S.O.S.! DRAME SFASIETOARE ALE COPIILOR DE LANGA NOI… (II) (video) Povestile a doi baieti care nu au ce manca, cu mamele grav bolnave si care poarta pe umerii lor fragili crucea familiilor: “Mananc ce-mi da Dumnezeu pe masa”

5-04-2013 5 minute Sublinieri

  • RTV:

RUGA unui copil care vrea să-şi salveze mama grav bolnavă. “Mănânc ce-mi dă Dumnezeu pe masă”

Un copil de 12 ani îşi doreşte zile pentru mama sa şi un colţ de pâine pe masă. Victor trăieşte în sărăcie lucie, într-un oraşel mic din judeţul Prahova. Îşi duce viaţa grea alături de părinţi şi alţi 4 fraţi. Mama băiatului este foarte bolnavă şi consideră că fiecare zi de viaţă este o minune doar pentru că apucă să-şi mai vadă încă o dată copiii râzând. Victor învaţă bine şi speră că studiul să-l ajute să devină medic. În acest fel poate îşi va salva mama.

vixct4_06316900Ochii unui copil pot ascunde multă durere, neputinţă şi dorinţă. Victor Panait este un băieţel greu încercat de viaţă. Problemele apasă greu pe umerii lui. Se spune că oamenii buni sunt cei încercaţi. Se pare că soarta nu ţine cont de vârstă în cazul acestui micuţ. Provine dintr-o familie foarte săracă şi chinuită. Băieţelul are patru fraţi şi o mama care suferă de o boală ce-i ameninţă viaţa: ciroză.

Lipsurile i-au urmărit dintotdeauna şi cu toate astea el merge mai departe, luptă pentru o viaţă mai bună, atât pentru el cât şi pentru familia lui. Este un copil cuminte, sensibil şi atent cu cei din jur. Victor învaţă bine la şcoală. Îi place să citească şi să povestească. Este responsabil şi ambiţios.

Victor a fost elevul meu timp de trei ani, din clasa I până în clasa a III-a. L-am cunoscut ca pe un copil foarte sensibil. Avea o sensibilitate crescută. El trăia atmosfera de acasă, plângea foarte des. Un copil atent în clasă, un copil care îşi pregătea zi de zi temele. Îi plăcea foarte mult să citească, să povestească. Astăzi este în ciclul gimnazial“, a spus Vasilica Petre, învăţătoarea lui Victor.

mama_bolnava_15409000Visător la o nouă şansă pentru buna lui mamă, copilul se pierde uneori printre gânduri în timpul orelor şcolare. Îşi priveşte neputincios mama şi ştie că într-o zi va rămâne singur şi va avea nevoie de mult curaj.

La şcoală când se duce mai spune: «mami, azi am cam luat o notă proastă şi recunosc». Te-am văzut dimineaţă cam palidă şi m-a prins doamna că eram cu gândul în altă parte. Mă gândesc la tine, mama mea am lăsat-o palidă, o găsesc vie, n-o găsesc. De multe ori aşa îmi spune“, a spus Daniela Morutz, mama lui Victor.

Coşmarul a început în urmă cu un an de zile. Atunci mama lui Victor a fost diagnosticată cu ciroză. Au urmat luni de chin. Fiind prea săraci, femeia a primit ajutor de la o soră stabilită în Italia. Tip de un an de zile a făcut un tratament, care a avut rezultate bune.

Medicii din România îi mai dădeau de trăit doar o săptămână, două.

Cei de la Spitalul Judeţean mi-au spus că va fi o săptămână, că vor fi două, să se pregătească. Atât mi-au dat, eram în ultimul stadiu. Am făcut un an de zile tratament în Italia, la sora mea, pe asigurarea ei. Am nişte copii foarte înţelegători şi mă ajută, ascultători. Le-a fost foarte greu anul trecut când nu am fost acasă. Când am făcut 40 de ani, plângeau şi spuneau: Mami, la multi ani! Ei îmi dau tăria şi îmi dau şi puterea să mai deschid ochii şi a doua zi“, a spus mama.

Carnea, aliment de lux în familie

Învăţătoarea, şcoala, colegii şi cărţile sunt lucrurile care îi aduc singurele bucurii, în rest în fiecare zi se lovesc de greutăţi din cauza veniturilor financiare foarte reduse.

Nu pot să mint să spun că o duc bine, că de multe ori rămânem şi fără pâinea care se spune cea de toate zilele. Soţul este plecat cu ziua la treabă. Nu are unde să găsească un loc de muncă. El este singurul care aduce un venit în casă, în afară de alocaţiile copiilor. Cinci milioane, tot socotit, nu cred că ajung până la 5 sau să depăşim“, spune mama.

dscn4218_44337200Sărăcia, felia de pâine cu care trebuie să se sature zilnic, hainele de căpătat şi mai ales boala mamei, îl fac să plângă în fiecare zi. Cu toate astea, copilul îi uimeaşte pe ceilalţi cu bunătatea şi modestia de care dă dovadă. “Vin de la şcoală, mănânc ce-mi dă Dumnezeu pe masă“, spune Victor.

Carne o dată pe lună, dacă ne permitem, dacă nu, nu, nu avem posibilitatea asta. Eu aş vrea foarte multe, aş vrea un calculator, aş vrea ca orice copil să am şi eu bani. Aş lua de mâncare în casă. Aş vrea… să mănânc cum mănâncă toţi copiii. Ştiţi, dacă nu avem la şcoală, îmi dău colegii şi mă duc la fratele meu, împart cu el“, spune Victor.

Victor se roagă în fiecare zi pentru sănătatea mamei lui. Mai mult, planurile lui de viitor sunt construite pe speranţa că el singur o va putea salva.

Mi-aş dori să o am pe mami lângă mine. M-am gândit la doctor pentru că ştiu prin ce trec cu mama mea şi aş vrea să ajut mai muţi oameni să se facă şi ei bine. Mami este o femeie sinceră, bună. Dacă mama îmi pune o felie de pâine şi aia e bună. Noi dacă n-am avea bani de mâncare şi găsim o felie de pâine o împărţim fiecare câte o bucăţică şi mâncăm“, a spus Victor.

Sărăcia nu i-a dezbinat, ba din contră i-a adus şi mai aproape unul de altul. Mama e centrul familiei, iar copiii singurul motiv pentru care vrea să mai trăiască.

Cei care vor să întindă o mână de ajutor pot dona în contul deschis la Bancpost.

Nume: Morutz Daniela
COD IBAN: RO19BPOS30309694022RON01
BANCOPOST PLOPENI

***

În lupta cu sărăcia, un copil de 14 ani dă lecţii de viaţă VIDEO

Robert are 14 ani şi stă într-un cartier rău famat din Capitală. Locuieşte alături de familia lui într-o cameră insalubră de câţiva metri pătraţi. Sunt zile în care nu are ce mânca, sunt zile în care frigul îi pătrunde până la oase, sunt zile în care sărăcia îi apasă greu pe umeri. Atunci, copilul se refugiază în desen şi în cărţile de la şcoală, acolo unde totul are un pic de culoare.

dscn3513_32706500Mi-aş dori casa noastră, aş vrea să dorm singur… Acum dorm cu mama şi cu sora. Nu sunt ca ceilalţi copii de la şcoală, mă simt diferit de toată lumea. Uneori s-a întâmplat să nu am ce mânca la şcoală. Mi-aş dori de toate, ca orice copil“, spune copilul cu lacrimi în ochi.

La doar 14 ani, Robert poate spune că a văzut cam tot ce e urât în viaţă. Când avea doar doi ani, mama l-a luat în braţe şi a plecat cu el la bunici. Nu mai suporta să vadă că băiatul creşte lângă un tata violent, nu voia ca Robert să o mai audă plângând sau să privească uimit pe chipul ei urmele lăsate de pumnii şi palmele soţului brutal.

Am fost şi bătută şi gonită din casă. Robert vedea. Îl luam de mână şi plecam. Dormeam prin parc… aici dormeam pe jos, mâncam ce puteam”, povesteşte mama lui Robert.

Sărăcia a săpat adânc în sufletul copilului. Familia trăieşte doar din alocaţia celor mici. Mama este bolnavă şi acum şi-a pierdut locul de muncă.

Are 14 ani, dar el cam le-a luat pe toate. Ei trăiesc numai din alocaţie. Mama s-a îmbolnăvit de plămâni. Ca să-şi facă tratament o costă în jur de 300 de lei. Şi eu sunt bolnavă şi cu inima şi cu tensiunea, mai degrabă are grijă şi de mine şi de mama şi de surioara lui…şi este micuţ, este firav. Cea mai mare durere a lui este că stă dintr-o casă în alta“, spune Emilia Zaharia, bunica lui Robert.

Forţat să ia pe umeri responsabilităţile unui tată

dscn3523_55443600Forţat de soartă, la doar 14 ani băiatul a fost nevoit să-şi asume peste noapte rolul de bărbat şi să-şi îngrijească aşa cum poate familia. A învăţat să gătească, să facă în casă curat şi să-i poarte de grijă surorii mai mici. O învaţă să scrie, să numere şi mai ales îi dă speranţă. Visează ca într-o zi mai bună, el va reuşi în viaţa şi într-o zi vor avea de toate.

Au fost zile când nu a avut ce mânca, au fost zile când nu a avut pachet la şcoală, nu a zis nimic… Dacă aveam ceva, un iaurţel, zicea că nu vrea, că rămâne pentru Mina, sora lui. Au fost zile, la şcoală are tendinţe câteodată, nu mai iese în recreaţie şi stă în clasă. Crede că alţi copii se uită că nu are pachet. Probabil se simte el inferior faţă de ceilalţi, care totuşi au“, povesteşte bunica.

Robert este un supererou pentru sora mai mică, de visele lui însă, nu are nimeni grijă. Aşa că şi-a creat propria lume în care se refugiază de fiecare dată când în mâinile lui ajunge un creion de desen. În fiecare zi imaginaţia lui ridică din linii simple, casa în care ar vrea să stea cu mama şi sora lui mai mică.

Aş vrea să fiu arhitect, dar nu ştiu dacă pot să fiu arhitect. Aş vrea altceva, ceva ca să câştig nişte bani. Sunt licee de ospatar, iar din clasa a X-a pot să plec afară, să fac practică şi să câştig foarte bine“, a spus Robert.

Desenele lui sunt vesele şi pline de optimism

În ciuda tristeţii care-l întâmpină în fiecare dimineaţă, desenele lui sunt vesele. Probabil că inocenţa copilariei încă îl mai salvează. Mama l-a învaţat că trebuie să ţina fruntea sus.

La fel ca în poveştile cu supereroi, desenele lui Robert ar putea să prindă viaţă. Responsabili cu magia însă, suntem noi, cei care putem să-i transformăm visul în realitate.

Stelian Robert Iulian -titular de cont Zaharia Emilia

COD IBAN: RO06RZBR0000060015296797

Raiffeisen Bank agentia Liberty Mall

robert_st_64748800

Legaturi:


Categorii

Apeluri, Articolele saptamanii, Documentare/ Reportaje, Suferinta de langa noi, Video

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

20 Commentarii la “S.O.S.! DRAME SFASIETOARE ALE COPIILOR DE LANGA NOI… (II) (video) Povestile a doi baieti care nu au ce manca, cu mamele grav bolnave si care poarta pe umerii lor fragili crucea familiilor: “Mananc ce-mi da Dumnezeu pe masa”

  1. Cred ca ne trebuie mai multi oameni ca acesti copii, care fara sa carteasca in fata greutatilor muncesc atat de mult, invata cu pasiune, si vor sa realizeze ceva.

    M-a impresionat cu atat mai mult povestea micului Robert, care isi doreste sa fie arhitect, o facultate foarte scumpa, si care nu (mai) garanteaza o viata fara griji financiare dupa absolvire. Stie si el, saracutul, ca trebuie sa se faca ospatar “afara” ca sa castige bine… nu arhitect.

  2. Imi pare rau ca nu exista mai multe organizatii de tip pro-vita care sa se ocupe si de acesti copii si unde se pot face donatii “safe” si din afara tarii si za zicem si online prin paypal. Conturile personale bancare romanesti sunt f limitate la acces.

  3. Va rog sa-mi trimiteti nr. de tel. daca au, ale acestor familii, din articolul Drame ale familiilor de langa noi 2.
    Multumesc!

  4. @ preot mihai:

    Din pacate, nu stim nici telefoane, nici adresa. Trebuie cerute la cei de la rtv.net. Poate la responsabila de la socio-economic, valentina.pufulescu@rtv.net , pentru ca nu am gasit nicaieri adresa autoarei reportajelor/articolelor.

    Daca nu raspunde, sa “bombardam” pe alti sefi de aici sa ne de amacar contactul Roxanei Gagiu, autoarea. De exemplu:

    REDACTOR-ŞEF: Eugen Chelemen

    eugen.chelemen@rtv.net

    PRIM REDACTOR-ŞEF ADJUNCT: Simona Gheorghe

    simona.gheorghe@rtv.net

    EDITOR GENERAL: Mălina Popa

    malina.popa@rtv.net

  5. VA rog daca aflati adresa lui Robert din Bucuresti, as dori sa o primesc, sa ii ajutam mai des . Multumesc!

  6. Da! Adresele ar fi bine-venite…daca nu putem cu bani, cu produse (de orice fel)…

  7. O sora de la biserica a aflat adresa lui Victor, de la Roxana Gagiu, redactor rtv.net. Iata raspunsul ei:

    Doamne ajuta,

    In primul rand vreau sa va multumesc din suflet pentru ca intindeti o
    mana de ajutor unui copil special.

    Va trimit adresa familie si numarul de telefon la care raspunde tatal
    baietelului.

    ADRESA: judetul Prahova, orasul Plopeni, strada Trandafirilor, nr 3, bl
    A1, sc A, ap 16, et 3

    NUMAR de telefon: 0734. 175. 155

    Multumesc,

    Roxana Gagiu
    redactor rtv.net
    (…)
    mail: roxana.gagiu@rtv.net

  8. @ Alta Alina:

    Multumim foarte, foarte mult! Foarte pretios ce ai obtinut!

    Doamne, ajuta!

  9. Pingback: CLINICA NERA, O SANSA LA VIATA PENTRU BOLNAVII DE CANCER. Campanie "ROMÂNIA ARE SUFLET" in sprijinul Fundației "Sfanta Irina" a dr. Pavel Chirila (VIDEO) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  10. Pingback: De Izvorul Tamaduirii, sa ridicam un suspin catre Cer si sa intindem o mana de ajutor! ALTI FRATI MAI MICI AI LUI HRISTOS RASTIGNITI PE CRUCILE VIETII ACESTEIA, ale caror dureri le-am putea alina sau tamadui... (VIDEO) - Razboi întru Cuvânt - Recomandar
  11. Pingback: Cu o mana zidim si cu alta ucidem? (VIDEO) DE LA COPIII-EROI AI ROMANIEI, pilduitorii salvatori care isi pun viata pentru prieteni, LA PROMOVAREA INNEI, vedeta-marioneta propulsata pentru coruperea tinerilor, CA MODEL PENTRU COPII - Razboi întru Cuvânt
  12. Buna ziua,

    Propunere:

    Ar trebui o adresa mail special creata pentru cazurile sociale, pentru ca oamenii sa tranfere banii prin payal,din strainatate.

    Cu bine,

  13. @Rona

    Doamne, ajuta!

    Multe din cazurile pe care le prezentam au si conturi de paypal. Pentru cele in care nu este prevazuta decat varianta viramentului bancar sau a depunerii de numerar la ghiseul bancii, precum sunt cele de mai sus, nu avem cum sa suplinim initiativa crearii unei astfel de posibilitati de plata. Nu ne putem asuma sa centralizam noi si apoi sa directionam catre unul sau altul dintre aceste cazuri.
    Ne iertati!

  14. Pingback: SAVALIADA – proiectul parintelui Mihail Milea de la Buzau sau CURAJUL IUBIRII “NEBUNE” DE DUMNEZEU SI DE APROAPELE. Interviuri si reportaje video, audio - Recomandari
  15. Pingback: Sa-i imbracam pe cei goi, sa-i ajutam pe cei sarmani! – CAMPANII UMANITARE IN SLUJBA UNOR FAMILII SARACE (video) - Recomandari
  16. As ajuta cu draga inima atat cat pot dar doresc sa fiu sigura ca ajunge la copiii prezentati in articol.

  17. @ Cris:

    Acolo unde am dat adresele, sigur ajunge la acei copii.

  18. nr de telefon 0734175155 str trandafirilor ap16 scara a localitate plopeni multumim de ajutor din partea familiei panait victor

  19. @moruziulia346:

    puteti va rog sa confirmati numarul de cont indicat pe site? Am avut probleme la un momant dat…

  20. Pingback: SUFLETE SUFERINDE care pot primi o mangaiere si o mana de ajutor… macar DE CRACIUN (I) (VIDEO) - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare