NAVA FLAMINIA, BOMBA ECOLOGICA CU CEAS – incepe desantul deseurilor radioactive. DESLUŞIREA IŢELOR unei afaceri urat-mirositoare si periculoase (VIDEO)

17-05-2013 5 minute Sublinieri

Vasul portcontainer MSC Flaminia, sub pavilion german, se află de la sfârşitul lunii martie în rada Portului Constanţa, la aproximativ 8 mile marine de intrarea în port, aşteptând aprobările României pentru a fi decontaminată de deşeuri periculoase şi reparată la şantierul naval Daewoo din Mangalia, după ce a luat foc în largul Oceanului Atlantic, în 2012. Autorităţile române au făcut celulă de criză şi comisie de audiere în Parlament, luând la puricat nava şi investigând cele aproximativ 120 de containere cu resturi de deşeuri periculoase, care au mai rămas în magaziile incendiate. Decontaminarea principală a deşeurilor periculoase a avut deja loc, în Germania şi în Danemarca. Cel mai probabil, până săptămâna viitoare nava va primi undă verde să intre în Portul Constanţa. Aici, va fi găzduită pentru decontaminare de dana unei firme controlate de oameni de afaceri libanezi din Constanţa, urmăriţi penal pentru evaziune fiscală cu cereale, de 30 de milioane de euro, alături de alţi doi milionari constănţeni, care s-au îmbogăţit în Portul Constanţa. Autorităţile de mediu şi cele de siguranţa navigaţiei au ajuns la concluzia că resturile de deşeuri periculoase care se mai află pe nava MSC Flaminia nu pun în pericol mediul înconjurător, apa mării şi nici sănătatea oamenilor care vor munci la decontaminarea şi reparaţia navei, a explicat pentru gândul prefectul de Constanţa, Eugen Bola, care a coordonat autorităţile locale în acest caz. Cu toate acestea, fostul ministru PDL al Transporturilor, Anca Boagiu, coordonează audierea autorităţilor implicate la Senat, la Comisia de Afaceri Europene al cărei preşedinte este. Şeful Autorităţii Navale Române, Andrian Mihei, a prezentat un raport pozitiv, susţinând că nava Flaminia nu pune probleme din punct de vedere al siguranţei navigaţiei. Pe de altă parte, reprezentanţii ministerului Mediului nu s-au prezentat la audieri, pentru un punct de vedere. La Comisie a ajuns şi raportul INSEMEX Petroşani (institut care se ocupă cu securitatea minieră şi detectarea pericolului de explozie), care arată de asemenea că deşeurile de pe Flaminia nu prezintă risc de explozie în condiţii de temperatură normale (-20 – 40 de grade Celsius). Doar trei mostre dintre cele prelevate de experţi au explodat, însă la temperaturi de peste 800 de grade Celsius, ceea ce ar presupune să fie expuse unui incendiu puternic. „Vrem să ştim dacă s-a încălcat legislaţia europeană. În România, în mod tradiţional după vremea lui Ceauşescu au venit foarte multe deşeuri, multe radioactive, care se îngroapă aici. Din punct de vedere economic eu mă bucur foarte mult că nava aceasta este reparată la Mangalia, însă vrem să fim siguri că în spate nu se ascunde altceva”, a explicat pentru gândul Anca Boagiu.

Nava trage în port la dana unor libanezi urmăriţi penal în dosarul “mafiei cerealelor”

Joi, nava MSC Flaminia mai aştepta aprobări de la Autoritatea Naţională a Vămilor şi de la Agenţia Naţională de Protecţie a Mediului, pentru a putea intra în Portul Constanţa. Dana unde va fi găzduită pe timpul decontaminării aparţine firmei Umex SA, operator portuar deţinut de un offshore din Cipru – Wooshee, şi administrat de libanezul Khalil Ibrahim şi de românii Maryo Cobâlă şi Răzvan Laurenţiu Stoica. Ibrahim şi Cobâlă sunt asociaţi cu alţi afacerişti libanezi, Youssef Laoun şi Jihad El Khalil, în alte două firme: Maria Shipping Agency, care se ocupă cu transport maritim, şi în firma Maria Trading, care se ocupă cu agricultura şi creşterea de animale. Toţi aceşti afacerişti libanezi şi români sunt urmăriţi penal de DIICOT într-un mare dosar de evaziune fiscală în comerţul cu cereale, cu un prejudiciu de aproximativ 30 de milioane de euro. Liderii reţelei de evazionişti erau libanezii Laoun şi El Khalil, conform procurorilor. În total, reţeaua era formată din 19 persoane puse sub urmărire penală de DIICOT în acest dosar. Ei aduceau cereale din Turcia sau din Liban şi falsificau actele de provenienţă, susţinând că provin din România şi putând să aibă astfel pretenţia la returnări de TVA. Printre ei s-au numărat şi milionarii constănţeni Liviu Ghebaur şi Cătălin Trandafir, care deţin afaceri în Portul Constanţa. Cei doi sunt acţionari la operatorii portuari North Star Shipping (Liviu Ghebaur) şi United Star Shipping (Cătălin Trandafir). La data producerii faptelor de evaziune anchetate de DIICOT, milionarii constănţeni erau asociaţi în firma Maria Trading cu libanezii care sunt legaţi şi de firma Umex, unde va fi găzduită nava Flaminia. Directorul Căpităniei Portului Constanţa, Alexandru Mezei, a explicat pentru gândul că nu cunoaşte detaliile comerciale stabilite între armatorul german al navei şi firma Umex, însă poate presupune că s-a ajuns la înţelegerea cu afaceriştii libanezi din cauza detaliilor tehnice: Flaminia are o lungime de 290 de metri şi un pescaj de aproape 10 metri. „Nu orice dană îşi permite asta, să îşi blocheze 300 de metri de dană, pentru că toţi au contracte în derulare pe care nu le pot opri”. Conform siteului de prezentare, Umex deţine în Portul Constanţa patru dane cu o lungime de peste 200 de metri fiecare şi cu o adâncime de peste 11 metri fiecare.

Ce deşeuri periculoase aduce Flaminia la Constanţa şi cine le-a analizat

Între cele 2.876 de containere pe care nava MSC Flaminia le transporta, în luna iulie 2012, de la Charleston, SUA, către Antwerp, Belgia, în jur de 150 conţineau substanţe chimice clasificate ca deşeuri periculoase. În incendiul provocat de o explozie la bordul navei au fost distruse sau deteriorate parţial aproximativ 120 de containere cu astfel de substanţe, a explicat prefectul Eugen Bola, pentru gândul. Acum, la bordul navei se află practic un amestec mâlos, denumit şlam, care a rezultat din amestecul resturilor de zeci de substanţe chimice din containere cu apa de mare folosită la stingerea incendiului şi cu agenţii de stingere. Decontaminarea principală a avut loc în Germania şi apoi în Danemarca, unde au fost extrase de la bord 30.000 de tone de lichide şi apă de mare. „Ce nu s-a putut extrage a rămas pe fundul containerelor şi al navei, un fel de mâl, de nămol. Nemţii ne-au trimis lista cu substanţele care se găsesc acolo, buletinele de analiză, noi le-am comparat cu analizele noastre”, a explicat prefectul Bola, pentru gândul. Mai multe instituţii şi laboratoare specializate din România au prelevat probe de la bordul navei MSC Flaminia, a mai explicat prefectul Constanţei. Este vorba despre laboratorul Rompetrol Quality, experţii de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) şi de la Centrala Nucleară de la Cernavodă, precum şi despre un laborator din Ungaria, contractat de şantierul naval Daewoo Mangalia, unde urmează să fie reparată nava. În plus, INSEMEX Petroşani, institut care verifică pericolul de explozie a gazelor acumulate în mine şi face studii de securitate minieră, a stabilit că la bordul MSC Flaminia nu există risc de explozie, în condiţii normale de temperatură şi de exploatare. Niciuna dintre aceste analize nu a descoperit deşeuri radioactive sau care ar putea pune în pericol mediul înconjurător sau viaţa oamenilor, în condiţii normale de manevrare şi decontaminare. „Nu sunt probleme de mediu, iar probabilitatea producerii unui eveniment nedorit atât din punct de vedere al mediului, cât şi al sănătăţii oamenilor este foarte redus”, este concluzia la care s-a ajuns, conform prefectului Bola. „În urma incendiului de la bord, trei magazii nu mai au capace, s-au topit. Până să ajungă în România, nava a efectuat o traversadă prin Atlantic, Canalul Mânecii, Marea Mediterană şi apoi Marea Neagră, cu aceste containere deschise. Vă daţi seama că până acum, din 2012, ele au stat sub cerul liber, s-au aerisit. Tot timpul la bordul navei a existat echipaj. Aceşti oameni sunt perfect sănătoşi, nu le-au căzut urechile”, mai spune prefectul Eugen Bola.

Cine va face decontaminarea şi cum se va desfăşura operaţiunea

Odată ancorată în dana Umex din Portul Constanţa, decontaminarea MSC Flaminia va fi dusă la bun sfârşit de o asociere de trei firme specializate în domeniu: Uni-Recycling din Bucureşti, Setcar SA din Brăila şi Glar Construct din Ploieşti. Firmele sunt cunoscute în domeniul operaţiunilor de curăţare, reciclare şi distrugere de deşeuri periculoase sau nepericuloase, ele lucrând printre alţii şi cu OMV Petrom. Firmele au fost contractate de armator, în colaborare cu şantierul Daewoo Mangalia, fără să implice statul român. Autorităţile au cerut acestei asocieri de firme de decontaminare să prezinte un proiect tehnic detaliat pentru fiecare operaţiune de la bordul MSC Flaminia, iar acest proiect a fost evaluat la Agenţia de Protecţie a Mediului din Constanţa. Au existat observaţii şi s-au cerut modificări, iar firmele au revenit la începutul acestei săptămâni cu proiectul modificat, acesta fiind din nou evaluat de autoritatea locală de mediu, conform prefectului de Constanţa. Prefectul a explicat pentru gândul şi cum va arăta, în termeni laici, această decontaminare: „Va exista o geomembrană care va acoperi nava, ca o faţă de masă, şi care va ajunge până pe dană. Astfel, orice substanţă care s-ar putea scurge va ajunge pe această membrană, nu în apa mării. Pe uscat, la dană, vor exista nişte tăvi uriaşe în care containerele vor fi spălate, decontaminate, apoi duse la tăiat”.

Dezastrul din 2012 şi drumul spre Mangalia

Nava portcontainer MSC Flaminia a luat foc în largul Oceanului Atlantic, pe 14 iulie 2012, în urma unei explozii la bord, ale cărei cauze nu au fost încă stabilite de anchetatorii germani. În total, trei membri ai echipajului şi-au pierdut viaţa. Nava se afla pe ruta Charleston, SUA – Bremerhaven, Germania / Antwerp, Belgia şi transporta aproximativ 2.900 de containere cu diverse bunuri, printre care şi 150 de containere cu substanţe chimice şi deşeuri chimice. După stingerea incendiului şi a unei a doua explozii care a avut loc la bord, nava a fost stabilizată şi a ajuns în Germania, la Wilhelmshaven, în apropiere de Bremen, fără să fie tractată. Pe parcurs, mai multe state, inclusiv Marea Britanie, au refuzat să primească nava în porturi, din cauza suspiciunilor privind deşeurile periculoase. Construită în 2001 de uzinele coreene Daewoo, MSC Flaminia este operată de armatorul elveţian MSC Mediterranean Shipping Company, în numele operatorului german NSB NIEDERELBE SCHIFFAHRTSGES. Pentru reparaţia navei, operatorul german a negociat cu şantiere navale din China şi din România, luând decizia să vină la şantierul Daewoo de la Mangalia. Surse din domeniul naval au explicat pentru gândul că, cel mai probabil, germanii au ales să vină în România pentru decontaminarea finală şi pentru reparaţia navei pentru că aici era cel mai ieftin: „Şantierul Daewoo de la Mangalia era cel mai apropiat de Germania, iar contractul de reparaţie se ridică undeva în jur de 24 de milioane de euro”.


Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva Romaniei, Servicii secrete, Tradatori si lichele, Video

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

15 Commentarii la “NAVA FLAMINIA, BOMBA ECOLOGICA CU CEAS – incepe desantul deseurilor radioactive. DESLUŞIREA IŢELOR unei afaceri urat-mirositoare si periculoase (VIDEO)

  1. Tot ce inseamna transport de substante grele, periculoase tine de institutiile enumerate mai sus, dar si de Min.Mediului are o sectiune speciala (si o lege) privitoare la vehicularea/manipularea substantelor periculoase.

  2. Jurnalista Oana Stancu, ar trebui sa ceara clarificari de la institutiile abilitate sa raspunda la o asemenea problema, sa ceara informatii asupra cadrului legal constitutiv/constituit (normele de transport interne si internationale), plus autorizatiile eliberate la intrarea in apele teritoriale ale Romaniei…

  3. Am uitat: si Santierul naval Daewoo Mangalia trebuie luat la intrebari…daca are autorizatie legala si personal specializat (cu permise de exercitare care arata ca sunt scoliti si pregatiti) in activitati privind repararea, manipularea si dezafectarea unor astfel de nave…

  4. @ Magda:

    Nu are sens sa tot recurgem la lege, nume de autoritati interne si internationale. Sa incercam sa intelegem ca Romania a primit un ordin de la cea mai putere europeana si in Romania nu conteaza nicio lege, conteaza puterea slugarniciei si a retelelor mafiote interne.

  5. Ceea ce a fost bun de valorificat s-a descarcat cu macaraua si urcat pe camioane in Germania si Danemarca, containere intacte si containerele arse numai bune pentru otelarii.
    Restul, malul toxic scurs prin toate ungherele navei necesita sinucigasi pentru a-l scoate. Asa ca au trimis nava in Romania. Şi asa suntem pe agenda sinonismului pentru distrugere totala. Vor sa aplice solutia finala pe Romania.

    http://felixstowedocker.blogspot.ro/2013/02/msc-flaminia-february-20-2012.html

  6. Am ajuns groapa de gunoi a Europei. Din slugarnicie si pentru un pumn de euro acceptam sa ne poluam solul ingropand tot felul de deseuri foarte toxice pe care nu le vrea nimeni; nu scapa nici panza freatica (vezi gazele de sist). Si nu putem da vina pe straini, caci nu-ti poate baga nimeni cu forta deseuri in tara daca cei care ne conduc, indiferent din ce partid fac parte, din preocupare pentru sanatatea copiilor nostri (si ai lor) ar lua decizii corecte. Bulgarii sunt mai adevarati decat noi. Bravo lor!

  7. Legătura dintre Sebastian Ghiţă și decontaminarea navei Flaminia. Cum s-a implicat deputatul PSD în afacerile cu deşeuri

    http://www.ghimpele.ro/2013/05/legatura-dintre-sebastian-ghita-si-decontaminarea-navei-flaminia-cum-s-a-implicat-deputatul-psd-in-afacerile-cu-deseuri/

  8. Pingback: Din nou despre FLAMINIA - bomba plutitoare si otravitoare, foarte probabil si radioactiva. CINE SUNT (I)RESPONSABILII CARE NE DISTRUG SANATATEA SI MEDIUL? Litoralul romanesc si judetul Prahova in pericol - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. Vedeti aici : http://nazone.ro/2013/03/bomba-ecologica-fost-trimisa-in-romania.html istoricul accidentului si cam ce substante se stie ca erau pe nava.
    Mare parte erau deseuri ce erau duse la SINGURA UNITATE DIN LUME AUTORIZATA SA ledecontamineze , dar unde n-au mai ajuns

  10. Pingback: Zeci de vagoane de tren continand AZBEST CANCERIGEN, aduse din Franta spre dezafectare, FOLOSITE PENTRU TRANSPORTUL CFR CALATORI DIN 2006 (video) - Recomandari
  11. Pingback: Pe langa Flaminia, ALTA NAVA CU DESEURI TOXICE (Volgo Balt 219) adusa in Romania, urmare a unei afaceri murdare care implica legaturi cu MAFIA ITALIANA. Portul Constanta – GROAPA DE GUNOI A EUROPEI, cu pretul sanatatii românilor? - Recomandari
  12. Pingback: VASUL FLAMINIA: A INCEPUT DESCARCAREA DESEURILOR, desi nava are 14.000 TONE DESEURI IN PLUS fata de cele declarate de armatorul german, considerate “IMPORT ILEGAL” chiar de autoritatile romane! [Reportaj Romania, te iubesc - si VIDEO] - Recoma
  13. HEI DNA si SRI unde sunteti? Siguranta nationala este in pericol. Dumneavoastra ce faceti?

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare