale ni se distruge echilibrul substantelor din organism, iar prin vizionarea de violente suntem distrusi psihic, lucru care are impact si asupra corpului. Iar cand substantele chimice din organism ajung in tot felul de excesuri si echilibrul de sanatate se rupe, atunci nu mai putem face fata la ispitele care ne inconjoara si ne si imbolnavim de diferite boli.
    Vizionarea de violente continue la televizor sau calculator ne face sa fim tematori, predispusi la atacuri de panica, tristi, avem mereu impresia ca un pericol ne paste, suferim de depresie. Explicatia este ca un om care mereu se uita la violenta are un nivel crecut de andrenalina in organism, tot timpul. Andrenalina este un fel de drog, care creaza si ea dependenta, de aceea nu ne mai putem lasa de a viziona acele violente chiar daca avem motive sa ne uitam la ele. Apoi, un nivel mereu crescut de andrenalina din organism, creste tensiunea, creaza hipertensiune, care ne da o senzatie de teama si disconfort, apoi acestea se agraveaza si se transforma in panica, depresie. Organismul pentru a contracara efectul andrenalinei crescute, foloseste rezervele de serotonina care le are, serotonina avand un efect contrar andrenalinei, ea ne da senzatia de placere sau confort, bucurie. Cu timpul, aceste rezerve se epuizeaza, si astfel omul ajunge sa nu isi mai poata controla frica, sau intristarea, decat greu, si uneori are atacuri de panica, ajunge hipertensiv. Apoi, dupa ani de zile, pot aparea boli de inima sau altele. La asta duce vizionarea de violente, sau faptul ca mereu ne gandim la cele rele. Ne gandim la cele rele care se intampla in viata noastra, sau in lume, si uitam sa ne mai bucuram, sa ne gandim la lucruri bune, si aceste lucruri in timp au un efect nociv asupra vietii duhovnicesti, dar si asupra sanatatii. De aceea este recomandat ca omul sa aiba mereu si o stare de veselie, sau cum spune apostolul, pururea sa va bucurati. Starea de intristare permanenta este patima, pacat, la fel si faptul ca mereu ne gandim la lucruri rele, care se intampla. Deci aceste stari negative se vindeca prin a ne bucura, a ne astepta si la bine, prin a fi optimisti, a ne gandi la lucruri bune. Rugaciunea continua este cel mai bun remediu, daca traim cuvintele rugaciunii.
    Societatea in care traim este bolnava si imbolnavita prin televiziune, calculator, chimicale si pacate. Omul care mereu se uita la filme cu violente simte apoi nevoia de a avea placeri pentru ca sa isi echilibreze starea de depresie, si in societate placerile cele mai la indemana sunt cele pacatoase. Placerile pacatoase insa nu produc un echilibru real in organism. Astfel prin aceste filme societatea este tot mai dezechilibrata atat psihic cat si fizic. Lacrimile si bucuria sunt remediul. Rugaciunea.
    Intr-o lume care fierbe din cauza raului care i se administreaza trebuie sa avem iubire, sa avem speranta, sa ne rugam, sa ne bucuram, sa trecem cu vederea toate stirile care au un duh de panica, de senzational ( caci acestea sunt lucratura demonilor din start – ne duc la incapacitatea de a ne ruga ). E bine sa ocolim pe cat posibil stirile rele, vestile proaste, sa ne pastram echilibrul. Caci este evident ca elitele vor sa ne hraneasca doar cu stiri rele, cu pericole care ne pandesc la tot pasul. Ce vedem in filme daca nu tocmai acest pericol mereu prezent, violenta continua, nimic nu se mai rezolva decat cu pusca si cu pumnul. Un om normal nu ajunge sa se comporte asa in societate, insa rezervele de serotonina care ne mai tin pe picioare se consuma, si cand se epuizeaza e gata cu noi, ajungem sa ne fie greu a ne mai controla. Si apoi ajungem la doctori. Aceste rezerve de serotonina nu se pot reface doar prin bucurii patimase, ci si prin bucurii duhovnicesti, se produc in organism cand ne bucuram. Totul este sa gasim echilibrul. Nu putem numai sa ne bucuram, dar nu e bine sa ne gandim numai la rele, la pericole. De aceea rugaciunea este si de slavire si de multumire dar si de recunoastere a pacatelor. Exprima un echilibru. Echilibrul il gasim in rugaciunea continua, in lacrimi duhovnicesti, in bucurie duhovniceasca. Aceste trei virtuti ne spune apostolul sa le avem tot timpul : rugati-va neincetat, bucurati-va pururea, lacrimi neincetate. Sa fim ca si copii, sa avem o minte simpla, fara ganduri, senina, deschisa, calma, luminoasa. Este evident faptul ca elitele ne vor sa ajungem in depresie, in panica, ca sa putem apoi fi usor de controlat, sa fim nesiguri pe noi insine, lipsiti de incredere, dezechilibrati. De aceea ne servesc mereu numai stiri negative, despre rele, violente. Toate filmele cresc andrenalina, pana si emisiunile, si apoi creaza dependenta. Totul este o masinarie care ne dezechilibreaza psihic. Oamenii ajung sa fie mereu stresati, sa nu se mai poata bucura, sau sa se bucure in mod pacatos. Insa iubirea si bucuria in Hristos este singura care cu adevarat echilibreaza.
    Iar mancarea sanatoasa este in gradina de la tara, nu in alimentara.

  3. Pingback: Uniunea Europeana, Initium, E-urile si EXPLOZIA CANCERULUI. Cate kilograme de E-uri mancam pe zi? Ce spune SOTIA PREMIERULUI despre INTERESELE CARE NE FAC COBAI ALIMENTARI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Documentare