SINISTRII aparatori ai EXPOZITIEI MORBIDE “Human Body” de la ANTIPA reactioneaza VIRULENT la nota Ministerului Educatiei

3-04-2013 9 minute Sublinieri

Expozitia devine prilej de atacuri impotriva Bisericii si a teoriei creationiste

expozitia-the-human-body

  • Hotnews: 

Muzeul Grigore Antipa: Solicitam Ministerului Educatiei semnalarea publica a aspectelor controversate, generate de tipul de exponate din expozitia temporara The Human Body si a influentelor negative pe care le pot suferi elevii

Muzeul National de Istorie Naturala “Grigore Antipa” reactioneaza la comunicatul Ministerului Educatiei referitor la vizitarea expozitiei “The Human Body”. Muzeul solicita Ministerului Educatiei Nationale “semnalarea publica a ‘aspectelor controversate, generate de tipul de exponate’ din expozitia temporara ‘The Human Body’ si a influentelor negative pe care le pot suferi elevii vizitatori ai expozitiei”, informeaza Muzeul “Grigore Antipa” intr-un comunicat remis HotNews.ro. 

  • “Nu avem cunostinta despre pericolul generat de vizitarea expozitiei ‘The Human Body’ de catre elevi, semnalat de o persoana autorizata precum un medic psihiatru pediatru sau un psiholog, specializat in psihologia copilului”
  • “Asa cum prezentarea teoriei creationiste este obiectivul principal de invatamant al orelor de religie, teoria evolutionista ar trebui sa nu reprezinte motiv de ingrijorare sau de infiorare pentru nimeni”.

Muzeul National de Istorie Naturala “Grigore Antipa” a aflat din presa despre adresa nr. 38856/29.03.2013, emisa de catre Ministerul Educatiei Nationale, Directia Generala Educatie si Invatare pe tot Parcursul Vietii, semnata de catre Liliana Preoteasa, Director General, Mihaela Tania Sandu – Director, Eugen Stoica – Director, se arata in comunicat.

Potrivit acestuia, Muzeul “tine sa-si exprime nu doar nedumerirea, ci si dezamagirea fata de lipsa de comunicare a Ministerului Educatiei Nationale cu Muzeul National de Istorie Naturala ‘Grigore Antipa’, avand in vedere faptul ca institutia noastra nu a primit niciun fel de informare cu privire la aceasta decizie si nici nu i s-au cerut planul expozitiei, textele complementare sau detalii despre piesele expuse“.

Mentionam ca in ziua de 21 martie 2013, in intervalul 10.00 – 20.00, profesorii scolilor din Bucuresti au fost invitati sa vizioneze, in mod gratuit, expozitia ‘The Human Body’ tocmai pentru a sesiza aspecte din expunerea temporara care ar putea aduce prejudicii de orice fel elevilor vizitatori“, informeaza Muzeul.

In comunicat se arata ca avand in vedere ca in adresa Ministerului Educatiei “se insista asupra ‘existentei unor aspecte controversate generate de tipul de exponate, precum si un posibil impact emotional negative al acestor exponate’ , Muzeul National de Istorie Naturala ‘Grigore Antipa’ precizeaza ca, in Romania, nu a fost efectuat un studiu cu privire la impactul negativ pe care l-ar putea avea vizitarea expozitiei ‘The Human Body’. Nu avem cunostinta despre pericolul generat de vizitarea expozitiei ‘The Human Body’ de catre elevi, semnalat de o persoana autorizata precum un medic psihiatru pediatru sau un psiholog, specializat in psihologia copilului”. 

Reprezentantii muzeului precizeaza ca “diseminarea informatiei cu privire la adresa de mai sus este corecta si justificata in ceea ce priveste solicitarea acordului parintilor elevilor care doresc sa viziteze cu scoala expozitia ‘The Human Body'”. “Ramane, insa, de neinteles si fara suport real avertismentul fata de ‘un posibil impact negativ asupra vizitatorilor elevi’, cu atat mai mult cu cat recomandarea priveste toti elevii, indicati, in adresa, ca ‘minori’. Nu toti elevii cu varste cuprinse intre 7 si 18 ani, elevi ai claselor I-XII, sunt minori?”, noteaza reprezentantii Muzeului National de Istorie Naturala “Grigore Antipa”.

In comunicat, reprezentantii muzeului sustin ca “demersul Ministerului Educatiei Nationale este nejustificat si pentru ca: 

  • studiul anatomiei omului este obligatoriu prin programa clasei a VII-a, fiind singurul an dintre toti cei 12 ani de invatamant preuniversitar in care se preda aceasta materie;
  • incepand cu clasa a IX-a, biologia nu mai figureaza ca disciplina in invatamantul romanesc, desi, in mod paradoxal, examenul de Bacalaureat se poate da si la biologie/anatomie umana;
  • admiterea la facultati precum Biologia, Medicina Umana, Farmacia, Stomatologia, Biochimia se face pe baza sustinerii examenului la disciplina anatomie umana;
  • pentru multe dintre scolile din Romania, dotarea cabinetului de biologie (daca acesta exista) cu un mulaj dedicat studiului anatomiei umane este un lux;
  • asa cum prezentarea teoriei creationiste este obiectivul principal de invatamant al orelor de religie, teoria evolutionista ar trebui sa nu reprezinte motiv de ingrijorare sau de infiorare pentru nimeni”.

“Din pacate, demersul Ministerului Educatiei Nationale nu are darul de a stimula pregatirea elevilor si nici nu contribuie la protejarea psihoemotionala a acestora, avand in vedere ca expozitia ‘The Human Body’ are un singur obiectiv, acela de transmitere corecta si concreta a adevarurilor stiintifice legate de felul in care arata corpul nostru, organele noastre interne in varianta morfofiziologica normala si patologica”, informeaza reprezentantii muzeului.

Potrivit acestora, “lasand la o parte prejudiciul de imagine adus Muzeului National de Istorie Naturala ‘Grigore Antipa’, din pacate, atat pentru noi, cat si pentru oficialii Ministerului Educatiei Nationale, adresa trimisa a ajuns sa fie comunicata de unii dintre inspectorii judeteni catre unitatile din subordine cu textul: ‘Buna ziua! In saptamana educativa, cei care si-au propus excursii la Bucuresti, la recomandarea domnului ministru, nu aveti voie sa vizitati Muzeul Grigore Antipa’“.

In comunicat se arata ca “Muzeul National de Istorie Naturala ‘Grigore Antipa’ a primit, si in acest an, Premiul pentru Educatie, acordat anual de catre Radio Romania Cultural institutiilor care se remarca prin contributii deosebite in acest domeniu, este castigatorul a 8 premii acordate de catre Ministerul Culturii pentru proiectele sale educationale, dovedindu-se, de-a lungul timpului, un partener deschis oricarei propuneri de colaborare in beneficiul elevilor, venita fie din partea Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, fie a oricarei institutii de invatamant din Romania. Prin proiectele educationale speciale, derulate in ultimii 2 ani, Muzeul National de Istorie Naturala ‘Grigore Antipa’ este prima institutie de profil din Romania care si-a accesibilizat salile de vizitare si patrimoniul pentru copiii cu deficiente de vedere”. 

“Reamintim ca elevii au acces gratuit in ‘Antipa’, in toate vacantele scolare, intocmai ca si toate grupurile organizate de copii defavorizati social sau cu dizabilitati, care pot, insa, vizita gratuit Muzeul, de-a lungul intregului an”, mai precizeaza comunicatul.

“In speranta ca aceasta situatie grava, prin care oficiali din Ministerul Educatiei Nationale si inspectorii scolari au restrictionat sau chiar interzis accesul grupurilor organizate de elevi intr-o expozitie temporara sau in Muzeul National de Istorie Naturala ‘Grigore Antipa’, nu putem sa nu solicitam luarea tuturor masurilor care se impun pentru ca, pe viitor, nicio institutie de cultura sa nu mai fie ‘recomandata’ ca locatie interzisa elevilor. Solicitam Ministerului Educatiei Nationale sa comunice public contributiile sau prejudiciile aduse de catre Muzeul National de Istorie Naturala ‘Grigore Antipa’ la imbogatirea cunostintelor biologice, la dezvoltarea gustului pentru cultura, la stimularea respectul pentru patrimoniul national natural si cultural”, se incheie comunicatul.

Ministerul Educatiei despre excursiile scolare la Expozitia The Human Body de la Antipa: Intrucat exista unele aspecte controversate, decizia de vizitare o ia consiliul de administratie, dupa care scoala solicita acordul scris al parintilor carora le recomanda sa-si insoteasca copiii cu varsta sub 12 ani 

Reactia reprezentantilor Muzeului National de Istorie Naturala “Grigore Antipa” vine dupa ce Ministerul Educatiei le-a transmis tuturor inspectoratelor scolare judetene recomandarea ca vizitarea de catre grupuri de elevi a Expozitiei “The Human Body” sa fie facuta dupa o decizie a Consiliului de Administratie al scolii, cu acordul scris al parintilor si dupa ce acestora le este recomandat sa-si insoteasca copiii cu varsta sub 12 ani,“intrucat exista unele aspecte controversate, generate de tipul de exponate, precum si un posibil impact emotional negativ pe care acestea il pot avea asupra elevilor/copiilor”. 

“Parintii/ reprezentantii legali vor fi informati de faptul ca exista aspecte controversate, generate de tipul de exponate, precum si un posibil impact emotional negativ al acestor exponate”, se mai arata in nota transmisa pe 29 martie de catre Ministerul Educatiei tuturor inspectoratelor scolare judetene.

Ministerul Educaţiei prin Moaşte

Mesaj trimis scolilor din Calarasi, joi, 28.03.2013, de catre Inspectorul scolar pentru educatie permanenta:

Buna ziua,

In saptamana educativa , cei care si-au propus excursii la Bucuresti, la recomandarea domnului ministru, nu aveti voie sa vizitati Muzeul Grigore Antipa.

Insp. Melania Vulpoiu

Scurt, clar si la obiect: Muzeul Antipa este off-limits. De ce? Pentru ca “referitor la expozitia ‘The Human Body’ […] exista unele aspecte controversate“.i Pentru ca “este vorba despre copii minori, care pot fi ușor emoționați“. Pentru ca domnii si doamnele din Minister au in vedere “liniștea sufletească a copiilor“…ii (pentru detalii va recomand articolul aparut pe Exploratori ModerniVizitele la Antipa, interzise școlarilor din Călărași).

Mie ceva imi scapa. Sa te duci cu clasa la Muzeul de Istorie Naturala e interzis, in schimb vizitele la biserici sint incurajate. “Liniștea sufletească a copiilor” nu mai conteaza atunci cind in clasa a III-a li se povesteste la orele de religie ca moastele ”Nu putrezesc [si] miros foarte frumos“; in schimb, studierea unor corpuri disecate in scopuri stiintifice e blasfemie curata.

Stiti ce au facut ieri elevii de la Liceul “Simion Mehedinţi”, in cadrul programului Scoala Altfel? S-au dus “insoţiţi de profesorul de biologie (!) Gina Bordea […] la moaştele Sfintei Paraschevaiii.

Nu e un caz singular, doar nu ducem lipsa de moaste; elevii din Vilcea “beneficiaza” in aceasta saptamina de “moaştele Sfinţilor Carp Episcopul, Teodor Stratilat şi Mercurie, ale Sfântului Ierarh Calinic, Episcopul Râmnicului şi ale Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mira Lichieiiv, iar cei de la Colegiul Tehnic „Costin D. Nenitescu” din Bucuresti, ca sa nu se lase mai prejos planuiesc un “pelerinaj in Bucuresti la biserici si manastiri cu sfinte moaşte“.v

Putem sa stam linistiti; mergem in directia buna. Moaste avem, educatie ce ne mai trebuie?

În săptămâna în care elevii pot face şcoală ”altfel” (adică activităţi educative în afara şcolii), o recomandare a ministrului Educaţiei a creat o furtună în cancelarii. Ministrul Pricopie s-a arătat îngrijorat de numărul mare de elevi care vor să facă şcoala altfel vizitând Muzeul Antipa, unde este găzduită în această perioadă o celebră expoziţie despre corpul uman.

”Eu unul nu mi-aş lăsa copiii să vadă o astfel de expoziţie”, a fost mesajul pe care ministrul l-a transmis la ultima videoconferinţă cu inspectorii şcolari, argument suficient de puternic pentru unii dintre aceştia să transmită mai departe, către directorii de şcoli ”interdicţia” venită de sus. ”Am transmis şcolilor, la recomandarea ministrului, să nu meargă la expoziţie. Nu cunosc expoziţia şi nici nu pot să vă spun de ce nu ar trebui să meargă acolo. Dar am decis să nu meargă”, ne-a comunicat Eufrosina Amza, inspector general adjunct în Călăraşi.

Şi la Bucureşti, temerea ministrului referitoare la impactul pe care corpul uman îl poate avea asupra generaţiilor fragede a fost interpretată ca o interdicţie. ”Pot să meargă la Antipa, dar nu la această expoziţie”, sună recomandarea Inspectoratului Capitalei, confirmată pentru gândul. Cu toate acestea, inutil de spus că ”fructul oprit” i-a stârnit şi mai mult pe tinerii vizitatori: până în acest moment, peste 3.000 de copii până în 18 ani au vizitat The Human Body.

Decizia de vizitare se ia de ”conducerea administrativă a şcolii”

Ministerul a trimis o notă către toate inspectoratele şcolare prin care le spune să ceară şcolilor din subordine ca decizia privind vizitarea expoziţiei „The Human  Body” de la Muzeul Antipa în cadrul Săptămânii “Să ştii mai multe, să fii mai bun!” să fie luată la nivelul conducerii administrative a şcolii, şi nu de fiecare profesor în parte.

Nota către inspectorate a fost trimisă după ce, în videoconferinţa cu inspectorii, Remus Pricopie le-a spus acestora că ar fi mai bine să evite vizitarea expoziţiei. În discuţia cu inspectorii, ministrul Educaţiei a adus şi argumentul pentru care el nu e de acord cu vizitarea: pentru că în calitatea lui de părinte el nu şi-ar duce copiii la această expoziţie.

În nota către inspectoratele şcolare, semnată de trei dintre directorii de la Educaţie, se arată că „întrucât există unele aspecte controversate, generate de tipul de exponate, precum şi un posibil impact emoţional negativ pe care acestea l-ar putea avea asupra elevilor”, Ministerul Educaţiei roagă inspectorii să solicite şcolilor ca decizia privind vizitarea expoziţiei să fie luată de consiliul de administraţie al şcolilor.

FOTO GÂNDUL// Luni, 1 aprilie, sute de elevi stăteau la coadă la Muzeul Antipa

În cazul în care consiliul de administraţie decide în favoarea expoziţiei, atunci şcoala trebuie „să ceară acordul scris al părinţilor sau reprezentanţilor legali ai elevilor”.

În plus, mai scrie Ministerul Educaţiei, „părinţii vor fi informaţi de faptul că există aspecte controversate, generate de tipul de exponate, precum şi un posibil impact emoţional negativ al acestor exponate”.

Unele dintre inspectorate s-au conformat imediat după videoconferinţa cu ministrul şi au trimis către toate şcolile interdicţia de nu mai vizita Antipa.

„Le-am transmis, la recomandarea ministrului, să nu meargă la expoziţie. Eu nu pot să vă spun nimic despre expoziţie. Nu cunosc expoziţia şi nici nu pot să vă spun de ce nu ar trebui să meargă acolo. Dar am decis să nu meargă şi pentru că erau prea multe acte de făcut”, a declarat pentru gândulEufrosina Amza, inspector general adjunct la Călăraşi.

„Pot merge la Antipa, dar să nu viziteze expoziţia”

Inspectorii de la Bucureşti spun că ei pun în practică politicile Ministerului Educaţiei şi au trimis nota în teritoriu. „Pot merge la Antipa, dar să nu viziteze expoziţia”, a declarat Marian Banu, inspector de imagine la Capitală.

Eugen Stoica, unul dintre directorii care au semnat nota, spune că a au existat două variante în care şcolile trebuiau să aleagă. ”Nu este vorba despre Muzeul Antipa în sine, ci despre o anumită expoziţie care nu are caracter permanent. Există controverse legate de expoziţie. Sunt inclusiv ţări care au interzis existenţa expoziţiei – de exemplu Franţa”, a spus Eugen Stoica.

Directorul susţine că aceasta decizie este legată de o situaţie specială din cauza corpurilor umane plastifiate. „Am considerat că există o anumită decizie pe care nu poate să o impună şcoala. Nu poate spune şcoala dacă elevii să meargă sau nu la expoziţie. A fost dorinţa noastră ca părinţii să-şi dea acordul”, a mai spus directorul.

Contact de gândul, Remus Pricopie nu a vrut să comenteze decizia, a spus doar că „există un comunicat al ministerului în acest sens”.

Ordinul ministrului privind organizarea „Săptămânii Altfel” prevede, într-adevăr, că „tipurile de activităţi care se organizează în săptămâna menţionată, durata acestora, modalităţile de organizare şi responsabilităţile se stabilesc în consiliul profesoral şi se aprobă de către consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ, până la data de 15 februarie 2013”.

Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei: O lecţie de biologie pe viu. Care e problema?

Fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a spus că nu era nevoie ca ministerul să trimită o notă pentru expoziţie.

”Cred că această decizie putea să fie luată de fiecare profesor în parte. Eu cred că profesorul îşi asumă responsabilitatea atunci când decide unde să meargă. Am o îndoială cu privire la vizitarea expoziţiei de către cei mici, dar pentru elevii care deja învaţă biologie putea să fie o lecţie pe viu”, a spus Andronescu. „Nu poţi din cabinetul ministrului să-i spui profesorului ce să facă – când un pas mai la dreapta, când să facă un pas mai la stânga”, a mai spus fostul ministru.

Organizatorii expoziţiei „Human Body” au precizat pentru gândul că peste 3.000 de copii cu vârste cuprinse între 7 şi 18 ani au vizitat până la 3 aprilie expoziţia. În total, expoziţia a avut  10.000 de vizitatori până acum. Mulţi dintre elevi care au mers  la muzeu au scris în cartea de impresii, iar expoziţia a fost apreciată.

Muzeografii cer lămuriri de la Ministerul Educaţiei

În plus, reprezentanţii muzeului au cerut Ministerului Educaţiei să vină cu precizări privind  „aspectele controversate, generate de tipul de exponate” din expoziţia temporară The Human Bodyşi a influenţelor negative pe care le pot suferi elevii vizitatori ai expoziţiei”.

Într-un comunicat pus pe site-ul instituţiei, muzeografii îşi exprimă  „nu doar nedumerirea, ci şi dezamăgirea faţă de lipsa de comunicare” a ministerului.

„Menţionăm că în ziua de 21 martie 2013, în intervalul 10.00 – 20.00, profesorii şcolilor din Bucureşti au fost invitaţi să vizioneze, în mod gratuit, expoziţia The Human Body tocmai pentru a sesiza aspecte din expunerea temporară care ar putea aduce prejudicii de orice fel elevilor vizitatori”, precizează muzeografii.

Referitor la existenţa unor „aspecte controversate generate de tipul de exponate”, precum şi a unui „posibil impact emoţional negativ al acestor exponate”, invocate în adresa MEN, reprezentanţii Muzeului Antipa precizează că, în România, nu a fost efectuat un studiu cu privire la impactul negativ pe care l-ar putea avea vizitarea expoziţiei The Human Body.

„Nu avem cunoştinţă despre pericolul generat de vizitarea expoziţiei The Human Body de către elevi, semnalat de o persoană autorizată precum un medic psihiatru pediatru sau un psiholog, specializat în psihologia copilului”,  arată muzeografii.

Cu privire la solicitarea acordului părinţilor elevilor care doresc să viziteze cu şcoala expoziţia, muzeografii spun că acest lucru este cât se poate de corect.

„Rămâne, însă, de neînţeles şi fără suport real avertismentul faţă de «un posibil impact negativ asupra vizitatorilor elevi», cu atât mai mult cu cât recomandarea priveşte toţi elevii, indicaţi, în adresă, ca «minori». Nu toţi elevii cu vârste cuprinse între 7 şi 18 ani, elevi ai claselor I-XII, sunt minori?”,  se întreabă muzeografii.

Nota noastra:

Raspunsul Muzeului Antipa si aparatorii expozitiei Human body arata ca la mijloc nu ar fi vorba doar despre o morbida expunere a unor cadavre impaiate, ci despre inca un front al celor care ataca crestinismul prin teoria evolutionista si prin denigrarea cinstirii moastelor.

Apropo de cinstirea moastelor, s-a putut observa faptul ca mai multi inteligenti din randul ateilor – militanti sau nu – au ricanat fata de “habotnicii” care se opun expozitiei Human body pe motiv ca ar practica un dublu standard: “pupa” moastele dar refuza vizionarea unor cadavre expuse.

Comparatia este lipsita de continut deoarece nu exista legatura intre cele doua practici, atat in ceea ce priveste finalitatea lor, cat si semnificatia.

– cinstirea moastelor reprezinta o cinstire a trupului uman care a fost sfintit de harul dumnezeiesc. Moastele reprezinta, practic, o pre-figurare a ceea ce vor deveni toti oamenii mantuiti. In acest sens, trupul uman nu este un mijloc utilitar, nici nu este instrumentalizat, ci este cinstit, respectat pentru ceea ce a fost menit sa ajunga si, mai ales, pentru faptul ca moartea (putreziciunea) a fost invinsa de viata. Departe de a fi ceva morbid, asadar, moastele si cinstirea lor au semnificatia de a reprezenta biruinta vietii si a harului asupra putreziciunii si stricaciunii la care trupul uman este, indeobste, supus. Bineinteles ca pentru atei constiinta vesniciei si a posibilitatii de a birui putreziciunea este un pericol de care elevii trebuie protejati…

-expozitia Human body reprezinta o instrumentalizare cinica a cadavrelor umane cu pretextul educatiei. De ce pretext? Pentru ca, din punct de vedere educational, oamenii/elevii nu vor invata ceva semnificativ din aceasta expozitie. La fel de bine puteau fi realizate mulaje din plastic daca se dorea educarea. Unii considera ca astfel de mulaje nu ar fi replicat cu atata fidelitate anatomia umana. Insa cine poate sustine, vreodata, utilitatea unei educatii tip popularizare care sa respecte detalii atat de mici incat sunt greu de retinut/reprodus si de specialistii in anatomie? Cine din cei care vor viziona expozitia vor ramane “educati” in privinta cine stie caror nervi sau fibre de la cine stie ce organism anatomic? Pe de alta parte, daca accentul este pus pe redarea fidela a unor detalii de filigran ce tin de anatomia umana, atunci mult mai indicata ar fi nu expozitia de cadavre, care este statica, ci realizarea unor simulari pe calculator, unde, in plus, avantajul este de a putea arata dinamic functionalitatea diverselor parti ale anatomiei umane, indiferent de micro-dimensiunea acestora… De aceea, avand in vedere ca sub aspect educational expozitia este NULA, raman valide doar controversele etice puse de manipularea cadavrelor, care au fost expuse, de altfel, desi iresponsabilii de la Antipa se fac ca nu au auzit:


Categorii

Educatie, Opinii, analize, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

24 Commentarii la “SINISTRII aparatori ai EXPOZITIEI MORBIDE “Human Body” de la ANTIPA reactioneaza VIRULENT la nota Ministerului Educatiei

  1. Chiar din reactiile observate la spovedit, este uimitoare raportarea unora la carnal. Moastele inspaimanta, iar trupescul, chiar si descarnat, fascineaza o constiinta muribunda. Viata este vazuta in preocuparea de senzitiv si moartea in depasirea senzualului. Cred ca aceasta reactie degradanta sta la baza trendului “stiintelor naturale”.
    Este uluitor cat de mult ne putem afunda in putreziciune. De aceea cred ca disputa nu este un stiintifica, etica sau educationala, ci una de credinta, de mentalitate, ideologica. Rezolvarea ar putea veni si pe cale culturala/stiintifica, daca s-ar urmari valori stabile si formatoare, nu doar impresionabile si degradante. Totdeauna omul a aspirat spre nemurire si frumos durabil. Asta ar trebui promovat, nu efemerul si stricaciunea. Dar in spate sta si tupeul nesimtit si nesimtitor, greu de infrant cu argumente care oricum nu fac decat sa produca scarba unei gandiri bolnavite de pacat.

  2. Multumim fratilor admin pentru explicarea “chestiunii” cu expozitia morbida , mai ales ca de astfel de pacate nu se auzea in trecut pt ca nici nu se savarseau sau , cel putin , nu se prezentau public semenilor ca ceva “nevinovat” .
    La baza expozitiei nici nu se afla , de fapt , motivatii izvorate din idolul stiintei atee , ci dea-dreptul idolul iubirii de arginti acompaniata de batjocura demnitatii omului inspirata de diavolul .
    Ce stiinta este in acest caz , cand detaliile corpului uman puteau fi reproduse din plastic sau prezentate in dinamica sau cu mijloacele video 3D din ziua de astazi ?

  3. Aceasta “expozitie” este o rusine, insa si mai rusinos este faptul ca unii gasesc in protestele impotriva “expozitiei” pretexte de a-i ataca pe crestini. Doua sunt problemele cu aceasta expozitie, si niciuna dintre ele nu are de-a face nici cu crestinismul, nici cu creationismul. Una este ca “expozitia”, departe de a fi facuta de dragul educatiei si stiintei (cum este de exemplu studiul pe cadavre facut la facultatile de medicina), este un spectacol macabru facut de dragul banilor, ca pe vremuri pe la balciuri, care incalca demnitatea umana a celor deveniti “exponate”.

    Iar a doua este ca trupurile batjocorite “stiintific” au fost “donate voluntar” de victimele pedepsei capitale aplicate in China, unii dintre ei detinuti politici, altii de drept comun. Nu s-a putut demonstra ca sunt chiar victimele executiilor, dar prea e mare coincidenta: China executa oameni pe banda rulanta, si tot pe banda rulanta exporta morti plastifiati (plus, se pare, organe pentru transplanturi). Jurnalistii americani au avut ceva de sapat pana au demonstrat ca “exponatele” provin din China; observ ca la noi nu au mai ascuns aceasta informatie.

    Singura legatura cu crestinismul este ca, la noi cel putin, argumentul pentru demnitatea umana s-a facut de pe o pozitie crestina. Ar fi trebuit sa se poata face si de pe o pozitie laic-umanista. Altfel, rezulta ca Dostoievski avea dreptate si ca, daca Dumnezeu nu exista, totul este permis. Si istoria a cam demonstrat, prin Stalin si Mao si cei asemenea lor, ca cei pentru care Dumnezeu nu exista isi permit orice. Rezulta si ca, paradoxal, crestinii respecta mai mult omul decat ateii umanisti, care se presupune ca pun omul deasupra a toate, in locul lui Dumnezeu.

    Nu stiu ce-ar fi de spus in legatura cu amestecarea sfintelor moaste in aceasta discutie. Este oare atat de greu de inteles diferenta intre sfintele moaste si un spectacol macabru de balci pus in scena cu trupurile moarte ale unor cetateni chinezi condamnati la moarte si executati? Pana la urma, fiecare cu afinitatile lui: unii sunt atrasi de sfintenie, altii sunt atrasi de tratamentul dezumanizant aplicat ramasitelor omenesti de un regim ateu si criminal. “Cine e nedrept, nedreptateasca inca; cine e spurcat, spurce-se inca; cine e drept, indrepteaza-se inca; cine e sfant, sfinteasca-se inca.” (citat aproximativ) Asadar, loc de intors nu prea mai este si de aceea si ofera “sinistrii aparatori” un spectacol chiar mai trist decat acela pe care il apara.

  4. Sa vorbim putin despre stiinta, educatia, arta, etc., ale celor incantati de expozitia de cadavre umane si despre “evul mediu” al celor care lupta pentru inchiderea expozitiei si inhumarea cadavrelor.
    Definitiile stabilite de stiinta empirica moderna sunt atat de inguste, limitand complet omul.
    A descoperi azi lucruri invizibile și intangibile prin mijloace stiintifice, asta nu-i stiinta, adica asa ceva nu se poate considera stiinta, in opinia acestor “evoluati”.
    Stiinta empirica moderna recunoaste doar lucrurile care sunt tangibile si vizibile si nu recunoaste nimic din ceea ce nu este vizibil sau tangibil.
    Omenirea preistorica era foarte dezvoltata.
    Cercetarile anticilor erau indreptate direct asupra corpului uman, vietii si a universului, ei indraznind sa exploreze ceea ce era intangibil si invizibil, putand chiar si dovedi existența acestora.
    Prin urmare, si cu asta inchei, calea stiintei empirice moderne pe care o urmeaza azi unii oamenii, este complet diferita de calea pe care au mers anticii, respectiv pe aceea de a explora misterele vietii, si relatia dintre corpul uman si univers.

  5. @ Carmen:

    Pentru ca avem o veche cititoare care se cheama si semneaza la fel, v-am ruga sa va alegeti un alt nickname sau sa va daugati o initiala sau o cifra la numele cu care scrieti pe site, spre a nu interveni confuzii neplacute. Va multumim!

  6. “.. lectie de anatomie pe viu”. Deocamdata e doar una pe cadavre reale, expuse batjocoritor, cu o cruzime mai mare decat a profanatorilor de morminte.
    Trebuie sa mai astepte pana la cea pe viu, cu oameni jupuiti si mutilati de vii. Sa nu lase Dumnezeu sa ajungem la asa ceva!

  7. Imi cer scuze, atat dvs. cat si lui Carmen, vechea dvs. cititoare.
    Eu am scris doar azi aici si ieri (la 11:03) aici: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/03/14/muzeul-antipa-expozitie-cadavre-umane-human-body-provita/

  8. Foarte corecta observatia ca expozitia NU are niciun interes stiintific.
    pentru comparatie:
    http://www.nlm.nih.gov/research/visible/visible_gallery.html (applications)
    (corpuri umane, congelate si apoi sectionate fin..sectiunile sunt fotografiate si apoi reconstruite 3D. aplicatia medicala e evidenta)

    Revarsarea de ura impotriva lui Hristos (in mijlocul nostru, acum si pururea) nu e nicio noutate. “Sa lepadam de la noi jugul lor”….stim si cum se termina.

  9. Eu zic ca e inca o manifestare a fascinatie moderne fata de moarte in general. Dupa filme si carti cu vampiri, zombi, criminali in serie, era de asteptat sa apara si asa ceva. Chestia asta e chiar mai tare decat filmele horror, pentru ca aici sunt cadavre adevarate, privitorul vede totul “pe viu” (ce expresie interesanta, nu?). Unii s-au mutat in cimitir, beau sange si se cred nemuritori dupa ce s-au uitat la porcarii cu vampiri. Altii impaiaza niste biete cadavre si se cred “oameni de stiinta”. Dumnezeu si poruncile Lui deja nu mai au nici un loc in viata lor.

  10. Sufletul de copil necontând, singurul inconvenient e ca acele cadavre sunt mult mai bine conservate decât tocatura din supermarket si pot trezi vechi instincte canibalice in adultii mai pofticiosi, gata excitati de telerevolutia gastronomica din RO.

  11. Eu am avut trista experienta de a vizita cu multi ani in urma catacombele Parisului, unde sunt sute sau mii de cranii ale unor oameni morti in urma unei epidemii. Nu a fost dorinta mea de a intra in subteranele macabre, ci am insotit pe cineva. A fost sinistru. Am avut niste atacuri de panica ingrozitoare. Pe atunci eram nespovedita si neimpartasita. Urmarile au fost crunte, mai ales ca eram foarte vulnerabila la atacurile si duhurile din astfel de locuri, nefiind nici cum pregatita. Au urmat o serie de stari aproape psihotice pe care acum le leg si de acea vizita. Pot spune ca sora mea mi-a salvat viata ducandu-ma la un preot. Sfanta impartasanie si niste maicute care prin simpla lor prezenta m-au intarit enorm au fost medicamentul meu. Acele cadavre nu sunt simple cadavre, si orice crestin informat stie ce “tinichele” pot avea de coada. Una este un osuar al unei manastiri, unde chiar nu am avut nici o problema cu faptul ca e vorba de oameni care au trecut la Domnul, si altceva sa infrunti liota de duhuri si duhori ale unor cadavre disecate la modul cel mai grotesc. Aveam 34 de ani pe atunci, deci ganditi-va ce impact pot avea asupra copiilor.

  12. Ziarul gandul a blocat comentariile mai multor useri crestini. Aici s-a ajuns. Dar o sa plateasca.

  13. decand l-au scos pe Lenin de la pupat atei au cam ramas fara relicve.
    interesanta decadenta in numele stiintei fara valori etice.

  14. http://adevarul.ro/news/societate/piele-jupuita-cadavre-eviscerate-anatomie-disecate-1_515d94cb00f5182b8583f79f/index.html

    un titlu schimbat discriminator de adevarul.ro pe pagina home

    prevad ca pr tanasescu va zbura curand de la adevarul.ro

    cele bune

  15. Am mai spus-o şi o mai spun : ştiinţa justfică necredinţa, justfică neascultarea ( de Dumnezeu. şi de râduielile fireşti), distruge zidirea lui Dumnezeu (natura materială şi spirituală) preschimbând’o în creaţia sa ( artificială, egoistă, trufaşă, improprie firescului, improprie naturii, improprie vieţuirii celorlate fiinţe vii, şi din ce în ce mai mult însăşi vieţii planetei).
    Sa spus (şi se spune chiar şi de clerul ortodox), că ştiinţa este lumină.

    NU ESTE ADEVĂRAT. ŞTIINŢA POATE FI LUMINĂ DOAR PRIN DUMNEZU, DOAR CU DUMNEZEU ŞI DOAR ÎN DUMNEZEU.
    Ştiinţa poate fi lumină doar dacă ascultă de Dumnezeu şi se supune poruncilor Lui.

    Atâta vreme cât nu o face, urmează Evei, cea care a crezut justificarea (mentală ) a şarpelui, în Rai.
    (Nu te teme, nu muriţi mâncând din pomul oprit, alta e şmecheria aici “Dumnezu este egoist, e rău, e trufaş, etc…, se teme că deveniţi şi voi dumnezei asemene lui, dacă mâncaţi din pom).
    Şi strămoaşa ‘a crezut mai mult pe şarpe, i-a dat dreptate şi a mâncat din pomul oprit.
    Deşteptăciunea fără Dumnezu este în totalitate demonică, iresponsabilă, plină de răzvrătirea şi trufia demonică disructivă. Aplică ce decoperă, fară a se raporta la Dumnezu şi la legile sale, fără a studia mai întâi cosecinţele negative (distructive) şi până unde duc ele răul, dezechilibru, şi distructivul în natură, în duh şi în timp).
    Ştiinţa ( fără Dumnezeu), este maximum de iresponsabilitate, de trufie. Este desfiinţarea naturii, a umanului divin şi implementare a umanului demonic. Ştiinţa (fără Dumnezu), a stricat toate rânduielile firii, şi echlibrul naturii, atât de mult încât nu poate şi nu va mai fi refăcut ( decât de creator).
    Ştiinţa a desfiinţat ruşinea, distruge moala, sfidează firea.
    Toţi dispreţuitorii legilor firii, moralei (şi bunului simţ ) o au lege supremă,( justificare divină, argument suprem), în care cred orbeşte, fără să se fi gâdit vreo’odată (reponsabil), la consecinţe.
    Ortodoxia îl crde pe Dumnezeu, care a verificat ce a creat “ŞI A VĂZUT CĂ TOATE SUNT BUNE FOARTE ” după cum spune textul scripturii.
    Ştiinţa (şi implicit sustinătorii ei) arată cât este de suprficială, de oarbă. de irespinsabilă, de trufaşă şi de dispreţuitoare.
    Abia şi-a observat scutecele şi deja la desfiinţat pe Dumnezu, şi-a impus autoritatea şi legile sale.
    A desfiinţat umanul divin şi a creat umanul demonic. Reacţiile ţâfnoase ale acestui tip de homo se văd peste tot. De la depuierea fizică la cea morală. Iertati-mă.

  16. @radio:

    De ce? Ca doar ii promoveaza articolul: Preotul Eugen Tănăsescu, despre expoziţia „The Human Body”: „Nu cred că Dumnezeu se supără că îi admirăm creaţia”

    Lucru care nu e de mirare, avand in vedere continutul. Cu astfel de articole “pragmatice”, mai degraba, parintele Tanasescu sa se astepte la multe si inalte succese!

  17. Pentru a fi mai lipede voi spune, ca lumina este originea vieţii şi susţinătoarea ei.
    Lumina dă sens, valoare, evoluţie şi înţeţes ( nu num atât cât a ajuns omul să înţeleagă) . Legătura dintre viaţă şi lumină o ştie oricine. Nu poate fi lumină ceia ce distruge viaţa, natura, fiinţa lăuntrică.
    Omul a creat spaţii închise . Şi ‘a făcut surse proprii de lumină. Spaţii proprii lui, (şi cui permite el). Un astfel de spaţiu şi o asemenea “lumină” este ştiinţa fără Dumnezeu.

    Amăgirea este enormă, distrugătoare şi ucigătoare.

    Este nebunia omului în faţa lui Dumnezeu. Omul se face pe sine şi prin sine “dumnezeu” în acest spaţiu, deşi i sa oferit şansa şi calea sprea deveni dumnezeu prin Har.

  18. Am fost in Atena acum ceva ani la aceasta expozitie.Pentru ca ea nu este deloc o noutate. Nu prea am inteles eu atunci cam despre ce era vorba. Nici nu mi s-a explicat prea bine- am inteles la inceput ca erau mulaje din ceara ale corpului uman….in sfirsit…Acuma nu ca as face pe mironosita, dar eu chiar am un stomac sanatos, greu de intors pe dos….si totusi acolo mi-a venit sa vomit….. Ma rog, ideea e ca nu am rezistat pina la sfirsit si m-am carabanit cam dupa 30 de minute. Ce a determinat insa iesirea mea abrupta a fost cind m-am trezit intr-un stand in care erau expusi FETUSI avortati in diverse stadii la 3 luni, la 4 luni, la 6 luni la 7 luni. La inceput am crezut ca totusi macar la ei s-a facut exceptie. Apoi am citit inscriptia. Nu, erau reali. Pentru ca acolo nu sint expusi numai maturi….dar sint si copii. Cind am reactionat si am intrebat de ce se permite asa ceva mi s-a raspuns ca: Ce, nu ati mai vazut fetusi in formol expusi chiar si la cele mai modeste muzee? Care-i diferenta in fond?

    Am observat si reactia vizitatorilor….nimeni nu dadea semn ca ar fi ceva in neregula…Stiu si eu, o fi de la prea multe filme horror vizionate.

  19. daca acum pe timp de pace este atit de macabru,de grotesc,atit de multa necredinta ,cum va fi in vremuri cumplite de razboaie,foamete si toate celelalte?

  20. Pingback: Organizatiile crestine sustin Ministerul Educatiei in chestiunea EXPOZITIEI Human Body de la MUZEUL ANTIPA. LISTA STATELOR CARE AU INTERZIS EXPOZITIA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  21. Unii CHIAR se ”trag” din maimuta – vorba lui Dan Puric!
    Au venit la exponatele astea, doar, doar…or descoperii fundul de maimuta, fiindca coada n-o mai vad!

    Foarte buna observatia primului comentator @ieromonah 1:

    “este uimitoare raportarea unora la carnal. Moastele inspaimanta, iar trupescul, chiar si descarnat, fascineaza o constiinta muribunda. Viata este vazuta in preocuparea de senzitiv si moartea in depasirea senzualului. Cred ca aceasta reactie degradanta sta la baza trendului “stiintelor naturale”.

  22. Iata ce fel de arta este acum la expozitia de la Antipa:
    http://www.youtube.com/watch?v=4_7ojVm806c

    si comentariul unui vizitator:
    „Da, au murit niste oameni posibil nevinovati. Dar daca moartea lor poate ajuta la ceva cat de marunt, nu trebuie valorificata pt. binele celorlalti?”

  23. Pingback: Virgiliu Gheorghe despre expozitia HUMAN BODY, Muzeul Antipa: BATJOCORIRE A OMULUI CE ADUCE AMINTE DE EXPERIMENTELE CONCENTRATIONARE/ Comertul macabru cu cadavre ale PRIZONIERILOR CHINEZI EXECUTATI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare