DESCHIDEREA ȘCOLILOR ÎN VREMURI DE PANDEMONIE. De la abordarea „relaxată” din țările nordice la experimentul traumatic al mascării copiiilor încă de la grădiniță

31-08-2020 10 minute Sublinieri

StirileTVR:

Comisarul european al Sănătăţii: Redeschiderea şcolilor nu ar trebui să declanşeze o înmulţire semnificativă a infecţiilor cu coronavirus

Redeschiderea şcolilor nu ar trebui să declanşeze o înmulţire semnificativă a cazurilor de coronavirus, a declarat comisarul european al Sănătăţii, Stella Kyriakides, într-un interviu apărut sâmbătă, potrivit Agepres, care citează DPA.

“Studii realizate în mai multe state din UE au arătat că transmiterea de la copil la copil în şcoli este rară şi că redeschiderea şcolilor nu a fost asociată cu o înmulţire semnificativă a infecţiilor“, a spus ea pentru cotidianul italian La Stampa.

“Dovezi actuale sugerează că dacă sunt implementate măsuri adecvate de igienă, iar elevii sunt distanţaţi sau împărţiţi în grupuri, este puţin probabil ca şcolile să fie o sursă mai mare de infecţii decât alte locuri. Iar asta este ceea ce sperăm”, a adăugat ea.

Stella Kyriakides a mai declarat că primul vaccin împotriva virusului ar putea fi disponibil la sfârşitul acestui an sau la începutul lui 2021. Totuşi, ea a precizat că este “riscant” să se facă o predicţie exactă.

Săptămâna trecută, Serviciul de Sănătate Publică din Anglia a prezentat un studiu care arată că dintre cei peste un milion de copii care au fost prezenţi la grădiniţă şi la şcoala primară în Anglia în iunie, numai 70 au fost afectaţi de focare de coronavirus.

“Acolo unde au existat copii care au contractat infecţia, cel mai probabil au luat COVID-19 acasă, de obicei de la un părinte. Jumătate dintre focare nu au implicat niciun elev, iar transmiterea între elevi a fost foarte rară”, a precizat Serviciul de Sănătate Publică din Anglia.

Planuri pentru începerea școlii în țările europene. Copiii și profesorii trebuie să respecte distanța fizică și să poarte măști

Complet închise din luna martie, instituțiile de învățământ din multe țări europene fac acum ultimele pregătiri pentru a primi din nou elevi. Toate autoritățile au încercat să-i asigure pe părinți și copii că fac tot posibilul să reducă la minimum riscurile de infectare cu Covid, odată cu începerea activității în clase.

Școala trebuie reluată cu orice preț – spun italienii, dar ministerul sănătății nu exclude ca, după începerea cursurilor la 14 septembrie, unele instituții de învățământ să se închidă din nou.

În Italia sunt 8 milioane de elevi. Pentru respectarea distanțării sociale, trebuie recrutați încă 50.000 de profesori și găsite 20.000 de săli de clasă suplimentare. Cât timp nu se poate păstra distanța, copiii vor purta obligatoriu mască începând cu vârsta de 6 ani.

Și elevii francezi încep școala cu aceeași obligație a distanțării și, dacă nu e posibilă, cei mai mari de 11 ani vor trebui să poarte măști atât în interior, cât și afară. Regula e valabilă pentru toți profesorii.

Copiii belgieni merg la școala tot de pe 1 septembrie. Vor fi obligați să-și limiteze contactele sociale la cinci persoane, în afara clasei. Cei de peste 12 ani vor purta obligatoriu măști.

În schimb, masca NU va fi obligatorie la cursuri pentru elevii polonezi, care se întorc și ei în bănci de la 1 septembrie.

Peste tot în Europa însă, există planuri ca, în cazul agravării situa’iei sanitare, să se treacă pentru școli la un amestec între prezența fizică și cea online, prin care jumătate din cursuri se va face în mod clasic, iar cealaltă jumătate în spațiul virtual.

RFI:

Milioane de elevi revin în clase în Europa

Efective reduse, cursuri mai scurte iar masca obligatorie: în Europa şcolile îşi deschid porţile săptămâna ce vine, în ciuda creşterii numărului de îmbolnăviri cu Covid-19.Bilanţul mondial de aproximativ 845 000 de decese înregistrate în acest an dintr-un total de 25 milioane de îmbolnăviri. Statele Unite înregistrează cele mai multe decese  185.000, urmate de Brazilia cu 120.000, India – 63.000 şi Marea Britanie cu 41.000 de morţi.

În Franţa, toate persoanele adulte care îndeplinesc diverse misiuni în instituţiile de încăţămînt, de la grădiniţă la licee, vor purta mască sanitară în permanenţă. Elevii, de la 11 ani în sus, vor trebui şi ei să de adaptaze acestei reguli.

În ce-i priveşte pe copiii şi elevii având sub 11 ani, se consideră că masca le-ar putea aduce mai degrabă deservicii şi că ar putea, prin manipulări nedorite şi neatenţie, facilita contaminările, deci ei sunt exoneraţi de această obligaţie.

Începutul anului şcolar se anunţă qstfel difícil pentru cele 866 500 de cadre didactice ce vor trebui să poarte mască, precum şi peste 12 milioane de elevi. Vrem să asigurăm un an şcolar normal, a declarat ministrul învăţămîntului Jean-Michel Blanquer, arătînd că pentru copiii de pe planetă carantina şi epidemia au fost o „catastrofă educaţională”.

În medie, în Franţa se înregistrează peste 4.000 de cazuri pe zi. Premierul Jean Castex îi roagă pe bunici să nu ia ei nepoții de la școală ci să îi lase în grija părinților, pentru a se evita transmiterea coronavirusului. Iar în acest sens, supraveghetori ar putea sta cu elevii ceva mai mult, până ajung părinții să își recupereze copiii.

În Germania,  cancelara Angela Merkel, care a fost lăudată până acum pentru modul cum a gestionat criza, declara vineri că se aşteaptă la o înrăutăţire a situaţiei, în următoarele luni, ca urmare a creşterii numărului de îmbolnăviri.

«Unele lucruri vor fi şi mai dificile în următoarele luni decât au fost peste vară », a atenţionat cancelara într-o conferinţă de presă susţinută la Berlin.

Germania va înăspri restricţiile – cei care nu poartă mască riscă o amendă de 50 de euro iar cei care au fost plasaţi în carantină vor fi verificaţi dacă o respectă. Până la finele anului, adunările de peste 50 de oameni, în aer liber, sunt interzise. Eventuale derogări ar putea fi date doar în cazul unor meciuri de fotbal.

În Spania, copiii de peste 6 ani vor trebui să poarte în permanenţă o mască la şcoală. Obiectivul este ca elevii să poată să urmeze în clase cursurile şi nu de la distanţă. Aşa cum a fost cazul pentru ultima parte din anul şcolar trecut.

În ultimele 14 zile, Spania a înregistrat 190 de cazuri la 100.000 de locuitori, cea mai mare rată de îmbolnăviri din Uniunea Europeană.

Italia nu impune masca celor mici decât atunci când nu poate fi menţinută o distanță de 1 metru.

Grecia obligă însă şi copii de la grădiniţă să poarte această mască de protecţie împotriva coronavirusului. Potrivit ministrului grec al Educaţiei, este o măsură la fel de evidentă precum purtatul centurii de siguranţă la bordul  unei maşini.

Iar pentru că distanţa fizică între elevi este necesară, unele ţări  europene au decis să micşoreze numărul copiiilor dintr-o clasă.

În Grecia, 17 elevi vor putea fi prezenţi în aceeaşi sală de clasă în timp ce Serbia şi Bosnia au decis un barem de 15 elevi.

Alte măsuri: eşalonarea începutului cursurilor, spălarea cât mai des pe mâini şi o reducere a timpului pe care copii îl petrec la şcoală. Unele zone din Bosnia au stabilit cursuri cu o durată ce nu poate depăşi 20 de minute.

În altă ordine de idei, în Coreea de Sud, noi restricţii intră de luni în vigoare în regiunea capitalei Seul. În această zonă trăieşte jumătate din populaţia acestei ţări ce numără 52 de milioane de locuitori. Cafenelele vor servi doar take away, sălile de sport au fost închise. «Anulaţi-vă toate întâlnirile iar după muncă mergeţi direct acasă », recomandă ministrul Sănătăţii.

SPOTMEDIA:

În Suedia s-au deschis școlile de aproape două săptămâni: Ce învățăm din experiența lor și cum îngrijești acasă un bolnav de Covid-19 – Interviu

(…)

O problemă intens dezbătută la noi este ”Cine asigură măștile elevilor și profesorilor, statul sau fiecare e pe cont propriu?”. La voi cum e?

Copiii nu vin cu măști la școală. Aici la noi autoritățile au decis că nu e nevoie de măști, doar să asigurăm distanțarea fizică.

În Suedia avem o răspândire comunitară foarte mică, la noi practic se termină primul val.

Sursa: AICI

Ceea ce am făcut noi aici este să luăm primul val în piept, dar cu o organizare foarte bună a sistemului sanitar, în așa fel încât toată lumea care are nevoie să poată să beneficieze de ajutor.

Noi am avut foarte multe cazuri în aprilie, în mai, apoi numărul a început să descrească și acum suntem jos, fără să purtăm măști.

Însă, am avut tot timpul interdicția de a ne întâlni (cel mult 50 de persoane), cluburi/discoteci nu, spectacole nu au existat…

Restaurantele au fost închise sau deschise la voi?

Restaurantele au fost deschise, dar nu puteai să stai la bar, nu puteai să stai în picioare, nu aveai voie să te plimbi prin restaurant. Trebuia să stai la masă și să nu te miști de acolo.

Un alt lucru interesant: nu existau meniuri la restaurant. Și-au făcut aproape toți aplicații și comandai numai prin Internet. La fel, plăteai totul prin Internet. Dacă nu aveai aplicația sau nu aveai telefonul la tine, nu puteai mânca.

Nu se schimbau bani între persoane, nu se punea mâna pe hărtii etc.

Să ne întoarcem la subiectul de la care am pornit – redeschiderea școlilor. Vi s-au cerut vouă, părinților, bani pentru dotarea claselor, pentru dezinfectanți, cabine de plastic în jurul băncilor etc sau cheltuielile au fost suportate de către autorități?

Noi nu avem cabine în jurul băncilor, pentru că nu există bănci. Sunt niște mese foarte simple, Ikea (râde, n.red), care se așază în tot felul de poziții. Copiii nu stau unul în fața celuilalt și poți să le distanțezi cum vrei.

Nu vă temeți de transmiterea virusului de la un copil la altul?

Se consideră că nu există acum o răspândire comunitară și că nu e chiar așa de periculos ca ei să stea unul lângă celălalt.

În plus, atunci când a fost cel mai grav nivel al pandemiei în Suedia (martie, aprilie, începutul lui mai) școlile au fost deschise fără să se ia măsuri mai importante, doar cele pe care le-am descris înainte: fără mască, doar igienă, distanțare și fără adulți în școală.

De atunci ni s-a spus să nu socializăm foarte mult între noi, între familii, adică să ținem totul în familie și în școală. Copilul întâlnea doar familia nucleu și copiii din școală.

S-a descoperit că în Finlanda (care are o populație similară dar a fost în lockdown total) s-a înregistrat același număr de îmbolnăviri în rândul copiilor și al profesorilor ca în Suedia.

Asta a dus la concluzii precum: 1. Copiii nu transmit profesorilor. 2. Copiii sunt destul de greu de molipsit de către adulți 3. Copiii nu transmit între ei. (…)/ integrap pe spotmedia.ro

Cătălin Sturza/ Adevărul

British Medical Journal: Cazurile grave sau fatale de COVID-19 sunt extrem de rare în rândul copiilor

Copiii și tinerii au șanse mult mai mici decât adulții să facă forme severe de Covid-19, iar moartea din cauza bolii în rândul copiilor este extrem de rară, conform unei cercetări publicate în British Medical Journal.

Un studiu pe pacienți cu Covid-19 internați în 138 de spitale din Marea Britanie între 17 ianuarie și 13 iulie arată că mai puțin de 1% dintre pacienți au fost copii, și dintre aceștia, mai puțin de 1% – sau șase, în total, au murit; și toți cei șase sufereau deja de boli foarte grave sau de comorbidități. Studiul este citat de Agenția Reuters.

„Putem să fim foarte siguri că virusul Covid-19 nu îi afectează pe copii la o scară semnificativă”, a afirmat Malcom Semple, profesor de boli infecțioase și de pediatrie la Universitatea din Liverpool, și unul dintre coordonatorii studiului.

Riscul general în ceea ce privește cazurile severe în rândul copiilor este unul „extrem de scăzut”; totuși, copiii care suferă de obezitate pot fi afectați într-o măsură mai mare, așa cum au arătat și alte studii efectuate în rândul adulților.

Datele globale în ceea ce privește răspândirea epidemiei arată că, din întreaga populație, copiii și tinerii reprezintă între 1 și 2%, la nivelul întregii lumi. Vasta majoritate a infecțiilor în rândul copiilor reprezintă forme foarte ușoare sau asimptomatice, iar numărul morților este extrem de mic.

„Cel mai important mesaj trebuie să fie acela că în ceea ce privește copiii bolnavi de Covid-19, cazurile foarte severe sunt rare, iar moartea este un fenomen extrem, extrem de rar – iar părinți pot să fie liniștiți în ceea ce privește întoarcerea la școală a copiilor, care nu vor fi expuși unui pericol direct”, a mai afirmat profesorul Malcom Semple.

Jurnal la răscruce:

De ce măști în școli?

Ministerul Sănătății și Ministerul Educației Naționale au pus în dezbatere, până pe 28 august, un draft ce cuprinde măsurile preconizate pentru deschiderea școlilor în contextul pandemiei Covid-19. Cu un preambul foarte succint, care evocă generalități, fără a face trimitere la ce se știe în prezent, în cercetările științifice, despre riscurile infectării cu SARS-CoV-2 la copii, despre modul de transmitere în școli, despre eficiența măsurilor preconizate, fără a identifica emitenții concreți ai acestor propuneri, draftul avansează măsuri dure, împovărătoare și greu de aplicat: purtare obligatorie a măștilor încă de la clasele primare, separarea și limitarea contactului dintre copii.

Din nefericire, nici massmedia nu a asigurat funcția critică de chestionare a temeiniciei acestor măsuri. Pare că prea puțini sunt curioși să vadă care e, totuși, starea cercetărilor curente privind răspândirea infecției cu SARS-CoV-2 în școli și care se preconizează a fi practica în alte țări occidentale. Vestiții „cercetători britanici”, acest topos invocat ori de câte ori se caută legitimarea prin știință a oricărei bazaconii, pare că au dispărut subit. Prin urmare, în aceste câteva rânduri propun lărgirea cadrului discuției prin oferirea unor repere orientative.

Ce spune acum știința despre prezența SARS-CoV-2 la copii și în școli

Potrivit raportului realizat în august de European Center for Disease Prevention and Control, care inventariază tot ce înseamnă cercetare relevantă privind transmiterea SARS-CoV-2 în școli (nu doar din Europa), deocamdată se știu următoarele lucruri:

transmiterea virusului de la copil la copil în cadrul școlii este mai degrabă neobișnuită (uncommon); se pare că nu școala este ruta de infectare primară a copiiilor; în plus, virusul SARS-CoV-2 se transmite mai greu la copii decât răceala;

– transmiterea virusului de la copil la adult în cadrul școlii este mai degrabă neobișnuită;

– redeschiderea școlilor în Europa NU a fost asociată cu o amplificare a transmiterii virusului; riscul de infectare cu SARS-COV-2 în școli nu este mai mare decât cel din cadre sociale similare.

ECDC consideră că respectarea distanțării sociale și igiena ar fi suficiente pentru a păstra școlile într-un cadru funcțional în actualul context. Școlile nu sunt un cadru social mai „periculos” pentru comunitate în ceea ce privește posibilitatea răspândirii virusului. Se pare că mai degrabă e invers : școlile sunt în risc acolo unde comunitatea are déjà o problemă.

Măștile sunt menționate o singură dată în raportul european – poate pentru că un reper important în această dare de seamă sunt unele țări nordice, ca Suedia și Islanda, ce au ținut școlile deschise inclusiv în vârful pandemiei și care nu au cerut și nu cer purtarea măștilor.

Unele cercetări recente publicate în British Medical Journal  (BMJ) întăresc liniile generale din raportul ECDC. În studiul semnat de doi cercetători britanici, Copiii nu sunt super-răspânditori de Covid-19: e timpul să meargă înapoi la școală”, se arată că „apar dovezi potrivit cărora copii se infectează mai greu decât adulții” și că au un rol scăzut în răspândirea virusului. Este citat exemplul unui copil din Franța infectat cu Covid-19, care a intrat interacționat cu mai bine de o sută de copii la școală și la un centru de schi și care nu a transmis virusul nimănui. De asemenea, în studiu se mai afirmă că „nu s-a descoperit nicio dovadă cu privire la infectarea profesorilor de către copii.”

Într-un alt studiu, publicat tot în BMJ, intitulat Covid-19 la copii : analiza primului vârf pandemic din Anglia”, autorii arată : „copiii formează o foarte mică proporție din cazurile confirmate, în ciuda unui număr mare de copii testați. Pozitivitatea SARS-CoV-2 este mică inclusiv printre copiii cu infecții respiratorii acute. Descoperirile noastre furnizează dovezi suplimentare împotriva rolului copiiilor în infectarea și transmiterea SARS-CoV-2.”

cercetare din Germania ajunge la aceleași concluzii : școlile nu joacă un rol important în răspândirea infecției cu noul virus. Reinhard Berner, de la Spitalul Universitar din Dresda, care a participat la studiu, a declarat în cadrul conferinței de presă: „copiii ar putea acționa ca o frână în calea infecției”, arătând că infecțiile din școli nu au provocat o răspândire a virusului. De altfel, deși în școlile din Berlin au fost documentate 49 de infecții între copii și profesori în mijlocul lui august, nu s-au înregistrat și focare (transmiterea a lipsit sau a fost foarte limitată).

În Spania, Catalonia, un studiu care a monitorizat peste 1900 de copii și adolescenți în tabere/școli de vară, arată că rata transmiterii/contagiunii la copii este de aproximativ șase ori mai mică decât cea din populația generală. 22 de astfel de școli/tabere au fost monitorizate în studiu. Cercetătorii au descoperit că nu sunt diferențe semnificative de capacitate de transmitere a infecției între copii de sub 12 ani și cei între 13-17 ani. De asemenea, au existat cazuri pozitive depistate, însă contagiunea a fost foarte slabă. Din cele 30 cazuri depistate la copii, care au avut 253 contacte, doar 12 au fost contagieri, adică o rată a reproducerii de 0.3, spre deosebire de cea din populația generală din același mediu, de 1.7-2 puncte.

Desigur că cercetările sunt în curs și că multe nu se știu încă despre modul de transmitere și infecțiozitatea la copii. Unele studii arată contrariul celor de mai sus, indicând că și copiii, fie și asimptomatici, ar avea aceeași încărcătură virală precum adulții simptomatici. Alți oameni de știință merg, totuși împotriva dovezilor majoritare de până acum, pe varianta potrivit căreia copiii transmit virusul ca adulții. Din ce am reușit să înțeleg până acum, însă, e o exagerare considerarea școlilor ca focare periculoase de Covid-19, cel puțin pe baza a ceea ce s-a întâmplat până acum.

Ajută sau încurcă măștile ?

Eficiența măștilor este în sine un subiect controversat. Epidemiologii Carl Heneghan și Tom Jefferson de la Centrul Pentru Medicină Bazată pe Dovezi, Universitatea din Oxford consideră că nu există suficiente dovezi clinice privitor la eficiența purtării măștilor de protecție în actuala pandemie. Cu toate că există un consens mai degrabă pragmatic, decât științific, cu privire la utilizarea lor, iar OMS le recomandă, după ce și-a revizuit părerea pe acest subiect.

Desigur, nu peste tot. Epidemiologii din Olanda și Suedia nu le-au impus în țările lor, considerând că recomandarea măștilor poate avea efecte negative, deoarece induc un fals sentiment de siguranță celor ce le poartă.

Cum este, însă, cu masca la copii ? Un risc evident, arată Jonathan Ball, profesor de virologie moleculară de la Universitatea din Nottingham, este cel al atingerii măștii de către persoana infectată : „orice acoperământ folosit de un individ infectat are potențialul de a contamina diferite suprafețe dacă purtătorul acesteia îl atinge – și, să fim sinceri, e foarte greu să nu te „joci” cu ele – și, apoi, atinge orice altceva fără a-și spăla mai întâi mâinile.”

Expertul și profesorul Russel Viner, membru al SAGE (Scientific Advisory Group for Emergencies, afiliat guvernului Marii Britanii), este foarte tranșant în privința măștilor la copii școlari. El a afirmat la BBC: „dovezile despre măști sunt foarte neclare și cred că s-ar merge dincolo de dovezile pe care le avem acum. Sunt multe îngrijorări cu privire la purtarea măștilor de către copii, în special de cei mai mici, pentru că își ating fețele, își fac griji tot timpul pentru măștile lor, putând, de fapt, să răspândească și mai mult virusul.Cred că pentru copiii mici în mod clar nu e o idee bună (purtarea măștilor – n.n.). De asemenea, nu avem dovezi că ar fi utilă pentru adolescenți.”

Ce fac alții

Unele țări nordice au ales să nu impună masca în școli, dând dovadă de perspeverență (neimpunând oricum masca nici în alte cadre sociale uzuale). Franța a impus masca de la 11 ani în sus, Scoția de la 12, apropiindu-se de recomandările OMS în acest sens (potrivit organizației internaționale, copiii de până la cinci ani nu ar trebui să poarte mască, iar cei între 6 și 11 ani doar în anumite condiții). Germania cere purtarea măștilor pe terenul școlii și pe coridoare, dar nu și în clase. „dacă elevii trebuie să poarte masca timp de mai multe ore pe zi, consideră Germania, abilitatea lor de învățare ar avea de suferit”, precizează NYTimes. Germania se bazează pe testare rapidă și masivă, precum și izolare (la domiciliu) a celor considerați „contacte”. De asemenea, a căutat formule care să asigure ventilarea claselor și evitarea aglomerărilor.

În America, CDC-ul (departamentul national pentru sănătate al SUA) recomandă (măștile nu sunt impuse la nivel federal) purtarea măștilor în școli, dar admite că poate fi și nefezabilă în anumite circumstanțe. În Canada, Ontario, experții în sănătate publică au fost de părere că elevii din clasele primare nu ar trebui să le poarte și că recomandările trebuie ajustate în funcție de cercetările epidemiologice curente. (…) integral pe jlr.ro


Categorii

Educatie, Pandemia de coronavirus/ COVID-19, Scoala romaneasca, Studii, oameni de stiinta

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “DESCHIDEREA ȘCOLILOR ÎN VREMURI DE PANDEMONIE. De la abordarea „relaxată” din țările nordice la experimentul traumatic al mascării copiiilor încă de la grădiniță

  1. Cuvinte dure despre purtarea mastilor in scoli din partea IPS Neofit (mi-am permis sa traduc citeva fraze):

    “Daca copiii nostrii se obisnuiesc cu masti de acum, in 20 de ani vom avea o societate de demoni” […] “Nu de oameni: de demoni!”
    […]
    “Scoala acasa! Fa Biserica acasa. Fa farmacie acasa. Veti vedea ca in curind ei iti vor spune ca nu mai au medicamente. Vor sa impinga societatea in haos, in teroare. Ei vreau ca noi sa fim speriati, “haosati”…
    […] ca sa le spunem: Va rog dati-ne vaccinul!
    […] Ei vor sufletul nostru […] Sa nu va inselati. Ei vor sufletul nostru nemuritor.

    If our children grow accustomed to masks from now, in twenty years we’ll have a society of demons. Did you hear that? Not of humans: of demons! My opinion is this: find a way so that your children may never wear a mask. This is my opinion. I’m speaking to you responsibly. It is better that they remain without the so-called education of Europe for a few months, or a few years. And what an education! What a joke! You should do school at home. Did you hear? School at home! Do churches at home. Do pharmacies at home. You will see that soon they will be telling you that they have run out of medicine. They want to push society over into chaos, into terror. They want us to be scared, chaosed — See what a beautiful word the old Cypriots have, “chaosed”. It’s when you don’t know what is happening with you: “Deep calleth unto deep” (Psalm 41:7). — So that we’ll say to them, “The vaccine! Please give us a vaccine!” So, they are after our will, they are after our freedom: in brief, they are after our soul. It’s not simply the European ‘rights’ that they want to steal from us. Do not be deceived. They are after our immortal soul!

    https://orthodoxethos.com/post/should-we-send-our-kids-to-school-if-they-are-requiring-them-to-wear-masks

  2. Pingback: DE LA NAZISM LA MASKISM. O critică franceză a politicii copilului sacrificat pe altarul angoasei iraționale a adulților. „Când o să ne dăm seama oare de OROAREA la care îi supunem? Și o întrebare rămasă fără răspuns: DE CE?”
  3. Pingback: "ȘCOALA DE CORECȚIE" COVID-19 sau REEDUCAREA întru ALIENARE, DE-SOCIALIZARE, NE-FIRESC/ "A-i chema pe copii la şcoală în condiţiile închipuite de Ministerul Educaţiei este o mare bătaie de joc și o alternativă mult mai proastă
  4. Pingback: Rafila își dă cu PĂREREA: redeschiderea școlilor, cauza creșterii numărului de infecții/ STUDIU elvețian: nu există o corelație clară între REDESCHIDEREA ȘCOLILOR și cazurile de infectări/ Asociație de elevi, protest față de măsurile u
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare